7 Arbeidstakeres stilling ved tap av kontrakt eller konsesjon – utvalgets forslag
7.1 Forslag til ny § 67 A – fortrinnsrett til tilsetting hos ny oppdragsgiver eller konsesjonær
Fortrinnsrett til tilsetting hos ny oppdragsgiver eller konsesjonær.
1. Skyldes oppsigelsen at arbeidsgiver ikke er gitt forlenget oppdrag eller konsesjon, har arbeidstaker fortrinnsrett til ny tilsetting også hos den som er tildelt oppdraget eller konsesjonen.
2. Fortrinnsretten gjelder bare for arbeidstaker som har vært tilsatt i virksomheten i tilsammen minst 12 måneder i de to siste år før arbeidsgivers oppdrag eller konsesjonstid utløp.
3. Fortrinnsretten gjelder bare når arbeidstaker har gitt den nye oppdragstaker eller konsesjonær skriftlig meddelelse om at arbeidstakeren ønsker fortrinnsrett til ny tilsetting.
4. Slik meddelelse må være gitt senest 30 dager etter oppsigelsestidspunktet.
5. § 67 nr. 2, 3 og 6 får tilsvarende anvendelse.
7.2 Generelle kommentarer til ny § 67 A
Utvalgets flertall viser til at arbeidstakere som blir sagt opp fordi arbeidsgiver ikke får forlenget oppdrag eller konsesjon, kan ha en forholdsvis sterk tilknytning og godt kjennskap til den virksomhet eller del av virksomheten som ble drevet av arbeidsgiveren, men som denne ikke kan fortsette. På samme måte som når det gjelder fortrinnsrett på grunn av arbeidsmangel, jf. § 67 nr. 1, er utvalgets flertall kommet til at en slik tilknytning vil foreligge for de arbeidstakere som har vært tilsatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder i de to siste år før arbeidsgivers oppdrag eller konsesjonstid utløp. I situasjoner som ikke dekkes av reglene om overføring av virksomhet i kapittel XII A, er det derfor behov for å styrke disse arbeidstakeres rettsstilling. Dette antar utvalgets flertall best kan skje ved at disse arbeidstakere får en tidsbegrenset fortrinnsrett til ansettelse også hos den som er blitt tildelt oppdraget eller konsesjonen. Slik fortrinnsrett foreslås derfor for et tidsrom av samme lengde som når det gjelder fortrinnsrett på grunn av arbeidsmangel, jf. § 67 nr. 2 og forslagets § 67 A nr. 5.
7.2.1 Spesielle kommentarer til forslaget til ny § 67 A
Et vilkår for fortrinnsrett etter forslagets § 67 A er at arbeidstaker er blitt sagt opp av arbeidsgiver, og at oppsigelsen skyldes at arbeidsgiver ikke har fått forlenget oppdrag eller konsesjon. Oppdrag som gjelder et avgrenset arbeid, hvor oppdraget er avsluttet når arbeidet er utført, utløser ikke fortrinnsrett etter den foreslåtte bestemmelse. Eksempelvis nevnes oppdrag om å utføre et bygge- eller anleggsarbeid. I slike tilfeller vil det ikke være spørsmål om at oppdraget forlenges. Dersom en entreprenør får et annet bygge- eller anleggsarbeid, vil det være tale om et nytt oppdrag, og ikke om en forlengelse av det tidligere oppdrag. Tilsvarende kan forholdet være for blant annet konsesjoner knyttet til bestemte begivenheter, for eksempel konsesjon til å drive transportvirksomhet knyttet til et større idrettsarrangement. Oppdrag eller konsesjon som ikke er avgrenset på denne måte, men som gjelder oppgaver som skal videreføres, omfattes av den foreslåtte bestemmelse, selv om det i vilkårene for den enkelte konsesjon eller det enkelte oppdrag er fastsatt tidsbegrensninger. Konsesjon for drift av buss- eller fergerute kan for eksempel være gitt for et nærmere antall år.
I forhold til den foreslåtte bestemmelse er bakgrunnen for at oppdraget eller konsesjonen ikke ble forlenget uten betydning. Fortrinnsrett etter denne bestemmelse vil derfor inntre også i tilfeller hvor arbeidsgiveren ikke har søkt om å få oppdraget eller konsesjonen forlenget. Heller ikke i slike tilfeller er arbeidsgiver gitt forlengelse av oppdraget eller konsesjonen.
Fortrinnsrett til ansettelse hos den som er tildelt oppdraget eller konsesjonen kommer i tillegg til den fortrinnsrett som følger av § 67, og som kan gjøres gjeldende overfor arbeidsgiver som ikke fikk forlenget oppdrag eller konsesjon. I forhold til denne arbeidsgiver vil oppsigelse som skyldes et slikt forhold innebære oppsigelse på grunn av arbeidsmangel. At fortrinnsrett til ansettelse hos den som er tildelt oppdraget eller konsesjonen kommer i tillegg til den fortrinnsrett som følger av § 67, fremgår av ordet også er benyttet i forslaget til § 67 A nr. 1.
Vilkåret i forslagets § 67 A nr. 2 om at den enkelte arbeidstaker må ha vært tilsatt i virksomheten i tilsammen minst 12 måneder i de to siste år før arbeidsgiverens oppdrag eller konsesjonstid utløp tilsvarer § 67 nr. 1 annet ledd. Det er tilstrekkelig at arbeidstakeren vil ha oppnådd denne ansettelsestid på det tidspunkt når oppdraget eller konsesjonen utløper.
For å kunne gjøre fortrinnsrett etter denne bestemmelse gjeldende, må arbeidstakeren ha gitt den nye oppdragsgiver eller konsesjonær skriftlig meddelelse om dette senest 30 dager etter oppsigelsestidspunktet, jf. forslagets § 67 A nr. 3 og 4. Dette krav må ses i sammenheng med at det i oppsigelsen skal være gitt opplysning om fortrinnsrett etter forslagets § 67 A, jf. forslaget til endring av § 57 nr. 2 annet ledd. Fristen på 30 dager regnes fra oppsigelsestidspunktet, dvs. den dag da oppsigelse ble gitt, jf. § 57 nr. 2 første punktum. Fristen regnes fra dato til dato, se § 56 A nr. 6 og forslaget til § 73 F femte ledd. Kravet om at arbeidstakeren må ha gitt den nye oppdragstaker eller konsesjonær skriftlig meddelelse vil være oppfylt, når slik meddelelse er kommet fram til denne innen fristens utløp.
Er det ikke gitt informasjon om retten til å kreve fortrinnsrett hos den nye oppdragsgiver eller konsesjonær, får 30 dagers fristen etter forslagets § 67 A nr. 4 ikke anvendelse. Arbeidstakeren vil i så fall kunne gi den nye oppdragsgiver eller konsesjonær meddelelse om at det ønskes fortrinnsrett til ny ansettelse også på et senere tidspunkt, likevel slik at meddelelsen må gis innen den tidsbegrensning som følger av alminnelige lojalitets- og passivitetshensyn.
Etter forslagets § 67 A nr. 5 får reglene i § 67 nr. 2, 3 og 6 tilsvarende anvendelse. Det er ikke foreslått at bestemmelsen i § 67 nr. 4 skal få anvendelse. I valget mellom flere fortrinnsberettigede etter forslagets § 67 A vil derfor den som er tildelt oppdraget eller konsesjonen ikke være bundet til å følge de samme regler som gjelder ved oppsigelser som skyldes driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak. Utvalgets flertall viser til at den som er tildelt oppdraget eller konsesjonen ikke vil kunne ha det samme kjennskap til disse arbeidstakere, som en arbeidsgiver vil ha i tilfeller hvor det er tale om fortrinnsrett på grunn av arbeidsmangel, jf. § 67, eller hvor arbeidstakere gjør gjeldende fortrinnsrett til ansettelse hos den opprinnelige arbeidsgiver etter overføring av virksomhet, jf. forslagets § 67 B.
Det vises for øvrig til spesielle kommentarer vedrørende forslag til endring av § 57 nr. 2 annet ledd i kapittel 6.2.3.
7.2.2 Spesielle merknader fra utvalgets mindretall
Mindretallet – Ødegård – vil sterkt gå imot en lovfesting av en fortrinnsrett for denne gruppe arbeidstakere.
For det første er dette arbeidskraft den nye oppdragsgiver eller konsesjonær overhodet ikke kjenner, eller har hatt befatning med. For det annet vil eventuelle forpliktelser på dette området sterkt undergrave anbudsinstrumentet, som har fått en økt utbredelse nettopp fordi man ønsker å motivere til kosteffektiv drift. Det kan bli mindre attraktivt å inngi tilbud på utførelse av det aktuelle oppdrag, når man på denne måten må overta fullstendig ukjent arbeidskraft. Det kan fremstå som alt for risikofylt. Ganske særlig når forrige oppdragstakers arbeidskraft kanskje også var en medvirkende årsak til at denne ikke fikk forlenget sitt oppdrag.