4 Utdanning av brann- og redningspersonell i nordiske land
4.1 Sverige
I Sverige har Myndigheten for samhällsskydd och beredskap (MSB) det overordnede ansvaret for utdanning innenfor brann og redning. MSB utarbeider regelverk innenfor fagområdet, og har det overordnede og budsjettmessige ansvaret for utdanningsinstitusjonene.
Grunnutdanningen for brannkonstabler foregår på to skoler, som ligger i henholdsvis Revinge og Sandö. I tillegg til ansvaret for grunnutdanningen, har MSB blant annet også ansvaret for videreutdanning innenfor redningstjeneste, tilsyn, forebyggende arbeid og systematisk sikkerhetsarbeid.
Den svenske grunnutdanningen for brannpersonell er toårig, og studentene må selv bekoste utdanningen. Grunnutdanningen heter Skydd mot olyckor (SMO). Opptakskravet er videregående skole, høgskole eller arbeidslivserfaring. Videre må søkerne ha god fysisk form og helse i henhold til svensk arbeidsmiljølovs krav for røyk- og kjemikaliedykking, bestå tredemølletest, ha førerkort klasse B og være svømmedyktige. Utdanningen gir en grunnleggende kompetanse i beredskap og forebygging innenfor hele brann- og redningsfeltet. Utdanningen er modulbasert med variasjon mellom teoretiske og praktiske emner. Studentene vil i løpet av utdanningen være utplassert et semester hos ulike arbeidsgivere.
SMO-utdanningen er ikke klassifisert etter det europeiske ECTS-systemet (European Credit Transfer System), som er et felles europeisk omregningssystem for godkjenning og overføring av fag og vekttall. Utdanningen gir heller ikke mulighet til å konvertere fag for studier på høgskole eller universitet.
Deltidspersonell tilbys ni ukers kursing ved skolen, der undervisningen består av en kombinasjon mellom fjernundervisning og undervisning på skolen.
Lag (2003:778) om skydd mot olyckar fastsetter regler om redningstjenesten. I kapittel 3 om kommunens ansvar fremkommer det at medarbeidere gjennom utdanning og erfaring skal ha den nødvendige kompetansen. Dette gjelder personell som skal utføre forebyggende arbeid, planlegge, lede, gjennomføre og følge opp redningsinnsatser, samt utføre tilsyn.
Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor utdyper reglene i loven.
4.2 Finland
Brannvesenet i Finland er underlagt Innenriksdepartementet. Utdanningen av heltidsbrannkonstabler foregår i Kuopio ved «Räddningsinstitutet». Skolen, som består av klasserom og internat, tilbyr yrkesutdanning som leder til eksamen i følgende utdanningsprogram:
brannmann (räddningsmannaeksamen)
nødalarmsentraloperatør
underbefal
brannbefal (ingeniörexamen, YHS)
Den finske utdanningen av heltidspersonell er klassifisert etter det europeiske ECTS-systemet for godkjenning og overføring av fag og vekttall.
Opptakskravene for å kunne søke på skolen er at man har fylt 18 år, har videregående skole eller treårig yrkesutdanning, er psykisk og fysisk frisk og har førerkort klasse B. I tillegg er det en fysisk test.
Grunnutdanningen varer i ett og et halvt år (60 uker, tre semestre), og består av rundt 80 prosent øvelser og 20 prosent teoriundervisning. Tematisk fokuserer utdanningen på brann og redning ca. 70 prosent av tiden, mens 30 prosent vies trening innenfor akuttmedisinsk behandling og ambulansetjeneste. Endt utdanning gir fagskolebevis i redning og branntjeneste i tillegg til fagbrev i ambulanse. Dette gjør at studentene kan få jobb som ambulansepersonell eller heltidstjeneste i lokale brann- og redningsvesen.
Deltidspersonell utdannes av de respektive regionale heltidsbrannvesenene, og tar ingen formell utdanning ved brannskolen i Kuopio.
I den finske räddningslagen kapittel 8 er statens ansvar for yrkesutdanningen innenfor redningsvesenet lovregulert.
Räddningslagen inneholder i tillegg et par overordnede bestemmelser om opptak og dispensasjon, mens lag om räddningsinstitutet inneholder de konkrete bestemmelsene om utdanning, herunder om ansvar, oppgaver, innhold i utdanningen, samt studenters rettigheter og plikter (herunder opptak).