10 Utkast til lov om endringer i lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø
10.1 Utvalgets forslag til endringer av arbeidsmiljøloven
Kap. I. Lovens målsetting og virkeområde.
§ 4.Arbeidsgiver.
Nytt tredje og følgende ledd:
Som arbeidsgiver etter denne lov anses dernest også ethvert annet foretak som kan utøve bestemmende innflytelse over arbeidsgiver etter første ledd. Kan bestemmende innflytelse utøves av en gruppe av foretak, eller av foretak knyttet til slik gruppe, anses alle de foretak som er knyttet til gruppen av foretak som arbeidsgiver. Som foretak regnes også enkeltpersonforetak og stiftelser.
Tredje ledd får ikke anvendelse dersom et foretak eller gruppe av foretak gjør det overveiende sannsynlig at det likevel ikke har vært utøvd bestemmende innflytelse over arbeidsgiver etter første ledd.
Bestemmende innflytelse anses i alle tilfelle for å kunne utøves når et foretak eller gruppe av foretak hos arbeidsgiver etter første ledd
a) eier så mange andeler av foretakskapitalen at dette gir flertallet av de stemmer som kan avgis, eller
b) kan velge eller oppnevne mer enn halvparten av medlemmene i besluttende foretaksorganer, eller
c) kontrollerer mer enn halvparten av de stemmer som er knyttet til den del av kapitalen i foretaket som kan treffe de avgjørende beslutninger.
Tredje og femte ledd får ikke anvendelse hvor bestemmende innflytelse kan utøves av staten, Statens Bankinvesteringsfond eller Statens Banksikringsfond.
Kapittel II. Krav til arbeidsmiljøet.
§ 7.Generelle krav.
Forslag til endring av § 7 nr. 3 b).
3. I virksomhet hvor hensynet til arbeidstakernes helse og sikkerhet gjør det nødvendig kan Kongen gi forskrifter om at:
a) særlige vernetiltak skal iverksettes
b) arbeidsgiver skal innhente tillatelse til å utføre farlig arbeid, herunder arbeid med biologiske faktorer i arbeidsmiljøet.
§ 11. Giftige og andre helsefarlige stoffer, herunder giftig eller biologisk materiale.
Forslag til endring av § 11 nr. 1 annet ledd
1. annet ledd:
Arbeidsgiver skal føre register over slike stoffer med angivelse av stoffets navn, sammensetning, fysikalske og kjemiske egenskaper samt opplysninger om mulige giftvirkninger (toksikologiske data), risikomomenter, forebyggende tiltak og førstehjelpsbehandling. Arbeidsgiver skal ha det nødvendige utstyr for å hindre eller motvirke helseskader på grunn av stoffer. Slike farlige stoffer skal ikke brukes dersom de kan erstattes med stoffer som er mindre farlige for arbeidstakerne.
Kapittel V. Arbeidstilsynets samtykke ved oppføring av bygning, bygningsmessige endringer, omorganisering m.v.
§ 19. annet ledd:
Forslag til endring av § 19. annet ledd:
Det samme gjelder når det i en eksisterende virksomhet vil bli foretatt endringer i lokaler, produksjonsprosesser, maskinutstyr m.v. at det vil føre til vesentlige endringer i arbeidsmiljøet.
Kapittel VII. Verneombud, arbeidsmiljøutvalg, verne- og helsepersonale.
§ 25.Verneombud.
Forslag til endring av § 25 nr. 3:
3. I virksomhet som har mer enn ett verneombud skal det være minst ett hovedverneombud, som har ansvar for å samordne verneombudenes virksomhet.
Forslag til ny § 28 A:
Felles arbeidsmiljøutvalg og verneombud
Der arbeidsforholdene tilsier det, kan Arbeidstilsynet gi samtykke til eller påby opprettet felles arbeidsmiljøutvalg og felles verneombud, som omfatter virksomhet som drives av den som er arbeidsgiver etter § 4 tredje og følgende ledd. Felles arbeidsmiljøutvalg og felles verneombud har oppgaver, plikter og rettigheter som nevnt i §§ 24, 26 og 27 i forhold til alle som er, eller som er å anse som, arbeidsgiver etter første punktum.
Kapittel X. Arbeidstid.
§ 43.Nattarbeid etter særskilt tillatelse eller avtale.
Forslag til endring av § 43 nr. 1:
1. Nattarbeid etter avtale med tillitsvalgte.
Ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale . . .
§ 45.Søn- og helgedagsarbeid etter særskilt tillatelse eller avtale.
Forslag til endring av § 45 nr. 1, første punktum:
1. Søn- og helgedagsarbeid etter avtale med tillitsvalgte.
Ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale . . .
§ 47.Gjennomsnittsberegning av arbeidstida.
Forslag til endring av § 47 nr. 2 første ledd:
2. Gjennomsnittsberegning etter avtale med tillitsvalgte.
Ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale . . .
§ 50.Lengden av overtidsarbeid.
Forslag til endring av § 50 nr. 2 første punktum:
2. Utvidet overtid etter avtale med tillitsvalgte.
Ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale . . .
§ 51.Hvilepauser og fritid.
2. Daglig fritid.
Forslag til endring av annet ledd første punktum:
Ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale. . .
Forslag til endring av annet punktum:
Ved virksomhet som ikke er omfattet av tariffavtale, . . .
Forslag til endring av tredje punktum:
Ved virksomhet i jordbruket som ikke er omfattet av tariffavtale, . . .
3. Ukentlig fritid.
Forslag til endring av annet ledd første punktum:
Ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale, . .
Forslag til endring av tredje ledd første punktum:
Ved virksomhet som ikke er omfattet av tariffavtale, . . .
Forslag til endring av femte ledd, første punktum:
Ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale, . .
Kapittel XII. Oppsigelse og avskjed m.m.
§ 56 A. Informasjon ved masseoppsigelser.
Forslag til endring av § 56 A nr. 1 første punktum:
1. Med masseoppsigelser menes oppsigelser som foretas overfor minst 10 arbeidstakere ved en virksomhet innenfor et tidsrom på 30 dager, uten at oppsigelsene er begrunnet i de enkelte arbeidstakeres forhold.
Forslag til nytt annet ledd i § 56 A nr. 2:
Skyldes de planlagte oppsigelsene beslutning truffet av noen som omfattes av § 4 tredje og følgende ledd, for eksempel en konsernledelse, skal drøftinger finne sted mellom denne ledelse og arbeidstakernes tillitsvalgte. Den som er arbeidsgiver etter § 4 første ledd har plikt til å innlede drøftinger selv om de planlagte oppsigelsene skyldes beslutning truffet av noen som omfattes av § 4 tredje og følgende ledd.
Forslag til endring av § 56 A nr 7:
§ 56 A nr. 7 tredje punktum oppheves.
§ 57.Oppsigelsens form, avgivelse og innhold.
Forslag til endring av nr. 2 annet ledd:
2. Oppsigelsen skal inneholde opplysninger om arbeidstakerens rett til å kreve forhandling og reise søksmål og om retten til å fortsette i stillingen etter bestemmelsene i § 61, og om de frister som gjelder for å kreve forhandling, reise søksmål og for å fortsette i stillingen. Er oppsigelsen begrunnet i arbeidsmangel, skal den også inneholde opplysninger om fortrinnsretten til ny tilsetting etter § 67. Tilsvarende gjelder om fortrinnsrett etter §§ 67 A og 67 B. I oppsigelsen skal det også opplyses om hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist.
§ 58. Oppsigelsesfrister.
Forslag til endring av nr. 1 nytt annet punktum:
1. Før oppsigelse har funnet sted, kan avtale om en kortere oppsigelsesfrist bare inngås mellom arbeidsgiveren og arbeidstakernes tillitvalgte ved virksomhet som er omfattet av tariffavtale.
Forslag til endring av § 58 nr. 5 annet ledd:
Bestemmelsen oppheves
§ 60. Vern mot usaklig oppsigelse.
Forslag til endring av § 60 nr. 2, første og annet punktum:
2. Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiveren har et annet passende arbeid å tilby arbeidstakeren. Ved avgjørelse av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal det foretas en avveining mellom virksomhetens og arbeidsgiverens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker.
§ 61.Tvist om usaklig oppsigelse m.v.
Forslag til endring av § 61 nr. 1:
1. I søksmål om innholdet av en arbeidsavtale, om et arbeidsforhold består eller om erstatning i forbindelse med opphør av et arbeidsforhold, gjelder lov 13. august 1915 nr. 5 om domstolene og lov 13. august 1915 nr. 6 om rettergangsmaaten for tvistemaal, men med de særregler som går fram av paragrafen her og §§ 61 A, 61 B, 61 C og 61 E. I søksmålet kan det også tas med krav som står i sammenheng med eller kommer i stedet for de krav som reises etter første punktum.
§ 61. Tvist om usaklig oppsigelse.
Forslag til endring av § 61 nr. 4 annet ledd første punktum:
Er søksmål etter nr. 3 reist innen åtte uker fra forhandlingenes avslutning eller fra oppsigelsen fant sted og innen utløpet av oppsigelsesfristen, kan arbeidstakeren fortsette i stillingen inntil saken er avgjort ved rettskraftig dom (kjennelse), også om en av flere virksomheter eller del av en virksomhet blir nedlagt.
Forslag til ny § 61 E:
Overskrift: Tvister i konsernforhold m.v.
Søksmål, herunder anke og kjæremål, i tvist som omfattes av § 61 nr. 1, jf. § 61 A anses for å omfatte enhver som går inn under § 4 tredje og følgende ledd.Dom eller kjennelse er tvangsgrunnlag overfor enhver som omfattes av § 4 tredje og følgende ledd, selv om det enkelte foretak ikke er særskilt nevnt som forpliktet i kjennelses- eller domsslutning.
§ 62. Virkningene av usaklig oppsigelse.
Forslag til nytt tredje ledd i § 62:
Enhver som omfattes av § 4 tredje og følgende ledd er forpliktet til å rette seg etter dom som kjenner en oppsigelse ugyldig etter første ledd, og er solidarisk ansvarlige sammen med den som er arbeidsgiver etter § 4 første ledd for erstatning som tilkjennes etter annet ledd.
§ 66.Avskjed.
Forslag til endring av § 66 nr. 5, nytt tredje punktum:
§ 62 tredje ledd gjelder tilsvarende.
§ 67. Fortrinnsrett til ny tilsetting.
Forslag til endring av § 67 nr. 1, første ledd:
1. Arbeidstaker som er sagt opp på grunn av arbeidsmangel har fortrinnsrett til ny tilsetting hos arbeidsgiver, med mindre det gjelder en stilling arbeidstakeren ikke er skikket for. Dette gjelder også arbeidstaker som har vært tilsatt i begrenset tid etter § 58 A, og som på grunn av arbeidsmangel ikke får fortsatt tilsetting, samt den som har akseptert tilbud om redusert tilsetting i stedet for oppsigelse. Dette gjelder likevel ikke tilsatte i vikariater.
Forslag til nytt nr. 7:
7. Fortrinnsrett etter denne paragraf går foran fortrinnsrett etter §§ 67 A og 67 B. Fortrinnsrett etter § 67 A går foran fortrinnsrett etter § 67 B.
Forslag til ny § 67 A:
§ 67 A.Fortrinnsrett til tilsetting hos ny oppdragsgiver eller konsesjonær.
1. Skyldes oppsigelsen at arbeidsgiver ikke er gitt forlenget oppdrag eller konsesjon, har arbeidstaker fortrinnsrett til ny tilsetting også hos den som er tildelt oppdraget eller konsesjonen.
2. Fortrinnsretten gjelder bare for arbeidstaker som har vært tilsatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder i de to siste år før arbeidsgivers oppdrag eller konsesjonstid utløp.
3. Fortrinnsretten gjelder bare når arbeidstaker har gitt den nye oppdragstaker eller konsesjonær skriftlig meddelelse om at arbeidstakeren ønsker fortrinnsrett til ny tilsetting.
4. Slik meddelelse må være gitt senest 30 dager etter oppsigelsestidspunktet.
5. § 67 nr. 2, 3 og 6 får tilsvarende anvendelse.
Forslag til ny § 67 B:
§ 67 B. Fortrinnsrett til tilsetting hos tidligere arbeidsgiver etter overføring av virksomhet.
1. Arbeidstaker i virksomhet eller del av virksomhet som er blitt overført til ny arbeidsgiver etter reglene i kapittel XII A har i to år etter overføringen fortrinnsrett til ny tilsetting i den tidligere arbeidsgivers virksomhet.
2. Fortrinnsretten gjelder bare for arbeidstaker som har vært tilsatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder i de to siste år før overføringen.
3. Fortrinnsretten gjelder bare når arbeidstaker har gitt den tidligere arbeidsgiver skriftlig meddelelse om at arbeidstakeren ønsker fortrinnsrett til ny tilsetting.
4. Slik meddelelse må være gitt senest 30 dager etter at arbeidstakeren er gitt informasjon om overføringen av virksomheten etter § 73 F første ledd.
5. § 67 nr. 3, 4 og 6 får tilsvarende anvendelse.
Kap. XII A. Arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse m.v.
§ 73 A.Hva kapitlet omfatter.
Bestemmelsene i dette kapittel kommer til anvendelse ved overføring av virksomhet eller del av virksomhet til en annen arbeidsgiver som følge av overdragelse.
§ 73 B.Lønns- og arbeidsvilkår.
1. Rettigheter etter arbeidsavtalen
Tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overføringen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiver.
Krav etter første ledd kan fortsatt gjøres gjeldende overfor den tidligere arbeidsgiver.
2. Rettigheter etter tariffavtalen
Etter et arbeidsgiverskifte skal den nye arbeidsgiver opprettholde de individuelle arbeidsvilkår som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av, inntil tariffavtalen utløper eller avløses av en annen tariffavtale.
3. Pensjonsytelser
Nr. 1 og nr. 2 får ikke anvendelse på arbeidstakerens rett til ytelser i forbindelse med alderdom og invaliditet eller ytelser til etterlatte i henhold til pensjonsordninger.
§ 73 C.Vern mot oppsigelse
1. Overføring til annen arbeidsgiver som nevnt i § 73 A er i seg selv ikke grunn for oppsigelse eller avskjed fra tidligere eller ny arbeidsgiver.
2. Dersom arbeidsavtale eller arbeidsforhold opphører fordi arbeidsgiverskifte som nevnt i § 73 A medfører vesentlige endringer i arbeidsvilkårene til skade for arbeidstaker, herunder flytting av virksomheten eller del av denne, anses opphøret som en følge av arbeidsgivers forhold.
3. Ved tvister etter denne paragraf får bestemmelsene i § 61, § 62 med unntak av første ledd annet punktum og § 66 nr. 3, nr. 4 første punktum og 5 tilsvarende anvendelse. Tilsvarende gjelder tvist etter § 73 F.
§ 73 E.Informasjon og drøfting.
Tidligere og ny arbeidsgiver plikter så tidlig som mulig å drøfte overføring som nevnt i § 73 A med de tillitsvalgte. Det skal gis særskilt informasjon om:
a) grunnen til overføringen
b) de rettslige, økonomiske og sosiale følger av overføringen for arbeidstakerne
c) planlagte tiltak overfor arbeidstakerne.
Dersom tidligere eller ny arbeidsgiver planlegger tiltak overfor sine respektive arbeidstakere, skal de så tidlig som mulig drøfte tiltakene med de tillitsvalgte med sikte på å oppnå en avtale.
Forslag til ny § 73 F.
§ 73 F. Informasjon til arbeidstakere og retten til å motsette seg at arbeidsforhold overføres til ny arbeidsgiver.
1. Arbeidsgiver skal gi de arbeidstakere som vil bli omfattet av overføring av virksomheten eller del av denne skriftlig informasjon om overføringen, overføringstidspunktet, retten til å kreve fortrinnsrett til ny tilsetting etter § 67 B, og om arbeidstakerens rett til å motsette seg at arbeidsforholdet blir overført til ny arbeidsgiver, retten til å kreve informasjon etter nr. 4, og den frist som følger av nr. 5.
2. Informasjon etter nr. 1 skal gis så tidlig som mulig, men senest uten ugrunnet opphold etter at avtale om overføring er inngått eller tilsvarende beslutning truffet.
3. Arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet blir overført til ny arbeidsgiver dersom den nye arbeidsgiver ikke har forsvarlig grunnlag for fortsatt drift, eller arbeidets karakter innebærer et særlig tillits- og samarbeidsforholdmed arbeidsgiver.
4. Arbeidstaker som vil bli omfattet av overføring til ny arbeidsgiver kan kreve den samme informasjon som tillitsvalgte skal gis etter § 73 E første ledd. Slik informasjon skal arbeidsgiver gi uten ugrunnet opphold.
5. Arbeidstaker som vil motsette seg overføring til ny arbeidsgiver, jf. nr. 3 , må ha meddelt arbeidsgiver dette senest 30 dager etter at informasjon etter nr. 4 er kommet fram til arbeidstakeren. Etter utløpet av denne frist bortfaller retten etter tredje ledd.
Forslag til tilføyelse til § 73 F nr. 3 fra Steen og
Granden:
. . . eller arbeidsforholdet innebærer et særlig tilknytningsforhold til arbeidsgiver.
Kap. XIV. Straffebestemmelser.
§ 87. Ansvar for foretak
Forslag til nytt annet, tredje og fjerde ledd:
Straffeansvaret påhviler også enhver som anses som arbeidsgiver etter § 4 tredje og følgende ledd.
Får § 4 tredje og følgende ledd anvendelse på forholdet til den som er arbeidsgiver etter § 4 første ledd, skal det tas særlig hensyn til dette ved utmålingen av straff etter straffelovens § 48 b.
Enhver som omfattes av denne lovs § 4 tredje og følgende ledd hefter subsidiært for bøtestraff ilagt arbeidsgiver etter § 4 første ledd.