8 Internasjonalt samarbeid utenom Norden
8.1 Innledning
Urfolksspørsmål er blitt internasjonalisert, og det er økende behov for å samarbeide internasjonalt om utdanning og forskning ut fra et urfolksperspektiv. I de senere år har den internasjonale orienteringen også blitt forsterket innen samisk forskning. Utdannings- og forskningsinstitusjoner i Norge har en spesiell rolle i internasjonalt forskningssamarbeid gjennom den kompetanse på urfolksforskning som her er bygd opp.
8.2 Arktisk råd
Arktisk råd (Arctic Council) ble opprettet i 1996 som et regionalt samarbeidsorgan og omfatter de fem nordiske land, foruten USA, Canada og Russland. Urfolksorganisasjoner i arktiske strøk kan få status som permanente deltakere. Blant annet Samerådet har denne status. Arktisk råd skal bidra til å fremme miljøsamarbeid og bærekraftig utvikling i de nordlige områder. Et toårig prosjekt om reindrift, organisert i regi av rådet og finansiert av Utenriksdepartementet og Landbruksdepartementet, avsluttes ved utgangen av 2002. Prosjektet er lagt til Senter for samiske studier ved Universitetet i Tromsø.
8.2.1 Arktisk universitet
Arktisk universitet (University of the Arctic) er etablert av Arktisk råd som et nettverkssamarbeid mellom universiteter og høyskoler i det arktiske området. Samarbeidet er spesielt rettet inn mot arktisk forskning og lærer- og studentutveksling. Høyere utdanningsinstitusjoner i åtte forskjellige land, Norge, Sverige, Finland, Island, Russland, USA og Grønland, deltar i nettverket. Arktiske urfolk har en sentral plass i samarbeidet. Universitetet i Tromsø, Samisk høgskole og Nordisk Samisk Institutt deltar i samarbeidet. Et eget mobilitetsprogram under Arktisk universitet, kalt North2north, settes i gang i 2002 med varighet til 2005.
8.3 Forum for urfolksspørsmål
Forum for urfolksspørsmål i bistanden er et prosjekt initiert av Utenriksdepartementet og NORAD. Forumet er møteplass for norske, samiske og internasjonale forskningsmiljøer, bistandsmiljøer og interesseorganisasjoner, med sikte på erfaringsutveksling og kompetanseoppbygging. Sekretariatet er lagt til Senter for samiske studier, Universitetet i Tromsø. Konferansen «Competence Building and Indigenous Peoples» ble holdt i regi av forumet høsten 2001.
8.4 Utvekslingsprogram
Flere av de generelle internasjonale utdanningsprogrammene er relevante for samarbeid om samisk språk-, kultur- og samfunnsspørsmål.
EU- programmene Sokrates og Leonardo da Vinci kan benyttes til samiskrelatert utdanningssamarbeid. Leonardo da Vinci som er et program for yrkes- og profesjonsutdanning, omfatter samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv (utplasseringer, utvekslinger, pilotprosjekt), mens Sokrates er et program for allmennutdanning på alle nivåer. Den høyere utdanningsdelen av programmet kalles Erasmus og omfatter student- og lærerutveksling og faglig utviklingsarbeid. De aller fleste høyere utdanningsinstitusjoner deltar i Sokrates-Erasmus-programmet.
Det er videre etablert en støtteordning for utdanning for studenter fra utviklingsland og Sentral- og Øst-Europa (Kvoteprogrammet). Det gir hvert år støtte til studenter fra u-land og Sentral- og Øst-Europa for å ta høyere utdanning i Norge. De fleste universitetene og høyskolene deltar i Kvoteprogrammet, som blant annet kan benyttes til å ta imot russiske samiske studenter. Universitetet i Tromsø og de fleste høyskolene med samisk utdanning deltar dessuten i Barentsplusprogrammet, et eget utvekslingsprogram som ble opprettet i 1995 og gir støtte til student- og lærerutveksling og faglig utviklingsarbeid.