Prop. 115 L (2014-2015)

Endringer i folketrygdloven mv. (stønader til enslig mor eller far og tilleggsstønader til tiltaksdeltakere)

Til innholdsfortegnelse

6 Vilkår om barnets alder

6.1 Gjeldende rett

Hovedregelen er at de som har aleneomsorg for barn under åtte år, kan motta stønad, jf. § 15-6 andre ledd. Unntaksregler kan gi rett til stønad når barnet er eldre enn dette. Noen unntak er knyttet til muligheten for å få en utvidelse av stønadstiden, men ikke alle, se punkt 8 nedenfor.

Når en enslig mor eller far fyller aktivitetskravet ved å være brukerkontakt, kan han eller hun få stønad til barnet er maksimalt ti år. Bestemmelsen innebærer en mulighet for å utvide stønadstiden i to år, jf. § 15-6 åttende ledd.

Ved omstillingstid i forbindelse med skilsmisse/samlivsbrudd kan enslige foreldre få stønad maksimalt til barnet fyller ti år, jf. § 15-6 femte ledd. Denne bestemmelsen gir ikke rett til utvidet stønadstid.

Når barnet eller forelderen har en forbigående sykdom, kan det gis stønad maksimalt fram til barnet fyller ti år, jf. § 15-6 sjette ledd. En enslig mor eller far med et barn som er særlig tilsynskrevende på grunn av funksjonshemming, sykdom eller store sosiale problemer, kan få stønad fram til barnet fyller atten år, jf. § 15-6 syvende ledd. Begge disse bestemmelsene er knyttet til muligheten for å utvide/forlenge stønadstiden.

I § 15-6 fjerde ledd er det regler om kortvarige forlengelser (seks måneder) umiddelbart etter en periode med overgangstønad. Vilkåret om barnets alder kan da fravikes slik at stønaden også kan gis etter at barnet har fylt åtte år.

6.2 Høringsnotatet

I høringsnotatet fra 2014 foreslo departementet enkelte endringer i vilkåret om barnets alder og å regulere dette i en egen bestemmelse med hovedvilkårene for rett til overgangsstønad. Som følge av at normal skolestart nå er ved seks års alder, og det også er etablert gode skolefritidsordninger for de yngste skolebarna, foreslo departementet å knytte vilkåret om barnets alder til ordinær skolestart det året barnet fyller seks år. Departementet foreslo av samme grunn å oppheve unntaksregelen om barnets alder ved samlivsbrudd.

Departementet foreslo å videreføre unntak fra barnets alder for barn som krever særlig tilsyn, ved forbigående sykdom hos forelderen eller barnet og ved kortvarige forlengelser.

En følge av forslaget om å avvikle ordningen med brukerkontakt som yrkesrettet aktivitet, se punkt 7 nedenfor, er at også unntaket fra barnets alder for brukerkontakter blir avviklet.

6.3 Høringsinstansenes merknader

Aleneforeldreforeningen, Fellesorganisasjonen (FO), Kvinnegruppa Ottar, Norges kvinne- og familieforbund, Norsk kvinnelobby, Norsk kvinnesaksforening og Norsk tjenestemannslag vil beholde dagens aldersgrense på åtte år. Flere av dem peker på at skolefritidsordningen ikke fører til at det ikke lenger er behov for overgangsstønad til enslige foreldre som har barn i skolealder. FO peker på at overgangen fra barnehage til skole kan være en sårbar tid, og det å benytte skolestart som grense kan føre til dobbelt belastning. Dagens aldersbegrensing på åtte år bør etter FOs mening opprettholdes. Kvinnegruppa Ottar mener at vilkåret om barnets alder kan bidra til å låse kvinnene i voldelige forhold ved at støtteordninger ved samlivsbrudd reduseres.

Aleneforeldreforeningen og Norsk kvinnelobby vil beholde muligheten til å få overgangsstønad til barnet er ti år i forbindelse med skilsmisse og forbigående sykdom.

6.4 Departementets vurderinger og forslag

Det er et vilkår for å kunne få overgangsstønad at barnet er under en viss alder. Så fremt barnet er under den angitte aldersgrensen, vil enslige foreldre kunne få stønad for en nærmere angitt periode. For å gjøre regelverket mer oversiktlig foreslår departementet at vilkårene for rett til overgangsstønad, herunder kravet om at barnet er under en viss alder, framgår av en ny § 15-5. Regler om varigheten av overgangsstønaden vil framgå av en egen bestemmelse om stønadsperioden, se punkt 8 nedenfor.

Gjeldende hovedregel om barnets alder som trådte i kraft i 1998, ble vurdert opp mot skolestart, men fastsatt til åtte år, jf. Ot.prp. nr. 8 (1996–97) Om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover (Oppfølging av Velferdsmeldingen). Ved innføringen av tidligere skolestart ble det også etablert skolefritidsordninger med heldags tilsynsordning for de yngste barna. Departementet mener derfor at skolestart gir et naturlig skjæringspunkt for hvilken aldersgruppe barnet skal tilhøre for at en enslig forelder kan få rett til stønader etter kapittel 15 i folketrygdloven. Departementet forslår derfor å knytte vilkåret om barnets alder til ordinær skolestart det året barnet fyller seks år. Vilkåret er således det samme for alle og ikke avhengig av den faktiske skolestarten ved fleksibel skolestart eller om barnet starter et år tidligere eller senere på skolen enn andre barn.

Da regelen om barnets alder ble redusert til åtte år i 1998, ble det gitt en unntaksregel i § 15-6 femte ledd om at enslige foreldre ved skilsmisse/samlivsbrudd kunne få overgangsstønad opptil barnet fyller ti år. Regelen gjør unntak fra aldersbestemmelsen, men ikke fra den ordinære stønadstiden på tre år. Dersom samlet stønadstid på tre år allerede er oppbrukt, får enslige foreldre ikke mer stønad etter § 15-6 femte ledd. Dersom den brukte stønadstiden er mindre enn tre år etter hovedregelen, skal den brukte tiden trekkes fra når det innvilges stønad etter unntaksregelen. Dette kan føre til mange ulike kombinasjoner av stønad etter hovedregelen og unntaksregelen. Når det samtidig er flere avvikende vilkår for stønad etter unntaksbestemmelsen sammenlignet med hovedbestemmelsen, gir dette et innfløkt regelverk som er vanskelig å praktisere. Det er derfor et stort behov for regelforenkling på dette punktet. Departementet mener at hovedregelen om barnets alder også bør gjelde ved samlivsbrudd og foreslår å oppheve unntaksregelen i § 15-6 femte ledd.

Departementet foreslår å beholde unntaket i forbindelse med forbigående sykdom hos barnet eller forelderen, jf. gjeldende § 15-6 sjette ledd, og unntaket i forbindelse med at barnet krever særlig tilsyn, jf. gjeldende § 15-6 syvende ledd. Begge bestemmelsene har unntaksregler om barnets alder knyttet til muligheter for å få utvidet eller forlenget stønadstiden, se punkt 7 nedenfor. For et medlem med barn som krever særlig tilsyn, gjelder unntaket fra vilkåret om barnets alder både for hovedperioden og i den utvidede perioden. Forlengelse ved forbigående sykdom kan etter gjeldende lovtolking og praksis bare gis i tilknytning til en løpende stønadsperiode og for sykdom som har en varighet på inntil to år. En konsekvens av å endre hovedregelen om barnets alder vil være at stønad etter denne regelen heretter maksimalt vil vare til skolestart det året barnet fyller åtte år. Departementet mener også at det vil være hensiktsmessig å videreføre de kortvarige forlengelsene etter gjeldende § 15-6 fjerde ledd, som medfører at man kan fravike aldersbegrensningen etter hovedregelen. Ved forlengelse ved forbigående sykdom, jf. ny § 15-8 fjerde ledd, og ved de kortvarige forlengelsene som videreføres i ny § 15-8 andre ledd andre punktum og femte ledd, gjelder unntaket fra barnets alder bare i forlengelsesperioden.

De unntakene om barnets alder som departementet foreslår å videreføre, gjelder alle regler om utvidelse eller forlengelse av stønadsperioden. Departementet viser til lovteksten i forslagets § 15-5 andre ledd.

Departementet foreslår å avvikle ordningen med å være brukerkontakt som godkjent yrkesrettet aktivitet, se punkt 7 nedenfor. Som følge av dette, faller også den gjeldende unntaksregelen om barnets alder bort.

Til forsiden