7 Hjemmel til å innhente politiattest i AIF-loven
7.1 Gjeldende rett
Etter AIF-loven § 2-5 første ledd skal styremedlemmer, daglig leder og andre som faktisk deltar i ledelsen hos forvalteren ha hederlig vandel. Videre skal det ikke gis tillatelse etter AIF-loven om en person som eier en betydelig eierandel ikke «anses egnet til å sikre en god og fornuftig forvaltning av selskapet», jf. AIF-loven § 2-4 fjerde ledd. Det er imidlertid ikke etter gjeldende rett hjemmel til å innhente politiattest i AIF-loven.
7.2 EØS-rett
EØS-retten inneholder ikke særskilte krav til innhenting av politiattest, men oppstiller egnethetskrav for ledelsen hos forvaltere av AIF-fond, jf. direktiv 2011/61/EU (AIFM-direktivet) artikkel 8 nr. 1 bokstav c.
7.3 Finanstilsynets høringsnotat
Finanstilsynet oversendte 24. november 2015 til Finansdepartementet et høringsnotat med forslag til enkelte lov- og forskriftsendringer på fondsområdet. Notatet ble sendt på høring 18. desember 2015 med høringsfrist 21. mars 2016.
Høringsnotatet tar opp flere problemstillinger innenfor fondsregelverket. I notatet tar Finanstilsynet bl.a. opp problemstillingen knyttet til at det ikke foreligger noen eksplisitt hjemmel til å innhente politiattest ved vurdering av egnethet og vandel etter AIF-loven. Etter Finanstilsynets synspunkt bør AIF-loven inneholde en slik hjemmel for å kunne innhente politiattest ved slike vurderinger og på grunn av helheten i regelverket på finansmarkedsområdet. Finanstilsynet foreslår derfor at AIF-loven endres slik at det tas inn en slik hjemmel.
7.4 Høringsmerknader
Det kom ikke merknader i høringen knyttet til forslaget om å gi hjemmel til å innhente politiattest i AIF-loven.
7.5 Departementets vurdering
Departementet viser til at AIF-loven § 2-5 første ledd krever at styremedlemmer, daglig leder og andre som faktisk deltar i ledelsen hos forvalteren, skal ha hederlig vandel. For å kontrollere dette er det viktig at Finanstilsynet har hjemmel til å innhente politiattest ved behov, jf. også politiregisterloven § 36 første ledd. Departementet viser til at det er viktig at Finanstilsynet får tilgang til slike opplysninger som fremgår av en slik attest for å sikre etterlevelsen av kravene i regelverket som gjelder AIF-forvaltere.
Videre kan det også være behov for å undersøke politiattest i egnethetsvurderingen av foretakets eier, jf. AIF-loven § 2-4 fjerde ledd. Også i slike situasjoner bør Finanstilsynet i enkelttilfeller kunne be om at vedkommende legger frem politiattest for Finanstilsynet.
Departementet viser til at Finanstilsynet i dag ikke har utfordringer med å kreve politiattest i de tilfellene som endringsforslaget her gjelder, og at forslaget derfor vil innebære en presisering av hjemmelsgrunnlaget for å skrive ut slik attest. Departementet antar derfor at dette forslaget ikke vil medføre en økning av betydning i antall politiattester som skrives ut.
Departementet viser til lovforslaget § 2-4 fjerde ledd tredje punktum, § 2-5 første ledd tredje punktum og § 5-2 femte ledd andre punktum.