6 Partnersamarbeid
OSSEs partnerland er Japan, Sør-Korea, Thailand, Afghanistan, Mongolia, Algerie, Egypt, Israel, Jordan, Marokko og Tunis. Partnerlandene oppmuntres til å gjennomføre OSSEs prinsipper og vedtak, og deltar i en rekke OSSE-aktiviteter, herunder på møtene i Det faste råd.
Norge har vært opptatt av å videreutvikle dialogen med partnerlandene innenfor OSSEs kjerneområder og spesielt på områder knyttet til nye sikkerhetsutfordringer. Samarbeidet med partnerlandene ble besluttet styrket av utenriksministrene i Madrid, samtidig som partnerlandene ble oppfordret til å ta ytterligere skritt for frivillig å fremme OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser i sitt eget område. I 2007 ble det også vedtatt å etablere et partnerskapsfond, som gjennom frivillige bidrag skal finansiere deltakelse fra representanter for partnerlandene i forskjellige OSSE-aktiviteter.
Særlig er det et ønske om å styrke samarbeidet med og støtten til partnerlandet Afghanistan. I Madrid vedtok utenriksministrene å styrke dette samarbeidet med spesiell vekt på grensekontroll, politi og narkotikabekjempelse. Styrket grensekontroll mellom de sentralasiatiske landene og Afghanistan vil være et viktig bidrag til økt stabilitet og sikkerhet i OSSE-regionen. Fra norsk side vil vi støtte et styrket samarbeid med Afghanistan på områder der OSSE kan tilføre en merverdi, eksempelvis opplæring av afghansk grensepoliti og tolltjenestemenn.
Den årlige OSSE-konferansen med partnerlandene i Asia ble i 2007 avholdt i Ulan Bator i Mongolia, der spørsmål knyttet til styrking av det sikkerhetspolitiske samarbeidet mellom OSSE og de asiatiske partnerlandene sto i fokus. I 2008 vil drøftelsene med samarbeidspartnerne i Asia bl.a. fokusere på OSSEs arbeid mot terrorisme og menneskehandel, og for likestilling, grensesikkerhet og forvaltning, samt opplæring av politi.
OSSE har også årlige møter med partnerlandene i Middelhavsområdet. Toleransespørsmål ble drøftet under det årlige Middelhavsseminaret, som i 2007 ble arrangert i Tel Aviv. Med unntak av det israelske vertskapet og Jordan og Egypt, som var representert på lavt nivå, var ingen av de øvrige partnerlandene til stede i Tel Aviv. Dialogen med Middelhavspartnerlandene har så langt ikke gitt de ønskede politiske resultater.