7 Kommunenes ansvar for opplæring av deltidspersonell i brann- og redningsvesenet
7.1 Gjeldende rett
Brann- og eksplosjonsvernloven inneholder ikke regler som direkte regulerer kommunens ansvar for opplæring av brann- og redningspersonell. Slike plikter fremgår forutsetningsvis av § 9 i loven, som angir at kommunene har ansvaret for etablering og drift av brannvesen, og for at personellet har de kvalifikasjonene som er nødvendige for å kunne ivareta brannvesenets oppgaver på en forsvarlig måte. Kravene til opplæring og kompetanse er nærmere regulert i brann- og redningsvesenforskriften. Av forskriften § 37 fremgår det at personell som skal arbeide som brannkonstabel, skal ha gjennomført yrkesutdanningen i samsvar med kursplanen innen to år fra tilsettingen.
Kommunenes opplæring av deltidspersonell gjennomføres i dag som et desentralisert utdanningsopplegg. Opplæringen foregår i den enkelte kommune/region og innebærer opplæring innenfor en periode på to år, desentralisert grunnkurs og en avsluttende praksisuke.
7.2 Forslaget i høringsbrevet
Av høringen fremgår det at departementet ser behov for lovbestemmelser, som nærmere regulerer kommunens ansvar for opplæring av deltidspersonell. Dette behovet er foranlediget av det store etterslepet i opplæringen av deltidsmannskaper, der omlag én av tre ansatte innen beredskap ikke har gjennomført opplæring i henhold til gjeldende utdanningskrav. For å sikre at kommunene ivaretar sitt ansvar for opplæringen av deltidspersonellet, ble det foreslått at den teoretiske (nettstøttete undervisningen) og praktiske opplæringen skal være gjennomført innen to år etter at personellet ble ansatt. I høringsnotatet ble det også foreslått en hjemmel for å gi forskrift om opplæring og kurs for deltidspersonell.
7.3 Høringsinstansenes syn
Asker og Bærum brann og redning IKS støtter forslaget.
Trysil kommune er positiv til at utdanningen blir enhetlig og til at det legges opp til desentralisert utdanning, der de deltidsansatte ikke må reise ut av kommunen for å tilegne seg utdanningen. Av rekrutteringshensyn anføres det at utdanningskravene ikke må utvides, og at utdanningen må være lettere å gjennomføre i praksis.
Drammensregionens brannvesen IKS støtter at utdanningen av deltidspersonell lovfestes og at mer detaljerte regler fremgår av forskrift. De støtter også at utdanningen av deltidspersonell må være mindre omfattende enn for heltidspersonell, og at omfanget og behovet må stå i forhold til hva som er gjennomførbart. Høringsinstansen viser til at det i veiledningen til den nå opphevede dimensjoneringsforskriften fremgikk at deltidspersonell skal ha 40 timer øvelser per år. Høringsinstansen mener at det reelle behovet for øvelsestid er større, og at fremtidig regelverk må gjenspeile dette. Videre anføres det at det kan være utfordrende å rekruttere deltidspersonell og å fullføre opplæring og kurs innen to år etter ansettelsen.
Rogaland brann- og redningsvesen IKS mener at deltidsutdanningen må styrkes, dersom det er et mål at opplæringen av heltids- og deltidspersonell skal være tilnærmet lik. Etter høringsinstansens syn vil en nettbasert utdanning ikke gi en tilnærmet lik opplæring for heltids- og deltidspersonell. Det stilles spørsmål om hvilke kurs det vises til i lovforslaget og om disse bør spesifiseres.
Både Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS og Oslo kommune peker på at det bør være gode overgangsordninger som sikrer et tilstrekkelig antall deltidspersonell i brann- og redningsvesenene.
Øst 110-sentral IKS og Sør-Øst 110-sentral IKS viser til at personellet til 110-sentralene etter lovforslaget skal rekrutteres fra fagskolen. I dag er deltidsansatte brannkonstabler et viktig rekrutteringsgrunnlag for 110-sentralene. Høringsinstansene ser med bekymring på at rekrutteringsgrunnlaget til 110-sentralene kan bli redusert ved oppstart av fagskolen, og har følgende forslag til tilleggstekst til lovforslaget § 18 c:
«Kommunene skal sørge for at 110-operatører som ikke har fagskoleutdanning, har fullført internopplæring og kurs innen to år fra de er ansatt.»
Tromsø brann og redning KF mener at loven bør angi et krav om øvelsesanlegg i hvert politidistrikt. Det påpekes at fristilling av ansatte fra sivile jobber er en utfordring ved utdanningen av deltidspersonell og at det derfor er viktig at opplæringen kan skje lokalt.
Levanger brann og redning og Frosta brann og redning mener at brann og redning må gjøres statlig, slik at det blir mer rettferdig med hensyn til utdanning og utstyr i kommunene.
7.4 Departementets vurdering
Justis- og beredskapsdepartementet opprettholder i hovedsak lovforslaget i høringsbrevet til ny § 18 c.
Departementet foreslår å lovregulere kommunens ansvar for opplæring av deltidspersonell. For å sikre at kommunene ivaretar sitt ansvar, foreslår departementet at loven angir en plikt for kommunene til å sørge for at opplæring og kurs for deltidspersonell er fullført innen to år etter ansettelsen. Departementet vil bemerke at lovforslaget ikke innebærer en endring av tidsrammen for opplæring av deltidspersonell. I NOU 2012: 8 Ny utdanning for nye utfordringer anbefales heller ikke slike endringer. Departementet vil ikke stille krav om fagskoleutdanning for deltidspersonell.
Brann- og redningsskolen skal bistå kommunene med kvalitetssikring av den praktiske opplæringen av deltidspersonellet, som skal skje lokalt og regionalt. Dette innebærer at Brann- og redningsskolen skal ha ansvaret for det faglige innholdet og gi faglige føringer. Kommunene skal ha ansvaret for den praktiske tilretteleggingen av opplæringen. Brann- og redningsskolens ansvar for kurs for deltidspersonell vil først og fremst bestå i å tilby og legge til rette for teoretisk opplæring, blant annet i form av nettbasert undervisning. Nettbasert undervisning vil gjøre den teoretiske delen av opplæringen lettere tilgjengelig, og bidra til økt kompetanse for dagens deltidspersonell.
Kravene til opplæring av deltidspersonell vil bli nærmere regulert i forskrift. Det er en målsetting at kompetansekravene til deltidspersonell i brann- og redningsvesenet balanserer hensynene til kvalitet og rekruttering på en god måte. Opplæringen må sikre at deltidspersonellet kan håndtere oppgavene på en tilfredsstillende og trygg måte. Samtidig må kravene til kompetanse og opplæring ikke bli så omfattende at de bidrar til å redusere rekrutteringsgrunnlaget. Som understreket i punkt 5.4, ser departementet behov for at man på forskriftsnivå blant annet ser nærmere på muligheten for mobilitet fra deltids- til heltidspersonell og på kravene til personell på 110-sentralene.
Tromsø brann og redning KF mener at loven bør stille krav til øvelsesanlegg i hvert politidistrikt, slik at man sikrer at opplæringen kan foregå lokalt. Til dette vil departementet bemerke at bestemmelsen stiller krav til kommunenes ansvar for opplæring av deltidspersonell i brann- og redningsvesenet, og at det innenfor disse kravene er opp til den enkelte kommune å legge til rette for den nærmere opplæringen av personellet.
Levanger brann og redning og Frosta brann og redning mener at brann- og redningsvesenet bør gjøres statlig, slik at det blir mer rettferdig med hensyn til utdanning og utstyr i kommunene. Til dette vil departementet bemerke at denne problemstillingen ikke har vært aktuell for departementet i denne lovreguleringen, og det er derfor ikke drøftet nærmere i lovforslaget.
Departementet foreslo i høringen at lovbestemmelsen også skal gi hjemmel for å gi forskrift om opplæring og kurs for deltidspersonell. Etter en fornyet vurdering har departementet kommet til at dette behovet for forskriftshjemmel er tilstrekkelig ivaretatt i lovforslaget § 18 a andre ledd.