NOU 1996: 11

Forslag til minerallov

Til innholdsfortegnelse

5 Mineralnæringen i Norge

Dette vedlegg er utarbeidet på grunnlag av et mer omfattende materiale fra NGU og Bergvesenet. Vedlegget er utformet og redigert av siviløkonom Jahn A. Landmark, Landmark Consulting AS, og er godkjent av henholdsvis NGU og Bergvesenet .

Bergindustrien er grunnleggende beskrevet i NOU 1984:8, Utnyttelse og forvaltning av mineralressurser, som omfatter utviklingen fram til 1981. Det har i denne rapporten vært lagt vekt på å redegjøre for de endringer som har skjedd i de siste 15 år og gi en beskrivelse av dagens situasjon for norsk mineralindustri.

Det er et hovedtrekk i utviklingen at den malmbaserte gruvedriften er betydelig redusert, mens uttak av andre mineralske råstoffer for produksjon av industrimineraler, naturstein og byggeråstoffer viser en markant økning. Det er mange årsaker til dette.

Jernmalmgruvene har i lengre tid konkurrert mot store og rikere utenlandske forekomster. Sulfidmalmgruvene har produsert i et marked med lave priser. Dette skyldes i stor grad stor tilførsel fra lavkostland og land som er avhengig av valutainntekter fra egen gruveindustri. For noen metaller er etterspørselen redusert på grunn av at bruksområder er falt bort eller ved at resirkulasjon stadig øker. Dette har i sin tur ført til liten interesse for prospektering og utvikling av nye forekomster i Norge og kjente reserver blir etter hvert uttømt.

Den økte interessen for de andre mineralske rå­stoffene skyldes i hovedsak den sterke utviklingen innenfor materialteknologien, noe som medfører økende etterspørsel etter produkter fra ikke-metalliske mineralske råstoffer. Som eksempel kan nevnes bruken av mineraler som fyllstoffer i papir, maling og kompositter.

Denne utvilklingen har ført til betydelige struktur­endringer i bergindustrien. Antall store eller mellomstore bedrifter innenfor malmbergverkene er sterkt redusert etter flere nedlegginger. For industrien uten­om malmsektoren øker antall større bedrifter på bekostning av de mindre ved at det skjer oppkjøp eller etablering av samarbeid gjennom egne selskaper.

Utenlandsk industri viser økende interesse for samarbeid med mineral-sektoren i Norge. Dette har ført til positive kontakter til markedet. Det er også flere eksempler på etablering av samarbeid om produktutvikling og prosesser for videre bearbeiding.

Økt etterspørsel etter industrimineraler, naturstein og byggeråstoffer og samtidig stadig strengere krav til kvalitet, har resultert i større aktivitet innenfor oppredning og bearbeiding av mineraler.

For å beskrive utviklingen, betydningen og mulighetene for mineralsektoren som helhet, er det nødvendig i statistikksammenheng å se på næringsområdene bergverksdrift og mineralprodukter under ett. 1

I denne beskrivelsen vil derfor næringshovedgruppene Tegl, Sement og kalk og Steinbearbeiding samt Næringsgruppe for annen mineralproduksjon bli tatt med. Virksomheten i disse gruppene er basert på norsk mineralsk råstoff, og representerer for de aller fleste en vertikal integrasjon mellom uttak og viderebearbeiding i en foredlingsprosess.

5.1 Norges bergindustri

Dette kapittel gir en oversikt over bergindustrien og en del basistall. For nærmere opplysninger og statistikk om drift og produksjon av enkeltprodukter vises til de respektive underkapitler under 2 Norges mineralforedlende industri og 4 Norges mineralressurser. Produksjon og potensiale.

5.1.1 Drift på malmer

Siden 1980 er det kommet til bare en ny malmgruve, nemlig Nikkel og Olivin A/S, som åpnet drift i 1989 på en nikkelholdig malm i Ballangen.

Bidjovagge Gruber A/S gjenåpnet driften i 1985 på kobbermalm, men største verdi-komponenten ble etter hvert knyttet til gullinnholdet. All drivverdig malm var utdrevet i 1991 og driften ble nedlagt i 1993 etter 2 års driftshvile.

Følgende gruver er forøvrig nedlagt: Killingdal, Løkken, Mofjellet, Skorovas, Tverrfjellet og Sulitjelma. Alle var kisgruver som i siste driftsperiode produserte konsentrater av kobber og sink. Svovelkisinnholdet i malmene fra Skorovas og Løkken er lagt i avgangsdeponier, mens de andre fremstilte svovelkiskonsentrater som var salgbare.

De tre gjenværende jernmalmgruver, A/S Sydvaranger, Rana Gruber A/S og Nye Fosdalen Bergverk A/S, har alle redusert sin produksjon og satser på en overgang til spesialprodukter med høyere bearbeidingsgrad enn vanlig jernslig eller pellets til metallurgisk bruk.

Begge de to første er i den situasjon at malmreservene som kan brytes i dagbrudd snart er utdrevet og driften må gå over til underjords gruvedrift. Nye Fosdalen Bergverk, som etterfulgte det konkursrammede Fosdalen Bergverk A/S, har fra 1990 basert sin drift helt på produksjon av tungt medium for kulloppredning.

Totalproduksjonen i 1994 for de 3 utgjorde: 2.485.000 tonn jernmalmslig.

Titania A/S, som driver på en ilmenittholdig malm, har fortsatt store malmreserver og har i den siste tiden foretatt betydelige investeringer i et landdeponi for avgangsmasser. Produksjonen i 1994 utgjorde 826.391 tonn ilmenittslig.

Av sulfidmalmgruver er Grong gruver og Bleikvassli gruver i drift i tillegg til Nikkel og Olivin's gruve. Grong gruver vil være uttømt i 1996/97. Bleikvassli gruver har fortsatt malmreserver, men er avhengig av et marked som for tiden opererer med særlig lave priser.

Produksjonen i 1994 utgjorde:

Tabell 5.1 

Metalltonn metall i konsentrat
Kobber7.412
Sink6.725
Bly3.598
Nikkel2.938

5.1.2 Drift på industrimineraler

De industrimineraler som utnyttes idag er kalkstein, dolomitt, olivinstein, kvarts og kvartsitt, grafitt, feltspat, nefelin, talk og leire. De dominerende i mengde er kalkstein og dolomitt, der årlig utbrutt tonnasje i sum har passert 5 mill. tonn og produksjonen er økende. Dernest kommer olivinstein med ca. 3,1 mill. tonn.

På årsbasis er det samlede uttak av industrimineraler i dag ca. 10 mill. tonn. Fordelingen var i 1994 slik:

Tabell 5.2 

Mineraltusen tonn
Kalkstein4.356
Dolomitt742
Olivin3.108
Kvarts891
Feltspat62
Nefelinsyenitt278
Talk27

I motsetning til malmsektoren har de fleste bedriftene innenfor industrimineral-sektoren relativt store reserver i kjente forekomster. Dette gjelder spesielt for kalkstein, dolomitt, nefelinsyenitt og olivinstein.

5.1.3 Drift på naturstein

Når det gjelder naturstein, er det vanlig å dele den inn i massivstein og skifer. Total omsetning i bransjen utgjør ca. NOK 1.000 mill., hvorav NOK 660 mill. gjelder brudd, 240 mill. bearbeiding og 150 mill. handel/ren gravmonumentproduksjon.

De massivsteintyper som utnyttes er Larvikitt, andre typer labradorstein, flere varianter av granitter og gneiser, marmortyper, mørke gabbrobergarter og kleberstein. Larvikitt/granitt utgjør den vesentligste del. Over 90 % av blokkproduksjonen eksporteres.Når det gjelder bearbeidet massivstein (flis, plater, gravmonumenter), går den i det alt vesentlige til det norske marked. Kleberstein bearbeides bl.a. til peiser og ovner og har funnet en nisje.

Omsetningen av skifer utgjorde i 1994 NOK 250 mill., hvorav omtrent halvparten gikk til eksport, fortrinnsvis som ferdige produkter.

5.1.4 Uttak av bergart for pukkproduksjon

Uttakene knyttes til bergarter som har slike egenskaper at de tilfredsstiller kravspesifikasjoner til de forskjellige bruksområder. I forhold til produktverdien er transportkostnadene frem til brukerstedene betydelige og uttakene blir derfor lokalisert til nærområdene til byer eller tettsteder der det er mulig. For forsyning til kystområdene eller for produksjon til eksport må anleggene ligge ved sjøen. De 6-7 største pukkverkene har i dag en betydelig andel eksport av sin produksjon.

Av en årsproduksjon på ca. 25 mill. tonn pukkprodukter ble det i 1994 eksportert ca. 5,5 mill. tonn.

5.1.5 Uttak av sand og grus til byggeformål

Løsmasseforekomster av morenemasse, grus eller sand klassifiseres etter egnethet til forskjellige bruksområder. Uttakene blir lokalisert til egnet forekomst og beliggenhet i forhold til brukersted. Tilsvarende som for pukk, er det stadig skjerping av krav til tilslags­materialer i betong og i steinmaterialer til veiformål og asfaltproduksjon. Dette har ført til at sand-, grus- og pukkproduksjonen etter hvert foregår i anlegg med knusing, sikting og vasking og med et stort antall sluttprodukter.

Samlet produksjon av sand og grus i 1994 var ca. 24 mill. tonn.

5.1.6 Sysselsetting og produksjonsverdi

På grunnlag av SSB’s industristatistikk for alle bedrifter innenfor næringsområdet 10,12-14 Bergverksdrift kan det settes opp følgende tabell:

Tabell 5.3 

  Ant.sysselsatteBr.prod.verdi mill. kr.Bearb.verdi mill. kr.
19895.6054.4441.769
19905.2574.3731.736
19915.2044.3031.651
19924.6774.3481.740
19934.5384.0501.487

Sysselsettingen har gått betydelig ned og i større grad enn for industrien for øvrig. Brutto produksjonsverdi har gått noe ned, men mindre enn det bortfallet av en del malmgruver skulle tilsi. Dette skyldes dels høyere metallpriser og dels verdiøkning fra andre deler av bergindustrien.

En del av mineral-bearbeidingsindustrien har basis i innenlandske råstoffer.

SSB’s industristatistikk 1993 viser følgende tall for store bedrifter innenfor nedenstående næringshovedgrupper:

Tabell 5.4 

NæringshovedgruppeAntall sysselsatteBr.prod.verdi NOK mill.Bearb.verdi NOK mill.
Tegl og brent leire17914358
Sement og kalk6501.487733
Stein-bearbeiding361287121
Ikke-metallh.prod.741918295
Sum1.9312.8351.207

Anmerkn.:Fra og med 1989 er små bedrifter tatt ut av statistikkgrunnlaget. Dette gjelder alle bedrifter med mindre enn 10 ansatte.

For å få en sammenligning med annen norsk industri settes inn fig. 5.1.

Figur  Bearbeidingsverdi i ulike næringsområder.

Figur 5-1 Bearbeidingsverdi i ulike næringsområder.

Kilde: SSB industristatistikk 1993.

I fig 5.2 er det videre satt opp en oversikt over bearbeidingsverdi pr. sysselsatt i ulike næringsområder (gjelder bare store bedrifter).

Figur  Bearbeidingsverdi pr. sysselsatt i ulike næringsområder.

Figur 5-2 Bearbeidingsverdi pr. sysselsatt i ulike næringsområder.

Kilde: SSB industristatistikk 1993

Uttaksvirksomheten og bearbeidingen samlet for 1993 står for:

Sysselsetting

6.469 personer

Br. produksjonsverdi

NOK 6.885 mill.

Bearbeidingsverdi

NOK 2.684 mill.

I tillegg er det antatt at uttak i offentlig regi av pukk, grus og sand i 1993 utgjorde en brt. produksjonsverdi på ca. NOK 750 mill. ( tilsvarende en bearbeidelsesverdi på ca. 300 mill.)

I forhold til industrien totalt er bergindustriens andel av brutto produksjonsverdi ca. 3.0 % og andel av bearbeidingsverdi ca. 3,5 %. Bergindustrien er imidlertid i meget stor utstrekning lokalisert til distriktene og mange gruver og mineralbedrifter fremstår som hjørnesteinsbedrifter i kommunene.

Bearbeidelsesverdi for store bedrifter fordelt på næringshovedgrupper kan settes opp slik:

Tabell 5.5 

  Næring og næringshovedgrupperBearbeidings­verdi NOK mill.
Bryting av malm13271
Bryting av industrimineraler14.3, 14.5244
Bryting av bygningsstein14.1340
Bryting og utvinning av byggeråstoffer14.2326
Bearbeiding av mineraler26.4, 26.5, 26.7, 26.81.207
2.388

Grafisk kan dette fremstilles som vist i fig. 5.3.

Figur  Bearbeidingsverdi 1993 fordelt på næringshovedgrupper.

Figur 5-3 Bearbeidingsverdi 1993 fordelt på næringshovedgrupper.

Kilde: SSB Industristatistikk (omfatter bare store bedrifter dvs. bedrifter med mer enn 10 ansatte).

5.2 Norges mineralforedlende industri

Med mineralforedlende industri menes virksomhet som anvender mineralske råstoffer, både norske og importerte, i sin produksjon. Det er lagt vekt på å gi opplysninger om forbruk av mineralske råstoffer, og hvis mulig, beskrive utviklingstendenser.

Viktige deler av denne industrien driver foredling også av importerte råstoffer basert på norsk vannkraft. I noen grad er også foredling av halvfabrikata tatt med.

Når det gjelder forholdet til industristatistikken (SSB) for mineralske råstoffer, omfatter statistikkens næringsgrupper også industri som videreforedler produkter og er derved mer omfattende enn det som er beskrevet i denne utredning. Dog er det som nevnt tatt med noen som anvender halvfabrikata. Det er forøvrig en trend at gruvene lager renere produkter og foredler produktene slik at de defineres som halvfabrikata. Likeledes at bruken av industrimineraler som halvfabrikata øker – f.eks. glasspellets til glassverk.

5.2.1 Råvaregrunnlag, forandringer i markedet

Som påpekt tidligere har det vært en sterk nedgang i antall malmgruver i drift. Enten på grunn av at disse er uttømt, eller at de ikke lenger kan drives regningssvarende. Dette har også fått betydning for den mineralforedlende industri.

Rana Gruber AS har gått over til å eksportere sin jernmalm etter at Norsk Jernverk falt ut som kunde. De har funnet en ny nisje og produserer spesialslig til produksjon av jernpulver. Likeledes mikroniserer de en del av sitt jernmalmkonsentrat som pigmenter til maling o.l. Nye Fosdalen Bergverk AS har lagt om og leverer i dag magnetitt til kullgruveindustrien hvor den brukes som vektmedium i rensing av kull. Produksjonen ved AS Sydvaranger er under omlegning. Pelletsproduksjonen skal nedlegges, og de vil fremover produsere spesialslig tilnærmet 100 % magnetitt og andre spesialprodukter.

Borregaard baserer seg nå på importert svovelkis til erstatning for svovelkis fra Folldal Verk som ble nedlagt i 1993.

Titania AS i Sokndal har hatt en stor kunde for sin ilmenittmalm i Tinfos Titan/Iron KS i Tyssedal. Denne bedriften går nå over til annen prosess, som krever ilmenitt av en kvalitet Titania AS ikke kan fremstille.

Ferrosilisiumindustrien i Norge er til en viss grad basert på innenlandske råvarer – kvarts og jernmalmpellets eller glødeskall. Ved siden av kravene til kjemisk sammensetning må kvartsen også ha de riktige termiske egenskaper. For flere av ferrosilisium- og silisiummetall-kvalitetene må kvarts importeres.

For produksjon av mangan og kromlegeringer må man importere mangan og krom-malmer. Elkem AS' manganproduksjon i legeringer utgjør ca. 10 % av verdens behov for mangan. I tillegg kommer mangan fra Elkems anlegg i utlandet.

Sementproduksjon er basert på kalkstein. I Norge er det en produsent, Norcem AS, med to produksjonsenheter – Brevik og Kjøpsvik. Begge får sin kalkstein fra lokale forekomster. En del problemavfall brukes i dag som råstoff. Et eksempel er bruk av avbrann fra røsting av svovelkis som jernkilde. Likeledes skal brenning av spesialavfall gi energi.

Generelt kan man si at råvarene i stadig sterkere grad blir tilpasset prosessen i det enkelte anlegg og det ferdige produkt. Det drives mye forskning, og leverandørene må tilpasse seg og sitt produkt til stadig strengere krav. Med økt miljøbevissthet fokuserer man på alle elementer i råvarer og følger disse i hele varestrømmen.

I tillegg til produktkrav stilles det i dag også krav til innhold i avfallet (restprodukt for deponering).

5.2.2 Industri som hovedsakelig foredler metallmineraler

Produksjon av jern og stål

Norge har i dag ett handelsstålverk, Fundia Bygg AS, med hovedproduksjon i Mo; ett profilvalseverk, Fundia Profiler AS i Mo, og ett spesialstålverk, Scana Staal AS i Jørpeland.

Den norske stålproduksjonen dekker bare en liten del av det innenlandske forbruk, samtidig som en betydelig del av produksjonen eksporteres, hovedsakelig til EU. For å oppnå rimelig lønnsomhet må fremstilling av stålprodukter ha høy grad av spesialisering og et høyt produksjonsvolum. Dette betyr for de fleste verk et lite antall produkter, mens et moderne samfunn forbruker et vidt spekter.

Norske produsenter:

Tabell 5.6 

BedriftAntall ansatteOmsetning NOK (mill.)
Fundia Bygg AS5581.125
Fundia Profiler AS281546
Scana Staal AS315181

Tall for 1994.

Kilde: Bedriftene.

Fundia Byggs hovedprodukter er armeringsstål og valsetråd. Årsproduksjonen er 500-550.000 tonn stålemner. Av dette videreforedles ca. 450.000 tonn i egne valseverk og i Fundia Profiler AS. Skrapjern utgjør hovedbestanddelen av råvarer med 420.000 tonn, hvorav 65 % er av innenlandsk opprinnelse.

Fundia Profilers hovedprodukter er skipsstål og bygningsbjelker. Årsproduksjonen er 150-180.000 tonn. 85 % av emnene importeres fra utenlandske verk.

Fundia AB eier både Fundia Bygg og Fundia Profilers. Fundia AB er igjen eid 100 % av Rautaruukki Oy og har tilsvarende stålaktivitet i Sverige og Finland. Etter omstruktureringen har den norske stålvirksomheten oppvist en tilfredsstillende lønnsomhet.

Scana Staal, som eies av P. Smedvik AS, produserer spesial støpestål for anleggsbransjen og for gruve- og oljeindustrien. Eksportandelen er ca. 55 % og øker stadig.

I hele den vestlige verden har det i likhet med i Norge skjedd en kraftig omstrukturering. Fortsatt er det overkapasitet på en rekke produkter. Fundia tilpasser seg gjennom utvidet satsing på valsetråd og derved redusert produksjon av armeringsstål i rette stenger. Strukturen er tilpasset det nordiske hjemmemarked innenfor sine produktområder, samtidig som eksporten er konsentrert om produkter med god konkurransekraft.

Produksjon av ferrolegeringer og silisiummetall

Ferrosilisium er en fellesbetegnelse for legeringer på jernbasis som brukes i produksjon av stål og støpejern som raffineringsemner og som legeringstilsats. Ofte blir også silisiummetall regnet med under gruppen ferrolegeringer. Dette brukes imidlertid hovedsakelig som legeringsemne til aluminium eller som råstoff til kjemisk industri.

Produksjonskapasitet i 1000 tonn pr. år for norske anlegg:

Tabell 5.7 

BedriftFeSiFeMnSiMnFeCrSi-met.
Elkem Bremanger3034
Elkem Fiskå34
Meråker Ind park5
Elkem PEA8065
Elkem Rana 1)140
Elkem Salten100
Elkem Sauda12550
Elkem Thamshavn72
Bjølvefossen60
Lilleby Metall25
Holla Metall5019
Rana Metall 1)75
Hafslund Metall65
Finnfjord Smelteverk60
Øye Smelteverk130
Sum53720524514092

1) Dette er ombygde råjernovner i Norsk Jernverk.

Kilde: FoU-analyse 1993, SINTEF.

I tillegg finnes det 7 smelteverk (1993) i utlandet som helt eller delvis har norske eiere.

Det aller meste (90 %) av ferrolegeringene anvendes som desoksydasjonsmiddel og legeringstilsats ved stålproduksjon. Resten anvendes til jernstøperier o.l. Den norske produksjon av legeringene ferrosilisium og mangan utgjør 55 % av det europeiske volum og 20 % på verdensbasis. Norge er en betydelig produsent. Kapasitetsutnyttelsen i Norge var i 1993 ca. 80 % og ellers i verden 70 %.

Verdens stålindustris silisiumsbehov er omtrent 1 mill. tonn pr. år. Norsk produksjon dekker ca. 30 % av dette. Manganbehovet er omtrent 3 mill. tonn pr. år. Norsk produksjon dekker ca. 10 %. Forbruket av silisiummetall i verden er ca. 730.000 tonn pr. år og går hovedsaklig til legeringselement til aluminiumsindustrien og kjemisk industri. Av den norske produksjonen på ca. 100.000 tonn går 40 % til aluminiumslegeringer og 60 % til kjemisk industri. Silikonmarkedet stiller strenge krav til kvalitet. Dette gjelder spesielt til elektronikkindustrien.

Utslipp av støv var et stort problem i ferrolegeringsindustrien. I dag filtreres avgassen, og støvet anvendes bl.a. i betongproduksjon.

Jernråstoffet til ferrosilisiumproduksjon hentes stort sett fra leverandører i Norge. Alt krom- (1 mill. tonn) og manganråstoff (300.000 tonn pr. år) må importeres. Til silisiumlegeringer og silisiummetall bruker norske verk 1,3 mill. tonn kvarts pr. år hvorav halvparten importeres.

Produksjon av aluminium

Norsk industri står for 4-5 % av verdensproduksjonen av aluminium. Ca. 90 % eksporteres. Eksportverdien var i 1993 rundt NOK 6 milliarder. Det meste eksporteres som metall bearbeidet i ulike grader, over 1/3 av dette i form av legeringer.

Produksjonkapasitetn for norske aluminiumprodusenter var i 1993 som følger:

Tabell 5.8 

ProdusentAntall ansatteKapasitet (1000 tonn)
Elkem Aluminium, Lista 605 80
Elkem Aluminium, Mosjøen 678120
Hydro Aluminium, Høyanger 370 71
Hydro Aluminium, Karmøy 980222
Hydro Aluminium, Sunndal 910145
Hydro Aluminium, Årdal 830190
Sør-Norge Aluminium, Husnes 460 81,5
Sum4833909,5

Kilde: Bransjen/bedriftene.

Til sammenligning var produksjonskapasiteten i 1981 710.000 tonn og antall ansatte 7500.

Elkem Aluminium eies 50 % av Elkem AS og 50 % av Aluminium Co of America. Sammen med den amerikanske bildelprodusenten A-CMI planlegges etablert et selskap på Lista i tilknytning til aluminiumsverket for produksjon av bildeler (bærerammer, styringskomponenter o.l.)

Hydro Aluminium AS eier anleggene i Høyanger, Karmøy, Sunndal, Årdal og dessuten 50 % i Sør-Norge Aluminium. Norsk Hydro eier en rekke videreforedlings- og ferdigvarefabrikker i Norge og utlandet og planlegger ny videreforedlingsaktivitet på aluminium.

Råstoff for produksjon av råaluminium er aluminiumoksyd, som fremstilles av bauxitt og importeres. Råaluminium produseres ved smelteelektrolyse der aluminiumoksyd tilføres til et bad av smeltet kryolitt tilsatt bl.a. aluminiumfluorid. Prosessen er meget energikrevende.

Forbruket av de viktigste mineralske råstoffene ved de norske aluminiumverkene i 1993 var iflg. bedriftene:

Tabell 5.9 

  1000 tonn
Aluminiumoksyd1.730
Aluminiumfluorid26
Kryolitt20

Aluminiumfluorid fremstilles av Norzink AS, Odda. Kryolitt importeres fra Danmark.

Som nevnt brukes bare jernfattig bauxitt som råstoff for produksjon av aluminiumoksyd i den vestlige verden. Andre aluminiumsrike bergarter kan være mulige råstoffer, men disse kan i dag ikke konkurrere økonomisk med bauxitt. Det arbeides med prosessutvikling, og dersom norsk aluminiumråstoff (f.eks. anortositt) kan brukes i fremtiden, vil dette være interessant.

Prisfastsettelsen for aluminium skjer på metallbørsene.

Når det gjelder kostnadsstrukturen i aluminiumsproduksjonen, kan nedenstående oppstilling gi et bilde. Tallene er fra 1989, men er sjekket med bransjen som sier at de fortsatt gir et temmelig riktig bilde.

Tabell 5.10 

InnsatsfaktorEksisterende anlegg %Nye anlegg %
Råstoffer, hjelpemateriell45  35-40
Arbeidskraft15-205  
El-kraft15-2010  
Kapital10  35-40
Diverse10-1510  

Kilde: Perspektiver 2000, Metallurgisk Industris Landsforening.

Med kapitalkostnader på opptil 40 % vil rentenivå og valg av valuta være av stor betydning for anleggets konkurranseevne.

Forbruket av aluminium antas å øke, men økende grad av gjenvinning kan dempe noe på etterspørsel etter primær metall.

Produksjon av magnesium

Norsk Hydro er Norges eneste produsent av magnesium. Over de 10 siste årene har produksjonen variert mellom 28.000 og 56.000 tonn. Verdensproduksjonen utgjør 350.000 t. Magnesiumprisen er i dag i området NOK 20-24 pr. kg.

Magnesium anvendes hovedsaklig til:

  1. Legeringselement i aluminium (50-60 % av totalproduksjonen).

  2. Strukturelle formål, særlig innen bilindustrien. Økning 15-20 % pr.år.

  3. Kjemisk anvendelse p.g.a. magnesiums kjemiske egenskaper. Størst økning innen avsvovling av stål.

Norsk Hydro anvender norsk dolomitt og sjøvann supplert med magnesium-kloridoppløsning i en smelteelektrolyseprosess. Forbruket av dolomitt pr. år er ca.160.000 t.

Markedet for innlegering i aluminium vil fortsatt være et viktig segment. På grunn av vekt og styrke vil magnesium bli mer interessant i konstruksjoner bl.a. biler. Magnesium lar seg resirkulere uten reduksjon i egenskaper. Magnesium er effektivt til avsvovling, og miljømessig er det gunstigere enn de andre kjemikaliene som anvendes. Utviklingen i USA er kommet langt, og Europa og Østen følger etter.

Foredling av kobber, nikkel og zink

Kobbersmelting skjer ikke lenger i Norge. Sulitjelma la ned i 1987.

Foredling av kobber/nikkelmatte gjøres av Falconbridge Nikkelverk AS i Kristiansand, et datterselskap av det kanadiske Falconbridge Nickel Mines Ltd.

Kobber/nikkelmatte er produktet av første foredlingstrinn for kopper/nikkelmalm. Foruten kobber og nikkel utvinnes fra matten kobolt, gull, sølv, platinametaller og selén, og det produseres svovelsyre.

Utgangspunktet for foredling av nikkel og Falconbridges etablering i Kristiansand var norsk råstoff fra nikkelgruven i Setesdal. Etter at denne ble nedlagt, har Falconbridge i Kristiansand basert seg på importerte råstoffer, og produktene eksporteres. Det som brukes av disse produktene i Norge, importeres for det meste i bearbeidet form. Produksjonen ved Falconbridge Nikkelverk AS var i 1994 som følger:

Tabell 5.11 

Produkttonn
Nikkel67,956
Kobber39,416
Kobolt 2,284
Svovelsyre91,962

Produksjonen av nikkel utgjorde i 1994 ca. 8 % av forbruket i verden. Tilsvarende tall for kobolt var ca. 12 %. Eksportverdien av metallene i 1994 var ca. NOK 5 milliarder. 60 % av verdensproduksjonen av nikkel benyttes ved produksjon av rustfritt stål. Denne produksjon forventes å øke.

Zinkmalm foredles i Norge av Norzink AS, Odda. Norsk produksjon av zink er i dag stort sett basert på importert zinkkonsentrat av sulfidiske malmer. Produksjonen utgjør ca. 2 % av verdensproduksjonen. Produksjonen ved Norzink AS var i 1994 som følger:

Tabell 5.12 

Produkttonn
Zink 137.000
Kadmium 280
Kobberresidue 218
Svovelsyre183.000
Aluminiumfluorid 25.000

Det innenlandske forbruk av zink er ca. 15.000 t. Resten eksporteres hovedsakelig til Skandinavia, Europa og USA. De viktigste bruksområdene er korrosjonsbeskyttelse av stål, støpelegeringer, messing, zinkplater og zinkoksyd/kjemikalier. Forbruket av zink har i gjennomsnitt vært svakt stigende og forventes å øke med 1 % pr. år. Verdensforbruket er nå 6.500.000 t.

Norzink brukte i 1994 220.000 t zinkkonsentrat, hvorav 25.000 t kom fra innenlandske gruver. 50 % av råvarene importeres fra Sverige bl.a. 25.000 t zinkoksyd. Råstoffer for produksjon av aluminiumfluorid er importert flusspat 40-50.000 t og aluminiumhydrat 25-30.000 t, samt svovelsyre fra egen produksjon.

Foredling av titanmalm

Titanmalm som utvinnes ved Titania AS gruver i Sokndal består av ilmenitt, et mineral som inneholder både jern og titan (FeTiO2). Av en produksjon på 800.000 t i 1994 ble 70.000 t videreforedlet ved Kronos Titan AS i Fredrikstad til titanpigment med jernsulfat som biprodukt (avfall). Av produksjonen på 28.400 t titanpigment ble 85 % eksportert. Hovedforbruker er malingindustrien. Ellers brukes pigmentet i papir-, gummi-, plast- og keramisk industri.

Både Titania AS og Kronos Titan AS er datterselskaper av det amerikanske NL Industries Inc.

I 1986 ble det bygget et nytt ilmenittsmelteverk i Tyssedal. Verket har en beregnet kapasitet på 350.000 t ilmenitt-råstoff pr. år. Men denne kapasiteten har ikke latt seg utnytte av tekniske og markedsmessige årsaker. Råmaterialet har i det vesentligste vært ilmenitt fra Titania, men betydelige mengder indisk ilmenitt har også vært anvendt av markedsmessige/kvalitetsmessige grunner. Smelteverket har fra starten produsert slagg for sulfatprosessen. Fra 1997 vil produksjonen bli lagt om til å produsere slagg for den andre pigmentprosessen, nemlig klorprosessen da veksten ventes å komme her. Dette innebærer at ilmenitt fra Titania ikke vil være egnet.

Hovedmarkedet for slagg er Europa og Nord-Amerika, mens råjernet hovedsaklig selges til støperier i Europa. Eksportandelen for slagg er 100 %, for jern 95 %.

Foredling av svovelkis

Etter nedlegging av gruvene ved Folldal Verk importerer Borregaard nå svovelkis fra Finland. Det fremstilles svovelsyre og avbrann (jernoksyd). Overskuddsvarmen fra prosessen utnyttes i industrianleggene. Tall fra Borregaards produksjon i 1994:

Tabell 5.13 

Produkt  
Svovelkis, påsetning250 000 t
Svovelsyre (100 %)340 000 t
SO2 -gassTil eget forbruk
Avbrann170 000 t
Energivarmetilsvarende 10 000 t olje

Svovelkis som anvendes til røsting er i dag oppkonsentrert ved flotasjon etter at kobber, bly, sink o.l er flotert ut. Det stilles store krav til svovelkisens renhet ved fremstilling av svovelsyre. Lav restgehalt av metaller i svovelkis er også avgjørende for avbrannen.

Avbrannen ble tidligere brukt i råjernproduksjon, men denne anvendelse er falt bort. I en periode ble avbrannen deponert på Langøya ved Holmestrand, men selges i dag til sementindustrien i Nord-Europa.

Tidligere kom en stor del av svovelsyren fra røsting av svovelkis. Svovelkis har i dag blitt fortrengt av ren svovel, da man utviklet en metode for å ta svovel ut av sur (H2 S-holdig) jordgass.

I 1993 var svovelproduksjonen på verdensbasis som følger:

Tabell 5.14 

Svovel («in all forms»)mill. tonn S
Elementært svovel:
Utvunnet fra gass17.0
Utvunnet fra olje12.2
Utvunnet fra gruvedrift6.135.3
Ikke elementært svovel:
Fra metallraffinering10.1
Fra røsting av svovelkis8.518.6
Sum53.9

I dag er det rikelig tilgang på svovel som biprodukt fra oljeraffinering og gassrensing. Det er derfor lite sannsynlig at det vil bli bygget nye røsteovner for svovelkis. De gruver som leverer de reneste svovelkiskonsentrater kan likevel regne med avsetning for sin svovelkis til bestående anlegg. Energiandelen av svovelkis utgjør en betydelig del av verdien.

Foredling av sjeldne jordartsmetaller

Produksjonen ved Megon AS på Kjeller ble nedlagt i 1991 og teknologien og varemerkene solgt til Norsk Hydro AS. Hydro bruker i dag importert apatitt som råstoff for gjødselproduksjonen. Apatitten inneholder sjeldne jordarter, og Hydro har utviklet en ny prosess for ekstraksjon av disse. Det vil bli bygget et anlegg i Glomfjord for produksjon av sjeldne jordarter som blandingskonsentrat. Anlegget vil stå ferdig i 1996 og produsere 1.500 t pr. år.

5.2.3 Produksjon av silisiumkarbid

Silisiumkarbid (SiC) fremstilles fra kvarts og koks ved oppvarming til opptil 2500 °C. Det forbrukes 130.000 t kvartssand pr. år, hvorav 85 % importeres. Av koks forbrukes 105.000 t. Ved prosessen dannes krystallisk SiC, karborundum. Karborundum er det nest hardeste slipestoffet etter diamant. Silisiumkarbid har gode egenskaper som ildfast materiale og brukes mye som ildfast foringsmateriale i industrien. Sekundær-kvaliteter brukes bl.a. som tilsetningsmiddel ved fremstilling av støpejern og støpestål.

I 1994 ble det produsert silisiumkarbid i Norge til en verdi av rundt NOK 500 mill. Mesteparten eksporteres til Vest-Europa, hvor den norske produksjonen dekker ca. 40 % av forbruket. Det er tre fabrikker – Norton AS med anlegg i Lillesand og Eyde-havn og Orkla Exolon KS i Orkanger – med en samlet produksjon på 80.000 t. Antall ansatte utgjør 500.

Av den norske produksjonen går 35 % som slipemiddel, 35 % til ildfast foringsmateriale og 30 % til metallurgisk industri. Det arbeides med å forbedre produksjonsprosessen, da denne er en del miljøbelastende.

5.2.4 Produksjon av kalsiumkarbid

Kalsiumkarbid fremstilles av brent kalk ved reduksjon med koks i elektriske smelte-ovner. Eneste norske produsent er Odda Smelteverk AS, som er et heleiet datterselskap av det britiske BOC Ltd. Brent kalk fremstilles ved bedriften i sjaktovner basert på engelsk og fransk kalkstein av kvalitetsmessige grunner.

Bedriften omsetter 56 % av sin karbidproduksjon direkte, mens 44 % omsettes som derivatene kalsiumcyanamid og dicyandiamid. Viktigste bruksområder for karbid er produksjon av acetylengass, avsvovling i stål og støpejern og forskjellige derivater f.eks. dicyandiamid som er bedriftens viktigste produkt og hvor Odda Smelteverk er verdens største eksportør. Produktet brukes bl.a. i flammehemmende impregnering, farmasøytiske produkter, epoxy, plast, sprengstoff, maling, nitrogeninhibitor i land-bruket osv. I det hele er utviklingen for derivater interessant.

Tall for 1994:

Tabell 5.15 

Råvareforbruk, kalkstein166.000 t
Råvareforbruk, koks 63.000 t
Produkt, kalsiumkarbid 90.000 t
Omsetning NOK315 mill.
Antall ansatte280

5.2.5 Produksjon av kunstgjødsel

Norsk Hydro AS er også i internasjonal sammenheng en betydelig produsent av kunstgjødsel. I Norge har firmaet kunstgjødselfabrikker i Porsgrunn og Glom­fjord. Se tabell 5.1.

Tabell 5.16 Produksjon av kunstgjødsel i Norge 1994.

ProduksjonsstedAntall ansatteProduksjon
Porsgrunn755Ammoniakk405.000 t
Fullgjødsel1.640.000 »
Kalksalpeter682.000 »
Ammoniumnitrat17.000 »
Glomfjord420Fullgjødsel530.000 t
Kalksalpeter184.000 »
Alle de viktigste råvarene importeres:
Fosfat og apatitt608.000 t
Kaliumklorid335.000 »
Kaliumsulfat161.000 »
Kiserit42.000 »

Kilde: Norsk Hydro.

5.2.6 Produksjon av sement

Eneste produsent av sement i Norge er Norcem AS – en del av Aker/Eurockonsernet.

Tabell 5.17 

ProduksjonsstedAntall ansatte (1994)Produksjon i tonn (1994)
Norcem avd. Brevik2671.100.000
Norcem avd. Kjøpsvik145 500.000
Sum4121.600.000

Etter at eksporten har ligget nede en periode, er den tatt opp igjen og utgjorde i 1994 ca. 700.000 tonn. Etter stabiliseringsperioden i internasjonal produksjon forventes eksport i de nærmeste årene å øke og utgjøre en betydelig del av det totale produksjonsvolum på 1,8 mill. tonn.

Forbruket av de viktigste mineralske råvarene i sementindustrien var i 1994 2,8 mill. tonn kalkstein og 85 tonn gips. All kalkstein er norsk, mens gipsen må importeres. Kull og petroleumskoks er i dag viktige energikilder for driften av sementovnene. Spesialavfall vil få økt betydning som energikilde, samtidig som man kvitter seg med et miljøproblem.

Også for innenlandsmarkedet forventes et noe økt forbruk. Alternative råstoffer forventes å få økt betydning i fremtiden.

5.2.7 Produksjon av keramiske varer

Det er fire virksomheter innenfor dette produktspekter som tas med her.

Norsk Teknisk Porselen AS, Fredrikstad, produserer teknisk porselen og elektrisk isolasjonsmateriell av glass for lav- og høyspentanlegg. Årlig produksjon er 1500 tonn, hvorav 40 % eksporteres. Bedriften dekker 90 % av det norske marked. Antall ansatte er 145.

Figgjo AS, Figgjo, produserer husholdningsprodukter i vitroporselen. 35 % går til eksport. Antall ansatte er ca. 200.

Porsgrunds Porselænsfabrik AS, Porsgrunn, produserer serviser, gaveartikler og porselens hoppbakkespor alt i høybrent feltspatporselen. Antall ansatte i 1993 er 294.

Porsgrund Bad AS, Porsgrunn, produserer sanitærporselen og sysselsetter 68 personer.

Råvarene som anvendes til porselen er ildfast leire, kvarts, feltspat, nefelinsyenitt, korund, talk og kalkstein. Til teknisk porselen brukes det dessuten silisiumkarbid, bariumkarbonat, wallastonitt og zirkon. Det aller meste av råvarene importeres. Vi har norsk produksjon av: Silisiumkarbid, feltspat, kalkstein og nefelinsyenitt.

5.2.8 Produksjon av lettklinker

AS Norsk Leca har produksjonssted ved Fredrikstad og ved Lillestrøm for produksjon av løs Leca (LWA- Light Weight Aggregate). Hver av fabrikkene har 2 ovner med samlet produksjonskapasitet på 1 mill. kbm. De siste årene har utnyttelsen vært ca. 50 %. Det forventes en produksjon de nærmeste årene på 600-800.000 kbm. pr.år.

Forbruket av leire utgjør for hver av fabrikkene 70-110.000 kbm. pr. år. Tilsammen sysselsetter de 90 personer.

5.2.9 Produksjon diverse

Ildfaste fôringsmaterialer

De viktigste produsenter av ildfaste fôringsmaterialer er AS Olivin, Åheim, og Borgestad Fabrikker AS, Porsgrunn. I 1994 produserte AS Olivin 25.700 tonn ildfast materiale, mens Borgestad Fabrikker AS produserte 11.000 tonn.

Borgestads hovedprodukter er chamotte- og høyaluminiumstein, mørtel og støpe-masser samt silisiumkarbidkapsler for porselensindustrien. Eksporten utgjør 55 %.

AS Olivin som eies av staten produserer i hovedsak ildfaste produkter basert på olivin fra egen gruve og med tilslag av importerte materialer som dødbrent magnesitt og bauxittkromitt etc. Produktene omfatter ildfast stein og masser. Olivin eksporterer omtrent 90-95 % av sine ildfaste produkter. Når det for øvrig gjelder olivin til andre formål, henvises til kapittel 4, Norges Mineralressurser. Produksjon og potensiale.

For øvrig produseres det et spekter av ildfaste fôringsmaterialer o.l. (stein, masser, mørtel, etc) med basis i både lokale og importerte råvarer.

Glassindustri inkl. glassvatt

Norsk glassindustri produserer hovedsakelig for hjemmemarkedet. PLM Moss Glassverk AS produserer emballasjeglass, mens AS Hadeland Glassverk, Randsfjord Glass AS og Magnor Glassverk AS produserer husholdningsglass.

Det meste av råvarene importeres. Disse er kvartssand, soda, kalkstein, borater, kaolin, feltspat, nefelinsyenitt, natriumsulfat og kaliumkarbonat. Kvartssand importeres på grunn av lav pris. Glassverkene bruker i økende grad importerte krystallpellets som halvfabrikata. Moss Glassverk tar inn ca. 45.000 t returglass pr. år. Det er ca. 60 % av produsert glass.

Til glassindustrien hører også produksjon av glassvatt. Glava AS har anlegg i Askim og Stjørdal. I 1994 hadde bedriften en omsetning på NOK 314 mill. og sysselsatte 318 personer.

Råvareforbruket var:

Tabell 5.18 

RåvareMengde tonnHerav import %
Sand17.800 100
Soda5.150 100
Borater2.850 100
Kalk830 0
Dolomitt4.730 0
Natriumsulfat70 100

Owens Corning Fiberglas Norway AS, Birkeland, produserer ca. 12.000 t glassfiber pr. år. Omsetningen er NOK 149 mill. og selskapet har 124 ansatte.

Steinull

AS Rockwool produserer steinull for det norske marked ved anleggene i Moss, Larvik og Trondheim. Omsetningen var i 1993 NOK 314 mill. og antall ansatte 326.

Råvareforbruket var:

Tabell 5.19 

RåvareMengde tonnHerav import %
Diabas55.00071
Kalkstein 8.000 0
Dolomitt 3.000 0

Mikrosilika og silisiummetallpulver

Elkem Refractories markedsfører mikrosilica og silisiummetallpulver fra Elkems verk til produsenter av ildfastmaterialer og driver produktutvikling og teknisk service i egne laboratorier. Omsetningen var i 1993 NOK 140 mill., hvorav 130 til eksport. Bedriften har 20 ansatte.

5.2.10 Forbruk av mineralske råvarer i industri som benytter ikke mineralske råstoffer eller mineralbaserte halvfabrikata og kjemikalier

Papir og cellulose

Bruken av mineraler i papir og cellulose er økende. Det anvendes som fyllstoff og til overflatebestrykning. Det stilles store krav til nedknusing og til hvithet for bruk i mange av produktene. Forbruket av mineraler i den norske treforedlingsindustrien var i 1994:

Tabell 5.20 

Råvaretonn
Kaolin176.000
Kritt15.000
TiO2450
Talkum1.560
Kalkstein28.000
Bentonitt500

Kilde: Papirindustriens Forskningsinstitutt.

Takpapp

Ved produksjon av takpapp ble det i Norge i 1994 brukt 13.500 tonn nedknust skifer til belegg på takpapp. I tillegg anvendes kalksteinsmel som fyllstoff i pappen.

Boreslam

Ved boring etter olje og gass benyttes boreslam som inneholder vektmineraler, leirmineraler og diverse andre mineraler. På norsk sokkel er forbruket pr. år:

Tabell 5.21 

Råvaretonn
Barytt (vektmineral)175.000
Bentonitt (svell-leire)10.000

I petroleumsvirksomheten brukes forøvrig glimmer, gips, kalkstein, natrium- og kaliumklorid. Til ballast i nedsenkbare plattformer er brukt olivin, magnetitt og eklogitt.

Diverse

Andre industriprodukter som anvender mineraler som fyllstoff er maling, lakk, plast-produkter og gummi. I malingindustrien brukes flere typer mineraler. Volummessig utgjør talk den største gruppen. I plastindustrien tilsettes ofte mineralene i form av halvfabrikata. Det aller meste av disse importeres. Gummiindustrien benytter bl.a. kritt og visse typer leire.

5.2.11 Kullforedlende industri

Etter at Norsk Koksverk ble nedlagt i 1988 har vi ingen virksomhet som kan defineres som kullforedlende industri. Produksjon av elektroder og elektrodemasse er imidlertid nær beslektet, og vi tar med denne.

Elkem Carbon, Kristiansand, produserer elektrodemasse til bruk ved fremstilling av råjern, karbid og ferrolegeringer. Produksjonen i 1994 var 81.000 t og det norske forbruket 42.000 t. Til produksjonen ble det brukt ca. 90.000 t antrasittkull som importeres.

Aluminiumsindustrien har et forbruk av anoder på ca. 400.000 t pr. år. Råstoffet importeres.

5.3 Bergverksnæringen inkl. bearbeiding. sysselsetting – regional betydning

5.3.1 Innledning

Arbeidsplassene innen bergindustrien utgjør fortsatt en viktig del av næringslivet i mange kommuner og lokalsamfunn selv om næringen har gjennomgått store strukturelle endringer og omlegginger. Avvikling og nedlegging innenfor den tradisjonelle bergverksdrift er kompensert av nye etableringer innenfor industrimineral-, naturstein og byggeråstoffbransjene.

I regionalpolitisk sammenheng er det to særtrekk ved bergindustrien, nemlig:

  • Bergindustri må etableres der det finnes drivverdige forekomster og er derfor i stor grad bundet når det gjelder lokalisering.

  • Grunnlaget for driften er ikke-fornybare naturressurser. Når en forekomst er uttømt, må driften avvikles.

Dette er forhold man må ta hensyn til når bergindustri skal etableres. Det vil imidlertid ikke, slik som tidligere, være like nødvendig og hensiktsmessig å opprette nye ensidige industristeder utelukkende basert på bergindustri, fordi dagens kommunikasjoner gjør det mulig å dagpendle eller ukependle over større avstander.

5.3.2 Bergverksnæringen i vid forstand

I næringsinndelingen i den offentlige statistikk er næringsgrupperingen oppdelt slik at bergverksnæringen omfatter uttak og produksjon av mineralske råstoffer og utgjør èn gruppe, mens bearbeiding og industriproduksjon basert på bergindustriens produkter er plassert i næringsundergrupper under gruppen industri.

Tradisjonelt har vår mineralsektor vært en betydelig eksportør av mineralske råstoffer. Det er imidlertid grunn til å peke på at mineralsektoren også i meget stor grad har vært basis for vår bearbeidingsindustri innenfor områdene kjemi, elektro-kjemi, jern- og stålsmelteverkene og ferrolegeringsverkene. Dette gjelder såvel produksjon av råstoffer som inngår i sluttproduktet, som nødvendige hjelpestoffer i produksjonsprosessen. Dette har over lang tid medført et samarbeid innenfor produkt- og prosessutvikling som har vært til gjensidig nytte både for råstoffsiden og bearbeidingssiden. Det samme gjelder også de fleste andre områdene innenfor bearbeidingsindustrien.

Som eksempel på industriproduksjon som i all hovedsak er basert på norske mineralråstoffer kan nevnes: Sement, brent kalk, tegl- og lettbetong, slipestoffer og fyllstoffer av en rekke forskjellige mineraler. Mineralske fyllstoffer inngår blant annet i produksjon av byggevarer, papir, plast, lakk, maling og i annen kjemisk industri.

Kvalitetskravene til sluttproduktene øker stadig, noe som i sin tur medfører skjerpede krav til råstoffkvalitetene. Sett i denne sammenheng er det en styrke for mineralsektoren at den kan utvikles i nærkontakt med bearbeidingsindustrien.

Omvendt er det en naturlig forutsetning for de fleste bearbeidingsbedriftene innenfor mineralsektoren at de har nær tilgang til rimelig og godt råstoff.

Denne avhengigheten er så ubetinget at i bransjepolitisk sammenheng må bergverksdrift, mineralbearbeiding og mineralbasert industriproduksjon bedømmes og vurderes i sammenheng. Spesielt gjelder dette når man skal beskrive sysselsettingen og de potensialer som ligger i utviklingen av mineralsektoren.

For å få et bilde av mineralsektoren og vurdere betydningen av sektoren både økonomisk og i sysselsettingsmessig sammenheng, er det nødvendig å se både uttak og bearbeiding under ett. Ut fra Statistisk Sentralbyrås statistikk må en derfor summere tallmateriale fra næringsgruppe Bergverksdrift og de næringsundergrupper under Industri som i all hovedsak er basert på norske mineralske råstoffer. Dette er viktig for også i mineralsektoren er det et iøynefallende trekk i utviklingen at bearbeidingsdelen stadig får større betydning og i sysselsettingssammenheng er dette et felt med potensielt store utviklingsmuligheter.

Strukturendringer.

Som i annen industri har også bergindustrien gjennomgått betydelige strukturendringer samtidig med en løpende rasjonalisering i takt med den teknologiske utvikling. I de senere år har man også sett en utvikling der innkjøp av tjenester stadig øker. I bergindustrien som for størstedelen består av små og mellomstore bedrifter, er dette et gjennomgående trekk. Hjelpetjenester det er aktuelt å kjøpe er f.eks vedlikehold, transport og regnskap. Lagerhold av reservedeler og forbruksmateriell er i mange tilfeller lagt om til konsignasjonslagre for vareleverandørens kostnad og administrasjon. I mange tilfeller blir også slike arbeidsoperasjoner som fjellboring, sprengning, lasting og transport utført som entreprenørtjenester. Dette er en utvikling som ser ut til å fortsette.

Når sysselsettingseffektene av bergverksvirksomhet skal beskrives, er det viktig at disse forholdene blir tatt med i vurderingene. Det er vanskelig å fremskaffe tallmateriale for dette, men statistikken for innkjøp av tjenester viser stor økning og reflektereren betydelig bruk av underentreprenører.

Det antas at underentreprenørvirksomheten og innkjøp av andre hjelpetjenester sysselsettingsmessig betyr at antall direkte ansatte i bergindustrien må økes med i størrelsesorden 1/3 og kanskje mere for å få et tall for den samlede sysselsettingseffekt fra denne sektoren.

5.3.3 Sysselsettingen

Sysselsettingen innenfor de næringsområder som har basis i mineralproduksjon, fremgår av tabell 5.2 og 5.3 fra SSBs industristatistikk for perioden 1989 – 1993 (1993 er det sist tilgjengelige materiale)

Tabell 5.22 Næringsområde 12-14 Bergverksdrift.

  Antall bedrifterSysselsatteBr.prod.verdi mill.kr.
Metallholdig malm
1989 1021591481
1990 1019751462
1991 1118901247
1992 916771164
1993 814351054
Annen bergverksdrift, inkl. stein, sand leire og industrimineraler
198939029212729
199037027912674
199133928012787
199231025112937
199332327422818

Tabell 5.23 Næringsområde Industri.

  Antall bedrifterSysselsatteBr.prod.verdi mill.kr.
Industribearbeiding med basis i norske mineraler
198955599308807
199052893208937
199153786498312
199251080828444
199350078008082

Tabell 5.2 viser at nedgangen i sysselsettingen innenfor bergverksnæringen først og fremst har rammet malmgruvene og ikke bransjene innenfor stein og industrimineraler.

Forholdet mellom antall sysselsatte og brutto produksjonsverdi viser at det har foregått en betydelig rasjonalisering i denne 5-årsperioden. Som foran nevnt må man også her samtidig ta i betraktning den økende bruk av underentreprenører og innkjøpte tjenester, noe som influerer på antall direkte sysselsatte i næringen.

5.3.4 Bergverksnæringen – andel av industrisektoren

I 1993 var det totalt 10.998 bedrifter som syssellsatte 266.925 personer i bergverksdrift og industri til sammen. Av disse var det 342 bedrifter med 4.538 sysselsatte i bergverksdrift og 411 bedrifter med ialt 5.368 sysselsatte i industri som bearbeider/foredler bergverksprodukter. Av sum sysselsatte i bergverksdrift og industri er 1,7 % sysselsatt i uttak av malmer og mineraler og 2,1 % i den industrien som bearbeider disse.

Medregnet et påslag på anslagsvis 30% for innleide tjenester, vil dette si at mineralsektoren svarer for en sysselsetting på ca. 13.000 eller ca. 5 % av industrisektoren totalt.

5.3.5 Sysselsettingen – regional betydning

Tabell 5.4 viser sysselsettingen i de enkelte bransjer innenfor bergverksnæringen fordelt fylkesvis.

Tabell 5.24 Fylkesvis sysselsetting innen bergverksnæringen.

Tallmateriale fra SSB Industristatistikk 1993 NæringstallSysselsatte i bergindustrien
  RåstoffuttakBearbeidingSum
Regional inndeling i fylkeSysselsatte tot. i bergverk og industri Ant. personerAntall pers.% av totalAntall pers.% av totalAntall pers.% av total
Østfold 18788 95 0,5 4022,1 4972,6
Akershus 14992 218 1,5 3392,7 5573,7
Oslo 28080 58 0,2 4401,6 4981,8
Hedmark 10172 164 1,6 1261,2 2902,9
Oppland 9801 167 1,7 1611,6 3283,3
Buskerud 17546 115 0,7 6343,6 7494,3
Vestfold 13641 385 2,8 2361,7 6214,6
Telemark 12016 129 1,1 5264,4 6555,4
Aust – Agder 6168 66 1,1 420,7 1081,8
Vest – Agder 10452 22 0,2 2622,5 2842,7
Rogaland 28766 604 2,1 4241,510283,6
Hordaland 28951 152 0,5 4191,4 5712,0
Sogn og Fjordane 8699 72 0,8 891,0 1611,9
Møre og Romsdal 19926 294 1,5 4052,0 6993,5
Sør-Trøndelag 12127 100 0,8 2802,3 3803,1
Nord-Trøndelag 7108 273 3,8 1692,4 4426,2
Nordland 10560 516 4,9 2882,7 8047,6
Troms 4589 61 1,3 521,1 1132,5
Finnmark 4240 74817,6 741,7 82219,4
Svalbard 303 29998,7 0 29998,7
Sum2669254538 1,753682,099063,7

Av denne oversikten fremgår at bergverkssektoren i industrisammenheng har særlig stor betydning i fylker som Finnmark, Nordland og Nord-Trøndelag, men den har også en betydelig andel av sysselsettingen i fylkene Telemark, Vestfold og Buskerud.

Når det gjelder bearbeiding og forbruk av byggeråstoffer som sand, grus og pukk, er det naturlig nok i de sentrale strøk at aktiviteten er størst. I Rogaland og Hordaland-området, som er de største leverandører av bl.a. betongkonstruksjoner til norsk sokkel, er det i distriktskommunene en betydelig virksomhet knyttet til råstoffleveranser til off-shore-industrien samtidig med en betydelig eksport.

Når det gjelder produksjon innenfor malm, industrimineraler og naturstein, er disse med få unntak lokalisert til de mindre sentrale områder.

5.3.6 Utvikling

Det er trekk i utviklingen at bearbeiding av malmer, industrimineraler og naturstein blir lagt til større bearbeidingsanlegg. Hovedgrunnen til dette er at et produksjonsanlegg i dag krever meget store investeringer og derved en viss produksjonsmengde. Som regel er denne av en slik størrelse at det må sikres råstoffleveranser fra flere forekomster. Denne utviklingen er både økonomisk og naturbetinget. Det er mindre sannsynlig at det i fremtiden blir påvist store forekomster enn påvisning av flere mindre.

Med bakgrunn i den kunnskap man har om mineralsektoren og våre potensielle geologiske ressurser i Norge, er det sannsynlig at utviklingsmønsteret i enda større grad vil gå mot utnyttelse av en rekke små og mellomstore forekomster. Bearbeiding og prosessering vil imidlertid foregå i verk som betjener mange forekomster. Dette vil skape et tilsvarende sysselsettingsmønster og vil klart være til fordel for de områder der forekomstene finnes.

For påvisning av forekomster og muligheter for utnyttelse ved drift, er det i distriktene at potensialet er størst, og her vil sysselsettingseffekten av en utvidet mineralsektor få størst virkning.

5.3.7 Sysselsetting fordelt etter fylker og kommuner

Tabellene nedenfor viser sysselsettingen fordelt kommunevis i de enkelte fylker.

Tabell  Østfold fylke

Næringskode:10.314.114.214.326.626.726.8
Type næring:TorvSteinSand og leireKjemiske min. og gjødselmin.Betong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Askim12
Borge174
Eidsberg411416
Fredrikstad1538913
Halden13392524
Hobøl18
Marker15
Moss1102100177
Onsøy1213
Rakkestad14141512
Råde1211
Sarpsborg1222711113
Spydeberg110
Totalt for Østfold2922514561517300522280

Tabell  Akershus fylke

Næringskode:10.313.114.214.326.626.726.8
Type næring:TorvJernmalmSand og leireKjemiske min. og gjødselmin.Betong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Asker211
Aurskog - Høland151112
Bærum-3360211313
Enebakk12
Eidsvoll1213
Fet18
Frogn16
Gjerdrum18
Lørenskog1191117
Nes1112625
Nesodden12
Nittedal1914330
Rælingen132
Skedsmo268373-1
Ski14
Sørum1216
Ullensaker15221-
Vestby1412
Ås11525
Totalt Akershus216-31919425171909321117

Tabell  Oslo fylke/kommune

Næringskode:14.114.214.326.426.526.626.726.8
Type næring:SteinSand og leireKjemiske min. og gjødselmin.Murstein o.a byggevarer av brent leireSement, kalk og gipsBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Oslo18435-15-6119510144624-71
Totalt for Oslo18435-15-6119510144624-71

Tabell  Svalbard

Næringskode:10.1
Type næring:Steinkull
  Ant. bedr.Ant. ans.
Svalbard1299
Totalt for Svalbard1299

Tabell  Hedmark fylke

Næringskode:10.314.114.214.326.626.726.8
Type næring:TorvSteinSand og leireKjemiske min. og gjødselmin.Betong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Eidskog12
Elverum123722314
Grue1212
Hamar3743814-2
Kongsvinger2201118
Nord-Odal124
Os15
Ringsaker371219
Stange313157
Sør-Odal121911
Tolga12
Tynset1314
Våler12
Åsnes111211214
Totalt for Hedmark2424207648012103421-2

Tabell  Oppland fylke

Næringskode:13.214.114.226.526.626.7
Type næring:Ikke-jernholdig malmSteinSand og leireSement, kalk og gipsBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeiding
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Dovre156115
Gausdal1612
Gjøvik21215
Gran1214
Lillehammer220313
Lunner21211
Nord-Aurdal17
Nord-Fron11516
Nordre Land12124
Ringebu12
Sel272
Skjåk14
Vang15
Vestre Toten120
Vågå12
Øyer16
Øystre Slidre11411
Totalt for Oppland1564371074121277482

Tabell  Buskerud fylke

Næringskode:14.114.226.526.626.726.8
Type næring:SteinSand og leireSement, kalk og gipsBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Drammen47313012245
Flesberg14
Hole12
Hurum222210
Kongsberg1216
Lier41821115
Modum1124
Nedre Eiker12262
Nes12
Ringerike318320612
Røyken13-1225612
Øvre Eiker63647112
Ål16
Totalt for Buskerud1324112-1222558619245

Tabell  Vestfold fylke

Næringskode:10.314.114.226.426.626.726.8
Type næring:TorvSteinSand og leireMurstein o.a. byggevarer av brent leireBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Andebu12115
Borre132612
Hof1511
Holme-strand15
Larvik16326224421853189
Nøtterøy14
Sande16
Sandefjord152913
Stokke1312
Svelvik215
Tønsberg31923
Totalt for Vestfold1316326105611514711261189

Tabell  Telemark fylke

Næringskode:14.114.214.526.426.526.626.8
Type næring:SteinSand og leireAnnen bryting og utvinningMurstein o.a. byggevarer av brent leireSement, kalk og gipsBetong, og sement- og gipsprod.Ikke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
28
Kragerø12127
Kviteseid15
Nissedal11
Nome124216
Notodden2815
Porsgrunn46912202112108
Skien32011202811
Tokke11
Vinje12
Totalt for Telemark469953272144122010533109

Tabell  Aust-Agder fylke

Næringskode:14.114.214.526.626.7
Type næring:SteinSand og leireAnnen bryting og utvinningBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeiding
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Arendal38314
Birkenes24
Evje og Hornnes1314
Froland12
Gjerstad12
Grimstad2441715
Lillesand137
Risør14
Valle12
Vegårdshei12
Totalt for Aust – Agder13711261383329

Tabell  Vest-Agder fylke

Næringskode:14.226.626.726.8
Type næring:Sand og leireBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallholdige mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Audnedal12
Farsund16
Kristiansand19665131135
Kvinesdal1215
Lindesnes17
Lyngdal113
Mandal1212
Marnardal115
Songdalen110
Søgne15
Vennesla13
Totalt for Vest-Agder522121173101135

Tabell  Rogaland fylke

Næringskode:13.214.114.226.426.526.626.726.8
Type næring:Ikke-jernholdig malmSteinSand og leireMurstein o.a byggevarer av brent leireSement, kalk og gipsBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Bjerkreim1214
Eigersund21627
Forsand32725
Gjesdal42612
Haugesund1422212
Hjelmeland332246
27333
Karmøy-2-1322
Klepp24163
Sandnes5381201014312
Sokndal1296151
Sola1621416
Stavanger-2-11537-3
Strand33825
Suldal14112
Time21011
Vindafjord1218
Totalt for Rogaland12961431304120-235382617-3

Tabell  Hordaland fylke

Næringskode:14.114.214.526.626.726.8
Type næring:SteinSand og leireAnnen bryting og utvinningBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold min.prod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Askøy212218
Bergen36913713444019
Bømlo14
Eidfjord14
Etne21012
Fitjar14
Fjell11428186
Fusa13
Kvam12
Kvinnherad1524
Lindås12613
Masfjorden12
Meland11
Modalen27
Os1313
Radøy16
Samnanger13
Stord14
Ullensvang13
Vaksdal1-
Voss111612129
Ølen233
Øygarden11
Totalt for Hordaland11161462532284512619

Tabell  Sogn og Fjordane fylke

Næringskode:14.114.214.314.526.6
Type næring:SteinSand og leireKjemiske min. og gjødselmin.Annen bryting og utvinningBetong-, sement- og gipsprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Eid1715
Flora12
Førde11243
Gaular12
Gulen112
Høyanger17
Luster25
Lærdal12
Naustdal11
Sogndal1813
Stryn122828
Vik14
Vågsøy13219
Totalt for Sogn og Fjordane12834132141289

Tabell  Møre og Romsdal fylke

Næringskode:14.114.214.326.526.626.726.8
Type næring:SteinSand og leireKjemiske min. og gjødselmin.Sement, kalk og gipsBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Averøy13
Eide3351417110
Fræna1141111832912
Haram12
Hareid13166
Herøy13
Molde1917
Nesset2713
Norddal2812013
Rauma16215
Rindal13
Sande1413
Skodje12
Stranda14
Sula110
Sunndal110
Surnadal21412
Sykkylven12
Ulstein18
Vanylven114714
Vestnes13120
Volda24
Ørskog12
Ørsta152612
Ålesund14-311112-1
Totalt for Møre og Romsdal663166121702872319421123-1

Tabell  Sør-Trøndelag fylke

Næringskode:13.214.114.226.526.626.726.8
Type næring:Ikke-jernholdig malmSteinSand og leireSement, kalk og gipsBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Bjugn1912
Hemne11
Hitra1417
Klæbu12
Meldal15
Melhus1525
Midtre Gauldal1311214
Oppdal31314153
Orkdal16419
Osen15
Rennebu12
Rissa14
Røros16
Selbu1313
Trondheim-8324-256812184
Ørland1616
Åfjord14
Totalt for Sør-Trøndelag-84161476-222139255184

Tabell  Nord-Trøndelag fylke

Næringskode:10.313.113.214.114.226.526.6
Type næring:TorvJernamlmIkke-jernholding malmSteinSand og leireSement, kalk og gipsBetong, sement- og gipsprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Frosta14
Grong14
Høylandet19
Inderøy120
Levanger13-1
Lierne12
Meråker13
Namsos12
Nams-skogan211
Nærøy13
Overhalla211
Røyrvik1148
Snåsa1512
Steinkjer1538
Stjørdal316-1344
Verdal11626274
Verran1401212
Totalt for Nord-Trøndelag151401148218146212214147

Tabell  Nordland fylke

Næringskode:10.313.113.214.114.214.526.526.626.726.8
Type næring:TorvJernmalmIkke-jernholdig malmSteinSand og leireAnnen bryting og utvinningSement, kalk og gipsBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Alstahaug12
Andøy12112
Ballangen149120
Bodø1423513-1
Evenes12
Fauske33819111
Gildeskål16
Hattfjelldal11
Hemnes147
Lødingen1512
Meløy21112
Narvik39214
Nesna16
Rana12001301912816
Saltdal1114
Sortland24211
Sømna14
Sørfold129
Tjelsund12
Tysfjord1191136110
Vefsn110
Værøy11
Totalt for Nordland22512002968112144723621451311213328

Tabell  Troms fylke

Næringskode:14.114.214.526.626.726.8
Type næring:SteinSand og leireAnnen bryting og utvinningBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeidingIkke-metallhold. mineralprod.
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Berg130
Bjarkøy12
Harstad141412-1
Lyngen13
Målselv18216
Nordreisa16
Skånland18
Tromsø11421312
Totalt for Troms1342813074724-1

Tabell  Finnmark fylke

Næringskode:13.114.114.214.314.526.626.7
Type næring:JernmalmSteinSand og leireKjemiske min. og gjødselmin.Annen bryting og utvinningBetong-, sement- og gipsprod.Stein-bearbeiding
Kommune:Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.Ant. bedr.Ant. ans.
Alta17261126227143
Sør-Varanger158813
Tana118
Vadsø14
Totalt for Finnmark158817391126118331143

5.4 Norges mineralressurser – produksjon og potensiale

5.4.1 Hovedtrekk ved bergindustrien

Bergindustrien forvalter og utnytter Norges og Svalbards ikke-fornybare mineral-ressurser. Disse omfatter industrimineraler, malm, kull, naturstein, pukk og sand/grus.

Bergindustrien består av ca. 400 bedrifter som sysselsetter omkring 5000 personer. Brutto produksjonsverdi utgjør omkring NOK 6 milliarder pr år. Til sammenligning var tilsvarende tall for 1981 8100 sysselsatte og en omsetning på NOK 3 milliarder.

Bergindustrien kan bransjemessig deles inn i:

Tabell 5.25 

  Verdi levert fra produsent 1994 NOK mill.
Industrimineraler1.930
Metallmineraler750
Kull80
Naturstein, inklusiv skifer840
Pukk1.430
Sand og grus1.000
Sum6.030

Figur 5.4 viser produksjonen fordelt på det enkelte mineralske råstoff. Figuren er basert delvis på eksakte oppgaver og delvis på anslag. Til tross for at ikke alle tall er eksakte gir figuren et riktig bilde av situasjonen.

Figur  Produksjon av mineralske råstoffer

Figur 5-4 Produksjon av mineralske råstoffer

Kilde: NGU

Bergindustrien kan naturlig deles i en eksportrettet del, som består av metallmineralene og naturstein, der mer enn 85 % går til eksport, og industrimineraler der ca. 65 % går til eksport. Byggeråstoffene pukk og sand/grus produseres først og fremst for det norske marked, men 21 % av pukkproduksjonen eksporteres. De viktigste mineralene som produseres for det nasjonale markedet, er kalkstein som danner grunnlag for sementindustrien, dolomitt for produksjon av mag­nesium metall, ilmenitt for titandioksyd- og titanslaggproduksjon, kvartsitt og kvarts for ferrolegeringsindustrien.

Utviklingen av eksporten for de ulike produktgrupper er fremstilt grafisk i figur 5.5 Eksportverdien av mineralprodukter økte fra NOK 1.876 mill. i 1989 til NOK 2.608 mill. i 1994. Dette er en økning på 39 % de siste 6 år. Veksten har vært innenfor industrimineraler, pukk og naturstein. Metallmineralproduksjonen viser en avtagende tendens.

Figur  Eksportverdi av mineralråstoffer.

Figur 5-5 Eksportverdi av mineralråstoffer.

Kilde: SSB

Samlet sett er bergverksnæringen en viktig eksportrettet vekstnæring. Bergverksbedriftene er også en viktig distriktsnæring, da bedriftene er spredt utover hele landet, med et visst tyngdepunkt i Nordland, Finnmark og Rogaland. 90 % av bedriftene har under 20 ansatte. Bransjen er oppstykket og i mindre grad knyttet sammen i kommersielle kjeder og strategiske allianser.

5.4.2 Metallmineralene

Etter siste verdenskrig har det i alt vært drift i 34 malmbergverk. De fleste av disse er nedlagt, og det er bare 6 gruver som i dag drives.

Malmgruvene er eksportavhengig, og 95-100 % av produksjonen eksporteres som lite foredlede mineralkonsentrater. Markedet for produktene er oversiktlige, og bedriftene selger normalt hele produksjonsvolumet til gjeldende markedspriser. Markedsprisene bestemmes for en stor del av metallbørsen i London. Langtidskontrakter for omsetning brukes ofte.

Når det gjelder produksjonen av nikkel, bly, sink og kobber-malmer de senere år, fremgår denne av figur 5.6.

Figur  Produksjon av nikkel, bly, sink og kobberkonsentrat. 1981-1994. Tonn.

Figur 5-6 Produksjon av nikkel, bly, sink og kobberkonsentrat. 1981-1994. Tonn.

Kilde: NGU

Sulfidmalmgruvene:

Nordsulfid A/S avd. Grong Gruber i Røyrvik produserer ca 600 000 t kobber og sinkmalm ved underjordsdrift fra Joma og Gjersvika forekomstene. Omsetningen i 1994 var NOK 122 mill. Bedriften er med sine 110 ansatte en hjørnesteinsbedrift i Røyrvik kommune. Kjente malmreserver vil være uttømt om 2-4 år. Nord-Trøndelag fylkeskommune har gått inn sammen med NGU for å drive malmleting i området for om mulig å forlenge driften.

A/S Bleikvassli Gruber produserte 191 000 t bly og sink-malm i 1994. Gruven har malmreserver for 4-5 år. Nordland fylkeskommune og NGU driver malmleting i området for om mulig å forlenge driften.

Nikkel og Olivin A/S i Ballangen produserte 670 000 t malm med nikkel, kobber og kobolt i underjordsdrift. Dette ga en omsetning på NOK 88 mill. Vestmalmen ble åpnet for drift i 1994. Med dagens produksjonsnivå har en reserver for ca 10 års drift.

Malmleting i dag foregår i områdene rundt Bleikvassli og Grong gruver i tillegg til endel nikkelprospektering i Pasvik området. Det er i dag ikke påvist sulfidforekomster som ansees å være klare for utbygging.

Jernmalmgruvene:

De største norske jernmalmfeltene ligger i Sør-Varanger og i Dunderlandsdalen i Rana. Begge steder opptrer sedimentære forekomster. I Sør-Varanger er det kvartsbåndede magnetittforekomster, mens det i Dunderlandsdalen er hematitt og magnetitt. Begge områdene har betydelige jernmalmressurser, som imidlertid krever at det må fjernes store mengder gråberg for å kunne drive malmen i dagbrudd. Jerngehalten er ca 30 % begge steder. Dette er et svært lavt sammenlignet med jernmalmer som er i drift andre steder i verden. Norge har betydelige tradisjoner i produksjon av jernmalm. Produksjonen er de senere år trappet ned og en ser nå slutten på epoken med produksjon av råstoff for jernfremstilling.

A/S Sydvaranger i Sør-Varanger var i flere tiår en hjørnesteinsbedrift i norsk industri. De senere år har bedriften produsert ca 3,5 mill t råmalm som har gitt ca 1,5 mill t jernslig- og pelletsprodukter. I 1994 var omsetningen NOK 381 mill. På grunn av store underskudd og statlige overføringer på 80-tallet ble det i 1990 vedtatt å redusere produksjonen og legge om driften til underjordsdrift. Etter omleggingen vil malmuttaket i den nye underjordsgruven på Vestmalmen i Bjørnevann bli ca 1 mill t. pr. år. Bemanningen reduseres fra 570 i dag til ca 150. Regulær drift i den nye gruven vil starte i 1996. Bedriften ønsker i økende grad å produsere spesialprodukter.

Rana gruber A/S i Rana bryter malm i Ørtfjell dagbrudd og produserte 1,9 mill t råmalm for fremstilling av 800 000 t konsentrater i 1994. Produksjonen ble redusert med 25 % i 1995. Hematitt-konsentratet selges til jern- og stålfremstilling, mens magnetittkonsentratet som utgjør 10 %, brukes for å fremstille spesialprodukter for direkte reduksjon, kullrensing, vannrensing samt røde og sorte pigmenter. Omsetningen utgjorde NOK 109 mill. i 1994. De ti volumprosentene med spesialprodukter stod for 32 % av omsetningen.

Etter nåværende brytningsplan er dagbruddet tømt i 1998, og en vil ta standpunkt til en eventuell overgang til underjordsdrift i 1996.

Nye Fosdalen Bergverk A/S i Verran produserte i 1994 39 000 t jernslig for kullrensing og noe sulfidkonsentrat. Bedriften hadde permisjoner i deler av året. Omsetningen utgjorde NOK 10,9 mill. Driften foregår på 800-l000 m dyp.

Andre metaller:

Gull. Bidjovagge gruver ble drevt av Outokumpu OY og datterselskapet Nordsulfid A/S i 1985 -1991. Det ble tatt ut 21 500 t kopper metall og 6 200 kg gull. Dette tilsvarte en omsetning på NOK 800 mill. I Kolsvik, Bindal i Nordland, har en påvist en mindre forekomst av gullmalm som er økonomisk interessant.

Molybden. Det er påvist store, men lavgehaltige ressurser med molybdenmalm i Oslo-feltets bergarter. Den største og best kjente er Nordli-forekomsten i Hurdal.

Uran. Flere små og lavgehaltige forekomster er kjent, men ingen har hittil vært økonomisk interessante.

Sjeldne jordarter, yttrium og scandium. Dette er spesielle metaller med liten bruk. Flere forekomster er kjent i Norge.

Niob. Sæteråsen-forekomsten ved Holmestrand og Fensfeltet i Telemark er kjente forekomster, men disse er vanskelig utnyttbare på grunn av et for lite marked og lav gehalt.

Kobolt, krom, mangan, sølv, tinn, wolfram og platinagruppens metaller. En rekke forekomster er kjent, men ingen av disse synes å være økonomisk interessante i dag.

5.4.3 Industrimineraler

Internasjonalt er industrimineraler oftest definert som alle materialer man tar ut av jordskorpa unntatt energimineraler, metalliske malmer, vann og edelsteiner. Titanråstoffene ilmenitt og rutil er i Norge mutbare mineraler, men behandles her under industrimineraler, fordi disse mineralene internasjonalt regnes som dette.

Når det gjelder produksjon av industrimineraler i Norge i 1994, kan vi sette opp denne oversikten, som viser størrelsen av de viktigste:

Tabell 5.26 

  Produksjon (1000 t)
Kalkstein4 500
Olivin3 000
Kvarts og kvartsitt 900
Ilmenitt 750
Dolomitt 800
Nefelin 280
Feltspat 60
Talk 35
Grafitt 6

Det produseres industrimineraler fra ca. 30 forekomster som er i regulær drift. I tillegg finnes en rekke forekomster som av ulike årsaker er i mer uregelmessig drift.

I 1994 omsatte industrimineralsektoren for NOK 1 930 mill. (tallet inkluderer også nedmaling av importerte mineraler). Sektoren har hatt en rask økning i omsetning de senere år, og flere av bedriftene er blant de mest lønnsomme i norsk industri.

Kravene til produktene øker stadig i form av høy­ere renhet, hvithet, kornfordeling, kornform, innhold av fibrig materiale osv. Spesialiseringen øker, og produsentene har ofte faste kunder som nødig skifter leverandør. Nye aktører har derfor vanskelig for å etablere seg i markedet. Markedsmessig skiller industrimineraler seg fra metalliske mineraler bl.a. også ved at prisene er mer stabile.

Strukturen i denne industrien har endret seg radikalt de siste ti-årene, fra små uavhengige selskaper til større konserner. Flere selskaper har fått nye eiere ved at internasjonale selskaper har gått inn for å sikre leveranser, utnytte sitt distribusjonsnett eller for å øke sine markedsandeler. Store aktører i Norge i dag er det sveitsiske Plüss-Staufer AG eller Omya-gruppen (hovedaksjonær i Hustadmarmor AS og Norwegian Talc AS), Unimin Inc. (eier 84 % av North Cape Minerals AS), National Lead Industries Inc. (eier av Titania AS og Kronos Titan AS). Store norske aktører er Franzefoss Bruk AS, Norwegian Holding AS, Elkem AS, Norcem AS og AS Olivin.

Verdien av Norges eksport av industrimineraler utgjorde i 1994 ca. NOK 1.3 milliarder.

Samtidig importerte Norge store mengder industrimineraler: aluminia basert på bauxitt som råstoff for aluminiumproduksjon, fosfater for gjødselproduksjon, kvarts for ferrolegeringer, salt for kjemisk industri, kaolinitt for bruk i papir, keramikk etc., barytt og bentonitt for bruk i boreslam i oljeindustrien osv. Til sammen er importverdien av industrimineraler ca. NOK 3.6 milliarder.

De viktigste fortrinn for Norge som mineralprodusent er:

  • Rikt utvalg av krystalline bergarter som ikke er lett tilgjengelige på kontinentet

  • Gode utskipningsforhold fra forekomster

  • Godt teknisk nivå og FoU-miljø

Det finnes en rekke muligheter for ekspansjon innenfor industrimineralproduksjon. Ved bedret oppredning kan eksisterende produkter av nefelinsyenitt, talk og andre forbedres. Nye produkter basert på råstoffene plagioklas- og kalifeltspatbergarter, anortositt, ilmenitt og jernmineraler kan utvikles ved økt FoU innsats. Norske olivin-forekomster er unike i kvalitet og størrelse. De krystalline kalksteinene på Nordmøre, i Nord-Trøndelag og Nordland har kvaliteter som fillere og er sjeldne i nordlige deler av Europa. Rutil-potensialet i eklogitter i området Hordaland – Nordmøre er gjenstand for stor interesse for tiden. Det er påvist partier i nærheten av drivbarhetsgrensen for rutil. Import av mineraler, spesielt fra Kola-halvøya for videre-foredling, har et betydelig potensiale.

Nedenfor omtales kort de viktigste industrimineralene.

Anortositt

Produksjon av anortositt foregår i mindre bedrifter i Gudvangen, Sogn og Fjordane og i Hellvik, Eigersund. Bergarten benyttes i dag som hvitt tilslagsmateriale i asfalt, som filler i asfalt, til keramisk materiale, som råstoff for aluminiumkjemikalier og som ildfast materiale. Bergarten har i tillegg muligheter til å kunne benyttes som råstoff i en rekke sammenhenger. Det forskes på bruk av anortositt som råstoff i aluminium, som nye fyllstoffer og til keramikk. I Eigersundområdet er det store felt med bergarten anortositt. Dagens produksjon er beskjeden. De store bergartsvolumene med høykvalitet anortositt i Indre Sogn-Voss området betraktes som en viktig fremtidig ressurs.

Feltspat

23 000 t kalifeltspat og 40 000 t plagiokiasfeltspat produseres ved flotasjon av en grovkornet granitt ved North Cape Mineral A/S sitt anlegg i Lillesand. I tillegg produseres mindre mengder i Kragerø og Evje. Feltspat benyttes til porselen, keramikk og glass. Ressursene av feltspat er knyttet til pegmatitter som ofte har et begrenset volum. Til gjengjeld er det i pegmatittområder ofte mange kropper. Store kalirike feltspatbergarter i Tysfjord-området og plagioklas bergarter i Kragerø/Bamble-området er kjent og utgjør en mulig ressurs.

Grafitt

Skaland grafittgruve på Senja i Troms er eneste produsent i Norge. Den produserte 6000 t i 1994. Verket har skiftet eiere flere ganger de senere år og eies nå av Norway Group A/S. Det finnes relativt store reserver av høy kvalitetsgrafitt i Skaland-området og i Sortland i Vesterålen.

Kalkstein

Kalkstein består hovedsakelig av mineralet kalkspat, som er det mest anvendte mineral i Norge. Det benyttes som byggeråstoff, til sement, til en rekke kjemiske og metallurgiske prosesser, som filler i plast, gummi, papir, maling, asfalt etc. Det ble produsert 4,5 mill. kalkstein i 1994, tilsvarende en omsetning på NOK 850 mill. For Aker Norcems sementproduksjon ble det brutt totalt 2,5 mill t i Brevik, Telemark og i Kjøpsvik, Nordland. Hustadmarmor AS ved Elnesvågen foredler 1 mill t kalkstein som eksporteres som hvite papirfillere. Produktene benevnes vanligvis som kalsiumkarbonat. Denne produksjonen har økt betydelig, og bedriften er verdens største produsent med en omsetning på NOK 600 mill. i 1994. Bedriften er dermed den største i norsk bergverksnæring. Råmaterialet brytes i flere gruver i Romsdalen og i Velfjord, Nordland. Verdalskalk AS' forekomst i Tromsdalen i Verdal kommune har en spesiell ren kvalitet, og har en betydelig eksport. En rekke mindre produsenter leverer lokalt til jordforbedringsmiddel, vassdragskalking og til kjemisk og metallurgisk industri. Det er stor interesse for spesielle kvaliteter av norsk kalkstein på grunn av en kraftig økning i forbruket på endel bruksområder.

Dolomitt

Det ble brutt 800 000 t dolomitt til produksjon av magnesiummetall, glass, maling, plast, til forskjellige metallurgiske formål og som fyllstoff i en rekke materialer. Norwegian Holding A/S har tre produksjonssteder i Fauske og Vefsn. Franzefoss Bruk A/S har en produksjon i Ballangen. Dolomittproduksjonen har økt betydelig de siste årene.

Det er kartlagt store forekomster av dolomitt, og mulighetene for å finne nye forekomster av betydelig størrelse er store.

Kvarts og kvartsitt

Det produseres 700 – 900 000 t kvartsitt pr. år i Norge. I tillegg importeres 600 000 t. Kvartsitt går til den norske produksjon av ferrosilisium, ferrosilisium-mangan, ferrosilisium-krom, silisium metall og mikrosilika. Elkem Tana i Tana og Elkem Mårnes i Gildeskål er de største produsentene av kvartsitt. North Cape Mineral A/S, Lillesand og Vatnet Kvarts A/S i Bodø produserer kvartsprodukter av relativt høy kvalitet.

Kvartsråstoffer for ferrolegeringer, silisium metall, silisiumkarbid, glass og vannglass er billige materialer, men det skjer en gradvis skjerping av kvalitetskravene. Til anvendelser som kvartsglass, i fiberoptikk og elektronikk har en svært lave toleransegrenser for forurensninger, og tilsvarende høye priser. Reservene av kvartsitt til ferrolegeringsproduksjon ligger vesentlig i Tana. Forekomster som uten videre kan erstatte importen av renere kvaliteter, er ikke kjent.

Nefelinsyenitt

Nefelinsyenitt brytes av North Cape Minerals A/S i underjordsgruve på Stjernøy i Finnmark. Etter en enkel oppredning produseres et mineralkonsentrat av nefelin, kalifeltspat og albin som benyttes til glass- og keramikkproduksjon. Gruven produserte 280 000 t i 1994, og produktene eksporteres over store deler av verden. Bedriften er den nest største produsent av nefelinsyenitt i den vestlige verden. Gruven har betydelige reserver.

Olivin

Det produseres i overkant av 3 mill t olivin pr. år, og dette utgjør over halvparten av olivinproduksjonen i verden. Omsetningen utgjorde i 1994 NOK 270 mill. eksklusiv frakter. Olivin benyttes som slaggdanner, sintermateriale i jernpellets, ildfast materiale, blåsesand og ballastmateriale. A/S Olivin i Vanylven er verdens største produsent og driver dagbruddsdrift i Åheim og på Stranda-forekomsten i Norddal. North Cape Minerals A/S driver ut nærmere 0,5 mill t ved underjordsdrift på Bryggja-forekomsten i Nordfjord. Norske produsenter dominerer olivinmarkedet i Europa og det østlige USA på grunn av unik råstoffkvalitet og transportmessig gunstig beliggenhet. Reservene av høykvalitets olivin er meget store på Sunnmøre og i Nordfjord.

Talk

Talk benyttes som filler i maling, sparkel, plast og papir. Norwegian Talc A/S har produksjon av talkråstoff i Altermark gruve i Rana og foredlingsanlegg ved Kvarrevik på Sotra og i Framfjord, Vik i Sogn. Gruveproduksjonen er i størrelsesorden 35 000 t pr. år. Bedriften maler også ned importert talk. Kvam Talk A/S har en mindre underjordsgruve ved Kvam i Gudbrandsdalen. De påviste talkreservene i Norge er alle av den ultramafiske typen som er råmateriale for de billigste talkproduktene i markedet. Det er påvist store reserver av disse kvaliteter i Raubergområdet, Vik i Sogn og i Rana.

Titanråstoffer

Titanmineralene ilmenitt og rutil brukes vesentlig som råstoff for titanpigment-produksjon. Titania A/S i Hauge i Dalane leverer årlig 700-850 000 t ilmenitt-konsentrat og noe magnetitt- og nikkel/kopper-konsentrater. Omsetningen var i 1994 NOK 270 mill. Av ilmenittproduksjonen benyttes 25 % som råstoff for ilmenitt-smelteverket i Tyssedal og 20 % til titanpigmentproduksjon ved Kronos Titan AS i Fredrikstad. Resten eksporteres. Det foregår en dreining i titanråstoffmarkedet mot råstoffer som gir mindre avfallsstoffer. Disse endringene i kvalitetskrav har ført til at Titania mister ilmenittsmelteverket som kunde fra 1997. Titania AS har store forekomster i Hauge i Dalane.

Rutil produseres ikke i Norge, men man har et viktig potensiale for å finne rutilforekomster knyttet til bergarten eklogitt i området mellom Bergen og Kristiansund. Videre finnes interessante mengder rutil i forskjellige bergarter mellom Bamble og Arendal.

Oppredning av importerte mineraler

Det foregår foredling og salg av importert baddeleyitt, barytt, bentonitt og glimmer. De vesentligste aktørene er Norwegian Talc A/S på Sotra og Norbar Minerals A/S på Karmøy.

Andre industrimineraler som det ikke er drift på

Apatitt finnes sammen med ilmenitt og magnetitt i Kodalen-forekomsten i Andebu, Vestfold. Forekomsten er oppboret og planlagt for drift, men er foreløpig ikke funnet drivverdig. Apatitt er et fosfatråstoff som benynes til kunstgjødselproduksjon.

Beryllium. Nær Høgtuva i Rana finnes en undersøkt forekomst med en mindre reserve av metallet beryllium. Beryllium benyttes vesentlig i kopperlegeringer.

Diamanter. Internasjonale selskaper har i den senere tid vist interesse for leting etter diamantforekomster i områder med arkeiske bergarter i Troms og Finnmark. Interessen skyldes funn av forekomster av diamantførende kimberlitter i tilsvarende bergarter i Finland og på Kola-halvøya. Første funn av diamant i Finnmark er nå rapportert av en frittstående skjerper.

Granat benyttes som slipemiddel, til sandblåsing og vannrensing. Bergarten eklogitt kan inneholde opp til 40 % granat og undersøkes derfor som en mulig råstoffkilde. Konkrete utviklingsprosjekter foregår på bergarter i Volda – Sunnfjord området.

5.4.4 Kull

Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S driver kulldrift i Longyearbyen på Svalbard. Gruveselskapet eies av staten og er avhengig av større statlige overføringer. Produksjonen fra Gruve 3 og 7 var i 1993 306 000 t som ga 268 000 t renset kull. Kulldriften på Svalbard er basert på store flattliggende lag av kull som er av god kvalitet. Regjeringen går i revidert nasjonalbudsjett for 1995 inn for å forberede regulær drift i Svea fra 1997. Dette kombineres med stans i Gruve 3 og en langsom nedtrapping i Gruve 7 i Longyearbyen. Med regjeringens forslag vil levetiden for Gruve 7 kunne forlenges frem mot år 2020. Produksjonen forutsettes totalt å ligge under 300 000 t pr. år, og staben skal trappes ned fra ca 280 i dag til 210.

5.4.5 Naturstein

Det er vanlig å skille mellom to hovedgrupper naturstein, nemlig blokkstein og skifer.

Blokkstein brytes i store, rektangulære blokker som så sages eller kiles opp i plater og emner. Norsk blokksteinproduksjon omfatter harde bergarter som larvikitt, granitt og gneis, samt mykere bergarter som marmor, serpentinitt og kleberstein.

Skifer er bergarter som kan spaltes opp i tynne plater etter naturlige, plane sjikt. I Norge produseres kvartsittskifer, fyllittskifer og glimmerskifer. De norske skifertypene er for det meste kvartsrike og dermed hardere og mer slitesterke enn leirskifer. Leirskifer dominerer volummessig verdensmarkedet. I Norge produserer vi ikke leirskifer.

Natursteinindustrien kan inndeles i:

  • Råblokkproduksjon.

  • Skiferproduksjon (brudd og bearbeiding).

  • Bearbeiding av massivstein (fliser, plater, gravmonumenter).

Total omsetning i bransjen i 1994 var rundt NOK 1 100 mill. Antall bedrifter utgjør ca. 220 og antall ansatte ca. 800. I tillegg er rundt 1500 indirekte sysselsatt innen transport, tjenester og montasje. Når det gjelder fordelingen på grupper, fremgår denne av tabell 5.5.

Tabell  Omsetning og antall bedrifter i natursteinindustrien

  Blokkstein­produksjonSkiferBearbeiding (Gravmonumenter, fliser, plater o.l.)
Omsetning (NOK mill.)500250350
Antall bedrifter30-3515-20150-170

Kilde: SIL

Kun et fåtall bedrifter har mer enn 20 ansatte og de fleste bedriftene er begrenset til en type virksomhet (brudd, bearbeiding eller skiferproduksjon). Det finnes tre bedrifter som har virksomhet innenfor flere av områdene. Skifer og Naturstein (divisjon av Rieber & Søn Konsernet) driver brudd og bearbeiding av skifer i Otta, Dovre, Oppdal og Alta, samt to granittbrudd (Iddefjord og Røyken) og bearbeiding av granitt i Sarpsborg. Bedriften har videre utenlandske datterselskaper (Grantax i Portugal og Beisterveld Natursteen i Nederland). AS Granit driver både råblokkproduksjon i Larvik og brudd og bearbeiding av kleberstein i Otta. Norsk Granit AS har både råblokkproduksjon og bearbeidingsfabrikk i Larvik.

Eksportverdien av naturstein var i 1994 omkring NOK 540 mill. hvorav 80 % var larvikitt i råblokk til bearbeidingsfabrikker i Italia, Spania, Frankrike, Europa ellers samt det fjerne Østen. Øvrig eksport var skiferprodukter, omtrent halvparten av produksjonen, og marmor (råblokk). Se grafisk fremstilling i fig. 5.7.

Figur  Eksportverdi granitt/larvikitt, marmor og skifer. (Mill.kr.)

Figur 5-7 Eksportverdi granitt/larvikitt, marmor og skifer. (Mill.kr.)

Kilde: NGU

Det har vært gjort mange forsøk på å utvikle en bearbeidingsindustri for norsk naturstein til eksport. Disse forsøkene har hittil vært lite vellykkede. Importen utgjorde samme år ca. NOK 50 mill. fordelt på blokk (spesielt til gravmonumenter), plater (flis og fasade) og gate/kantstein.

Bransjen har opplevet en sterk vekst i perioden 1985-90, fortrinnsvis innen eksport av råblokk. På verdensbasis forventes en fortsatt vekst i forbruk av naturstein. Innenlandsmarkedet har økt både når det gjelder bygningsstein og stein til uteanlegg. Norge har en rekke forekomster av unike bergarter som kan oppnå høye nok priser på verdensmarkedet for å forsvare driftskostnadene. Grønn kvartsitt fra Kautokeino og anortositt med fargespill fra Rogaland kan være slike eksempler. Andre forekomster kan ha interesse, dersom de kan drives tilstrekkelig kostnadseffektivt, eller hvor det stilles spesielle krav til kvalitet eller utseende. Strengere restriksjoner og økte krav til miljøtiltak kan gjøre drift vanskeligere. Bransjeforeningen (SIL) har vedtatt et eget miljøprogram, og en rekke prosjekter med dette som tema vil bli eller er iverksatt.

Blokkstein

Larvikitt. De viktigste bruddområdene ligger i Larvik og Porsgrunn. Larvikitt er i første rekke kjent for et blålig fargespill i feltspatkrystallene som utgjør hovedkomponenten i bergarten. Det stilles meget strenge krav til blokkvalitet og størrelse i larvikittproduksjonen. Dette medfører liten utnyttelsesgrad, vanligvis blir mindre enn 10 % av uttatt volum til salgsblokk. Prisen for larvikitt er betydelig høyere enn andre norske blokksteinstyper.

Det finnes rundt 20 operative larvikittbrudd fordelt på ca. 15 bedrifter. De viktigste bedriftene er Lundhs Labrador AS, Norsk Granit AS, AS Granit, Fritzøe Blue Pearl AS og Larvik Granite AS. Bare Norsk Granit AS driver bearbeiding av stein. Rundt 95 % av produksjonen eksporteres som råblokk, vesentlig til kunder i Italia, Spania, Frankrike, Tyskland og Østen. Larvikittproduksjonen sysselsetter direkte ca. 340 personer, og indirekte ytterligere 200. Det har foregått enkelte oppkjøp og samarbeidsprosjekter er i gang, bl. a. gjelder dette utskipingshavn i Svartbukt.

Granitt og gneis. I industriell terminologi inkluderer granitt en rekke typer dypberg-arter hvor kvarts og/eller feltspat er hovedkomponenter. Svan granitt brukes om mørke dypbergarter som gabbro og peridotitt. Granitt og gneis brytes i en rekke mindre brudd rundt om i landet. Noe eksporteres som råblokk, men mesteparten av produksjonen brukes til bygningsstein og gravmonumenter i Norge.

I Halden drives to brudd i grå Iddefjordgranitt av henholdsvis Johansen Granitt (Rieber & Søn AS) og Johansen Monumenthuggeri A/S. Mesteparten av blokkene bearbeides i egne fabrikker, og granitten brukes til uteanlegg, fasadeplater, gravmonumenter og skulpturer, først og fremst for det norske markedet. Den rødlige Drammensgranitten drives i et brudd i Røyken av Johansen Granitt. Hvit granitt, eller trondhjemitt, er en spesielt lys dypbergart som forekommer flere steder i Midt-Norge. Fire brudd drives i dag i Støren (Trøndergranitt A/S), Oppdal (Arne Hoel & Sønner A/S) og Budal (Norsk Sten Produkt A/S) i Sør-Trøndelag og i Tolga (Tolga Granitt A/S) i Hedmark. I Lødingen i Nordland brytes en gråsvart mangeritt av Lødingen Steinindustri A/S. Rosa granittisk gneis brytes i mindre skala i Steigen, Nordland og i Solør, Hedmark. Rød/grå båndet gneis tas ut i Nesseby, Finnmark og på Askøy utenfor Bergen.

Produksjon av granitt og gneis har variert mye grunnet svingninger i markedet. De siste årene har omfattende bruk av stein i Norge, spesielt til uteanlegg i byer og tettsteder, bidratt til å sikre livsgrunnlaget for flere slike småskalabrudd.

Marmor. Marmor, eller krystallin kalkstein, brytes i Nordland. Viktigst er forekomsten ved Løvgavlen, Fauske. Ankerske A/S tar her ut flere marmorvarianter. Norwegian Rose er markedsmessig den viktigste typen, og regnes som unik i det internasjonale markedet. Eksport av råblokk av denne er basis for Ankerskes virksomhet. Firmaet har egen fabrikk for produksjon av flis og plater av de ulike marmortypene, vesentlig for det norske markedet og nære eksportmarkeder. Ved Leivset like øst for Fauske er det en mindre produksjon av fargebåndet (rosa-hvit-gul) marmor ( Kolorin). Videre finnes brudd i fargebåndet marmor syd for Rognan i Saltdal ( Krystalitt).

Kleberstein og serpentinitt. Kleberstein er spesielt myke bergarter med mineralet talk som hovedbestandel. Bergarten er meget lett å sage/bearbeide og har ypperlige varmelagringsegenskaper. Størst produksjon er det i A/S Granits anlegg i Otta, der både bryting og fremstilling av ovner og peiser foregår. Rundt 80 % av produksjonen eksporteres, vesentlig til Tyskland.

Serpentinitt er hardere enn kleberstein, og hovedmineralet er serpentin. Fargen er forskjellige grønntoner. Bergarten brukes vesentlig til innendørs gulvflis, trappetrinn og utsmykning. I dag brytes serpentinitt i liten skala av firmaet Solberg Steinindustri A/S i Sparbu, Nord-Trøndelag. Steinen bearbeides til ferdigprodukter i egen fabrikk ved bruddet og selges til markeder i Norge og Sverige.

Videreforedling av blokkstein. Et stort antall bedrifter baserer sin virksomhet på produksjon av gravmonumenter, fortrinnsvis for markedet i Norge. Utgangspunktet er i stor grad norsk stein. Tyngdepunktet i denne industri er Eide i Møre og Romsdal.

Produksjon av stein til uteanlegg foregår bl.a. ved monumentbedriftene, men av stor betydning er også Johansen Granitt i Sarpsborg som er spesialist på slik produksjon. Norsk granitt anvendes også til monumentproduksjon.

I en periode ble det startet opp flere anlegg for produksjon og eksport av fliser og plater basert på norsk stein. Disse etableringene har vært lite vellykkede. I dag er bare ett av disse i produksjon – Norwegian Stone-Malm AS, Nord-Trøndelag. Imidlertid er det en viss produksjon av fliser og plater ved Ankerske og i noen av monumentbedriftene.

Det importeres en del ferdigprodukter (flis og fasadeplater) fortrinnsvis av italienske steintyper, samt gate- og kantstein fra bl.a. Portugal.

Skifer

Kvartsittskifer. Kvartsittskifer produseres først og fremst i Alta og Oppdal. I Alta sysselsetter produksjonen rundt 125 årsverk. Ca. 75 av disse utgjøres av medlemmer av andelslaget Alta Skiferbrudd. Disse selvstendige skiferdriverne selger produksjonen fra bruddene til Stensliperiet (en del av Rieber & Søn konsernet) som står for videreforedling og distribusjon. Tidligere var takskiferproduksjonen av stor betydning, men i dag er saget gulvflis og heller de viktigste produktene.

I Drivdalen syd for Oppdal foregår betydelig produksjon av Oppdalskifer. For et par år siden fusjonerte de to viktigste skiferbedriftene til firmaet Oppdalskifer AS. Dette selskapet er nå kjøpt opp av Rieber & Søn AS. Eksport av Oppdalskifer har økt kraftig de senere årene, og i dag selges en betydelig del av produksjonen til utlandet. Mindre uttak av skifer foregår i Snåsa, Voss og Dovre.

Glimmerskifer og fyllitt. Skifer & Naturstein avd. Otta driver et stort brudd av Pillarguriskifer. Skiferen er meget spesiell, med mørk, glinsende glimmerrik overflate ispedd nåler av hornblende. Forekomsten brytes i stor grad ved hjelp av diamantlinesaging. Skiferen bearbeides i egen fabrikk, og hovedproduktet er saget gulvflis. De siste årene har eksportandelen økt kraftig og er i dag rundt 60 %.

En sort fyllittskifer drives i Fåvang av Gudbrandsdal Steinindustri AS. I Lebesby i Finnmark brytes en sort, tyntspaltende skifer (Friarfjordskifer). Reservene av fyllitt og glimmerskifer antas å være store i driftsområdene, men overfjellsproblemer kan på sikt føre til at en må gå til bryting under jord på enkelte steder. Uutnyttede forekomster med mulig fremtidig potensiale finnes først og fremst i Hedmark, Oppland og Troms.

Selv om ikke produksjonsvolumet i skifernæringen har gått vesentlig opp de siste årene, har eksportandelen og lønnsomheten blitt betydelig bedre. Dette skyldes bl.a. strukturendringer i næringen, hvor Rieber & Søn har samlet og integrert mer av skiferindustrien i sine andre aktiviteter og distribusjon. Videre har bedriftene satset sterkt på ny teknologi både i brudd og bearbeiding. Dette har resultert i bedre driftsforhold og bedret kvalitet på produktene. Markedsføringen, bl.a. overfor arkitekter og byggherrer, er blitt mer aktiv. Skiferindustrien tilstreber en høyest mulig bearbeidingsgrad. I dag er så godt som all eksport ferdigprodukter. I tillegg leverer norske skiferprodusenter store mengder råplater (ofte av skrot-kvalitet) til rehabilitering av hustak i Nord-Italia. Dette har medvirket til en bedre råstoffutnyttelse i bruddene.

5.4.6 Byggeråstoffene sand, grus og pukk

Hvert år blir det tatt ut ca. 50 mill. tonn sand, grus og pukk i Norge. Produksjonen av disse byggeråstoffene utgjør i dag en førstehåndsverdi på NOK 2,3 milliarder pr. år. Forbruket fordeler seg til veier 46 %, til betong 20 % og til andre formål 34 %. Se forøvrig figur 5.8.

Produksjonen fordeler seg på drøyt 2.000 bedrifter med mer enn 6.000 ansatte i følge Grus- og Pukkregisteret. I tillegg kommer betydelige ringvirkninger i foredling og transport. Pga. transportkostnadene er produksjonen lokal og skjer i stor grad i små bedrifter. Vegdirektoratet og NSB er store forbrukere og har tildels sine egne forekomster.

Figur  Produksjon og forbruk av sand, grus og pukk.

Figur 5-8 Produksjon og forbruk av sand, grus og pukk.

Kilde: Grus- og Pukkregisteret.

Sand og grus. Sand- og grusforekomstene er løsmasseavsetninger som ble avsatt under og etter siste istid for 10-15.000 år siden. De er i naturen konsentrert i forekomster der vann har vært en viktig faktor i dannelsesprosessen. Særlig viktig er breelvavsetninger dannet under innlandsisens avsmelting. Enkelte steder kan også elveavsetninger, strandavsetninger og morenemateriale være viktige forekomsttyper. Sand- og grusavsetningene er verdifulle reservoarer for grunnvann.

Det meste av materialet tas ut på land i grustak over grunnvannsnivå, men en del tas ut i elver, deltaer i fjorder og fra havbunnen langs kysten. Kvaliteten på sand- og grusforekomstene er avhengig av steinmaterialenes mineralogi og mekaniske egenskaper.

Det stilles ulike krav til materialene til de forskjellige bruksområdene. Kvalitetskravene er gjennom årene blitt skjerpet. Sand og grus brukes til alle typer konstruksjonsformål i bygge- og anleggssektoren som f.eks. betongkonstruksjoner, veier, flyplasser og i boligområder.

I Grus- og Pukkregisteret er det i 1995 registrert forekomster på ca. 12 milliarder kbm. sand og grus over grunnvannsnivå. 10 % av de volumberegnede forekomstenes arealer er bebygd, 50 % skog, 18 % dyrket mark, 3 % massetak og 19 % annet. I 1994 ble det produsert ca 24 millioner tonn sand og grus. Det alt vesentlige brukes innenlands.

Pukk. Pukk er knust fjell. De mest vanlige bergartene som benyttes til pukk er gneis, granitt, gabbro, syenitt, anorthositt, kvartsdioritt, kvartsitt, amfibolitt, trondhjemitt, eklogitt og sandstein. Det stilles forskjellige kvalitetskrav til pukk avhengig av hva den skal brukes til. Også innenfor samme type bergart kan kvaliteten variere slik at enkelte brudd gir god kvalitet til f.eks. veiformål, men ikke kan brukes til enkelte andre.

Pukk kan brukes til de samme formål som naturlig sand og grus, men er vanligvis dyrere å produsere. Likevel utgjør pukk en stadig økende andel av vårt totale forbruk av byggeråstoff til anleggstekniske formål. Dette har sammenheng med regional og lokal knapphet av sand og grus og dessuten kvalitetskravene til den enkelte anvendelse.

I 1994 ble det produsert ca. 25 mill tonn pukk til en produksjonsverdi på NOK 1.375 mill. Eksporten utgjorde 5.5 mill. tonn til en eksportverdi på NOK 280 mill. Av dette gikk 3.5 mill.tonn til Tyskland og 1.1 mill. tonn til Danmark. På sikt regnes det med at England, Nederland og Belgia vil bli større importører. Dagens eksport besørges av 15 store pukkverk i Sør-Norge. Store og effektive pukkverk for eksport ved kysten for uttak av flere millioner tonn pr. år er under planlegging. Det er i dag knyttet usikkerhet til fremtidig iverksettelse av disse planene.

I Grus- og Pukkregisteret var det i 1995 registrert 934 forekomster og 572 massetak. Av disse var 186 i drift.

5.4.7 Leire

Den norske produksjonen av lettklinker (Leca) var i 1994 195 000 tonn fra Rælingen i Akershus og Borge i Østfold. Forbruket av leire pr. år utgjør 150-200.000 t. Bedriftene sysselsetter tilsammen 90 personer.

Produksjon av tegl har gått sterkt tilbake de siste år fra 37 bedrifter i 1964 til en i 1994. Det eneste teglverket i drift er AS Norsk Tegl Bratsberg med produksjonssted ved Lunde i Telemark. Det ble i 1994 tatt ut 50 000 tonn leire og produsert 17.5 millioner teglsteiner.

Ressursene av utnyttbar blandet leire i Norge er store, men kvaliteten varierer mye fra sted til sted. Ved eksisterende uttak av lettklinker i Borge og Rælingen er reservene tilstrekkelige for 12-20 år ved full produksjon. Ved Bratsberg er det reserver for ca 30 år ved produksjon av 30 millioner tegl pr år. Til ildfast stein benyttes bare leirer fra utlandet. Borgestad fabrikker ved Porsgrunn importerte ca 10 000 tonn leire til dette formålet i 1994. Til keramikk benyttes litt norsk leire.

5.5 Miljøspørsmål

5.5.1 Innledning

Oppstart av bergverksvirksomhet medfører inngrep i naturen som krever utredning for å forhindre unødig ulempe for naturen og miljøet. Plan- og bygningslovens (pbl) regler om melding og konsekvensutredning i kap. VII a skal sikre at nye tiltak blir underlagt en bred samfunnsmessig vurdering før virksomhet igangsettes.

Miljøverndepartementet er tillagt en overordnet funksjon. Det er dette departementet som skal påse at de enkelte høringsinstanser og synspunkter kommer frem gjennom de pålagte ordninger med melding og konsekvensutredninger og eventuelt at det blir foretatt tilleggsutredninger.

Systemet med melding og konsekvensutredning har som utgangspunkt at man på et tidligst mulig tidspunkt skal:

  • få oversikt over interesser og konflikter

  • få en tidlig vurdering av virkningene av et tiltak

  • få en åpen planprosess, der alle berørte parter har mulighet til å delta

  • sikre en rasjonell fremdrift ved at konsekvenser og synspunkter kommer tidlig frem.

  • sikre at beslutningstagere får best mulig grunnlag for sine vedtak

Konsekvensutredninger og eventuelt tilleggsutredninger som blir pålagt gjennomført kan fort bli tids- og kostnadskrevende. Det er derfor viktig også for søkere at slike krav blir avdekket på et tidlig tidspunkt.

Miljøspørsmål har relasjon til alle faser i bergverksvirksomhet (undersøkelser, drift og nedleggelse).

Bergverksdrift har lange tradisjoner i Norge. Flere byer og tettsteder rundt omkring i landet har sin opprinnelse knyttet til tidligere eller nåværende bergverksdrift. Andre steder har det skjedd en total fraflytting etter driftsopphør. Bare gruveåpninger og bergvelter er igjen etter virksomheten. Disse kan i dag enkelte steder bli betraktet som kulturminner og man ønsker at de skal bli liggende uberørt, selv om de ofte avgir tungmetaller i avrenning eller kan gi ubehagelig støvspredning. Her står miljøkrav opp mot kulturminneønsker. Røros kan nevnes som et eksempel. Andre steder har man gjennomført en opprydning og derved redusert eller fjernet forurensning etter gruvedriften.

5.5.2 Regelverk rundt miljøspørsmål

Bergverksdrift og alle uttak av mineralske råstoffer medfører inngrep i terrenget i en eller annen form. Både selve inngrepet og virksomheten som sådan berører en rekke interesser knyttet til de arealer og omgivelser der uttakene åpnes. I noen tilfeller kan andre nærings- eller samfunnsinteresser bli berørt og ofte kommer verneinteresser inn i bildet.

Av disse grunner er det en rekke særlover som er aktuelle i forbindelse med bergverksdrift i tillegg til selve minerallovgivningen. Det gjelder konsesjonslovgivning, jordloven, skogloven, reindriftsloven, naturvernloven og kulturminneloven for å nevne noen. Disse blir nærmere behandlet i andre deler av utredningen og det henvises til vedkommende kapittel. Når de er nevnt her er det for å påpeke at disse også har miljømessige aspekter.

Når det gjelder drift på de mutbare mineraler, inneholder bergverksloven bestemmelser om at både under planlegging og drift skal almenhetens interesser sikres, herunder at naturen og omgivelsene ikke unødig må bli skadet. Tilsvarende er det i bergverkskonsesjonene satt vilkår om at konsesjonæren er forpliktet til å unngå ødeleggelser av plante- og dyrearter samt geologiske og mineralogiske dannelser eller andre naturforekomster, når dette anses ønskelig av vitenskapelige eller historiske grunner eller på grunn av områdenes egenart under forutsetning av at dette kan skje uten urimelig ulemper og utgifter.

Arealdisponeringstillatelse gis i dag etter søknad etter bestemmelsene i Plan og bygningsloven (pbl) og som oftest gjennom godkjent reguleringsplan.

Bestemmelser om melding og konseskvensutredninger er sentrale. Disse er tatt inn i kap. VII-a i pbl og de tilhørende forskrifter og trådte i kraft 1. august 1990. Denne loven ble vedtatt endret 2. mars 1993, men disse endringene er ennå ikke trådt i kraft. Forskrifter ble i medhold til loven sendt ut på høring våren 1996. I forhold til dagens bestemmelser innebærer den nye loven at enkelte planer alltid skal konsekvensutredes. Forskriftene foreslår at uttak av masse som berører minst 200 da samlet overflate eller omfatter mer enn 2 mill. kbm alltid skal konsekvensutredes. Om uttak som berører minst 50 da eller omfatter mer enn 500 000 kbm masse skal konsekvensutredes, beror på en konkret vurdering.

Nedenstående beskrivelse samt fig. 5.9 er basert på nåværende lov og forskrifter. Fremtidige opplegg og rutiner ventes å følge disse bortsett fra ovenstående. Forskriftene fastsetter at åpning eller utvidelse av driftsområder for uttak av malmer, mineraler, stein, grus, sand, leire eller andre masser med sikte på salg, industriell utnytting m.m. omfattes av bestemelsene, dersom minst 50 dekar samlet overflate blir berørt eller samlet uttak omfatter mer enn 500 000 kbm. masse.

Bestemmelsene innebærer at tiltakshaver skal utarbeide en melding om tiltaket. Meldingen er en del av planprosessen frem til regulering av det aktuelle området. Den skal belyse hvilke virkninger tiltaket vil få for miljø, naturressurser og samfunn. Nærings- og energidepartementet er fagdepartement, men har delegert saksbehandlingsfullmakten til Bergvesenet. I saksbehandlingen er følgende myndigheter høringsinstanser: Vedkommende kommune (som også legger meldingen ut til offentlig ettersyn), fylkeskommunen, fylkesmannen, riksantikvaren, direktoratet for naturforvaltning og samisk kulturminneråd.

På grunnlag av meldingen og uttalelsene til den, blir det tatt stilling til om det skal foretas en konsekvensutredning eller ikke. Beslutningen treffes av fagdepartementet/Bergvesenet i samråd med Miljøverndepartementet. Omfanget og innholdet i konsekvensutredningen fastsettes av de samme. Når konsekvensutredningen er godkjent, kan behandlingen av reguleringsplanen fortsette. I tilfelle av konsekvensutredning vil det i praksis alltid foreligge reguleringsplan før igangsetting av drift.

I praksis betyr dette at de ressursmessige og miljømessige konsekvenser er vurdert før reguleringsplanen blir godkjent. Tilsvarende vil avgrensninger, betingelser og nødvendige tiltak for å ivareta miljøspørsmål bli nedfelt i både reguleringsvilkår og senere mer detaljert i driftsplanen.

Utredningsplikten i form av melding og eventuelt konsekvensutredning fritar ikke tiltakshaveren for utredningsplikt etter annen lovgivning. I miljøsammenheng er forurensningsloven viktig for all uttaksvirksomhet.

Arbeidet med søknader om tillatelse til drift av mineralske forekomster kan skissemessig fremstilles slik basert på pbl. før lovendring av 4. august og gjeldende forskrifter som nå er under omarbeidelse.

Figur  Tillatelse til drift av mineralske forekomster.

Figur 5-9 Tillatelse til drift av mineralske forekomster.

5.5.3 Sår i landskapet

Alle typer ekstraktiv virksomhet skaper sår i landskapet. Underjordsdrift etterlater seg sjakt- og stollåpninger. Dagbruddsdrift kan gi svært store inngrep. Både Sydvaranger, Titania og Rana Gruver har dagbrudd med store dimensjoner.

Drift på noen industrimineraler begynner også etterhvert å gi betydelige bruddimensjoner f.eks. Langøya ved Holmestrand eller olivinbruddene i Åheim.

Store brudd og massetak har bare delvis blitt rehabilitert. Sikring er ofte blitt løst ved at man setter opp gjerde rundt bruddene. Etterbruk av gruver og massetak har bare til en viss grad kommet i gang. Her kan nevnes Langøya som brukes som deponi. For å lette etterbruk bør planer om dette allerede inn i planarbeidet før man starter driften. På denne måten kan en mer miljøvennlig drift sikres og dessuten at forholdene legges bedre til rette for rehabilitering ved driftens avslutning. Krav om arrondering, beplantning o.l. etter uttak blir i større grad satt som vilkår for drift.

5.5.4 Deponering av avfallsmasser

Mengden av avfallsmasse fra bergindustrien varierer sterkt avhengig av hva man bryter. Ved uttak av f.eks. kalkstein kan avfallsmengden i noen tilfeller bli helt minimal. Ved drift på sulfidmalmer utgjør salgsproduktet ofte mindre enn 10 % av brutt gods. Ved blokksteinbedrifter kan avfallsmassene gå helt opp i 90-95 %. Titania AS har et prosjekt for mulig anvendelse av steinmassene til produksjon og eksport av pukk.

Avfallet kan være stein og blokker fra brytingen eller nedknuste og nedmalte fraksjoner fra oppredningsprosesser. Deponering av avfallsmasse er oftest gjort på enkleste måte dvs. plassert nær gruven. Utviklingen av bedre utstyr, bedre planlegging, mulighetene for å pumpe finkornige masser over lengre avstander og delvis også direkte pålegg har medført bedre løsninger miljømessig og ofte også driftsmessig for deponering av masser. I flere tilfelle har krav, som er blitt stillet, ført til utvikling av nye og lønnsomme produkter basert på utslipp som tidligere ble avfall.

En del masse inneholder mineraler (sulfider) som forvitrer i luft og skaper forurensning. Økende viten om dette kombinert med bedre hjelpemidler har satt bransjen i stand til å møte de krav forurensningsmyndighetene nå har satt.

Slamdeponier bygget i de senere år, hvor svovelholdig materiale ligger neddykket i vann, er gode løsninger som ikke har gitt problemer. Eksempler her er slamdeponiene på Løkken og Hjerkinnmyra. En omstridt sak har vært hvorvidt Titania skal deponere i havet eller på land. Beslutningen ble landdeponi og det bygges nå en meget stor slamdam i området.

5.5.5 Utslipp til vann og luft

Bergverk i drift har utslipp av dreneringsvann fra gruver og prosessvann fra oppredningsanleggene. Dreneringsvann fra gruvene er bare problematisk der hvor man driver på sulfidmalmer. Sulfider som kommer i kontakt med luft og vann oksyderer og resultatet blir vannløselige tungmetallforbingelser. Tungmetallene er giftige for organismer i vann. Spesielt giftig er kobber. Avfallsmasse som inneholder sulfider genererer også sur tungmetallavrenning der hvor de er lagt ut slik at både luft og vann har adkomst. Avrenning av tidligere deponerte masser er i dag definert som utslipp (se eget avsnitt om opprydding). Flere av våre fiskeførende elver er berørt av tungmetallavrenning fra gamle gruver. Tiltak i de senere år har imidlertid i betydelig grad redusert disse virkningene.

Etter hvert som miljøkravene øker kan også andre elementer enn tungmetallene bli definert som skadelige utslipp. Utvasking av aluminium fra steintipper kan som eksempel bli en forurensningskilde. Dette kan også gjelde kjemikalier som brukes i prosessanleggene (flotasjon), men disse kan bare sjelden påvises i resipienten.

Knusevirksomheten i bergindustrien har tidligere sluppet ut betydelige mengder støv. Støvavsuging kombinert med filteranlegg har redusert dette problem.

Hvor man tidligere tørket sulfidholdige produkter hadde man utslipp av SO2. Dette er løst ved at man i dag anvender mer effektive avvanningsfilter, slik at tørking blir unødvendig. Ved Sydvarangers pelletsverk hvor sjøvann er brukt til oppredning av malmene har man registrert utslipp av dioxiner i avgassene. Dette vil opphøre når pelletsverket nedlegges i 1996.

5.5.6 Arealkonflikter

I tidligere tider brukte flere bergverk mye skog f. eks. tømmer til gruvedrift, fyrsetting, sikring av gruver og smelting av malm. Store områder kunne bli snauet. I dag anvendes annen form for energi og dette problem er ikke tilstede.

I noen distrikter av landet (f.eks. Rogaland) er det et godt samarbeide mellom grusprodusenter og landbruksmyndighetene. Når grus er tatt ut, tilbakeføres arealet til landbruks-/skogbruksformål på landbruksmyndighetenes betingelser. Andre steder i landet har slikt restaureringsarbeide i mindre grad blitt gjennomført. I fremtiden vil det i større grad bli gitt pålegg om dette.

Enkelte saker i Finnmark har vist at det kan være interessekonflikter mellom bergverksvirksomhet og reindrift. Dette kan også være tilfelle i andre områder med tamreindrift.

Også når det gjelder fugleliv og friluftsinteresser kan disse komme i konflikt med disponering av arealer til bergverksdrift.

5.5.7 Opprydding

I de seneste 10 år har man i Norge utført betydelige miljøtiltak rettet mot gruveforurensning (tungmetallavrenning). I nevnte tidsperiode er driften ved følgende kisgruver nedlagt: Bidjovagge, Sulitjelma, Skorovatn, Løkken, Folldal og Killingdal. På disse stedene er selskapene/eierne blitt pålagt å iverksette tiltak mot tungmetallavrenning. Ved tidligere nedlagte gruver som Kjøli, Røstvangen og Kongens Gruve på Røros har staten ved Bergvesenet stått for tiltakene.

Disse tiltakene har tilsammen kostet ca. NOK 100 mill. Ca. 35 mill. er betalt av staten og brukt på de gamle gruvestedene. Resten ca. 65 mill. er betalt av selskapene/eierne ved nedleggelse av driften.

Forurensning fra gruver førte til at flere av våre vassdrag ble skadet. Bl.a. var Øvre Gaula i Sør-Trøndelag fiskedød over en strekning på 25 km. Etter at opprydningstil-takene på Kjøli og i Killingdal er utført, har livet i elva kommet tilbake. Også i andre vassdrag har tiltakene hatt positiv effekt.

Bergvesenet har ved siden av å ta hånd om de statlige bevilgninger også hatt nær kontakt med bedriftene, når det gjelder den tekniske utførelse av tiltakene. Ved siden av å rette opp uheldige konsekvenser av tidligere drift, er det viktig å få frem dokumentasjon på at det går an å drive gruvedrift med så små utslipp at driften kan godkjennes av forurensningsmyndighetene. Bergvesenet er involvert i og styrer et forskningsprogram som har som målsetting å finne frem til metoder og teknologi som kan benyttes der hvor dagens kjente metoder ikke kan brukes. Bergvesenet og industrien har etter hvert bygget opp en betydelig kompetanse omkring dette. Bransjen og miljømyndighetene drar nytte av denne kunnskap. Sammenlignet med andre land som har slike problemer, er Norge i første rekke når det gjelder knowhow særlig for gjennomføring av tiltak for å redusere forurensning fra gruvedrift.

Fotnoter

1.

I flg. Statistisk sentralbyrås Industristatistikk for 1993. Hele næringsomr. 13 og 14, (Metalh. malm og Bergverksdrift ellers) Fra næringsomr.15-37, Industri: 26,4 Tegl, 26,5 Sement og kalk, 26,7 Stein-bearbeiding, 26,8 Ikke metallh. mineralprodukter.

Til forsiden