7 Organisatoriske krav
7.1 Generelle krav
7.1.1 Gjeldende rett
Arbeidsgruppen har beskrevet gjeldende rett slik i rapporten pkt. 9.1.1:
«Forvaltningsselskap for verdipapirfond er underlagt generelle krav til organisering av virksomheten i verdipapirfondloven § 2-11 og verdipapirfondforskriften § 2-6. For disse foretak gjelder reglene om ansattes egenhandel i verdipapirhandelloven kapittel 8. Tilsvarende krav gjelder for verdipapirforetak.»
Departementet har ingen vesentlige merknader til arbeidsgruppens fremstilling av gjeldende rett.
7.1.2 EU-rett
Direktivet art. 18 inneholder generelle krav til hvordan forvalteres virksomhet skal organiseres.
Etter art. 18(1) første avsnitt skal forvaltere til enhver tid ha tilstrekkelige og egnede menneskelige og tekniske ressurser for å sikre forsvarlig forvaltning av alternative investeringsfond. I art. 18(1) annet avsnitt er det krav om at forvalteren, under hensyn til arten av fond under forvaltning, etablerer forsvarlige administrative rutiner og regnskapsrutiner, systemer for IKT-sikkerhet og forsvarlige systemer for internkontroll, herunder regler om ansattes egenhandel. Sistnevnte regler skal sikre at enhver transaksjon som involverer alternative investeringsfond kan rekonstrueres med hensyn til opprinnelse, parter, art, tid og sted for gjennomføring, samt at eiendelene til fond under forvaltning investeres i samsvar med reglene eller vedtektene til fondet og gjeldende regler.
Art. 18(2) gir EU-kommisjonen hjemmel til å fastsette nærmere krav til organisering av virksomheten som nevnt i art. 18(1). Forordning 231/2013 inneholder slike regler.
7.1.3 Arbeidsgruppens forslag
Arbeidsgruppens forslag er i rapporten pkt. 9.1.3 beskrevet slik:
«Arbeidsgruppen foreslår at direktivets artikkel 18 gjennomføres etter mønster av verdipapirfondloven § 2-11, og at det inntas en forskriftshjemmel som gjør det mulig å innta nærmere regler vedtatt av EU-Kommisjonen med hjemmel i artikkel 18(2).
Det vises til lovutkastet § 3-1.
For så vidt gjelder bestemmelsen om internkontroll i artikkel 18, vises det til forskrift av 22. september 2008 nr. 1080 om risikostyring og internkontroll. Arbeidsgruppen foreslår at forskriften gjøres gjeldende for forvaltere som har tillatelse etter den nye loven. Dette vil kreve en endring av forskriften § 1.»
7.1.4 Høringsinstansenes syn
Ingen av høringsinstansene har uttalt seg om denne delen av forslaget.
7.1.5 Departementets vurdering
Departementet legger til grunn at antatt fremtidige EØS-forpliktelser som tilsvarer AIFMD art. 18 må gjennomføres etter sitt innhold. Departementet foreslår at dette gjøres i lovforslaget § 3-1, som i hovedsak er i samsvar med arbeidsgruppens utkast.
7.2 Utkontraktering
7.2.1 Gjeldende rett
Arbeidsgruppen har beskrevet gjeldende rett slik i rapporten pkt. 9.3.1:
«Forvaltningsselskap for verdipapirfond er underlagt nærmere begrensninger for utkontraktering av virksomhet i verdipapirfondloven § 2-9,verdipapirfondforskriften kapittel 2 punkt II (§§ 2-3 til 2-5) og forskrift av 21. mai 2003 nr. 630 om bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) § 12. Andre forvaltere, som ikke er verdipapirforetak, står fritt til å organisere sin virksomhet innenfor generelle selskapsrettslige krav til forsvarlig organisering av virksomheten, og er ikke underlagt særlige regler om utkontraktering.»
Departementet har ingen merknader til arbeidsgruppens redegjørelse for gjeldende rett.
7.2.2 EU-rett
EU-retten er beskrevet slik av arbeidsgruppen i rapporten pkt. 9.3.2:
«AIFMD artikkel 20 regulerer adgangen for forvaltere til å utkontraktere. Forvalteren skal gi melding til kompetent myndighet før slik utkontraktering tar til. Etter artikkel 20(1)(a) til (f) må:
forvalteren kunne begrunne den samlede utkontrakteringen på objektivt grunnlag,
oppdragstakeren ha tilstrekkelige ressurser til å kunne utføre de relevante oppgavene. De personene som leder virksomheten til oppdragstakeren må ha tilstrekkelig erfaring og være egnet,
oppdragstakeren være underlagt krav om nødvendig tillatelse eller registrering og være underlagt tilsyn dersom utkontrakteringen omfatter porteføljeforvaltning eller risikostyring. Dersom disse vilkårene ikke kan oppfylles kan ikke utkontraktering foretas uten at tilsynsmyndighet i hjemstaten til forvalter gir tillatelse til dette,
dersom utkontrakteringen omfatter porteføljeforvaltning eller risikostyring og oppdragstaker er etablert utenfor EØS må det i tillegg være etablert tilfredsstillende samarbeid om tilsyn mellom tilsynsmyndighetene i oppdragstakerens hjemstat og Norge,
utkontrakteringen ikke hindre effektivt tilsyn med forvalteren, eller være til hinder for at forvalteren kan opptre og fond forvaltes i samsvar med andelseiernes interesser,
forvalter kunne dokumentere at oppdragstakeren er kvalifisert og i stand til å ivareta de utkontrakterte oppgavene, at oppdragstakeren ble valgt på forsvarlig måte, at forvalteren til enhver tid kan overvåke utførelsen av den utkontrakterte virksomheten og gi instrukser til oppdragstakeren, samt til å bringe utkontrakteringen til opphør med umiddelbar virkning dersom det er i andelseiernes interesse.
Artikkel 20(1) siste avsnitt krever at forvalteren skal gjennomgå de utkontrakterte tjenestene på løpende basis.
Artikkel 20(2) inneholder enkelte særlige krav ved utkontraktering av porteføljeforvaltning og risikostyring. I bokstav (a) og (b) forbys at disse tjenestene utkontrakteres til:
depotmottaker, eller en oppdragstaker til depotmottaker, eller
til andre som har motstridende interesser til forvalteren eller andelseierne, med mindre slik utkontraktering er funksjonelt og hierarkisk adskilt fra de tjenester som interessekonflikten springer ut av. Dessuten må potensielle interessekonflikter være forsvarlig identifisert, håndtert, overvåket og opplyst andelseierne.
Artikkel 20(3) presiserer at forvalterens ansvar overfor fond som forvaltes og andelseierne ikke påvirkes av eventuell utkontraktering av oppgaver. Videre fastsetter bestemmelsen at en AIF-forvalter ikke kan utkontraktere funksjoner slik foretaket i realiteten ikke lenger kan anses å være forvalter for fondet og slik at det må anses som et «postkasseselskap» («letter-box entity»).
Artikkel 20(4) til 20(6) inneholder regler om utkontraktering i flere ledd. For at oppdragstaker kan utkontraktere videre må forvalteren samtykke til utkontrakteringen og forvalteren må melde utkontrakteringen til forvalterens hjemstatsmyndighet. I tillegg må vilkårene i artikkel 20(1) være oppfylt.
I følge artikkel 20(5) er det i utgangspunktet ikke adgang til å utkontraktere videre porteføljeforvaltningen eller risikostyringsfunksjonen til depotmottaker eller til noen depotmottaker har utkontraktert oppgaver til. Dette gjelder også utkontraktering til andre som har motstridende interesser til forvalteren eller andelseierne. Dersom slik utkontraktering skal kunne foretas må porteføljeforvaltning eller risikostyring være funksjonelt og hierarkisk adskilt fra de tjenester som interessekonflikten springer ut av. Dessuten må potensielle interessekonflikter være forsvarlig identifisert, håndtert, overvåket og opplyst andelseierne. Den som har utkontraktert tjenester skal løpende gjennomgå de tjenester som er utkontraktert.
For eventuell videre utkontraktering gjelder artikkel 20(4) tilsvarende.
Etter artikkel 20(7) kan EU-Kommisjonen fastsette nærmere regler om vilkår for utkontraktering.»
Departementet har ingen vesentlige merknader til arbeidsgruppens fremstilling av EU-retten.
7.2.3 Arbeidsgruppens forslag
I rapporten pkt. 9.3.3 er arbeidsgruppens forslag beskrevet slik:
«Alternative investeringsfond omfatter som nevnt en bred og variert gruppe av kollektive investeringer som er organisert på forskjellig måte. Det vises til nærmere omtale av ulike typer alternative investeringsfond i kapittel 3. Organiseringen er typisk tilpasset fondets investeringsstrategi, samt markedsmessige forhold og regulatoriske vilkår.
Det er vanlig for forvaltere av alternative investeringsfond å utkontraktere flere oppgaver. Etter arbeidsgruppens vurdering vil reglene for utkontraktering gjelde for de oppgaver som er listet opp i direktivets vedlegg I. Støttefunksjoner som for eksempel personaladministrasjon, HMS-arbeide, utbetaling av lønn, innkjøp av rekvisita, renhold, mv. vil ikke være omfattet av reglene om utkontraktering.
Forvalter vil ikke nødvendigvis utføre de tjenester som er nevnt i Vedlegg I nr.2 (administrasjon, markedsføring og andre tjenester knyttet til fondets eiendeler). Dersom forvalter ikke er utpekt av fondet til å utføre disse tjenestene, vil reglene om utkontraktering etter arbeidsgruppens vurdering ikke gjelde for forvalter hva angår disse tjenestene. Forvalter er uansett ansvarlig for at lovens krav oppfylles, jf. artikkel 5(2).
EU-kommisjonens forslag til forordning publisert 19. desember 2012, inneholder nærmere regler om utkontraktering, herunder når en forvalter må anses som et «postkasseselskap» eller ikke lenger kan anses å forvalte et alternativt investeringsfond.
Bestemmelsen inneholder ikke alternativer for gjennomføring. Arbeidsgruppen foreslår at det inntas en forskriftshjemmel som gjør det mulig å innta nærmere regler vedtatt av EU-kommisjonen med hjemmel i artikkel 20(7).
Det vises til lovforslaget § 3-5.»
7.2.4 Høringsinstansenes syn
Ingen av høringsinstansene har uttalt seg om dette.
7.2.5 Departementets vurdering
Departementet legger til grunn at AIFMD art. 20 må gjennomføres etter sitt innhold. Departementet foreslår lovregler om utkontraktering i lovforslaget § 3-5. Øvrige bestemmelser i forventet fremtidige EØS-forpliktelser som tilsvarer AIFMD art. 20 om utkontraktering, bør etter departementets syn gis i forskrift. Departementet foreslår derfor en forskriftshjemmel i lovforslaget § 3-5 femte ledd.