Prop. 75 L (2023–2024)

Lov om Finanstilsynet (finanstilsynsloven)

Til innholdsfortegnelse

9 Rapportering og åpenhet

9.1 Gjeldende rett

Finanstilsynsloven § 8 annet og tredje ledd lyder:

«Tilsynet gir hvert år en melding om sin virksomhet til vedkommende departement.
Tilsynet offentliggjør hvert år en oversikt over gjennomføringen og resultatet av den periodiske kvalitetskontrollen, jf. revisorloven § 5b-2.»

Regjeringen rapporterer til Stortinget om Finanstilsynets virksomhet i forbindelse med de årlige statsbudsjettene. I tillegg rapporterer Finansdepartementet om tilstanden i finansmarkedene og Finanstilsynets virksomhet i den årlige Finansmarkedsmeldingen.

Kravet i finanstilsynsloven § 8 tredje ledd om at Finanstilsynet hvert år skal offentliggjøre en oversikt over gjennomføringen og resultatet av den periodiske kvalitetskontrollen, jf. revisorloven § 5b-2, ble tatt inn i loven i 2009 i forbindelse med endringer i revisorloven og gjennomfører EØS-forpliktelser som svarer til revisjonsdirektivet artikkel 29 nr. 1 bokstav i. Bestemmelsen innebærer en plikt for Finanstilsynet til å offentliggjøre en årlig rapport med oversikt over overordnede resultater av årets arbeid med revisortilsyn og kvalitetssikring. Et tilsvarende krav fremgår av revisorloven § 13-1 femte ledd tredje punktum.

Krav til rapportering følger også av regelverk for økonomistyring i staten. Alle virksomheter er innenfor sitt ansvarsområde pålagt å sikre at fastsatte mål og resultatkrav oppnås på en effektiv måte og skal for å sikre dette blant annet rapportere om måloppnåelse og resultater internt og til overordnet myndighet, jf. reglement for økonomistyring i staten § 9. Videre fremgår det av § 11 at hvert departement i sin budsjettproposisjon skal gi Stortinget rapport om resultatene av arbeidet innenfor sitt ansvarsområde.

Etter bestemmelser om økonomistyring for staten punkt 1.3 har departementet overordnet ansvar blant annet for at virksomhetene på sitt ansvarsområde rapporterer relevant og pålitelig resultat- og regnskapsinformasjon. Etter punkt 2.3.3 skal Finanstilsynet i likhet med andre underliggende etater, utarbeide en årsrapport til departementet. Årsrapporten skal gi et dekkende bilde av virksomhetens resultater, gi departementet grunnlag for å vurdere måloppnåelse og ressursbruk og inneholde annen informasjon av betydning for departementets styring og oppfølging.

Det fremgår av hovedinstruksen til Finanstilsynet at styreprotokollene oversendes Finansdepartementet tertialvis. Det er løpende kontakt mellom Finanstilsynet og Finansdepartementet også utenom den formelle rapporteringssyklusen. I hovedinstruksen heter det: «Dersom det oppstår alvorlige avvik eller uforutsette situasjoner, må Finanstilsynet straks ta kontakt med Finansdepartementet uavhengig av fastsatte rapporteringstidspunkter.» Departementet informeres følgelig ved behov gjennom hele året, også utenom den ordinære rapporteringssyklusen.

Finanstilsynet gjennomfører og publiserer regelmessig analyser av utviklingen i finansnæringen og de økonomiske rammebetingelsene nasjonalt og internasjonalt. I tillegg bruker Finanstilsynet sitt nettsted aktivt som informasjonskanal, både rettet mot foretakene under tilsyn og mot befolkningen generelt.

Lov 18. mai 2006 nr 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova) gir allmennheten rett til innsyn i saksdokumenter, journaler og lignende register for offentlige organ, så lenge annet ikke følger av lov eller forskrift, jf. offentleglova § 3. Finanstilsynet uttaler blant annet følgende om sin praktisering av offentleglova:

«Finanstilsynets vurderinger er offentlig tilgjengelige i tråd med offentlighetslovens bestemmelser. Enhver kan gå i Finanstilsynets postjournal og be om innsyn i tilsynets inn- og utgående dokumenter. I saker som gjelder tillatelser, dispensasjoner mv. (enkeltvedtak), gis det innsyn, men taushetsbelagt informasjon utelates. Saker som gjelder regelverksutvikling og regelverksforståelse, er fullt ut offentlige. Ved henvendelser fra og til privatpersoner fjernes personens navn i postjournalen.
I tilsynssaker er varsel om tilsyn offentlig. Den videre korrespondansen med Finanstilsynet er unntatt offentlighet (etter offentlighetsloven § 13, jf. finanstilsynsloven § 7, forvaltningsloven § 13 og offentlighetsloven § 12). Også foreløpig tilsynsrapport og foretakets kommentarer til denne er unntatt offentlighet. Endelig tilsynsrapport er offentlig og utformes slik at den gir et dekkende bilde av tilsynsprosessen.»

Det er ingen EU-/EØS-reguleringer som legger konkrete føringer på rapportering fra Finanstilsynet.

Det vises for øvrig til utvalgets redegjørelse i NOU 2023: 6 kapitlene 18.1 og 18.2.

9.2 Utvalgets utkast

Utvalget viser blant annet til at åpenhet og kommunikasjon er en viktig del av Finanstilsynets virksomhet. Etter utvalgets vurdering er det sentralt at både politiske myndigheter og offentligheten, herunder virksomheter under tilsyn og øvrige markedsaktører, har tilgang til nødvendig informasjon om Finanstilsynets virksomhet.

Selv om det følger av økonomiregelverket for staten at Finanstilsynet skal utarbeide en årsrapport, samt formkrav til rapporten, tilrår utvalget at det fortsatt skal fremgå av finanstilsynsloven at Finanstilsynet skal rapportere regelmessig.

På bakgrunn av dette foreslår utvalget at substansen i finanstilsynsloven § 8 annet ledd videreføres i ny finanstilsynslov § 6-1.

Utvalget viste til at mer åpenhet og offentlighet rundt styrets rolle og arbeid ville bidra til økt legitimitet til styrets arbeid, og mente det generelt var uheldig at styret og dets arbeid kunne framstå som lite tilgjengelig. Utvalget har vurdert om et særskilt krav om rapportering om arbeidet til et styre eller fagstyre, enten som del av Finanstilsynets årsrapport, eller i tillegg til denne. Utvalget viser til at dette kan bidra til bedre kunnskap om styrets arbeid, men anser at det bør være opp til departement og tilsyn å vurdere om en slik praksis er hensiktsmessig.

Tilsvarende mener utvalget at Finansdepartementet og tilsynet bør vurdere å legge evalueringer av virksomheten til styret eller fagstyret, men at det ikke er grunnlag for å pålegge en slik praksis i loven.

Det vises for øvrig til utvalgets vurderinger i NOU 2023: 6 kapittel 18.3.

9.3 Høringsinstansenes syn

Finanstilsynets høringsuttalelse forstås slik at Finanstilsynet mener bestemmelsen i finanstilsynsloven § 8 annet ledd fungerer hensiktsmessig og at tilsynet støtter utvalgets forslag.

9.4 Departementets vurdering

Finansdepartementet deler utvalgets vurderinger knyttet til betydningen av rapportering om virksomheten i Finanstilsynet. I lys av de rapporteringskrav som fremgår av regelverket for økonomistyring i staten, jf. redegjørelsen i kapittel 9.1, er det imidlertid etter departementets vurdering ikke behov for å videreføre et tilsvarende rapporteringskrav i finanstilsynsloven. Departementet legger videre til grunn at det ikke er behov for å videreføre finanstilsynsloven § 8 tredje ledd, da EØS-forpliktelser som svarer til revisjonsdirektivet artikkel 29 nr. 1 bokstav i også er gjennomført i norsk rett i revisorloven § 13-1 femte ledd tredje punktum.

Til forsiden