10 Administrative og økonomiske konsekvenser av forslaget til lov og forskrifter
10.1 Innledning
Det er vanskelig å overskue de økonomiske konsekvenser av endringer i privatrettslig lovgivning. Da det vesentlige av de materielle regler foreslås gitt i forskrifts form, vil det imidlertid være mulig å foreta endringer på en relativt enkel måte dersom det skulle vise seg å oppstå uheldige utslag. Ved slik rammelovgivning for næringsdrivende, bør det imidlertid vises tilbakeholdenhet m.h.t. å endre sentrale prinsipper for kabeloperatørenes virksomhet.
Utvalget vil kort kommentere visse sannsynlige virkninger for henholdsvis det offentlige ( avsnitt 10.2) og for private ( avsnitt 10.3).
10.2 Forholdet til det offentlige
Utvalgets forslag vil kreve visse administrative og økonomiske ressurser i forbindelse med vedtagelsen og den senere administrasjon av regelverket.
Flertallets utkast til forskrift om avtale mellom kabeloperatør og abonnent om videresending av kringkastingssendinger m.v. (A) inneholder hjemmel til å gi supplerende forskrifter, jfr. utkastets § 16. Det er imidlertid usikkert om det vil være behov for slike utfyllende bestemmelser. Utvalget forutsetter videre at det blir søkt fremforhandlet en standardkontrakt mellom Forbrukerombudet og organisasjoner for kabeloperatørene, jfr. markedsføringsloven av 16. juni 1972 nr. 47 § 13 annet ledd.
Det vil fortsatt være spørsmål om veiledning og eventuell behandling av klage over avgjørelse av hvilke kringkastingssendinger som videresendes, og av avtalepraksis. Når det gjelder spesielt den første tiden etter at nytt regelverk eventuelt er vedtatt og de første abonnentundersøkelsene etter ny ordning er gjennomført, antar utvalget at det vil være nødvendig med noe økte ressurser for Statens medieforvaltning. Bygget på erfaringer anslås behovet til 1/2 årsverk.
Nytt er imidlertid at flertallet foreslår at det blir opprettet en nemnd for behandling av tvister om avtaler om videresending av kringkastingssendinger i kabelnett. Kostnadene ved nemndsbehandlingen vil trolig dels bli dekket av organisasjoner for kabeloperatørene og Forbrukerrådet.
Flertallet antar at det nye regelverket vil være bedre tilpasset eksisterende markedssituasjon, og at det også ellers vil skape klarhet og derved forebygge konflikter. Det vil trolig fortsatt i liten utstrekning være spørsmål om domstolsbehandling av tvister mellom kabeloperatør og abonnenter.
10.3 Forholdet til private
Forslaget til gjennomføring av abonnentundersøkelse antas ikke å medføre vesentlige administrative eller økonomiske endringer i forhold til gjeldende prinsipper for abonnentvalg. Kostnader ved dette vil uansett bli belastet abonnentene.
Flertallets forslag innebærer på mange punkter en videreføring av prinsippene i eksisterende regelverk, men slik at dette er søkt tilpasset dagens forhold. For kabeloperatørene vil det imidlertid bli en utvidet opplysningsplikt, jfr. bl.a. utkast til forskrift om sammensetning av grunntilbud av kringkastingssendinger i kabelnett §§ 4 og 5, og utkast til forskrift om avtale mellom kabeloperatør og abonnent om videresending av kringkastingssendinger m.v. § 6.
Flertallets forslag til lov og forskrifter vil medføre endret kontraktspraksis. Dette vil skape merarbeid for kabeloperatørene i en overgangsperiode. På den annen side har mange kabeloperatører i dag gamle og uensartede avtaler med abonnentene. På sikt antas det derfor å være til fordel for kabeloperatørene at man får mulighet til å benytte ensartede avtalevilkår som i større utstrekning er tilpasset dagens situasjon.
Forslaget til bestemmelser om sammensetning av grunntilbud av kringkastingssendinger vil kunne skape en viss usikkerhet om fremtidig nivå på den årlige abonnementsavgiften. De bindinger som foreslås til det prisnivå som fremkommer av abonnentundersøkelsen, antas imidlertid å gi abonnentene tilstrekkelig beskyttelse mot uønskede prisøkninger, jfr. utkastets § 5. Flertallet vil peke på at dets forslag medfører at abonnentene unngår kostnader til investeringer i eller leie av teknisk utstyr for dekoding på et tidspunkt hvor det er uklart hva som vil bli fremtidige tekniske løsninger m.h.t. dekoderteknikk.
Mindretallet - Børmer og Hansen - vil derimot peke på at dets forslag gir den enkelte sikkerhet for at det ikke påløper utgifter til abonnementsavgift uten at partene har avtalt dette.
Utvalget vil peke på at det kan foreligge risiko for at reguleringene av virksomheten i kabelnett kan føre til konkurransevridning i forhold til andre formidlingsmåter, særlig satellittsending av kringkastingssendinger for individuelt parabol-mottak. Flertallet er kommet til at dette likevel ikke er til hinder for videreføring av prinsippene om abonnentenes innflytelse på sammensetningen av grunntilbudet, og om forbrukervern i avtaleforholdet med kabeloperatøren.