5 Giverreform – Mer målrettet og effektiv bistand.
Bistandens rolle er å stimulere og supplere utviklingslandenes egne anstrengelser for utvikling og fattigdomsbekjempelse. For å nå tusenårsmålene er det behov for omfattende reformer for å gjøre bistanden mer effektiv og målrettet. Det er også behov for en betydelig økning i bistanden. Bare slik kan bistand forsterke effektene av bedre internasjonale rammebetingelser og en aktiv nasjonal politikk for utvikling og fattigdomsreduksjon, som beskrevet i kapittel 3 og 4 foran. Bistandsgiverne har et stort ansvar for å innrette bistanden, slik at den støtter opp under samarbeidspartnernes egne strategier for fattigdomsreduksjon og bidrar til å realisere FNs tusenårsmål. Giverne må også samordne bistanden langt bedre, redusere økonomiske og andre typer kostnader for utviklingslandene og sikre kvalitet og effektiv ressursutnyttelse.
5.1 Økt bistand er nødvendig
Den ekstreme fattigdommen er beskrevet i tidligere kapitler. Internasjonal bistand er et av virkemidlene for å øke ressurstilgangen til den fattigste del av verden slik at grunnleggende investeringer i menneskelige ressurser, infrastruktur og institusjonsbygging likevel kan finne sted. Bistand spiller en betydelig rolle for å finansiere sentrale offentlige oppgaver i mange land, og i flere av de fattigste landene utgjør den en stor del av statsbudsjettet. De fleste av de minst utviklede landene er helt avhengige av fortsatt bistand i mange år fremover, selv om både de nasjonale og internasjonale rammebetingelsene bedres.
Internasjonale bistandsoverføringer stagnerte på 1990-tallet. FNs tusenårsforsamling og konferansen for finansiering for utvikling i Monterrey kan ha vært en vekker for giverlandene. De fleste giverland økte sin bistand fra 2001 til 2002 og videre til 2003. Totalt økte bistanden fra USD 52 mrd. i 2001 til 68 mrd., ifølge foreløpige tall for 2003. Dette er imidlertid ikke nok og momentum i prosessen må opprettholdes. Land som nylig har redusert sin bistand, som Japan, må øke den igjen og gå forbi det tidligere nivået. Norge er i denne sammenheng blant foregangslandene og opptrappingen av bistandsinnsatsen kan bidra til et økt momentum internasjonalt. Regjeringen har som mål å øke bistanden til 1 prosent av brutto nasjonalinntekten (BNI). Når målet er nådd, skal bistanden holdes på minst 1 prosent ut stortingsperioden (2005-2009).
Det er ikke enkelt å anslå hvor store ekstraressurser som vil kreves for å oppfylle tusenårsmålene. Både OECDs Utviklingskomite DAC og Verdensbanken har gjort overslag som indikerer at det er behov for en radikal og rask økning i det totale bistandsvolumet og effektiv utnyttelse av det. Disse beregningene tyder på at det er behov for omlag dobbelt så store offisielle bistandsoverføringer som nivået fra 2001-2002, dvs fra vel USD 50 mrd. til vel 100 mrd. årlig i løpet av få år. Dette nivået må deretter holdes helt frem til 2015 om en skal ha håp om å komme i havn på bred basis. FNs Tusenårsprosjekt arbeider for at det skal innarbeides bedre overslag for hvert lands behov for bistand som en del av fattigdomsstrategiene.
Omfanget av bistand til det enkelte land må tilpasses kapasiteten i landet til å gjøre god bruk av bistanden og til å skape permanente forbedringer. Det er viktig å unngå varig bistandsavhengighet og nye gjeldskriser. Det er imidlertid også viktig å sikre makroøkonomisk balanse, hindre høy inflasjon og høy rente, og sikre grunnlaget for landets eget næringsliv. Mange land anstrenger seg for å redusere bistandsavhengigheten ved å søke andre inntektskilder, og noen land har selv satt et « tak » på omfanget av ny bistand. I andre land advarer Det internasjonale valutafondet IMF mot ny opplåning som øker gjeldsbyrdene, og mot for stor avhengighet av usikre bistandsoverføringer. Samtidig er behovene som skisseres i fattigdomsstrategiene store. Utviklingslandene trenger derfor en økonomisk politikk som bygger på ambisjonene i disse strategiene, innen realistiske rammer. Dette kan innebære at stor og ekstraordinær bistandsfinansiering som f.eks. fra de globale helsefondene bør tilpasses i volum og fases inn over tid. Samtidig er det viktig at de multilaterale finansieringsinstitusjonene erkjenner behovet for fleksibilitet for å sikre at det i enkelte land gjøres ekstraordinære anstrengelser for å nå målene om fattigdomsreduksjon som er tilpasset landets spesielle forutsetninger, og ikke bare følger standardiserte rammer.
Boks 5.1 Oppfølging av løftene fra Monterrey
I mars 2002 møttes stats- og regjeringssjefer fra utviklingsland og høyinntektsland i Monterrey i Mexico for å drøfte nye strategier for å få redusert fattigdommen i verden. Om løftene holdes, vil forpliktelser om økt bistand fra rike land beløpe seg til en realøkning i årlige overføringer på omlag USD 16 milliarder fra 2001 til 2006. Denne oversikten omfatter løfter og forpliktelser per april 2003:
EUs medlemsland forplikter seg til å anstrenge seg for å øke bistanden til minst 0,33 prosent av brutto nasjonalinntekten (BNI) i 2006, samtidig som EU-land som ligger høyere vil opprettholde sitt høye nivå. Dette vil øke EU-gjennomsnittet til over 0,4 prosent av BNI.
Blant EU-landene har Belgia, Frankrike og Irland lovet å nå 0,7 prosent av BNI innen et gitt år, Danmark vil holde et nivå over 0,7 prosent, mens Sverige tar sikte på å nå 1 prosent av BNI i løpet av 2006 og Luxemburg innen 2005.
USA vil øke sin bistand med USD 5 milliarder (nesten 50 prosent) ut over dagens nivå i 2006. De har også annonsert en tilleggsbevilgning på USD 10 milliarder over fem år for å bekjempe hiv/aids.
Canada vil øke bistanden med 8 prosent årlig og fordoble den innen 2010.
Sveits vil øke bistanden til 0,4 prosent av BNI innen 2010.
Kilde: OECD/DAC: ODA prospects after Monterrey: Update. Paris, 9 april 2003
Regjeringen vil:
øke bistandens andel av BNI til én prosent av brutto nasjonalinntekten (BNI). Når målet er nådd, skal bistanden holdes på minst 1 prosent ut stortingsperioden (2005-2009).
arbeide for at andre giverland beslutter å øke sin bistand minst til FNs mål på 0,7 prosent av BNI og vedtar tidsplaner for slik opptrapping.
arbeide på landnivå for at bistanden tilpasses landets behov og kapasitet til å gjennomføre sin strategi for fattigdomsreduksjon.
5.2 Bistand må styrke nasjonale strategier og fattigdomsreduksjon
Målet med alt utviklingssamarbeid er at det skal styrke samarbeidslandenes evne og muligheter til å redusere fattigdommen. De fleste fattige utviklingsland utarbeider nå nasjonale strategier for fattigdomsreduksjon eller tilsvarende planer, som omtalt i kap.4. Disse strategiene gjør det mulig for giverne, i langt større grad enn tidligere, å bruke nasjonale planer som ramme for bistandsinnsatsen, slik at bistanden samtidig støtter opp under FNs tusenårsmål.
Samarbeidet om de nasjonale strategiene for fattigdomsreduksjon innebærer at det er summen av landets egen innsats og bistandsgivernes bidrag som gir resultater. Det innebærer også at det er myndighetene selv som må styre utviklingen. Nasjonalt eierskap både til planene og til gjennomføringen er viktige forutsetninger for at hele utviklingspolitikken utformes og gjennomføres på en sammenhengende og systematisk måte.
Dette betyr selvsagt ikke at giverne heretter skal være passive finansieringskilder for alle forslag og programmer som kan begrunnes i en fattigdomsstrategi. Som beskrevet i kap.4, er mange av de strategiene som nå utarbeides ufullstendige og med rom for forbedringer. Etter regjeringens oppfatning er det Norges og andre utviklingspartneres oppgave å delta i utviklingsdialogen og argumentere for våre synspunkter overfor myndighetene. Det gjøres alltid en vurdering av kvaliteten og innholdet i samarbeidslandenes fattigdomsstrategier. Innenfor en slik ramme, må det være enighet om de deler av utviklingsstrategien som etter begge parters oppfatning egner seg til bistandsfinansiering.
Fattigdomsperspektivet i bistanden
Norge – og de andre utviklingspartnerne – har sammen med myndighetene et ansvar for at samarbeidet som helhet bidrar til å realisere tusenårsmålene og eventuelt andre nasjonale utviklingsmål. Dette betyr ikke at all bistand skal brukes direkte til velferdstiltak, mat og helsetiltak eller være målrettet til bestemte fattige grupper. Det er kombinasjonen av den generelle økonomiske veksten, god fordelingspolitikk, godt styresett, investeringer i infrastruktur, helse og utdanning, en forsvarlig forvaltning av naturressurser og miljø og enkelte mer målrettede tiltak, som skaper varige bedringer også for de fattigste. Enkeltstående bistandstiltak vil sjelden være tilstrekkelige for å oppnå varig utvikling – selv når de har utsatte grupper som mål for innsatsen.
Mange programmer vil ha betydning bare på lengre sikt, og sammen med andre innsatser. Og mange bistandstiltak vil også være til fordel for samfunnet som helhet, ikke bare de fattigste. Som hovedregel gjelder imidlertid at den felles bistandsinnsatsen sammen med landets egeninnsats skal bidra til å realisere mål av betydning for fattigdomsreduksjon. Dette gjelder også innen de enkelte sektorer, det er den felles innsats som skal gi resultater for de fattigste.
Det viktigste mål for utviklingssamarbeidet er om vi lykkes i å redusere den absolutte fattigdommen, dvs. at den fattigste del av befolkningen – som lever på mindre enn « en-dollar-dagen » eller tilsvarende – får sine levevilkår forbedret. Det er ikke mulig i praksis at alle fattige grupper skal kunne se like store forbedringer av utviklingssamarbeidet. Men perspektivet må være klart: Bistanden må ta fattigdomsreduksjon og tusenårsmålene på alvor og bidra til å realisere disse.
Norske prioriterte innsatsområder
Innsatsen for å bekjempe fattigdommen må føres på mange fronter og sektorer. Norge legger spesielt vekt på følgende hovedelementer i vårt utviklingssamarbeid, som alle er sentrale faktorer for å kunne realisere FNs tusenårsmål:
For det første er det av avgjørende betydning at myndighetene i utviklingslandene utvikler et godt styresett gjennom ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter, demokratisering og en effektiv og ukorrupt forvaltning. (Dette er omtalt nærmere i kap.6.)
Næringsutvikling og handel er også helt avgjørende for å skape den nødvendige økonomiske basis for sysselsetting og inntekter som skal til for å bekjempe fattigdom. Gitt den norsk prioriteringen av de minst utviklede landene, særlig i Afrika, ser regjeringen landbruksutvikling som en sentral « motor » i en næringsutvikling som trekker de fattige med i den økonomiske utviklingen. (Omtalt nærmere i kap.7)
Like viktig er det at det utvikles sterke og robuste sivile samfunn, som kan ivareta befolkningens interesser og sikre folkelig deltakelse i åpne politiske prosesser. (Omtalt nærmere i kap.8)
I land som preges av voldelige konflikter og krigshandlinger er den mest sentrale oppgaven for utviklingspolitikken å støtte opp under arbeidet for en fredelig løsning av konflikten og sikre varig fred med gjenoppbygging og andre tiltak. (Omtalt nærmere i kap.9)
I tillegg er enkelte sektorer og målgrupper helt vesentlige for å styrke kampen mot fattigdommen i fattige land, der Norge har forutsetninger for å kunne yte et effektivt bidrag. Dette gjelder utdanning, helse og kampen mot hiv/aids, innsats som oppfølging av Johannesburg-toppmøtet, og styrking av rettighetene for utsatte grupper som mennesker med funksjonshemninger, urfolk og barn. (Disse innsatsområdene omtales nærmere i avsnitt 5.7 nedenfor.) Arbeidet for å fremme likestilling mellom kjønnene og bedre kvinners stilling er et grunnleggende mål for hele utviklingspolitikken, som omfatter alle sektorer.
I de senere avsnitt blir det nærmere beskrevet hvordan regjeringen arbeider for å fremme disse innsatsområdene i relevante fora både internasjonalt og på landnivå, og hvordan både bistanden og andre virkemidler benyttes. Det er ikke slik at innsatsen på alle områder kan måles ved bruk av bistandsressurser. Figur 5.3 viser fordeling av den samlede bilaterale (inklusive multi-bi) bistand på de viktigste innsatsområdene 1 de senere år. Den viser at utenom nødhjelp og humanitær bistand, er det største innsatsområdet for norsk bistand – og det som har økt mest – godt styresett rettet mot offentlig forvaltning, sivilt samfunn, såvel som gjenreising etter konflikt. Innsatsen for utdanning har også økt raskt, mens innsatsen for helse og hiv/aids, andre sosiale tjenester, næringsutvikling (med landbruk og fiske) samt energi og miljø, holdes på høyt nivå. Kategorien « andre sosiale tjenester » omfatter bl.a. mange flersektorielle prosjekter i lokalsamfunn i regi av frivillige organisasjoner, og gjenreising av sosiale tjenester etter voldelige konflikter. Årlige variasjoner i utbetalinger vil ofte forekomme på enkelte sektorer på grunn av tiltakenes innhold og tidsplaner, uten at dette nødvendigvis skyldes bevisst opp- eller nedprioriteringer. Samlet sett gir dermed figuren en illustrasjon på at det er godt samsvar mellom norsk politikk for å fremme tusenårsmålene og prioriteringer i det bilaterale utviklingssamarbeidet.
Regjeringen vil:
bidra til at internasjonal bistand brukes effektivt i forhold til tusenårsmålene og støtter opp under utviklingslandenes egne strategier for å bekjempe fattigdommen.
arbeide for at både multilateral og bilateral bistand forankres i en felles innsats for at tusenårsmålene skal bli innfridd. På landnivå er målet å bidra til å redusere antallet fattige som lever under fattigdomsgrensen. Bistanden kan virke både direkte og indirekte for å bidra til fattigdomsreduksjon.
bidra til å styrke evnen og kapasiteten hos myndigheter, næringsliv, frivillige organisasjoner og befolkning slik at disse – sammen og hver for seg – kan skape varige forbedringer og redusert fattigdom.
5.3 Giversamarbeid og nye samarbeidsformer
Bistanden – slik den har vært drevet – har også kostnader for mottakerne. Den er fortsatt i stor grad fragmentert og giverorientert, og store deler er fortsatt organisert som enkeltstående prosjekter. Oppsplitting og fragmentering medfører store belastninger for statsforvaltningen i mottakerlandene med hensyn til krav om egne konti, separate delegasjonsbesøk og spesifikke rapporter for enkelttiltak. Ofte er det dårlig forutsigbarhet om tidspunkt for overføringer, som kan skape store problemer. Spesielt i de fattigste landene, der forvaltningen har dårlig kapasitet og betydelige mangler, medfører dette en merbelastning som er uakseptabel: Finansministeren i Tanzania har hatt krav fra givere om bortimot 10 000 årlige rapporter for enkelttiltak innen bistanden. I Zambia var det i 2003 opprettet anslagsvis 1200 separate giverkontoer i nasjonalbanken. I Rwanda kom det årlige bidraget fra en av de største givere inn kl. 16:00 den aller siste dagen i året. Disse eksemplene er ikke uvanlige. Slike forhold skaper unødig byråkrati, manglende forutsigbarhet og dårlige betingelser for effektiv utnyttelse av ressurser. Når en vet hvilke ressurser land disponerer over, er dette enda verre. Malawi, et land på knappe 11 millioner innbyggere har f.eks. et statsbudsjett på 4 mrd. kroner, en tredjedel av dagens norske bistandsbudsjett.
Hvert tiltak kan isolert sett være nyttig og viktig for de som drar direkte fordel av tiltakene og kan bidra positivt også som ledd i bredere sektorplaner. Oppsplittingen av bistandsinnsatsen mellom mange kanaler, aktører og mottakere har kanskje bidratt til direkte målgrupperetting, mangfold og kreativitet. Men problemene med prosjektbistand er mange. En bør heller ikke underslå at det også fører til at enkeltinstitusjoner og -organisasjoner har fått egeninteresse knyttet til bistandsinnsatser på grunn av bistandens « frynsegoder » . Desto viktigere er det at giverne opptrer så samordnet og effektivt som mulig.
Det er klart at oppsplittingen har bidratt til svak effektivitet og for små ringvirkninger. Fragmentering og giverorientering i bistandsarbeidet bidrar til en svekkelse av mottakernes eierskap. Det blir kostbart å administrere, det tar ressurser fra andre viktige styringsoppgaver og det gjør det vanskelig å arbeide målrettet mot de bredere utviklingsmålene. En giverreform er derfor påkrevet.
Boks 5.2 Byråkratisk overbelastning
Et konservativt anslag for et typisk afrikansk land er at 600 prosjekter medfører 2400 kvartalsvise rapporter levert til ulike bistandsorganisasjoner; og mer enn 1000 årlige delegasjoner som skal vurdere, følge opp og evaluere. Hver delegasjon ber om å få møte nøkkelpersoner i forvaltningen, og alle ber myndighetene om å kommentere rapportene.
Kilde: OECD/DAC Harmonising Donor Practices for Effective Aid Delivery, Paris, 2003
Når mottakerlandene tar ansvar for egen utvikling og utarbeider gode nasjonale utviklingsplaner og strategier for fattigdomsreduksjon, betyr dette at bistandsgiverne både kan og bør integrere de bistandsfinansierte tiltakene langt bedre inn i nasjonale programmer, nasjonale budsjetter og egen innsats. Det er bred internasjonal enighet om at bistanden i langt større grad skal beveges over fra enkeltstående prosjekter til bredere sektorprogrammer og direkte budsjettstøtte når forholdene ligger til rette for dette. Samtidig samarbeider giverne nå tettere både om finansiering, oppfølging og rapportering. Det er disse trekkene som nå omtales som « nye samarbeidsformer » .
Hovedmålene ved de nye samarbeidsformene er å styrke mottakerlandenes reelle eierskap, oversikt og styring over bistanden og den felles innsatsen, gjøre bistanden mer målrettet og effektiv innenfor en felles forståelse av god politikk for utvikling og fattigdomsreduksjon, og redusere belastningen på mottakerlandenes forvaltning.
Samarbeid om mer effektiv bruk av bistandsressurser
Det viktigste arbeidet for harmonisering og integrasjon skjer på landnivå. Dette må imidlertid støttes og stimuleres gjennom felles arbeid innenfor sentrale organisasjoner som OECD, FN og Verdensbanken og mellom bistandsorganisasjonene på sentralt nivå. Internasjonalt foregår arbeidet for å fremme en sterkere harmonisering mellom giverne og samarbeid i praksis i hovedsak i regi av OECDs utviklingskomite (DAC). På et høynivå-forum som ble avholdt i Roma februar 2003, der også Verdensbanken og de regionale utviklingsbankene var medarrangører og FN-systemet deltok, ble den såkalte Roma-erklæringen vedtatt. Denne peker ut retningen for harmoniseringsarbeidet fremover. Den legger stor vekt på at bistanden skal gis i samsvar med mottakerlandets politikk, systemer og rutiner. Givernes representanter på landnivå bør oppmuntres til å arbeide for harmonisering, og utvise stor fleksibilitet for å få dette til.
Forpliktelsene i Roma-erklæringen kan deles inn i fire hovedgrupper: Mottakerlandets ansvar for koordinering og ledelse; giveres ansvar for å tilpasse seg mottakers politikk for utvikling og fattigdomsreduksjon, og mottakers system; harmonisering av giveraktiviteter (delegasjoner/reiser, rapporter, informasjon); og utvikling av politikk og prosedyrer som fremmer harmonisering og tilpasning. Norge deltar aktivt i oppfølgingen og videreføringen av dette arbeidet gjennom OECD/DAC, så vel som i harmoniseringsarbeid i en rekke andre samarbeidsfora som Det strategiske partnerskapet med Afrika (SPA). Fra norsk side legges det vekt på at det internasjonale arbeidet med harmonisering støtter opp under og er realistisk i forhold til arbeidet som foregår på landnivå.
Den såkalte « Nordisk pluss » givergruppen (nordiske land, Storbritannia, Irland, Nederland) har valgt å lage en felles arbeidsplan for harmonisering, i stedet for separate nasjonale planer som andre giver utarbeider. Et viktig element i denne er Nordisk-pluss givernes arbeid med å harmonisere det juridiske avtaleverket for å lettere kunne inngå fellesavtaler mellom flere givere og mottaker.
Harmonisering og samarbeid på landnivå
I praksis tar harmonisering og giversamarbeid mange former. Samarbeidet på landnivå kan innebære en begrenset samfinansiering av et enkeltprosjekt, eller samordning av enkeltprosjekter med flere givere innen en sektorplan. Mer omfattende samarbeid kreves for å etablere et fellesfinansiert sektorprogram der flere givere går sammen med myndighetene om å samfinansiere et utviklingsprogram innen en sektor som utdanning, helse, landbruk eller rettsvesenet, med felles fremdriftsplaner, rapportering og regnskap med revisjon. Mest omfattende blir samarbeidet når flere givere bidrar med direkte budsjettstøtte til statsbudsjettet i mottakerlandet, og etablerer felles rutiner for oppfølging og rapportering, parallelt med felles tiltak for å styrke offentlig økonomiforvaltning og kontroll. Samordning kan også skje ved at en eller flere givere kanaliserer hele eller deler av sitt bistandsprogram gjennom en annen giver, såkalt « delegert samarbeid » . Også fellesfinansiering gjennom de multilaterale organisasjonene kan skje ved hjelp av fellesfinansierte « trust funds » eller ved samfinansiering.
Selv uten felles finansiering foregår det en betydelig harmonisering ved at det utarbeides felles rutiner for forhandlinger, møter, rapportering, delegasjonsreiser og evaluering. Videre arbeides det med felles rutiner for juridiske avtaleverk, for innkjøps- og anbudsrutiner, for bruk av mottakerlandets kontier og revisjon, med mer. Arbeidet med sektorprogrammer og direkte budsjettstøtte omtales videre i neste avsnitt (kap.5.4). I dette avsnittet omtales arbeidet for harmonisering og samarbeid mer generelt.
Valget av samarbeids- og bistandsform avhenger av en rekke faktorer som innhold og kvalitet av mottakers fattigdomsstrategi, kvaliteten på mottakers offentlige økonomiforvaltning og risiko for korrupsjon, og mottakernes kapasitet for forvaltning og rapportering. På giversiden avhenger den i stor grad av de andre bistandsaktørenes vilje og mulighet til samordning. Norge sammen med likesinnede land arbeider aktivt for en mest mulig omfattende harmonisering og samordning, dersom forholdene i samarbeidslandet gjør dette forsvarlig.
Harmonisering omfatter også en aktiv tilpasning til mottakers politikk for utvikling og fattigdomsreduksjon, og til landets forvaltningsrutiner. Dette er en stor utfordring, fordi disse ofte er beheftet med store svakheter. Tilpasning er imidlertid nødvendig for å skape langsiktige resultater og er en viktig del av det internasjonale harmoniseringsarbeidet. Harmonisering bare mellom givere, men uten tilpasning, vil på sikt kunne ha en negativ effekt på mottakers evne til å ta ansvar for helheten i arbeidet med utvikling og fattigdomsreduksjon. Utvikling kan bare skje ved at landene selv tar ansvar.
Ved delegert samarbeid kanaliserer en eller flere givere sin støtte gjennom en annen giver. Den delegerende giver blir en «stille» partner, mens den aktive giver står for dialogen med mottaker og den forvaltningsmessige oppfølgingen. Dette kan omfatte et helt landprogram, som Norges håndtering av det svenske landprogrammet i Malawi (se boks 5.3) eller enkeltprosjekt/programstøtte. Selv om fullmakter delegeres, beholder Norge ansvar for å ta beslutninger om vår deltakelse basert på en totalvurdering. Et slikt samarbeid bidrar til å redusere de samlede kostnader ved bistandsforvaltningen. Delegert samarbeid er primært en samordning mellom givere, men det kan også innebære en effektiviseringsgevinst for mottaker ettersom det blir færre givere å forholde seg til.
Boks 5.3 Delegert samarbeid. Norsk forvaltning av svensk bistand til Malawi
Siden januar 2002 har Norge forvaltet all svensk bistand til Malawi. Det felles landprogrammet omfatter godt styresett, helse, hiv/aids og offentlig økonomiforvaltning. Norge og Sverige finansierer halvparten av fellesprogrammet hver. Både svenske og norske institusjoner er involvert i samarbeidet og ambassaden bruker begge lands ekspertise.
Delegert samarbeid innebærer at Sverige i dette tilfellet delegerer myndighet til Norge for forvaltning av sin bistand til Malawi. En slik arbeidsdeling gjøres på programnivå mellom Norge og Sverige i mange land, men det er kun i Malawi dette skjer for hele bistanden til et land.
Eksempler på harmonisering i praksis
Det er et stort spenn i harmoniseringsarbeidet. Ikke overraskende er det kommet lengst i land med en relativt stabil politisk og økonomisk situasjon, og der likesinnede giverne er dominerende i givermiljøet (som Zambia, Tanzania, Uganda, Mosambik), mens det har kommet noe kortere i land med alvorlige politiske og økonomiske problemer (som Angola).
Det er høy grad av giverkoordinering i Tanzania der samarbeidet er basert på en god fattigdomsstrategi og at myndighetene selv er pådriver til samordning mellom giverne. En viktig del av samarbeidet er styrking av det tanzanianske forvaltningssystemet. Norsk innsats i Tanzania gis som en helhetlig tilnærming gjennom diskusjon av fattigdomsstrategien, vurdering av statsbudsjettet, bistand i form av budsjettstøtte, sektorprogramstøtte til utdanning, felles programmer innen lokalforvaltningsreformer, justissektoren, veisektoren, bygdeutvikling samt naturressursforvaltning. Det er norsk politikk å søke samfinansierings-løsninger med andre givere der tanzanianske forvaltningsrutiner så langt mulig følges.
Boks 5.4 Tanzanias strategi for giverharmonisering
Myndighetene i Tanzania fullførte i 2002 sin egen plan for hvordan myndighetene ønsker å motta bistand og samarbeide med bistandsgivere. (Tanzania Assistance Strategy – TAS) Planen fremhever harmonisering og samordning av giverstøtten samt styrking av egne systemer og styresett for å oppnå bedre resultater av bistanden og for at mere giverstøtte skal kunne kanaliseres gjennom landets egne systemer.
Planen danner utgangspunkt for harmoniseringsarbeidet i Tanzania. Det er spesielt positivt at planen også danner grunnlaget for FNs arbeid i landet på en slik måte at det ikke var nødvendig med et eget plandokument for samordning av FNs egne aktiviteter. I tilknytning til strategien er det utarbeidet flere uavhengige rapporter som setter søkelyset både på behov for bedringer i myndighetenes systemer og i hvilken grad giverne følger opp anbefalingene om mer samordnet bistand.
Boks 5.5 Harmonisering i praksis. Zambia som pilotland
Zambia har vært preget av prosjektbistand, men graden av samfinansiering er økende. En svært viktig drivkraft bak dette er det giverinitiativ som Norge, Sverige, Danmark, Finland, Nederland og UK startet i 2002. Irland kom senere med i kjernegruppen. Dette kalles « Harmonisation in Practice » , forkortet til HIP, og innebærer forpliktelser for så vel myndighetene i Zambia som for giverne. Tiltakene omfatter bl.a. en plan for hvordan Zambia ønsker å motta bistand, økt bruk av sektorprogram og vurdering av mulighetene for generell budsjettstøtte, og utarbeidelse av felles rutiner for rapportering, planlegging og kontroll.
Arbeidet med å gjennomføre samarbeidet er tidkrevende – også på grunn av utilstrekkelig kapasitet på zambisk side. Det er likevel all grunn til å være fornøyd med prosessen så langt. Det viktigste resultatet er mentalitetsendringen som er skjedd. Alle givere tenker og snakker harmonisering, ikke bare de «opprinnelige 7». Verdensbanken deltar nå som en sterk medspiller lokalt, og Zambias president refererer til prosessen i internasjonale fora.
I Mosambik er 20 av 28 større avtaler samfinansiert og gjennomføres i samarbeid med andre partnere. Erfaringen så langt er at dette har medført en reduksjon av arbeidsbyrden hos samarbeidspartner, mens for giverne medfører dette relativt lange og enkelte ganger tunge prosesser for å oppnå enighet om form og innhold. Erfaringer så langt viser at partnerskapet bygger opp og styrker nasjonalt eierskap, nasjonale strukturer og prosedyrer. Det vil fortsatt bli arbeidet med samarbeidsfora på alle sektorer og innenfor tverrgående tema.
I Nepal har det nepalske finansdepartementet nylig overtatt ledelsen av det generelle giverforumet som hittil har vært ledet av Verdensbanken og UNDP. Det er etablert viktige tematiske koordineringsfora for fredsbygging, menneskerettigheter og desentralisering. Norge leder arbeidet blant giverene i Nepal med å følge opp harmoniseringspolitikken med siktemål å utarbeide en handlingsplan. Norge deltar også i fellesfinansiering av det nasjonale grunnutdanningsprogrammet.
Selv om situasjonen i Afghanistan er svært komplisert med en vanskelig sikkerhetssituasjon og mange aktører, initierte myndighetene etter internasjonalt møte mellom giverne og myndighetene i 2003 (Afghanistan Development Forum) en mekanisme for å styrke giverkoordineringen innen prioriterte sektorer. Hovedtyngden av de norske bidragene har gått til å støtte det afghanske statsbudsjettet gjennom et fond (ARTF) forvaltet av Verdensbanken, UNDP og Asiabanken i fellesskap. Dette synes i dagens vanskelige situasjon å være en av de få kanaler som kan bidra til praktisk harmonisering og mottakerstyring. Norge arbeider derfor aktivt for å få flere av de betydningsfulle givere til å bruke fondet.
De multilaterale organisasjonene og harmonisering
De multilaterale organisasjonene har en sentral rolle i harmoniseringsarbeidet. 2 Multilateralt utviklingssamarbeid representerer i utgangspunktet et viktig bidrag til harmonisering ved at giverne går sammen om finansiering av utviklingstiltak gjennom en organisasjon i stedet for gjennom mange bilaterale innsatser. I praksis er imidlertid også det multilaterale systemet svært fragmentert, og lider av manglende koordinering FN-organisasjonene i mellom. Multilaterale organisasjoner er heller ikke i stand til å administrere alle typer bistand. De multilaterale organisasjonene selv er klar over behovet for bedre koordinering, og arbeider for å bedre samarbeidet. Både FN, Verdensbanken og de regionale utviklingsbankene deltok på det store harmoniseringsmøtet i Roma i 2003 og slutter fullt ut opp under forpliktelsene fra dette møtet.
Verdensbanken og IMF har vært drivkrefter for etableringen av de nasjonale strategiene for fattigdomsreduksjon som rammer rundt all internasjonal bistand, og for at bistanden koordineres i sektorprogrammer og eventuelt budsjettstøtte for å støtte gjennomføringen av disse. Verdensbanken er ledende i mange land for å innarbeide bistanden i landenes statsbudsjett og etablere treårige budsjettplaner for mer robust planlegging av både bistandsmidler og egne ressurser. De regionale utviklingsbankene har gjerne deltatt i dette, men som regel vært mer passive. En hemsko for flere av de regionale utviklingsbankene (spesielt Den afrikanske utviklingsbanken), såvel som for IMF, er at de er svakt representert i landene og derfor ikke følger så godt med i prosessene på landnivå.
FN-systemet har spesielt siden FN-reformene i 1998 styrket samarbeidet og koordineringen mellom de ulike FN-organisasjonene både på sentralt hold og på landnivå. Da ble det etablert et eget nettverk, FNs utviklingsgruppe (UNDG) for alle de utviklingsorienterte FN-organisasjonene og med deltakelse av Verdensbanken og IMF som observatører. Norge var en av pådriverne for FN-reformen og for etableringen av FNs Utviklingsgruppe. På landnivå er det i de fleste land utarbeidet et felles rammeverk for FN-familiens utviklingsinnsats, UNDAF. Denne koordineringen omfatter imidlertid bare FNs egne organisasjoner, ikke den samlede internasjonale bistanden.
På landnivå er det nesten i alle land enten Verdensbanken eller FNs utviklingsprogram UNDP som har hovedansvaret for å koordinere den felles bistandsdialogen mellom giverne og myndighetene, gjennom konsultative møter, rundebordskonferanser, utviklingsfora, eller tilsvarende mekanismer. Under spesielle omstendigheter etablerer de multilaterale organisasjonene ofte flergiverfond eller andre finansieringsmekanismer for å koordinere eller samfinansiere utviklingsprogrammer.
Boks 5.6 Cities Alliance – samarbeid og koordinering av slumbekjempelse
FNs Bosettingsprogram UN-HABITAT tok i 1998/99 initiativ til et samarbeid med Verdensbanken om et program for slumbekjempelse. Resultatet ble etableringen av en « by-allianse »(Cities Alliance) der også andre FN-organisasjoner (ILO og UNDP), to regionale utviklingsbanker, 10 giverland og de internasjonale organisasjonene for lokale myndigheter (bl.a. organisasjonen « United Cities and Local Governments » ) inngikk som likeverdige partnere.
Det er opprettet et eget fond knyttet til Verdensbanken som brukes som grunnlag for avtaler med lokale myndigheter i byer i utviklingsland. Midler fra fondet brukes til å tilføre byene nødvendig kompetanse for å gjennomføre omfattende slum-oppgraderingsprosjekter. Bymyndighetene må selv gjennomføre en by-utviklingsstrategi i forpliktende samarbeid med slumbeboerne og deres organisasjoner, og i partnerskap med lokale, private interesser. I tillegg tilføres prosjektene midler, kompetanse og erfaring fra de deltakende lands bilaterale virksomhet i de aktuelle land og byer. Alliansen legger stor vekt på gjensidig læring, der erfaringene som høstes spres blant alle de deltakende parter og til de land og byer som er interessert.
Fra 2004 er det åpnet for at også utviklingsland kan tiltre alliansen, og Brasil ble det første medlem fra « sør » . Sør-Afrika og andre ventes å følge. «Cities Alliance» er dermed et eksempel på et flerdimensjonalt samarbeid mellom Verdensbanken og FN-systemet, multilaterale og bilaterale givere, nasjonale og lokale myndigheter, og lokale frivillige organisasjoner. Erfaringer med dette samarbeidet vurderes som svært positivt.
FN-organisasjonene og spesielt UNDP utformer sine bistandsprogrammer i nært samarbeid med myndighetene, og myndighetene har som regel ansvaret for å implementere disse programmene. Tilsvarende arbeider de multilaterale finansinstitusjonene meget tett sammen med myndighetene, ettersom det i hovedsak er lån som gis fra finansinstitusjonene. Disse trekk innebærer at både finansinstitusjonene og FN-organisasjonene lett kan slutte opp om og bidra til utformingen av den nasjonale utviklingspolitikken og fattigdomsstrategiene.
Likevel har det i praksis vist seg på landnivå at de multilaterale organisasjonenes deltakelse i praktisk harmoniseringsarbeid og tilpasning til nasjonale systemer er meget variabel. Verdensbanken er kommet lengst, men både Verdensbanken og andre multilaterale organisasjoner har så tunge og etablerte egne systemer for prosjektarbeid, rapportering og finansiell kontroll at det har vært vanskelig for dem å integrere egne systemer med andre giverland, eller med de nasjonale myndighetenes systemer.
De nordiske land gjennomførte i 2002/3 en gjennomgang av hvordan Verdensbanken og IMF selv fulgte opp PRSP-prosessene på landnivå. I hovedsak viste gjennomgangen at begge var konstruktive medspillere på landnivå i disse prosessene, selv om det også ble påpekt kritiske punkter. Begges evne til harmonisering av prosedyrer varierte sterkt.
Erfaringene med UNDP og andre FN-organisasjoner er at de ofte er blitt noe marginalisert i arbeidet med fattigdomsstrategier der Verdensbanken som regel er drivkraften. De har også en større utfordring med hensyn til å endre bistandsformer og arbeidsmåter. Mange FN-organisasjoner som UNICEF og ILO har sterke normative roller og er uavhengige fagrådgivere overfor myndighetene. De finner det derfor vanskelig å tilpasse seg så sterkt inn i felles programmer at det oppleves som en anonymisering. Dette er en stor utfordring for harmoniseringsarbeidet.
Det er likevel et klart inntrykk at de multilaterale organisasjonene nå i praksis bidrar bedre til harmonisering i utviklingssamarbeidet. Dette må videreføres slik at det reflekteres fullt ut på landnivå. Her er det fortsatt langt igjen mange steder, og betydelig reforminnsats er nødvendig.
Utfordringer for videre harmonisering
Harmonisering krever bevisst og aktiv innsats, både fra giverne og samarbeidspartnerne. Det er tidkrevende å bli enige om rutiner og mekanismer blant et stort antall givere. Ettersom mange mottakerlands forvaltningsmekanismer og rutiner fortsatt er svake, vil det ta tid før giverne samlet vil akseptere disse som grunnlag for arbeidet.
Det er de nordiske land, samt Storbritannia, Irland, Nederland og til tider Canada blant de bilaterale, som er de ledende i harmoniseringsarbeidet internasjonalt og på landnivå. Innad i EU er holdningene ulike, og det arbeides for å oppnå større grad av intern harmonisering. Men flere store bistandsytere, som USA, Japan og Frankrike arbeider fortsatt nesten utelukkende med mer tradisjonell prosjektbistand. For disse landene synes det som om det fortsatt er viktig å kunne synliggjøre hva egne bistandsmidler er brukt til, samtidig som interne forvaltningsregler gjør det vanskelig å delta aktivt i harmoniseringsinitiativene.
Samordning og felles programmer gjør at ingen kan følge en spesifikk givers pengestrøm, da dette blir del av en større finansieringspakke. Det betyr at en fra norsk side ikke lenger kan «plante det norske flagget» foran f.eks. en skole, siden det er mottakerlandet selv sammen med flere givere som finansierer alle skolene under et større utdanningsprogram. Noen giverland har motforestillinger mot at bistanden fra enkeltland blir mindre synlig og mener det blir vanskeligere å etterprøve om en givers midler er brukt korrekt. Også EUs nye giverland er sterkt prosjektfokuserte. Norge deler ikke denne oppfatningen da programmer i likhet med prosjekter skal utformes slik at resultater er etterprøvbare. Det er en forutsetning for norsk deltakelse i giversamarbeid at fremdriftsrapportering og -vurdering gjennomføres som en del av samarbeidet.
Full fellesfinansiering innebærer at innkjøp av varer og tjenester gjøres ved offentlig anbud der enten landets eller f.eks. Verdensbankens innkjøpsregelverk brukes. Leverandører vil konkurrere åpent og det er ikke mulig ved fellesfinansiering å binde bistand til en givers varer eller tjenester. Harmonisering er ikke mulig uten slike endringer. Enkelte giverland ønsker fortsatt å kunne binde sin bistand, og vil av den grunn ikke gå inn i fellesfinansiering. Norge går inn for videre avbinding av bistand, men vil opprettholde mulighetene for å beholde institusjonsavtaler og benytte relevant norsk kompetanse når dette styrker det faglige samarbeidet og under forutsetning av en konkret anmodning om dette fra mottaker.
Boks 5.7 Institusjonssamarbeid og harmonisering
Kompetanse og erfaringsoverføring fra norske fagmiljøer innen offentlig, privat og sivil sektor er sentrale elementer i utviklingsarbeidet, og er særlig viktige i land som står overfor store samfunnsmessige oppgaver knyttet til utvikling og reformprosesser.
Mange norske offentlige institusjoner har etablert langsiktige institusjonssamarbeid med likeartet institusjoner i samarbeidsland. Norske erfaringer så langt tyder på at et fagdepartement og direktorat er godt egnet til å bistå med faglige råd til samarbeidsinstitusjonen i forbindelse med forvaltningsutvikling innen eget fagområde. Fiskeridirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning er eksempler på to institusjoner som gjennom samarbeid med partner i Sør kan vise til gode resultater. Også innenfor frivillige organisasjoners virksomhet ligger det kompetanse og erfaringsoverføring i form av institusjonssamarbeid. Eksempelvis samarbeider Norsk Sykepleierforbund med lokale aktører i flere land.
Utvikling av større og mer komplekse sektorprogram i bistandssamarbeidet krever at utviklingstiltakene i sektoren skjer koordinert og under en overordnet strategi eller plan. Norge støtter bla. et omfattende utdanningsprogram i Zambia. I denne sammenheng er det innledet et institusjonelt samarbeid mellom det norske og det zambiske utdanningsdepartementet. Utdannings- og forskningsdepartementet skal bl.a. bidra til kapasitets- og kompetansebygging av sentrale nøkkelpersoner og seksjoner i søsterdepartementet som ledd i å styrke departementets planlegging og gjennomføring av landets utdanningsreform. Forankringen i samarbeidet ligger i samarbeidslandene.
Roma-erklæringen slår fast at et viktig formål med giverharmonisering er en bedre og mer effektiv bruk av bistandsmidler og reduserte administrasjonskostnader. Det er viktig å gjennomføre reformene på en slik måte at arbeidet med harmonisering ikke kommer på toppen av andre forvaltningsoppgaver – spesielt for mottakerlandet. I en overgangsfase kan slike omlegginger innebære økte administrasjonsoppgaver både for mottaker og for giver, og det er derfor viktig å bidra til at denne overgangsfasen blir av begrenset varighet.
Samordning innebærer en klarere sektorvis arbeidsdeling mellom givere dersom noen givere finansierer f.eks. helsesektoren mens andre støtter distriktsutvikling. En slik arbeidsdeling kan innebære at noen giverprioriteringer må vike på landnivå. Norge legger stor vekt på en effektiv arbeidsdeling mellom giverland, og vil kanalisere vår bilaterale bistand til sektorer og områder der det er behov for norske ressurser og våre faglige kunnskaper, sett i forhold til andre giveres innsats. (Jf. avsnitt 5.8 nedenfor om sektorfokus i den bilaterale bistanden).
Regjeringen vil:
intensivere arbeidet for harmonisering i praksis på landnivå.
fortsette en aktiv politikk for å forhandle frem gode og anvendbare internasjonale retningslinjer for harmonisering med utgangspunkt i forholdene på landnivå.
videreutvikle systemet med delegert samarbeid med likesinnede land, men også inngå samarbeid om fordeling av sektorer og roller med andre givere, slik at antall givere som samarbeidslandene må forholde seg til blir redusert.
medvirke aktivt til at giverharmonisering medfører enklere forvaltningsprosedyrer, spesielt for samarbeidspartnerne.
5.4 Fra øremerking til felles innsats for nasjonale programmer
En forutsetning for at myndighetene i fattige land skal kunne ta ansvar for egen utvikling, er at de har større innflytelse og eierskap over de ressursene som stilles til rådighet, inkludert bistanden. Harmoniseringsarbeidet er svært viktig for å få dette til, og en omlegging av virkemidlene er avgjørende. Dette innebærer bl.a. en overgang fra øremerking av bistandsressursene til enkeltprosjekter, til « rammebevilgninger » enten i form av sektorprogrammer eller budsjettstøtte. Gjennom en slik omlegging vil utviklingslandene selv kunne sette prioriteringer, ha gjennomføringsansvaret og sørge for rapportering om ressursbruken. Det er derfor et klart mål for regjeringen at en økende del av bistanden til myndighetene i hovedsamarbeidslandene ytes som sektorprogram og budsjettstøtte, samtidig som økonomiforvaltnings- og kontrollfunksjonene styrkes. Dette målet har også flertallet i Stortinget sluttet seg til gjennom flere budsjettbehandlinger, bl.a. ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (2002-2003), jf. B.innst.S.nr.3 (2002-2003).
Sektorprogrammer innebærer at flere givere går sammen med myndighetene om å utvikle et felles rammeprogram med felles rapportering og oppfølging for en hel sektor som utdanningssektoren eller viktige deler av denne, som all grunnutdanning. Tilsvarende sektorprogrammer på helsesektoren kan omfatte all primærhelsetjeneste eller også inkludere sykehussektoren. Giverlandene har regelmessige møter og en aktiv dialog med myndighetene om sektoren, ofte kombinert med faglig bistand og rådgivning.
Det mest avgjørende for at bistand til sektorprogrammer skal lykkes bedre enn de tidligere enkeltstående prosjektene, er at myndighetene tar aktiv styring i dialogen med bistandsgiverne, og at det er bred enighet om sektorpolitikken. Dette forutsetter som regel at det foreligger en langsiktig sektorstrategi med definerte mål og forventede resultater. Foreløpig er dette bare gjort for enkelte sektorer, og ikke alle samarbeidsland har kommet så langt. Det er en omfattende og tidkrevende prosess å forhandle frem gode sektorprogrammer med mange givere, og samtidig unngå at kostnadene i form av tidsbruk på dialog, forhandlinger, planlegging og oppfølging blir for høye. Sektorprogrammer forutsetter at både giverne og myndighetene setter realistiske mål, og det er ofte nødvendig med faglig bistand for å sikre en god gjennomføring.
Felles giverfinansiering kan foregå ved at alle ressursene plasseres på en felles men separat konto, eller kanaliseres gjennom landets statsbudsjett som øremerkede midler. Enkelte giverland foretrekker å delfinansiere enkelte elementer i et sektorprogram, men slik at det inngår i helheten. Det er et mål at bistanden til sektorprogrammer i størst mulig grad administreres sammen med myndighetenes egne ressurser ut fra en samlet prioritering. Innen sektorprogrammer utvikles felles resultatmål, fastsettes et samlet budsjett, og utarbeides et omforent sett av fremdriftsrapporter og evalueringer, samt felles regnskap og revisjonsrutiner. Slik sikres en oppfølging med fokus på resultater.
Budsjettstøtte er i prinsippet den bistandsformen som mest effektivt støtter opp under et lands utviklingsstrategi når forholdene ligger til rette for dette. Slik støtte bidrar til å styrke statsbudsjettets funksjon som koordinerende og styrende for politiske prioriteringer og til å synliggjøre den samlede statlige aktiviteten, slik statsbudsjettet også fungerer i Norge. Budsjettstøtte gir myndighetene større eierskap og ansvar for en effektiv utnyttelse av bistanden, samtidig som giverne følger med i bruken av budsjettmidlene og deltar i en dialog med myndighetene om den helhetlige politikken, oppfølging av fattigdomsstrategier og makroreformer. Denne støtteformen medfører langt sterkere oppmerksomhet om den offentlige økonomiforvaltningen og følges som regel av faglig bistand og andre tiltak for styrking av denne. Som hovedregel legges det opp til systemer der giverne og myndighetene i fellesskap regelmessig følger ressursbruken gjennom statsbudsjettet, såvel som resultatene av denne ressursbruken.
Budsjettstøtte vil i mange land bidra til å utvide de offentlige tjenestene på viktige områder som primærhelse, grunnskoleutdanning, bygdeveier eller landbrukstiltak. Støtten kombineres som regel med videre reformer, styrking og effektivisering av offentlig forvaltning generelt, og spesielt av offentlig økonomiforvaltning med sikring av kontroll- og revisjonsrutiner, og riksrevisjonens uavhengighet. Et viktig siktepunkt er å forenkle og rasjonalisere administrasjonen av bistanden, som oppnås når mange giveres enkeltprosjekter erstattes av et felles budsjettstøtteprogram.
Sektorprogrammer og budsjettstøtte har også tidligere vært benyttet som bistandsformer. Allerede i 1976-77 ble det inngått avtale mellom de nordiske land, FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og Mosambik om et bredt sektorprogram for landbruksutvikling som dekket det meste av landbrukssektoren, og som varte i mer enn 10 år. Tilsvarende støttet Norge fra 1971 og i flere tiår fremover et av de større indiske programmene for mor/barn og familieplanlegging. En rekke samarbeidsformer ble etablert på 1990-tallet, før de mer formaliserte sektorprogrammene ble utviklet.
Andre former for budsjettstøtte, som varebistand eller importstøtte har vært gitt siden 1970-tallet. Norge har også bidratt med mer generell betalingsbalansestøtte og ekstra tilskudd i forbindelse med strukturtilpasningsprogrammer på 1980- og 90-tallet. Budsjettstøtten til land som Mosambik og Tanzania har i praksis utviklet seg fra slike tidligere støtteformer. Gjeldslette er også en form for budsjettstøtte, når det medfører at landene som tidligere har betjent sin gjeld, i stedet kan benytte disse midlene til andre formål. I enkelte land er det viktigste formålet med budsjettstøtte å redusere budsjettunderskudd, og dermed senke inflasjon og rentenivå, og gi større rom for kredittilgang til nasjonalt og lokalt næringsliv. Mens en del av de grunnleggende makroøkonomiske betingelsene som ble stilt i forbindelse med strukturtilpasningsprogrammene fortsatt inngår i betingelsene for budsjettstøtte, er de nye formene for budsjettstøtte som regel knyttet til fattigdomsstrategier og blir fulgt opp av giverlandene for å støtte implementeringen av disse.
Bruk av sektorprogrammer og budsjettstøtte i dag
Norge støtter for tiden sektorprogrammer i samtlige hovedsamarbeidsland, pluss i Vietnam, primært innen helse og utdanningssektoren der slike felles sektorprogrammer er kommet lengst. Det arbeides videre med å opprette felles sektorprogrammer innen justis, jordbruk, energi, fiskeri og veisektoren, samt for distriktsutvikling og lokalforvaltning i noen land.
Boks 5.8 Sektorprogram. Utdanningsprogrammet i Tanzania som eksempel
Sektorprogrammet for utdanning i Tanzania startet i 2001. Programmet har en tidshorisont til 2006 og finansieres av tanzanianske myndigheter og en rekke givere. Myndighetene utformet strategien og planen for programmet sammen med giverne. I programmet er all støtte til sektoren samlet, både det som gis av bilaterale givere, Verdensbanken, multilaterale givere og bistandsfinansierte frivillige organisasjoner. Det er felles rapportering på resultater til alle giverne. Bistand gjennom frivillige organisasjoner går direkte til prosjektene, mens de bilaterale givernes støtte kanaliseres gjennom myndighetenes økonomiforvaltningssystemer, med en egen revisjon av midlene.
Samlet bidro Norge med ca. 400 mill.kr. i direkte budsjettstøtte (utenom gjeldslette) i 2002, og ca 200 mill.kr. til sektorprogrammer. Dette representerte over 25 prosent av stat-til-stat bistanden i 2002, og ca 7 prosent av total bilateral bistand. Det legges opp til at både sektorprogrammene og budsjettstøtten vil øke ytterligere i kommende år.
I land som er eller nylig har vært krigsrammet, benyttes direkte budsjettstøtte i dag som et viktig virkemiddel for å etablere en troverdig statsadministrasjon, og som bidrag i en nasjonsbygging- eller fredsbyggingsprosess. Som regel er det i slike land politisk viktig å støtte gjenoppbygging av sentrale statsfunksjoner og grunnleggende offentlige tjenester for å stabilisere og styrke en fredsprosess. Dette var f.eks. tilfelle for budsjettstøtten til Mosambik i de tidlige fasene, og gjelder for støtten til Afghanistan i dag. Myndighetene i slike land kan ikke forventes å ha utarbeidet omfattende planer og strategier for fattigdomsreduksjon, og vil ofte ha svakere forvaltningsapparater. En må videre være forberedt på noe høyere risiko under slike omstendigheter, enn i samarbeidsland med mer stabile forhold. Men også i slike land er det nødvendig med kontroll og oppfølging av bruken av budsjettstøtten. Norge har derfor i flere tilfeller valgt å støtte flergiverfond administrert av en multilateral organisasjon, som tar ansvar for å forvalte bidragene sammen med den nye regjeringen.
Budsjettstøtte gis på dette grunnlag til Afghanistan, Det palestinske området og til Øst-Timor for å støtte nasjonsbygging, gjenreisning og fredsbygging. I to av disse går Norges bidrag gjennom et flergiverfond. Flergiverfond er også etablert i Irak av Verdensbanken og FN i samarbeid. I Afghanistan og det palestinske området har budsjettstøtten fra Norge og andre givere bidratt til å stabilisere en statsadministrasjon og yte enkelte grunnleggende offentlige tjenester under meget vanskelige omstendigheter. Situasjonen i Øst-Timor er i ferd med å stabiliseres, og utviklingen her kan snart gjøre det mulig å yte budsjettstøtte på mer ordinære vilkår.
Både Norge og andre giverland bidrar med budsjettstøtte til andre samarbeidsland der forutsetningen nå synes å være til stede, sett i et helhetsperspektiv. De fleste samarbeidsland foretrekker bistand i form av direkte budsjettstøtte, dersom denne gis med tydelige betingelser og blir forutsigbar. Alle bistandsgivere stiller slike betingelser, og dette blir derfor forhandlet frem i hvert enkelt land. Før Norge går inn med ny budsjettstøtte til samarbeidsland, skal det gjøres en vurdering av styresettsituasjonen, myndighetenes vilje til å implementere sin fattigdomsstrategi, og kvaliteten av den offentlige økonomiforvaltningen. Risikofaktorer skal vurderes i forhold til forventede resultater. Slike vurderinger utarbeides normalt i samarbeid med andre givere. Som hovedregel gir Norge budsjettstøtte bare i samarbeid med andre givere, der Verdensbanken som regel også deltar. Norge legger også stor vekt på analysene og vurderingene til Det internasjonale valutafondet IMF av den makroøkonomiske politikken og økonomiforvaltningen i denne sammenheng.
Boks 5.9 Budsjettstøtte til Tanzania
I Tanzania er det en felles budsjettstøtteordning der 13 givere inklusive EU og Verdensbanken deltar. Med basis i fattigdomsstrategien er det definert en rekke tiltak som skal iverksettes. Det skal oppnås forbedringer innen rammebetingelser til privat sektor, myndighetene skal fordele tilstrekkelige budsjettmidler til sektorer som utdanning og helse, offentlig økonomiforvaltning skal bedres, fortsatt bekjempelse av korrupsjon samt forbedring i en rekke sosiale indikatorer. Tiltakene er svært konkrete og målbare og myndigheter og givere møtes tre ganger årlig for å vurdere fremdrift. På grunnlag av oppnådde resultater betaler giverne ut penger.
Ved inngangen til 2004 har Norge avtale om budsjettstøtte til de fire hovedsamarbeidslandene Malawi, Mosambik, Tanzania og Uganda. I samtlige land er Norge del av flergivergrupper som samarbeider tett seg i mellom og med Verdensbanken og IMF i oppfølging av støtten. Budsjettstøtten til Mosambik og Tanzania har utviklet seg over lengre tid, jf. boks 5.9 om budsjettstøtten i Tanzania. Budsjettstøtten til Mosambik ble vurdert og gjenstand for kritikk av Riksrevisjonen høsten 2003. Riksrevisjonens rapport er til behandling i Stortinget (Dokument nr. 3: 6 (2003-2004)). Utenriksdepartementet har merket seg kritikken, og gjennomført en rekke tiltak for å bedre kvaliteten av budsjettstøtten for fremtiden. Støtten til Malawi ble suspendert fra 2001 til slutten av 2003 på grunn av svakheter i den økonomiske politikken og økonomiforvaltningen. En avtale om budsjettstøtte til Uganda, øremerket for spesielt fattigdomsorienterte budsjettposter ( «Poverty Action Fund» ) ble inngått i 2002. Erfaringene i samtlige land understreker betydningen av flergiversamarbeid og en aktiv oppfølging fra norsk side. Det er åpenbare fremganger i samtlige land med styringen av statsbudsjettet til prioriterte formål for fattigdomsreduksjon, og stor oppmerksomhet omkring forbedringer av den offentlige økonomiforvaltningen. Basert på disse positive erfaringene, blir budsjettstøtte nå vurdert i flere samarbeidsland.
Overgangen til fellesfinansierte bidrag til nasjonale sektorprogrammer og statsbudsjett, innebærer blant annet at det spesifikt norske bidraget ikke kan « følges » på samme måte som enkeltprosjekter. Dette betyr at resultatrapportering, budsjettkontroll og kvalitetssikring må utføres av mottakerlandet og givergruppen i samarbeid. (Dette omtales videre i kap. 10.)
De multilaterale organisasjonene og nye bistandsformer
De multilaterale finansinstitusjonene, særlig Verdensbanken, er viktige drivkrefter for etablering av sektorprogrammer og budsjettstøtte. Verdensbanken er globalt den største bidragsyter til utdanning og helse, ofte kanalisert inn i sektorprogrammer der slike er etablert. Verdensbanken lanserte i 2001 en ny form for budsjettstøtte for å støtte gjennomføringen av fattigdomsstrategier, PRSC (Poverty Reduction Support Credit), til erstatning for bankens tidligere strukturtilpasningslån, og er i ferd med å utforme en fast politikk for slike lån til policy-formål. Det diskuteres bl.a. om Verdensbanken kan endre sin tidligere politikk og øke andelen av de totale utlån til ikke-øremerket budsjettstøtte utover 30 prosent. Som omtalt ovenfor, er det som regel nært samarbeid og til dels felles avtaler mellom Verdensbankens og de bilaterale givernes budsjettstøtte. Det er imidlertid også visse forskjeller, bl.a. fordi banken ikke har anledning i sitt mandat til å ta så eksplisitt hensyn til politiske styresettvurderinger som de bilaterale.
De regionale utviklingsbankene benytter tilsvarende mekanismer. IMF har også siden 1999 lagt om sine tidligere strukturtilpasningslån (ESAF) til en revidert mekanisme for støtte til fattigdomsreduksjon og økonomisk vekst (PRGF).
FN-systemet har hatt langt større problemer med å tilpasse seg de nye bistandsformene. Noen av organisasjonene, særlig FNs særorganisasjoner, har mandater for å være rådgivere og pådrivere internasjonalt for internasjonale normer og standarder som ikke alltid er innarbeidet i den nasjonale politikken. I tillegg har giverharmonisering møtt en del motstand i organisasjoner som UNICEF, som viser til at organisasjonen ikke er en tradisjonell giver og er avhengig av en viss synlighet for å kunne mobilisere ressurser. Regjeringen syn er at de multilaterale organisasjonene må bidra til færre enkeltinnsatser og klarere nasjonalt eierskap. Sektorprogrammer er et godt virkemiddel for å oppnå dette. FN må bidra i sektorprogrammene med uavhengig faglig rådgivning og vil også ha en viktig normativ rolle i utformingen av de nye bistandsformene. Som ledd i reformene i FNs utviklingsorganisasjoner forventer regjeringen vesentlig bedre resultater på dette området.
Fortsatt prosjektbistand
Det er verken mulig eller ønskelig å legge mesteparten av den totale bistanden over til slike « nye bistandsformer » i alle land. Stat-til-stat bistanden utgjør for tiden bare 27 prosent av den totale bilaterale bistanden. Flere av landene i Asia og store land som Sør-Afrika og Nigeria foretrekker ofte prosjektfinansiering som de selv innarbeider i egen planer. Disse har som regel også bedre kapasitet til å forholde seg til prosjektmangfoldet. I andre land er den offentlige økonomiforvaltningen ennå ikke tilfredsstillende med kapasitet til å styre omfattende internasjonal bistand. Og selv i samarbeidsland der det er etablert gode nasjonale sektorprogrammer, omfatter disse foreløpig bare få sektorer utover helse og utdanning. Fra norsk side arbeides det for å støtte en utvidelse av antall sektorprogrammer, og for en styrket økonomiforvaltning som kan bidra til at sektor- og budsjettstøtte kan gis til flere land. En omlegging i denne retning bør være målet for de fleste samarbeidsland i lavinntektsgruppen.
Vanlig prosjektbistand vil bl.a. av disse grunner fortsatt være utbredt i kommende år. All bistand gjennom frivillige organisasjoner er prosjektbasert, og det samme gjelder all såkalt multi-bi bistand, og den direkte støtten til næringslivet. All nødhjelp og humanitær bistand er prosjektorganisert, såvel som støtten til demokratibygging, menneskerettigheter og gjenreising i Balkan-regionen. Storparten av bistanden gjennom de multilaterale organisasjonene er fortsatt prosjektbasert, mens særlig utviklingsbankene øker sin overgang til nye bistandsformer. Av stat-til-stat bistanden er det økende bruk av nye bistandsformer, men foreløpig er godt over 50 prosent prosjekter.
Dessuten vil særlig aktiviteter av mer eksperimentell karakter og for utprøving av nye initiativer lettere bli utført gjennom prosjekter. For eksempel kan slike prosjekter legge grunnlaget for senere utvidelse i stor skala i form av et sektorprogram. Mange aktiviteter som skal nå frem til spesielle eller marginaliserte grupper, blir ofte utført som prosjekter gjennom frivillige organisasjoner. Enkeltprosjekter gjennom frivillige organisasjoner trenger heller ikke være belastende for sentrale myndigheter, ettersom de i stor grad kan avtales og gjennomføres på sektornivå eller distriktsnivå.
Regjeringen vil:
arbeide systematisk for at samarbeidslandene blir i stand til å styre nasjonale programmer og budsjetter, slik at Norge og andre givere i større grad kan gå over til nye bistandsformer.
arbeide for å lette belastningen på samarbeidslandene gjennom overgang til nye samarbeidsformer i bistanden.
vurdere, i samarbeid med mottakerlandet, hvorvidt prosjektbistand kan benyttes til å forberede en bredere sektortilnærming på lengre sikt.
i de land der forholdene ligger til rette for det, oppfordre landene til å arbeide for at det opprettes sektorprogrammer på flest mulig områder, og gå inn for at norsk og internasjonal bistand i størst mulig grad innarbeides i slike nasjonale programmer.
5.5 Effektiv bistand: Bruk av aktører og kanaler
Både norsk og internasjonal utviklingssamarbeid omfatter et mangfold av aktører og samarbeidspartnere. Norge gir bidrag gjennom de multilaterale organisasjonene som FN og utviklingsbankene; direkte i stat-til-stat samarbeid, gjennom frivillige organisasjoner og institusjoner, og gjennom næringslivet. (Se boks 5.10.) De mange aktører representerer til sammen kunnskap, erfaringer og ulike tilnærmingsmåter som kan berike mulighetene for å skape positiv utvikling i en sammensatt virkelighet.
Mangfoldet av ulike aktørene kan virke forvirrende og til tider både overlappe hverandre, og konkurrere om midler og synlighet. Men i praksis er det også betydelig samarbeid og samordning dem imellom. Rollefordelingen er imidlertid ikke alltid like klar. Noen frivillige organisasjonene gjennomfører tiltak og programmer nærmest som konsulentselskaper, andre virker som utøvere av hjemlandets utenrikspolitikk. Enkelte FN-organisasjoner deltar på innsamlingsmarkedet i konkurranse med de frivillige organisasjonene. Derfor er skillelinjene blitt vanskeligere, og behovene for styring av bruken av de ulike kanalene har økt.
Boks 5.10 Mange kanaler og partnere i utviklingssamarbeidet
FN-systemet omfatter både utviklingsfond og programmer som FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs barnefond (UNICEF), FNs befolkningsfond (UNFPA), Verdens matvareprogram (WFP) og FNs aidsprogram (UNAIDS), særorganisasjoner som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale arbeidsorganisasjon ILO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO), samt nødhjelp- og flyktningorganisasjoner som FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) og FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).
De multilateral finansinstitusjoner inkluderer både Verdensbanken og IMF, men også de regionale utviklingsbankene for Latin-Amerika (IDB), Afrika (AfDB) og Asia (ADB) samt spesialfond som Det internasjonale fond for jordbruksutvikling (IFAD).
Innen stat-til-stat samarbeidet støttes en lang rekke statlige institusjoner som omfatter både departementer, direktorater, halvstatlige institusjoner og lokal distriktsforvaltning. I noen tilfeller er det etablert et institusjonelt samarbeid med parallelle norske statlige organer.
Blant private og frivillige organisasjoner er det enda større spredning, fra store internasjonale utviklingsorganisasjoner som Oxfam, Care, Plan, Røde Kors-føderasjonen og Redd Barna-alliansen, via kvinne- og miljøaktivister, til misjonsorganisasjoner, profesjonelle sammenslutninger, idretts- og kulturorganisasjoner, og mer nylig media og politiske partier.
Også innen næringslivet er det et voksende antall aktører som investeringsfond, opplæringsinstitutter, faglig og finansielle rådgivningstjenester, og mikrofinans-organisasjoner.
I tillegg er det de senere år etablert nye internasjonale fond med bidrag fra både store næringsvirksomheter, private givere og statlige midler, som Den globale vaksinealliansen (GAVI) og Det globale fond for bekjempelse av hiv/aids, tuberkulose og malaria (GFATM).
Figurene 5.5 og 5.6 viser hvordan den totale norske bistanden, og bistanden gjennom NORAD som i hovedsak forvaltet den langsiktige bilaterale utviklingsbistanden, ble fordelt på de viktigste kanalene i 2002.
Stat-til-stat bistand
Staten i utviklingsland har en nøkkelrolle for å bygge nasjonen, organisere samfunnsutviklingen og skape grunnlag for økonomisk vekst og utvikling. Stat-til-stat bistanden kan kanalisere den norske bistanden inn i sentrale sektorer og prosesser i samarbeidslandet, og danner kjernen når Norge deltar i utviklingsdialogen med samarbeidslandenes myndigheter. Stat-til-stat samarbeidet gjør Norge til en aktiv partner i utviklingsdialogen om makroøkonomisk politikk, reformer i offentlig forvaltning, og om viktige sektorer. Erfaringer viser at Norge blir lyttet til, ikke bare på grunnlag av volumet på bistanden men også når en fra norsk side bringer relevante erfaringer og kunnskaper inn i bistandsdialogen på landnivå. Den samfunnsmodellen som Norge og de øvrige nordiske land har utviklet med blandingsøkonomi og utbredt samarbeid mellom privat sektor, staten og organisasjonslivet blir stadig møtt med interesse i utviklingsland og i de internasjonale organisasjonene.
Den bilaterale bistanden til offentlige institusjoner og tiltak i samarbeidsland var tidligere til langt ut på 1980-tallet kjernen i den bilaterale bistanden. I 2002 utgjorde stat-til-stat bistanden fra budsjettkapitler for langsiktig bistand rundt 12 prosent av den totale bistanden (utenom adm.kostnader), og rundt 18 prosent om også støtte til offentlige institusjoner for fredsbygging, demokratisering og menneskerettigheter regnes med.
Bidrag til etablering og forsterking av sentrale offentlige forvaltningsoppgaver og funksjoner er en viktig del av stat-til-stat samarbeidet. Norge har i mange år bidratt til etablering av bedre forvaltningssystemer bl.a. på fiskeri- og petroleumssektoren, og til viktige offentlige funksjoner som desentralisering, miljøforvaltning og offentlig statistikk. I nyere tid har Norge økt innsatsen for institusjoner som støtter demokratisering og menneskerettigheter, anti-korrupsjonstiltak og bedring av offentlig økonomiforvaltning. Slik innsats er bare mulig der det er etablert at langvarig samarbeid med myndighetene basert på gjensidig respekt og tillit.
Det bilaterale samarbeidet gir gode muligheter til å mobilisere et bredt spekter av det norske samfunns ressurser til arbeidet for utvikling. Virkemidlene vil være flere, men stat-til-stat samarbeidet skal være bærende i hovedsamarbeidslandene. I de andre samarbeidslandene begrenses norsk innsats til mer strategiske bidrag knyttet til prioriterte satsingsområder for norsk utviklings- og utenrikspolitikk. Gjennom bilateralt arbeid skapes det også et erfaringsgrunnlag som er av betydning i oppfølging av utviklingsspørsmål internasjonalt.
De multilaterale organisasjonene
FN-systemet og utviklingsbankene er svært sentrale kanaler for å følge opp handlingsplanen for å bekjempe fattigdom i sør. Det multilaterale system tillegges også stor vekt i regjeringens samlede utenrikspolitikk. Det er gjennom internasjonalt samarbeid Norge kan bidra til å løse internasjonale utfordringer.
I 2002 ble i alt rundt 34,1 prosent av den totale bistanden (utenom administrasjon) kanalisert som generelle midler til de multilaterale organisasjonene eller til deres globale programmer. I tillegg ble ca 15,5 prosent benyttet til såkalte « multi-bi » tiltak (inklusive gjeldslette), dvs øremerkede tiltak i enkeltland der en multilateral organisasjon står for gjennomføringen. Til sammen ble dermed nær halvparten av all bistand kanalisert gjennom de multilaterale organisasjonene i 2002, hvilket er i tråd med de mål som har vært satt for bruken av multilaterale kanaler.
FN-systemet og FN-reform
Det unike med FN-systemet er dets universelle tilstedeværelse og brede mandat, som spenner fra fred, konfliktløsning og menneskerettigheter, via humanitær hjelp og langsiktig utvikling. Videre er det bare gjennom FN vi kan etablere globale rammeverk og normer. FN-systemet oppfattes i de fleste land som nøytrale rådgivere og partnere, og dette gjør det mulig for FN å ta opp spørsmål som det ofte er vanskelig for bilaterale og andre organisasjoner å fremme. I FN sitter utviklingslandene i klart flertall og dette gjør at begrepet « utviklingssamarbeid » ofte får en mer reell betydning i multilateral bistand sammenlignet med mye av den tradisjonelle bilaterale hjelpen.
Norge legger stor vekt på å styrke FN-systemets rolle i utviklingspolitikken. Derfor er det av avgjørende betydning at FN-organisasjonene samlet og hver for seg er effektive og kompetente organisasjoner som ivaretar sitt kjernemandat og bidrar til en koordinert innsats for å realisere tusenårsmålene. Desverre oppleves mange av organisasjonene som ineffektive med for svak kompetanse og for få ressurser til å fylle sine roller som normsettende rådgivere globalt og nasjonalt, og til å bidra effektivt og substansielt til utviklingsarbeidet på landnivå. Her er det imidlertid store ulikheter mellom organisasjonene, såvel som variasjoner i hvordan de fungerer på landnivå.
Skal FN-systemet kunne spille en mer sentral rolle og ivareta sine globale funksjoner, er det nødvendig å videreføre og forsterke de reformprosessene som har foregått de siste 15 årene. Mer omfattende reformer enn det som til nå har vært gjennomført er nødvendig. De nordiske land samarbeidet om to tidligere FN-reformpakker i 1991 og 1996. Disse fikk relativt stort gjennomslag på flere punkter, bl.a. for å styrke samarbeidsfunksjoner i FN sentralt, effektivisering av styrearbeidet i FNs fond og programmer, og innføringen av et felles rammeverk for FNs arbeid på landnivå. Likevel gjenstår flere store områder der forslagene ikke har fått oppslutning, som en mer egnet styringsstruktur, en klarere rolle for FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), bedre evne for FN-systemet til å bistå på landnivå, og en ny finansieringsmodell som kan sikre mer stabile og forutsigbare ressurser til FNs utviklingsarbeid basert på en rimelig byrdefordeling.
Regjeringen arbeider nå med tre hovedområder for reform av FNs utviklingssystem, i nært samarbeid med likesinnede giverland i Utstein-nettverket. For det første for å skape et bedre, mer helhetlig og integrert FN på landnivå, for det andre å gi bedre styring og politikkutvikling på sentralt nivå, og for det tredje å sikre større, stabile og forutsigbare ressurser til FNs utviklingsarbeid.
Samordning av FN-systemet og bedre samspill mellom FN-systemet og andre givere, særlig på landnivå, er en av de største utfordringene FN står overfor. En hovedsvakhet er at FNs stedlige koordinator som har ansvaret for å tilrettelegge for samordning i hvert enkelt land verken har hatt ressurser eller formell myndighet til å utføre denne oppgaven optimalt. FNs « landteam » som består av alle FN-organisasjonene på stedet, kan bidra konstruktivt til samarbeid innen FN-systemet. Det er imidlertid spesielt nødvendig å utvikle et langt bedre samarbeid og en samkjøring av Verdensbankens og FNs utviklingsprogrammer på landnivå, sammen med bilaterale givere, slik at en sikrer en harmonisering av all giverinnsats.
Når det gjelder den andre hovedutfordringen, er det behov for å forenkle strukturen i styringen av FNs fond og programmer. Tusenårsmålene har gjort det nødvendig å se utviklingsspørsmål på en mer integrert og helhetlig måte. Samtidig må utviklingsspørsmål ses i sammenheng med humanitære spørsmål og konfliktløsning. Selv om styrene i FNs fond og programmer nå fungerer bedre enkeltvis, mangler det mye på den samlede koordinering. Norge vil videre arbeide for at det etableres integrerte team på det regionale nivået mellom de viktigste av FNs utviklingsorganisasjoner for å sikre god service overfor utviklingslandene.
Den tredje hovedutfordringen er at FNs utviklingsarbeid er klart underfinansiert i forhold til oppgavene. Under 10 prosent av den globale utviklingsbistanden kanaliseres gjennom FN-systemets utviklingsarbeid. FN har dermed ikke blitt tilført ressurser til å utnytte sine fortrinn fullt ut. Dessuten krever medlemslandene FN-innsats på en rekke nye områder, uten at det bevilges tilstrekkelige budsjettmidler. Manglende forutsigbar finansiering av FN gjort det vanskeligere å planlegge aktivitetsnivået over flere år. Videre er det kun et fåtall land som tar ansvaret for å bære byrdene for FNs frivillige finansierte virksomhet på utviklingsområdet. Dette fører en sterk avhengighet av få store giverland. De seks Utstein-landene alene, Canada, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige og Tyskland, bidrar med om lag halvparten av FNs frivillige utviklingsmidler.
Norge har derfor tatt internasjonalt initiativ for å sikre UNDP en milliard US dollar i årlige kjerneressurser, som et første konkret skritt mot en bedring av FNs utviklingsressurser. Dette er basert på at organisasjonen har gjennomgått betydelige reformer de siste årene. På lengre sikt er det viktig å sikre et bedre samsvar mellom de prioriteringer medlemslandene pålegger FN-systemets bistandsvirksomhet og de ressurser de samme medlemsland stiller til rådighet. Norge er derfor interessert i å arbeide for et felles giverforum med FNs fond og programmer som kan bidra til å sikre mer stabile og forutsigbare bidrag.
De multilaterale finansinstitusjonene
Som de viktigste finansieringskilder for de fattigste landene er de multilaterale finansinstitusjonene helt sentrale aktører i det internasjonale utviklingssamarbeidet. Begrepet multilaterale finansinstitusjoner omfatter IMF, Verdensbanken, en rekke regionale utviklingsbanker samt Det internasjonale fond for jordbruksutvikling (IFAD). Norge er medlem av tre regionale utviklingsbanker; Den afrikanske utviklingsbank (AfDB), Den asiatiske utviklingsbank (ADB) og Den interamerikanske utviklingsbank (IDB). De asiatiske og interamerikanske regionbankene er større finansieringskilder for utviklingstiltak i sine respektive regioner, enn Verdensbanken. Både Verdensbanken og IMF har formell status som særorganisasjoner i FN, noe de regionale utviklingsbankene ikke har. Norge har arbeidet aktivt for at de regionale utviklingsbankene skal få et nærmere samarbeid med hverandre og med FN-systemet. Dette er i ferd med å skje som et av de viktige og positive resultatene av FN-konferansen om finansiering av utvikling i Monterrey i 2002. Her samarbeidet alle de multilaterale finansinstitusjonene og FN for første gang om en internasjonal konferanse om finansiering for utvikling.
Utviklingsbankenes hovedmålsetting er fattigdomsreduksjon. De har de senere år utviklet seg til å bli stadig viktigere arenaer for drøfting av utviklingspolitiske problemstillinger. Institusjonene er også viktige kunnskapsinstitusjoner, og fremstår i stadig større grad som premissleverandører i utviklingsdebatten. Verdensbankens og IMFs felles Utviklingskomité spiller en stadig mer sentral rolle som internasjonal utviklingspolitisk forhandlingsforum og normsetter. Komitéen som møtes på ministerplan to ganger i året, behandler overordnede utviklingspolitiske spørsmål av betydning for både Verdensbankens og IMFs virksomhet. Gjeldsletteplanen for de fattigste og mest gjeldstyngede landene – den såkalte HIPC-ordningen, samt lanseringen av kravet om nasjonale fattigdomsrettede utviklingsstrategier som grunnlag for gjeldslette og bistand, er eksempler på initiativ fra Utviklingskomitéen.
Utviklingsbankene er stort sett bygget opp over samme lest. Medlemslandene bidrar med grunnkapital etter bestemte kriterier. Bare en liten del av kapitalen betales inn til banken. Det aller meste er i form av garantier. Dette gir en kredittverdighet som gjør at institusjonene kan låne penger på det internasjonale finansmarkedet på aller beste vilkår. Dette nyter utviklingsland med lav kredittverdighet godt av ved at utviklingsbankene gir dem lån på samme gunstige vilkår. Slike vilkår ville disse landene på egen hånd ikke oppnådd på det internasjonale kapitalmarked. Utviklingsbankene virker således som en hjelpende mellommann mellom utviklingslandene og det internasjonale kapitalmarked.
Dessuten har alle utviklingsbankene spesialfond for utviklingsfinansiering på særlig gunstige vilkår, reservert for de fattigste landene som ikke er i stand til å betjene lån på markedsvilkår. Det dreier seg om rentefrie lån med 40 års løpetid og lang avdragsfri periode (10 år). Størstedelen av denne finansieringen kommer i form av innbetalte bidrag fra giverlandene, basert på forhandlinger som innebærer en avtalt byrdefordeling mellom bidragsyterne. Den vesentligste delen av Norges bidrag til utviklingsbankene er innbetalinger til disse spesielle utviklingsfondene i samsvar med det forhandlingsresultatet Stortinget slutter seg til ved egen behandling. Forrige kapitalpåfylling i Det internasjonale utviklingsfondet IDA, ble foretatt i 2002, som omtalt i St.prp. nr. 33 (2002-2003), jf. Innst.S.nr. 83 (2002-2003).
Det internasjonale utviklingsfondet (IDA) er Verdensbankens rimelige låneordning for de fattigste medlemslandene. Den 13. kapitalpåfyllingen (IDA 13) ble fullført i 2002 med et totalt kapitalgrunnlag på USD 22,9 milliarder. For Norges del innebærer påfyllingen et totalt bidrag på 1,75 milliarder kr. fordelt over tre år, som utgjør 1,52 prosent av påfyllingen. Nytt i forhold til tidligere påfyllinger er at 18-21 prosent av midlene skal gis som ren gavebistand. Dette reiser spørsmålet om fremtidig dekning av « tap » for fremtidig bortfall av tilbakebetaling fra mottakere av bistand fra Fondet. Norge arbeider aktivt for at dette skal inngå i forhandlingene for 14 kapitalpåfylling som ble innledet i februar 2004.
Hver utviklingsbank ledes til daglig av et eksekutivstyre. Norge er representert i Verdensbanken gjennom en valggruppe med de nordiske og baltiske land som har en eksekutivdirektør (styremedlem) sammen. De landene som har de største økonomier må stå for de største bidragene til grunnkapitalen og får den største stemmevekten i de styrende organer. I praksis kan imidlertid små land ha betydelig innflytelse på institusjonens beslutninger, dette som en følge av at det stemmes meget sjelden i styrene. Vedtak fattes som regel på grunnlag av fremforhandlet enighet. Norge arbeider aktivt for å styrke utviklingslandenes innflytelse i Verdensbankens styre. (Jf. omtale i kap.3.) I samtlige av de regionale utviklingsbankene har utviklingslandene samlet flertall i styret. Også her er det forhandlinger og konsensusprinsippet som gjelder så langt det er mulig.
Verdensbanken er den klart største internasjonale utviklingsinstitusjonen og den eneste utviklingsbanken med et globalt mandat. Banken har 184 medlemsland, med Øst-Timor som det siste. Verdensbankgruppen omfatter også Det internasjonale finansieringsinstitutt (IFC) og Det multilaterale garanti-institutt for investeringer (MIGA). Disse har separat kapitalgrunnlag og stab, og støtter på ulik måte medlemslandene med utvikling av privat sektor. IFC gir lån og bidrar med egenkapital til private bedrifter i utviklingsland og mellominntektsland. MIGA garanterer private investeringer mot ikke-kommersiell (politisk) risiko. De yter begge utstrakte analyse- og rådgivningstjenester overfor låntakerlandene.
Langsiktige investeringslån har tradisjonelt utgjort om lag tre fjerdedeler av Verdensbankens långivning. Disse lånene har gått til finansiering av konkrete tiltak på områder som infrastruktur, utdanning, helse og miljø. Fra å være dominert av tiltak innen infrastruktur, er det de senere 10-12 år skjedd et skifte i bankens långivning mot større satsning på sosial sektor, helse og utdanning. Banken er i dag den største eksterne bidragsyter til finansiering av utdannings-, helse- og hiv/aids-programmer i utviklingsland. Bare om lag en fjerdedel av lånene har vært knyttet til økonomiske reformer som de tidligere strukturtilpasningslånene. Disse lånene blir nå erstattet med budsjettstøtte og andre lån for å støtte opp under nasjonale fattigdomsstrategier, som omtalt i kap. 4 og kap. 5.4, og i St.prp. nr. 33 (2002-2003), jf. Innst.S.nr. 119 (2002-2003).
Verdensbankens rolle som kunnskapsbank har vært økende, blant annet fordi den er i stand til å tiltrekke seg godt kvalifiserte folk fra ulike fagdisipliner. Bankens forskningsavdeling har de senere år presentert rapporter og studier som i betydelig grad har innvirket på den utviklingspolitiske debatten. Verdensbanken har i de senere år også fått flere viktige oppgaver av mer utenrikspolitisk karakter. Bankens rolle som sekretariat for det norske formannskap i «Ad Hoc Liaison Committee» i Midtøsten-prosessen er et eksempel på dette. Et annet er bankens rolle i Bosnia etter Dayton-avtalen. Overgangen mellom voldelig konflikt og stabilitet i et land er for tiden fokusert i bankens forsknings- og analysearbeid, med støtte bl.a. fra Norge. Denne utviklingen har gjort at banken i dag ofte samarbeider tett med FN i tidlige faser av stabiliseringstiltakene etter en konflikt, som f.eks. på Øst-Timor, i Afghanistan og Irak.
Regjeringen vil fortsatt legge vekt på å styrke utviklingsbankene som utviklingsinstitusjoner med fokus på fattigdomsreduksjon i praksis. Bankene bør videreutvikle støtten til nasjonale strategier for fattigdomsreduksjon, legge til rette for reelt nasjonalt eierskap, og må legge disse strategiene til grunn for bankenes samlede virksomhet i et land. Verdensbanken må foreta de nødvendige endringer i egne prosedyrer slik at de kan delta fullt ut i felles finansiering av sektorprogrammer gjennom myndighetene. Det gjenstår også en del på at Verdensbanken er tilstrekkelig åpen og villig til å delta i harmoniseringsarbeidet på landnivå i alle land. De regionale utviklingsbankene må intensivere sitt arbeid for å delta konstruktivt for harmonisering og koordinering på landnivå. Det er videre viktig med et dypere og bredere samarbeid mellom Verdensbanken og IMF, de regionale utviklingsbankene og FN-systemet med sikte på bidra til maksimal samlet fattigdomsreduserende effekt av det multilaterale systems arbeid på landnivå.
Regjeringen vil arbeide videre for at viktige tverrgående tema som miljø, likestilling, fredsbygging og godt styresett blir ivaretatt i utviklingsbankenes virksomhet, bygge opp under bankenes satsing på utdanning og helse, og støtte bankene i deres arbeid for næringsutvikling og bærekraftig byutvikling i fattige land.
Regjeringen går inn for å ytterligere styrke samspillet mellom utviklingsbankenes virksomhet og norsk bilateral bistand, og benytte erfaringsgrunnlag fra bilateralt arbeide for å få best mulig grunnlag for deltakelse i bankenes styrende organer. Nordisk samarbeid og alliansebygging for øvrig, spesielt Utstein-samarbeidet, blir aktivt benyttet for å påvirke såvel Verdensbanken som de regionale utviklingsbankene.
Effektivitet og resultater i det multilaterale systemet
Hovedansvaret for rapportering og gjennomganger av virksomheten ligger i de multilaterale organisasjonene selv, og Norge deltar sammen med de andre medlemslandene i de styrende organer som har ansvar for å gjøre organisasjonene mest mulig effektive i forhold til deres mandat. Da må egenrapporteringen suppleres med uavhengige evalueringer og vurderinger utført av medlemslandene. Norge har bl.a. innledet et systematisk samarbeid med andre giverland for å gjennomgå multilaterale organisasjoners aktiviteter og resultatoppnåelse på landnivå. De seks Utstein-landene sammen med Danmark og Sveits utgjør kjernen i et uformelt nettverk kalt MOPAN (Multilateral Organisations Performance Assessment Network).
Norge koordinerte den første multilaterale gjennomgangen i 2003, av seks multilaterale organisasjoners innsats på helsesektoren i sju samarbeidsland. Studien omfattet WHO, UNICEF, Verdensbanken og Den afrikanske utviklingsbanken. Etter norsk initiativ vil en ny studie bli utført i 2004, der temaet er FN-systemet og utviklingsbankenes bidrag til harmonisering og koordinering rundt nasjonale fattigdomsstrategier. Resultatene av denne studien skal følges opp i de respektive organisasjoners styrende organer.
En tilsvarende studie ble foretatt av de nordiske landene i fellesskap i 2002/3 av hvordan Verdensbanken, IMF og de regionale utviklingsbankene støttet opp under arbeidet med fattigdomsstrategier på landnivå og tilpasset egne bistandsprogrammer til prioriteringer i disse.
Regjeringen vil i fremtiden enda tydeligere basere fordelingen av støtten til multilaterale organisasjoner ut fra hvordan organisasjonene bidrar innenfor sine mandater til oppnåelsen av tusenårsmålene. Her vil en vurdering av de ulike organisasjoners effektivitet stå sentralt, men også i hvilken grad organisasjonene bidrar aktivt til giverharmonisering og effektivisering. Regjeringen vil vurdere å øke støtten til de multilaterale organisasjoner som mest aktivt arbeider for samordning og reform. Dette er bakgrunnen for at UNDP som også har ansvar for å samordne FN-systemet på landnivå, har mottatt en viss økning i norske ressurser. Dette kan også medføre at enkelte organisasjoner får redusert støtte fra Norge.
Kriteriene betyr ikke at organisasjoner som har et forbedringspotensiale ikke skal motta norsk støtte. Dersom organisasjonene fyller en viktig nisje, vil norsk støtte likevel vurderes. I slike tilfeller må støtten kanaliseres til de deler av organisasjonen som fungerer tilfredsstillende og på en måte som fremmer institusjonsreform. Eksempler på dette er Norges dialog med og støtte til organisasjoner i FN-systemet som har et klart forbedringspotensiale, som UNESCO og FAO.
For utviklingsbankene inngår Norge mer forpliktende avtaler om bidrag for treårsperioder basert på forhandlinger med andre giverland om kapitalutvidelse og en fordelingsnøkkel. Norges bidrag også til utviklingsbankene blir vurdert ut fra de samme kriterier om deres effektivitet i forhold til mandatene og bidrag til giverharmonisering.
Kombinasjon av multilateral og bilateral bistand (tilleggsmidler og multi-bi bistand)
I tillegg til den generelle multilaterale bistand som benyttes til programmer og aktiviteter vedtatt av organisasjonenes styre, benytter giverland de multilaterale organisasjonene som kanaler for innsatser med noe grad av øremerking. Dette kan enten være spesifikke tiltak i konkrete utviklingsland (såkalt « multi-bi » bistand) eller tilleggsmidler til spesielt prioriterte temaer.
Denne bistandsformen benyttes i særlig grad for humanitær innsats og til freds- og demokratibygging i kriserammede land. Tilleggsmidler benyttes også til gjennomføring av en rekke spesielle programmer innen menneskerettigheter og politisk styresett, såvel som innen miljø, hiv/aids, narkotikabekjempelse, barnearbeid m.v., der de multilaterale har spesielle forutsetninger for å kunne gjøre en effektiv innsats. Fordelene ved denne bistandsformen er at de multilaterale organisasjonene ofte kan ha lettere tilgang på samarbeid med myndighetene i vanskelige situasjoner, foruten at de ofte besitter høy spesialkompetanse med bred internasjonal erfaring og kan trekke på global rekruttering.
Innen rammen av det bilaterale samarbeidet på landnivå, benyttes de multilaterale organisasjonene for å gjennomføre enkelte programmer og prosjekter. Slik multi-bi bistand kan bl.a. omfatte situasjoner der Norge finner at organisasjoner som UNICEF, ILO eller UNDP har gode programmer som effektivt bidrar til å gjennomføre bistandsmålene overfor f.eks. foreldreløse barn, rettsløse landarbeidere, barnearbeid, eller organisering av demokratiske valg. I en del tilfeller opprettes såkalte flergiverfond for spesielle formål, som for å samordne støtte til overgangsprogrammer og demokratiske valg i Angola og Afghanistan, eller til gjenreising i krigsrammede områder i Sri Lanka. Flergiverfond letter kvalitetskontroll og oppfølgingen for giverne, samtidig som det er enklere for mottaker å forholde seg til bare en koordinator for givergruppen.
Regjeringen benytter tilleggsmidler for å støtte ytterligere opp under multilaterale organisasjoner på enkelte globale satsingsområder som er særlig prioritert innenfor norsk utviklingssamarbeid. For de største av FNs fond og programmer, som UNDP og UNICEF, er det behov for tilleggsmidler for å gjøre organisasjonene bedre i stand til å bidra innenfor sine kjerneoppgaver. Verdensbanken og de regionale utviklingsbankene får tilleggsmidler for å bygge opp faglig kompetanse og finansiere ekstraaktiviteter. FNs særorganisasjoner er avhengig av frivillige tilleggsmidler for å bistå utviklingslandene innenfor sine mandater.
En alt for stor øremerking av multilaterale midler er uheldig og ofte lite effektivt for den enkelte organisasjon. Regjeringen har derfor i økende grad gått over til å kanalisere tilleggsbidrag til de multilaterale organisasjonene gjennom en felles pott med andre giverland. Dette gjelder f. eks. UNDP, UNICEF og WHO. Øremerkede tilleggsmidler vil fortsatt gis i første rekke til organisasjoner som foreløpig ikke har utviklet instrumenter for å håndtere rene multilaterale tilleggsbidrag, eller hvor hensynet til påvirkning av institusjonenes politikk skulle tilsi det. Innen FN-systemet dreier dette seg først og fremst om ILO, FNs miljøprogram (UNEP), FNs konferanse for handel og utvikling (UNCTAD) og Det internasjonale handelssenter (ITC).
De nye globale fondene for helseformål
De siste årene har nye aktører vist interesse for å bidra til det internasjonale utviklingsarbeidet. Særlig på helseområdet har det vokst frem nye partnerskap der multilaterale organisasjoner og bilaterale givere samarbeider med institusjoner i privat sektor. Gjennom disse mekanismene mobiliseres nye finansielle ressurser til prioriterte innsatsområder. Regjeringen ser de globale helsefondene som et nyttig supplement til multilaterale og bilaterale aktørers innsats, og ser det som positivt at fondene har ført til økte ressurser og oppmerksomhet i forhold til sentrale helseutfordringer. Det er svært positivt at privat sektor på denne måten tar samfunnsansvar.
Av de nye fondene og finansieringsmekanismene, er GAVI og GFATM særlig viktige kanaler for norsk bistand:
Den globale vaksinealliansen (GAVI) ble etablert i 1999 som et samarbeid mellom offentlige og private aktører. Hensikten med GAVI er å bidra til at barn i fattige land får et fullverdig vaksinetilbud. GAVI har ført til økt innsats for vaksinedekning og har mobilisert nye ressurser til dette området. Melinda and Bill Gates Foundation er største giver. Norge har vært nest største bilaterale giver. Fra norsk side har en bidratt til at GAVI arbeider gjennom de nasjonale helsesystemene og til et godt samarbeid med UNICEF og WHO, der FN-organisasjonene går tungt inn i samarbeidet innenfor sine mandater.
Det globale fond for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria (GFATM): Metoder for forebygging og behandling av hiv/aids, tuberkulose og malaria har vært tilgjengelige lenge. Det er hovedsakelig manglende ressurser som har vært hinderet for å redde millioner av liv årlig i utviklingslandene. For å skaffe nødvendige tilleggsressurser, særlig i forhold til hiv/aids, ble GFATM i 2002 opprettet på initiativ av FN, med støtte fra G8-landene og afrikanske statsledere. Fondet har gjennom tre søknadsrunder bevilget USD 2,1 milliarder til 121 land. Omlag 60 prosent av dette har gått til tiltak rettet mot hiv/aids.
Det er en utfordring å sikre at alle de nye ordningene ikke bidrar til å fragmentere arbeidet på landnivå. Fondene utfordrer prinsippet om at det er mottakerlandenes egne prioriteringer som skal være førende for bistanden. Det økte antall aktører setter også problemene med giverkoordinering og myndighetenes styring av bistanden på spissen. Det samme er tilfelle for rapporteringsfunksjonene. Både for givere og mottakere er det en utfordring å harmonisere langtidsplanlegging og de senere års bevegelse fra prosjektstøtte til sektorstøtte, med støtten fra de nye helseaktørene. Dette søkes ivaretatt gjennom styringsmekanismene for de nye ordningene, samt god koordinering med multilaterale institusjoner og bilaterale givere. Det er ingen enkle løsninger på disse utfordringene, som må møtes både globalt og lokalt.
På globalt plan arbeider regjeringen for å øke utviklingslandenes innflytelse på fondenes prioriteringer og tildelingskriterier blant annet ved å sikre en rimelig styrerepresentasjon for mottakerlandene. Regjeringen prioriterer også norsk deltakelse i styresammenheng i fondene for å sikre at de opererer i samsvar med utviklingspolitiske mål.
Regjeringen arbeider også, både via Verdens helseorganisasjon WHO og gjennom bilateral bistand, for å styrke helsesektoren i utviklingslandene slik at landene blir bedre i stand til å absorbere den økte finansielle støtten til de oppgaver fondene prioriterer uten at dette går utover andre viktige helsetiltak. Utdanning av helsepersonell og støtte til en sterk, offentlig sosial sektor er viktig. Det gjelder også å bedre myndighetenes kapasitet til å styre bistanden fra fondene i tråd med egne prioriteringer.
De frivillige organisasjonene
De frivillige organisasjonene – som omtales nærmere i kap. 8 – kanaliserer nå en meget stor del av den bilaterale bistanden. I 2002 ble over 22 prosent av all bistand kanalisert gjennom disse organisasjonene, og hele 34 prosent av den bilaterale bistanden. Storparten av dette – over 80 prosent – ble kanalisert gjennom norske organisasjoner, mens resten gikk til lokale og nasjonale organisasjoner i mottakerlandet, internasjonale organisasjoner, uavhengige stiftelser og forskningsorganisasjoner. En betydelig andel av denne bistanden går til humanitær innsats og nødhjelp, og til gjenreising, fredsbygging, demokratisering og styrking av menneskerettigheter. Men også den mer langsiktige bistanden kanaliseres i økende grad gjennom frivillige organisasjoner. F.eks. fordelte NORAD i 2002 vel 37 prosent av NORADs totale bistand (eksklusive administrasjon) gjennom frivillige organisasjoner. Også NORAD yter over 80 prosent av disse midlene til norske organisasjoner, mens vel 10 prosent går til nasjonale og lokale organisasjoner i utviklingsland.
Storparten av den langsiktige bistanden som kanaliseres gjennom de frivillige organisasjonene, gis som støtte til organisasjonenes egne tiltak og programmer for utvikling av det sivile samfunn og fattigdomsreduksjon. Men organisasjonene gjennomfører også prioriterte oppgaver innenfor de bilaterale avtalene med samarbeidslandene, eller som supplement til disse. Spesielt i land der samarbeidet med myndighetene er vanskelig, og der disse ikke tar ansvar for en troverdig strategi for fattigdomsreduksjon, kan de frivillige organisasjonene være en mer effektiv kanal for å nå frem med effektive utviklingstiltak for fattige målgrupper, og bidra til at slike målgrupper får styrket sin organisering og synlighet til å påvirke myndighetene i landet. Støtten til uavhengige organisasjoner, media og politiske partier i utviklingsland har også til formål å støtte opp under det sivile samfunns rolle som konstruktive kritikere i en utviklingsprosess.
Frivillige organisasjoner som bidrar med tjenesteleveranser i utviklingslandene må også se sin innsats som en integrert del av det samlede arbeidet med fattigdomsreduksjon i vertslandet og bidra til harmonisering og tilpasning av utviklingsinnsatsen slik at denne gir mer effektive resultater for målgruppene. Det er imidlertid en utfordring dersom støtten gjennom frivillige organisasjoner øker i samarbeidsland med rimelig god politikk, med tilsvarende svekkelse av offentlige myndigheters muligheter til å foreta overordnet styring av totale ressurser i tråd med nasjonale prioriteringer og nasjonal politikk.
Støtte gjennom næringslivet
Direkte støtte til bedrifter og organisasjoner i næringslivet utgjør en liten del av den totale bistanden, mens den totale innsatsen for næringsutvikling foregår også gjennom andre kanaler og virkemidler, som omtalt nærmere i kap. 7. Formålet med den direkte støtten er bl.a. å stimulere til nyinvestering og etablering av ny virksomhet som gir arbeidsplasser og bedre inntektsgrunnlag for en langsiktig økonomisk utvikling som er helt avgjørende for en varig fattigdomsreduksjon. Regjeringen legger stor vekt på betydningen av næringsutvikling i sør, og ser den direkte støtten gjennom næringslivet, herunder NORFUND, som en viktig del av denne innsatsen.
Premisser for bruk av de ulike kanalene
Regjeringen vil legge vekt på en fortsatt omfattende og fleksibel bruk av de ulike kanaler for utviklingsbistanden. Både stat-til-stat bistanden, de multilaterale organisasjonene, de frivillige organisasjonene og privat sektor (næringslivet) har viktige funksjoner og kvaliteter som ikke dekkes av de andre kanalene.
Ved fordeling av bistandsressurser mellom kanaler vil det legges mest vekt på hvordan disse bidrar til å oppfylle tusenårsmålene og andre viktige utviklingsmål og rettigheter, innenfor de respektive mandater og virksomhetsområder. Det legges økende vekt på kvalitet og resultatoppnåelse, at virksomheten støtter opp under nasjonale fattigdomsstrategier, og bidrar til å styrke nasjonale eller lokale institusjoner og organisasjoner. Samtidig vil det bli lagt økende vekt på betydningen av godt styresett og en effektiv offentlige forvaltning i samarbeidslandene, og fordelingen av bistandsressurser vil også reflektere hvordan de ulike kanalene bidrar til dette.
5.6 Fordeling av bistanden på land.
Valg av hovedsamarbeidsland og samarbeidsland
Den bilaterale utviklingsbistanden er for tiden fokusert på sju hovedsamarbeidsland og et begrenset antall andre samarbeidsland. Antallet hovedsamarbeidsland og samarbeidsland ble redusert etter en gjennomgang av disse i 2001, da Stortinget besluttet at Norge skulle konsentrere bistandssamarbeidet om Bangladesh, Malawi, Mosambik, Nepal, Tanzania, Uganda og Zambia som hovedsamarbeidsland, samt 17 andre samarbeidsland. Fra 2004 er det enighet om at to av disse ikke lenger skal være samarbeidsland for bistanden (India og Zimbabwe), mens tre andre land (Afghanistan, Kenya og Madagaskar) er tatt inn i denne gruppen. (Se boks 5.11.)
Boks 5.11 Norges samarbeidsland for utviklingsbistand, 2004:
Hovedsamarbeidsland:
Afrika: Malawi, Mosambik, Tanzania, Uganda, Zambia. Asia: Bangladesh, Nepal.
Samarbeidsland:
Afrika: Angola, Eritrea, Etiopia, Kenya, Madagaskar, Mali, Nigeria, Sør-Afrika. Asia: Afghanistan, Indonesia, Kina, Pakistan, Sri Lanka, Vietnam, Øst-Timor. Midtøsten: Det palestinske området. Mellom-Amerika: Guatemala, Nicaragua
Fattigdomsorientering er et viktig kriterium for landvalg. De landene Norge har valgt ut som hovedsamarbeidsland, er blant de minst utviklede i verden, MUL, de har vist vilje til fattigdomsrettet politikk og har hatt en relativt stabil politisk situasjon. I hovedsamarbeidslandene vil Norge etterstrebe et bredt samarbeid med utgangspunkt i landenes egne prioriteringer og evt strategier for fattigdomsreduksjon. Det er et uttrykt mål at Norge tilstreber et forutsigbart og robust bistandssamarbeid med disse landene, der bistandstiltakene vil ha et langsiktig siktemål. Norge kombinerer bistandstiltakene med en politisk dialog i samarbeid med andre givere, og legger stor vekt på deltakelse i den brede bistandsdialogen om utviklingspolitiske spørsmål. Selv om utviklingen i disse landene også kan preges av vansker og tilbakeslag, tar Norge sikte på å tilpasse innholdet i samarbeidet til den aktuelle situasjonen, mens det langsiktige perspektivet opprettholdes. Dersom utviklingen forverres kontinuerlig uten tegn til at myndighetene gjør anstrengelser for å bedre situasjonen, vil imidlertid regjeringen kunne revurdere vedkommende lands status som hovedsamarbeidsland.
Regjeringen har videre, med Stortingets samtykke, valgt ut et begrenset antall samarbeidsland der Norge også har et betydelig bistandssamarbeid. Flere av disse spiller en viktig rolle for å sikre regional stabilitet og utvikling. I disse landene vil det være andre givere som tar hovedrollene i bistandsdialogen, mens norsk innsats begrenses til mer strategiske bidrag knyttet til prioriterte satsingsområder for norsk utviklings- og utenrikspolitikk. I samarbeidslandene legges et bredere sett av kriterier til grunn for samarbeidet, som også omfatter støtte til fredsbygging og samarbeid om globale og regionale prosesser. Men også i samarbeidslandene står målene om fattigdomsbekjempelse sentralt, og samarbeidet har et langsiktig perspektiv. Samarbeidet vil vanligvis være konsentrert innen et utvalg av prioriterte temaer, basert på situasjonen i det enkelte land, landenes egne prioriteringer, norsk kompetanse, egnede kanaler og andre aktørers bidrag. Regionbevilgningene for henholdsvis Mellom-Amerika, Afrika, Midtøsten og Asia, er øremerket for samarbeidslandene og som tilleggsbevilgninger til hovedsamarbeidslandene.
Inndelingen i et begrenset antall hovedsamarbeidsland og andre samarbeidsland har vist seg nyttig i den strategiske fokus og prioriteringer i bistandssamarbeidet. Erfaringene tilsier imidlertid at samarbeidet både med hovedsamarbeidsland og andre samarbeidsland må utvikles fleksibelt og tilpasses utviklingen i det enkelte land, samtidig som det langsiktige perspektivet opprettholdes. F.eks. har utviklingen spesielt i Bangladesh som er et hovedsamarbeidsland, utviklet seg i negativ retning de senere år og det har vært vanskelig å etablere en konstruktiv politisk dialog med myndighetene. Landrammen til Bangladesh er av denne grunn også betydelig redusert de senere år. Sikkerhetssituasjonen og de politiske forholdene i Nepal har også vært spesielt vanskelige de senere årene, men det er stadig håp om at forhandlingene om en varig politisk løsning kan komme i gang igjen. Likeledes har de politiske forholdene både i Malawi, Uganda og Zambia tidvis vært labile, noe som har nødvendiggjort en omfattende politisk dialog som komplementerer bistandssamarbeidet. Når de generelle betingelsene for utvikling bedres, slik som i Mosambik på 1990-tallet, i Tanzania i de senere år, og slik det synes å gå i Zambia og Malawi for tiden, gir dette grunnlag for utvidet samarbeid og økte bistandsbevilgninger.
Samtidig har samarbeidet særlig med noen av samarbeidslandene utviklet seg slik at Norge er bredt engasjert i politisk dialog og omfattende bistandssamarbeid, på samme måte som i hovedsamarbeidslandene. Dette gjelder f.eks. land som Nicaragua, Etiopia, Sri Lanka, Vietnam og Øst-Timor, og til en viss grad Sør-Afrika. I flere av samarbeidslandene som i Angola, Øst-Timor og Det palestinske området er Norge relativt sett en mer betydningsfull bistandsgiver enn i enkelte av hovedsamarbeidslandene. Volumet på Norges bilaterale bistand til enkelte samarbeidsland er også større enn til hovedsamarbeidslandene. Regjeringen foretar en jevnlig vurdering av hvorvidt nivået på bistand i det enkelte samarbeidsland er tilpasset situasjonen i landet og norske politiske mål.
Bevilgningene til globale ordninger og multilateral bistand blir fordelt på grunnlag av andre kriterier og viser derfor en lang større spredning enn bevilgningene til hovedsamarbeidsland og regionbevilgningene. Særlig gjelder dette bevilgninger til humanitær bistand, demokratisering og fredsbygging, samt til de frivillige organisasjonene og næringsutvikling. Formålet med disse bevilgningene er nettopp at de skal benyttes der det er størst behov f.eks. for nødhjelp eller fredsbygging, eller der de frivillige organisasjonene har etablert gode samarbeidsrelasjoner med det sivile samfunn. Også den multilaterale bistanden, herunder multi-bi programmene har andre siktemål og kan benyttes i land og regioner der de multilaterale har relevante programmer.
Effektivitet og landvalg
Nyere internasjonale forskningsresultater og Norges egne erfaringer viser at bistanden har størst effekt i de land der den økonomiske politikken, styresettet og andre betingelser bidrar til god utvikling og fattigdomsreduksjon. I tråd med dette har flere multilaterale finansinstitusjoner og enkelte store bilaterale givere tatt nye initiativ for å øke bistanden til land der disse betingelsene er til stede, og redusere den til andre land der de generelle betingelsene er mindre gunstige.
Det har skapt spesielt stor interesse at Verdensbanken har utviklet et sett med indikatorer for vurdering av politikk og institusjoner (Country Policy and Institutional Assessments, CPIA) – for fattige land som mottar lån og gavemidler fra IDA. Et sett av 20 indikatorer brukes til å vurdere landenes makroøkonomiske politikk, handels- og markedspolitikk, sosiale fordelingspolitikk, og offentlig forvaltning og korrupsjon. Det pågår en løpende diskusjon om de indikatorer og kvalitative vurderinger banken benytter seg av, og hvordan det enkelte land måles og vurderes mot disse indikatorene. Verdensbanken bruker ikke CPIA-scoringen direkte til fordeling av IDA-ressursene, men balanserer den med bankens egne vurderinger av hvordan pågående bankfinansierte prosjekter og programmer gjør fremskritt og gir resultater. På grunnlag av en samlet vurdering blir ressursene fordelt på låntakerne. Verdensbanken har de senere år, bl.a. etter aktiv norsk innsats, fokusert sterkere på land som kommer ut av voldelig konflikt eller andre kriser, og som viser tilstrekkelig vilje til å legge om sin politikk.
Liknende systemer for fordeling av bistandsressurser er også under utvikling i de regionale utviklingsbankene og andre finansinstitusjoner som Det internasjonale jordbruksfondet (IFAD). For UNDP er det først og fremst landenes evne til å formulere og gjennomføre gode tiltak som legges til grunn for den økte fleksibiliteten i fordelingen av ressursene på land. Effektivitetskriteriet kombineres med en klar fattigdomsorientering, for å unngå en uønsket vridning av ressursene vekk fra de minst utviklede land og lavinntektslandene.
USAs nye Konto for tusenårsutfordringene ( « Millennium Challenge Account » , MCA) som innebærer at USAs bistand øker med rundt 50 prosent, eller med USD 5 milliarder på årsbasis, skal også fordeles etter slike kriterier på « god politikk » i mottakerlandene. USAIDs alminnelige bistandsprogram skal imidlertid fortsatt fordeles etter gjeldende retningslinjer inntil videre.
Også Storbritannia og Nederland har vurdert bruken av slike faste og « objektive » kriterier for fordelingen av sin bilaterale bistand. I Nederland er dette gjort gjeldende for en mindre del av bistanden, tilsvarende Norges regionalbevilgninger. I Storbritannia foretas internt en konkret vurdering land for land av hvorfor bevilgningene til de enkelte land likevel avviker fra denne teoretiske fordeling.
For den norske bistanden foretok Verdensbankens forskningsavdeling i 2000 en tilsvarende analyse av landfordelingen, etter de samme kriterier som Verdensbanken selv benytter. Studien viste at etter denne typen kriterier var landfordelingen av den norske bistanden mer effektiv for å stimulere til vekst og fattigdomsreduksjon enn gjennomsnittet for all bistand, og like effektiv som fordelingen av Verdensbankens IDA-ressurser.
Det er imidlertid betydelig usikkerhet knyttet til slike analyser, som ikke gjenspeiler innholdet i utviklingssamarbeidet eller hvordan samarbeidet og de enkelte bistandstiltakene fungerer i det enkelte land. De reflekterer heller ikke hvordan bistand kan benyttes strategisk i enkelte « vanskelige » land der et land som Norge kan ha en positiv innflytelse gjennom den politiske bistandsdialogen, eller fokusere på fredsbygging, menneskerettigheter eller annen styresett-forbedring.
Det er svært vanskelig å finne klare og udiskutable indikatorer på god utviklingspolitikk, selv om det er bred enighet om hovedlinjene i denne. Likevel er slike analyser av stor interesse, fordi de kan gi en klarere grunnlag for debatt om hvilke betingelser som må være tilfredsstilt i mottakerlandene for at omfattende bistand skal utnyttes effektivt. Regjeringen støtter derfor opp under det arbeidet som gjøres i Verdensbanken og andre finansinstitusjoner for å justere bistandsvolumet til mottakerlandene etter kvaliteten på landenes utviklings- og fattigdomsrettede politikk, og deres kapasitet og vilje til å gjennomføre denne.
For den norske bistanden foretar Regjeringen regelmessige vurderinger av utviklingen i hvert av samarbeidslandene om forholdene er til stede for en effektiv utnyttelse av bistanden. Vurderingene omfatter både menneskerettigheter, demokratisering, korrupsjon og kvaliteten på offentlig forvaltning, såvel som hvordan landene bidrar til å gjennomføre sine strategier for fattigdomsreduksjon og oppnå tusenårsmålene. I de konfliktrammede landene vurderes hvordan myndighetene håndterer konflikten og bidrar til fredsbygging. Regjeringen vil arbeide med å systematisere slike vurderinger ytterligere på en sammenlignbar basis, og sammenholde dem med analysene i de multilaterale organisasjonene. Regjeringen vil legge vekt på slike analyser, men også egne erfaringer med fremdriften i bistandssamarbeidet i det enkelte land, som grunnlag for landfordelingen av den bilaterale stat-til-stat bistanden.
Regjeringen vil:
opprettholde ordningen med hovedsamarbeidsland og samarbeidsland,
styrke budsjettpostene som er øremerket til hovedsamarbeidsland og samarbeidsland (regionbevilgningene),
bidra å vri innsatsen fra frivillige organisasjoner og næringslivet inn mot samarbeidslandene og andre minst utviklede land (MUL),
støtte arbeidet i multilaterale organisasjoner for å utarbeide bedre kriterier for fordeling av bistandsvolumet etter kvaliteten på landenes utviklings- og fattigdomsrettede politikk
fortsatt gjennomføre regelmessige vurderinger av landfordelingen av stat-til-stat bistanden basert på systematiske gjennomganger av betingelsene for en effektiv utnyttelse av norsk bistand i disse landene.
utrede et mer konkret mål for større konsentrasjon av den bilaterale innsatsen (eksklusiv humanitær bistand og nødhjelp) og komme tilbake med et konkret forslag i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.
5.7 Viktige innsatsområder i norsk utviklingssamarbeid
Fattigdommen i de ulike land og regioner skyldes mange faktorer som varierer fra et område til annet, og innsatsen for å bekjempe fattigdommen må føres på mange fronter og sektorer. Norge kan ikke bidra like sterkt på alle fronter og alle områder. Innsatsen må fokuseres for å være effektiv.
Som nevnt i avsnitt 5.2, legger regjeringen spesielt vekt på betydningen av godt styresett, næringsutvikling og handel, styrking av det sivile samfunn, samt fredsbygging i konfliktrammede områder. Disse er omtalt videre i kap. 6 til 9. I tillegg anses enkelte sektorer og målgrupper som er helt vesentlige for å styrke kampen mot fattigdommen i mange fattige land der Norge har forutsetninger for å kunne yte et effektivt bidrag. Dette gjelder utdanning, helse og kampen mot hiv/aids, bærekraftig utvikling og oppfølging av WEHAB-initiativene, og styrking av rettighetene for utsatte grupper som mennesker med funksjonshemninger, urfolk og barn. Regjeringen tar bl.a. sikte på å utarbeide en revidert strategi for Norges innsats for barn i utviklingsland i løpet av 2004. Arbeidet for å fremme likestilling mellom kjønnene og bedre kvinners stilling er et mål som gjennomsyrer hele utviklingspolitikken. Utenriksdepartementets strategi for kvinne- og likestillingsrettet utviklingssamarbeid (1997-2005) skal oppdateres i løpet av 2005. 3 Regjeringen har videre nylig lagt frem en egen plan for det internasjonale arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter. 4
Norge vil arbeide for å fremme disse innsatsområdene i relevante fora både internasjonalt og på landnivå, og bruke bistanden og andre virkemidler for å støtte opp under disse prioriteringene. Dette innebærer ikke at bistanden i alle samarbeidsland eller samtlige kanaler skal omfatte alle satsingsområder. Det er situasjonen på landnivå som avgjør hva Norge skal bidra med, i forhold til behov, andre giveres innsats, og de spesielle forutsetninger Norge har for å bistå. Det er heller ikke slik at innsatsen på alle områdene kan måles ved bruk av bistandsressurser alene. På noen områder prioriteres det internasjonale arbeidet og bruken av multilaterale kanaler. For andre områder er det mest effektive å fremme spørsmålene gjennom utviklingsdialogen på landnivå å påvirke samarbeidslandenes egne myndigheter til å oppfylle sine internasjonale forpliktelser, og for andre områder igjen vil samarbeid med norske fagbaser eller det sivile samfunn være det mest aktuelle.
Det internasjonale samarbeidet står helt sentralt. Der Norge lykkes, sammen med andre likesinnede, å skape tydeligere internasjonal forståelse, etablere nye konvensjoner, internasjonale handlingsplaner og eventuelt ny rettsorden som sikrer rettigheter og gir internasjonal retning på arbeidet, har vi nådd langt. Når de store finansinstitusjonene og de relevante FN-organisasjonene følger opp denne dagsorden og flytter flere ressurser til de samme prioriterte sektorer og målgrupper, vil også effektene bli langt større enn bare ved bruk av det norske bistandsbudsjettet.
På landnivå kombineres bruken av bistandsressurser med den utviklingspolitiske dialogen i nært samarbeid med andre givere og innen rammen av de nasjonale strategier for utvikling og fattigdomsreduksjon.
Her gis en kort fremstilling av de sektorer og målgrupper som regjeringen vil legge spesiell vekt på, i tillegg til styrking av rettighetene til kvinner og til barn som en tverrgående prioritering, og de områdene som omtales i egne kapitler (godt styresett, næringsutvikling, det sivile samfunn, og fredsbygging):
Utdanning – jobb nummer en
Utdanning er en menneskerett og en forutsetning for økonomisk og sosial utvikling. Kunnskap gir enkeltmennesker økt egenverd og tiltro til at det ved hjelp av egne krefter kan bedre livssituasjonen for seg selv og sin familie. Utdanning fremmer helse og er sentral i bekjempelsen av hiv/aids. Utdanning for alle er en av de viktigste bidragene for å utrydde fattigdom. Gjennom Dakar-erklæringen av 2000 forpliktet det internasjonale samfunnet seg til å sikre at ingen land som tar « Utdanning for alle » på alvor, skal mangle ressurser til å gjennomføre dette. Derfor er utdanning jobb nummer 1 i norsk utviklingspolitikk.
To av tusenårsmålene handler om utdanning (jf. kap.2). Mål nummer 2 er å sikre grunnskoleutdanning for alle innen år 2015, og mål nummer 3 om likestilling og styrking av kvinners stilling skal måles ved full likestilling i grunnskolen innen år 2005, og i øvrige utdanningsnivåer innen 2015. Det er fortsatt et langt stykke frem til disse målene er oppnådd, for det er fremdeles 113 millioner barn i skolealder uten tilgang på utdanning, og både i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara er det 20 prosent færre jenter enn gutter i grunnskolen. Likevel er det sannsynlig at disse målene i hovedsak kan nås med forsterket innsats.
Satsing på utdanning er ikke bare et spørsmål om at barn får et skoletilbud. Det er vel så mye et spørsmål om barna faktisk lærer det som er forutsatt, og at de gjennomfører skolen. Skoleklasser i utviklingsland er ofte overfylte. Det er mangel på skolebøker og utstyr. Det skolemateriell som finnes, er i mange tilfeller uegnet eller av dårlig kvalitet. Det er for få lærere, og lærerne er ofte dårlig kvalifisert faglig sett. Store grupper av barn møter en skole som oppfattes som irrelevant og som kulturelt og språklig er fremmed sett fra deres ståsted. For mange foreldre innebærer det å sende barna til skolen utgifter eller tapt arbeidsinntekt. For at alle barn skal kunne få – og fullføre – en elementær skolegang med relevant innhold og av rimelig kvalitet, må det i mange land skje en omfattende utvikling av grunnskolesystemet. En ren utbygging av volumet er i seg selv ikke tilstrekkelig.
Norge må ta sin del av ansvaret for at de internasjonale målene kan realiseres. Derfor la regjeringen i januar 2003 frem en strategi for Norges internasjonale bidrag til målet om utdanning for alle. 5 Sentrumsregjeringen la i 1999 frem en strategi for styrking av forskning og høyere utdanning i tilknytning til Norges forhold til utviklingslandene, 6 som blir fulgt opp av denne regjeringen. Hovedmålene som ble vedtatt på Dakar-konferansen om utdanning i 2000 er nedfelt i den norske utdanningsbistanden.
I utdanningsstrategien fastslår regjeringen en rekke førende prinsipper for hvordan Norge vil fremme målet om utdanning for alle. Det er regjeringens oppfatning at grunnskoleutdanning skal være gratis for alle, at grunnskolen skal fremme demokrati og menneskerettigheter, og at utdanning til jenter er en prioritert oppgave. Det offentlige må ta hovedansvaret for utdanning, men selve utdanningstilbudet kan være både offentlig og privat. De fremste partnere innen utdanning er Norges samarbeidsland og de multilaterale organisasjonene, men frivillige organisasjoner kan også brukes. De er spesielt effektive i å nå utsatte målgrupper. Det er samarbeidslandene selv som har ansvar for å utforme sin utdanningspolitikk og for å sikre sine innbyggere et grunnleggende utdanningstilbud. Norges bistand til utdanningssektoren skal være langsiktig og konsistent, og Norge vil samordne sin bistandsinnsats med andre utviklingsaktører. Norge vil også støtte tiltak for å sikre utdanning under nødsituasjoner og umiddelbart etter at krig eller voldelig konflikt er avsluttet.
UNESCO er den sentrale særorganisasjonen for utdanning i FN-systemet med ansvar for utvikling av internasjonale normer og global utdanningspolitikk, supplert av UNICEF. UNESCO har en begrenset tilstedeværelse på landnivå, men har ansvaret for å overvåke og koordinere den globale « Utdanning for alle » -prosessen. Det er viktig at UNESCOs evne til å ivareta dette ansvaret utvikles og styrkes. Rapporteringen som kommer frem årlig i UNESCOs Global Monitoring Report er sentral i dette arbeidet.
Verdensbanken er den største finansieringskilden for bistand til utdanning, og var initiativtaker til det såkalte « snarvei-initiativet »(Fast Track Initiative – FTI) , som har til mål å mobilisere flere ressurser for å styrke implementeringen av tusenårsmålet om utdanning for alle. Norge har bidratt til at også FN-organisasjonene samarbeider om initiativet, og deltar i det internasjonale styret for dette initiativet.
Regjeringen bidrar aktivt for å styrke de multilaterale organisasjonenes muligheter til å akselerere den globale satsing på grunnskoleutdanning for alle, og legger spesielt vekt på tusenårsmål nummer 3 for å styrke likestilling og utdanning for jenter. Norge bidro til å etablerte et eget program i UNICEF for å få flere jenter til å fullføre grunnskolen. De gode erfaringene med dette har bidratt til at UNICEF nå har fått ansvaret for å lede det internasjonale arbeidet for jenters utdanning. UNICEFs program for jenters utdanning har nå fått mange givere.
Regjeringen vil trappe videre opp støtten til Utdanning for alle til 15 prosent av norsk bistand innen 2005. Det er spesielt gjennom multilaterale kanaler, som UNICEF og Verdensbanken, opptrappingen vil skje. Norge har allerede et høyt nivå i utdanningsbistanden i det bilaterale samarbeidet, andelen av støtte til utdanningstiltak har ligget nokså stabilt rundt 15 prosent i de siste år.
Utdanningsbistanden til hovedsamarbeidslandene Zambia, Tanzania og Nepal er kanalisert gjennom nasjonale sektorprogrammer for utdanning, det samme vil bli tilfellet i Bangladesh i inneværende år. Innenfor sektorprogram for utdanning i Vietnam har norsk innsats spesiell fokus på marginaliserte grupper. I Uganda, Guatemala, Pakistan og Det palestinske området videreføres utdanningsbistand. Bistanden til utdanning trappes opp i Eritrea og i Angola og det samme vurderes i Mali og på Madagaskar.
Et særlig problem i mange land med svake utdanningssystemer er at kapasiteten til å planlegge og gjennomføre utviklings- og utbyggingsprogram er liten både i offentlig og frivillig sektor. Utviklingen begrenses ikke bare av utilstrekkelig finansiering, men også av manglende kapasitet til å absorbere ytterligere finansiering. Som i andre sektorer, blir derfor støtte til sektorprogram på utdanningssektoren sett i sammenheng med støtte til forvaltningsreform og utvikling av offentlig administrasjon.
Til tross for den sterke internasjonale fokus på grunnskoleutdanning for fattige land og befolkningsgrupper er realiteten fortsatt at den største andel av internasjonal utdanningsbistand går til videregående og høyere utdanning i mellominntektsland. Fokus på fattigdomsreduksjon og utdanning i de fattigste landene tilsier at støtten også til utdanning på mellomnivå og høyere nivå i større grad bør kanaliseres til lavinntektsland. Utbygging av grunnskoleutdanning innebærer behov for lærere og skoleledere. En fem- eller seksårig grunnskoleutdanning er heller ikke tilstrekkelig for å dekke verken den enkeltes eller samfunnets utdanningsbehov. Mens hovedsatsingen må være i grunnskoleutdanningen, er det også behov for samtidig å videreutvikle og styrke et helhetlig utdanningssystem, hvor både ungdomstrinn, videregående, yrkesfaglig og høyere utdanning har sin plass. Norge vil derfor i samarbeid med andre bistandsaktører bidra til å støtte det enkelte mottakerland i arbeidet med å få til en balansert utvikling av hele utdanningskjeden. Norsk faglig og finansiell bistand til utdanningssektoren vil ta hensyn til dette, i den økte innsatsen for å nå tusenårsmålene for utdanning.
Helse
Helse har lenge vært et prioritert område for norsk utviklingspolitikk, og regjeringen vil videreføre et sterkt engasjement på helsesektoren og det høye nivået på bistanden til helse. Tre av tusenårsmålene er direkte relatert til helse: Mål nummer 4 er å redusere dødeligheten for barn med to tredjedeler innen 2015, mål nummer 5 er å minske dødeligheten blant gravide og fødende kvinner med tre fjerdedeler inne 2015, og mål nummer 6 er å stoppe og reversere spredningen av hiv/aids, malaria og andre dødelige sykdommer innen samme tidsfrist. Det er også slått fast, bl.a. i en rapport utarbeidet for Verdens helseorganisasjon WHO om makroøkonomi og helse, at investeringer i helse også er viktig for tusenårsmål nummer 1 om å halvere den absolutte fattigdommen. Dette er nærmere omtalt i kap. 2 om tusenårsmålene.
En god nok folkehelse er en av forutsetningene for en demokratisk og bærekraftig utvikling, for verdiskapning og for fattigdomsbekjempelse. Dårlig helse er like mye en årsak til fattigdom som en konsekvens av fattigdom. Mesteparten av sykdom og død i våre samarbeidsland er forårsaket av noen få sykdommer. Flere av dem er reflektert i tusenårsmålene, som hiv/aids, tuberkulose, malaria, seksuelt overførbare sykdommer, sykdom knyttet til svangerskap og fødsel, sykdommer som kan forebygges med vaksine, og barnesykdommer som luftveisinfeksjoner og diaré.
Redusert barne- og mødredødelighet og bedre mødrehelse er sentrale tusenårsmål. Det er det gode grunner for: I lavinntektsland dør mer enn hvert tiende barn før det fyller fem år. Mer enn 10 millioner barn dør årlig av sykdommer som de kunne vært beskyttet mot gjennom en kombinasjon av godt stell, riktig ernæring, vaksiner og tilgang til elementær medisinsk behandling. Over en halv million kvinner dør hvert år som følge av komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel. 99 prosent av disse dødsfallene forekommer i utviklingsland, og de fleste av dem kunne ha vært unngått med enkle grep. En reduksjon av dødeligheten blant gravide og fødende vil kreve styrking av innsatsen for reproduktiv helse. Dette innebærer tilgang til helsetjenester under svangerskapet, under og etter fødselen. Det er behov for større investeringer i helsesystemer som gjør det mulig å heve kvaliteten og gi større dekning på grunnleggende tjenester som fødselshjelp og kontroll før og etter fødsel for de fattige.
Unge kvinner utgjør en særlig sårbar gruppe. Ungdom i utviklingsland er spesielt sårbare når det gjelder uønsket seksualitet og graviditet, risiko for komplikasjoner av farlige, illegale aborter, hiv/aids og andre seksuelt overførbare sykdommer, samt vold, voldtekt og prostitusjon. Hvert år blir mange svært unge tenåringsjenter gravide med den økte faren for komplikasjoner tidlig graviditet medfører. Integrerte helsetjenester overfor ungdom kombinert med god informasjon er viktige elementer i en forebyggende strategi overfor ungdom, men få utviklingsland har personell og ressurser til dette.
Investeringer i helse er en av forutsetningene for økonomisk utvikling og reduksjon i fattigdom. WHOs studie om makroøkonomi og helse knytter på en klar måte forbindelsene mellom økonomisk utvikling, fattigdom og utvikling av menneskelige ressurser. Det finnes kostnadseffektive tiltak. De tilbys imidlertid ikke i et omfang som svarer til behovet, og de når ikke godt nok de som har størst behov. Økt satsing vil kreve robuste helsesystemer; personell som har tilstrekkelige incentiver for sitt arbeid, velfungerende infrastruktur, informasjonssystemer og kapasitet for planlegging, styring og ledelse.
Helsesektoren er under reform i mange land, med økt innslag av private aktører. Samtidig er det i mange land erfarne ikke-statlige organisasjoner som har mye å bidra med i helsearbeidet. Det ligger store utfordringer i å utvikle statens kapasitet til politikkutforming, styring og regulering, og samtidig legge forholdene til rette for konstruktiv deltagelse fra ikke-statlige aktører.
Internasjonalt er WHO den sentrale faginstans for internasjonalt samarbeid om helse og helsepolitikk. WHO utvikler globale normer og standarder og koordinerer den globale helsesikkerheten. Norge samarbeider tett med WHO på mange områder, både i vår nasjonale helsepolitikk, og internasjonalt. Verdensbanken er vokst frem som en av de største finansieringskildene for utviklingsprogrammer innen helse, og har fått en fremtredende plass både internasjonalt og på landnivå ved utvikling av helsepolitiske prioriteringer og hvordan helsesektoren organiseres i det enkelte land. Dessuten er UNICEF er viktig aktør spesielt i vaksinekampanjer og andre helseprogrammer for barn og mødre. FNs befolkningsfond UNFPA har et spesielt ansvar for reproduktiv helse.
Den globale vaksinealliansen GAVI er en sentral partner i arbeidet med å sikre et fullverdig vaksinetilbud mot smittsomme sykdommer. GAVI ble etablert i 1999 som et samarbeid mellom offentlige og sentrale aktører og med UNICEF og WHO som viktige partnere. Alliansen har satt nytt fokus på vaksine etter et tiår med fallende vaksinedekning i verdens fattigste land. Norge øker bidraget til GAVI betydelig fra 2004 fra et allerede meget høyt nivå. Norge var i 2002 GAVIs nest største bidragsytende land. Fra norsk side er en også opptatt av å sikre at GAVI og andre fond bidrar til en generell styrking av helsesektoren. Norge vil vurdere fremtidig nivå på støtten til GAVI på basis av en full evaluering av initiativet og se denne innsatsen i sammenheng med den øvrige helsebistanden.
Alle de nye internasjonale initiativene som « Roll Back Malaria » (skyv bort malaria), « Stop TB » (stopp tuberkulosen), « Safe Motherhood Initiative » (initiativet for trygt svangerskap og fødsler) og de globale helsefondene GFATM og GAVI søker å mobilisere ressurser for økt innsats mot « fattigdomssykdommene » . Samtidig pågår en prosess i mange land for å samle giverressurser omkring helhetlige sektorprogrammer. Landenes egne sektorplaner søkes koordinert med overordnete fattigdomsstrategier, og både sektorprogram og de nye fondsmekanismene for finansiering må forholde seg til denne virkeligheten på landnivå. Skal vi bidra til levedyktige helsesystemer og bedret folkehelse i samarbeidslandene må vi sikre at de ulike innsatsene ses i en helhetlig sammenheng. Denne helheten går dessuten langt utover helsesektoren som sådan. Noen av de viktigste direkte årsakene til sykdom og dårlig helse finner vi i problemer som mangelfull ernæring, forurenset drikkevann og dårlige sanitærforhold. Viktige bakenforliggende årsaker er knyttet til fattigdom og manglende grunnskoleutdanning, spesielt blant kvinner. Innsats i forhold til disse utfordringene må være en sentral del av den totale felles helseinnsatsen.
Også alkohol og andre rusmidler representerer en alvorlig trussel mot folkehelsen i fattige land. I følge WHO er alkoholrelaterte dødsfall og uførhet årsak til 4,1 prosent av den totale sykdomsbyrden i verden, og alkohol er rangert som den største risikofaktoren for dødelighet og uførhet i land med overgangsøkonomier (tidligere Sovjet og Øst-Europa). Det er dokumentert at alkoholbruk øker eksponeringsfaren overfor hiv og det er økende kunnskap om alkoholbrukens negative rolle i sykdomsprogresjonen. Alkoholmisbruk påvirker også pasienters vilje og evne til å følge et behandlingsregime for hiv/aids. Tobakksrelaterte sykdommer er økende i de fleste utviklingslandene. I takt med urbanisering og motorisering har trafikkulykker økt drastisk. Dette utgjør store belastninger på et sårbart helsesystem.
Norge har i stor utstrekning brukt egen kompetanse innen tuberkulose, reproduktiv helse og helseaspekter av hiv/aids i det internasjonale helseengasjementet. Det er nå aktuelt å trekke mer på kompetanse om sammenhenger mellom helsesektoren og resten av samfunnet, i satsingen på helse i årene som kommer.
Kampen mot hiv/aids
Hiv/aids-pandemien er allerede en utviklingskatastrofe i en rekke land, særlig i det sørlige Afrika, og er på fremmarsj i store deler av verden. Estimater fra FN viser at 40 millioner mennesker lever med hiv/aids ved inngangen til 2004. 20 millioner er allerede døde av sykdommen, og 14 millioner barn er foreldreløse på grunn av hiv/aids. Det er Afrika sør for Sahara som er verst rammet, men antall nye smittede vokser nå raskest i land som Russland, Ukraina og de baltiske stater. Det er også meget alvorlig at epidemien øker raskt i folkerike land som India, Kina og Nigeria. Vi har å gjøre med en global epidemi som vil kreve en massiv og koordinert innsats i årene som kommer. (Jf. også kap.1-3 som omtaler dette.)
Kampen mot hiv/aids skal stå sentralt i norsk utviklingspolitikk. FNs globale strategi legges til grunn for arbeidet. Forebygging gjennom informasjon, opplysning og holdningsendringer er fortsatt en helt avgjørende faktor for å bremse spredningen av hiv/aids i fattige land. Men med økt tilgang på billigere medisiner blir behandling av de hiv/aids-syke en like viktig del av den samlede innsatsen. Forebygging, behandling og omsorg er likestilte områder i den norske hiv/aids-politikken. I Afrika, der smitten nesten utelukkende overføres heteroseksuelt, er det en alarmerende økning i antallet hiv-smittede kvinner. Regjeringen vil særlig legge vekt på at jenters og kvinners rettigheter må prioriteres for å øke deres muligheter for å beskytte seg selv og sine barn mot hiv-smitte.
Boks 5.12 Hiv/aids i Uganda – snuoperasjonen som lyktes
På en tid da de fleste afrikanske land benektet at aids-epidemien var et reelt problem, valgte Uganda å møte situasjonen ansikt til ansikt. Derfor har befolkningen i Uganda klart å snu utviklingen. Utbredelsen av hiv/aids er redusert fra gjennomsnittlig 20 prosent tidlig på 1990-tallet til nær 6 prosent i dag. Dette kan forklares med tidlig intervensjon; sterkt engasjement og åpenhet fra landets ledelse; bredt nasjonalt partnerskap; og ABC-strategien – « Abstinence, Be faithful and Use of Condoms » (avhold, trofasthet og bruk av kondom). Uganda var også tidlig ute med å arbeide for at så mange som mulig får tilgang på antiretrovirale legemidler.
Historien om hiv/aids i Uganda viser at det nytter å snu en negativ utvikling. Det lønte seg å satse på forebygging, og det var de yngste som først evnet å forandre atferd. Målgruppen nå er spesielt de unge.
Under en spesialsesjon i FN i 2001 ble det vedtatt en erklæring med forpliktelser angående hiv/aids («Declaration of commitment on hiv/aids») av alle 189 medlemsland. Erklæringen synliggjør den enstemmighet det er i verdenssamfunnet for de tiltak som må iverksettes for å bekjempe hiv/aids i tråd med FNs tusenårsmål. Det er imidlertid mange lands myndigheter som ennå ikke tar denne trusselen alvorlig nok i sin nasjonale politikk.
FNs felles aidsprogram UNAIDS ble etablert i 1996 og eies nå av åtte FN-organisasjoner (bl.a. WHO, UNICEF, UNFPA og UNDP) sammen med Verdensbanken. UNAIDS overvåker utviklingen av hiv/aids-epidemien, setter kampen på den politiske dagsorden globalt og nasjonalt, bidrar med strategisk informasjon, mobiliserer ressurser, og arbeider for bedre koordinering av innsatsen. Norge var en av pådriverne for å etablere UNAIDS, og er den tredje største bidragsyteren til programmet.
UNAIDS er ingen stor finansieringskilde for hiv/aids-tiltak. Medeierorganisasjonene i FN og Verdensbanken, såvel som bilaterale og private givere gir større finansielle ressurser. Dette er likevel langt fra tilstrekkelig. For å skaffe mer effektiv finansiering ble det på initiativ fra FN og med støtte fra statslederne i G8 og afrikanske statsledere, etablert et globalt fond for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria (GFATM). Fondet har gjennom tre søknadsrunder bevilget USD 2,1 milliarder til 121 land, og rundt 60 prosent av disse midlene er brukt til å bekjempe hiv/aids. Regjeringen støtter dette globale fondet, og økte bevilgningene betydelig fra 2004.
I norsk utviklingspolitikk er kampen mot hiv/aids en tverrsektoriell satsning som vil bli enda viktigere i årene som kommer. Norge støtter også en rekke andre initiativ som Det internasjonale aidsvaksineinitiativet (IAVI) og Det internasjonale partnerskap for mikrobiosider 7 (IPM). Norge går inn for at FN-systemet og utviklingsbankene skal intensivere integrasjonen av hiv/aids-arbeidet innen sine mandatområder, og arbeider for dette både innen bl. a. UNICEF, UNFPA, WHO, FAO og Verdensbanken. UNAIDS bør fortsatt ha en sentral rolle i innhenting og spredning av informasjon, i utforming av generelle retningslinjer, og for den generelle koordinering av hiv/aids-arbeidet innen det multilaterale systemet. UNAIDS bør også bistå myndighetene med koordinering på landnivå. De regionale utviklingsbankene har i mindre grad enn Verdensbanken satt hiv/aids på sin dagsorden, og i tiden fremover vil en fra norsk side prioritere arbeidet med hiv/aids i de regionale bankene.
Verdens handelsorganisasjon WTO har også vært en viktig aktør når det gjelder å bedre tilgang på hiv/aids-medisiner til en rimelig pris i fattige land. I en egen erklæring fra ministerkonferansen i Doha i 2001 ble det gjort klart at TRIPS-avtalen ikke er til hinder for at WTO-medlemmene kan treffe tiltak for å beskytte folkehelsen, bl.a. gjennom avtalens bestemmelser om tvangslisens. (Jf. omtale i avsnitt 3.2)
I Afrika, der epidemien i mange land gjennomsyrer hele samfunnet, er det en hovedutfordring å styrke det nasjonale aids-arbeidet. Målet er ett nasjonalt strategisk rammeverk, ett bredt sammensatt nasjonalt aidsråd og ett felles system for resultatoppfølging.
I Zambia, Tanzania, og Etiopia har man fra norsk side støttet opprettelsen av nasjonale aids-råd og utvikling av nasjonale aids-strategier. Foreløpig er det bare i Malawi at arbeidet har kommet så langt at Norge i samarbeid med andre givere kanaliserer innsatsen direkte inn i det nasjonale aids-programmet. Støtte kanaliseres også gjennom norske og lokale frivillige organisasjoner i samarbeidslandene.
Bærekraftig utvikling og oppfølging av toppmøtet i Johannesburg
FNs Toppmøte i Johannesburg høsten 2002 rettet igjen søkelyset på den grunnleggende betydningen av en bærekraftig utvikling. Et helhetlig perspektiv der økonomiske, sosiale og miljørettede hensyn balanseres og ses i sammenheng er nødvendig for å gi retning til en rettferdig utvikling som ikke går på bekostning av livsgrunnlaget til fremtidige generasjoner. Fra norsk side ble det i Johannesburg lagt vekt på at fattigdomsbekjempelse er den fremste utfordringen i arbeidet for en bærekraftig utvikling. Innen utviklingsarbeidet må det gis prioritet til en bærekraftig forvaltning av de naturressursene som de fattigste er mest avhengig av for å ivareta helse og skape økonomisk utvikling. I tusenårsmål 7 om å sikre en miljømessig bærekraftig utvikling, er et sentralt delmål at bærekraftsprinsippene skal integreres i landenes politikk og programmer. Som angitt i regjeringens strategi for bærekraftig utvikling, ser Norge det som en sentral utviklingspolitisk oppgave å arbeide for reell fremgang på dette området. 8 Dette kan skje på ulike måter. Generelt vil en fra norsk side legge vekt på at miljø og bærekraftig utvikling innarbeides i utviklingslandenes fattigdomsstrategier, basert på nasjonale analyser av utfordringer og ressurser.
FN har identifisert noen områder som står sentralt dersom verdenssamfunnet skal kunne realisere gjennomføringsplanen fra Johannesburg. Dette er det som refereres til som WEHAB (vann, energi, helse, landbruk og biodiversitet). Oppfølgingen av Toppmøtet om bærekraftig utvikling gis høy prioritet i det norske utviklingssamarbeidet. I tillegg til helse og landbruk som er egne satsningsområder, vil den norske oppfølgingen av Toppmøtet i Johannesburg særlig være knyttet til WEHAB-områdene; vann, fornybar energi, og naturressursforvaltning/biologisk mangfold.
Norsk innsats innenfor disse områdene er allerede betydelig. Norge ga i Johannesburg tilsagn om ytterligere til sammen 375 mill.kr. over treårsperioden 2003-2005 som øremerkes WEHAB-områdene. Denne opptrappingen ble innledet i statsbudsjettet for 2003 og videreføres i årene fremover I tilleggssatsningen skal Norge styrke viktige bilaterale tiltak hvor en fra norsk side allerede bidrar, og gi bidrag til nye, strategiske programmer i regi av multilaterale organisasjoner. Det legges stor vekt på dialogen med mottakerlandenes egne myndigheter, og norsk innsats også på dette området må bygge på landenes egne planer og prioritering. Det foreligger planer for konkrete innsatser innenfor de prioriterte WEHAB-områdene. Innsatsen innen WEHAB-områdene (utenom helse) utgjør for tiden til sammen mellom 700 og 900 mill.kr. årlig
Kapasitetsbygging, teknologioverføring samt finansiell støtte til å gjennomføre tiltak vedtatt i de internasjonale forhandlingsprosessene knyttet til miljø og bærekraftig utvikling, har vært utviklingslandenes sentrale krav de siste ti årene. Støtte til kapasitetsbygging og teknologioverføring er også en helt sentral del i handlingsplanen fra Johannesburg, og vil derfor være et viktig satsningsområde under alle WEHAB-områdene.
FNs Miljøprogram (UNEP) og FNs Bosettingsprogram (UN-HABITAT) har ansvar for oppfølging av viktige deler av den miljøpolitiske agendaen, men like viktig er arbeidet for WEHAB-oppfølging innen utviklingsorganisasjoner som Verdensbanken og UNDP.
UNEP har en sentral rolle for å styrke miljøpilaren i arbeidet for en bærekraftig utvikling. Norge støtter spesielt opp om UNEPs program for å bygge forvaltningskapasitet i fattige land om sammenhengene mellom miljø og fattigdom. Gjennom tilleggsressursene bidrar Norge til å øke kapasiteten i utviklingsland til oppfølging av konvensjonene for biologisk mangfold, forørkning, m.v. Ved å legge en økosystemtilnærming til grunn for forvaltning av naturressurser og miljø, vil man ha en god basis for å nå både miljømål og utviklingsmål samtidig. En slik tilnærming vil også kunne nå de fattigste grupper som er mest avhengig av tilgang på naturressurser. Samtidig sikres synergi i gjennomføring av de internasjonale miljøkonvensjonene om klima, biologisk mangfold og forørkning.
Regjeringen tar sikte på å oppdatere gjeldende strategi for miljørettet utviklingssamarbeid. 9 Grunnlaget for oppdateringen vil være sentrale politiske dokumenter, bl.a. de som har sitt utspring i Toppmøtet i Johannesburg.
UN-HABITAT har som FNs fagorgan på bosettingsområdet, ansvar for oppfølging av delmålet under tusenårsmål nr. 7 om å forbedre livet i slumområdene. I denne sammenheng er UN-HABITAT også viktig for oppfølgingen av vann- og sanitærmålene. Organisasjonen vil være sentral i kampen mot fattigdom i byene og i arbeidet med utvikling av bærekraftige bysamfunn i de fattigste landene, særlig i Afrika. Norge vil fortsatt aktivt støtte UN-HABITAT.
Bærekraftig energi
I følge FNs Klimapanel (IPCC) har den globale middeltemperaturen steget med 0,6 grader Celsius siden 1860 og IPCC anslår en videre temperaturøkning på 1,4 - 5,8 grader Celsius i løpet av de neste 100 år. Disse endringene har sammenheng med en kraftig økning i konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren. Energisektoren står for en betydelig andel av de globale klimagassutslippene. Behovet for en vesentlig reduksjon i utslippene av klimagasser stiller derfor spesielt krav til energisektoren. Norge har, som en betydelig energinasjon, et spesielt ansvar for å fremme en energipolitikk basert på målet om en bærekraftig utvikling også gjennom utviklingssamarbeidet.
En viktig utfordring vil her være å legge forholdene bedre til rette for introduksjon av ny og klimavennlig teknologi og utvikling av nye fornybare energikilder til akseptable kostnader. Det er forventet en økning i globalt energiforbruk på nær 60 prosent frem mot 2020, og utviklingslandene vil om ikke lenge gå forbi OECD-landene i energiforbruk. Likevel har fortsatt rundt 2 milliarder mennesker ikke tilgang på elektrisitet eller annen kommersiell energi. Omkring en tredjedel av jordens befolkning, hovedsakelig i utkantstrøk, har kun tilgang til tradisjonelle energiforsyninger som f.eks. ved. Mindre enn ti prosent av befolkningen i Afrika sør for Sahara (unntatt Sør-Afrika) har adgang til kommersiell, dvs elektrisk, energiforsyning. Samtidig er adgang til energi til en overkommelig pris en viktig innsatsfaktor i kampen mot fattigdom. En viktig målsetning er derfor å utvikle systemer for å få energi frem til forbruker også i de fattigste regioner.
Toppmøtet i Johannesburg i 2002 la opp til at alle land skal bruke eksisterende energikilder mer effektivt. Fossile energiressurser vil fortsette å spille en helt dominerende rolle i energibildet i de kommende tiår, derfor kreves det en forsterket innsats rettet mot bruk av bedre teknologi for disse og for energieffektivisering. Det er imidlertid svært viktig å øke innsatsen for å utvikle og ta i bruk fornybare energikilder som vannkraft, vindkraft, bioenergi, solenergi, bølgekraft, m.v. Energitilgang er svært viktig for å få økt vekst i utviklingslandene. Utfordringen blir derfor å finne bærekraftige løsninger for energiforsyning, til akseptable priser.
Et sentralt punkt i det internasjonale energisamarbeidet vil være å finne frem til satsingsområder som utviklingslandene selv ønsker å prioritere innenfor en bærekraftig utvikling. Nasjonalt lederskap i utviklingsprosessene er grunnleggende prinsipper i norsk utviklingspolitikk også på energifeltet. Det betyr at det er samarbeidslandenes myndigheter som avgjør egne prioriteringer på energifeltet, og dermed hva de ønsker bistand til. Fra norsk side er det viktig at norsk kompetanse på vannkraft og andre energiformer blir tilbudt mottakerne, mens det er de selv som velger hvordan de vil prioritere. Regjeringen har i sine prinsipper for utviklingssamarbeidet innen energisektoren lagt inn en premiss om at ny teknologi som introduseres i utviklingsland bør være teknisk og økonomisk utprøvd.
Regjeringen er positivt innstilt til økt innsats også på ny fornybar energi. Det bilaterale engasjementet på dette området bør være godt forankret i et solid norsk fagmiljø, på samme måte som Norges vassdrags- og energidirektorat har fulgt opp på vannkraftområdet. Regjeringen vil invitere til samarbeid med relevante aktører for å styrke slagkraften på dette området.
Internasjonalt vil en fra norsk side arbeide i ulike fora for å gi et ekstra løft til bruk av fornybar energi. I den internasjonale oppfølgingen av toppmøtet i Johannesburg deltar Norge i koalisjonen for fornybare energikilder som ble etablert under toppmøtet sammen med bl.a. EU og andre likesinnede land. Koalisjonen var et resultat av manglende gjennomslag under toppmøtet i Johannesburg for konkrete målsettinger om å øke den globale bruken av fornybare energikilder, slik bl.a. Norge gikk inn for. Koalisjonens mål er å oppnå en betydelig økning i den globale bruken av fornybare energikilder samt å fremme investeringer og utvikle markeder for slik energi. I mars 2004 hadde 85 land sluttet seg til koalisjonen.
Etter toppmøtet har energispørsmål bl.a. vært fulgt opp regionalt gjennom ministerkonferansen i Kiev i mai 2003, hvor det ble vedtatt retningslinjer for energiprising, energisparing og utfasing av miljøskadelige energisubsidier. Verdenskonferansen om fornybar energi i Bonn i juni 2004 blir en viktig milepæl i det videre arbeidet med å videreutvikle og ta i bruk fornybar energi globalt.
Vannsektoren
Mer enn 1,1 milliarder mennesker mangler i dag tilgang til rent drikkevann og mer enn 2,4 milliarder mennesker mangler tilgang til grunnleggende sanitære tjenester. Som følge av dette er anslagsvis halvparten av verdens sykehussenger til enhver tid opptatt av pasienter som lider av vannrelaterte sykdommer. 10 000 mennesker dør hver eneste dag p.g.a. dårlig drikkevann, over halvparten av tilfellene er dette barn under 5 år.
«Vannsektoren» er et bredt begrep, og omfatter egentlig flere sektorer: vannforsyning, irrigasjon, vannkraft og vannressursforvaltning. I norsk bistand var vannforsyning og avløp/sanitær lenge gitt prioritet. I de seinere år er imidlertid støtte til vannressursforvaltning økt kraftig, både som et ledd i den økte satsingen på miljøforbedringer i utviklingssamarbeidet og som erkjennelse av vanns store samfunnsøkonomiske betydning i utviklingslandene.
I mange utviklingsland fører manglende irrigasjonssystemer til sviktende matproduksjon. Dårlig beredskap mot flom og tørke fører til ekstrem sårbarhet mot naturkatastrofer. Utslipp av kloakk og miljøgifter i vannveier fører til omfattende helseproblemer. Manglende utbygging og vedlikehold av infrastruktur og utilstrekkelige prisings- og investeringsmekanismer fører til at de fattigste bruker uforholdsmessig mye tid og penger til å skaffe nødvendig vann til husholdningen. Manglende prioritet til vannrelaterte spørsmål fører til svekket utviklingspotensial fordi svarene på disse spørsmålene leder bl.a. til hvordan man kan sikre vekst i mat- og energiproduksjon.
Tre utfordringer på vannområdet er særlig viktige innen det internasjonale utviklingssamarbeidet. For det første er kapasitetsoppbygging innenfor vannforvaltning en utfordring - det er behov for bistand til utvikling av forvaltningsmekanismer innen vannsektoren. Det er behov for utvikling av stabile legale rammeverk som gir prioritet til de fattigste og skaper et forutsigbart grunnlag for private investeringer, og det er behov for å se vannspørsmålene i en integrert sammenheng med andre områder. Regjeringen vil bidra til dette og til utviklingen av integrerte planer for vannressursforvaltning. Den økningen av bevilgningene til vann og sanitær som er en del av satsingen på WEHAB-sektorene, vil blant annet bli benyttet til dette. Slik bistand er i tråd med målsettingen fra toppmøtet i Johannesburg om å etablere integrerte planer innen 2005.
For det andre er det behov for bistand som kan bidra til å dekke det store finansieringsbehovet i vannsektoren. I mange utviklingsland har vannsektoren vært for lavt prioritert. Økt prioritering fra myndighetenes side vil være nødvendig. Deler av finansieringsbehovet vil kunne dekkes ved at det tilrettelegges for private investeringer, nasjonale og internasjonale, der dette er mulig og ønskelig. En betryggende sosial og miljømessig profil må sikres gjennom forvaltningsmessig legale rammeverk. Imidlertid er finansieringsbehovet så stort at det kreves økt bistand, særlig i de fattigste landene og områdene.
For det tredje er det viktig å gi bistand til initiativer og finansieringssystemer som prioriterer de fattigste. Det er imidlertid gjerne en forutsetning for viljen til å investere i faste utgifter til vann og sanitær at slumboere og andre sikres rettigheter i forbindelse med boforhold og annet. Økt eierskap og bedre bærekraft kan sikres ved å stimulere til småskala lokale initiativer, for eksempel innen samling av regnvann. Økt tilgang på vann og sanitær kan også sikres ved å stimulere til prismekanismer som gir kryssubsidiering fra privatpersoner, industri og jordbruk med stor kjøpekraft til de fattigste brukerne som mangler ressurser til å dekke sitt daglige behov. Dette må imidlertid avgjøres lokalt eller nasjonalt av landene selv.
Biologisk mangfold og naturressursforvaltning
Siden Toppmøtet i Johannesburg har man i økende grad valgt å se den rettighetsbaserte tilnærmingen i nær sammenheng med bevaring av biologisk mangfold. Mange befolkningsgrupper og urfolk i tropiske og subtropiske områder er helt avhengige av at det biologiske mangfoldet bevares dersom de skal kunne beholde sine tradisjonelle levesett. Det er derfor viktig at det tas hensyn til tradisjonelle rettigheter og særegne behov i utarbeidelsen av nasjonale strategier for utvikling og fattigdomsbekjempelse.
Viktige områder for bevaring av biologisk mangfold er ofte geografisk overlappende med ulike befolkningsgruppers land- og vannområder. Den lokale befolkningen som har historisk tilknytning til disse områdene, kan ha rettigheter til områdene de bruker og har brukt gjennom generasjoner. Selv om lokalbefolkningen, basert på sine opparbeidede kunnskaper, har bygget opp avanserte systemer og institusjoner for å håndtere sine lokale økosystemer, må de allikevel ofte kjempe for anerkjennelse av bruks- og eiendomsrett til sine jordområder og naturressurser.
Regjeringen går inn for en økt satsing på tiltak innen biologisk mangfold, med vekt på implementering av vedtak under konvensjonen om biologisk mangfold, særlig om økosystemtilnærming, og forørkningskonvensjonen. Satsingen skal økes hovedsakelig i Afrika. Tiltak innen tropisk skog og urfolks bruk av skogressurser er prioritert i Indonesia og Latin-Amerika.
Produksjonsvekst for å bekjempe fattigdommen, kombinert med befolkningsveksten, stiller store krav til en bærekraftig bruk og forvaltning av naturressursgrunnlaget. En særlig kritisk faktor er ferskvann, og 70 prosent av alt ferskvann som brukes går til landbruket. Erosjon, forørkning, saltopphopning, og tap av artsmangfold er andre sentrale utfordringer. Skogressursene har en funksjon både som energikilde, for vannhusholdning, som erosjonsvern og som matkilde i mange utviklingsland. Nødvendigheten av en styrket innsats for å fremme bærekraftig forvaltning av vannressurser, genressurser, skogressurser, marine ressurser og jordressurser ble spesielt fremhevet allerede på Matvaretoppmøtet i 1996.
En langsiktig forsvarlig forvaltning av naturressursene inkluderer utvikling av bærekraftige produksjonssystemer innen primærnæringer som fiske, jord og skogbruk. Det er også viktig med miljøvennlig energiforvaltning, effektiv energibruk og miljøvennlige energibærere og tiltak som fremmer renere produksjon og hindrer forurensning. Tiltak som fremmer bærekraftig vannressursforvaltning vil bli prioritert. God forvaltning av begrensede vannressurser er viktig for lokalbefolkningen, for bærekraftig økonomisk utvikling og for å ivareta fredelig sameksistens mellom stater. Sentralt i dette arbeidet er styrking av kapasiteten i den nasjonale miljøforvaltningen i utviklingslandene.
Tørrlandsområder er utbredt i mange utviklingsland, og kan være svært utsatt for sesongmessige svingninger med tørke og mulige sultkatastrofer. Lav og uforutsigbar nedbør fører til variasjoner og usikkerhet for både avlinger og husdyr. Ressursgrunnlaget tillater ikke store befolkningskonsentrasjoner. Spredt og til dels nomadisk befolkning gjør utbygging av skole, helsetjenester, energi, vei og annen infrastruktur kostbart. Befolkningen er ofte marginalisert i forhold til politiske beslutninger om fordeling av goder og utviklingsinnsats som fattes i hovedstaden.
Norge har gjennom mange år satset på bistand i slike tørrlandsområder gjennom frivillige organisasjoner, særlig i Afrika. Samtidig har Norge bidratt til å bygge opp forskingskompetanse både i Afrika og i Norge for å utvikle mer kunnskap om utviklingsmulighetene i disse områdene. I den norske satsingen vil man videreføre dette fokuset, med vekt på samarbeidet med sivilt samfunn og forskningsmiljøer både i Afrika og i Norge. Dette vil nå bli sett i sammenheng med handlingsplanen for landbruk (jf. kap.7).
Norge støtter også en rekke andre innsatser for å sikre biologisk mangfold og styrke forvaltningen av naturressurser. Regjeringen vil øke innsatsen innenfor disse områdene i oppfølgingen av WEHAB-initiativet. Som eksempler på dette støtter Norge i Tanzania utarbeidelse av en nasjonal strategi og handlingsplan for biologisk mangfold. Programavtalen for miljøvernsamarbeid med Sør-Afrika skal bidra til en gjennomføring av Sør-Afrikas overordnede mål om en bærekraftig forvaltning av miljø og turisme. De globale dimensjoner i Kinas forurensningsproblemer og lokale skader på helse og naturressurser er viktige faktorer for bistandssamarbeidet med Kina. I Indonesia fokuserer miljøsamarbeidet spesielt på implementering av konvensjonen om biologisk mangfold, reinere produksjon i skogindustrien, kystsoneforvaltning. og desentralisering til kommunenivå. Norge bidrar videre med kompetanse på forsvarlig forvaltning av naturressursene på områder som oljesektoren, fisk og marine ressurser, vannkraft og vannressurser.
Funksjonshemmede
Det er rundt 400 millioner personer med nedsatt funksjonsevne i utviklingsland, og mange av disse er blant de aller fattigste og mest utsatte. Undersøkelser viser at de funksjonshemmede kommer svært dårlig ut når det gjelder inntekt, utdannelse og arbeidsledighet. Kvinnene er den gruppen blant de funksjonshemmede som kommer dårligst ut, og er dobbelt diskriminert, både som funksjonshemmede og kvinner. De aller fleste barn med nedsatt funksjonsevne i fattige land får ikke skolegang.
Det internasjonale arbeidet for personer med nedsatt funksjonsevne har i økende grad tatt utgangspunkt i menneskerettighetene, og FN-systemet har støttet opp under dette perspektivet gjennom de siste 20 årene. Dette innebærer at funksjonshemmede ikke plasseres i noen særstilling, men at en tar det selvsagte utgangspunkt at funksjonshemmede er mennesker med like rettigheter og i stand til å bestemme over egne liv.
En egen handlingsplan styrer bistandsarbeidet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. 10 Planen bygger på forskjellige stortingsdokumenter og tar utgangspunkt i FNs standardregler for like muligheter for mennesker med funksjonshemming. Kjernen i standardreglene er at funksjonshemmede skal ha de samme rettigheter og plikter som alle andre i samfunnet.
Regjeringen følger opp denne handlingsplanen, som har en tidsramme på ti år og slår fast at en i utviklingssamarbeidet skal medvirke til at problemstillinger knyttet til funksjonshemmedes livssituasjon kartlegges og tas hensyn til – både i bilateral og multilateral bistand. Rettighetsarbeidet for mennesker med nedsatt funksjonsevne skal inngå som en naturlig del av dialogen med samarbeidslandenes myndigheter og i multilaterale fora, jf. St.meld. nr. 40 (2002-2003) om nedbygging av funksjonshemmende barrierer.
Blant FNs menneskerettighetskonvensjoner er det bare Barnekonvensjonen som nevner funksjonshemmede særskilt. Prinsippet om ikke-diskriminering av funksjonshemmede er imidlertid fastslått blant annet i Wien-erklæringen om menneskerettigheter av 1993 og i FNs standardregler for funksjonshemmede. Prinsippet befestes jevnlig av FNs menneskerettighetskommisjon, som hvert annet år vedtar en resolusjon om funksjonshemmedes menneskerettigheter der Norge er medforslagsstiller.
Innen FN-systemet arbeider det nå en ad-hoc komite med utkast til en ny FN-konvensjon om funksjonshemmede og deres rettigheter. Norge samarbeider med de nordiske land for å støtte dette arbeidet. Regjeringen ønsker en rettighetsbasert konvensjon med ikke-diskriminering, likhet, deltakelse og selvbestemmelsesrett som sentrale elementer. Det er statene som fortsatt skal ha hovedansvaret for funksjonshemmedes forhold. Konvensjonens krav til oppfølging må derfor formuleres med et visst rom for nasjonal tilpasning. Regjeringen vil i oppfølgingen av dette arbeidet stå i kontakt med de aktuelle miljøene i Norge.
En viktig gruppe i arbeidet med å innlemme hensynet til funksjonshemmede i utviklingssamarbeidet er de frivillige organisasjonene. Hovedaktører her er Atlas-alliansen og de funksjonshemmedes egne organisasjoner. Disse organisasjonene har også vært viktige pådrivere og dialogpartnere i arbeidet med handlingsplanen. Regjeringen ønsker å videreføre denne dialogen blant annet gjennom det såkalte kontaktmøtet.
I samarbeidet med de multilaterale organisasjonene søker Norge å bidra til at grupper som står i fare for å bli marginalisert, som de funksjonshemmede, inkluderes i organisasjonenes regulære programmer. Norge har vært pådriver og økonomisk støttespiller på denne fronten bl.a. i forhold til WHO, UNESCO og Verdensbanken. Regjeringen ser det som viktig at fremskrittene som nå er gjort på dette området sikres og videreutvikles gjennom systematisk oppfølging, aktiv policydialog og støtte til strategisk viktige initiativ.
Arbeidet mot landminer et særlig viktig innsatsområde også av hensyn til de funksjonshemmede. Norge spilte en aktiv rolle i prosessen som ledet opp til forbudet mot antipersonell landminer. I 2002 kanaliserte departementet omlag 45 millioner kroner til tiltak for mineofre. Regjeringen vil videreføre et høyt nivå på den norske bistanden til minetiltak – både rydding av miner og bistand til mineofre. Også i det øvrige nødhjelpsarbeidet skal det tas særlig hensyn til mennesker med funksjonshemming.
Fra norsk side skal en arbeide aktivt for at rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne blir styrket internasjonalt og at funksjonshemmedes rettigheter og behov inkluderes og tas hensyn til i fattigdomsstrategier og sektorprogrammer.
Boks 5.13 Funksjonshemmedes rett til utdanning i Nepal
Nepal er et land med et stort etnisk, sosialt og kulturelt mangfold og men topografi og klima som gjør det både vanskelig og kostbart å nå hele befolkningen med et godt undervisningstilbud. Nepals vilje og evne til å gi et relevant skoletilbud til barn med funksjonshemming må vurderes i et slikt perspektiv. Nepal må bl.a. bygge opp undervisningskapasitet som kan tilrettelegge undervisning for disse målgruppene. I grunnutdanningsprogrammet i Nepal som Norge er med å støtte, erkjenner myndighetene funksjonshemmedes rett til skolegang gjennom bl.a. å øremerke midler til skoler som både fysisk, såvel som pedagogisk, legger forholdene til rette for integrering. Programmet er nå inne i sitt siste år og rapporteringen viser at resultater på enkeltområder er oppnådd, men at det gjenstår store utfordringer. Arbeidet i Nepal viser at det må en langsiktig satsing til for å nå målet om utdanning for alle.
Boks 5.14 Interesseorganisasjoner for funksjonshemmede – et viktig verktøy i kampen for like rettigheter
1996 startet Norges Forbund for Utviklingshemmede (NFU) et samarbeid med en liten lokal organisasjon for foreldre med psykisk utviklingshemmede barn i Dar es Salaam i Tanzania. På det tidspunktet var det ingen nasjonal toneangivende organisasjon for handikappede i Tanzania. På kort tid, og med støtte fra NORAD, bidro NFU til at den lokale organisasjonen fikk stor vekst. Ved aktiv overføring av kompetanse om organisasjonsbygging samt vektlegging av foreldres innsats, bidro NFU til at den lokale organisasjonen nå er blitt landsdekkende. Organisasjonen er nå den desidert største for mennesker med funksjonshemninger i Tanzania. De har sterk innflytelse på myndighetens politikk, og fungerer daglig som vokter av de funksjonshemmedes rettigheter.
Urfolk
Omlag 300 millioner mennesker som lever i ca. 70 land over hele kloden har status som urfolk. Deres situasjon varierer betraktelig avhengig av hvilke natur- og miljøbetingelser de lever under og de politiske, sosiale og økonomiske rammebetingelser som ulike nasjonalstater setter for sine urfolk. Økonomisk og sosial marginalisering og problemer knyttet til uavklarte rettigheter til naturressurser og landområder preger svært mange urfolksgruppers livssituasjon.
ILO-konvensjon nr.169 om urfolk og stammefolk er sentral når det gjelder våre internasjonale forpliktelser på dette området. I tillegg nevnes urfolk i en rekke andre internasjonale konvensjoner, erklæringer og handlingsplaner. En egen FN-erklæring er under utarbeidelse. Det internasjonale rammeverk er utvetydig rettighetsbasert. Dette er en styrke, ikke minst for urfolks egne organisasjoner. Videre må urfolk tas hensyn til i internasjonale rammebetingelser for bl.a. bevaring av miljøet og det biologiske mangfold og opphavsrettigheter knyttet spesielt til genetiske ressurser. Giverland har en rolle å spille som pådrivere for at urfolk inkluderes og tas hensyn til i utarbeidelse av nasjonale utviklingsstrategier og sektorprogram. Ratifisering av ILO-konvensjonen nr.169 forutsetter etablering av nasjonale juridiske rammeverk for urfolks rettigheter. Deklarasjonen om bærekraftig utvikling fra Johannesburg i 2002, inneholder formuleringer om urfolks rettigheter som kan bringe det internasjonale arbeidet med disse rettighetene et stort skritt videre.
Den norske innsatsen for urfolk i utviklingssamarbeidet er forankret i ILO-konvensjonen nr. 169, og har en klar rettighetsbasert tilnærming. Samarbeidet skal på et overordnet plan bidra til anerkjennelse av urfolks grunnleggende rettigheter, og på det operative plan styrke urfolks muligheter og evne til å fremme og forvalte sine interesser.
Norge er aktiv deltaker i arbeidet for å fremme urfolks rettigheter internasjonalt. Både sentrale statlige myndigheter og ikke minst Sametinget og Samerådet og frivillige organisasjoner knyttet til norske urfolksmiljøer, bidrar her.
For Regjeringen er arbeidet med utarbeidelse av en FN-erklæring om urfolks rettigheter høyt prioritert. Norge deltok aktivt i etableringen av Permanent forum for urfolk i FN, et FN-organ som ble vedtatt etablert i 2001 som et rådgivningsorgan under FNs økonomiske og sosiale råd ECOSOC. Her deltar for første gang representanter nominert av urfolksorganisasjoner og -grupper i et FN-organ på lik linje med representanter valgt av FNs medlemsstater. Regjeringen er så langt godt fornøyd med forumets arbeid og vil fortsatt støtte dette politisk.
Regjeringen søker å bidra til arbeidet til FNs spesialrapportør om urfolks menneskerettigheter gjennom politisk støtte og ved oversendelse av rapporter om samenes situasjon i Norge. Videre vil Regjeringen fortsatt prioritere arbeidet for urfolks rettigheter under de årlige sesjoner både i FNs Generalforsamling og FNs Menneskerettighetskommisjon.
Regjeringen vil også for de kommende år legge vekt på innsats for urfolk i utviklingssamarbeidet. Til grunn for denne innsatsen ligger nye retningslinjer som ble utarbeidet i 2002 og som bl.a. slår fast at urfolksinnsatsen skal økes og innrettes slik at den bli mer helhetlig og synlig. Rettighetsperspektivet og oppfølgingen av handlingsplanen i Johannesburg vil være grunnpilarer i den videre satsingen. På landnivå skal urfolkshensyn ivaretas i relevante strategiprosesser, i dialogen med myndighetene, og i sektorsamarbeid. Innsatsen gjennom norske organisasjoner, direkte til lokale tiltak og gjennom multilaterale kanaler skal ses mer i sammenheng, det normative arbeidet og arbeidet på prosjektnivå likeså. Kontakten med Sametinget og samiske og internasjonale urfolksmiljø skal videreføres og styrkes, og urfolksproblematikk i Asia og Afrika skal gis økt oppmerksomhet.
Arbeid med urfolks rettigheter er også etter hvert blitt stadig viktigere i utviklingsbankene. Utenriksdepartementet har bidratt med tilleggsmidler til i første rekke Verdensbanken og Den interamerikanske utviklingsbank (IDB) om studier og prosjekter som skal styrke urfolks rettigheter. Dette har bl.a. gjort det mulig for IDB å gå i bresjen for å sette sosial utjevning for særlig marginaliserte grupper som urfolk og folk av afrikansk herkomst på dagsorden i Latin Amerika. Norge var første bidragsyter til et flergiverfond for sosial inkludering som ble opprettet i 2002. Formålet med fondet er å bidra til å integrere et utjevningsperspektiv i myndighetenes politikk og programmer i Latin Amerika og i bankens arbeid.
Boks 5.15 Direkte bistand til urfolksprosjekter
Direkte støtte til arbeid med urfolksgrupper er i stor grad kanalisert gjennom frivillige organisasjoner. I 2003 var den direkte støtten fra NORAD konsentrert til fem land i Latin-Amerika: Brasil, Chile, Guatemala, Peru og Paraguay. Videre har NORAD nylig innledet et samarbeid med Samerådet for i større grad å kunne trekke veksler på den spesialkompetanse og erfaring samiske miljøer besitter i forhold til å styrke urfolks rettigheter og organisasjoner. Samerådet mottar i dag NORAD-støtte til to samarbeidsprosjekter i det sørlige Afrika.
En annen sentral samarbeidsorganisasjon er « International Working Group for Indigenous Affairs» (IWGIA). IWGIA fremstår i dag som verdens ledende internasjonale organisasjon i forhold til innsatsen overfor urfolks rettigheter.
Urfolksspørsmål vil stå sentralt i oppfølgingen innen relevante WEHAB-områder. Urfolk lever ofte i områder med et rikt biologisk mangfold. De tropiske regnskogene er et eksempel på dette. Prioritet vil bli gitt til tiltak som sikrer det biologiske mangfoldet i disse områdene og urfolks rettigheter til å bruke ressursene på en bærekraftig måte. I praksis har det vist seg at anerkjennelse av urfolks rettigheter er den mest effektive strategien for bevaring av naturområder og biologisk mangfold.
Boks 5.16 Kultursamarbeid for kulturelt mangfold
De kulturelle rettigheter er en viktig del av menneskerettighetene. UNESCO-rapporten «Our Creative Diversity» fra 1995 påviste sammenhengen mellom sosial og økonomisk utvikling og kulturelt mangfold. FNs toppmøte for bærekraftig utvikling i Johannesburg i 2002 fastslo også at respekt for kulturelt mangfold er et viktig element i en bærekraftig utvikling. Et levende kunst-, kultur- og idrettsliv bidrar til identitet og sikrer tilhørighet og forankring for den enkelte. Et åpent og inkluderende kulturliv gir muligheter for deltakelse i samfunnsutviklingen og styrker demokratiet. Til grunn for alt samarbeid på kulturområdet innenfor utviklingssamarbeidet ligger erkjennelsen av at kultur har egenverdi og er sentral for et hvert folks utvikling.
Institusjonsutvikling og kompetansebygging er sentrale elementer i Norges kultursamarbeid med land i sør. Det er en ubalanse i flyten og utvekslingen av kulturprodukter og kulturelle tjenester på det globale plan. Gjennom globaliseringen har mangfoldet av kulturelle impulser økt. Samtidig kan mange mindre kultursamfunn komme under et press, særlig fra mer kommersielt innrettet kultur- og medieindustri. Markedskreftene alene kan ikke sikre vern og fremme av et kulturelt mangfold. Det er viktig å styrke kulturpolitikkens grunnleggende rolle for samfunnsutviklingen. Dette innebærer bl.a. å bistå land i sør med å utvikle nødvendig institusjonell infrastruktur, støtte utvikling av levedyktige lokale kulturelle markeder og lette tilgangen på kulturprodukter fra disse landene i det globale markedet.
Kulturelle, etniske og religiøse faktorer virker forsterkende på mange konflikter. Fra norsk side ønsker en å legge til rette for utvidet dialog mellom sivilisasjoner og til utforsking av felles verdier og etiske standarder. Den økte betydning kulturen har for fredsskapende kontakt og forståelse kommer blant annet til uttrykk ved en økt interesse internasjonalt for « myk makt». Det er et mål for kultursamarbeidet å styrke dialogen mellom ulike kulturer som en forutsetning for mellommenneskelig forståelse og forsoning.
Systematisk kulturutveksling med land i sør medfører utveksling av impulser, nettverksbygging og kompetanseheving. Utvekslingen mellom Norge og land i sør er basert på at utfoldelse gjennom kunst, kultur og idrett er utviklingsfremmende i seg selv. I økende grad erkjennes det også at kulturfaktoren er vesentlig for styrking av frie medier og den offentlige debatten. Dette er igjen avgjørende for et reelt folkestyre og et velfungerende samfunn. Støtte til kultur gjennom utviklingssamarbeidet skal fremme menneskerettighetene generelt og ytringsfriheten spesielt.
Idrettsaktiviteter kan ofte utgjøre brede og kraftfulle arenaer for tiltak knyttet til forsoning i konfliktområder. De er også viktige helsefremmende tiltak. Denne typen samarbeid med idretten er nyttig, og idrettsbevegelsen erkjenner selv hvilken rolle den kan spille for slike formål. Det er grunn til å vektlegge idrettens egenart innenfor utviklingssamarbeidet. Dette knytter seg særlig til den glede og mulighet for utfoldelse, egenutvikling og mestring som idretten representerer, særlig for barn og ungdom.
Forvaltning av kulturminner kan underbygge lokal identitet og stedstilknytning, og bidrar positivt til at folk kan ta ansvar for utviklingen der de bor. I land hvor innbyggerne har forskjellig etnisk og religiøs tilknytning kan god forvaltning av kulturminner underbygge respekt for landets flerkulturelle karakter og på den måten underbygge minoriteters rettigheter. God forvaltning av kulturminner kan også gi økonomisk uttelling gjennom utvikling av turisme og satsning på gjenbruk av tradisjonell bygningsmasse fremfor nybygging. Det er derfor et mål for Norges kultursamarbeid med land i sør å fremme kulturelt mangfold gjennom støtte til tiltak som styrker lokale krefters arbeid med å bevare kulturarven og styrke et levende kulturliv.
Regjeringen vil innen utgangen av 2004 lansere en egen strategi for satsingen på kultur og idrett gjennom norsk utviklingssamarbeid.
5.8 Utviklingsdialogen og sektorfokus på landnivå
Ved siden av de internasjonale arenaer, er det gjennom utviklingsdialogen som foregår på landnivå at Norge fremmer viktige sektorer og målgrupper. Bilaterale og multilaterale givere har jevnlig samtaler og inviteres til å delta i mange av de viktigste utviklingsprosessene i samarbeidslandene. Særlig relevant er prosessene rundt utforming av landenes strategier for fattigdomsreduksjon (jf. kap.4) der viktige prioriteter identifiseres. I mange land organiseres det store årlige møter mellom givere og myndighetene, og disse er nå ofte utvidet til også å omfatte representanter for privat næringsliv og det sivile samfunn. Vel så sentralt er imidlertid dialogene rundt utformingen av viktige sektorprogrammer og betingelser for budsjettstøtte og oppfølgingen av statsbudsjettet. I alle disse sammenhengene har Norges representanter muligheter til å legge frem Norges syn på viktige prioriterte områder, og påvirke den nasjonale politikken.
Det er spesielt i hovedsamarbeidslandene og enkelte av samarbeidslandene at Norge har en posisjon som bistandsgiver slik at en fra norsk side deltar aktivt i hele bredden av utviklingsdialogen. I andre samarbeidsland vil Norge ha en mer fokusert og strategisk bistandsportefølje der det særlig er relevant å delta i dialogen på mer begrensede områder der Norge er spesielt engasjert. I de samarbeidsland der Norge deltar aktivt er det regjeringens politikk at en fra norsk side skal fremheve de utviklingsområdene som omtales i denne meldingen og som er relevante for utviklingssituasjonen i vedkommende land. Som regel vil en samarbeide med andre likesinnede givere og eventuelt hele givergruppen for at de synspunktene Norge fremhever skal få større gjennomslag.
Der Norge bidrar med generell budsjettstøtte kan den viktigste oppfølging av de sentrale sektorer best skje ved deltagelse i dialogen om utforming av samarbeidslandenes egen politikk. Her har landets egne myndigheter med støtte fra giverne muligheter til å satse på utdanning for alle, og ta opp andre viktige prioriteringer. I forhandlingene om betingelser og resultatmål for budsjettstøtten kan det formuleres konkrete mål for bruken av budsjettene, og hvilke utviklingsmål som prioriteres.
Det er et viktig prinsipp for norsk utviklingspolitikk at samarbeidslandene selv skal utforme sin politikk og prioriteringer for fattigdomsreduksjon, og lede an i gjennomføringen av denne politikken. Det er imidlertid ikke til hinder for at Norge gjennom utviklingsdialogen både bilateralt og i det større giverfellesskapet gir uttrykk for vår politikk og synspunkter. Regjeringen vil derfor legge stor vekt på å følge opp de norske strategier og handlingsplaner for utdanning for alle, for å styrke kampen mot hiv/aids, for oppfølging av toppmøtet om bærekraftig utvikling i Johannesburg, og for å sikre rettighetene til kvinner og barn, og styrke støtten til og beskyttelse av funksjonshemmede og urfolk gjennom en aktiv deltakelse i utviklingsdialogen på landnivå. Hvilke av disse områder som er relevante og mest sentrale i ulike sammenhenger, og hvilket format som velges, må imidlertid tilpasses situasjonen i det enkelte land.
Sektorfokus i samarbeidslandene
Som omtalt tidligere i dette kapitlet, foregår det en omfattende omlegging av utviklingssamarbeidet på landnivå for å få bedre samordning og utnyttelse av bistandsressursene. Også norsk stat-til-stat bistand har i mange samarbeidsland for stor spredning på mange bistandstiltak. Innsatsen bør fokuseres bedre for å utnytte ressurser og kompetanse mer effektivt, og redusere belastningen på mottakersystemet med mange små tiltak. Dette vil være i tråd med de giverreformer som er omtalt tidligere, og vil støtte opp under etableringen av nye samarbeidsformer. Slik fokusering forventes også å bidra til bedre måloppnåelse. Andre bilaterale bistandsgivere som Nederland går nå inn for å konsentrere sin bistandsinnsats i enkeltland til noen få sektorer.
Regjeringen vil på dette grunnlag ta sikte på at norsk bistand finansiert over land- og regionbevilgningene normalt skal konsentreres om to – tre sektorer i hvert land. Budsjettstøtte kommer utenom. Konsentrasjonen må fokusere på sektorer som er prioritert i norsk utviklingspolitikk, som er inkludert i samarbeidslandets egne strategier og planer, og der Norge har spesielle forutsetninger for å kunne yte et effektivt bidrag.
I tråd med prinsippet om nasjonalt eierskap, må valg av sektorer avgjøres i nær dialog med samarbeidslandets myndigheter. Det må tas utgangspunkt i landets utviklingsplaner og strategi for fattigdomsreduksjon, innretning på andre lands bistand og Norges forutsetninger. Her vil også mottakerlandenes interesse for norsk spisskompetanse på bestemte sektorer være et relevant hensyn. De mest aktuelle sektorene vil normalt være utdanning, helse og hiv/aids, næringsutvikling (med landbruk, fiske), bærekraftig utvikling og naturressursforvaltning (herunder energi, vann, biologisk mangfold), og offentlig forvaltning. I dialogen på giversiden vil det bli lagt vekt på at giverne til sammen har en god dekning av ovennevnte sektorer innenfor utviklingssamarbeidet.
Giverkoordinering og effektiv bruk av bistandsressurser vil være avgjørende for prioriteringen. Slike avtaler vil innebære et langsiktig engasjement og forutsigbarhet fra begge sider, men det bør også gis rom for en viss fleksibilitet for å kunne ta hensyn til fremtidige endringer i situasjonen og uforutsette behov.
I alle samarbeidsland vil godt styresett og god forvaltning være et sentralt anliggende som vil gjennomsyre både dialogen og bistandssamarbeidet. Også på dette området vil en fra norsk side arbeide for en felles giverinnsats. Innen de enkelte sektorer der Norge bidrar, vil reformer og styrking av forvaltningen være et tverrgående hensyn og en integrert del av det felles sektorprogrammet. Godt styresett som særskilt satsningsområde i et samarbeidsland med fokus på menneskerettigheter, demokrati, offentlig forvaltning for øvrig og kamp mot korrupsjon, vil bli betraktet som en egen sektor.
Konsentrasjon om et lite antall sektorer innebærer ikke redusert vekt på andre tverrgående satsningsområder (som menneskerettigheter, kvinner, barn, miljø og bærekraftig utvikling eller særskilte målgrupper). Disse hensynene skal søkes ivaretatt innenfor relevante sektorer der Norge er engasjert og i den utviklingspolitiske dialogen. Videre vil eksempelvis norsk utdanningsinnsats ofte måtte forholde seg til grupper som gjerne faller utenfor det alminnelige utdanningssystemet. Samtidig vil det i en del tilfeller være aktuelt med særskilte satsinger i tilknytning til disse temaene.
Regjeringen vil:
bruke bistandsdialogen og den politiske dialogen på landnivå til å fremheve norsk syn på viktige betingelser for utvikling og fattigdomsreduksjon, tilpasset utviklingssituasjonen i det enkelte land
ta sikte på at norsk bistand finansiert over land- og regionbevilgningene normalt skal konsentreres om to – tre sektorer i hvert land, eksklusive budsjettstøtte.
innarbeide forvaltningsrelatert samarbeid som et tverrgående hensyn i den enkelte sektor.
vurdere godt styresett som særskilt satsningsområde, i noen samarbeidsland som en egen sektor.
bekrefte godt styresett som et helt sentralt anliggende i alle samarbeidsland, og sikre en sterk innsats på dette området i samarbeid med andre givere.
Fotnoter
Inndelingen i innsatsområder er basert på den internasjonale standard etablert av OECDs Utviklingskomite DAC.
En generell fremstilling av de multilaterale organisasjonene som kanal og partner i utviklingssamarbeidet, inngår i seksjon 5.5.
Strategi for kvinne- og likestillingsrettet utviklingssamarbeid 1997-2005. Utgitt av Utenriksdepartementet mai 1997.
Plan for Regjeringens internasjonale arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter. Utgitt av Utenriksdepartementet juli 2003.
Utdanning – jobb nummer 1. Norges internasjonale strategi for Utdanning for alle innen 2015 . Utgitt av Utenriksdepartementet januar 2003.
Strategi for styrking av forskning og høyere utdanning i tilknytning til Norges forhold til utviklingslandene. Utgitt av Utenriksdepartementet mars 1999.
Midler som skal hindre hiv/aids-smitte, spesielt hos kvinner.
Nasjonal strategi for bærekraftig utvikling. Utgitt av Utenriksdepartementet 2002.
Strategi for miljørettet utviklingssamarbeid (1997-2005). Utgitt av Utenriksdepartementet, august 1997.
Plan for arbeidet med mennesker med funksjonshemming i bistanden. Utgitt av Utenriksdepartementet november 1999. Denne er fulgt opp bl.a. i NORADs retningslinjer The Inclusion of Disability in Norwegian Development Co-operation (januar 2000).