3 Lotterier regulert av lotteriloven av 24. februar 1995 nr. 11 (de private lotterier)
3.1 Innledning
Lotteriloven av 24. februar 1995 regulerer de såkalte private lotterier. § 1 fjerde ledd fastslår at loven ikke gjelder for lotterier som faller inn under lov av 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v., eller som for øvrig er regulert i særskilt lov. De lotterier som faller utenfor lotteriloven er de statlig kontrollerte pengespillene og totalisatorspillene. All annen lotterivirksomhet faller følgelig inn under lotteriloven. De statlig kontrollerte pengespillene er fotballtipping, Oddsen, Lotto, Det Norske Pengelotteriet og Flax. Totalisatorspillene er regulert av lov om veddemål ved totalisator av 1. juli 1927 nr. 3, Tipping, Oddsen, Lotto og Viking-Lotto er regulert av lov av 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v. og Pengelotteriet og Flax er regulert av lov av 4. juni 1976 nr. 39 om pengelotteri.
Justisdepartementet har bestemt ved forskrift gitt i medhold av lotteriloven § 1 annet ledd litra a) at deler av lotteriloven også gjelder for underholdningsautomater.
Lotteriloven § 1 første ledd litra a) definerer lotteri som virksomhet der deltakerne mot innskudd kan erverve gevinst som følge av trekning, gjetting eller annen fremgangsmåte som helt eller delvis gir et tilfeldig utfall.
3.2 Lotteriloven generelt
Lotteriloven trådte i kraft 24. februar 1995. De viktigste forarbeidene til loven er NOU 1985: 16 Spilleautomater, NOU 1988: 14 Ny lotterilov, NOU 1990: 4 Utviklingen på lotterimarkedet 1984-88, Ot.prp. nr. 58 (1993-94) Om lov om lotterier m.v, Innst. O. nr. 23 (1991-92) Om lov om endringer i lov av 12. mai 1939 nr. 3 om lotterier m.v. og Innst. O. nr. 9 (1994-95) Om lov om lotterier m.v.
Lotteriloven av 1995 har prolongert endel forskrifter gitt i medhold av lotteriloven av 1939. I tillegg er enkelte nye forskrifter utarbeidet. Per i dag har følgende forskrifter gyldighet:
Forskrift om avvikling av kommersielt oppstilte utbetalingsautomater (tidligere ferdighetsautomater) av 2. januar 1997.
Forskrift om underholdningsautomater av 15. september 1995, med senere endringer.
Forskrift til lov om lotterier av 24. februar 1995 om lotterier m.v. av 24. februar 1995, med senere endringer.
Forskrift om oppstilling av lotteriautomater av 26. november 1992 med senere endringer.
Justisdepartementets rundskriv G-2/92 av 7. januar 1992 om retningslinjer for lykkespill ved hjelp av ruletthjul som innretning for trekning.
Forskrift om lotterier m.v. (om pengegevinster) av 23. desember 1991, med senere endringer.
Forskrift om bingo av 24. oktober 1990, med senere endringer.
Midlertidig forskrift om forhåndstrukne lotterier med skrapelodd av 22. juni 1989 med senere endringer.
Forskrift om spilleautomater (spillehaller) av 2. november 1983, med senere endringer.
Forskrift om maksimumsgrenser for innskudd og gevinster og avgifter ved lotteri av 6. mai 1975, med senere endringer.
Forskrift om maksimumsgrenser for gevinster ved apparater eller innretninger oppstilt i henhold til § 9 i lov om lotterier av 12. mai 1939 om lotterier nr. 3 av 2. august 1973, med senere endringer.
Forskrift om begrensning av lotteritillatelser av 21. desember 1970, med senere endringer.
Forskrift om fiskekonkurranser av 25. november 1965, med senere endringer.
Lotteri kan som hovedregel bare avholdes med forutgående tillatelse. Slik tillatelse kan som hovedregel bare gis til landsdekkende, regionale eller lokale organisasjoner eller foreninger som har et humanitært eller samfunnsnyttig formål. Dette er grunnvilkår som gjelder for alle typer lotterier. Videre kreves i de tradisjonelle lotterier at den totale verdien av gevinstene skal utgjøre minimum 25 % av tillatt omsetning.
Loven legger opp til at all humanitært eller samfunnsnyttig virksomhet skal gis adgang til lotterimarkedet. Videre legger loven opp til at kontrollordningene blir slik at de sikrer at lotteriets nettoinntekt kommer lotteriformålet til gode. For å oppnå dette har det vært ansett ønskelig med et regelverk som medfører god offentlig styring. Justisdepartementet er i medhold av lotteriloven gitt kompetanse til å gi nærmere forskrifter til gjennomføring av lotteriloven. Departementet kan fastsette rammebetingelser for de forskjellige lotteriformer, og det kan nedlegge forbud mot lotteriformer og spilleinnretninger som er vanskelig å kontrollere med hensyn til spillet og spilleinntekten.
Justisdepartementet kan i tvilstilfelle avgjøre med bindende virkning om det foreligger et lotteri og i tilfelle hva slags lotteri som foreligger.
Arbeidsgruppen er kjent med at Justisdepartementet for tiden arbeider med en ny samlet forskrift som skal avløse tidligere gitte forskrifter i medhold av lotteriloven.
3.3 De forskjellige private aktører
Som hovedregel er det kun foreninger og organisasjoner som ivaretar et humanitært eller samfunnsnyttig formål som gis lotteritillatelse.
I praksis har det voldt små problemer å avgjøre hvilke organisasjoner som er humanitære. Eksempler på slike organisasjoner er Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Ved vurderingen av om en organisasjon er samfunnsnyttig har Justisdepartementet lagt til grunn at hobby- og fritidsforeninger for barn og unge, pensjonistforeninger, idrettsorganisasjoner, politiske partier og virksomheter som mottar støtte fra det offentlige som f.eks. folkehøyskoler, er samfunnsnyttige organisasjoner. Videre har Justisdepartementet ansett at det kan gis lotteritillatelse til smålotterier til inntekt for helt spesielle anskaffelser i barnehager og til inntekt for feriehjem og feriekolonier såfremt de ikke har vært forbeholdt en bestemt gruppe personer. Det har normalt ikke vært gitt tillatelse til lotterier til inntekt for hobby- og fritidsforeninger for voksne, barnehagers daglige drift og offentlige formål.
Arbeidsgruppen har merket seg at Justisdepartementet har registrert at politiet i de senere år har gitt stadig flere organisasjoner tillatelse til å avholde lotteri. Dette har vært i samsvar med den liberale praksis lovgiver har lagt opp til. Arbeidsgruppen er kjent med at Justisdepartementet nå arbeider med å skaffe seg en fullstendig oversikt over de lotteriverdige organisasjoner. Oversiktene har så langt berodd ved det enkelte politidistrikt og det er kun gjennom klagebehandlingen departementet har fått innsyn i mangfoldet blant organisasjonene som er gitt tillatelse. Arbeidsgruppen er kjent med at Justisdepartementet stiller spørsmål ved om det bør ses på om det er behov for at det utarbeides nærmere retningslinjer for hvilke former for organisasjoner som skal anses å være humanitære eller samfunnsnyttige, jf. lotteriloven § 5.
Arbeidsgruppen vil peke på at det kan virke som om enkelte organisasjoner stiftes med det formål for øyet at de skal tjene penger på lotterivirksomhet. Arbeidsgruppen ser ingen betenkeligheter med dette når etablerte organisasjoner organiserer seg slik for å slippe bruk av entreprenører. Redd Barna og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke har f.eks. startet selskapet Støttespill AS som er gitt tillatelse til lotterivirksomhet. Da vil både overskuddet av driftsselskapets virksomhet og den forskriftsregulerte andelen av omsetningen tilfalle organisasjonenes humanitære eller samfunnsnyttige arbeid. Det virker imidlertid tvilsomt å betrakte organisasjonen som noe annet enn en entreprenør. Røde Kors Automatene AS er et annet eksempel på samme ordning.
Arbeidsgruppen har imidlertid merket seg at det også finnes organisasjoner som til de grader har rettet oppmerksomheten mot lotterivirksomheten, at lite eller ingenting av virksomheten rettes mot det humanitære eller samfunnsnyttige. Arbeidsgruppen er kjent med at politiet har anmodet om at Justisdepartementet trekker tilbake tillatelsen til en organisasjon som skal ha opptrådt på denne måten, men som samtidig skal ha benyttet ulovlige metoder for å sikre seg en andel i markedet.
Foruten de lotteriverdige organisasjonene, er de øvrige aktørene i lotterimarkedet entreprenører, lokalinnehavere og produsenter og importører av lotteriprodukter.
Organisasjonene/foreningene som får lotteritillatelse kan benytte en entreprenør for gjennomføringen av lotteriet. En entreprenør vil normalt bistå organisasjonen/foreningen med den praktiske gjennomføringen av lotteriet. Ofte vil entreprenøren veilede om rettsreglene, hvordan en søknad skal fremmes osv. Ved de tradisjonelle lotteriene vil det ofte være entreprenøren som fremskaffer loddsedler og sørger for at disse blir godkjent. Når organisasjonen driver lotteri ved utplassering av gevinstautomater er det vanlig at entreprenøren eier automaten, inngår avtale med lokalinnehaveren og foretar vedlikehold og tømming av automaten.
Ved drift av bingo vil entreprenøren ofte leie ut lokale til organisasjonen og forestå den praktiske gjennomføringen av spillet. Arbeidsgruppen antar at dette er den mest vanlige organisasjonsformen i byene og de største tettstedene.
Drives lotteriet fra et bestemt sted vil innehaveren av lokalet normalt kreve godtgjørelse for utleie av dette. Lotteriformer hvor det normalt er en lokalinnehaver er bingo og gevinstautomater. Dette er også vanlig ved utplassering av underholdningsautomater. En automats plassering er avgjørende for automatens omsetning. Dette innebærer at lokalinnehaveren er en viktig aktør ved utplassering av gevinstautomater. Arbeidsgruppen vil allikevel bemerke at den plassen som benyttes til automater sjelden eller aldri er til fortrengsel for salgsplass for varer, sitteplasser i kafeteriaer, puber e.l. Det er svært ofte tale om restarealer som ellers ikke ville brakt inntekter inn i virksomheten. Selv om automaten plasseres der hvor publikum oppholder seg eller passerer, og således kan få lett tilgang til omsetning, er det også slik at automaten selv tiltrekker seg publikum. Arbeidsgruppen vil derfor ikke overvurdere lokalinnehaverens betydning i omsetningskjeden. I forhold til bingo er arbeidsgruppen av den oppfatning at lokalinnehaveren kun er å betrakte som en ordinær utleier.
Ved alle lotteriformer vil det være en produsent av lotteriproduktet. Det er i dag særlig ved de såkalte «skrapelodd», og til dels ved de forskjellige automater, at forhold på produsentens side vil kunne bli tillagt vekt ved departementets avgjørelse etter lotteriloven. For eksempel krever midlertidig forskrift av 22. juni 1989 om lotterier med skrapelodd § 3 at loddseddelen bare kan typegodkjennes dersom produksjonslokalene er sikkerhetsgodkjent av Kriminalpolitisentralen.
Det har vært en stor utvikling på lotterifeltet de senere år. Lovgivningen på lotterifeltet er blitt endret ved vedtagelse av lotteriloven av 24. februar 1995. Det er stilt stadig strengere krav til sikkerheten. Lovgivningen på lotterifeltet er i dag både omfattende og til dels komplisert. Parallelt med at antall automater og omsetningen på automatene har økt betraktelig, har entreprenørene i større grad kommet inn som det operative ledd på vegne av organisasjonene. Derfor har flere av de lotteriverdige organisasjonene gitt uttrykk for at de selv har følt behov for kontroll med omsetning og overskudd.
Automatene er blitt stadig mer avanserte. Videre har nye lotteriformer, som f.eks. skrapelodd, dagens gevinstautomater og databingo medført at det kreves kompetanse for å gjennomføre lotteriene. Disse lotteriformene er også kostbare. For organisasjonene vil det derfor ofte være lønnsomt å leie lotteriinnretninger fremfor selv å kjøpe dem. Dette da rimeligvis under forutsetning av at utleier bærer risikoen dersom lotteriet ikke slår an hos publikum. Arbeidsgruppen fremholder betydningen av at lotterivirksomhet må betraktes som annen næringsvirksomhet i så måte, slik at inntekter innhentet til et godt formål ikke benyttes til å dekke underskudd i en næringsvirksomhet.
Konkurransen på lotterimarkedet er blitt større. Som følge av dette har organisasjonene større behov for markedsføring, samt at kun de mest effektive lotteriformene benyttes. Det er således viktig å inneha kunnskaper om hvilke automater som gir størst omsetning og hvor disse bør oppstilles.
Alle disse forhold har medført at foreninger og organisasjoner i større grad enn tidligere benytter profesjonelle medhjelpere ved gjennomføringen av lotterier.
I de senere år har man sett en utvikling der flere av de ovennevnte aktører samles. F. eks. er det blitt mer vanlig at entreprenør og lokalinnehaver er samme firma/person, og ved lotteri gjennom oppstilling av utbetalingsautomater er det mange entreprenører som selv importerer automatene.
Departementet har fastsatt dels regler og dels retningslinjer om hvor stor del av overskuddet, eventuelt brutto omsetning, de forskjellige aktører kan få når det avholdes lotteri ved oppstilling av gevinstautomater og regler om hvor stort overskudd den lotteriverdige organisasjon skal ha ved drift av bingo. Arbeidsgruppen er kjent med at Justisdepartementet arbeider med en strengere regulering av disse forholdene i den nye lotteriforskriften.
Arbeidsgruppen vil for sin del peke på betydningen av at disse forholdene reguleres strengt, slik at publikum kan ha tillit til at en vesentlig del av inntektene fra lotterivirksomheten faktisk blir benyttet til humanitære og samfunnsnyttige formål. I avisomtale de siste årene har det fremkommet en rekke tilfeller hvor dette ikke er tilfelle og hvor det er naturlig å anta at publikums tillit er svekket. Arbeidsgruppen mener det er av vesentlig betydning å få rettet opp dette forholdet og gjenskape et tillitsfullt forhold til publikum. Enkelte større organisasjoner har gjennom media bekreftet store vanskeligheter med å få avsetning på sine lodd.
3.4 De forskjellige lotteriformer
Arbeidsgruppen finner det nødvendig med en gjennomgang av de forskjellige lotteriformer som i dag finnes i markedet. Det har skjedd en åpenbar dreining bort fra de lotteriformene som tidligere var de vanligste og over til andre former hvor ikke minst datateknikk spiller en vesentlig rolle. Dette kan sees både i forhold til de tradisjonelle lotteriene, hvor de ettertrukne lotterier fullstendig har tapt kampen mot de forhåndstrukne. I enda større grad kan dette ses på automatmarkedet, hvor omsetningen i 1996 nådde et nivå som gjør disse til den viktigste lotteriformen i Norge. Omsetningen i automatene er ifølge foreløpige oppgaver og anslag større enn alle spillene til Norsk Tipping AS samlet. Det er allikevel et marked hvor innsynsmulighetene er langt svakere enn på andre områder og hvor det er behov for en vesentlig innskjerping av reglene og kontrollen.
Arbeidsgruppen viser til figur 3.4.1 hvor det er søkt gitt en helhetlig fremstilling av hvilke lotteriformer som reguleres av lotteriloven. De statlige spill og totalisatorspillene inngår ikke i plansjen.
3.4.1 Tradisjonelle ettertrukne lotterier
Ved de ettertrukne lotterier foretas trekningen etter en på forhånd fastsatt loddsalgsperiode. Det må benyttes en loddseddel, og det stilles krav til hvilke opplysninger loddseddelen må inneholde. Videre må det fremlegges sikkerhet for verdien av premiene og det må fremlegges foreløpig regnskap før trekning finner sted.
Som hovedregel er det politiet som foretar trekningen. Det er ikke fastsatt regler for hvordan trekningen skal foretas. Enkelte politikamre benytter databaserte trekningsprogrammer, riktignok av svært enkel type. Andre benytter de såkalte «trekkekassene». Dette er et manuelt system som fungerer på den måte at en rekke nummererte kuler legges i en kasse og blandes ved at kassen ristes. Etter hvert vil et på forhånd bestemt antall kuler falle på plass i hvert sitt kammer, og til sammen danne et vinnertall.
Manuelle trekninger er svært arbeidskrevende for politiet. I tillegg er det, etter det arbeidsgruppen kjenner til, ikke tilstrekkelig kvalitetskontoll for de databaserte trekningsprogrammene som benyttes ved de private lotteriene. Arbeidsgruppen er kjent med at et privat forlag tidligere har foretatt slike trekninger på vegne av politiet. Der har det forekommet tildels alvorlige feil i forbindelse med trekningene.
Omsetningsrammen for tradisjonelle ettertrukne lotterier er regulert i forskrift til lov om lotterier av 24. februar 1995, med senere endringer. Den totale omsetningsrammen for slike lotterier er 65 millioner kroner per år. Det er anledning til å avholde deltrekninger innenfor den totale loddsalgsperioden. Det er videre anledning til å avholde flere selvstendige lotterier innenfor en tolv måneders periode under forutsetning av at den samlede tillatte omsetningsramme ikke overstiger 65 millioner kroner.
Hovedgevinsten må ikke overstige en verdi av 2 millioner kroner. Det er tillatt med gevinst i form av penger eller fordringer på penger, men enkeltgevinster i form av penger eller fordringer på penger må ikke overstige kroner 500 000.
3.4.2 Forhåndstrukne lotterier
Departementet har siden våren 1987 tillatt lotteri med forhåndstrekning. Det er i dag tre former for forhåndstrukne lotterier; skrapelodd, rivelodd og lodd som selges via elektroniske lotteriterminaler.
Ved midlertidig forskrift om lotterier med skrapelodd av 22. juni 1989 er det gitt regler om krav til loddseddelen m.m. I lotterier hvor det benyttes skrapelodd skal politimesteren godkjenne loddseddelen når det ikke benyttes pengepremier og verdien av høyeste enkeltgevinst ikke overstiger kroner 5 000. Overskrider gevinsten disse verdiene er det Kriminalpolitisentralen som godkjenner loddseddelen. Kriminalpolitisentralen har utarbeidet retningslinjer for hvordan deres kontroll med skrapeloddene skal skje. Før en loddserie blir godkjent må Kriminalpolitisentralen inspisere og godkjenne tilvirkningsprosessen og produksjonslokalet. Videre må hele loddserien trykkes før enkelte prøvelodd oversendes Kriminalpolitisentralen for laboratorietester. Kriminalpolitisentralen prøver om loddene kan manipuleres, om de er vanskelig å forfalske og om de er motstandsdyktige mot forsøk på å avdekke spilleinformasjonen. For lodd som skal godkjennes av Kriminalpolitisentralen stilles strenge krav til loddsedlenes sikkerhet.
Politiet forestår ikke trekning av forhåndstrukne lotterier. Ved de forhåndstrukne lotteriene er det produsentene av loddsedlene som også foretar trekning. Politiet må føre kontroll med at alt går riktig for seg i forbindelse med gevinstutdelingen.
Reglene for omsetningsramme og gevinstverdi er tilsvarende som for tradisjonelle ettertrukne lotterier.
I medhold av forskrift om forhåndstrukne lotterier med skrapelodd av 22. juni 1989 kan politiet foreta stikkprøver for å kontrollere at tillatt loddsalgsgrense ikke overskrides, samt at gevinstene utleveres i henhold til gevinstplanen. Regnskapene skal revideres og sendes politiet for kontroll. I lotterier hvor brutto omsetning er høyere enn kroner 300 000, skal regnskapene være revidert av statsautorisert eller registrert revisor.
Ved bruk av rivelodd er man avhengig av at politiet sikkerhetsklarerer loddseddelen. Dette følger av Justisdepartementets rundskriv G-40/87:
«Da trekningen foretas før loddsalget, må man kreve at loddsedlene er av en slik type at numrene ikke kan leses før de åpnes eller avdekkes. Det kan derfor bare benyttes en type loddsedler som politiet kan godkjenne av slike sikkerhetsgrunner».
Justisdepartementet har i stor utstrekning gitt dispensasjon fra bestemmelsene om krav til sikkerhet når det brukes rivelodd.
Elektroniske lotteriterminaler innebærer en forholdsvis ny form for gjennomføring av de tradisjonelle lotterier. Justisdepartementet har gitt tillatelse til drift av denne typen terminaler.
Justisdepartementet har fra de enkelte politidistrikter fått opplyst at det i 1994 ble omsatt for ca. 420 millioner kroner i de tradisjonelle lotteriene. Dette tallet omfatter både ettertrukne og forhåndstrukne lotterier. I 1995 er det gitt tillatelse til å avholde 86 landslotterier med en samlet maksimal lotteriramme på ca. 760 millioner kroner. I tillegg til disse lotteriene kommer de regionale tradisjonelle lotterier som godkjennes av de lokale politidistrikter.
3.4.3 Lykkespill
Lykkespill er lotteri ved hjelp av tombola, lykkehjul, bingo eller andre mekaniske eller elektroniske innretninger der det foretas en rekke fortløpende trekninger, jf. lotteriloven § 1 første ledd litra b). Det er tre undergrupper av lykkespill; gevinstautomater, bingo og lykkehjul/rulett.
Justisdepartementet har ved forskrifter fastsatt maksimal verdi for innsats og gevinster. Det er videre i rundskrivs form anbefalt at politidistriktene fastsetter som vilkår bestemmelser som regulerer inntektsfordelingen mellom de forskjellige aktørene når oppstillingstillatelse gis til de utbetalingsautomater som tidligere var regnet som ferdighetsautomater. For automater med oppstillingstillatelse uten tidsavgrensning vil det fortsatt kunne være inntektsfordelinger som er i strid med Justisdepartementets anbefalinger. Lotteriverdige organisasjoner vil kunne være i samme stilling i forhold til lokalinnehavere hvor det ikke er noen tidsavgrensning i avtalen.
3.4.3.1 Gevinstautomater
Med gevinstautomater menes lykkespill der trekningen foregår ved en mekanisk eller elektronisk innretning som også foretar automatisk gevinstutlevering, jf. lotteriloven § 1 første ledd litra c). Gevinstautomatene deles inn i to hovedgrupper; utbetalingsautomater og varegevinstautomater.
Med utbetalingsautomater menes gevinstautomater som gir gevinst i form av penger eller verdibevis, jf. lotteriloven §1 første ledd litra e). Utbetalingsautomater deles videre inn i to undergrupper; automater som gir kontant utbetaling (de tidligere ferdighetsautomatene) og lotteriautomatene.
Kontantutbetalingsautomater er gevinstautomater som gir gevinst i form av penger. Varegevinstautomater er gevinstautomater som utleverer gevinst i form av varer, jf. lotteriloven § 1 første ledd litra d).
Alle gevinstautomater må typegodkjennes av Justisdepartementet.
Ved gevinstautomater som gir gevinst i form av penger er maksimal innsats kroner 2 per spill. Det er tillatt å spille på 5 linjer samtidig pluss bonusspill. Den maksimale innsats per trekning blir da kroner 10. Maksimal gevinst per spill er kroner 20, slik at samlet maksimal gevinst per trekning er kroner 200. Det er tillatt å lagre både innsats og gevinst. På denne måten kan det betales for flere spill på en gang, gevinsten kan spares og eventuelt overføres til nye spill. Enkelte automater har seddelmatere som godtar opp til 500-kroner sedler.
Justisdepartementet har ved rundskriv anbefalt at politiet fastsetter som vilkår at overskuddet for den lotteriverdige organisasjon ikke bør ligge under 35 % av omsetningen etter fradrag for utbetalte gevinster og at avtalt godtgjørelse til lokalinnehaver ikke bør overstige 15 % til 20 % når oppstillingstillatelse gis.
Ved gevinstautomater som gir gevinst i form av verdibevis, de gamle lotteriautomatene, er maksimal innsats kroner 2 per spill. Også her er det tillatt med 5 spill per trekning. Maksimal gevinst er kroner 200 per spill, slik at maksimal gevinst per trekning blir kroner 1 000. Lokalinnehavers godtgjørelse skal ikke overstige 4 % av brutto omsetning per måned. Dersom automaten er plassert i et bingolokale skal lokalleien ikke overstige kroner 1 500 per måned. Entreprenøren skal ikke motta mer enn kroner 5 000 i leie per måned, inkludert serviceavtale og andre arbeidsutgifter. Det skal for denne typen automater betales en forskuddsvis avgift til staten på kroner 25 per døgn automaten er i bruk. Barn under 15 år skal som hovedregel ikke ha adgang til å delta i spillet.
For alle automater kan politiet kreve å få innsyn i regnskapene for de forskjellige aktørene.
Justisdepartementet antar at det i 1994 var utplassert ca. 24 000 gevinstautomater i Norge. Disse automatene hadde en omsetning på ca. 3 800 millioner kroner. Ved utgangen av 1995 antar departementet at det var utplassert i underkant av 30 000 automater. Ved utgangen av 1996 antyder departementets beregninger at det er utplassert 33 000 - 35 000 automater. Den totale omsetning for de private lotterier og de statlig kontrollerte spill, er av Norsk Tipping AS anslått til 17 000 millioner kroner i 1996. Automatene svarer for 6 500 - 7 000 millioner kroner og er i omsetning den største spilleformen i Norge. Antallet spillesteder er også høyere enn for noe annet spill.
3.4.3.2 Bingo
Det er i dag utviklet flere former for bingo. Foruten den tradisjonelle bingo, er det bingo over radio og TV og bingoautomater.
Søknader om bingotillatelse avgjøres av politiet. Den lotteriverdige organisasjon kan som hovedregel kun få en bingotillatelse per år. Bingotillatelsen kan gis for inntil 30 arrangementer som skal avvikles innen en sammenhengende 3 måneders periode.
Når organisasjonen benytter entreprenør for avviklingen av spillet, kreves det som hovedregel at bingoens overskudd ikke må ligge under 10 % av innspilt beløp (brutto omsetningen). Entreprenøren må innlevere et kostnadsbudsjett til politiet for den planlagte bingodriften kommende kalenderår. Videre er det et krav om at det føres løpende regnskap for bingodriften. Bingobongene skal godkjennes av politiet, og de skal selges i nummerrekkefølge. Dersom bongene ikke blir solgt i nummerrekkefølge, skal mellomliggende, usolgte bonger makuleres av organisasjonen, og vedlegges regnskapet som bilag. Den maksimale gevinstverdi for hvert enkelt arrangement må ikke overstige kroner 12 000. I tillegg kan det settes opp en gevinst til en verdi av kroner 2 000. Utdeles ikke denne gevinsten kan den overføres til neste arrangement, dog slik at oppsamlingsgevinsten ikke må overstige en verdi av kroner 12 000. Det er tillatt med gevinster i form av penger eller fordringer på penger.
Justisdepartementet har av de enkelte politidistrikter fått opplyst at det i 1994 totalt ble omsatt for i overkant av 1 057 millioner kroner på bingo i Norge. Av denne omsetningen ble det ved bingo der det ble benyttet entreprenør omsatt for ca. 778 millioner kroner.
Arbeidsgruppen er kjent med at politiet rapporterer om at regelverket for bingodrift i for stor grad ikke overholdes. Dette gjelder i første rekke bingoarrangementer hvor det benyttes entreprenør. Overskuddet til organisasjonene med lotteritillatelse er gjennomgående langt lavere enn de fastsatte 10 % av innspilt beløp. Den arbeidskrevende kontrollen med bingoarrangementene, gjør at politiet i for liten grad er i stand til å rydde opp i forholdene.
Bingo er en lotteriform som synes å være i tilbakegang, selv om det ikke foreligger tilstrekkelig pålitelig informasjon om dette. Det er i flere sammenhenger søkt om og gitt tillatelse til andre lotteriformer ved siden av bingo. En stadig større andel av omsetningen skyldes slike spill.
3.4.3.3 Lykkehjul/rulett
Lykkehjul er lotteri som foregår ved hjelp av lykkehjul eller andre innretninger og som er beregnet på en rekke fortløpende trekninger. Lykkespill ved hjelp av ruletthjul som trekningsinstrument er spill hvor man foretar gevinstutbetaling basert på hvilket tall ruletthjulet stopper på.
For lotteri ved hjelp av lykkehjul gjelder de alminnelige regler for innsats og gevinst. Maksimal innsats er følgelig kroner 2 per spill og maksimal gevinst er kroner 200. En tillatelse gis som hovedregel for inntil 3 måneder per år begrenset oppad til 60 spillearrangementer på samme sted. Det skal føres dagsrapport der omsetningen og utdelingen av gevinster fremgår, og det skal føres nøyaktig og fortløpende regnskap.
Rulett som spill etter internasjonale spilleregler er ikke tillatt i Norge.
Lotteri ved bruk av lykkehjul representerer små verdier i Norge i dag. Det er hovedsaklig ved tivoli og lokale smålotterier denne formen benyttes. Det har imidlertid vokst frem et vist antall lykkehjul i tilknytning til nattklubber og dansearrangementer.
3.4.4 Basarer og smålotterier
Basar er et lotteri som avholdes innenfor et avgrenset område hvor gevinstene og trekningen foregår i nærvær av loddkjøperne i umiddelbar tilknytning til loddsalget.
Justisdepartementet kan i medhold av lotteriloven § 4 første ledd fastsette generelle vilkår for å avholde lotterier. Justiskomiteen uttalte i Innst. O. nr. 9 (1994-95) Om lov om lotterier m.v. side 6 at:
«Det er etter komiteens mening videre positivt at det nå legges opp til forenkling av lokale små- og mellomstore lotterier».
Slike forenklede regler for små- og mellomstore lotterier er foreløpig ikke utarbeidet.
Justisdepartementet har ved forskrift bestemt at lokale smålotterier bare kan avholdes etter tillatelse fra politiet så lenge Justisdepartementet ikke har fastsatt øvre grense for verdien av varer som kan benyttes ved slike lotterier.
Det er ikke nødvendig å søke om tillatelse for å avholde basar, jf. lotteriloven § 7 første ledd litra a).
3.4.5 Møteutlodninger
Møteutlodning er et lotteri avholdt i forbindelse med et møte, hvor allmennheten ikke har adgang og lotteriet ikke er hovedhensikten ved møtet. Det er ikke noe vilkår for å avholde møteutlodning at inntekten går til en lotteriverdig organisasjon. Møteutlodning kan skje uten forutgående tillatelse.
3.4.6 Lykkekjeder o.l.
Det er forbudt å opprette eller delta i pyramidespill, lykkekjeder, kjedeforretninger eller liknende tiltak hvor penger eller andre verdier omsettes etterhvert innen en ubestemt krets av personer, jf. lotteriloven § 16.
Det antas at ulovlige lykkekjeder er utbredt i Norge i dag, og at det innenfor disse årlig omsettes for store verdier. Økokrim har anslått at den totale omsetningen for de pyramidespill som markedsføres i Norge i de mest aktive periodene, har en årlig omsetning på mellom 50 og 100 millioner kroner.
Lykkekjeder har normalt sitt opphav utenfor landets grenser.
3.4.7 Underholdningsautomater
Underholdningsautomater er mekaniske eller elektroniske innretninger som mot innskudd gir rett til spill uten mulighet for gevinst, jf lotteriloven § 1 tredje ledd litra b). I kravet om at automaten må gi rett til spill, ligger at underholdningsautomater som ikke gir deltakeren mulighet til å innvirke på forløpet, faller utenfor forskriftens virkeområde. Videre må det ikke utbetales gevinst i form av penger, verdibevis, varer, spillemerker e.l.
Drift av underholdningsautomater er ikke å anse som et lotteri, jf. definisjonen av lotteri i lotteriloven § 1 første ledd litra a). Imidlertid bestemmer lotteriloven § 1 første ledd litra b) at Kongen ved forskrift kan bestemme at lotteriloven helt eller delvis skal gjelde for underholdningsautomater. Det er utarbeidet forskrift som fastslår at deler av lotteriloven også skal gjelde for underholdningsautomater. Oppstilling av underholdningsautomater krever tillatelse av politiet. I forskriften er det bestemt at Justisdepartementet kan fastsette regler for at det skal kreves typegodkjenning av underholdningsautomater. Slike regler er ikke utarbeidet. Politiet kan kreve å få innsyn i regnskapet til oppstilleren, og det kan fastsettes vilkår for oppstillingstillatelsen.
Underholdningsautomater kan drives som privat næringsvirksomhet. Justisdepartementet har ingen statistikk over årlig omsetning på underholdningsautomater.
Arbeidsgruppen ser et behov for nærmere regulering av underholdningsautomatene.
3.4.8 Annet
De såkalte gratislotteriene faller utenfor lotterilovens definisjon av hva som er å anse som et lotteri. Med gratislotteri menes virksomhet der deltakerene kan erverve gevinst som følge av trekning, gjetting eller annen fremgangsmåte som helt eller delvis gir et tilfeldig utfall uten at det betales innskudd for å delta. Slike lotterier kan følgelig avholdes uten forutgående tillatelse, og lotteriloven stiller ingen krav til gevinstandel, organisasjon eller hvordan trekningen foretas. Gratislotteri kan ikke benyttes i forbindelse med salg av varer eller tjenester, jf. omtale under pkt. 8.1. Forholdet reguleres av markedsføringsloven av 16. juni 1972 nr. 47 § 5.
Det har de siste årene skjedd en utvikling der stadig flere organisasjoner/bedrifter har startet lotterivirksomhet over teletorg eller Internett. Slik virksomhet reguleres av lotteriloven hvis virksomheten er å anse som lotteri jf. lotteriloven § 1 første ledd litra a). Det kreves følgelig forutgående tillatelse for å drive slik virksomhet. Justisdepartementet har så langt ikke gitt godkjenning til lotterier over teletorg eller Internett.
Arbeidsgruppen er kjent med at Justisdepartementet i likhet med lotterimyndighetene i andre land det er naturlig å sammenlikne seg med, fører en svært restriktiv praksis i forhold til spill og lotterier over Internett. Justisdepartementet viser til at lotteri og spill er noe hvert enkelt land har egeninteresse av å holde innenfor egne grenser, fordi inntektene er av vesentlig betydning for de humanitære og frivillige organisasjoner i særdeleshet, men også for kultur og forskning. Det har vært en alminnelig oppfatning at konkurranse over landegrensene vil kunne være svært ødeleggende. Dagens regler er ikke til hinder for at utenlandske virksomheter kan opptre på lotterimarkedet, men det er en forutsetning at overskuddet kanaliseres til formål som er i samsvar med norsk lotterilovgivning.
3.5 Spesielle spillekonsepter
Justisdepartementet har gjennom de siste årene gitt tillatelse til nye spillekonsepter og behandler jevnlig nye forespørsler. Det er normalt at planlagte tiltak av noe omfang forelegges den interdepartementale koordineringsgruppen for spill og lotterier før det eventuelt gis tillatelse. Ved vurderingen av tiltakene skal det tas særlig hensyn til en samfunnsmessig forsvarlig fordeling av inntektsmulighetene fra de forskjellige spill og lotterier.
3.5.1 Extra
Dette er et bingolignende spill hvor trekning ukentlig fjernsynsoverføres på NRK1. Spillet er landsomfattende. Overskuddet går til en sammenslutning av humanitære organisasjoner. Selve spillet administreres av Norsk Tipping AS og salget foregår gjennom deres distribusjonsnett. Beløpsgrensen for enkeltgevinster i lotteriet følger gjeldende maksimumsgrense for største pengegevinst som er kroner 500 000. I tillegg kan det benyttes varegevinster, herunder aksjefond, til en verdi av 2 millioner kroner. Justisdepartementet har fastsatt den ukentlige omsetningsrammen til 10 millioner kroner og spillet kan pågå hele året. For å kunne delta i spillet, må spillerne være registrert med navn og adresse hos Norsk Tipping AS. Dette er foreløpig det eneste spillet hvor dette kravet er stilt.
Spillet oppnådde en omsetning på 140 millioner kroner i 1996 og var følgelig utsolgt i henhold til fastsatt omsetningsramme. Det er hittil ikke mulig å se at det nye spillet hadde noen innvirkning på de andre spillene i form av redusert omsetning, hverken for de private lotterier eller de statlig kontrollerte spill.
3.5.2 Spill, lotterier m.v på teletorg
Justisdepartementet har hatt til vurdering en del spilleformer som har foregått via telefon. Her har det i løpet av kort tid vokst frem en flora av spill, lotterier m.v. uten noen form for tillatelse. Pr. 28. oktober 1996 registrerte Justisdepartementet 44 ulovlige spill i aksjon.
Det som kjennetegner denne lotteriformen er at deltagelse skjer ved å ringe et oppgitt teletorgnummer. Innringer blir stilt enkelte spørsmål, og deltakeren svarer enten ved å trykke kode for svaralternativ eller leser inn sitt svar på en telefonsvarer. Vanligvis har utfallet av konkurransen berodd delvis på kunnskaper og delvis på hurtighet eller annen tilfeldighet.
Departementet har ansett at det foreligger innskudd hvis telefontjenesten koster mer enn vanlige telleskritt. I denne sammenhengen er det ikke avgjørende om det er driftsselskapet eller arrangøren av lotteriet som får inntekten fra innskuddet. Videre har departementet lagt til grunn at utfallet av disse formene for konkurranse helt eller delvis er avhengig av tilfeldighet, og at de følgelig faller inn under definisjonen av hva som er å anse som et lotteri, jf. lotteriloven § 1 første ledd, litra a.
Telenor Link oppgav høsten 1996 at det var forventet en omsetning på ca. 50 millioner kroner på slike spill i 1996.
Justisdepartementet har også pekt på at deltakelse i slike spill foreløpig krever at det spilles på kreditt, idet regningen til deltakeren først kommer lenge etter at deltakelsen fant sted. Justisdepartementet har vist til at det er tatt et prinsipielt standpunkt mot lotteri og spill på kreditt i Norge og at dette er et tilstrekkelig grunnlag til å nekte tillatelse for spillene. Teoretisk sett vil spilldeltakelse kunne skje ved bruk av telekort, men dette anses foreløpig ikke for noe aktuelt alternativ, idet de fleste ønsker å spille hjemmefra.
På dette grunnlag har Justisdepartementet besluttet å nekte tillatelse for alle slike typer spill, enten det kalles konkurranser eller annet. Ifølge departementet er det i januar 1997 ikke flere ulovlige spill i aksjon, men det er stadig enkelte aktører som forsøker seg med nye varianter som antas å falle utenfor lotteriloven.
3.6 Utvikling og omsetning
I løpet av de siste 10 årene har det vært en sterk vekst i det private lotterimarkedet. Denne økningen har skjedd til tross for at også de statlig kontrollerte spill har økt sin omsetning. Samtidig har det skjedd en utvikling når det gjelder lotteriformene.
Stadig flere organisasjoner får inntekt fra de årlige landslotteriene. Et landslotteri er her definert som en tillatelse til å avholde lotteri i mer enn 3 politidistrikter, jf. lotteriforskriften § 2. F. eks. ble det i 1984 gitt tillatelse til å avholde 32 landslotterier med samlet maksimal lotteriramme på ca. 183 millioner kroner. Bruttoomsetningen på lotteriene var samlet ca. 161 millioner kroner. I 1995 ble det gitt tillatelse til å avholde 86 landslotterier med en samlet maksimal lotteriramme på ca. 764 millioner kroner. Det må her bemerkes at lotterienes tillatte maksimale loddsalgsgrense har økt fra 50 millioner kroner i 1988 til 65 millioner kroner i dag.
Utplassering av spilleautomater har i dag fått et stort omfang og omsetningen er betydelig.
Tidligere var det hovedsaklig de såkalte knipsekassene som var dominerende på markedet. Knipsekassene ble for alvor introdusert av Røde Kors. Disse ble godkjent som ferdighetsspill, og ble første gang utplassert i 1937. De fikk etter hvert en stor utbredelse, og ble permanent oppstilt i automathaller, hoteller, restauranter, bensinstasjoner, o.l. Også andre organisasjoner og privatpersoner har utplassert knipsekasser. I 1990 hadde Røde Kors og Norsk Selskap til Skibbrudnes Redning totalt 10 301 knipsekasser, med en samlet bruttoinntekt på 194 millioner kroner. Videre har Norsk Automatbransjeforening opplyst at foreningen i 1991 hadde utplassert ca. 4 500 knipsekasser.
På slutten av 1980-tallet begynte Røde Kors å utplassere Lotto-automater. Disse automatene fikk etter hvert utbredelse over hele landet.
Etter lotteriloven av 1939 var ikke spill på de såkalte ferdighetsautomatene å regne som lotteri, men det var forbudt å oppstille ferdighetsautomater uten politiets godkjennelse.
I NOU 1985: 16 Spilleautomater side 8, er det opplyst at det ble foretatt en undersøkelse i 1979 som viste at det da var oppstilt ca. 4 000 underholdningsautomater, ca. 6 500 ferdighetsautomater og ca. 1 500 slotmaskiner, til sammen ca. 12 000 automater. Det er opplyst at det er vanskelig å ha noen sikker formening om hvor stor den årlige omsetningen på spilleautomater på landsbasis var.
I 1994 antok Justisdepartementet at det var ca. 24 000 ferdighetsautomater lovlig utplassert i Norge. Disse automatene hadde en omsetning på ca. 3 800 millioner kroner. Som nevnt tidligere var det ved utgangen av 1996 formentlig utplassert 33 000 - 35 000 automater med en omsetning opp i mot kroner 6 500 - 7 000 millioner per år.
Justisdepartementet antar at det i tillegg foregår ulovlig spill for betydelige beløp på automater. Det er antatt at omsetningen totalt er høyere, og at det foregår spill med penger i forbindelse med underholdningsautomater. Det antas videre at det finnes ulovlig utplasserte utbetalingsautomater. I praksis har det vist seg at politiet hvert år kommer over en rekke automater uten oppstillingstillatelse. Videre er det kjent at det benyttes ulike metoder for å holde deler av omsetningen utenfor kontroll. Det store antallet automater som er utplassert, gjør at det ikke kan føres en effektiv kontroll uten helt andre virkemidler enn det som i dag benyttes. Metodene som benyttes er at automater plasseres på rom som ikke er umiddelbart tilgjengelig for publikum, men hvor faste kunder gis tilgang. Videre skjer det at telleverkene på automaten koples ut f.eks. i helgene, hvor faren for kontroll er liten. Noen organisasjoner har ingen annen kontroll på omsetningen enn det som fremgår av telleskjemaer. Det kreves da en grundig kontroll med telleskjemaene, noe ikke alle organisasjoner har. Det er dessuten mulig å operere med to sett telleskjemaer, dersom organisasjonen aldri selv kontrollerer telleverkene i automatene.
Videre antar Justisdepartementet at det omsettes for et betydelig beløp årlig innen pyramidespill, lykkekjeder, klasselotterier o.l. Økokrim har anslått at det i de 3 største ulovlig pyramidespillene ble omsatt for totalt 150 millioner kroner i 1995.
Drift av bingo har siden 1960-årene vært en viktig inntektskilde for mange små og mellomstore organisasjoner og foreninger. I løpet av 1980-årene medførte lavt besøkstall at bingodriften mange steder fikk problemer med å oppnå overskudd. Overgangen til pengegevinster i bingo medførte at inntektene fra bingodriften igjen ble økende.
Det er videre utviklet nye bingoformer. Det er i dag bingo på radio og TV og det er utplassert bingoautomater.
Utviklingen på 1990-tallet har vært at både omsetningen og det prosentvise overskuddet på bingoarrangementer er synkende.
I 1991 var den samlede omsetning på bingoarrangementer i overkant av 1 284 millioner kroner, iberegnet nærkringkastingsbingo med omlag 72 millioner kroner. Gjennomsnittlig overskudd var totalt 12,8 % av omsetningen. Den vesentligste del av omsetningen, nær innpå 749 millioner kroner, fikk man ved arrangementer der det ble benyttet entreprenør. Overskuddet til de lotteriverdige organisasjoner var imidlertid i gjennomsnitt bare 6,7 %. Nær innpå 463 millioner kroner ble omsatt i bingoarrrangementer uten entreprenør, med et gjennomsnittlig overskudd på 16,9 %. Radio- og TV-bingo hadde et gjennomsnittlig overskudd på hele 50,5 %, hvilket antagelig har sin årsak i at alle utgifter forbundet med lokalleie, personale etc. er holdt utenfor bingo-regnskapet.
I 1994 var den samlede omsetning på bingoarrangementer i overkant av 1 057 millioner kroner, hvorav bingo på radio og TV utgjorde 54 millioner kroner. Det gjennomsnittlige overskuddet var på 11,8 %. Bingoarrangementer med entreprenør utgjorde 778 millioner kroner, med et gjennomsnittlig overskudd på 7,6 %. Bingoarrangementer uten entreprenør utgjorde 226 millioner kroner med et gjennomsnittlig overskudd på 19,9 %.
Tabell 3.1 Omsetning for bingo
År | omsetning bingo med entreprenør | omsetning bingo uten entreprenør | omsetning radio/TV bingo | Total omsetning |
1991 | 749 millioner kroner | 463 millioner kroner | 72 millioner kroner | 1 284 millioner kroner |
1994 | 778 millioner kroner | 226 millioner kroner | 54 millioner kroner | 1 057 millioner kroner |
Tabell 3.2 Omsetning for landslotteri
År | Lotteri-ramme | Omsetning | Overskudd | Overskudd i prosent | Antall tillatelser |
1984 | 183 millioner | 161 millioner | 66 millioner | 41.4 % | 32 |
1988 | 701 millioner | 422 millioner | 119 millioner | 28.3 % | 51 |
1991 | 485 millioner | 386 millioner | 252 millioner | 65.2 % | 49 |
1994 | 606 millioner | 353 millioner | 125 millioner | 35.3 % | 51 |
Tallene er avrundet til nærmeste million kroner. Det presiseres at tallene dels bygger på informasjon innhentet fra aktørene i lotterimarkedet og dels er anslag.
3.7 Lotteriforvaltningen
Lotteriforvaltningen for de private lotterier består av politiet og Justisdepartementet. I tillegg innhentes spesialistbistand fra Kriminalpolitisentralen og kommunene er høringsinstans i forbindelse med oppstillingstillatelser for automater.
For de statlig kontrollerte spillene og totalisatorspillene består forvaltningen av Finansdepartementet, Landbruksdepartementet og Kulturdepartementet. Kulturdepartementet har opprettet Statskontrollen som hjelpeinstans og Norsk Tipping AS som spilleselskap for spillene. Statskontrollen er også involvert i kontrollen av totalisatorspillene, mens driften av spillene ivaretas av stiftelsen Norsk Rikstoto.
3.7.1 Politiet
Politiets lotteriforvaltning utøves av landets 54 politidistrikter. Politiets oppgaver når det gjelder lotterier følger av lotteriloven og forskrifter og rundskriv som er gitt i medhold av denne. Bl.a. på grunn av lokale forhold vil en i de forskjellige politidistriktene finne ulik forvaltningspraksis for flere typer av lotterier.
Politiet gir tillatelse til å avholde tradisjonelle lotterier. Dersom lotteritillatelsen skal gjelde for mer enn tre politidistrikter, skal politiet likevel innhente forutgående samtykke fra Justisdepartementet, jf. lotteriforskriften § 2. Videre avgjør politiet søknader om basarer, smålotterier og søknader om å avholde bingo.
Ved avholdelse av lotterier gjennom oppstilling av gevinstautomater behandler politiet søknad om oppstillingstillatelse, jf. lotteriloven § 3 annet ledd. Politiet har fått kompetanse til å godkjenne organisasjoner for oppstilling av utbetalingsautomater når organisasjonen bare søker om oppstilling i vedkommende politidistrikt, jf. lotteriforskriften § 7 første ledd. Politiet kan kun gi oppstillingstillatelse for automater som er forhåndsgodkjent av Justisdepartementet.
Ved forhåndstrukne lotterier hvor det benyttes loddsedler av typen «skrapelodd», godkjenner politimesteren loddseddelen i lotterier hvor det ikke benyttes pengepremier eller verdien av høyeste enkeltgevinst ikke overstiger kroner 5 000, jf. forskrift av 22. juni 1989 om lotterier med skrapelodd § 2. I lotterier hvor verdien av høyeste enkeltgevinst overstiger kroner 5 000 eller det benyttes pengepremier, er det Kriminalpolitisentralen som typegodkjenner loddseddelen.
I medhold av lotteriloven § 3 er det ved kongelig resolusjon av 24. februar 1995 bestemt at politiet har ansvaret for all kontroll med virksomhet etter lotteriloven. Dette er en kontroll som skal ivareta rettssikkerheten for deltakere i lotterier samt kontrollere at overskuddet tilfaller lotteriets formål. Videre har politiet ansvaret for trekningen av lotterier. Politiet mangler imidlertid databaserte trekningssystemer som kan foreta trekningen av endel av de nyere lotteriformene som er utviklet i de senere år.
Lotteriforskriften § 6 nr. 9 bestemmer at alle usolgte loddsedler bilagt med foreløpig regnskap over påløpne inntekter og utgifter som hovedregel skal innsendes til politiet før trekning finner sted. Videre bestemmer forskriftens § 6 nr. 12 at der, såfremt politiet av særlig grunn ikke treffer annen bestemmelse, innen en fastsatt frist innsendes til politiet nøyaktig regnskap og legitimasjoner for at gevinstene er utlevert vinnerne og at overskuddet er anvendt til lotteriets formål. Politiet skal kontrollere disse opplysningene.
Ved drift av bingo skal politiet kontrollere bingoregnskapet. Dette gjelder både når det benyttes entreprenør, og når den lotteriverdige foreningen selv står som bingoarrangør. Politiet skal når det benyttes entreprenør også godkjenne kontrakten mellom entreprenøren og den lotteriverdige foreningen. Politiet skal videre kontrollere at bingodriften følger reglene fastsatt i forskrift av 24. oktober 1990 om bingo og at de vilkår som er satt i bingotillatelsen blir fulgt.
Ved lotterier som avholdes ved utplassering av utbetalingsautomater skal politiet kontrollere at alle automater er lovlig utplassert. Videre skal det kontrolleres at automatene er i overensstemmelse med typegodkjenningen. Ved utplassering av underholdningsautomater skal politiet kontrollere at disse ikke blir benyttet på en ulovlig måte, f.eks. at spill på slike automater gir gevinst.
Politiet gir tillatelse til oppstilling av underholdningsautomater. I medhold av forskrift om underholdningsautomater av 15. september 1995 gjelder lotteriloven delvis for underholdningsautomater. Dette selv om drift av underholdningsautomater ikke er å anse som lotterivirksomhet. Politiet skal for underholdningsautomater kontrollere at de ikke kan misbrukes til ulovlig spillevirksomhet, samt sørge for at de ikke utplasseres på en slik måte at de medfører uheldige sosiale konsekvenser for barn og ungdom.
Politiet fører kontroll med automatene på de anviste oppstillingsplasser. Selv om dette normalt ikke hører til de høyest prioriterte oppgaver for politiet, blir det aksjonert på grunnlag av tips o.l. Det er vanlig med beslag av automater som mangler oppstillingstillatelse eller som ikke har de forutsatte funksjonene.
Politiet må også møte i retten i forbindelse med slike saker. Dette gjelder både saker hvor politiet har aktoratet og tvistemål hvor Regjeringsadvokaten er prosessfullmektig på vegne av staten. I disse sakene er det vanlig at det også møter en partsrepresentant fra departementet.
Med 54 politidistrikter og et betydelig antall søknader om oppstillingstillatelse, lotteri, bingo m.v. samt et betydelig antall regnskaper m.v. å gjennomgå, har Justisdepartementet som et forsiktig anslag lagt til grunn at det benyttes minst 150 årsverk i politiet, til forvaltning, kontroll og etterforskning.
3.7.2 Justisdepartementet
Justisdepartementet har i medhold av lotteriloven § 1 annet ledd kompetanse til i tvilstilfelle med bindende virkning å avgjøre om det foreligger et lotteri, og i tilfelle hva slags lotteri som foreligger. Ved søknad om å avholde et tradisjonelt lotteri i mer enn tre politidistrikter (landslotteri), gir Justisdepartementet forhåndsgodkjenning til lotteriet, jf. lotteriforskriften § 2, og Justisdepartementet gir godkjenning for foreninger og organisasjoner til å avholde lotteri gjennom oppstilling av utbetalingsautomater, jf. lotteriloven § 10. Videre typegodkjenner Justisdepartementet alle automater.
Ved alle vedtak fattet av politiet i første instans, er Justisdepartementet klageorgan. Justisdepartementet behandler årlig i overkant av 500 saker, inklusive klagesakene.
Justisdepartementet har ansvaret for utarbeidelse av rundskriv og forskrifter.
Ved siden av dette veileder og informerer departementet de enkelte politidistriktene og aktørene i lotterimarkedet om rettstilstanden.
Ved spørsmål om nye lotteriformer skal tillates, avgir Justisdepartementet prinsipielle uttalelser. Dette vil normalt være lotterier der Justisdepartementet skal gi forhåndssamtykke jf. lotteriforskriften § 2 eller automater som skal typegodkjennes av Justisdepartementet.
Justisdepartementet følger opp lotteriområdet ved deltakelse i internasjonale organer, møter, messer m.v. Det arbeides aktivt på myndighetssiden i de fleste europeiske land, foruten USA og Canada. Siktemålet er samordning av regelverk og sikring av nasjonale markeder, samt generell oppfølgning av utviklingen i en bransje som er blant de største i omsetning og utbredelse.
Justisdepartementet deltar i koordineringsgruppen for spill og lotterier. Departementet forelegger jevnlig saker for koordineringsgruppen.
Justisdepartementet antar at det benyttes 5 årsverk til arbeidet med spill og lotterier.
3.7.3 Kongen i statsråd
Alle vedtak som Justisdepartementet fatter i første instans kan påklages til Kongen i statsråd. Tilsvarende gjelder for vedtak fra de øvrige departementer når det gjelder de statlig kontrollerte spill og totalisatorspillene. Arbeidsgruppen er imidlertid ikke kjent med at slike saker er fremmet av andre enn Justisdepartementet.
Kongen i statsråd forelegges videre saker av overordnet og prinsipiell interesse. Etablering av nye spill og lotterier av et visst omfang, endring av premiebetingelsene i spillene samt vedtak knyttet til lover og forskrifter innenfor saksområdet, forelegges også Kongen i statsråd. Videre gir Kongen i statsråd tillatelse til totalisatorspill og fastsetter statsavgiften ved disse spillene.
3.7.4 De øvrige departementenes oppgaver
3.7.4.1 Koordineringsgruppen for spill og lotteri
I etterkant av behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 1991, ble det sommeren 1992 opprettet en interdepartemental koordineringsgruppe for å sikre en bedre samordning av de statlig kontrollerte pengespill samt også bedre samordning mellom de statlige spill og private lotterier. Koordineringsgruppen er et rådgivende organ som ikke har vedtakskompetanse. I koordineringsgruppens mandat heter det:
«Nedsettelse av den interdepartementale koordineringsgruppen har som formål å bedre den administrative koordinering blant de ansvarlige departementer for statlig kontrollerte spill, samt bidra til koordinering i forhold til de private organisasjoners lotterivirksomhet.
Koordineringsgruppen skal vurdere alle forslag til vesentlige endringer i rammebetingelsene for de statlig kontrollerte spill og private lotterier før forslagene evt. fremlegges for regjeringen. Med endring av rammebetingelsene menes her endring i rammebetingelser i vid forstand og omfatter spillenes regelverk og øvrige formelle vilkår, spørsmålet om innføring av nye spill og spillevarianter, endring på teknologisiden, endret markedsføring m.v.»
Koordineringsgruppen består av medlemmer fra Finansdepartementet, Landbruksdepartementet, Kulturdepartementet og Justisdepartementet, og avholder møter ved behov. Erfaringen med koordineringsgruppen har vært at det hovedsakelig har engasjert seg i spørsmål som kan ha innvirkning på lotterier og spill der andre departementer har det overordnede ansvar. Eksempel på saker som har vært behandlet av koordineringsgruppen er søknader om å avholde TV-sendte lotterier, opprettelse av nye store spill og lotterier, nordisk samarbeid på spillefronten, endringer av gevinstbetingelsene og nye forskrifter av prinsipiell eller vesentlig interesse. Koordineringsgruppen avholdt 7 møter i 1995 og 4 møter i 1996.
De enkelte departementer er representert på høyt embetmannsnivå i koordineringsgruppen og det deltar normalt 8 - 10 personer på møtene. Ved behov innkalles det også representanter fra Norsk Tipping AS eller bransjen forøvrig.
3.7.4.2 De enkelte departementene
Tillatelse til å drive totalisatorspill kan gis til organisasjoner og selskaper som har til formål blant annet å støtte hesteavlen. Landbruksdepartementet er i medhold av lov om totalisator av 1. juli 1927 nr. 3 tillagt ansvaret for totalisatorspillene. Det har ansvaret for regelverksutvikling og kontroll. Det er videre Landbruksdepartementet som fastsetter hvor stort beløp som skal tildeles Stiftelsen Norsk Hestesenter.
Finansdepartementet er i medhold av forskrifter til lov om pengelotteri av 4. juni 1976 nr. 39 tillagt ansvaret for Det norske pengelotteriet og pengespillet Flax. Det har ansvaret for regelverksutviklingen og kontroll av disse spillene.
Kulturdepartementet har ansvaret for de øvrige statlig kontrollerte pengespillene, d.v.s. idrettsspillene Tipping og Oddsen, og Lotto og Viking Lotto. Kulturdepartementet forvalter lov om pengespill m.v. av 28. august 1992 nr. 103, har ansvaret for kontroll og regulering av spillene og overordnet ansvar for utvikling av selskapet Norsk Tipping AS.
Overskuddet fra de ulike spillene som Norsk Tipping AS driver, blir slått sammen og fordeles etter lov om pengespill med 1/3 til hvert av formålene kultur, idrett og forskning. Utgiftene til kultur- og forskningsformål inntektsføres og utgiftsføres over statsbudsjettet. Etter lov om pengespill m.v. blir den delen av spilleoverskuddet som går til idrettsformål, fordelt ved kongelig resolusjon.
Departementene gjør regning med at det medgår minst 5 årsverk i tilknytning til de statlige spill og totalisatorspillene. Dersom det også tas hensyn til Statskontrollen medgår ytterligere 8 årsverk.