14 Merknader til de enkelte bestemmelsene
14.1 Merknader til endringene i lov om pensjonsordning for arbeidstakere til sjøs
Til § 14
Bestemmelsen gir regler om forvaltningen av ordningens reguleringsfond. I § 14 nr. 1 er tredje punktum opphevet. I § 14 nr. 2 første punktum slås fast at styret fastsetter reglementet for forvaltningen av reguleringsfondet. Departementets styreinstruks i medhold av § 17 andre ledd setter rammene for handlingsrommet. I § 14 nr. 2 andre punktum pålegges styret å forvalte fondet i samsvar med det forvaltningsreglementet som er fastsatt.
Det vises til punkt 10.3.
Til § 20
Bestemmelsen åpner for at det kan gis regler knyttet til administrering av ordningen, blant annet om innhenting av opplysninger for beregning og utbetaling av pensjon. I § 20 nr. 1 slås fast at daglig leder fastsetter regler om innsending av oppgaver over utbetalte lønninger, om innbetaling av avgift og om framsetting av pensjonskrav m.v.
Det vises til punkt 10.4.
Til § 23
Bestemmelsen gir regler om sanksjoner i tilfeller der det er gitt uriktige eller holdt tilbake opplysninger av betydning for ytelsen. I § 23 slås fast at daglig leder kan avslå et krav om pensjon eller tillegg og holde tilbake eller stanse en innvilget ytelse helt eller delvis dersom vedkommende mot bedre vitende gir uriktige opplysninger, eller holder tilbake opplysninger som er viktige for rettigheter eller plikter etter denne loven.
Det vises til punkt 10.4.
Til § 25
Bestemmelsen gir regler om hvilke overtredelser av loven som er straffbare, og om hvem som begjærer offentlig påtale. Paragraf 25 andre ledd erstatter gjeldende andre ledd, bestående av første og andre punktum, og fastslår at daglig leder begjærer offentlig påtale.
Det vises til punkt 10.4.
14.2 Merknader til endring i lov om Statens pensjonskasse
Til § 26
I lov om Statens pensjonskasse § 26 sjette ledd, gjøres unntak fra bestemmelsen om avkorting eller bortfall av løpende pensjon i tredje ledd. Sjette ledd første punktum gjelder for inntekter fra arbeid i forbindelse med beordret tjeneste i forbindelse med covid-19 etter helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav a til c. I sjette ledd andre punktum likestilles frivillig tjeneste i offentlig helsetjeneste med beordret tjeneste når arbeidet er nødvendig for å møte et ekstraordinært personellbehov i forbindelse med covid-19. Unntaket utvides til å også gjelde beordret tjeneste i forbindelse med covid-19 etter helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav h. Tidsbegrensningen gjelder fram til 1. juli 2021. Endringen følger opp et anmodningsvedtak fra Stortinget som følge av behandlingen av Prop. 2 L (2020–2021).
Det vises til punkt 12.
14.3 Merknader til endring i lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.
Til § 7 nr. 1
I lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet § 7 nr. 1 første ledd femte og sjette punktum, fastsettes at løpende alderspensjon ikke avkortes eller faller bort. Femte punktum gjelder for inntekter fra arbeid i forbindelse med beordret tjeneste i forbindelse med covid-19 etter helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav a til c. I sjette punktum likestilles frivillig tjeneste i offentlig helsetjeneste med beordret tjeneste når arbeidet er nødvendig for å møte et ekstraordinært personellbehov i forbindelse med covid-19. Unntaket utvides til å også gjelde beordret tjeneste i forbindelse med covid-19 etter helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav h. Tidsbegrensningen gjelder fram til 1. juli 2021. Endringen følger opp et anmodningsvedtak fra Stortinget som følge av behandlingen av Prop. 2 L (2020–2021).
Det vises til punkt 12.
14.4 Merknader til endringene i lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser
Til § 24 a nr. 9
Det vises også til folketrygdloven § 20-16 i bestemmelsen. Oppdatering av alderspensjon fra folketrygden som medfører at ny opptjening basert på inntektstilvekst i folketrygden legges til utbetalt alderspensjon, skal medføre økt samordningsfradrag fra samme tidspunkt som folketrygden omregnes.
Det vises til punkt 11.
Til § 24 c nr. 5
Det vises også til folketrygdloven § 20-16 i andre punktum. Oppdatering av alderspensjon fra folketrygden som medfører at ny opptjening basert på inntektstilvekst i folketrygden legges til utbetalt alderspensjon, skal medføre økt samordningsfradrag fra samme tidspunkt som folketrygden omregnes.
Det vises til punkt 11.
14.5 Merknader til endring i lov om pensjonsordning for sykepleiere
Til § 11
I lov om pensjonsordning for sykepleiere § 11 tredje ledd andre og tredje punktum gjøres unntak fra bestemmelsen om avkorting eller bortfall av løpende pensjon i tredje ledd første punktum. Andre punktum gjelder for inntekter fra arbeid i forbindelse med beordret tjeneste i forbindelse med covid-19 etter helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav a til c. I tredje punktum likestilles frivillig tjeneste i offentlig helsetjeneste med beordret tjeneste når arbeidet er nødvendig for å møte et ekstraordinært personellbehov i forbindelse med covid-19. Unntaket utvides til å også gjelde beordret tjeneste i forbindelse med covid-19 etter helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav h. Tidsbegrensningen gjelder fram til 1. juli 2021. Endringen følger opp et anmodningsvedtak fra Stortinget som følge av behandlingen av Prop. 2 L (2020–2021).
Det vises til punkt 12.
14.6 Merknader til endringene i folketrygdloven
Til § 4-6
Nytt fjerde ledd tilføyes for å gi en tidsbegrenset hjemmel til å videreføre den midlertidige adgangen til å kombinere dagpenger med utdanning i § 2-8 i forskrift om endring i midlertidig forskrift 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien. Bestemmelsen i § 2-8 ble gitt som et generelt unntak fra folketrygdlovens hovedregel om at dagpenger ikke kan ytes når dagpengemottakeren tar utdanning eller gjennomgår opplæring.
Det vises til punkt 2.
Til § 4-10
Bestemmelsen i andre ledd bokstav a) endres slik at det ilegges forlenget ventetid med atten uker første gang forhold som nevnt i første ledd, inntreffer. Det gjøres ingen endringer i de øvrige vilkårene i bestemmelsen.
Det vises til punkt 3.
Til § 4-20
Bestemmelsen i tredje ledd bokstav a) endres slik at det ilegges tidsbegrenset bortfall med atten uker første gang forhold som nevnt i første ledd, inntreffer. Det gjøres ingen endringer i de øvrige vilkårene i bestemmelsen.
Det vises til punkt 3.
Til § 4-24
Det er gjort enkelte lovtekniske og språklige forenklinger i bestemmelsen, som også er harmonisert med tilsvarende samordningsbestemmelse for arbeidsavklaringspenger i folketrygdloven § 11-27.
Det vises til punkt 5.
Til § 4-25
Det er gjort enkelte lovtekniske og språklige forenklinger i bestemmelsen. I tillegg er pleiepenger, omsorgspenger og opplæringspenger etter folketrygdloven kapittel 9, som ved en feil var falt ut av listen i første ledd over reduserte folketrygdytelser som dagpengene skal samordnes mot, tatt inn igjen.
Det vises til punkt 5.
Til § 6-3
Bestemmelsen gjelder rett til grunnstønad til personer som på grunn av varig sykdom, skade eller lyte har visse nødvendige ekstrautgifter. Fra 1. mars 2019 ble retten til grunnstønad til fordyret kosthold for personer med non-cøliakisk glutenintoleranse direkte regulert i andre leddet, da denne gruppen ikke ble ansett for å fylle kriteriene i første ledd bokstav f. Når bestemmelsens andre ledd oppheves, vil personer med non-cøliakisk glutensensitivitet ikke lenger har rett til grunnstønad til fordyret kosthold.
Det vises til punkt 4.
Til § 25-1
Overskriften til paragrafen endres til Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret siden det i realiteten er ett register, ikke ett arbeidsgiverregister og ett arbeidstakerregister. Registeret skal benevnes med stor forbokstav, tilsvarende som for Enhetsregisteret, Merverdiavgiftsregisteret og Oppgaveregisteret.
Første ledd første punktum endres slik at registrering i Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret skal skje etter bestemmelsene i enhetsregisterloven. Det er i realiteten kun en regelteknisk endring og endrer ikke de faktiske forhold. Samtidig oppheves tredje punktum som overflødig.
Andre ledd om meldeplikten til Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret suppleres med bestemmelser om at oppdragsgivere plikter å sende melding om inntak av frilanser og om opphør av oppdragsforholdet.
Nåværende tredje ledd om at «Trygdens organer, Skattedirektoratet, Statistisk sentralbyrå, kommunekasserere og kemnerkontorer har adgang til opplysninger fra registrene» tas ut av loven, da tilgang skal reguleres i Aa-registerforskriften. Det vil ikke være hensiktsmessig med hjemler to ulike steder for samme tilgang, da det kan antyde at det er ulike tilgangshjemler, noe det i realiteten ikke er. Gjeldende fjerde ledd blir tredje ledd.
Tredje ledd første punktum svarer til gjeldende fjerde ledd første punktum, med endret benevnelse av registernavnet. Forskriftshjemmelen suppleres med bokstaver som angir hva departementet kan gi regler om i tredje ledd andre punktum. Bokstavene a og b viderefører nåværende fjerde ledd andre og tredje punktum, og i tillegg innlemmes oppdragsgivere og frilansere. Bokstav c gir departementet hjemmel til å fastsette bestemmelser om hvem som kan få tilgang til opplysninger fra registeret. Bokstav d gir departementet hjemmel til å gi regler om vilkår for å få tilgang til opplysninger fra registeret, herunder at det skal kreves søknad. Endelig i bokstav e innføres en ny hjemmel til å kreve betaling for utlevering av opplysninger fra registeret. Dette vil være aktuelt i tilfeller hvor det bes om uttrekk som medfører ekstra kostnader for Arbeids- og velferdsetaten ved behandling og tilrettelegging av opplysningene.
Det vises til punkt 9.4.1, 9.4.2 og 9.4.3.
Til § 25-3
Overskriften endres til «Overtredelsesgebyr og tvangsmulkt ved brudd på meldeplikten til Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret». Benevnelsen endres i tråd med endringene i overskriften og første ledd første punktum i § 25-1. Videre endres «gebyr» til «overtredelsesgebyr», i overskriften og bestemmelsen for øvrig. Dette er i samsvar med terminologien i forvaltningsloven kapittel IX.
Første ledd utvides til å omfatte oppdragsgivere, i tråd med forslaget til endringene i § 25-1 første ledd første punktum. Videre utvides bestemmelsen til å omfatte sanksjonering av alle brudd på rapporteringsplikten til Aa-registeret. Dette gjøres med å endre «i strid med» til «ikke har etterlevd krav». Bestemmelsen regulerer adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr og tvangsmulkt for arbeids- og oppdragsgivere ved brudd på meldeplikten om inntak, opphør og løpende rapportering. Både manglende opplysninger og innholdsmessige feil i opplysningene skal kunne sanksjoneres. I tillegg gjøres en teknisk justering ved at henvisningen til § 25-10 med tilhørende forskrifter endres til «forskrift gitt i medhold av § 25-10».
I andre ledd andre punktum fastsettes det et tak for overtredelsesgebyr. Maksimalt overtredelsesgebyr kan ikke utgjøre mer enn 15 ganger rettsgebyret, det vil si kr. 17 580,- pr. 1. januar 2020. Dette tilsvarer grensen som er fastsatt i a-opplysningsloven § 11.
Tredje ledd fjerde punktum er nytt og fastsetter maksimal tvangsmulkt til 50 ganger rettsgebyret. Dette tilsvarer grensen fastsatt i skatteforvaltningsloven § 14-1 andre ledd.
Bestemmelsen i fjerde ledd er ny og regulerer forholdet til sanksjonering etter a-opplysningsloven. I utgangspunktet sanksjoneres ikke brudd på meldeplikten til Aa-registeret etter a-opplysningsloven. Det vil kunne være arbeids- og oppdragsgivere som har brutt meldeplikten til Aa-registeret og Skatteetaten via a-ordningen for samme forhold, da enkelte rapporteringsplikter til dem er like. Bestemmelsen gis for å kunne samordne brudd på felles rapporteringspunkter, for å sikre at det ikke sanksjoneres flere ganger for samme forhold. For at dette skal etterleves i praksis, vil Arbeids- og velferdsetaten og Skatteetaten utarbeide nærmere retningslinjer. Dette innebærer at dagens syvende ledd bokstav c oppheves som overflødig.
Gjeldende fjerde ledd videreføres som femte ledd, med den endring at oppdragsgivere er innlemmet i bestemmelsen.
Nåværende femte og sjette ledd blir henholdsvis sjette og syvende ledd.
Nåværende syvende ledd blir nytt åttende ledd. Gjeldende bokstav c oppheves som nevnt ovenfor, bokstavene d og e blir følgelig c og d.
Det vises til punkt 9.4.4.
Til § 25-10
Paragrafen er justert som følge av at frilansere blir meldepliktige til Aa-registeret. Det er dessuten gjort en mindre språklig endring i bestemmelsen.
Det vises til punkt 9.4.5.
14.7 Merknader i til endringene i lov om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg
Til § 2 tredje ledd
Stønaden til mottakere over 67 år knyttes til nivået for garantipensjon etter folketrygdloven kapittel 20 i forbindelse med at nye opptjeningsregler for alderspensjon fases inn for 1954-årskullet i 2021.
Det vises til punkt 8.2.
Til § 5
Endringene i første ledd innebærer at satsene for ytelser etter loven knyttes til nivået for garantipensjon fra folketrygden, se merknadene til endringene i § 2.
Det vises til punkt 8.2.
Til § 10 andre ledd
Ved endring av nivå for stønaden til mottakere over 67 år, må terminologien også endres.
Det vises til punkt 8.2.
14.8 Merknader til endringene i lov om avtalefestet pensjon til medlemmer av Statens pensjonskasse
Til § 3 bokstav b
Lovendringen innebærer at grunnpensjonen og særtillegget skal beregnes etter gjeldende regler i folketrygdloven §§ 3-2–3-3 samtidig som ytelsen skal beregnes etter regler for uførepensjon slik de lød før lov 16. desember 2011 nr. 59 om endringer i folketrygdloven (ny uføretrygd og alderspensjon til uføre) trådte i kraft.
Det vises til punkt 7.
14.9 Merknader til endringene i lov 20. desember 2019 nr. 84 om endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover
Til § 17-3
På bakgrunn av Prop. 10 L (2018–2019) ble ordlyden i første ledd bokstav c justert. Denne endringen skyldtes at § 1-7 om definisjon av flyktning ble opphevet som følge av at særreglene for flyktninger i folketrygdloven ble avviklet, men videreført for pensjon til gjenlevende ektefelle. Endringen er ikke trådt i kraft. Bokstaven oppheves som følge av at særreglene for flyktninger oppheves i proposisjonen her.
Videre ble ordlyden i tredje ledd som bestemmer at vilkårene i første ledd for rett til pensjon eller overgangsstønad ikke gjelder når den gjenlevende er flyktning og medlem i trygden, justert som følge av at definisjonen i § 1-7 ble opphevet. Endringen er ikke trådt i kraft. Leddet oppheves som følge av at særreglene for flyktninger oppheves i proposisjonen her.
Det vises til punkt 6.5.1.
Til § 17-4
På bakgrunn av Prop. 10 L (2018–2019) ble bestemmelsen som gjelder flyktninger i fjerde ledd andre punktum, justert som følge av at definisjonen i § 1-7 ble opphevet. Endringen er ikke trådt i kraft. Punktumet oppheves som følge av at særreglene for flyktninger oppheves i proposisjonen her.
Det vises til punkt 6.5.1.
Til § 17-7
På bakgrunn av Prop. 10 L (2018–2019) ble bestemmelsen i § 3-2 sjette ledd om at en flyktning som er medlem i trygden, får full grunnpensjon uten hensyn til bestemmelsene om trygdetid, innarbeidet i § 17-7 andre ledd som følge av at særreglene om flyktninger i folketrygdloven ble avviklet for alderspensjon etter kapittel 19, men videreført for pensjon til gjenlevende ektefelle. Det samme gjelder bestemmelsen om særtillegg i § 3-3 sjuende ledd, som ble innarbeidet i § 17-7 fjerde ledd. Endringene er ikke trådt i kraft. Leddene oppheves som følge av at særreglene for flyktninger oppheves i proposisjonen her.
Det vises til punkt 6.5.1.
Til § 18-2
På bakgrunn av Prop. 10 L (2018–2019) ble bestemmelsen i tredje ledd om at vilkåret i første ledd om forutgående medlemskap for rett til barnepensjon ikke gjelder når barnet eller en av foreldrene er flyktning og medlem i trygden, justert som følge av at definisjonen i § 1-7 ble opphevet. Endringen er ikke trådt i kraft. Leddet oppheves som følge av at særreglene for flyktninger oppheves i proposisjonen her.
Det vises til punkt 6.5.2.
Til § 18-3
På bakgrunn av Prop. 10 L (2018–2019) ble bestemmelsen som gjelder flyktninger i tredje ledd andre punktum justert som følge av at definisjonen i § 1-7 ble opphevet. Endringen er ikke trådt i kraft. Punktumet oppheves som følge av at særreglene for flyktninger oppheves i proposisjonen her.
Det vises til punkt 6.5.2.
Til § 18-5
På bakgrunn av Prop. 10 L (2018–2019) ble bestemmelsen i § 3-2 sjette ledd og § 3-3 sjuende ledd om at en flyktning som er medlem i trygden, får full grunnpensjon og fullt særtillegg uten hensyn til bestemmelsene om trygdetid, innarbeidet i § 18-5 første og andre ledd som følge av at særreglene om flyktninger i folketrygdloven foreslås avviklet for alderspensjon etter kapittel 19, men videreført for barnepensjon. Endringene er ikke trådt i kraft. Leddene oppheves som følge av at særreglene for flyktninger oppheves i proposisjonen her.
Det vises til punkt 6.5.2.
Til del V punkt 6 siste punktum
Overgangsbestemmelsen til opphevingen av folketrygdlovens særskilte bestemmelser for flyktninger i endringslovens del V punkt 6 siste punktum, viser ved en inkurie kun til kapitlene 19 og 20 i folketrygdloven. Endringen innebærer at teksten suppleres med en henvisning til kapittel 3 i folketrygdloven.
Det vises til punkt 13.
Til § 6 i lov om supplarende stønad del IV
I tredje ledd bokstav d er uføretrygd også benevnt for ytelser fra andre offentlige og private pensjonsinnretninger. Begrepet er vanligvis brukt om ytelsen fra folketrygden. Ved å bruke begrepet «uføreytingar» framgår det klarere at også uføreytelser fra andre enn folketrygden er inntekt som skal komme til fradrag.
14.10 Merknader til ikrafttredelse og overgangsregler
I nr. 1 til 6 går det fram hvilken ikraftsetting de ulike lovendringene skal ha.
I nr. 7 og 8 er det overgangsregler for opphevingen av særreglene for flyktninger, se punkt 6.5.3.