12 Økonomiske og administrative konsekvenser
12.1 Etablering av fagskolen for brann- og redningspersonell
Stortinget har bevilget midler til gjennomføring av byggeprosjekt og videre etablering av fagskolen i 2022, og har ved behandlingen av statsbudsjettet for 2022 godkjent nye kostnadsrammer for byggeprosjektet, jf. Innst. 16 S (2021–2022), jf. Prop. 1 S (2021–2022) for Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Prop. 1 S (2021–2022) for Justis- og beredskapsdepartementet og Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022) Statsbudsjettet 2022. Statens kostnader for videre etablering og drift av fagskolen følges opp i de ordinære budsjettprosessene, jf. forslag i Prop. 1 S (2022–2023) for Kommunal- og distriktsdepartementet og Prop. 1 S (2022–2023) for Justis- og beredskapsdepartementet.
Etter dagens utdanningsmodell har kommunene ansvaret for opplæringen av både heltids- og deltidspersonell og tilhørende kostnader. Den nye fagskolen vil sørge for at kommunene i fremtiden kan ansette ferdig utdannet heltidspersonell. Dette vil ha en positiv økonomisk effekt for kommunene.
Når Brann- og redningsskolen er etablert, vil skolen overta ansvaret for utdanningen av heltidspersonellet. Praksis i brann- og redningsvesen vil imidlertid være en viktig del av fagskoleutdanningen. Det legges også opp til at brann- og redningsvesen skal bidra under testdager for opptak til skolen. Det vil være kostnader knyttet til opptak og praksis. Forslag til regulering av brann- og redningsvesenets bidrag under testdager for opptak og til praksisplasser er ikke en del av dette lovforslaget. Et slikt forslag, med en vurdering av de økonomiske og administrative konsekvensene, vil bli sendt på høring på et senere tidspunkt.
Kommunens ansvar for opplæring av deltidspersonell videreføres, men med økt støtte fra Brann- og redningsskolen. Dette skal sikre at opplæringen i primæroppgavene er tilnærmet lik for heltids- og deltidspersonell, og på tvers av kommunegrensene. Brann- og redningsskolen skal utvikle og legge til rette for økt grad av nettstøttet opplæring for deltidspersonell. Skolen vil dermed bidra til en økt fleksibilitet i gjennomføringen av opplæringen og øvelser. Denne økte fleksibiliteten skal bidra til å opprettholde rekrutteringsgrunnlaget og redusere etterslepet i opplæringen av dagens deltidspersonell. Forslag til forskriftsregulering av opplæring for deltidspersonell og en beskrivelse av eventuelle økonomiske og administrative konsekvenser vil bli sendt på høring på et senere tidspunkt.
12.2 Krav til uttømmende politiattest for ansatte i brann- og redningsvesenet og for studenter ved fagskolen
Kravet om at søkere til fagskoleutdanningen må fremlegge uttømmende politiattest vil medføre noe økt ressursbruk for politiet. Det er ikke mulig å angi det nøyaktige antallet årlige søkere til fagskoleutdanningen som vil ha behov for politiattest, ettersom dette antallet vil kunne variere fra år til år. Kostandene for å utstede mellom 300 og 2000 attester per år er estimert til mellom 30 000 koner og 200 000 kroner.
Når det gjelder ansatte i brann- og redningsvesenet, er det allerede i dag et krav om ordinær politiattest. Overgang til krav om uttømmende politiattest anses ikke å ville medføre økt ressursbruk av betydning for politiet.
12.3 Forbud mot bruk av rusmidler og dopingmidler
Forslaget anses ikke å medføre administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for fagskolen.