Prop. 155 LS (2020–2021)

Endringer i verdipapirfondloven mv. (gjennomføring av EØS-rett, administrative sanksjoner og andre forvaltningstiltak) og samtykke til godkjenning av fire beslutninger i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordninger om verdipapirfond og alternative investeringsfond

Til innholdsfortegnelse

1 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 345/2013 av 17. april 2013 om europeiske venturekapitalfond

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 345/2013

av 17. april 2013

om europeiske venturekapitalfond

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR –

under henvisning til traktaten om Den europeiske unions virkemåte, særlig artikkel 114,

under henvisning til forslag fra Europakommisjonen,

etter oversending av utkast til regelverksakt til de nasjonale parlamentene,

under henvisning til uttalelse fra Den europeiske sentralbank1,

under henvisning til uttalelse fra Den europeiske økonomiske og sosiale komité2,

etter den ordinære regelverksprosessen3 og

ut fra følgende betraktninger:

  • 1) Venturekapital finansierer foretak som vanligvis er svært små, som er i startfasen, og som har store vekst- og utvidelsesmuligheter. Videre tilbyr venturekapitalfond foretak verdifull sakkunnskap og annen kunnskap, forretningsforbindelser, varemerkekapital og strategisk rådgivning. Ved å tilby disse foretakene finansiering og rådgivning stimulerer venturekapitalfond økonomisk vekst, bidrar til å skape arbeidsplasser og mobilisere kapital, fremmer etableringen og utvidelsen av nyskapende foretak, øker deres investeringer i forskning og utvikling og fremmer entreprenørskap, nyskaping og konkurranseevne i samsvar med Europa 2020-strategien fastsatt i kommisjonsmeldingen av 3. mars 2010 med tittelen «Europe 2020: A strategy for delivering smart, sustainable and inclusive growth» (Europa 2020), og i forbindelse med medlemsstatenes langsiktige utfordringer, blant annet de som beskrives i rapporten fra det europeiske systemet for strategisk og politisk analyse fra mars 2012 med tittelen «Global Trends 2030 — citizens in an interconnected and polycentric world».

  • 2) Det er nødvendig å fastsette felles regler for bruken av betegnelsen «EuVECA» for kvalifiserte venturekapitalfond, særlig når det gjelder porteføljesammensetningen i fond med denne betegnelsen, deres tillatte investeringsmål, hvilke investeringsverktøyer de kan anvende, og hvilke kategorier av investorer som er berettiget til å investere i dem i henhold til ensartede regler i Unionen. Uten slike felles regler vil det være en risiko for at medlemsstatene treffer ulike tiltak på nasjonalt plan som vil kunne ha direkte negativ innvirkning på og skape hindringer for et velfungerende indre marked, ettersom venturekapitalfond som ønsker å drive virksomhet i hele Unionen, da vil være underlagt ulike regler i de ulike medlemsstatene. Ulike kvalitetskrav til porteføljesammensetningen, investeringsmål og kvalifiserte investorer vil også kunne føre til ulikheter i investorvernet og skape usikkerhet om investeringsforslag knyttet til kvalifiserte venturekapitalfond. Investorene bør dessuten kunne sammenligne investeringsforslagene fra ulike kvalifiserte venturekapitalfond. Det er nødvendig å fjerne vesentlige hindringer for kvalifiserte venturekapitalfond som vil innhente kapital på tvers av landegrensene, og å unngå konkurransevridning mellom fondene og hindre at andre sannsynlige handelshindringer og vesentlige konkurransevridninger oppstår i framtiden. Rettsgrunnlaget for denne forordning bør derfor være artikkel 114 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte (TEUV) slik den tolkes i Den europeiske unions domstols rettspraksis.

  • 3) Det er nødvendig å vedta en forordning som fastsetter ensartede regler for kvalifiserte venturekapitalfond, og som innfører tilsvarende forpliktelser for deres forvaltere i alle medlemsstater som ønsker å innhente kapital i hele Unionen under betegnelsen «EuVECA». Disse kravene bør skape tillit blant investorer som ønsker å investere i venturekapitalfond.

  • 4) Ved at kvalitetskravene for bruken av betegnelsen «EuVECA» defineres i en forordning, sikres det at kravene får direkte anvendelse på forvaltere av innretninger for kollektiv investering som innhenter kapital under denne betegnelsen. Dette sikrer også ensartede vilkår for bruken av betegnelsen ettersom det hindrer at det innføres avvikende nasjonale krav som følge av gjennomføringen av et direktiv. Forvaltere av innretninger for kollektiv investering som bruker betegnelsen, bør følge de samme reglene i hele Unionen, noe som også vil øke tilliten blant investorer. Denne forordning forenkler reglene og reduserer forvalternes kostnader i forbindelse med etterlevelse av ofte avvikende nasjonale bestemmelser om venturekapitalfond, særlig for de forvalterne som ønsker å innhente kapital på tvers av landegrensene. Den bidrar også til å fjerne konkurransevridning.

  • 5) Som omhandlet i kommisjonsmeldingen av 7. desember 2011 med tittelen «An action plan to improve access to finance for SMEs» skulle Kommisjonen i 2012 avslutte sin undersøkelse av skattemessige hindringer for venturekapitalinvesteringer på tvers av landegrensene med sikte på å framlegge løsninger i 2013 som er rettet mot å fjerne hindringer og samtidig forebygge skatteunndragelse og skatteflukt.

  • 6) Et kvalifisert venturekapitalfond bør kunne forvaltes eksternt eller internt. Når et kvalifisert venturekapitalfond forvaltes internt, er fondet også forvalter og bør derfor oppfylle alle krav til forvaltere i henhold til denne forordning og registreres i samsvar med denne forordning. Et internt forvaltet kvalifisert venturekapitalfond bør imidlertid ikke kunne være ekstern forvalter av andre innretninger for kollektiv investering eller av innretninger for kollektiv investering i omsettelige verdipapirer (UCITS).

  • 7) For å klargjøre forholdet mellom denne forordning og andre bestemmelser om innretninger for kollektiv investering og deres forvaltere er det nødvendig å fastsette at denne forordning får anvendelse bare på forvaltere av andre innretninger for kollektiv investering enn UCITS-er som omfattes av europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/65/EF av 13. juli 2009 om samordning av lover og forskrifter om innretninger for kollektiv investering i omsettelige verdipapirer (UCITS)4, og som er etablert i Unionen og registrert hos vedkommende myndighet i deres hjemstat i samsvar med europaparlaments- og rådsdirektiv 2011/61/EU av 8. juni 2011 om forvaltere av alternative investeringsfond5, forutsatt at disse forvalterne forvalter porteføljer i kvalifiserte venturekapitalfond. Eksterne forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som er registrert i samsvar med denne forordning, bør imidlertid også kunne forvalte UCITS-er, forutsatt at det er gitt tillatelse i henhold til direktiv 2009/65/EF.

  • 8) Videre får denne forordning anvendelse bare på forvaltere av innretninger for kollektiv investering med en samlet forvaltningskapital som ikke overstiger terskelverdien nevnt i artikkel 3 nr. 2 bokstav b) i direktiv 2011/61/EU. Beregningen av terskelverdien ved anvendelsen av denne forordning er den samme som for terskelverdien nevnt i artikkel 3 nr. 2 bokstav b) i direktiv 2011/61/EU.

  • 9) Forvaltere av venturekapitalfond som er registrert i samsvar med denne forordning og har en samlet forvaltningskapital som senere øker slik at den overstiger terskelverdien nevnt i artikkel 3 nr. 2 bokstav b) i direktiv 2011/61/EU, og som derfor blir underlagt kravet om tillatelse fra vedkommende myndigheter i hjemstaten i samsvar med artikkel 6 i nevnte direktiv, bør imidlertid fortsatt kunne bruke betegnelsen «EuVECA» i forbindelse med markedsføringen av kvalifiserte venturekapitalfond i Unionen, forutsatt at de oppfyller kravene i nevnte direktiv og fortsatt til enhver tid oppfyller visse krav i denne forordning til bruken av betegnelsen «EuVECA» i forbindelse med kvalifiserte venturekapitalfond. Dette gjelder for både eksisterende kvalifiserte venturekapitalfond og kvalifiserte venturekapitalfond som etableres etter at terskelverdien er oversteget.

  • 10) I tilfeller der forvaltere av innretninger for kollektiv investering ikke ønsker å bruke betegnelsen «EuVECA», får denne forordning ikke anvendelse. I slike tilfeller bør gjeldende nasjonale bestemmelser og allmenne unionsregler fortsatt få anvendelse.

  • 11) Denne forordning bør fastsette ensartede regler for kvalifiserte venturekapitalfonds egenskaper, særlig med hensyn til hvilke kvalifiserte porteføljeforetak som kvalifiserte venturekapitalfond tillates å investere i, og de investeringsinstrumentene som skal anvendes. Dette er nødvendig for å skape et klart skille mellom kvalifiserte venturekapitalfond og alternative investeringsfond som har andre, mindre spesialiserte investeringsstrategier, for eksempel oppkjøp eller spekulative investeringer i fast eiendom, som denne forordning ikke har som formål å fremme.

  • 12) I samsvar med målet om en nøyaktig fastsettelse av hvilke innretninger for kollektiv investering som skal omfattes av denne forordning, og for å sikre at innhenting av kapital til små foretak i startfasen vektlegges, bør kvalifiserte venturekapitalfond anses for å være fond som har til hensikt å investere minst 70 % av sitt samlede kapitalinnskudd og sin forpliktede, men ikke-innkalte kapital i slike foretak. Kvalifiserte venturekapitalfond bør ikke tillates å investere mer enn 30 % av sitt samlede kapitalinnskudd og sin forpliktede, men ikke-innkalte kapital i eiendeler som ikke er kvalifiserte investeringer. Dette betyr at terskelverdien på 30 % til enhver tid bør være den øvre grensen for ikke-kvalifiserte investeringer, og at terskelverdien på 70 % bør være forbeholdt kvalifiserte investeringer i det kvalifiserte venturekapitalfondets levetid. Disse terskelverdiene bør beregnes på grunnlag av de beløpene som kan investeres etter fradrag av alle relevante kostnader og beholdninger av kontanter og kontantekvivalenter. Denne forordning bør fastsette de nødvendige opplysningene for beregningen av terskelverdiene.

  • 13) Denne forordning har som formål å fremme vekst og nyskaping i små og mellomstore bedrifter (SMB) i Unionen. Investeringer i kvalifiserte porteføljeforetak som er etablert i tredjestater, kan tilføre mer kapital til kvalifiserte venturekapitalfond og dermed være til fordel for SMB-er i Unionen. Denne forordning bør imidlertid under ingen omstendighet være til fordel for investeringer i porteføljeforetak som er etablert i tredjestater som kjennetegnes av en mangel på egnede samarbeidsordninger mellom vedkommende myndigheter i hjemstaten til forvalteren av det kvalifiserte venturekapitalfondet, og med enhver annen medlemsstat der det er hensikten at andelene eller aksjene i det kvalifiserte venturekapitalfondet skal markedsføres, eller av en mangel på effektiv utveksling av opplysninger i skattesaker.

  • 14) Et kvalifisert venturekapitalfond bør som et første skritt etableres i Unionen for å være berettiget til å bruke betegnelsen «EuVECA» som fastsatt i denne forordning. Kommisjonen bør innen to år etter denne forordnings anvendelsesdato vurdere om bruken av betegnelsen «EuVECA» fortsatt skal være forbeholdt fond etablert i Unionen, idet det tas hensyn til erfaringen med anvendelsen av kommisjonsrekommandasjonen om tiltak med sikte på å oppmuntre tredjestater til å anvende minstestandarder for god styring i skattesaker.

  • 15) Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond bør ha mulighet til å tiltrekke ytterligere tilsagn om kapitalinnskudd i løpet av et fonds levetid. Når neste investering i andre eiendeler enn kvalifiserte eiendeler overveies, bør det tas hensyn til slike ytterligere tilsagn om kapitalinnskudd i det kvalifiserte venturekapitalfondets levetid. Ytterligere tilsagn om kapitalinnskudd bør tillates i samsvar med kriterier og på vilkår som er fastsatt i det kvalifiserte venturekapitalfondets regler eller stiftelsesdokumenter.

  • 16) De kvalifiserte investeringene bør ha form av egenkapitalinstrumenter eller egenkapitallignende instrumenter. Egenkapitallignende instrumenter omfatter en type finansieringsinstrumenter som er en kombinasjon av egenkapital og gjeld, der avkastningen av instrumentet er knyttet til det kvalifiserte porteføljeforetakets overskudd eller tap, og der tilbakebetalingen av instrumentet ved mislighold ikke er sikret fullt ut. Slike instrumenter omfatter en lang rekke finansieringsinstrumenter, for eksempel ansvarlig lånekapital, passive kapitalandeler, lån med deltakerrettigheter, rettigheter til andeler av overskudd, konvertible obligasjoner og obligasjoner med kjøpsretter. Som et mulig tillegg til, men ikke til erstatning for, egenkapitalinstrumenter eller egenkapitallignende instrumenter bør lån med eller uten sikkerhet, for eksempel mellomfinansiering, som gis av det kvalifiserte venturekapitalfondet til et kvalifisert porteføljeforetak der det kvalifiserte venturekapitalfondet allerede har kvalifiserte investeringer, være tillatt, forutsatt at høyst 30 % av det samlede kapitalinnskuddet og den forpliktede, men ikke-innkalte kapitalen i det kvalifiserte venturekapitalfondet brukes til slike lån. Videre bør det for å gjenspeile eksisterende forretningspraksis på venturekapitalmarkedet være tillatt for et kvalifisert venturekapitalfond å kjøpe eksisterende aksjer i et kvalifisert porteføljeforetak fra eksisterende aksjeeiere i dette foretaket. Investeringer i andre kvalifiserte venturekapitalfond bør også være tillatt for å sikre de beste muligheter for å innhente kapital. For å hindre utvanning av investeringene i kvalifiserte porteføljeforetak bør kvalifiserte venturekapitalfond få tillatelse til å investere i andre kvalifiserte venturekapitalfond bare under forutsetning av at disse kvalifiserte venturekapitalfondene selv har investert høyst 10 % av sitt samlede kapitalinnskudd og sin forpliktede, men ikke-innkalte kapital i andre kvalifiserte venturekapitalfond.

  • 17) Venturekapitalfondenes kjernevirksomhet er å yte finansiering til SMB-er gjennom primærinvesteringer. Venturekapitalfond bør verken delta i systemviktig bankvirksomhet utenfor de vanlige rammereglene for soliditetstilsyn (såkalt «skyggebankvirksomhet») eller følge vanlige strategier for aktive eierfond, for eksempel lånefinansierte oppkjøp.

  • 18) Denne forordning har i samsvar med Europa 2020-strategien som mål å fremme venturekapitalinvesteringer i nyskapende SMB-er med forankring i realøkonomien. Kredittinstitusjoner, verdipapirforetak, forsikringsforetak, finansielle holdingselskaper og blandede holdingselskaper bør derfor ikke være omfattet av definisjonen av kvalifiserte porteføljeforetak i henhold til denne forordning.

  • 19) For å kunne innføre et vesentlig beskyttelsestiltak der det skilles mellom kvalifiserte venturekapitalfond i henhold til denne forordning og den bredere kategorien av alternative investeringsfond som handler med utstedte verdipapirer på annenhåndsmarkeder, er det nødvendig å fastsette regler slik at kvalifiserte venturekapitalfond hovedsakelig foretar investeringer i direkte utstedte instrumenter.

  • 20) For å gi forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond en viss fleksibilitet med hensyn til investerings- og likviditetsforvaltningen av deres kvalifiserte venturekapitalfond, bør handel, for eksempel med aksjer eller andeler i ikke-kvalifiserte porteføljeforetak eller erverv av ikke-kvalifiserte investeringer, være tillatt opptil en grenseverdi på høyst 30 % av det samlede kapitalinnskuddet og den forpliktede, men ikke-innkalte kapitalen.

  • 21) For å sikre at betegnelsen «EuVECA» er troverdig og lett gjenkjennelig for investorer i hele Unionen, bør bare forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som oppfyller de ensartede kvalitetskriteriene i denne forordning, være berettiget til å bruke betegnelsen «EuVECA» når de markedsfører kvalifiserte venturekapitalfond i Unionen.

  • 22) For å sikre at kvalifiserte venturekapitalfond har en klar og gjenkjennelig profil som er egnet for formålet, bør det finnes ensartede regler for porteføljesammensetningen og for de investeringsteknikkene slike fond kan bruke.

  • 23) For å sikre at kvalifiserte venturekapitalfond ikke bidrar til å skape systemrisiko, og at slike fond konsentrerer sine investeringer om støtte til kvalifiserte porteføljeforetak, bør bruk av finansiell giring på fondsnivå ikke være tillatt. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond bør kunne ta opp lån, utstede gjeldsforpliktelser eller gi garantier på nivået for det kvalifiserte venturekapitalfondet bare dersom slike lån, gjeldsforpliktelser eller garantier dekkes av ikke-innkalte forpliktelser og dermed ikke øker fondets eksponering utover nivået for dets forpliktede kapital. Kontantforskudd fra investorer i kvalifiserte venturekapitalfond, som er fullt dekket av tilsagn om kapitalinnskudd fra disse investorene, øker ikke det kvalifiserte venturekapitalfondets eksponering og bør derfor være tillatt. For å gi fondet mulighet til å dekke ekstraordinære likviditetsbehov som kan oppstå i tiden fra forpliktet kapital innkalles fra investorer til kapitalen faktisk settes inn på fondets kontoer, bør kortsiktige lån også være tillatt, forutsatt at lånebeløpet ikke overstiger fondets forpliktede, men ikke-innkalte kapital.

  • 24) Det bør fastsettes visse særlige beskyttelsestiltak for å sikre at kvalifiserte venturekapitalfond markedsføres bare overfor investorer som har tilstrekkelig erfaring, kunnskap og ekspertise til å ta sine egne investeringsbeslutninger og foreta en korrekt vurdering av risikoene som er knyttet til disse fondene, og for å bevare investorenes tillit og tiltro til kvalifiserte venturekapitalfond. Kvalifiserte venturekapitalfond bør derfor markedsføres bare overfor investorer som er profesjonelle kunder, eller som kan behandles som profesjonelle kunder i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/39/EF av 21. april 2004 om markeder for finansielle instrumenter6. For å få et tilstrekkelig bredt investorgrunnlag for investeringer i kvalifiserte venturekapitalfond er det imidlertid også ønskelig at visse andre investorer får tilgang til venturekapitalfond, herunder privatpersoner med stor nettoformue. For disse andre investorene bør det imidlertid fastsettes særlige beskyttelsestiltak for å sikre at kvalifiserte venturekapitalfond markedsføres bare overfor investorer som har en egnet profil til å foreta slike investeringer. Disse beskyttelsestiltakene utelukker markedsføring gjennom ordninger for regelmessig sparing. Videre bør ledere, direktører eller ansatte som deltar i forvaltningen hos en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond, kunne investere i de kvalifiserte venturekapitalfondene som de forvalter, ettersom slike personer har tilstrekkelig kunnskap til å delta i venturekapitalinvesteringer.

  • 25) For å sikre at betegnelsen «EuVECA» brukes bare av forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som oppfyller ensartede kvalitetskriterier for markedsatferd, bør det fastsettes bestemmelser om forretningsskikk og disse forvalternes forhold til investorene. Av samme grunn bør det fastsettes ensartede vilkår for slike forvalteres håndtering av interessekonflikter. Disse bestemmelsene og vilkårene bør også pålegge forvaltere å innføre de organisatoriske og administrative ordningene som er nødvendige for å sikre korrekt håndtering av interessekonflikter.

  • 26) Dersom en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond har til hensikt å utkontraktere funksjoner til tredjepart, bør forvalterens ansvar overfor venturekapitalfondet og fondets investorer ikke berøres av en slik utkontraktering av funksjoner til en tredjepart. Videre bør forvalteren ikke utkontraktere funksjoner i et slikt omfang at denne i praksis ikke lenger kan anses som forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond, men i stedet har blitt et postkasseselskap. Forvalteren bør til enhver tid fortsatt være ansvarlig for at utkontrakterte funksjoner ivaretas korrekt og i samsvar med denne forordning. Utkontrakteringen av funksjoner bør ikke undergrave et effektivt tilsyn med forvalteren, og bør særlig ikke hindre forvalteren i å handle, eller fondet i å bli forvaltet, på en måte som ivaretar investorenes interesser best mulig.

  • 27) For å sikre at betegnelsen «EuVECA» har integritet, bør det fastsettes kvalitetskriterier for organisasjonen hos forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond. Det bør derfor fastsettes ensartede og rimelige krav om å ha tilstrekkelige tekniske ressurser og menneskelige ressurser.

  • 28) For å sikre at kvalifiserte venturekapitalfond forvaltes på riktig måte, og at deres forvaltere kan dekke potensielle risikoer som oppstår som følge av deres virksomhet, bør det fastsettes ensartede og rimelige krav om at forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal ha tilstrekkelig ansvarlig kapital. Den ansvarlige kapitalen bør være tilstrekkelig til å sikre kontinuitet i og korrekt forvaltning av kvalifiserte venturekapitalfond.

  • 29) Av hensyn til investorvernet er det nødvendig å sikre at eiendelene til det kvalifiserte venturekapitalfondet er vurdert på riktig måte. Kvalifiserte venturekapitalfonds regler eller stiftelsesdokumenter bør derfor inneholde bestemmelser om verdsettingen av eiendeler. Dette bør sikre verdsettingens integritet og gjennomsiktighet.

  • 30) For å sikre at forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som bruker betegnelsen «EuVECA», redegjør tilstrekkelig for sin virksomhet, bør det innføres ensartede regler for årsrapporter.

  • 31) For å sikre at betegnelsen «EuVECA» har integritet i investorenes øyne, må den brukes bare av forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som gir fullt innsyn i sin investeringspolitikk og sine investeringsmål. Det bør derfor fastsettes ensartede regler for slike forvalteres opplysningsplikt overfor investorene. Det bør særlig være en plikt til, før avtaler inngås, å opplyse om det kvalifiserte venturekapitalfondets investeringsstrategi og investeringsmål, de anvendte investeringsinstrumentene, tilknyttede kostnader og gebyrer, og risiko- og avkastningsprofilen for den investeringen som et kvalifisert fond tilbyr. For å oppnå en høy grad av gjennomsiktighet bør det også kreves opplysninger om hvordan godtgjøringen til forvalterne beregnes.

  • 32) For å sikre effektivt tilsyn med de ensartede kravene i denne forordning bør hjemstatens vedkommende myndighet føre tilsyn med om forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond oppfyller de ensartede kravene i denne forordning. Derfor bør de forvalterne som har til hensikt å markedsføre sine fond under betegnelsen «EuVECA», underrette vedkommende myndighet i hjemstaten om denne hensikten. Vedkommende myndighet bør registrere forvalteren dersom alle nødvendige opplysninger er gitt og egnede tiltak er truffet med sikte på å oppfylle kravene i denne forordning. Denne registreringen bør være gyldig i hele Unionen.

  • 33) For å lette en effektiv markedsføring av kvalifiserte venturekapitalfond på tvers av landegrensene bør registreringen av forvalteren skje så raskt som mulig.

  • 34) Denne forordning omfatter beskyttelsestiltak som skal sikre at fondene anvendes på riktig måte, men tilsynsmyndighetene bør likevel passe nøye på at disse beskyttelsestiltakene overholdes.

  • 35) For å sikre effektivt tilsyn med overholdelsen av de ensartede kriteriene i denne forordning bør det fastsettes bestemmelser om i hvilke tilfeller de opplysningene som er gitt til hjemstatens vedkommende myndighet, skal ajourføres.

  • 36) For å sikre effektivt tilsyn med kravene i denne forordning bør det også fastsettes bestemmelser om en framgangsmåte for meldinger over landegrensene mellom vedkommende tilsynsmyndigheter, som skal utløses når en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond registreres i hjemstaten.

  • 37) For å opprettholde gjennomsiktige vilkår for markedsføring av kvalifiserte venturekapitalfond i hele Unionen, bør Den europeiske tilsynsmyndighet (Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndighet) (ESMA), som er opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1095/20107, gis i oppgave å opprettholde en sentral database med en liste over alle forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond og over de kvalifiserte venturekapitalfondene som de forvalter, som er registrert i samsvar med denne forordning.

  • 38) Dersom vedkommende myndighet i vertsstaten har klare og påviselige grunner til å tro at en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond overtrer denne forordning på dens territorium, bør den omgående underrette hjemstatens vedkommende myndigheter, som bør treffe egnede tiltak.

  • 39) Dersom en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond fortsetter å opptre på en måte som er klart i strid med denne forordning, til tross for de tiltakene som treffes av hjemstatens vedkommende myndighet, eller fordi vedkommende myndighet i hjemstaten ikke treffer tiltak innen en rimelig frist, bør vertsstatens vedkommende myndighet, etter å ha underrettet hjemstatens vedkommende myndighet, kunne treffe alle egnede tiltak for å verne investorene, herunder ha mulighet til å hindre at den berørte forvalteren fortsetter å markedsføre sine kvalifiserte venturekapitalfond på vertsstatens territorium.

  • 40) For å sikre effektivt tilsyn med de ensartede kriteriene som er fastsatt i denne forordning, inneholder forordningen en liste over ulike typer myndighet til å føre tilsyn som vedkommende myndigheter skal kunne utøve.

  • 41) For å sikre korrekt håndheving omfatter denne forordning administrative sanksjoner og andre tiltak ved overtredelse av dens sentrale bestemmelser, nærmere bestemt reglene for porteføljesammensetning, for beskyttelsestiltak knyttet til kvalifiserte investorers identitet, og for betegnelsen «EuVECA», som skal brukes bare av forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som er registrert i samsvar med denne forordning. Overtredelse av disse sentrale bestemmelsene bør, dersom det er hensiktsmessig, medføre forbud mot bruk av betegnelsen, og den berørte forvalteren bør fjernes fra registeret.

  • 42) Det bør utveksles tilsynsopplysninger mellom vedkommende myndigheter i hjem- og vertsstatene og ESMA.

  • 43) Et effektivt samarbeid på reguleringsområdet mellom enheter som har til oppgave å føre tilsyn med oppfyllelsen av de ensartede kriteriene i denne forordning, forutsetter at alle relevante nasjonale myndigheter og ESMA omfattes av streng taushetsplikt.

  • 44) For å presisere kravene i denne forordning bør myndigheten til å vedta rettsakter delegeres til Kommisjonen i samsvar med artikkel 290 i TEUV når det gjelder hvilke typer interessekonflikter som forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal unngå, og hvilke tiltak som skal treffes i den forbindelse. Det er særlig viktig at Kommisjonen holder hensiktsmessige samråd under sitt forberedende arbeid, også på ekspertnivå. Kommisjonen bør ved forberedelse og utarbeiding av delegerte rettsakter sikre at relevante dokumenter oversendes Europaparlamentet og Rådet samtidig, til rett tid og på en egnet måte.

  • 45) Tekniske standarder for finansielle tjenester bør sikre konsekvent harmonisering og et høyt nivå for tilsyn i hele Unionen. ESMA er et organ med høyt spesialisert sakkunnskap, og det ville derfor være effektivt og hensiktsmessig å gi denne myndigheten i oppgave å utarbeide utkast til tekniske gjennomføringsstandarder som ikke innebærer politiske valg, med sikte på framlegging for Kommisjonen.

  • 46) Kommisjonen bør gis myndighet til å vedta tekniske gjennomføringsstandarder ved hjelp av gjennomføringsrettsakter i henhold til artikkel 291 i TEUV og i samsvar med artikkel 15 i forordning (EU) nr. 1095/2010. ESMA bør gis i oppgave å utarbeide utkast til tekniske gjennomføringsstandarder for formatet for meldingen som omhandles i denne forordning.

  • 47) Kommisjonen bør innen fire år etter denne forordnings anvendelsesdato gjennomgå denne forordning for å vurdere utviklingen på markedet for kvalifiserte venturekapitalfond. Gjennomgåelsen bør omfatte en generell kartlegging av hvordan reglene i denne forordning virker og hvilke erfaringer som er gjort ved anvendelsen av dem. På grunnlag av gjennomgåelsen bør Kommisjonen framlegge en rapport for Europaparlamentet og Rådet, eventuelt sammen med et forslag til regelverk.

  • 48) Videre bør Kommisjonen innen fire år etter denne forordnings anvendelsesdato begynne å gjennomgå samspillet mellom denne forordning og andre regler for innretninger for kollektiv investering og deres forvaltere, særlig reglene i direktiv 2011/61/EU. Denne gjennomgåelsen bør særlig omfatte vurdering av denne forordnings virkeområde og av om det er nødvendig å utvide virkeområdet for å tillate forvaltere av større alternative investeringsfond å bruke betegnelsen «EuVECA». På grunnlag av gjennomgåelsen bør Kommisjonen framlegge en rapport for Europaparlamentet og Rådet, eventuelt sammen med et forslag til regelverk.

  • 49) Kommisjonen bør i forbindelse med denne gjennomgåelsen vurdere eventuelle hindringer som kan ha redusert investorenes interesse for fondene, herunder hvordan institusjonelle investorer påvirkes av andre tilsynsregler som kan få anvendelse på dem. Kommisjonen bør dessuten samle inn opplysninger for å vurdere i hvilket omfang betegnelsen «EuVECA» har bidratt til andre unionsprogrammer, for eksempel Horisont 2020, som også har som formål å støtte nyskaping i Unionen.

  • 50) I lys av kommisjonsmeldingen av 6. oktober 2010 med tittelen «European 2020 Flagship Initiative: Innovation Union» og kommisjonsmeldingen av 7. desember 2011 med tittelen «An action plan to improve access to finance for SMEs» er det viktig å sikre offentlige ordningers effektivitet i hele Unionen for å støtte venturekapitalmarkedet samt samordningen av og den gjensidige sammenhengen mellom Unionens ulike politikkområder som har som formål å fremme nyskaping, herunder konkurranse- og forskningspolitikk. Grønn teknologi har en viktig rolle i Unionens politikk for nyskaping og vekst, ettersom Unionen har som mål å bli en global leder når det gjelder smart og bærekraftig vekst og energi- og ressurseffektivitet, også med hensyn til finansiering av SMB-er. Når Kommisjonen gjennomgår denne forordning, bør den vurdere hvordan forordningen påvirker utviklingen i retning av dette målet.

  • 51) ESMA bør vurdere de behovene for personale og ressurser som oppstår som følge av den myndighet og de forpliktelser ESMA får i henhold til denne forordning, og skal framlegge en rapport for Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen.

  • 52) Det europeiske investeringsfond (EIF) investerer blant annet i venturekapitalfond i hele Unionen. De tiltakene i denne forordning som skal gjøre det lett å identifisere venturekapitalfond med bestemte fellestrekk, bør gjøre det lettere for EIF å identifisere venturekapitalfond i henhold til denne forordning som mulige investeringsmål. EIF bør derfor oppmuntres til å investere i kvalifiserte venturekapitalfond.

  • 53) Denne forordning er forenlig med de grunnleggende rettigheter og de prinsipper som er anerkjent særlig i Den europeiske unions pakt om grunnleggende rettigheter, herunder retten til respekt for privatliv og familieliv (artikkel 7) og frihet til å drive næringsvirksomhet (artikkel 16).

  • 54) Europaparlaments- og rådsdirektiv 95/46/EF av 24. oktober 1995 om vern av fysiske personer i forbindelse med behandling av personopplysninger og om fri utveksling av slike opplysninger8 får anvendelse på behandling av personopplysninger som foretas i medlemsstatene innenfor rammen av denne forordning under tilsyn av medlemsstatenes vedkommende myndigheter, særlig de uavhengige offentlige myndighetene som er utpekt av medlemsstatene. Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 45/2001 av 18. desember 2000 om personvern i forbindelse med behandling av personopplysninger i Fellesskapets institusjoner og organer og om fri utveksling av slike opplysninger9 får anvendelse på behandling av personopplysninger som foretas av ESMA innenfor rammen av denne forordning under tilsyn av EUs datatilsynsorgan.

  • 55) Denne forordning bør ikke berøre anvendelsen av statsstøttereglene på kvalifiserte venturekapitalfond.

  • 56) Ettersom målene for denne forordning, som er å sikre at det anvendes ensartede krav på markedsføring av kvalifiserte venturekapitalfond, og å opprette ett enkelt registreringssystem for forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond og dermed lette markedsføringen av kvalifiserte venturekapitalfond i hele Unionen, samtidig som det tas fullt hensyn til behovet for å skape balanse mellom på den ene side sikkerhet og pålitelighet knyttet til bruken av betegnelsen «EuVECA» og på den annen side effektiviteten i venturekapitalmarkedet og kostnadene for ulike berørte parter, ikke kan nås i tilstrekkelig grad av medlemsstatene og derfor på grunn av sitt omfang og sine virkninger bedre kan nås på unionsplan, kan Unionen treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i artikkel 5 i traktaten om Den europeiske union. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel går denne forordning ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå disse målene –

VEDTATT DENNE FORORDNING:

Kapittel I

Formål, virkeområde og definisjoner

Artikkel 1

Denne forordning fastsetter ensartede krav til og vilkår for forvaltere av innretninger for kollektiv investering som ønsker å bruke betegnelsen «EuVECA» i forbindelse med markedsføringen av kvalifiserte venturekapitalfond i Unionen og dermed bidra til at det indre marked virker på en tilfredsstillende måte.

Den fastsetter også ensartede regler for markedsføring av kvalifiserte venturekapitalfond overfor kvalifiserte investorer i hele Unionen, for porteføljesammensetningen i kvalifiserte venturekapitalfond, for investeringsinstrumentene og -teknikkene som kvalifiserte venturekapitalfond skal bruke, samt for organisering, atferd og gjennomsiktighet hos forvaltere som markedsfører kvalifiserte venturekapitalfond i hele Unionen.

Artikkel 2

  • 1. Denne forordning får anvendelse på forvaltere av innretninger for kollektiv investering som definert i artikkel 3 bokstav a) som oppfyller følgende vilkår:

    • a) deres samlede forvaltningskapital overstiger ikke terskelverdien nevnt i artikkel 3 nr. 2 bokstav b) i direktiv 2011/61/EU,

    • b) de er etablert i Unionen,

    • c) de er underlagt registreringsplikt hos vedkommende myndigheter i hjemstaten i samsvar med artikkel 3 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2011/61/EU, og

    • d) de forvalter porteføljer i kvalifiserte venturekapitalfond.

  • 2. Dersom den samlede forvaltningskapitalen til forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som er registrert i samsvar med artikkel 14, senere overstiger terskelverdien nevnt i artikkel 3 nr. 2 bokstav b) i direktiv 2011/61/EU, og disse forvalterne derfor blir underlagt kravet om tillatelse i samsvar med artikkel 6 i nevnte direktiv, kan de fortsatt bruke betegnelsen «EuVECA» i forbindelse med markedsføringen av kvalifiserte venturekapitalfond i Unionen, forutsatt at de til enhver tid i forbindelse med kvalifiserte venturekapitalfond

    • a) oppfyller kravene i direktiv 2011/61/EU, og

    • b) overholder artikkel 3 og 5 og artikkel 13 nr. 1 bokstav c) og i) i denne forordning.

  • 3. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som er eksterne forvaltere og er registrert i samsvar med artikkel 14, kan i tillegg forvalte innretninger for kollektiv investering i omsettelige verdipapirer (UCITS), forutsatt at det er gitt tillatelse i henhold til direktiv 2009/65/EF.

Artikkel 3

I denne forordning menes med:

  • a) «innretning for kollektiv investering» et AIF som definert i artikkel 4 nr. 1 bokstav a) i direktiv 2011/61/EU,

  • b) «kvalifisert venturekapitalfond» en innretning for kollektiv investering som

    • i) har til hensikt å investere minst 70 % av sitt samlede kapitalinnskudd og sin forpliktede, men ikke-innkalte kapital i eiendeler som er kvalifiserte investeringer, beregnet på grunnlag av de beløpene som kan investeres etter fradrag av alle relevante kostnader og beholdninger av kontanter eller kontantekvivalenter, innenfor en tidsramme som er fastsatt i fondets regler eller stiftelsesdokumenter,

    • ii) ikke bruker mer enn 30 % av sitt samlede kapitalinnskudd og sin forpliktede, men ikke-innkalte kapital til erverv av eiendeler som ikke er kvalifiserte investeringer, beregnet på grunnlag av de beløpene som kan investeres etter fradrag av alle relevante kostnader og beholdninger av kontanter eller kontantekvivalenter,

    • iii) er etablert på en medlemsstats territorium,

  • c) «forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond» en juridisk person hvis alminnelige virksomhet består i å forvalte minst ett kvalifisert venturekapitalfond,

  • d) «kvalifisert porteføljeforetak» et foretak som

    • i) på det tidspunkt da det kvalifiserte venturekapitalfondet foretar en investering

      • ikke er opptatt til notering på et regulert marked eller i en multilateral handelsfasilitet (MHF) som definert i artikkel 4 nr. 1 punkt 14 og 15 i direktiv 2004/39/EF,

      • sysselsetter færre enn 250 personer, og

      • har en årsomsetning på høyst 50 millioner euro eller en årsbalanse på høyst 43 millioner euro,

    • ii) ikke selv er en innretning for kollektiv investering,

    • iii) ikke er et eller flere av følgende:

      • en kredittinstitusjon som definert i artikkel 4 nr. 1 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/48/EF av 14. juni 2006 om adgang til å starte og utøve virksomhet som kredittinstitusjon10,

      • et verdipapirforetak som definert i artikkel 4 nr. 1 punkt 1 i direktiv 2004/39/EU,

      • et forsikringsforetak som definert i artikkel 13 nr. 1 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/138/EF av 25. november 2009 om adgang til å starte og utøve virksomhet innen forsikring og gjenforsikring (Solvens II)11,

      • et finansielt holdingselskap som definert i artikkel 4 nr. 19 i direktiv 2006/48/EF, eller

      • et blandet holdingselskap som definert i artikkel 4 nr. 20 i direktiv 2006/48/EF,

    • iv) er etablert på en medlemsstats territorium eller i en tredjestat, forutsatt at tredjestaten

      • ikke er oppført som et ikke-samarbeidsvillig land og territorium av Den internasjonale innsatsgruppen for finansielle tiltak til bekjempelse av hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme,

      • har undertegnet en avtale med hjemstaten til forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond og med alle andre medlemsstater der det er hensikten at andeler eller aksjer i det kvalifiserte venturekapitalfondet skal markedsføres, for å sikre at tredjestaten fullt ut oppfyller standardene fastsatt i artikkel 26 i OECDs mønsteravtale om beskatning av inntekter og kapital og sørger for effektiv utveksling av opplysninger i skattesaker, herunder eventuelle multilaterale skatteavtaler,

  • e) «kvalifiserte investeringer» et av følgende instrumenter:

    • i) egenkapitalinstrumenter eller egenkapitallignende instrumenter som er

      • utstedt av et kvalifisert porteføljeforetak og ervervet direkte fra det kvalifiserte porteføljeforetaket av det kvalifiserte venturekapitalfondet,

      • utstedt av et kvalifisert porteføljeforetak i bytte mot et egenkapitalinstrument utstedt av det kvalifiserte porteføljeforetaket, eller

      • utstedt av et foretak som det kvalifiserte porteføljeforetaket er et majoritetseid datterselskap av, og som det kvalifiserte venturekapitalfondet har ervervet i bytte mot et egenkapitalinstrument utstedt av det kvalifiserte porteføljeforetaket,

    • ii) lån med eller uten sikkerhet som gis av det kvalifiserte venturekapitalfondet til et kvalifisert porteføljeforetak der det kvalifiserte venturekapitalfondet allerede har kvalifiserte investeringer, forutsatt at høyst 30 % av det samlede kapitalinnskuddet og den forpliktede, men ikke-innkalte kapitalen i det kvalifiserte venturekapitalfondet brukes til slike lån,

    • iii) aksjer i et kvalifisert porteføljeforetak ervervet fra eksisterende aksjeeiere i dette foretaket,

    • iv) andeler eller aksjer i et eller flere andre kvalifiserte venturekapitalfond, forutsatt at disse kvalifiserte venturekapitalfondene selv har investert høyst 10 % av sitt samlede kapitalinnskudd og sin forpliktede, men ikke-innkalte kapital i kvalifiserte venturekapitalfond,

  • f) «relevante kostnader» alle gebyrer, utgifter og kostnader som betales direkte eller indirekte av investorer, og som er avtalt mellom forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond og dets investorer,

  • g) «egenkapital» eierinteresse i et foretak i form av aksjer eller andre former for andeler i det kvalifiserte porteføljeforetakets kapital, som er utstedt til dets investorer,

  • h) «egenkapitallignende midler» alle typer finansieringsinstrumenter som er en kombinasjon av egenkapital og gjeld, der avkastningen av instrumentet er knyttet til det kvalifiserte porteføljeforetakets overskudd eller tap, og der tilbakebetalingen av instrumentet ved mislighold ikke er sikret fullt ut,

  • i) «markedsføring» direkte eller indirekte tilbud eller plassering på initiativ fra forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond eller på dennes vegne, som gjelder andeler eller aksjer i et kvalifisert venturekapitalfond som denne forvalter, og som er rettet mot investorer som er hjemmehørende i eller har forretningskontor i Unionen,

  • j) «forpliktet kapital» en forpliktelse som pålegger en investor å erverve en interesse i eller å yte et kapitalinnskudd til det kvalifiserte venturekapitalfondet innenfor en tidsramme som er fastsatt i fondets regler eller stiftelsesdokumenter,

  • k) «hjemstat» den medlemsstaten der forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond er etablert og er underlagt registreringsplikt hos vedkommende myndigheter i samsvar med artikkel 3 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2011/61/EU,

  • l) «vertsstat» en annen medlemsstat enn hjemstaten, der forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond markedsfører det kvalifiserte venturekapitalfondet i samsvar med denne forordning,

  • m) «vedkommende myndighet» den nasjonale myndighet som hjemstaten i henhold til lov eller forskrift utpeker til å registrere forvaltere av innretninger for kollektiv investering som omfattes av denne forordning.

Med hensyn til første ledd bokstav c) skal det kvalifiserte venturekapitalfondet selv registreres som forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond i samsvar med artikkel 14 dersom det kvalifiserte venturekapitalfondet har en juridisk form som tillater intern forvaltning, og fondets styringsorgan velger ikke å utpeke en ekstern forvalter. Et kvalifisert venturekapitalfond som er registrert som en intern forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond, skal ikke registreres som en ekstern forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond som tilhører andre innretninger for kollektiv investering.

Kapittel II

Vilkår for bruk av betegnelsen «EuVECA«

Artikkel 4

Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som oppfyller kravene i dette kapittel, skal ha rett til å bruke betegnelsen «EuVECA» i forbindelse med markedsføring av kvalifiserte venturekapitalfond i Unionen.

Artikkel 5

1. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal sikre at det ved erverv av eiendeler som ikke er kvalifiserte investeringer, ikke brukes mer enn 30 % av fondets samlede kapitalinnskudd og forpliktede, men ikke-innkalte kapital. Terskelverdien på 30 % skal beregnes på grunnlag av de beløpene som kan investeres etter fradrag av alle relevante kostnader. Beholdninger av kontanter eller kontantekvivalenter skal ikke tas med i beregningen av denne terskelverdien ettersom kontanter og kontantekvivalenter ikke skal anses som investeringer.

2. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal på nivået for det kvalifiserte venturekapitalfondet ikke bruke metoder som øker fondets eksponering utover nivået for dets forpliktede kapital, uavhengig av om det skjer ved lån av kontanter eller verdipapirer, gjennom derivatposisjoner eller på andre måter.

3. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond kan låne, utstede gjeldsforpliktelser eller gi garantier på nivået for det kvalifiserte venturekapitalfondet bare når slike lån, gjeldsforpliktelser eller garantier dekkes av ikke-innkalte forpliktelser.

Artikkel 6

  • 1. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal markedsføre andelene og aksjene i kvalifiserte venturekapitalfond bare overfor investorer som anses som profesjonelle kunder i henhold til avsnitt I i vedlegg II til direktiv 2004/39/EF, eller som på anmodning kan behandles som profesjonelle kunder i henhold til avsnitt II i vedlegg II til direktiv 2004/39/EF, eller overfor andre investorer som

    • a) forplikter seg til å investere minst 100 000 euro, og

    • b) skriftlig i et annet dokument enn den kontrakten som skal inngås om investeringsforpliktelsen, erklærer at de er klar over de risikoene som er knyttet til den planlagte forpliktelsen eller investeringen.

  • 2. Nr. 1 får ikke anvendelse på investeringer som foretas av ledere, direktører eller ansatte som deltar i forvaltningen hos en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond, når de investerer i det kvalifiserte venturekapitalfondet som de forvalter.

Artikkel 7

Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal i forbindelse med de kvalifiserte venturekapitalfondene som de forvalter

  • a) handle ærlig, rettferdig og med behørig sakkyndighet, omhu og aktsomhet under utøvelsen av sin virksomhet,

  • b) anvende egnede retningslinjer og framgangsmåter for å hindre utilbørlig praksis som med rimelighet kan forventes å påvirke investorenes og de kvalifiserte porteføljeforetakenes interesser,

  • c) utøve sin forretningsvirksomhet på en måte som fremmer interessene til de kvalifiserte venturekapitalfondene som de forvalter, og til investorene i disse fondene og beskytter markedets integritet,

  • d) vise stor aktsomhet ved valg av og løpende tilsyn med investeringer i kvalifiserte porteføljeforetak,

  • e) ha tilstrekkelig kunnskap om og forståelse av de kvalifiserte porteføljeforetakene som de investerer i,

  • f) behandle sine investorer rettferdig,

  • g) sikre at ingen investorer gis særbehandling, med mindre det er opplyst om slik særbehandling i det kvalifiserte venturekapitalfondets regler eller stiftelsesdokumenter.

Artikkel 8

  • 1. Dersom en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond utkontrakterer funksjoner til tredjepart, berører det ikke forvalterens ansvar overfor det kvalifiserte venturekapitalfondet og dets investorer. Forvalteren skal ikke utkontraktere funksjoner i et slikt omfang at denne i praksis ikke lenger kan anses som forvalteren av det kvalifiserte venturekapitalfondet, men i stedet har blitt et postkasseselskap.

  • 2. Utkontrakteringen av funksjoner i henhold til nr. 1 skal ikke undergrave et effektivt tilsyn med forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond, og skal særlig ikke hindre forvalteren i å handle, eller det kvalifiserte venturekapitalfondet i å bli forvaltet, på en måte som ivaretar investorenes interesser best mulig.

Artikkel 9

  • 1. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal identifisere og unngå interessekonflikter og, når slike konflikter ikke kan unngås, håndtere og overvåke og, i samsvar med nr. 4, umiddelbart opplyse om disse interessekonfliktene for å hindre at de påvirker de kvalifiserte venturekapitalfondene og deres investorer negativt, og sikre at de kvalifiserte venturekapitalfondene som de forvalter, behandles rettferdig.

  • 2. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal særlig identifisere interessekonflikter som kan oppstå mellom

    • a) forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond, personer som faktisk leder forvalternes virksomhet, ansatte hos eller personer som direkte eller indirekte kontrollerer eller kontrolleres av disse forvalterne, og det kvalifiserte venturekapitalfondet som forvaltes av disse forvalterne, eller dets investorer,

    • b) det kvalifiserte venturekapitalfondet eller dets investorer og et annet kvalifisert venturekapitalfond som forvaltes av den samme forvalteren, eller dets investorer,

    • c) det kvalifiserte venturekapitalfondet eller dets investorer og en innretning for kollektiv investering eller et UCITS som forvaltes av den samme forvalteren, eller dets investorer.

  • 3. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal opprettholde og anvende effektive organisatoriske og administrative ordninger for å oppfylle kravene i nr. 1 og 2.

  • 4. Opplysninger om interessekonflikter omhandlet i nr. 1 skal gis dersom de organisatoriske ordningene som forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond har innført for å identifisere, hindre, håndtere og overvåke interessekonflikter, ikke er tilstrekkelige til med rimelig sikkerhet å forhindre at investorenes interesser skades. En forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond skal gi investorene klare opplysninger om interessekonfliktenes allmenne art og/eller kilder før den påtar seg oppgaver på deres vegne.

  • 5. Kommisjonen skal gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 25 som gir nærmere opplysninger om

    • a) de ulike typene interessekonflikter nevnt i nr. 2 i denne artikkel,

    • b) de tiltakene som forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal treffe når det gjelder strukturer og organisatoriske og administrative framgangsmåter for å identifisere, hindre, håndtere, overvåke og opplyse om interessekonflikter.

Artikkel 10

  • 1. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal til enhver tid ha tilstrekkelig ansvarlig kapital og bruke tilstrekkelige og hensiktsmessige menneskelige og tekniske ressurser for å sikre korrekt forvaltning av de kvalifiserte venturekapitalfondene.

  • 2. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal sørge for at de til enhver tid kan vise at de har tilstrekkelig ansvarlig kapital til å opprettholde virksomheten, og at de kan framlegge sin begrunnelse for at disse midlene er tilstrekkelige, som angitt i artikkel 13.

Artikkel 11

  • 1. Regler for verdsetting av eiendeler skal fastsettes i det kvalifiserte venturekapitalfondets regler eller stiftelsesdokumenter og skal sikre en forsvarlig og gjennomsiktig verdsettingsprosess.

  • 2. De anvendte framgangsmåtene for verdsetting skal sikre at eiendelene verdsettes på riktig måte, og at eiendelens verdi beregnes minst en gang i året.

Artikkel 12

  • 1. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal for hvert kvalifisert venturekapitalfond som de forvalter, gjøre en årsrapport tilgjengelig for hjemstatens vedkommende myndighet senest seks måneder etter regnskapsårets slutt. Rapporten skal inneholde en beskrivelse av porteføljesammensetningen i det kvalifiserte venturekapitalfondet og av virksomheten i det foregående året. Den skal også opplyse om overskuddet til det kvalifiserte venturekapitalfondet ved slutten av dets levetid og, dersom det er hensiktsmessig, om overskudd som er utdelt i fondets levetid. Den skal inneholde det kvalifiserte venturekapitalfondets reviderte regnskap.

    Årsrapporten skal utarbeides i samsvar med gjeldende regnskapsstandarder og de vilkårene som er avtalt mellom forvalterne av kvalifiserte venturekapitalfond og investorene. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal på anmodning oversende rapporten til investorene. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond og investorer kan avtale at de skal utveksle ytterligere opplysninger.

  • 2. Det skal minst en gang i året foretas en revisjon av det kvalifiserte venturekapitalfondet. Revisjonen skal bekrefte at penger og eiendeler innehas av det kvalifiserte venturekapitalfondet, og at forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond har utarbeidet hensiktsmessig dokumentasjon og gjennomført kontroller i forbindelse med utøvelsen av mandatet eller kontrollen over pengene og eiendelene til det kvalifiserte venturekapitalfondet og dets investorer.

  • 3. Dersom forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond er pålagt å offentliggjøre en årsrapport om det kvalifiserte venturekapitalfondet i samsvar med artikkel 4 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/109/EF av 15. desember 2004 om harmonisering av innsynskrav med hensyn til opplysninger om utstedere av verdipapirer som er opptatt til notering på et regulert marked12, kan opplysningene nevnt i nr. 1 framlegges separat eller som et tillegg til årsrapporten.

Artikkel 13

  • 1. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal i forbindelse med de kvalifiserte venturekapitalfondene som de forvalter, på en klar og forståelig måte opplyse investorene, før de treffer beslutning om å investere, om følgende:

    • a) identiteten til forvalteren og eventuelle andre tjenesteytere som forvalteren har inngått avtale med i forbindelse med forvaltningen av det kvalifiserte venturekapitalfondet, og en beskrivelse av deres oppgaver,

    • b) den ansvarlige kapitalen som er tilgjengelig for forvalteren, og en nærmere redegjørelse for hvorfor forvalteren anser dette beløpet som tilstrekkelig til å opprettholde de menneskelige og tekniske ressurser som er nødvendige for å sikre korrekt forvaltning av dens kvalifiserte venturekapitalfond,

    • c) en beskrivelse av investeringsstrategien og målene til det kvalifiserte venturekapitalfondet, herunder

      • i) hvilke typer kvalifiserte porteføljeforetak den har til hensikt å investere i,

      • ii) eventuelle andre kvalifiserte venturekapitalfond den har til hensikt å investere i,

      • iii) hvilke typer kvalifiserte porteføljeforetak som eventuelle andre kvalifiserte venturekapitalfond, som nevnt i punkt ii), har til hensikt å investere i,

      • iv) de ikke-kvalifiserte investeringene som den har til hensikt å foreta,

      • v) de teknikkene den har til hensikt å bruke, og

      • vi) eventuelle gjeldende investeringsbegrensninger,

    • d) en beskrivelse av det kvalifiserte venturekapitalfondets risikoprofil og av eventuelle risikoer knyttet til de eiendelene som fondet kan investere i, eller til de investeringsteknikkene som kan brukes,

    • e) en beskrivelse av framgangsmåten for verdsetting og metoden for prisfastsetting som brukes for å verdsette eiendelene til det kvalifiserte venturekapitalfondet, herunder metodene som brukes ved verdsetting av kvalifiserte porteføljeforetak,

    • f) en beskrivelse av hvordan godtgjøringen til forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond beregnes,

    • g) en beskrivelse av alle relevante kostnader med angivelse av det høyeste beløpet av disse,

    • h) de tidligere resultatene til det kvalifiserte venturekapitalfondet, dersom slike opplysninger er tilgjengelige,

    • i) støttetjenester for foretak og annen støttevirksomhet som forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond yter eller utøver, eller som leveres av tredjepart for å fremme utviklingen, veksten eller andre aspekter ved den løpende driften i de kvalifiserte porteføljeforetakene som det kvalifiserte venturekapitalfondet investerer i, eller, dersom disse tjenestene eller denne virksomheten ikke ytes eller utøves, en begrunnelse for dette,

    • j) en beskrivelse av de framgangsmåtene som det kvalifiserte venturekapitalfondet kan benytte for å endre sin investeringsstrategi eller investeringspolitikk, eller begge.

  • 2. Alle opplysningene nevnt i nr. 1 skal være korrekte, klare og ikke villedende. De skal ajourføres og, dersom det er relevant, regelmessig gjennomgås.

  • 3. Dersom det kvalifiserte venturekapitalfondet er pålagt å offentliggjøre et prospekt i samsvar med europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/71/EF av 4. november 2003 om det prospekt som skal offentliggjøres når verdipapirer legges ut til offentlig tegning eller opptas til notering13 eller i samsvar med gjeldende nasjonal lovgivning for det kvalifiserte venturekapitalfondet, kan opplysningene nevnt i nr. 1 i denne artikkel framlegges separat eller som en del av prospektet.

Kapittel III

Tilsyn og forvaltningssamarbeid

Artikkel 14

  • 1. Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som har til hensikt å bruke betegnelsen «EuVECA» i markedsføringen av sine kvalifiserte venturekapitalfond, skal underrette hjemstatens vedkommende myndighet om dette og gi følgende opplysninger:

    • a) identiteten til de personene som faktisk leder virksomheten til en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond,

    • b) identiteten til de kvalifiserte venturekapitalfondene hvis andeler eller aksjer skal markedsføres, og deres investeringsstrategier,

    • c) opplysninger om de tiltakene som er truffet for å oppfylle kravene i kapittel II,

    • d) en liste over medlemsstater der forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond har til hensikt å markedsføre de enkelte kvalifiserte venturekapitalfondene,

    • e) en liste over medlemsstater der forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond har etablert eller har til hensikt å etablere kvalifiserte venturekapitalfond.

  • 2. Hjemstatens vedkommende myndighet skal registrere forvalteren av det kvalifiserte venturekapitalfondet bare dersom følgende vilkår er oppfylt:

    • a) de personene som faktisk leder virksomheten til en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond, har tilstrekkelig god vandel og tilstrekkelig erfaring også i forbindelse med de investeringsstrategiene som benyttes av forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond,

    • b) opplysningene som kreves i nr. 1, er fullstendige,

    • c) tiltakene som er meldt i henhold til nr. 1 bokstav c), er hensiktsmessige for å oppfylle kravene i kapittel II,

    • d) listen som framlegges i henhold til nr. 1 bokstav e) i denne artikkel, viser at alle kvalifiserte venturekapitalfond er etablert i samsvar med artikkel 3 bokstav b) iii).

  • 3. Registrering i henhold til denne artikkel skal være gyldig på hele Unionens territorium og gjøre det mulig for forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond å markedsføre kvalifiserte venturekapitalfond under betegnelsen «EuVECA» i hele Unionen.

Artikkel 15

Forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond skal underrette hjemstatens vedkommende myndighet om hvor de har til hensikt å markedsføre

  • a) et nytt kvalifisert venturekapitalfond, eller

  • b) et eksisterende kvalifisert venturekapitalfond i en medlemsstat som ikke er oppført på listen omhandlet i artikkel 14 nr. 1 bokstav d).

Artikkel 16

  • 1. Umiddelbart etter registreringen av en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond, tilføyelse av et nytt kvalifisert venturekapitalfond, tilføyelse av et nytt hjemsted for etableringen av et kvalifisert venturekapitalfond eller tilføyelse av en ny medlemsstat der forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond har til hensikt å markedsføre kvalifiserte venturekapitalfond, skal hjemstatens vedkommende myndighet underrette medlemsstatene som er angitt i samsvar med artikkel 14 nr. 1 bokstav d), og ESMA om dette.

  • 2. Vertsstatene som er angitt i samsvar med artikkel 14 nr. 1 bokstav d), skal ikke pålegge en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond som er registrert i samsvar med artikkel 14, krav eller administrative framgangsmåter i forbindelse med markedsføring av kvalifiserte venturekapitalfond, og skal ikke kreve at markedsføringen godkjennes før den innledes.

  • 3. For å sikre ensartede vilkår for anvendelsen av denne artikkel skal ESMA utarbeide utkast til tekniske gjennomføringsstandarder som fastsetter formatet for meldingen i henhold til denne artikkel.

  • 4. ESMA skal framlegge disse utkastene til tekniske gjennomføringsstandarder for Kommisjonen innen 16. februar 2014.

  • 5. Kommisjonen gis myndighet til å vedta de tekniske gjennomføringsstandardene nevnt i nr. 3 i denne artikkel etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 15 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

Artikkel 17

ESMA skal opprettholde en sentral database som er offentlig tilgjengelig på internett, med en liste over alle forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond som er registrert i samsvar med artikkel 14, og de kvalifiserte venturekapitalfondene som de markedsfører, samt de statene der disse fondene markedsføres.

Artikkel 18

  • 1. Hjemstatens vedkommende myndighet skal føre tilsyn med oppfyllelsen av kravene i denne forordning.

  • 2. Dersom en vedkommende myndighet i vertsstaten har klare og påviselige grunner til å tro at en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond overtrer denne forordning på dens territorium, skal den umiddelbart underrette hjemstatens vedkommende myndighet om dette. Vedkommende myndighet i hjemstaten skal treffe hensiktsmessige tiltak.

  • 3. Dersom forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond fortsetter å opptre på en måte som er klart i strid med denne forordning, til tross for tiltak som er truffet av hjemstatens vedkommende myndighet, eller fordi denne vedkommende myndighet ikke har truffet tiltak innen en rimelig frist, kan vertsstatens vedkommende myndighet, etter å ha underrettet hjemstatens vedkommende myndighet, treffe alle egnede tiltak for å verne investorene, herunder forby den berørte forvalteren å fortsette å markedsføre sine kvalifiserte venturekapitalfond på vertsstatens territorium.

Artikkel 19

Vedkommende myndigheter skal i samsvar med nasjonal lovgivning ha all tilsyns- og granskingsmyndighet som er nødvendig for at de skal kunne utføre sine oppgaver. De skal særlig ha myndighet til

  • a) å anmode om tilgang til ethvert dokument i enhver form og motta eller ta kopi av det,

  • b) å kreve at forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond gir opplysninger umiddelbart,

  • c) å kreve opplysninger fra enhver person som har tilknytning til forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond eller til det kvalifiserte venturekapitalfondet,

  • d) å foreta stedlig tilsyn med eller uten forhåndsvarsel,

  • e) å treffe egnede tiltak for å sikre at en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond fortsatt overholder bestemmelsene i denne forordning,

  • f) å utstede et påbud for å sikre at en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond overholder bestemmelsene i denne forordning og avstår fra å gjenta atferd som kan utgjøre en overtredelse av denne forordning.

Artikkel 20

  • 1. Medlemsstatene skal fastsette bestemmelser om administrative sanksjoner og andre tiltak som får anvendelse ved overtredelse av bestemmelsene i denne forordning, og skal treffe alle nødvendige tiltak for å sikre at de gjennomføres. De administrative sanksjonene og de andre tiltakene skal være virkningsfulle, stå i forhold til overtredelsen og virke avskrekkende.

  • 2. Innen 16. mai 2015 skal medlemsstatene underrette Kommisjonen og ESMA om bestemmelsene nevnt i nr. 1. De skal straks underrette Kommisjonen og ESMA om eventuelle senere endringer av dem.

Artikkel 21

  • 1. Hjemstatens vedkommende myndighet skal, idet det tas hensyn til forholdsmessighetsprinsippet, treffe egnede tiltak som nevnt i nr. 2 dersom forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond

    • a) i strid med artikkel 5 ikke oppfyller kravene til porteføljesammensetningen,

    • b) i strid med artikkel 6 markedsfører andeler og aksjer i et kvalifisert venturekapitalfond overfor ikke-kvalifiserte investorer,

    • c) bruker betegnelsen «EuVECA» uten å være registrert i samsvar med artikkel 14,

    • d) bruker betegnelsen «EuVECA» for å markedsføre fond som ikke er etablert i samsvar med artikkel 3 bokstav b) iii),

    • e) i strid med artikkel 14 har blitt registrert ved hjelp av uriktige opplysninger eller andre uregelmessigheter,

    • f) i strid med artikkel 7 bokstav a) ikke handler ærlig, rettferdig eller med behørig sakkyndighet, omhu og aktsomhet under utøvelsen av sin virksomhet,

    • g) i strid med artikkel 7 bokstav b) ikke anvender egnede retningslinjer og framgangsmåter for å hindre utilbørlig praksis,

    • h) gjentatte ganger unnlater å oppfylle kravene i artikkel 12 med hensyn til årsrapporten,

    • i) gjentatte ganger unnlater å oppfylle plikten til å opplyse investorene i samsvar med artikkel 13.

  • 2. I tilfellene nevnt i nr. 1 skal hjemstatens vedkommende myndighet ved behov

    • a) treffe tiltak for å sikre at en forvalter av et kvalifisert venturekapitalfond overholder artikkel 5 og 6, artikkel 7 bokstav a) og b) og artikkel 12–14,

    • b) forby anvendelse av betegnelsen «EuVECA» og fjerne forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond fra registeret.

  • 3. Hjemstatens vedkommende myndighet skal umiddelbart underrette vedkommende myndigheter i vertsstatene i samsvar med artikkel 14 nr. 1 bokstav d) og ESMA om at forvalteren av et kvalifisert venturekapitalfond er fjernet fra registeret nevnt i nr. 2 bokstav b) i denne artikkel.

  • 4. Retten til å markedsføre et eller flere kvalifiserte venturekapitalfond under betegnelsen «EuVECA» opphører med umiddelbar virkning fra datoen for vedkommende myndighets beslutning nevnt i nr. 2 bokstav b).

Artikkel 22

  • 1. Vedkommende myndigheter og ESMA skal samarbeide for å utføre sine respektive oppgaver i henhold til denne forordning i samsvar med forordning (EU) nr. 1095/2010.

  • 2. Vedkommende myndigheter og ESMA skal utveksle alle opplysninger og all dokumentasjon som er nødvendig for at de skal kunne utføre sine respektive oppgaver i henhold til denne forordning i samsvar med forordning (EU) nr. 1095/2010, særlig for å påvise overtredelser av bestemmelsene i denne forordning og bringe dem til opphør.

Artikkel 23

  • 1. Alle personer som arbeider eller har arbeidet for vedkommende myndigheter eller for ESMA, samt revisorer eller sakkyndige som opptrer på vegne av vedkommende myndigheter eller ESMA, er underlagt taushetsplikt. Ingen fortrolige opplysninger som disse personene får i embets medfør, kan gis videre til noen annen person eller myndighet, unntatt i en oppsummert eller sammenfattet form som gjør det umulig å identifisere forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond og kvalifiserte venturekapitalfond enkeltvis, uten at det berører tilfeller som omfattes av strafferett og framgangsmåter i henhold til denne forordning.

  • 2. Medlemsstatenes vedkommende myndigheter eller ESMA skal ikke hindres i å utveksle opplysninger i samsvar med denne forordning eller annet unionsregelverk som får anvendelse på forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond og på kvalifiserte venturekapitalfond.

  • 3. Dersom vedkommende myndigheter eller ESMA mottar fortrolige opplysninger i henhold til nr. 2, kan de anvende dem bare i embets medfør og i forbindelse med forvaltningssaker eller rettergang.

Artikkel 24

Ved uenighet mellom vedkommende myndigheter i medlemsstatene om en vurdering, handling eller unnlatelse som kan tilskrives en vedkommende myndighet på et område der denne forordning krever samarbeid eller samordning mellom vedkommende myndigheter fra mer enn én medlemsstat, kan vedkommende myndigheter henvise saken til ESMA, som kan handle i samsvar med den myndighet den er gitt i henhold til artikkel 19 i forordning (EU) nr. 1095/2010, med mindre uenigheten gjelder artikkel 3 bokstav b) iii) eller bokstav d) iv) i denne forordning.

Kapittel IV

Overgangs- og sluttbestemmelser

Artikkel 25

  • 1. Myndigheten til å vedta delegerte rettsakter gis Kommisjonen med forbehold for vilkårene fastsatt i denne artikkel.

  • 2. Den delegerte myndigheten nevnt i artikkel 9 nr. 5 skal gis til Kommisjonen for en periode på fire år fra 15. mai 2013. Kommisjonen skal utarbeide en rapport om den delegerte myndigheten senest ni måneder før utgangen av fireårsperioden. Den delegerte myndigheten skal stilltiende forlenges med perioder av samme varighet med mindre Europaparlamentet eller Rådet motsetter seg slik forlengelse senest tre måneder før utløpet av hver periode.

  • 3. Den delegerte myndigheten nevnt i artikkel 9 nr. 5 kan når som helst tilbakekalles av Europaparlamentet eller Rådet. En beslutning om tilbakekalling innebærer at den delegerte myndigheten som angis i beslutningen, opphører å gjelde. Den får anvendelse dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende, eller på et senere tidspunkt angitt i beslutningen. Den berører ikke gyldigheten av delegerte rettsakter som allerede er trådt i kraft.

  • 4. Så snart Kommisjonen vedtar en delegert rettsakt, skal den underrette Europaparlamentet og Rådet samtidig om dette.

  • 5. En delegert rettsakt vedtatt i henhold til artikkel 9 nr. 5 skal tre i kraft bare dersom verken Europaparlamentet eller Rådet har gjort innsigelse mot den delegerte rettsakten innen en frist på tre måneder etter at rettsakten ble meddelt Europaparlamentet og Rådet, eller dersom Europaparlamentet og Rådet innen utløpet av denne fristen begge har underrettet Kommisjonen om at de ikke har til hensikt å gjøre innsigelse. På Europaparlamentets eller Rådets initiativ forlenges denne fristen med tre måneder.

Artikkel 26

  • 1. Kommisjonen skal gjennomgå denne forordning i samsvar med nr. 2. Gjennomgåelsen skal omfatte en generell kartlegging av hvordan reglene i denne forordning virker og hvilke erfaringer som er gjort ved anvendelsen av dem, herunder med hensyn til

    • a) i hvilket omfang forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond i forskjellige medlemsstater har brukt betegnelsen «EuVECA», innenlands eller over landegrensene,

    • b) geografisk og sektorvis fordeling av investeringene som kvalifiserte venturekapitalfond foretar,

    • c) om opplysningskravene i artikkel 13 er hensiktsmessige, særlig om de er tilstrekkelige til at investorene kan treffe en informert investeringsbeslutning,

    • d) hvordan forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond anvender de forskjellige kvalifiserte investeringene, særlig hvorvidt det er behov for å justere de kvalifiserte investeringene i denne forordning,

    • e) muligheten for å utvide markedsføringen av kvalifiserte venturekapitalfond til også å omfatte ikke-profesjonelle investorer,

    • f) effektiviteten, forholdsmessigheten og anvendelsen av medlemsstatenes administrative sanksjoner og andre tiltak i samsvar med denne forordning,

    • g) denne forordnings virkning på venturekapitalmarkedet,

    • h) muligheten for å tillate venturekapitalfond etablert i en tredjestat å bruke betegnelsen «EuVECA», idet det tas hensyn til erfaringen med anvendelsen av kommisjonsrekommandasjonen om tiltak med sikte på å oppmuntre tredjestater til å anvende minstestandarder for god styring i skattesaker,

    • i) om det er hensiktsmessig å utfylle denne forordning med en depotmottakerordning,

    • j) en vurdering av eventuelle hindringer for investering i fond som bruker betegnelsen «EuVECA», herunder hvordan institusjonelle investorer påvirkes av annet unionsregelverk av tilsynsmessig art.

  • 2. Gjennomgåelsen nevnt i nr. 1 skal foretas

    • a) innen 22. juli 2017 når det gjelder bokstav a)–g) og bokstav i) og j), og

    • b) innen 22. juli 2015 når det gjelder bokstav h).

  • 3. Etter gjennomgåelsen nevnt i nr. 1 og etter samråd med ESMA skal Kommisjonen framlegge en rapport for Europaparlamentet og Rådet, eventuelt sammen med et forslag til regelverk.

Artikkel 27

  • 1. Kommisjonen skal innen 22. juli 2017 innlede en gjennomgåelse av samspillet mellom denne forordning og andre regler for innretninger for kollektiv investering og deres forvaltere, særlig reglene i direktiv 2011/61/EU. Denne gjennomgåelsen skal omfatte denne forordnings virkeområde. Under gjennomgåelsen skal det samles inn opplysninger for å vurdere om det er nødvendig å utvide virkeområdet og tillate forvaltere av venturekapitalfond med en samlet forvaltningskapital som overstiger terskelverdien fastsatt i artikkel 2 nr. 1, å bli forvaltere av kvalifiserte venturekapitalfond i samsvar med denne forordning.

  • 2. Etter gjennomgåelsen nevnt i nr. 1 og etter samråd med ESMA skal Kommisjonen framlegge en rapport for Europaparlamentet og Rådet, eventuelt sammen med et forslag til regelverk.

Artikkel 28

Denne forordning trer i kraft den 20. dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Den får anvendelse fra 22. juli 2013, med unntak av artikkel 9 nr. 5, som får anvendelse fra 15. mai 2013.

Denne forordning er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Strasbourg 17. april 2013.

For Europaparlamentet

For Rådet

M. SCHULZ

L. CREIGHTON

President

Formann

Fotnoter

1.

EUT C 175 av 19.6.2012, s. 11.

2.

EUT C 191 av 29.6.2012, s. 72.

3.

Europaparlamentets holdning av 12. mars 2013 (ennå ikke offentliggjort i EUT) og rådsbeslutning av 21. mars 2013.

4.

EUT L 302 av 17.11.2009, s. 32.

5.

EUT L 174 av 1.7.2011, s. 1.

6.

EUT L 145 av 30.4.2004, s. 1.

7.

EUT L 331 av 15.12.2010, s. 84.

8.

EUT L 281 av 23.11.1995, s. 31.

9.

EUT L 8 av 12.1.2001, s. 1.

10.

EUT L 177 av 30.6.2006, s. 1.

11.

EUT L 335 av 17.12.2009, s. 1.

12.

EUT L 390 av 31.12.2004, s. 38.

13.

EUT L 345 av 31.12.2003, s. 64.
Til forsiden