2 Avtale mellom Forsvarsdepartementet og Sosialdepartementet
Denne avtalen er inngått mellom FD og Sos om utførelse av luftambulansetjeneste, og omfatter 330 skvadronens SEA KING stasjonert på Banak, Bodø, Ørland og Sola.
Forsvaret vil utføre nødvendige luftambulanseoppdrag, innenfor SEA KING helikopterets rekkevidde, etter de til enhver tid antall timer som kan disponeres til luftambulanseoppdrag, og som ikke er i konflikt med søk- og redningsoppdrag.
Forsvaret vil holde den beredskap som er i samsvar med den til enhver tid gjeldende beredskap for redningsoppdrag.
Beredskapen er organisert slik at anmodningen om luftambulanseoppdrag kan effektueres snarest mulig og senest innenfor den beredskapstidsramme som gjelder for redningsberedskap.
Særskilt luftambulanseberedskap – eksempelvis i påskeuken – utenfor egen flystasjon, skal avtales spesielt, og er ikke omfattet av denne avtalen.
Når avdelingene gjennom hovedredningssentralene, og i samsvar med Sosialdepartementets retningslinjer for rekvirering av Luftambulanse, mottar anmodning om luftambulanseoppdrag, skal oppdraget utføres medmindre enten fartøysjefen av operative grunner finner det uforsvarlig å gjennomføre oppdraget, eller andre oppdrag ikke gjør dette mulig.
Luftambulansetjenesten skal utføres i samsvar med Rikstrygdeverkets standard for flyoperasjoner når dette ikke bryter med militære bestemmelser for flyoperasjoner.
Forsvarets redningshelikoptre er tilknyttet de respektive hovedredningssentraler, og vil ha det sambandsutstyr som til enhver tid er bestemt for utførelse av redningsoppdrag.
Helsepersonellbemanning skal være i samsvar med de til enhver tid gjeldende pålegg fra Sosialdepartementet.
Standard medisinsk utstyr anskaffes, og forbruk etterfylles av fylkeskommunene.
Den enkelte flystasjon som har helikoptre stasjonert skal ha en avtale med den fylkeskommune som har ansvaret for helsepersonellbemanning som sikrer at samarbeidet mellom flypersonell og helsepersonell blir best mulig. Det skal til enhver tid foreligge en vaktliste som opplyser om hvilket helsepersonell som er på vakt.
Hver enkelt SEA KING-avdeling plikter å føre en journal over alle mottatte anmodninger om luftambulanseoppdrag. Journalen skal inneholde opplysninger i samsvar med Helsedirektoratets og Rikstrygdeverkets krav.
Hver SEA KING-avdeling skal føre regnskap over forbrukt flytid til luftambulanseoppdrag.
Hver enkelt SEA KING-avdeling plikter å sende en månedlig produksjonrapport tl Helsedirektoratet og Rikstrygdeverket. Produksjonsoppgaven skal gis på fastsatt blankett eller på den måte som Helsedirektoratet og Rikstrygdeverket måtte bestemme.
Fylkeskommunen skal i samarbeide med hver enkelt SEA-KING-avdeling sørge for at helsepersonell får nødvendige kurs og opplæring for tjeneste ombord i SEA KING.
Personellet som deltar i luftambulansetjenesten har taushetsplikt når det gjelder medisinske og andre opplysninger om pasientene som de gjennom tjenesten blir kjent med.
Som grunnlag for det innledende budsjettarbeide fremmer Sosialdepartementet innen 1 oktober, 15 måneder før budsjettåret tar til, foreløpig oppgave over forventet behov for ambulansetimer i angjeldende budsjettår til Forsvarsdepartementet.
Så snart den totale timepris er beregnet av de berørte forvaltningsorganer på basis av det samlede innmeldte flytimeprogram for 330 skvadronen, meddeler Forsvarsdepartementet denne tilbake til Sosialdepartementet, senest innen 1 januar, 12 månder før angjeldende budsjettår tar til.
Sosialdepartementet beregner dette departements utgift til bruk av redningshelikoptrene i ambulansetjenesten etter følgende formel:
Budsjettbeløp = antall timer X total timepris X 2/3.
Bruk av faktoren 2/3 innebærer at Sosialdepartementet kun belastes med den variable del av helikoptrenes timepris.
Rikstrygdeverket overfører en gang pr kvartal 1/4 av det budsjetterte beløp til Forsvarets regnskapssentral på konto i Norges Bank. Beløpet inntektsføres i Forsvarets regnskap på konto 4730 011147.
Denne avtale som gjøres gjeldende fra 1 jan 1991 er utferdiget i 2 – to – originaleksemplarer hvorav Sosialdepartementet beholder det ene og Forsvarsdepartementet det andre.
Forsvarsdepartementet og Sosialdepartementet kan når som helst ta opp forhandlinger om revisjon av avtalen dersom vesentlig endrede forhold tilsier dette.
Oslo, 20 juni 1990.
Oslo, 23. juli 1990.