15 Merknader til lovforslaget
15.1 Endringene i lov om pensjonsordning for arbeidstakere til sjøs
Til §§ 4, 5 og 16
I § 4 nr. 3, § 5 nr. 2 og § 16 nr. 1 første ledd bokstav e foreslås det en lovteknisk justering som følge av at nummeret innledningsvis i samordningsloven § 1 første ledd foreslås tatt ut. Endringen skyldes at samordningsloven § 1 ikke lenger består av flere nummererte ledd enn det første. Endringene har ingen materiell betydning. Det vises til punkt 11.1.
15.2 Endringene i lov om Statens pensjonskasse
Til § 21
Gjennom den foreslåtte endringen i fjerde ledd presiseres det at retten til AFP etter bestemmelsen gjelder dem som har mottatt AFP etter lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 1. Det vises til punkt 11.2.
Til § 26 f
Det foreslås presisert i første ledd nytt tredje punktum at det er et vilkår for utbetaling av betinget tjenestepensjon at offentlig AFP er avslått. Med avslag menes også at medlemmet stadfester at vedkommende ikke har rett til AFP. Pensjonsinnretningene kan selv finne en hensiktsmessig og praktisk løsning for samhandling og saksbehandling seg imellom. Videre presiseres det i nytt fjerde punktum at betinget tjenestepensjon ikke kan utbetales samtidig med AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven. Det vises til punkt 8.4.
Til § 28
I andre ledd andre og tredje punktum foreslås en lovteknisk endring som følge av at nummeret innledningsvis i samordningsloven § 1 første ledd er tatt ut. Endringen skyldes at samordningsloven § 1 ikke lenger består av flere nummererte ledd enn det første. I tredje punktum er også livsvarig AFP inkludert. Det vises til punkt 11.2.
15.3 Endringene i lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.
Til § 11
I andre ledd andre og tredje punktum foreslås det en lovteknisk endring som følge av at nummeret innledningsvis i samordningsloven § 1 første ledd er tatt ut. Endringen skyldes at samordningsloven § 1 ikke lenger består av flere nummererte ledd enn det første. I tredje punktum er også livsvarig AFP inkludert. Det vises til punkt 11.3.
15.4 Endringene i samordningsloven
Til § 1
I første ledd foreslås nummeret innledningsvis i bestemmelsen tatt ut. Det er ingen tilsvarende nummerering i andre ledd. Første ledd lister opp hvilke ytelser som samordnes etter loven. Det tas inn en presisering i bokstav a, slik at det framkommer at når det henvises til avtalefestet pensjon, gjelder det den tidsbegrensede ytelsen mellom 65 og 67 år for dem som er født i 1962 eller tidligere. Det vises til punkt 11.4.
Til § 20, § 21 og § 23
I § 20 femte ledd, § 21 femte ledd og § 23 nr. 3 andre ledd foreslås det en lovteknisk endring som følge av at nummeret innledningsvis i § 1 første ledd er tatt ut. Endringen skyldes at samordningsloven § 1 ikke lenger består av flere nummererte ledd enn det første. Det vises til punkt 11.4.
15.5 Endringene i lov om pensjonsordning for sykepleiere
Til § 11 f
Det foreslås et nytt første ledd tredje punktum, der det presiseres at det er et vilkår for utbetaling av betinget tjenestepensjon at offentlig AFP er avslått. Med avslag menes også at medlemmet stadfester at vedkommende ikke har rett til AFP. Videre presiseres det i nytt fjerde punktum at betinget tjenestepensjon ikke kan utbetales samtidig med AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven. Det vises til punkt 8.4
Til § 13
I andre ledd andre og tredje punktum foreslås det en lovteknisk endring som følge av at nummeret innledningsvis i samordningsloven § 1 første ledd er tatt ut. Endringen skyldes at samordningsloven § 1 ikke lenger består av flere nummererte ledd enn det første I tredje punktum er også livsvarig AFP inkludert. Det vises til punkt 11.5.
15.6 Endringene i lov om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.
Til § 3
I første ledd første punktum foreslås det presisert at AFP fra Pensjonsordning for apotekvirksomhet fortsatt skal ytes som en tidligpensjon, også for dem som er født i 1963 eller senere. Det gjøres ved å vise til lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 1. Det vises til punkt 11.6.
I forslaget til nytt andre ledd framgår det at avtalefestet pensjon ikke kan ytes til personer som mottar eller har mottatt AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven og lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 2 eller tilsvarende ordning. Det samme gjelder for betinget tjenestepensjon etter lov om Statens pensjonskasse § 26 f eller tilsvarende ordning. Det vises til punkt 7.4.3.
I nytt tredje ledd påpekes det at pensjonsordningen administreres av Arbeids- og velferdsetaten for så vidt gjelder innvilgelse, beregning og utbetaling av pensjoner. Det er tilsvarende bestemmelse i lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse § 5 første ledd. Saksbehandlingen av AFP etter lov om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. administreres på samme måte som AFP fra Statens pensjonskasse. Det vil si at administrasjonen er delt mellom Statens pensjonskasse og Arbeids- og velferdsetaten. Bestemmelsen er ment å sikre at Arbeids- og velferdsetaten har forvaltningsrettslig og personvernrettslig grunnlag for å utføre oppgaven de er satt til. Det vises til punkt 9.3.
15.7 Endringene i folketrygdloven
Til § 3-19
Dagens første ledd gir mulighet til å gi forskrift om godskriving av pensjonspoeng for dem som mottar AFP som omfattes av AFP-tilskottsloven § 12 eller AFP fra offentlig pensjonsordning før fylte 65 år. Henvisingen til AFP-tilskottsloven § 12 er ikke lenger aktuell. Bestemmelsen foreslås endret slik at departementet kan gi forskrift om godskriving av pensjonspoeng for den som mottar AFP etter lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 1 eller tilsvarende ordning. Det vises til punkt 11.7.
Til § 4-24
Etter fjerde ledd faller retten til dagpenger bort når medlemmet mottar ugradert avtalefestet pensjon, unntatt pensjon etter AFP-tilskottsloven. Unntaket foreslås utvidet til å omfatte AFP etter lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 2 eller tilsvarende ordning. Det vises til punkt 11.7.
Til § 8-52
Etter første ledd første punktum gis det ikke sykepenger til et medlem som mottar ugradert avtalefestet pensjon. Dette er knyttet til dagens AFP-ordning i offentlig sektor. Unntaksbestemmelsen i første ledd andre punktum, som gjelder privat AFP, foreslås utvidet til å gjelde AFP etter lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 2 eller tilsvarende ordning. Det vises til punkt 11.7.
Til § 17-9
§ 17-9 omhandler forholdet mellom pensjon eller overgangsstønad til gjenlevende ektefelle og arbeidsinntekt. Dette er ytelser som skal likestilles med arbeidsinntekt. På tilsvarende måte som for pensjonsytelser etter AFP-tilskottsloven, foreslås det inkludert i tredje ledd også AFP etter lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 2 eller tilsvarende ordning. Det vises til punkt 11.7.
Til § 17-11 og § 17 A-5
§ 17-11 første ledd og § 17 A-5 første ledd har regler om når gjenlevende ektefelles rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 17 faller bort. Etter bokstav c i begge bestemmelsene faller ytelsen bort når gjenlevende ektefelle mottar AFP fra en offentlig pensjonsordning eller AFP etter AFP-tilskottsloven kapittel 4. Det foreslås presisert at regelen gjelder tidsbegrenset AFP som ytes i perioden mellom fylte 62 til 67 år fra en offentlig tjenestepensjonsordning. AFP etter AFP-tilskottsloven kapittel 4 er ikke lenger aktuelt, og inngår derfor ikke lenger i bestemmelsene. Det vises til punkt 11.7.
Til § 17 A-6
§ 17 A-6 regulerer forholdet mellom pensjon eller overgangsstønad til gjenlevende ektefelle og arbeidsinntekt, og likestiller en rekke ytelser med arbeidsinntekt. Etter forslaget til endringer i fjerde ledd skal også AFP etter lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse kapittel 2 eller tilsvarende ordning regnes som arbeidsinntekt i denne sammenhengen. Det vises til punkt 11.7.
Til § 20-15
§ 20-15 gir vilkårene for å kunne ta ut alderspensjon etter kapittelet før fylte 67 år. Nivået på alderspensjonen må være av en viss størrelse. Etter tredje ledd framgår det at livsvarig AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven, skal tas med i vurderingen av om minstenivået er oppnådd. Tredje ledd foreslås endret slik at også livsvarig AFP fra offentlig tjenestepensjonsordning inngår i denne vurderingen. Det vises til punkt 11.7.
15.8 Endringene i lov om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor (AFP-tilskottsloven)
Til § 18
I forslaget til nytt fjerde ledd fastslås det at Fellesordningen for AFP plikter å gi nødvendige opplysninger som gjør det mulig med medregning av ansiennitet mellom AFP-ordningene i offentlig og privat sektor. Det vises til punkt 7.4.5.
15.9 Endringene i lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse
Til kapitteloverskriftene
Loven er foreslått delt inn i kapitler der kapittel 1 gjelder arbeidstakere født i 1962 eller tidligere, mens kapittel 2 gjelder arbeidstakere født i 1963 eller senere. Kapittel 3 gjelder administrative bestemmelser og kapittel 4 gjelder ikrafttredelse.
Til § 1
I første ledd foreslås det presisert at kapittel 1 gjelder arbeidstakere som er født i 1962 eller tidligere. Det vises til punkt 11.8.
Til § 2
Det foreslås å endre første ledd som følge av at kapittelet som bestemmelsen står i, gjelder AFP for dem som er født i 1962 eller tidligere. Det vises til punkt 11.8.
Til § 3
Forslaget til endring i første ledd bokstav e første punktum er en tilpasning til at kapittelet som bestemmelsen står i, gjelder AFP for dem som er født i 1962 eller tidligere. Bestemmelsen lister opp hvilke ytelser som ikke kan ytes samtidig med AFP. I samsvar med at folketrygdens ytelser til gjenlevende legges om, er det tatt med i opplistingen at overgangsstønad og omstillingsstønad fra folketrygden ikke kan ytes samtidig med AFP. Det vises til punkt 11.8.
Forslagene til endringer i første leddbokstav e fjerde punktum og bokstav f er på tilsvarende måte tilpasninger til at kapittelet som bestemmelsen står i, gjelder AFP for dem som er født i 1962 eller tidligere. Det vises til punkt 11.8.
Første ledd bokstav g foreslås opphevet som følge av at innholdet i bestemmelsen er foreslått tatt inn i ny § 16. Det vises til punkt 11.8.
Til § 5
I første ledd første punktum foreslås det presisert at Arbeids- og velferdsetaten har ansvaret for å innvilge, beregne og utbetale AFP til dem som er født i 1962 eller tidligere. Videre foreslås det at første ledd tredje punktum oppheves. Bestemmelsen påpeker at spørsmålet om en arbeidstaker er omfattet av tariffavtalen avgjøres av departementet. Denne delen av bestemmelsen anses som unødvendig. Det vises til punkt 9.3.
Forslaget til endringen i tredje ledd er en tilpasning til at kapittelet som bestemmelsen står i, gjelder AFP for dem som er født i 1962 eller tidligere. Någjeldende tredje ledd blir nytt fjerde ledd med en justert ordlyd. Det vises til punkt 11.8.
Til § 6
Det foreslås at dagens § 7 blir § 6, som følge av at dagens § 6 blir ny § 15. Det vises til punkt 11.8.
Til § 7
Det framgår av forslaget til første ledd at kapittel 2 gjelder arbeidstakere som er født i 1963 eller senere. Det vises til punkt 11.8.
Forslaget til andre ledd fastslår at en arbeidstaker født i perioden 1963 til og med 1965 som ville hatt rett til AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven dersom tid i stilling tilknyttet offentlig AFP medregnes i vilkårsprøvingen ved 62 år, kan få AFP fra Statens pensjonskasse. Arbeidstakeren må oppfylle vilkårene i ordningen etter AFP-tilskottsloven ved uttakstidspunktet, men tid i stilling tilknyttet offentlig AFP kan inngå i vilkårsprøvingen dersom arbeidstakeren i den aktuelle perioden er ansatt i stilling som blir virksomhetsoverdratt fra offentlig til privat sektor, jf. arbeidsmiljøloven kapittel 16. Det vises til punkt 7.4.5.
Til § 8
I forslaget til § 8 framgår vilkårene som må være oppfylt ved fylte 62 år for å ha rett til AFP. Samtlige vilkår i første ledd bokstav a til c må være oppfylt. Det går fram av første ledd bokstav a at vedkommende må ha vært arbeidstaker i minst 7 av de siste 9 årene hos en arbeidsgiver med tariffavtale hvor staten er part eller med tilsvarende tariffavtale om AFP. Tid i virksomhet tilknyttet privat AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven, medregnes dersom dette gjør at ansiennitetskravet oppfylles. Stillingen må være hovedarbeidsforholdet, og stillingsandelen må minst utgjøre 20 prosent av full stilling. Samtidige stillinger legges sammen. Det følger av bokstav b at vedkommende i de samme 7 av de siste 9 årene ikke kan ha hatt andre inntekter som overstiger den pensjonsgivende inntekten fra arbeidsgivere omfattet av bokstav a. Videre følger det av bokstav c at vedkommende ikke kan ha mottatt pensjon eller annen ytelse uten motsvarende arbeidsplikt fra arbeidsforhold de siste tre årene før fylte 62 år der den årlige verdien av ytelsene tilsvarer 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp eller mer. Uføretrygd fra folketrygden og uførepensjon fra privat eller offentlig tjenestepensjonsordning er unntatt.
I andre ledd framkommer et unntak fra ansiennitetsvilkåret i første ledd bokstav a og b for arbeidstaker som er født i 1963 dersom vedkommende på uttakstidspunktet for AFP har ti års samlet pensjonsgivende tjenestetid i Statens pensjonskasse eller pensjonsordning Statens pensjonskasse har inngått overføringsavtale med og vedkommende har vært ansatt i en virksomhet omfattet av offentlig AFP i minst 3 av de siste 5 årene ved fylte 62 år. For arbeidstakere som er født i årene 1964 til 1966 øker tallene «3» og «5» med ett år for hvert år arbeidstakeren er født etter 1963.
Det følger av tredje ledd at retten til AFP bortfaller dersom arbeidstakeren mottar uføretrygd fra folketrygden etter fylte 62 år.
I fjerde ledd er departementet gitt anledning til å gi utfyllende regler i forskrift. Formålet er å kunne gi regler som er etter mønster av AFP som det gis statsstøtte til etter AFP-tilskottsloven.
Det vises til punkt 7.4.2.
Til § 9
Forslaget til ny § 9 angir vilkårene som må være oppfylt ved uttakstidspunktet for å ha rett til AFP. Samtlige vilkår må være oppfylt.
Det følger av forslaget til første ledd bokstav a at vedkommende de siste tre årene før uttakstidspunktet må ha vært ansatt og reell arbeidstaker hos en arbeidsgiver med tariffavtale hvor staten er part eller med tilsvarende tariffavtale om AFP. Stillingsandelen må utgjøre minst 20 prosent stilling av full stilling. Samtidige stillinger legges sammen. Det tas i utgangspunktet ikke hensyn til tid i privat AFP, men det er gjort et begrenset unntak i fjerde ledd. Videre følger det av forslaget til bokstav b at vedkommende må ha en pensjonsgivende inntekt som omregnet til årsinntekt overstiger folketrygdens grunnbeløp på uttakstidspunktet, og en pensjonsgivende inntekt som oversteg gjennomsnittlig grunnbeløp i det foregående inntektsåret. Det følger endelig av forslaget til første ledd bokstav c at vedkommende ikke må være eller ha vært mottaker av AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven, AFP som en tidligpensjonsordning i perioden mellom fylte 62 og 67 år, betinget tjenestepensjon etter lov om Statens pensjonskasse eller fra tilsvarende tjenestepensjonsordninger eller alderspensjon etter lov om Statens pensjonskasse § 20 a andre ledd eller fra tilsvarende tjenestepensjonsordninger.
Forslaget til andre ledd oppstiller unntak fra tidskravet i første ledd bokstav a. Det tillates etter første punktum opptil 26 uker uten å være ansatt og reell arbeidstaker, forutsatt at arbeidstakeren på uttakstidspunktet er ansatt og reell arbeidstaker og at arbeidstakeren tre år før uttakstidspunktet er ansatt. I tillegg tillates det opptil 78 uker uten å være reell arbeidstaker ved mottak av sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra folketrygden, uansett når i treårsperioden fraværet skjer, forutsatt at arbeidstakeren er ansatt på uttakstidspunktet og tre år før dette. I dette ligger at fraværet må skyldes sykdom, skade eller lyte slik det brukes i folketrygdsammenheng. Dersom vilkårene for unntak er oppfylt, tillates altså totalt opptil 104 uker uten å være reell arbeidstaker.
I forslaget til tredje ledd første punktum reguleres forholdet til permittering. Er arbeidstakeren på uttakstidspunktet permittert eller har vært permittert i løpet av de siste tre årene før uttakstidspunktet, skal vilkårene i paragrafen anses oppfylt dersom arbeidstakeren hadde oppfylt vilkårene om permitteringen ikke var iverksatt og periodene med permittering ikke overstiger rammene i permitteringslønnsloven. Etter tredje ledd andre punktum skal tilsvarende gjelde ved permisjon når retten til permisjon følger av lov eller tariffavtale.
Det følger av fjerde ledd at i tilfeller der en arbeidstaker født i perioden 1963 til og med 1965 oppfyller kravene i første ledd dersom stilling tilknyttet AFP som det gis statstilskott til etter AFP-tilskottsloven hadde blitt medregnet, kan vedkommende få AFP dersom han eller hun i den aktuelle perioden er ansatt i en stilling som er virksomhetsoverdratt fra privat til offentlig sektor, jf. arbeidsmiljøloven kapittel 16. Det presiseres at denne midlertidige løsningen også gjelder arbeidstakere som har vært tilknyttet offentlig AFP gjennom andre tariffområder enn det statlige, for eksempel KS-området. Disse vil få AFP fra Statens pensjonskasse.
I femte ledd er det gitt en generell hjemmel for departementet til å gi forskrift om ytterligere vilkår for rett til AFP. Formålet er å tilpasse reglene for offentlig AFP til reglene som gjelder for privat AFP.
Det vises til punkt 7.4.3 og 7.4.5.
Til § 10
Det følger av forslaget til ny § 10 at grunnlaget for beregningen av AFP er pensjonsbeholdningen beregnet etter folketrygdloven § 20-4 omregnet til en beholdning for AFP med opptjeningssatsen på 4,21 prosent. Det siste året som tas med i grunnlaget, er kalenderåret arbeidstakeren fylte 61 år. Det vises til punkt 6.4.2.
Til § 11
Forslaget til ny § 11 har regler knyttet til uttaket av AFP. Det følger av første ledd at pensjonen tidligst kan tas ut med virkning fra måneden etter fylte 62 år. Årlig ytelse framkommer ved å dividere opptjeningen beregnet etter § 10 med folketrygdens delingstall på uttakstidspunktet. Pensjonsopptjening som tilføres beholdningen etter uttak, omregnes på tilsvarende måte som i folketrygdloven § 20-17. Dersom uttaket skjer etter fylte 70 år, benyttes delingstallet ved fylte 70 år. Det framkommer av andre ledd at ytelsen ikke kan tas ut gradert. I tredje ledd slås det fast at AFP fritt kan kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen avkortes. Det følger av fjerde ledd at det er arbeidstakeren som må sette fram krav om AFP. Kravet kan tidligst settes fram fire måneder før ønsket uttaksdato. Det kan ikke søkes om AFP med tilbakevirkende kraft. Det følger av femte ledd at pensjonen utbetales til utlandet uten begrensninger. Det følger av sjette ledd at pensjonen utbetales til og med måneden da pensjonisten dør. Videre presiseres det at pensjonen kan stanses, men at den ved stans ikke kan gjenstartes. Det vises til punkt 6.4.3.
Til § 12
Forslaget til ny § 12 gjelder regulering av AFP. Regulering av AFP under utbetaling skjer årlig med virkning fra 1. mai. Pensjonen reguleres i samsvar med et gjennomsnitt av lønns- og prisvekst der reguleringsfaktoren etter folketrygdloven § 20-18 andre ledd skal legges til grunn. Ved førstegangsuttak skal reguleringen ta hensyn til når i året uttaket fant sted. Det vises til punkt 6.4.4.
Til § 13
I forslaget til ny § 13 presiseres det i første ledd at det er Statens pensjonskasse som administrerer ordningen. Søknader om AFP skal rettes til Statens pensjonskasse. Det er Statens pensjonskasse som skal innvilge og beregne pensjonen, mens Arbeids- og velferdsetaten skal utbetale pensjonen.
Forslaget til andre ledd inneholder bestemmelser om informasjonsutveksling. Statens pensjonskasse er omfattet av bestemmelser om innhenting og behandling av personopplysninger i lov om Statens pensjonskasse § 45 og § 45 b. I den nye bestemmelsen her i loven om AFP, gis ytterligere hjemmelsgrunnlag. Det følger av bestemmelsen at Arbeids- og velferdsetaten skal levere Statens pensjonskasse den samlede pensjonsbeholdningen beregnet etter folketrygdloven § 20-4 og andre opplysninger som er nødvendige for premieberegning, beregning av framtidig pensjon og vilkårsprøving og beregning av AFP. Slike opplysninger skal gis uten godtgjørelse og uten hinder av arbeids- og velferdsforvaltningens taushetsplikt i henhold til arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 7.
Videre følger det av forslaget til tredje ledd at Statens pensjonskasse kan innhente opplysninger om arbeidstakerens eller pensjonistens arbeids- og inntektsforhold fra arbeidsgivere og tidligere arbeidsgivere som er nødvendige for å forvalte og beregne AFP. Dette gjøres uten hinder av taushetsplikten.
Videre følger det av forslaget til fjerde ledd at den som søker om avtalefestet pensjon, plikter å gi de opplysningene som er nødvendige for at Statens pensjonskasse skal kunne vurdere om vedkommende har rett til pensjonen. Mottaker av AFP plikter å opplyse Statens pensjonskasse om endringer som kan ha betydning for pensjonens størrelse og for om vedkommende fortsatt har rett til pensjonen.
Klageadgang framkommer av forslaget til femte ledd. Vedtak fattet av Statens pensjonskasse om AFP kan ankes inn for Trygderetten etter lov om anke til Trygderetten. Det vises til punkt 9.3.
Til § 14
Forslaget til ny § 14 gir hjemmel til departementet til å kunne gi utfyllende forskrifter. Formålet er å kunne gi regler som er etter mønster av AFP som det gis statsstøtte til etter AFP-tilskottsloven. Det vises til punkt 11.8.
Til § 15
Nåværende § 6 foreslås flyttet til § 15. I bestemmelsen framgår det at ytelsene etter loven er garantert av staten. Det vises til punkt 11.8.
Til § 16
Forslaget til ny § 16 er en videreføring av gjeldende rett for tilbakekreving av feilutbetalt AFP for dem som er født i 1962 eller tidligere. Ved tilbakekreving etter kapittel 1 gjelder reglene i folketrygdloven § 22-15 tilsvarende. For ny AFP for dem som er født i 1963 eller senere er det Statens pensjonskasse som skal treffe vedtak om tilbakekreving av feilutbetalt AFP. Her gjelder lov om Statens pensjonskasse § 44 sjette til niende ledd tilsvarende. Bestemmelsen om tilbakekreving står i dag i § 3 bokstav g og er flyttet til felleskapittelet da forholdet både gjelder lovens kapittel 1 og 2. Det vises til punkt 6.4.3 og 11.8.
Til § 17
Lovens bestemmelser om ikrafttredelse foreslås flyttet fra § 8 til ny § 17. Det vises til punkt 11.8.
15.10 Ikrafttredelsesbestemmelsen
De nye reglene om livsvarig AFP i lovforslaget her skal gjelde fra og med 2025, som følge av at 1963-kullet da blir 62 år. Reglene bør tre i kraft så raskt som mulig før dette. I lovforslaget er det lagt opp til at ikrafttredelsen skjer fra den tiden Kongen bestemmer. Det vises til punkt 5.2.5.