14 Merknader til de enkelte bestemmelsene
14.1 Til endringene i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd
Til § 15-3 andre ledd bokstav a)
Bestemmelsen regulerer krav om opphold i Norge og gjelder for alle stønadene etter folketrygdloven kapittel 15. Andre ledd gir unntak fra oppholdskravet. Perioden hvor man kan få utbetalt stønader i utlandet etter § 15-3 andre ledd bokstav a), blir redusert til seks uker innenfor en periode på tolv måneder. Endringen er begrunnet i å styrke hovedregelen om at både forelderen og barnet skal være bosatt i Norge. Eksport av trygdeytelser kan gjøre det vanskelig å kontrollere at stønadsmottakeren oppfyller vilkårene for å få rett til ytelsen. Seks uker i løpet av en periode på tolv måneder er tilstrekkelig for å kunne reise til utlandet i forbindelse med ferier og besøk.
Til § 15-4
Alle vilkårene om hvem som anses som enslig mor eller far med aleneomsorg for barn samles i denne paragrafen som gjelder for alle stønadene etter folketrygdloven kapittel 15. For å få rett til stønad må enslig mor eller far til enhver tid være enslig, ugift, separert eller skilt. Alle samboerskap, også kortvarige, vil innebære at vilkåret om å være enslig mor eller far ikke er oppfylt. Medlemmet anses også for å være samboer dersom han eller hun lever sammen med en person vedkommende har barn med, er skilt eller separert fra.
Det er mulig å innvilge stønad straks ekteskapet er krevd oppløst ved separasjon/skilsmisse hos fylkesmannen eller ved domstolene. Alle saker der det er reist sak for domstolene om gyldigheten av ekteskapet, oppløsning av ekteskapet eller skilsmisse, omfattes. Gjeldende praksis rundt anerkjennelse av utenlandsk separasjon videreføres. Det å søke anerkjennelse for en utenlandsk separasjon eller skilsmisse hos Fylkemannen vil også være omfattet. Det er en forutsetning for å få stønad at hensikten er å oppløse ekteskapet og at det tas rettslige skritt for å gjennomføre dette så langt det er mulig innenfor stønadstiden. Medlemmet har fortsatt bevisbyrden for at han eller hun er enslig mor eller far med aleneomsorg for barn. Bevisbyrden omfatter også dokumentasjon på at separasjonen eller skilsmissen er reell og ikke proforma.
En endring i fjerde ledd gir departementet hjemmel til å gi forskrift om hva som skal anses som andre nære boforhold.
Til § 15-5
Paragrafens første ledd sier hvilke enslige foreldre som kan få rett til overgangsstønaden.
I andre ledd er det regler om barnets alder som vilkår for å få rett til stønad. Første punktum fastsetter hovedregelen om barnets alder og andre og tredje punktum åpner for unntak fra hovedregelen. Unntakene fra hovedregelen om barnets alder åpner for å få utvidet eller forlenget stønadsperiode. Unntaket fra vilkåret om barnets alder for et medlem som har tilsynskrevende barn, gjelder både i hovedperioden og i den utvidede perioden. Ved forlengelser gjelder unntaket bare i den forlengede perioden, ikke i hovedperioden. Som tidligere, er det ikke mulig å unnta fra hovedregelen om barnets alder når enslig mor eller far får utvidet stønadsperioden for å ta utdanning. I siste ledd er det et vilkår om uforskyldt ledighet for å kunne få stønad.
Til § 15-6
Aktivitetsplikten er et annet sentralt vilkår for rett til overgangsstønad. Bestemmelsen om yrkesrettet aktivitet er derfor flyttet fram slik at den kommer rett etter de andre hovedvilkårene for rett til stønad. Aktivitetsplikten, som inntrer når barnet fyller ett år, kan bestå av arbeid, arbeidssøking, utdanning eller etablering av egen virksomhet. Bestemmelsen presiserer at Arbeids- og velferdsetaten skal følge opp stønadsmottakere ved behov. Som tidligere, kan de som er registrert som arbeidssøkere få tilbud om arbeidsmarkedstiltak.
Muligheten for å gjennomføre utdanning som yrkesrettet aktivitet videreføres, men med visse innstramminger i vilkårene. Det innføres et nytt krav om at utdanningen må være både hensiktsmessig og nødvendig for å kunne få eller beholde et arbeid. Arbeids- og velferdsetaten må foreta en individuell vurdering av om utdanningen styrker medlemmets sjanser på arbeidsmarkedet, og den må vurdere utdanningen opp mot arbeidslivets behov.
Regler om meldeplikt og møteplikt for dem som er reelle arbeidssøkere, framgår nå direkte av kapittel 15 og ikke via en henvisning til kapittel 4 om dagpenger. Gjeldende praksis om hva som skal til for å kunne anses som reell arbeidssøker, videreføres.
Bestemmelsen viderefører tidligere regler om fritak fra aktivitetsplikten for dem som har aleneomsorg for særlig tilsynskrevende barn, jf. § 15-8 tredje ledd. Regelen er ikke til hinder for at enslig mor eller far med barn som krever særlig tilsyn, selv kan velge å være i yrkesrettet aktivitet som er mulig å kombinere med omsorgen.
Regelen om fritak fra aktivitetsplikten for dem som uforskyldt ikke har fått tilfredsstillende barnetilsyn, og fritak dersom den enslige moren eller faren eller barnet har en sykdom som hindrer moren eller faren i å ta arbeid eller utdanning, videreføres. Sykdommen må dokumenteres med legeerklæring.
Til § 15-8
Alle regler om stønadsperiode og utvidelser/forlengelser av stønadstiden framgår av denne paragrafen. Stønadsperioden er tre år til sammen. En enslig mor eller far som tidligere har mottatt overgangsstønad i en full stønadsperiode, kan ved ny søknad om overgangsstønad bare få overgangsstønad inntil barnet har rett til barnehageplass. Perioden varer til det tidspunktet hvor retten til barnehageplass inntrer, uavhengig av om barnet faktisk er i barnehage eller ikke.
For å kunne få utvidet stønadsperiode i forbindelse med utdanning, er det krav til at utdanningen må være nødvendig og hensiktsmessig. Utdanningen må som i dag utgjøre minst halvparten av utdanning på full tid.
Etter gjeldende praksis er det et vilkår for å få rett til utvidet periode at det er en årsakssammenheng mellom barnets tilstand og moren eller farens mulighet til å skjøtte et arbeid. Kravet om årsakssammenheng er presisert i tredje ledd.
Reglene om utvidelse av perioden for enslig mor eller far med barn som krever særlig tilsyn og forlengelser av perioden i direkte tilknytning til en løpende stønadsperiode i påvente av skolestart, barnetilsyn, et konkret arbeidstilbud eller etter at den enslige moren eller faren har meldt seg som reell arbeidssøker, videreføres.
Forlengelser av stønadstiden kan bare gis i direkte tilknytning til en løpende stønadsperiode. Forlengelse i to år i forbindelse med forbigående sykdom hos medlemmet eller barnet, videreføres som før. Det er mulig å unnta fra vilkåret om barnets alder. Men fordi den vanlige aldersgrensen etter § 15-5 andre ledd er senket til ordinær skolestart, vil barnets maksimale alder ved forlengelsen bli tilsvarende lavere. Vurdering av hva som er forbigående sykdom, følger gjeldende praksis. De kortvarige forlengelsene i femte ledd og regelen om at stønaden kan utbetales to måneder før fødselen som et tillegg, følger tidligere praksis.
Til § 15-9
For å tydeliggjøre hva som er innholdet i bestemmelsen, er overskriften endret fra «Arbeidsinntekt mm.» til «Avkorting mot inntekt».
Til § 15-10
Bestemmelsen regulerer stønad til barnetilsyn til enslig mor eller far som er i arbeid eller etablerer egen virksomhet. Den viderefører for disse gruppene reglene i gjeldende § 15-11. Stønad til barnetilsyn til stønadsmottakere som må overlate nødvendig tilsyn med barn til andre på grunn av utdanning eller fordi de er tilmeldt Arbeids- og velferdsetaten som reelle arbeidssøkere, vil reguleres av § 15-11 første ledd bokstav d).
Til § 15-11
Bestemmelsen gir regler om tilleggsstønader og stønad til skolepenger mv. Bestemmelsen erstatter reglene i gjeldende §§ 15-12 og 15-13 og reglene om barnetilsyn i gjeldende § 15-11 for stønadsmottakere som gjennomfører utdanning eller tilmeldt Arbeids- og velferdsetaten som reelle arbeidssøkere.
Til § 15-12
Sanksjonsreglene er nye og gjelder for alle stønadene etter folketrygdloven kapittel 15. Sanksjonsreglene er ikke knyttet til plikten om å være i yrkeserettet aktivitet. Bestemmelsens første ledd har regler om sanksjoner mot passivitet og gir Arbeids- og velferdsetaten virkemidler der oppfølgingen i henhold til § 15-6 viser seg ikke å være tilstrekkelig. Den enslige moren eller faren vil bruke av den innvilgede stønadsperioden i bortfallsperioden.
Bestemmelsens andre ledd inneholder sanksjonsregler mot trygdemisbruk. Andre ledd kan brukes alternativt, men ikke sammen med påtale og straff etter straffeloven, fordi dette vil innebære en dobbeltstraff.
Til § 16-9
Bestemmelsen regulerer utdanningsstønad og tilskott til flytting for å komme i arbeid til tidligere familiepleiere. § 15-11 om tilleggsstønad og stønad til skolepenger mv. erstatter utdanningsstønad etter § 15-12 og tilskott til flytting etter § 15-13. Bestemmelsen er oppdatert i tråd med dette, og overskriften endres tilsvarende.
Til § 16-10 fjerde ledd andre punktum
Bestemmelsen regulerer bortfall av ytelser for tidligere familiepleiere. Stønad til barnetilsyn og utdanningsstønad erstattes med stønad til barnetilsyn etter § 15-10 og tilleggsstønader og stønad til skolepenger mv. etter § 15-11. Bestemmelsen er oppdatert i tråd med dette.
Til § 17-9
Bestemmelsen regulerer stønad til barnetilsyn, utdanningsstønad og tilskott til flytting for å komme i arbeid til gjenlevende ektefelle. Overskriften endres fra «stønad til barnetilsyn, utdanningsstønad og tilskott til flytting for å komme i arbeid» til «stønad til barnetilsyn, tilleggsstønader og stønad til skolepenger mv.». I første ledd bokstav a) erstattes «§ 15-11» med «§ 15-10», i første ledd bokstav b) erstattes «utdanningsstønad etter § 15-12» med «tilleggsstønader og stønad til skolepenger mv. etter § 15-11», og bokstav c) oppheves som følge av at stønad til flytting nå inngår som en av i tilleggsstønadene i § 15-11. I andre og tredje ledd tilføyes «etter § 15-10 eller § 15-11 første ledd bokstav d)».
Til § 22-10
Bestemmelsen regulerer utbetalingsterminer. Første ledd bokstav d) oppheves som følge av at stønad til flytting inngår som en av i tilleggsstønadene i § 15-11. I tredje ledd bokstav d) endres lovhenvisningen fra «§§ 15-11 og 17-9» til «§§ 15-10 og 17-9». I fjerde ledd bokstav c) erstattes «utdanningsstønad mm. (§§ 15-12, 16-9 og 17-9)» med «tilleggsstønader og stønad til skolepenger mv. (§§ 15-11, 16-9 og 17-9)».
14.2 Til endringene i lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt
Til § 5-43
I første ledd bokstav d punkt 7 erstattes henvisningen til folketrygdloven § 15-11 med en henvisning til § 15-10. I første ledd bokstav d punkt 8 erstattes «utdanningsstønad» med «tilleggsstønader og stønad til skolepenger mv.» og henvisningen til §§ 15-12 og 15-13 erstattes med en henvisning til § 15-11.
14.3 Til endringene i lov 10. desember 2004 nr. 76 om arbeidsmarkedstjenester
Til § 12
Et nytt tredje ledd gir hjemmel for å kunne gi forskrifter om forsøk med arbeidsmarkedstiltak.
Til § 13
Gjeldende forskriftsbestemmelser om hvem som kan få tiltakspenger og tilleggsstønader lovfestes. Endringen er ikke ment å innebære noen materielle endringer.
Til § 15
Det felles lokale kontoret i arbeids- og velferdsforvaltningen er erstattet med det lokale NAV-kontoret. Det er videre tatt inn en hjemmel for å kunne gi forskrifter om når krav må være satt fram.