2 Midlertidig forskriftshjemmel – utvidet mulighet for å kunne kombinere dagpenger under arbeidsløshet med utdanning eller opplæring – folketrygdloven § 4-6
2.1 Innledning
Ved kongelig resolusjon av 22. april 2020 ble det gitt en midlertidig adgang i § 2-8 i forskrift om endring i midlertidig forskrift 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien, til å kombinere dagpenger med utdanning eller opplæring. Bestemmelsen i § 2-8 ble gitt som et generelt unntak fra folketrygdlovens hovedregel om at dagpenger ikke kan ytes når dagpengemottakeren tar utdanning eller gjennomgår opplæring. Den midlertidige ordningen ble opprinnelig vedtatt å skulle opphøre 1. september 2020, men ble forlenget, slik at den nå gjelder til 1. januar 2021.
Det midlertidige opplæringsunntaket ble gitt med hjemmel i folketrygdloven § 25-16 første ledd, som ved utbrudd eller fare for utbrudd av allmenfarlig smittsom sykdom gir Kongen i statsråd hjemmel til å gi forskrift om utvidelse av trygdens ansvar for å utbetale ytelser etter folketrygdloven.
Regjeringen arbeider nå med forslag til et nytt, permanent regelverk om å kunne ta utdanning mens man mottar dagpenger under arbeidsløshet. Dersom et slikt regelverk ikke er trådt i kraft med virkning fra 1. januar 2021, har regjeringen gitt uttrykk for at den er innstilt på å forlenge dagens midlertidige ordning fram til nytt regelverk kan iverksettes. En slik forlengelse vil i så fall være begrunnet med at det for dagpengemottakerne og Arbeids- og velferdsetaten vil være problematisk å forholde seg til en mellomliggende periode der det ordinære dagpengeregelverkets regler for dagpenger og opplæring igjen gjelder, før et eventuelt nytt regelverk trer i kraft. Det kan være tvilsomt om folketrygdloven § 25-16 første ledd, som gir hjemmel til å utvide trygdens ansvar ved utbrudd av allmenfarlig smittsom sykdom, gir hjemmel til å forlenge den midlertidige ordningen når forlengelsen gjøres av administrative årsaker og ikke av hensyn til den pågående covid-19-pandemien. For å kunne forlenge ordningen, foreslår regjeringen derfor en midlertidig forskriftshjemmel i dagpengekapittelet i folketrygdloven for å kunne fravike hovedregelen om at dagpenger ikke kan kombineres med opplæring.
2.2 Gjeldende rett
Etter folketrygdloven § 4-6 første ledd første punktum er utgangspunktet at det ikke kan ytes dagpenger til dagpengemottakere som tar opplæring eller utdanning. Departementet kan imidlertid gjøre unntak i forskrift for deltakelse i opplæring utenfor normal arbeidstid, utdanning av kortere varighet innenfor normal arbeidstid, deltakelse i arbeidsmarkedstiltak og deltakelse i introduksjonsprogram etter introduksjonsloven. Slike unntaksbestemmelser er gitt i forskrift 16. september 1998 nr. 890 (dagpengeforskriften) § 4-3.
Nedstengningen av samfunnet i forbindelse med covid-19-utbruddet på vårparten 2020, medførte at antallet arbeidsledige og permitterte økte markant. Regjeringen så behovet for at de mange ledige og permitterte i kjølvannet av pandemien skulle få anledning til raskt å sette i gang med kompetansefremmende tiltak. Den 22. april vedtok Kongen i statsråd derfor en adgang for dagpengemottakere til uten hinder av folketrygdloven § 4-6 første ledd første punktum å kunne kombinere dagpenger med utdanning eller opplæring. Adgangen gjelder ikke dagpengemottakere som på tidspunktet for ledigheten eller permitteringen mottok ytelser fra Statens lånekasse for utdanning. Dagpengemottakerne som benytter seg av ordningen, må fortsatt være aktive arbeidssøkere og avbryte opplæringen ved tilbud om høvelig arbeid. Kravet i dagpengeforskriften § 4-3 første ledd tredje punktum om forutgående søknad til Arbeids- og velferdsetaten, gjelder ikke, slik at dagpengemottakerne kan påbegynne/fortsette sin opplæring uten å måtte søke i forkant. Det midlertidige opplæringsunntaket ble gitt som § 2-8 i forskrift om endring i midlertidig forskrift 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien.
Forskriftshjemmelen i folketrygdloven § 4-6 gir kun hjemmel til å forskriftsfeste unntak innenfor opplæringskategoriene som nevnes i bestemmelsen. Bestemmelsen gir ikke hjemmel til å gi et generelt unntak i forskrift til å kunne kombinere all type opplæring med dagpenger. Forskriften ble derfor gitt med hjemmel i folketrygdloven § 25-16 første ledd, som ved utbrudd eller fare for utbrudd av allmenfarlig smittsom sykdom gir Kongen i statsråd hjemmel til å gi forskrift om utvidelse av trygdens ansvar for å utbetale ytelser etter folketrygdloven.
Den midlertidige forskriftsbestemmelsen ble opprinnelig gitt virkning til 1. september 2020. Ved forskrift 13. juli 2020 nr. 1625 ble unntaket i bestemmelsen forlenget, slik at den nå gjelder til 1. januar 2021, jf. forskrift om virkningstidspunkt for bestemmelsene i kapittel 2 i midlertidig forskrift om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien § 8.
2.3 Bakgrunn og vurdering
Regjeringen har i forbindelse med frontfagsoppgjøret 2020 uttalt at den arbeider med å utforme et forslag til et nytt permanent regelverk for å kunne ta utdanning mens man mottar dagpenger under arbeidsløshet. Regjeringen har videre gitt uttrykk for at dersom et slikt regelverk ikke er vedtatt med ikrafttredelse 1. januar 2021, er den innstilt på å forlenge den midlertidige ordningen fram til et nytt regelverk kan iverksettes.
Dersom det ordinære regelverket for dagpenger og utdanning/opplæring skal gjelde i en mellomfase før ikrafttredelsen av et eventuelt endret regelverk, vil dette skape problemer for saksbehandlingen i Arbeids- og velferdsetaten. Etaten vil da på kort tid måtte forholde seg til tre ulike regelsett i sine saksbehandlingssystemer. Tilsvarende vil dagpengemottakerne potensielt måtte forholde seg til tre ulike unntaksregimer innenfor samme dagpengeperiode. For å unngå en slik kompliserende mellomperiode, bør det gis adgang til å kunne forlenge den midlertidige ordningen til nytt regelverk er etablert.
Det midlertidige opplæringsunntaket var direkte foranlediget av covid-19-pandemien og den høye ledigheten i kjølvannet av nedstengingen. Bestemmelsen ble derfor gitt med hjemmel i folketrygdloven § 25-16 første ledd. En eventuell senere forlengelse av ordningen vil imidlertid ikke primært være begrunnet med pandemien eller konsekvensene av denne. Hovedsakelig vil en slik forlengelse være begrunnet med hensynet til Arbeids- og velferdsetaten og arbeidssøkerne, slik at etaten og brukerne unngår en kompliserende mellomperiode der det opprinnelige regelverket igjen skal gjelde. Folketrygdloven § 25-16 første ledd antas ikke å kunne benyttes for å forlenge ordningen når begrunnelsen for forlengelsen ikke er covid-19-relatert.
Regjeringen foreslår derfor en midlertidig forskriftshjemmel i folketrygdloven § 4-6 som gir en tidsbegrenset adgang til å fravike § 4-6 første ledd, slik at dagpenger fritt kan kombineres med opplæring. Den tidsbegrensede adgangen foreslås å opphøre 1. juli 2021.
2.4 Administrative og økonomiske konsekvenser
Forslaget antas å ikke ha administrative konsekvenser.
Forlengelse av den midlertidige dagpengeordningen kan medføre at noen flere søker om dagpenger framfor å benytte Lånekassens tilbud, eller at noen mottar dagpenger i en lengre periode enn de ellers ville gjort. På svært usikkert grunnlag anslås forlengelsen av dagpengeordningen å øke utgiftene til dagpenger med om lag 100 mill. kroner.