2 Bakgrunn og arbeidsgruppens opprettelse og mandat
2.1 BAKGRUNN
Justis- og politidepartementet foretok i 1989 en intern utredning omkring spørsmålet om å legge lotteriforvaltningen til et organ utenfor departementet. Departementet har gjennom en årrekke hatt en oppgavevekst som andre departementer har unngått ved en mer utstrakt bruk av direktorater til behandling av enkeltsaker og da i første rekke klagesaker. Justis- og politidepartementet har hatt en stadig vekst i klagene på politiets avgjørelser i lotterisaker. Dette har en naturlig sammenheng med at lotterimarkedet har hatt en svært stor vekst i samme periode. I NOU 1990: 4 Utviklingen på lotterimarkedet 1984-88 diskuteres behovet for en organisering av lotteriforvaltningen utenfor departementet.
I Innst. O. nr. 23 (1991-92) Innstilling fra Justiskomiteen om lov om endring i lov av 12. mai 1939 nr. 3 om lotterier m.v., ble Regjeringen bedt om å vurdere om ansvaret for de private lotterier burde legges til et eget lotteriorgan/-styre. I Ot.prp. nr. 58 (1993-94) Om lov om lotterier drøfter departementet muligheten for en lotteriforvaltning utenfor departementet. Departementet konkluderer med at spørsmålet forutsettes utredet nærmere under arbeidet med forskrifter til loven.
I Innst. O. nr. 9 (1994-95) Innstilling fra Justiskomiteen om lov om lotterier m.v uttaler komiteen at den ikke har tungtveiende argumenter mot at den sentrale lotteriforvaltningen legges til et organ utenfor departementet, forutsatt at dette ikke blir for kostnadskrevende. Komiteen uttaler videre at den har merket seg at dette spørsmålet og spørsmålet om en egen klagenemnd utenfor departementet vil bli utredet nærmere under arbeidet med forskrifter til loven. Komiteen forutsetter at departementet vil fremme disse spørsmålene for Stortinget.
2.2 ARBEIDSGRUPPENS OPPRETTELSE OG MANDAT
På bakgrunn av Justiskomiteens uttalelser i innst. O. nr. 9 (1994-95) Innstilling fra Justiskomiteen om lov om lotterier opprettet Justis- og politidepartementet 18. april 1995 en arbeidsgruppe til utredning omkring opprettelse av en sentral lotteriforvaltning. Arbeidsgruppen har arbeidet med følgende mandat:
«Målet med utredningen er
å fremskaffe et underlag for en beslutning om å opprette en sentral lotteriforvaltning,
å skissere alternative løsninger for en behandling av klager knyttet til lotteriavgjørelser,
å skissere økonomiske og administrative konsekvenser av de forskjellige alternativer i forhold til dagens ordning.
Viktige hensyn som må ivaretas er:
å sikre tilfredsstillende mulighet til politisk styring,
å sikre godkjennings- og kontrollordninger, herunder regnskapskontroll,
å sikre prosedyrer for fordeling av lotterimarkedet, som hindrer ødeleggende konkurranse,
å sørge for at klageorganet utad sikres autoritet og tillit,
å ivareta brukernes rettssikkerhet,
å sikre effektiv saksbehandling i alle ledd.
Det forutsettes at arbeidsgruppen ser hen til de forvaltningsprinsipper som bør legges til grunn ved oppretting av statlige organer, samt vurderer de klageordninger som finnes i de øvrige nordiske land. I tillegg skal arbeidsgruppen særlig vurdere:
Hvilke sakstyper som bør gå til behandling i det nye organet, herunder hvilke saker som egner seg for nemndsbehandling.
Sammensetning og organisering av lotteriforvaltningen, herunder:
lotteriforvaltningens ansvars- og myndighetsområde, herunder forholdet til departementene, politiet m.v. Ansvars- og myndighetsforhold mellom berørte departementer skal ikke vurderes.
hvilke kvalifikasjoner og kompetanse staben i en lotteriforvaltning bør ha, herunder regnskapskyndighet og teknisk kompetanse for å løse kontrolloppgavene.
Sammensetning og organisering av et klageorgan, herunder:
klageorganets ansvars- og myndighetsområde, herunder forholdet til den øvrige lotteriforvaltning,
hvem som bør delta, herunder mulig deltagelse fra organisasjoner o.a., evt. legmannsrepresentanter,
hvordan klageorganets sekretariatsfunksjon bør ivaretas.»
Gruppen har tolket mandatet til at det også skal omfatte sider ved gebyrsystemet som muliggjør finansiering av en foreslått løsning.
Det er siden opprettelsen av arbeidsgruppen vært foretatt enkelte endringer i mandatet.
Tolkningen av at gruppens mandat også skulle omfatte sider ved gebyrsystemet ble foretatt i 1995.
Punkt 2 i mandatet ble endret 3. juli 1996 etter behandling i koordineringsgruppen for spill og lotterier. I koordineringsgruppen er departementene med ansvar for de statlige spill (Finansdepartementet, Kulturdepartementet og Landbruksdepartementet) representert sammen med Justisdepartementet.
Før endringen lød mandatets punkt 2:
«2. Sammensetning og organisering av lotteriforvaltningen, herunder:
lotteriforvaltningens ansvars- og myndighetsområde, herunder forholdet til Justisdepartementet, politiet mv. Ansvars og myndighetsforhold mellom berørte departementer skal ikke vurderes.
hvilke kvalifikasjoner og kompetanse staben i en lotteriforvaltning bør ha, herunder regnskapskyndighet og teknisk kompetanse for å løse kontrolloppgavene.»
2.3 ARBEIDSGRUPPENS SAMMENSETNING
Arbeidsgruppen har hatt følgende sammensetning:
Ekspedisjonssjef Per-Arne Skogstad, Justis- og politidepartementet (leder)
Underdirektør Anne M. Brodtkorb, Justis- og politidepartementet
Underdirektør Steinar Talgø, Justis- og politidepartementet
Avdelingsdirektør Terje Dyrstad, Planleggings- og samordningsdepartementet
Førstekonsulent Grete Øwre, Finans- og tolldepartementet
Avdelingsdirektør Martin Holtung, Landbruksdepartementet,
Utredningsleder Kjell Knudsen, Sosial- og helsedepartementet
Byråsjef Arnt H. Hermansen, Kulturdepartementet
Politiinspektør Lars Haavik, Oslo politikammer
Sekretærer:
Rådgiver Claus Henning Thorsen og førstekonsulent Petter Mandt, begge Justis- og politidepartementet.
Da arbeidsgruppen ble opprettet hadde den en annen sammensetning. Som følge av intern omorganisering i Justisdepartementet ble ansvaret for lotteriloven flyttet fra Politiavdelingen til Sivilavdelingen per 1. mars 1996, og arbeidsgruppens sammensetning ble samtidig endret.
Ekspedisjonssjef Per-Arne Skogstad, Sivilavdelingen ble oppnevnt som ny leder etter avdelingsdirektør Magnar Aukrust, Politiavdelingen. Videre ble underdirektør Anne M. Brodtkorb, Sivilavdelingen, oppnevnt som nytt medlem. Førstekonsulent Marianne Børseth trådte ut av gruppen, idet hun deltok som felles representant for arbeidstakerorganisasjonene i Justisdepartementets politiavdeling. Arbeidsgruppens opprinnelige sekretærer var politiinspektør Frank Jensen og førstekonsulent Hilde Jæger, begge fra Justisdepartementets politiavdeling. Førstekonsulent Grete Øwre overtok etter Linn-Birgitte Rasmussen som Finans- og tolldepartementets representant.