9 Distriktsmessige konsekvenser
Regjeringen mener de retningslinjene som er trukket opp for fiskeripolitikken vil styrke fiskerinæringen og dens betydning i distriktspolitikken. Dette oppnås dels ved å videreføre fordelingspolitiske virkemidler i dagens regelverk, herunder hovedprinsippene i innsats- og uttaksreguleringene. Dels er det trukket opp retningslinjer og foreslått tiltak som er ment å styrke fiskerinæringens grunnlag for å fungere som kystens basisnæring. Regjeringen vil understreke at bevaring av ressursgrunnlaget og bedriftsøkonomisk lønnsomhet i næringen er den beste garantien for å ivareta distriktspolitiske mål.
Det slås fast at vi skal ha en variert fiskeflåte, med hovedvekt på kystflåten, kombinert med en variert og fleksibel fiskeindustristruktur. Fiskeflåten skal fortsatt være fiskereid. Det skal samtidig understrekes at også de større fartøyene i stor grad rekrutterer fra distriktene, og således bidrar til lokale arbeidsplasser og verdiskaping.
Regjeringens satsing på utbygging av havner og infrastruktur har som mål å bedre logistikk og redusere kostnadene med avstand til markedet, og på den måten gjøre næringslivet i distriktene mer konkurransedyktig.
Sett i forhold til ressursgrunnlaget er det fortsatt for stor kapasitet både i fiskeflåten og industrien. Det må derfor forventes at antall sysselsatte i den tradisjonelle fiskerinæringen fortsatt vil gå noe ned i tiden fremover. En satsing på økt bearbeiding av fiskeråstoffet vil kunne bremse en slik utvikling.
Det ligger store muligheter i nye næringstilpasninger basert på utnyttelse av biprodukter og bioteknologisk industri. Dette vil skape grunnlag for å få flere og mer attraktive arbeidsplasser i fiskerinæringen, noe som kommer distriktene til gode. En satsing på forskning, utvikling og kompetanse vil være en nøkkelfaktor for å realisere det store verdiskapingspotensialet i fiskerinæringen.
Fiskeridepartementet vil særlig fremheve flåtefornyelse som et ledd i å utvikle en variert og moderne næring som kan møte utfordringene den står overfor. Det er viktig at næringen får de nødvendige rammebetingelser, herunder også skattemessige, for kontinuerlig fornyelse av fiskeflåten.
For å fremme de distriktspolitiske målene har departementet vært opptatt av å legge til rette for næringskombinasjoner langs kysten. Det foreslås å heve inntektsgrensen fra annen næringsvirksomhet enn fiskeri fra 3 til 4 G generelt, og fra 4 til 5 G i Nord-Troms og Finnmark og i kommuner som helt eller delvis inngår i Samisk utviklingsfond i Troms og Nordland.
Fiskeridepartementet har i retningslinjene til SND lagt til rette for en satsing bl.a. på den mellomstore kystflåten og på økt horisontalt og vertikalt samarbeid i næringen. Dette er ment å bidra til å styrke lønnsomheten i næringen, og slik legge til rette for næringsliv og bosetting i distriktene.
I et distriktsperspektiv er det av særlig betydning å videreutvikle næringen, slik at den kan tilby interessante arbeidsplasser og tiltrekke seg godt kvalifisert arbeidskraft på alle nivå. En prioritering av kompetanse og videreutdanning er sentralt i den sammenheng.