7 Innhenting av opplysninger om besøkende
7.1 Gjeldende rett
Straffegjennomføringsloven § 27 femte ledd inneholder en regel om at det, før kriminalomsorgen gir tillatelse til besøk, på forhånd kan innhentes opplysninger om vandel for den besøkende. Kriminalomsorgen innhenter rutinemessig opplysninger fra politiet om personer som ønsker å besøke en innsatt, for å redusere sikkerhetsrisikoen. Hvorvidt besøkende er under etterforskning for kriminelle forhold eller tidligere straffet, er opplysninger som kriminalomsorgen trenger for å avgjøre om besøket skal innvilges, og i så fall hvilke kontrolltiltak som skal iverksettes.
Straffegjennomføringsloven § 27 ble ikke endret da politiregisterloven trådte i kraft. Den endringen som nå foreslås vil gjenspeile politiregisterlovens regler om politiets adgang til å utlevere opplysninger til forebyggende og avvergende virksomhet og utlevering til offentlige organer i deres interesse, jf. politiregisterloven §§ 30 og 27. Det er således tale om informasjonsdeling som politiregisterloven allerede åpner for, og som er av stor betydning for sikkerheten i fengselet og for å forebygge kriminelle handlinger.
Grunnloven § 102 første ledd første punktum etablerer et generelt grunnlovsvern for privatlivets fred. Bestemmelsen ble endret i forbindelse med grunnlovsreformen i mai 2014 (res. 14. mai 2014 nr. 628). Høyesterett har slått fast at vernet etter § 102 første ledd første punktum vil bero på en vurdering av om inngrepet i de vernede interesser ivaretar et legitimt formål, er forholdsmessig og har tilstrekkelig hjemmel, se Rt. 2014 side 1105 (avsnitt 28) og Rt. 2015 side 93.
7.2 Forslaget i høringsnotatet
I høringsnotatet ble det foreslått inntatt en oppdatert hjemmel for at kriminalomsorgen kan innhente opplysninger fra politiet om personer som ønsker å besøke innsatte i fengsel, i straffegjennomføringsloven § 27 femte ledd (endringene i kursiv):
«Før kriminalomsorgen gir tillatelse til besøk til innsatte, kan det innhentes opplysninger fra politiet om den som ønsker å komme på besøk. Slike opplysninger kan innhentes for å ivareta sikkerheten i fengselet og for å avverge og forebygge kriminalitet, jf. politiregisterloven §§ 30 og 27.»
7.3 Høringsinstansenes syn
KROM har uttrykt bekymring over at de foreslåtte endringene åpner for innhenting av flere opplysninger enn det er hjemmel for etter gjeldende rett. Advokatforeningen mener at det må lages forskrifter som begrenser innhentingen av opplysninger til et minimum.
Kriminalomsorgsdirektoratet med underliggende nivåer er positive til at hjemmelen for innhenting av disse opplysningene blir tydelig og i tråd med politiregisterloven. Kripos med tilslutning fra Politidirektoratet mener at straffegjennomføringsloven bør bruke samme begrep som politiregisterloven, nemlig «utlevering», men er for øvrig positive til forslaget.
7.4 Departementets vurdering
For innsatte i fengsel kan det være av stor betydning å motta besøk av familie og venner. Besøk bidrar til at innsatte kan opprettholde kontakt med samfunnet utenfor fengselet, hvilket også er viktig for rehabiliteringen av innsatte. Kriminalomsorgen legger derfor stor vekt på at domfelte så langt som mulig skal kunne få besøk.
På den annen side er det av sikkerhetsmessige grunner viktig at kriminalomsorgen har opplysninger om hvem som besøker innsatte. Det representerer en sikkerhetsmessig risiko å slippe personer inn i fengsel som ikke er ansatt der. Risikoen kan gjelde innsmugling av narkotika eller våpen, eller planlegging av rømning, gisseltaking eller andre straffbare handlinger.
Hensynet til sikkerhet og til forebygging og bekjempelse av kriminalitet tilsier at kriminalomsorgen kan undersøke om personer som ønsker å besøke en innsatt, er straffet, under etterforskning for straffbare forhold eller kjent av politiet på andre måter som kan ha betydning for hvordan et eventuelt besøk bør avvikles. Slike opplysninger gir kriminalomsorgen grunnlag for å vurdere om det er forsvarlig å tillate besøk, om det skal iverksettes kontrolltiltak ved et eventuelt besøk, og hvilke kontrolltiltak som eventuelt skal iverksettes. Mulighet for å kontrollere besøkende er en forutsetning for å kunne gjennomføre besøk. Alternativet ville være at et flere besøk nektes.
Det er riktig som KROM påpeker at den foreslåtte ordlyden kan åpne for innhenting av noen flere opplysninger enn det nåværende begrepet «… opplysninger om den besøkendes vandel». Praksis har imidlertid vært at kriminalomsorgen har fått de opplysninger om den besøkende som er av betydning for sikkerheten i fengselet. I forslaget presiseres det til hvilke formål opplysninger kan utleveres, slik at bestemmelsen samsvarer med gjeldende regler i politiregisterloven. Opplysninger skal kun utleveres for å avverge og forebygge kriminalitet og for å ivareta sikkerheten i fengselet. Departementet har valgt å erstatte begrepet «kan innhente» med «kan kreves utlevert», for å samsvare med terminologien i politiregisterloven, uten at dette er ment å innebære en realitetsendring.
Det å få utlevert opplysninger om besøkende vil kunne være et inngrep i dennes privatliv. Formålet med å innhente slike opplysninger vil som nevnt være å ivareta sikkerheten i fengslene og forebygge og bekjempe kriminalitet. Departementet mener at det er nødvendig for kriminalomsorgen å innhente de foreslåtte opplysningene for å kunne forebygge straffbare handlinger og planlegging av disse. Videre er det viktig å innhente disse opplysningene for å hindre innsmugling av narkotika, våpen eller andre uønskede gjenstander. Lovendringen har således et legitimt formål. Departementet mener at den aktuelle adgangen til informasjonsdeling ikke innebærer noen uforholdsmessig belastning for den det innhentes informasjon om, sett hen til behovet for å ivareta sikkerheten i fengselet og til kriminalitetsbekjempelse. Slike hensyn må veie tungt. Forslaget vil således etter departementets mening være forenlig med den enkeltes rett til privatliv etter Grunnloven § 102 og EMK artikkel 8. Opplysningene som innhentes skal behandles i henhold til de regler som gjelder for behandling av personopplysninger.