9 Økonomiske og administrative konsekvenser
Tilpasning til et mer internasjonalt marked har gjort det nødvendig å oppgradere lovgivningen, styrke tilsynsapparatet og øke vår internasjonale deltakelse. Regjeringen har forutsett denne utviklingen og har helt fra begynnelsen av 1990-årene styrket budsjettene til Statens næringsmiddeltilsyn, Statens dyrehelsetilsyn, Veterinærinstituttet og andre etater hvor hensynet til matkvalitet har vært et viktig element.
Satsing på matkvalitet i vid forstand, regnet helt tilbake til råvareproduksjonen, vil i de fleste tilfelle være direkte økonomisk lønnsomt. F.eks. vil preventive tiltak for å forebygge sykdom hos mennesker eller dyr raskt kunne tjenes inn igjen i forhold kostnader med epidemier eller epizootier (dyr). Slik satsing øker også statusen til norske produkter og legger til rette for eksportfremstøt med bakgrunn i kvalitetsmessige fortrinn på norske produkter. Samtidig er en dokumentert høy status på norske produkter et vern mot innførsel av produkter med uønskede egenskaper, idet høy kvalitet med hjemmel i internasjonale avtaler gir anledning til å stille strenge krav ved import.
De vurderinger som er gjort i denne meldingen innebærer at det er behov for styrking av administrasjon, tilsyn og kunnskapsoppbygging på matområdet i de nærmeste årene. Forslag og vurderinger innebærer ikke behov for større økonomiske uttellinger. Det vil være behov for en del styrking av næringsmiddelkontrollen og administrative ressurser ved Statens næringsmiddeltilsyn bl.a. på grunn av arbeidet med godkjenning og merking av genmodifiserte produkter. Statens næringsmiddeltilsyns virksomhet er i stor grad finansiert med avgifter. De økonomiske og administrative konsekvenser som følger av oppfølgingen av meldingen forutsettes innpasset innenfor de budsjettrammer som blir fastsatt for de berørte departementer.
Når det gjelder administrative konsekvenser er det ikke lagt opp til en drøfting av dette temaet i denne meldingen. Spørsmålene både om lovgivning, forvaltningsansvar og ytre tilsyn er som kjent tatt opp i sin fulle bredde i NOU 1996:10 «Effektiv matsikkerhet». Denne har nylig vært ute på høring. Når uttalelsene herfra er bearbeidet vil Regjeringen vurdere behovet for, og eventuelt foreslå administrative justeringer.