H-6/18 Lover og retningslinjer for planlegging og ressursutnytting i kystnære sjøområder

Til innholdsfortegnelse

6 Vannforskriften

Innledning

Vannforskriften er hjemlet i forurensningsloven, plan- og bygningsloven og vannressursloven, og gjennomfører EUs rammedirektiv for vann (vanndirektivet) som trådte i kraft i år 2000. Formålet med vannforskriften angis i § 1:

«Formålet med denne forskriften er å gi rammer for fastsettelse av miljømål som skal sikre en mest mulig helhetlig beskyttelse og bærekraftig bruk av vannforekomstene. Forskriften skal sikre at det utarbeides og vedtas regionale forvaltningsplaner med tilhørende tiltaksprogrammer med sikte på å oppfylle miljømålene, og sørge for at det fremskaffes nødvendig kunnskapsgrunnlag for dette arbeidet.»

Det skal fastsettes miljømål for den enkelte vannforekomst. Alt ferskvann, grunnvann og vann i kystnære områder skal beskyttes mot forringelse, forbedres og gjenopprettes. Alle vannforekomster skal som hovedregel opprettholde eller oppnå god økologisk tilstand eller godt økologisk potensial samt god kjemisk tilstand i tråd med nærmere angitte kriterier. Miljømålene skal i utgangspunktet nås innen 2021. Klima- og miljødepartementet har det nasjonale ansvaret for samordningen og oppfølgingen av vanndirektivet i tett oppfølging med andre departementer, mens fylkesmannen har et spesielt ansvar for å koordinere og kvalitetssikre det miljøfaglige kunnskapsgrunnlaget som planene skal bygge på.

6.1 Sentrale bestemmelser i planprosesser

Kommunal planlegging etter plan- og bygningsloven og forvaltning av ulike sektorer vil kunne påvirke vannmiljøet og vannkvaliteten. Særlig er de regionale vannforvaltningsplanene som er endelig godkjent av Klima- og miljødepartementet, samt vannforskriften § 12, relevante ved kommunens planlegging i kystsonen.

6.1.1 Vannforvaltningsplanene

Miljømålene skal oppnås gjennom miljømålbaserte og tverrsektorielle vannforvaltningsplaner med tilhørende tiltaksprogrammer. Planene skal revurderes og om nødvendig oppdateres hvert sjette år. Det er 11 fylkeskommuner som er utpekt som vannregionmyndigheter, og som lager hver sin regionale plan. Vannregionmyndigheten skal koordinere planarbeidet sammen med et tilhørende vannregionutvalg, som består av blant annet representanter fra kommunene. De regionale planene med tilhørende forvaltningsplaner skal følges opp i annen kommunal- og regional planlegging.

For en mer detaljert veiledning om de juridiske rammene og sentrale tolkningsspørsmål ved den praktiske anvendelsen av vannforskriften § 12, vises det til Klima- og miljødepartementets brev av 23. februar 2015.

Til forsiden