8 Erfaringer fra andre land
I Danmark har Banestyrelsen (tilsv. JBV) totalansvaret for infrastrukturen til den statlig eide jernbanen, dvs. også telekommunikasjonsnettverket. Teknikkavdelingen i Banestyrelsen (en av tre avdelinger) har ansvaret for drift av alle jernbanetekniske installasjoner, herunder telenettverket. Dessuten har Teknikkavdelingen ansvaret for utbud og salg av overskuddskapasiteten i telenettverket. Banestyrelsen gikk i 1998 inn i selskapet Mobilix Holding A/S. Mobilix skal dels utnytte kapasitet i allerede utbygget teleinfrastruktur og dels stå for utbygging av telenettet. Banestyrelsen har en eierandel i Mobilix på 14 pst. Mobilix eies for øvrig av France Télécom med 54 pst. og 5 finansielle institusjoner som til sammen eier 32 pst.
I Finland ble statens jernbaner omorganisert til offentlig foretak i 1990, som et integrert jernbanekonsern. I 1995 ble selskapet delt i et aksjeselskap VR-Group AB for trafikkdelen og et forvaltningsorgan Ratahallintokeskus for infrastrukturen (skillet er ikke likt det som ellers er gjort i Norden, da VR bl.a. har en del anleggsmaskiner i sin vognpark, samt en entrepriseenhet i organisasjonen). I konsernet VR-Group AB har selskapet Railtelia AB (deleid med Telia Finland Oy) ansvaret for jernbanens teletjenester og infrastruktur innenfor telekommunikasjon. Selskapet produserer og utvikler dessuten teletjenester for transport- og logistikkbransjen generelt.
I Sverige har Banverket totalansvaret for jernbanens infrastruktur (tilsv. JBV). Resultatenheten Banverket Telenät har ansvaret for forvaltning og utbygging av jernbanens telenettverk. Iht. Banverket har Banverket Telenät hovedsakelig forvaltningsoppgaver. Likevel tilbyr Banverket Telenät båndbredde til telemarkedet. Denne båndbredden tilbys i hovedsak uten tilknytning til det eksisterende nettet, dvs. at kundene må sørge for tilknytning til det eksisterende nettet og at det ikke utbygges lokale tilknytningspunkter i stor skala.
I Storbritannia var forhenværende British Rail Telecom Ltd. før «privatiseringen» utskilt som et eget aksjeselskap fra 1990, og ble i 1995/96 solgt til Racal Network Services PLC som i 1999 igjen ble solgt til Global Crossing PLC, ett av de større frittstående infrastrukturselskapene i Europa mht. telekommunikasjon. British Rail Telecom Ltd. og etterfølgerne Racal og Global Crossing var i en periode monopolleverandør av jernbanespesifikke telekommunikasjonstjenester, samtidig som de tilbød kommersielle teletjenester. Monopolposisjonen fulgte av de avtaler som ble inngått ved etableringen av British Rail Telecom og salget til Racal. Avtalene som er inngått sikrer Racal og nåværende Global Crossing tilgang til en definert avgrenset del av Railtracks infrastruktur.