12 Utkast til lov om endringer i kringkastingsloven og til forskrifter
12.1 Kringkastingsloven
12.1.1 Flertallets forslag
Utkast til lov om endringer i lov 4 desember 1992 nr. 127 om kringkasting m.v. fra flertallet (alle utenom Børmer og Hansen).
I
I lov 4 desember 1992 nr. 127 om kringkasting gjøres følgende endringer:
§ 4-1 skal lyde:
§ 4-1. Virkefelt
Bestemmelsene i dette kapittel gjelder for kabelnett med mer enn 25 mottakertilknytninger.
Et mindretall (Jahr Røine) foreslår ikke endring i § 4-1.
§ 4-4 skal lyde:
§ 4-4. Avgjørelse av hvilke kringkastingssendinger som skal videresendes.
Kongen kan i forskrift gi regler om avgjørelse av hvilke kringkastingssendinger som skal videresendes i det enkelte kabelnett, herunder om hvem som skal treffe avgjørelsen, fremgangsmåten ved og retningslinjer for avgjørelsen, klageadgang, rett til å gjøre unntak fra forskriften m.v.
§ 4-6 første ledd skal lyde:
Abonnenter, kabeleier eller kabeloperatør kan påklage vedtak etter bestemmelsene i §§ 4-2 til 4-5 om videresending av kringkasting, herunder avgjørelse av hvilke kringkastingssendinger som skal videresendes i kabelnett, til Statens medieforvaltning.
Ny § 4-7 skal lyde:
§ 4-7. Minimumsvilkår for avtale mellom kabeloperatør og abonnent.
Kongen kan i forskrift gi regler om minimumsvilkår for avtale mellom kabeloperatør og abonnent som ikke kan fravikes til skade for abonnenten, herunder om opplysningsplikt for kabeloperatøren, grensesnitt, kabelføring over abonnentens eiendom, fastsettelse og avregning av tilknytnings- og abonnementsavgift, overdragelse av avtale, tvisteløsning m.v.
II
Denne lov trer i kraft fra den tid Kongen fastsetter.
12.1.2 Forslag fra mindretall (Børmer og Hansen)
Utkast til lov om endringer i kringkastingsloven fra mindretall (Børmer og Hansen):
Utkast til lov om endringer i lov av 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting
I
I lov av 4. desember 1992 nr. 127 gjøres følgende endring:
§ 4-4 første ledd skal lyde:Kabeleier eller den som disponerer kabelnettet fastsetter hvilke kringkastingssendinger som skal videresendes i kabelnettet i tillegg til formidlingspliktige sendinger hjemlet i § 4- 3, under hensyn til abonnentenes ønsker.
II
Denne lov trer i kraft når Kongen bestemmer.
12.2 Forskrift om sammensetning av grunntilbud av kringkastingssendinger m.v.
12.2.1 Flertallets forslag
Utkast til forskrift om sammensetning av grunntilbud av kringkastingssendinger i kabelnett fra flertallet (alle utenom Børmer, Hansen og Jahr Røine)
§ 1. Definisjoner
Med kabeloperatør menes den som forestår videresending av kringkastingssendinger i kabelnett.
Med abonnent menes den som i henhold til avtale med kabeloperatør mottar kringkastingssending fra kabelnett.
§ 2. Virkefelt
Bestemmelsene i denne forskrift gjelder for videresending av fjernsynssendinger i kabelnett som angitt i kringkastingsloven av 4. desember 1992 nr. 127 § 4-1.
§ 3 Grunntilbud
Kabeloperatøren skal videresende et utvalg av fjernsynssendinger (grunntilbud) fastsatt etter reglene i §§ 4 og 5. Grunntilbudet skal videresendes åpent i nettet.
§ 4. Abonnentundersøkelse
Kabeloperatøren skal undersøke hvilke fjernsynssendinger abonnentene ønsker i grunntilbudet, herunder hvilket kostnadsnivå abonnentene vil akseptere. Abonnentundersøkelse skal gjennomføres minst hvert annet år. Abonnentundersøkelse kan gjennomføres ved forespørsel til samtlige abonnenter, eller et utvalg av abonnentene i nettet, organ, råd e.l. som anses representativt for abonnentene.
Forut for undersøkelsen skal kabeloperatøren gi fyldestgjørende skriftlige opplysninger om hvilke fjernsynssendinger som kan videresendes i norske kabelnett, programprofilen for de enkelte sendinger og vilkårene for videresending, herunder det vederlag som abonnenten må betale til kabeloperatøren for mottak av sendingene.
Kabeloperatøren skal samtidig opplyse om det øvrige vederlag for å være tilknyttet nettet, samt hovedprinsippene for kabeloperatørens beregning av sitt samlede krav på vederlag. Det skal også opplyses om virkningene av undersøkelsen, jfr. §§ 5 og 6.
Kabeloperatøren skal sørge for at abonnentene kan gjøre seg kjent med utfallet av abonnentundersøkelsen.
§ 5. Sammensetning og endring av grunntilbudet
Ved sammensetning og senere endring av grunntilbudet skal kabeloperatøren legge betydelig vekt på hvilke fjernsynssendinger abonnentene prioriterte, og på det kostnadsnivå som fremkom i sist gjennomførte abonnentundersøkelse. Herunder skal kabeloperatøren legge vekt på at grunntilbudet samlet gir et variert programtilbud. Endring av grunntilbudet eller vilkårene for mottak av dette skal, med mindre særlige grunner foreligger, tidligst iverksettes 3 måneder etter at varsel om ny sammensetning og størrelsen av nytt vederlag er sendt til abonnentene.
Forslag fra mindretall (Isaksen og Wiik). Nytt annet ledd gis følgende ordlyd:
I tidsrommet mellom sammensetning av grunntilbud etter abonnentundersøkelse, jfr. § 4, 2. ledd kan kabeloperatøren bare endre vederlag og vilkår for grunntilbudet hvis det kan godtgjøres at det er overveiende sannsynlig at abonnentene ønsker endringen. Vederlag for grunntilbudet kan ikke økes med mer enn 5% utover endring i konsumprisindeks.
Tredje ledd: Som flertallets annet ledd.
§ 6. Vederlag for grunntilbudet
Abonnenten plikter å betale det vederlag som fremkommer når kabeloperatøren har fastsatt grunntilbud i overensstemmelse med §§ 3 til 5, med mindre abonnenten sier opp avtalen etter § 7.
§ 7. Ekstraordinær rett til oppsigelse
Ved endring av grunntilbudet eller vilkår for mottak av dette etter § 5, kan abonnenten si opp abonnementet innen en måned fra varselet ble avsendt. Oppsigelsen skal være skriftlig og kan tidligst gjelde fra utløpet av måneden etter at oppsigelsen ble avsendt.
§ 8. Avskjerming
Abonnent som ikke ønsker å motta fjernsynssending som inngår i grunntilbudet, kan kreve å bli avskjermet. Abonnenten må selv betale kostnadene ved avskjerming.
§ 9. Klage
Abonnent eller organ eller råd som representerer abonnenter i nettet, kan påklage abonnentundersøkelse eller kabeloperatørens vedtak om sammensetning og endring av grunntilbud, krav om vederlag for grunntilbud, spørsmål om oppsigelse etter § 7 m.v. til Statens medieforvaltning.
Statens medieforvaltning avgjør spørsmålet med endelig virkning. Partene skal rette seg etter pålegg og vedtak fra Statens medieforvaltning.
§ 10. Opplysningsplikt ved klage
Kabeloperatøren plikter å gi Statens medieforvaltning de opplysninger og utlevere de dokumenter som Statens medieforvaltning krever i forbindelse med behandling av klage etter denne forskrift. Opplysningene kan kreves gitt skriftlig eller muntlig innen en fastsatt frist.
§ 11. Unntak fra forskriftene
Statens medieforvaltning kan i særlige tilfelle gjøre unntak fra denne forskrift.
§ 12. Ikrafttredelse
Forskriften trer i kraft ...... Fra samme tid oppheves ......
12.2.2 Forslag fra mindretall (Jahr Røine)
Utkast til forskrift om videresending av kringkastingssendinger i kabelnett fra mindretall (Jahr Røine).
§ 1. Definisjoner
Som flertallets forslag til § 1.
§ 2. Virkeområde
1. ledd: Som flertallets forslag til § 2.
Nytt 2. ledd:
Som kabelnett etter denne forskrift skal ikke regnes:
internanlegg i borettslag, boligaksjeselskap og sameie,
overføringsnett bygd og eid av brukerne hvor programvalg fastsettes av eierne i fellesskap på generalforsamling eller sameiemøte.
§ 3. Grunntilbud
Kabeloperatør plikter å tilby abonnentene et grunntilbud som sammen med de formidlingspliktige fjernsynssendingene har en bred programprofil og i rimelig grad tar hensyn til ulike aldersgrupper og mindretallsinteresser. Grunntilbudet skal sendes åpent i nettet.
§ 4. Abonnentene avgjør programtilbudet
Kabeloperatør skal følge abonnentenes ønsker og prioriteringer så langt dette er teknisk og økonomisk forsvarlig. Abonnentenes ønsker og prioriteringer avklares ved å innhente uttalelse fra abonnentrådet (se § 5) eller ved abonnentundersøkelse.
§ 5. Abonnentråd
Kabeloperatør pålegges å innkalle til et konstituerende brukermøte i hver av de nettene som kabeloperatør eier. Innkalling kan skje ved annonse eller skriftlig innkalling. Alle abonnenter kan møte og abonnenter over 18 år har stemmerett.
Brukermøtet velger et abonnentråd bestående av fra 5 til 9 medlemmer som gjør vedtak om programtilbudet i nettet. Rådet kan også uttale seg om hvordan nettet skal benyttes. Dette omfatter spørsmål om dekoder, sammensetning av pakker og extended basic. Abonnentrådet skal også uttale seg dersom det er aktuelt å benytte kabelnettet til andre kommersielle tjenester og om de økonomiske konsekvenser dette bør få for abonnentene.
Abonnentrådet skal komme sammen så ofte det selv finner grunn til det eller kabeloperatør ber om det. Kostnadene ved brukermøtet og abonnenrådet belastes abonnentene.
Retningslinjer for konstituerende brukermøte og årsmøter og for abonnentrådet angående valg, funksjonstid, arbeidsoppgaver, informasjon fra rådet etc. nedfelles i forskrifter. Brukermøtet kan vedta utfyllende bestemmelser.
Kabeloperatør plikter å legge fram for abonnentrådet den informasjon rådet trenger for å utføre sitt arbeid.
Kabeloperatør skal følge abonnentrådets anbefalinger så fremt dette er praktisk og teknisk mulig innenfor akseptable økonomiske rammer.
Viktige beslutninger fra abonnentrådet skal gjøres kjent for abonnentene.
§ 6. Abonnentundersøkelse
Der det ikke er noe abonnentråd, skal kabeloperatøren gjennomføre en abonnentundersøkelse. Der det finnes abonnentråd kan det likevel gjennomføres abonnentundersøkelse dersom kabeloperatør og abonnentråd mener dette er hensiktsmessig. Abonnentundersøkelse skal gjennomføres dersom det oppstår uenighet mellom abonnentrådet og kabeloperatøren om programtilbudet.
Abonnentundersøkelsen skal gi svar på hvilke fjernsynssendinger abonnentene ønsker og hvilket kostnadsnivå abonnentene vil akseptere.
Abonnentundersøkelse skal gjennomføres minst hvert annet år. Abonnentundersøkelse kan gjennomføres ved forespørsel til samtlige abonnenter, eller et utvalg av abonnentene i nettet som anses representativt for abonnentene.
Forut for undersøkelsen skal kabeloperatøren gi fyldestgjørende skriftlige opplysninger om hvilke fjernsynssendinger som kan videresendes i norske kabelnett, programprofilen for de enkelte sendinger og vilkårene for videresending, herunder det vederlag som abonnentene må betale til kabeloperatøren for mottak av sendingene. Kabeloperatøren skal samtidig opplyse om det øvrige vederlag for å være tilknyttet nettet, samt hovedprinsippene for kabeloperatørens beregning av sitt samlede krav på vederlag. Det skal også opplyses om virkningene av undersøkelsen, jfr. §§ 8 og 9.
Alle abonnentene skal gjøres kjent med utfallet av undersøkelsen når denne resulterer i ny programsammensetning og endret vederlag. Kabeloperatøren skal sørge for at abonnentene kan gjøre seg kjent med utfallet av abonnentundersøkelsen også når den ikke påvirker programsammensetning og vederlag.
§ 7. Sammensetning og endring av grunntilbudet
Ved sammensetning og senere endring av grunntilbudet skal abonnentrådet og kabeloperatøren legge avgjørende vekt på hvilke fjernsynssendinger abonnentene prioriterte og på det kostnadsnivå som fremkom i sist gjennomførte abonnentundersøkelse.
Der det finnes abonnentråd og ikke er gjennomført noen abonnentundersøkelse skal kabeloperatør legge avgjørende vekt på anbefalingene fra abonnentrådet.
Endring av grunntilbudet eller vilkårene for mottak av dette skal, med mindre særlige grunner foreligger, tidligst iverksettes 3 måneder etter at varsel om ny sammensetning og størrelsen av nytt vederlag er sendt til abonnentene.
§ 8. Vederlag for grunntilbudet
Abonnentene plikter å betale det vederlag som fremkommer når kabeloperatøren har fastsatt grunntilbud i overensstemmelse med §§ 4 til 7, med mindre abonnenten sier opp avtalen etter § 10.
§ 9. Ekstraordinær rett til oppsigelse
Som § 7 i flertallets utkast med unntak av paragrafhenvisningen som skal være til § 7.
§ 10. Avskjerming
Som i § 8 i flertallets utkast.
§ 11. Klage
Abonnentrådet, enkeltabonnenter eller grupper av abonnenter kan bringe spørsmål om sammensetning av grunnpakken, krav om vederlag, pakking av programmer, forhold vedrørende abonnentundersøkelse og andre spørsmål som har med programtilbudet å gjøre inn for et eget klageorgan (NN) for overprøving. NN avgjør saken med endelig virkning. Partene skal rette seg etter pålegg og vedtak fra NN.
§ 12. Opplysningsplikt ved klage
Kabeloperatøren plikter å gi NN de opplysninger og utlevere de dokumenter som NN krever i forbindelse med behandling av klage etter denne forskrift. Opplysningene kan kreves gitt skriftlig eller muntlig innen en fastsatt frist.
§ 13. Unntak fra forskriften
NN kan i særlige tilfelle gjøre unntak fra denne forskrift.
§ 14. Ikrafttredelse
Forskriften trer i kraft ...... Fra samme tid oppheves ......
12.2.3 Forslag fra mindretall (Børmer og Hansen)
Utkast til forskrift om videresending av kringkasting i kabelnett fra mindretall (Børmer og Hansen):
§ 1. Definisjoner
Med kabeloperatør menes den som forestår uendret og samtidig videresending av kringkasting i kabelnett.
Med abonnent menes den som i henhold til avtale er tilknyttet kabelnett der uendret og samtidig videresending av kringkasting skjer.
Med kanal menes frekvensområde i kabelnett avsatt til videresending av en kringkastingssending.
Med programutvalg menes den samlede mengde kringkastingssendinger som videresendes i kabelnettet.
§ 2. Virkeområde
Bestemmelsene i denne forskrift gjelder for videresending av kringkasting i kabelnett som omfattes av kringkastingsloven av 4. desember 1992 nr. 127 kapittel 4, jfr. lovens § 4-1.
§ 3-1. Fastsettelse av programutvalget
Kabeloperatøren fastsetter programutvalget. Når det gjelder fjernsynssendinger, skal kabeloperatøren fastsette programutvalget under hensyn til abonnentenes ønsker, slik disse fremkommer gjennom undersøkelser i henhold til § 3-2.
§ 3-2. Undersøkelser
Minst hvert annet år skal kabeloperatøren undersøke hvilke fjernsynssendinger abonnentene ønsker at programutvalget skal bestå av. Undersøkelsene skal gjennomføres ved forespørsel til samtlige abonnenter, til et representativt utvalg av abonnentene eller til en forening som kan ansees for å representere abonnentene. Ved undersøkelsen skal abonnentene informeres om hvilke fjernsynssendinger som er tilgjengelige for videresending og om vilkårene for å motta den enkelte sending.
Kabeloperatøren plikter å holde abonnentene orientert om hvilke undersøkelsesmetoder som anvendes ved fastsettelsen av programutvalget.
§ 3-3. Endringer av programutvalget
Ved endringer av programutvalget i perioden mellom undersøkelsene skal kabeloperatøren ta hensyn til de prioriteringer av programtype og programbredde som den foregående undersøkelse gir uttrykk for.
§ 3-4. Prioriteringen av disponible kanaler
Kabeloperatøren skal bruke de mest tilgjengelige kanaler til videresending av formidlingspliktige sendinger. For den øvrige del av programutvalget skal bruken av kanalene tilrettelegges slik at det blir best mulig samsvar mellom abonnentenes prioritering av den enkelte fjernsynssending og tilgjengeligheten av den. Herunder skal det også tas hensyn til den tekniske standard i abonnentenes egne nett og fjernsynsmottakere.
§ 3-5. Klage over programutvalg
Abonnentene kan påklage fastsettelsen av programutvalget, jfr. § 3-1, og prioriteringen av de disponible kanaler, jfr. § 3-4, til Statens medieforvaltning som avgjør klagen med endelig virkning. Kabeloperatøren plikter å rette seg etter det vedtak som fattes i klagesaken.
Kabeloperatøren plikter å gi Statens medieforvaltning de opplysninger og utlevere de dokumenter som kreves for å foreta klagebehandlingen. Opplysningene kan kreves gitt skriftlig eller muntlig innen en fastsatt frist.
§ 4-1. Avtalevilkår
Avtaleforholdet mellom kabeloperatør og abonnent skal angi vilkårene for å være tilknyttet kabelnettet (tilknytningsvilkårene) og for å motta programutvalget (formidlingsvilkårene). Tilknytningsvilkårene skal bl.a. angi den kanalkapasitet som kabeloperatøren forplikter seg til å stille til disposisjon for videresending av kringkasting. Formidlingsvilkårene skal bl.a. angi eventuelle begrensninger i tilgangen til programutvalget og i så fall hvilke vilkår som gjelder for å få opphevet slike begrensninger for den enkelte abonnent.
§ 4-2. Om krav om vederlag for mottak av kringkastingssendinger
Krav om vederlag for de kringkastingssendinger som videresendes, kan kabeloperatøren bare fremme på grunnlag av avtale som angir hvilke sendinger vederlaget gjelder. Nye tilbud om kringkastingssendinger mot vederlag skal fremmes på en slik måte at det ikke oppstår kostnader eller ulemper for tilknytningsforholdet eller tjenestetilbudet for øvrig for de abonnenter som unnlater å akseptere dem.
Kabeloperatør som ikke har etablert tekniske former for tilgangskontroll ved kringkastingssendinger som tilbys mot vederlag, kan likevel fremme avtalevilkår overfor abonnentene som innebærer betalingsplikt for slike sendinger uten angivelse av hvilke sendinger vederlaget vil gjelde. Slike vilkår kan bare omfatte sendinger som er høyt prioriterte, og de må videresendes i kanaler som kan mottas av alle. Betalingens størrelse skal være angitt ved beløp og/eller som et prosentvis tillegg til de øvrige omkostninger ved kabeltilknytningen. Det nærmere innhold i slike vilkår skal ha vært gjenstand for forhandlinger med Forbrukerombudet etter markedsføringslovens § 13 annet ledd før de fremmes overfor abonnentene.
§ 5. Ikrafttredelse
Denne forskrift trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer, slik at alle avtaleforhold mellom kabeloperatør og abonnent skal være i samsvar med denne forskrift senest 1 år etter ikrafttredelsestidspunktet.
Fra samme tid oppheves ......
12.3 Forskrift om avtale mellom kabeloperatør og abonnent (forslag fra flertallet)
Utkast til forskrift om avtale mellom kabeloperatør og abonnent om videresending av kringkastingssendinger m.v. fra flertallet (alle utenom Børmer og Hansen):
§ 1. Definisjoner
Med kabeloperatør menes den som forestår videresending av kringkastingssendinger i kabelnett.
Med abonnent menes den som i henhold til avtale med kabeloperatør mottar kringkastingssending fra kabelnett, herunder den som har inngått avtale på vegne av flere husstander (fellesabonnent).
Med abonnementsavtale menes avtale om tilknytning til kabelnett for videresending av kringkastingssendinger og om mottak av kringkastingssendinger.
§ 2. Virkefelt
Bestemmelsene i denne forskrift gjelder abonnementsavtale mellom kabeloperatør og abonnent om videresending av kringkastingssendinger m.v. i kabelnett som omfatter mer enn 25 mottakertilknytninger.
Bestemmelsene gjelder likevel ikke for kabelnett som en beboersammenslutning, velforening, institusjon e.l. driver til eget bruk.
§ 3. Ufravikelighet
Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er ugunstigere for abonnenten enn det som følger av bestemmelsene i denne forskrift.
§ 4. Avtalens form. Endringsavtale
Det skal inngås skriftlig abonnementsavtale. Partenes navn og adresse skal fremgå av avtalen. Avtalen skal inneholde bestemmelser med et innhold som angitt i §§ 5, 6, 7 første ledd første punktum og annet ledd og §§ 8-15.
Abonnenten skal innen en uke skriftlig opplyse kabeloperatøren om eventuelle endringer i antall husstander som omfattes av abonnementskontrakten.
§ 5. Andre avtaler angående kabelnettet
Abonnenten står fritt med hensyn til hvem som skal forestå utbygging av, og service og vedlikehold på den del av kabelnettet som abonnenten eier, jfr. § 7. Oppsigelse av eventuelle andre avtaler med kabeloperatøren gir ikke grunnlag for endring i abonnementsavtalen.
§ 6. Opplysningsplikt
Kabeloperatøren skal ved inngåelsen av avtalen og senere med passende mellomrom opplyse abonnenten om vesentlige forhold angående kabelnettet og avtaleforholdet, herunder om behov for oppgradering av nettet.
§ 7. Forholdet mellom kabeloperatørens nett og abonnentens nett. Grensesnitt
Abonnementsavtalen skal angi grensesnittet mellom det nett som kabeloperatøren eier eller disponerer over (kabeloperatørens nett) og abonnentens nett. Dersom ikke annet fremgår av avtalen, bør grensesnittet normalt være ved yttergrensen til abonnentens eiendom. Ved gjennomgående stamkabel over abonnentens eiendom, bør grensesnittet normalt være ved uttaket fra stamkabelen.
Hver av partene er ansvarlig for service og vedlikehold av sitt nett, og for at det ikke foretas disposisjoner som kan skade deler av nettet som tilhører den annen part, eller signalformidlingen i dette. Abonnenten skal medvirke til å hindre at signalene kan mottas av noen som ikke er omfattet av abonnementsavtale.
Forslag til nytt annet ledd fra mindretall (Jahr Røine):
For å sikre mulighet for bl.a. informasjonsformidling innen nærmiljøet, uten å belaste det samlede kabelnettet, bør normalt abonnentene i flere naturlig sammenhengende boligenheter, borettslag, sameier, velforeninger m.v. ha felles grensepunkt mellom sine nett og kabeloperatørens nett.
Tredje ledd: Som flertallets annet ledd.
§ 8. Kabelføring over abonnentens eiendom
Med mindre særlige grunner foreligger har kabeloperatøren rett til å føre jord- eller luftkabel for sitt nett over abonnentens eiendom og bygninger. Abonnenten har bare rett til vederlag dersom slik fremføring må anses særlig belastende for eiendommen. Kabeloperatøren skal ta hensyn til abonnentens ønsker før tiltak iverksettes på eiendommen. Kabeloperatøren skal sørge for at arealene blir satt i stand etter at tiltaket er gjennomført.
Abonnenten plikter å medvirke til at service og vedlikehold m.v. kan bli gjennomført når kabeloperatøren har ført frem kabel over eiendommen.
Kabeloperatøren er ansvarlig etter alminnelige erstatningsregler for eventuelle skader forårsaket av kabeloperatørens tiltak etter denne paragraf.
Forslag fra mindretall (Jahr Røine). Første ledd gis følgende ordlyd:
Dersom alternativ fremføring innebærer praktiske problemer og betydelig økonomiske merkostnader, har kabeloperatøren rett til å føre jord- eller luftkabel for sitt nett over abonnentens eiendom og bygninger. Abonnenten har bare rett til vederlag dersom slik fremføring må anses særlig belastende for eiendommen. Kabeloperatøren skal ta hensyn til enkelt- eller fellesabonnentens ønsker, bl.a. om opplegg og grensepunkt for sine kabler. Kabeloperatøren skal sørge for at arealene blir satt i stand etter at tiltaket er gjennomført.
§ 9. Krav til kabeloperatørens nett
Nettet som kabeloperatøren eier eller disponerer over skal tilfredsstille de til enhver tid gjeldende offentligrettslige krav.
§ 10. Hvilke kringkastingssendinger som videresendes i nettet
I særskilt vedlegg til abonnementsavtalen skal det angis hvilke kringkastingssendinger som på avtaletidspunktet videresendes åpent i nettet som grunntilbud, jfr. forskrift av ...... om sammensetning av grunntilbud av kringkastingssendinger. Senere endringer i grunntilbudet kan bare foretas etter reglene i ovennevnte forskrift.
§ 11. Tilknytningsavgift m.v.
Abonnementsavtalen skal angi størrelsen av eventuell samlet engangsavgift som abonnenten skal betale for førstegangs tilknytning til kabeloperatørens nett (stamlinjen). Dersom abonnenten er en beboersammenslutning, skal både den samlete tilknytningsavgift for abonnenten og den enkelte husstands andel av tilknytningsavgiften angis.
Inngår partene avtale om at kabeloperatøren skal utføre arbeid med etablering eller endring av abonnentens nett, plikter kabeloperatøren samtidig skriftlig å opplyse abonnenten om størrelsen av eventuelt særskilt vederlag for dette, eller hvordan slikt vederlag blir beregnet.
§ 12. Abonnementsavgift
Avtalen skal angi hva årlig avgift, som abonnenten skal betale for tilknytning til kabeloperatørens nett og mottak av grunntilbudet, utgjør på avtaletidspunktet.
Minst en gang pr. år skal abonnenten motta avregning hvor det spesifiseres hvor stor del av den totale årlige avgift som knytter seg til hver av følgende poster:
tilknytning, signalleveranse, vedlikehold og service av kabeloperatørens nett,
vederlag for lisensbelagte sendinger som inngår i grunntilbudet,
vederlag for lisensbelagte sendinger som abonnenten har inngått tilleggsavtale om,
offentlige avgifter knyttet til kabeloperatørens ytelse etter avtalen,
eventuelle særlige administrasjonskostnader og andre poster.
§ 13. Overdragelse av avtale
Kabeloperatøren har rett til å overdra sine rettigheter og plikter etter abonnementsavtalen til en annen som fyller offentligrettslige krav til å drive kabelnett. Overdragelsen kan ikke gjøres gjeldende før abonnenten skriftlig er opplyst om den. Frem til utløpet av oppsigelsestiden etter § 14, er overdrageren solidarisk ansvarlig med den nye kabeloperatøren for oppfyllelsen av kabeloperatørens plikter i henhold til lovgivning og avtale.
Abonnenten har rett til å overdra avtalen til en annen ved fraflytting fra boligen. Tidligere abonnent er likevel ansvarlig i henhold til abonnementsavtalen for perioden frem til skriftlig melding om at ny abonnent har overtatt abonnementet, er gitt til kabeloperatøren.
§ 14. Varighet. Oppsigelse
Abonnementsavtalen skal inneholde bestemmelser om varighet og oppsigelse.
Kabeloperatøren kan bare si opp avtalen dersom saklig grunn foreligger.
§ 15. Varsel før avstengning ved mislighold m.v.
Hvis abonnenten vesentlig misligholder sine forpliktelser etter avtalen, har kabeloperatøren rett til å hindre at abonnenten mottar signaler. Slik hindring av mottak kan tidligst iverksettes fire uker etter at abonnenten skriftlig er opplyst om at vesentlig mislighold foreligger, og at hindring av mottak kan bli iverksatt.
Abonnementsavtalen kan inneholde særskilte bestemmelser om mislighold og virkninger av dette.
§ 16. Utfyllende bestemmelser
Kongen eller den Kongen bestemmer kan gi nærmere bestemmelser til utfylling av denne forskrift.
§ 17. Tvisteløsning
Dersom det med grunnlag i avtale mellom organisasjon for kabeloperatørene og Forbrukerrådet er opprettet nemnd for tvister om avtaler om videresending i kabelnett, og vedtektene for nemnden er godkjent av Kongen, kan hver av partene bringe tvisten inn for nemnden. Så lenge tvisten er til behandling i nemnden, kan ikke kabeloperatøren reise søksmål om samme tvistegjenstand. Har nemnden truffet realitetsavgjørelse, kan hver av partene reise søksmål direkte for herreds- eller byrett.
§ 18. Ikrafttredelse.
Denne forskrift trer i kraft fra ...... Loven gjelder for avtaler som blir inngått eller fornyet etter ikrafttredelsen.
Fra samme tid oppheves forskrift om abonnementskontrakt for kabelnett for formidling av kringkasting fastsatt av Samferdselsdepartementet 22.01.88, med senere endringer.