16 Sanksjoner ved manglende etterlevelse av tiltak
16.1 Direktivet artikkel 16
Direktivet artikkel 16 stiller krav om at medlemsstatene har sanksjonsmidler tilgjengelig ved manglende etterlevelse av tiltak som nevnt i direktivet artikkel 9, 10 og 12. Manglende etterlevelse av avgjørelser kan undergrave effektiviteten til de håndhevingsmidlene direktivet stiller til rådighet for innehaveren av forretningshemmeligheten, jf. fortalen punkt 32. Det er derfor nødvendig å sikre at passende sanksjoner er tilgjengelige. Sanksjonene skal være effektive, stå i rimelig forhold til krenkelsen og ha avskrekkende virkning. Ved manglende etterlevelse av tiltak etter direktivet 10 og 12, kreves det at løpende tvangsmulkt kan ilegges, jf. artikkel 16 nr. 2.
16.2 Regelverket i Sverige og Danmark
Behovet for gjennomføring av forretningshemmelighetsdirektivet artikkel 16 i svensk rett drøftes i SOU 2017:45 side 246 flg. Det vises til at det alt er adgang til å kombinere forbud mot bruk og formidling av forretningshemmeligheter med trussel om mulkt etter 11 § i lag om skydd för företagshemligheter fra 1990. Adgangen er videreført i ny lag om företagshemligheter 14 § til 16 §. Når det gjelder andre tiltak etter direktivet artikkel 10 og 12, følger det av allmenne prinsipper at beslutninger som pålegger saksøkte en handleplikt kan kombineres med mulkt ved manglende etterlevelse av plikten. I SOU 2017:45 på side 247 vurderes dette som tilstrekkelig for å oppfylle kravene i artikkel 16 nr. 2. Når det gjelder tiltak for å bevare konfidensialitet i forbindelse med rettslige prosesser etter artikkel 9, anses kravene i direktivet artikkel 16 nr. 1 for å være ivaretatt gjennom utformingen av tiltakene knyttet til artikkel 9, se nærmere omtale i punkt 9.3.
Etter dansk rett var det tidligere kun adgang til å straffesanksjonere manglende etterlevelse av forbud og påbud ilagt ved midlertidig forføyning og forbud og påbud som følge av rettskraftig dom. Etter lov om forretningshemmeligheder § 16 kan fogedretten ilegge løpende «tvangsbøder» som fastsettes daglig eller ukentlig, inntil forbud, påbud eller annet tiltak overholdes. Fogedretten kan også fastsettes en bot som forfaller på en nærmere angitt tidspunkt, hvis det aktuelle tiltaket ikke er overholdt innen fristen.
16.3 Forslaget i høringsnotatet
Det ble lagt til grunn i høringsnotatet at reglene om tvangsfullbyrdelse i tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 13, og bestemmelsene i høringsforslaget til beskyttelse av forretningshemmeligheter under rettslige prosesser, vil være tilstrekkelige til å ivareta kravene i direktivet artikkel 16. Det ble redegjort slik for forslaget i høringsnotatet:
«Brudd på taushetsplikt og bruksforbud som er ilagt etter tvisteloven § 22-12, vil innebære et inngrep i forretningshemmeligheter etter forslaget § 3 annet ledd bokstav c, og være gjenstand for reaksjoner og sanksjoner etter §§ 6, 7, 9, 10 eller 11 i lovforslaget. Det legges til grunn at dette vil være tilstrekkelig for å oppfylle kravene etter artikkel 16 for tiltak etter artikkel 9. Brudd på taushetsplikt kan i tillegg være gjenstand for rettergangsbot etter domstolloven kapittel 10.
Direktivets krav om at tvangsmulkt skal kunne ilegges ved manglende etterlevelse av tiltak etter direktivet artikkel 10 og 12, jf. artikkel 16 nr. 2, vil i det vesentligste være ivaretatt av tvangsfullbyrdelsesloven § 13-14. Det følger av bestemmelsen at tingretten ved kjennelse kan pålegge saksøkte en løpende mulkt for hver dag eller uke som går uten at en handleplikt som følger av tvangsgrunnlaget blir oppfylt. Bestemmelsen kommer også til anvendelse ved midlertidige forføyninger, jf. tvisteloven § 34-4 første ledd. Tvangsmulkt etter tvangsfullbyrdelsesloven § 13-14 kan pålegges hvis inngriperen ikke etterlever et rettslig pålegg om å ødelegge dokumenter og gjenstander som inneholder forretningshemmeligheten etter forslaget § 7 første ledd, eller et annet rettslig pålegg etter forslaget § 7 annet ledd bokstav a, b eller d. Ved forbud mot å gjenta eller gjennomføre inngrep etter forslaget § 6, vil pålegg om tvangsmulkt først bli aktuelt dersom pålegget brytes, se tvangsfullbyrdelsesloven § 13-16 annet ledd, jf. § 13-14.
Ved rettslig pålegg om utlevering av dokumenter og gjenstander til saksøker etter
forslagets § 7 første ledd, samt annet ledd bokstav e, vil tvangsmulkt først være aktuelt dersom det aktuelle dokumentet eller gjenstanden ikke befinner seg i saksøktes besittelse, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 13-8 annet ledd. Hvis dokumentet eller gjenstanden er i saksøktes besittelse, skjer tvangsfullbyrdelse ved at namsmannen tar det som skal leveres fra saksøkte og levere det til saksøkeren, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 13-8 første ledd. En slik fullbyrdelsesmåte anses mer effektiv for innehavere av forretningshemmeligheter og det anses ikke å være i strid med artikkel 16 at tvangsmulkt i slike tilfeller har en sekundær karakter.»
16.4 Høringen
Det har ikke kommet inn merknader under høringen til forslaget i høringsnotatet.
16.5 Departementets vurderinger
Departementet foreslår at forslaget i høringsnotatet videreføres, og at det ikke gjennomføres egne tiltak til gjennomføring av direktivet artikkel 16.