Statusdokument for videreføring av Like muligheter i oppveksten

Til innholdsfortegnelse

8 Forskning og statistikk

31 Mer kunnskap om oppvekst i lavinntekt og hva som faktisk hjelper (BFD)

Det er behov for mer kunnskap om årsaker til fattigdom, langsiktige konsekvensene av fattigdom på barns utviklingsløp og effekter av tiltak rettet mot barn i lavinntektsfamilier. Våren 2023 lyste Bufdir ut et flerårig forskningsprosjekt om barn som vokser opp i fattigdom. Oppdraget skal ferdigstilles i 2026, og gjennomføres av Statistisk sentralbyrå (SSB) i samarbeid med Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) og Folkehelseinstituttet (FHI). Prosjektet skal gi mer kunnskap om årsaker til og virkninger av å vokse opp i fattigdom samt hvilke tiltak som vil være mest effektive for å redusere og forebygge fattigdom. Prosjektet skal også bidra til å bygge kompetanse og kapasitet på fattigdomsfeltet i forskningsmiljøene, slik at det forskes på fattigdom i barnefamilier også etter at oppdragsperioden er over.

32 Vurdere supplerende fattigdomsmål (BFD)

I dag benyttes den relative indikatoren vedvarende lavinntekt for å belyse omfanget av barn som lever i fattige familier. Dette er en nyttig indikator for å følge fattigdomsutviklingen i Norge, men synliggjør ikke alle dimensjonene ved fattigdom. Det er derfor behov for å ta i bruk andre indikatorer som supplerer lavinntektsmålet, for å gi et mer helhetlig og dekkende bilde av situasjonen til barn i fattige familier og måle effekter av ulike typer innsatser.

I 2022 lyste Bufdir ut et prosjekt for å utrede og anbefale fattigdomsmål som kan supplere indikatoren om vedvarende lavinntekt. SSB ble tildelt oppdraget, som publiserte rapporten Måling av barnefattigdom: Utredning av supplerende fattigdomsmål våren 2024. BFD vil, i samarbeid med Bufdir andre relevante departementer, vurdere SSBs anbefalinger til supplerende indikatorer og videre oppfølging.

33 NY – Forskings- og innovasjonssatsing om utsatte barn og unge (BFD, KD, HOD)

Regjeringen etablerte i 2023 en ny forsknings- og innvasjonssatsing om utsatte barn og unge i Forskningsrådet. Satsingen skal blant annet bidra til bedre kunnskap om årsaker til utenforskap blant barn og unge, og til bedre kunnskap om hvordan tiltak, tjenester og tilbud mest effektivt kan forhindre at barn og unge marginaliseres og faller utenfor. Målgruppen for satsingen er utsatte barn og unge, som inkluderer barn og unge som vokser opp i fattigdom. Barne- og familiedepartementet, Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har etablert satsingen i felleskap, og i 2024 er bevilgningen til satsingen på 24,6 mill. kroner. Regjeringen vil fremover vurdere en videre styrking av satsingen.

34 NY – Forskning på barrierer for deltakelse i kulturfrivilligheten (KUD)

Det mangler kunnskap om økonomi som barriere for deltakelse innen kulturfrivilligheten, og i hvilken grad kulturfeltet søker nasjonale og lokale tilskuddsordninger for å redusere økonomiske barrierer. Telemarksforskning gjennomfører en kartlegging med frist 1. oktober 2024.

Til forsiden