Statusdokument for videreføring av Like muligheter i oppveksten

Til innholdsfortegnelse

9 Et felles løft for barn i lavinntektsfamilier

35 NY – Felles stortingsmelding om sosial utjevning og mobilitet for barn og unge (BFD/KD/AID/HOD/KUD)

Barn som vokser opp i familier der foreldrene har lavt utdanningsnivå og lav inntekt, har økt risiko for avbrutt skolegang, lav inntekt, dårlig helse og svak tilknytning til arbeids- og samfunnsliv som voksne. Samtidig øker de økonomiske forskjellene i Norge, og nyere forskning viser at den sosiale ulikheten i skolen har økt over tid. Bedre levekår og økte muligheter for barn i familier med lav sosioøkonomisk status er viktig for de barna og familiene det gjelder, men har også betydelige samfunnsøkonomiske gevinster på sikt.

Våren 2025 vil fem statsråder legge fram en felles melding om sosial utjevning og sosial mobilitet (SUM). Målet med meldingen er å redusere sosiale forskjeller blant barn og unge og motvirke at levekårsutfordringer går i arv. Dette krever bedre sammenheng i politikkutviklingen på tvers av ulike sektorområder, et helhetlig blikk på livene til barn og unge, og utvikling av kunnskapsbaserte tiltak. Stortingsmeldingen skal følge opp ekspertgruppen om barn i fattige familier (Rege-gruppen), som leverte sine anbefalinger høsten 2023, og ekspertgruppen om betydningen av barnehage, skole og SFO for sosial utjevning og sosial mobilitet (Løken-gruppen), som leverte sin rapport våren 2024. Arbeidet henger sammen med samfunnsoppdraget om inkludering av barn og unge i utdanning-, arbeids- og samfunnsliv, jf. tiltak 36.

Meldingen skal være overordnet og definere rammer, førende prinsipper og retning for politikken for å fremme sosial mobilitet og sosial utjevning. Den vil dekke ulike arenaer i barns oppvekst, tjenestetilbud for barn og unge og økonomisk støtte til barnefamiliene. Meldingen vil ta for seg viktige overganger i barn og unges oppvekst, blant annet overgangen fra barnehage til skole og overgangen til voksenlivet. Meldingen vil legge vekt på tidlig innsats, barnets 1000 første dager og tverrsektorielt samarbeid for å løse komplekse samfunnsutfordringer.

36 NY – Samfunnsoppdrag om inkludering av barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv (BFD/KD/AID/HOD/KUD)

Regjeringen har satt i gang et arbeid med et målrettet samfunnsoppdrag om inkludering av barn og unge. Barn og unge som vokser opp i lavinntektsfamilier har økt risiko for marginalisering og utenforskap, og er dermed en viktig målgruppe for samfunnsoppdraget. Målrettede samfunnsoppdrag (eller «missions») ble lansert i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023-2032, som et nytt forsknings- og innovasjonspolitisk virkemiddel for å finne løsninger på definerte samfunnsutfordringer. Med målrettede samfunnsoppdrag ønsker offentlige myndigheter blant annet å kombinere ambisiøse mål med bredt engasjement og innsats fra mange ulike aktører i samfunnet. Ambisjonene for samfunnsoppdraget om barn og unge er å redusere andelen unge som står utenfor arbeid, utdanning og samfunnsliv, gjennom en tverrsektoriell og målrettet innsats.

En operativ gruppe ledet av Forskningsrådet fikk oppdraget med å foreslå hvordan samfunnsoppdraget burde innrettes, organiseres og gjennomføres. Gruppen leverte sin rapport Barn og unge først – vårt felles ansvar våren 2024. I denne rapporten kom gruppen med forslag til langsiktige mål og delmål for å forhindre ungt utenforskap, og forslag til hvordan inkluderingsarbeidet kan organiseres på nye måter for å nå målene. Regjeringen vurderer nå forslagene i rapporten, med sikte på iverksettelse av samfunnsoppdraget i 2024/2025.

Til forsiden