4 Omlegging av lønnsstatistikken for funksjonærer i NHO-bedrifter.
For NHO-funksjonærerne består endringene i:
Innsamling av grunndata for 1998 for NHO-funksjonærer foretas av SSB.
1998-undersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, mens den tradisjonelle statistikken var heldekkende for bedrifter med flere enn 4 funksjonærer. I den tidligere tradisjonelle NHO-funksjonærstatistikken var det ca. 110.000 personer i 1997. Den nye lønnstatistikken er lagt opp med en dekningsgrad på omlag 70 prosent. På foreløpig grunnlag har vi kunnet identifisere omlag 70 000 NHO-funksjonærer. Når endelig materiale foreligger, vil dette antallet gå ytterligere opp, gjennom blant annet stillingskoding og lønnsinnrapportering for flere. Dekningsgraden er imidlertid allerede meget bra selv på foreløpig materiale. Likevel kan endringen bety en skjev masse i forhold til tidligere. Det kan også være forskjeller mellom innsamlingsenhetene i SSB- og NHO-materialet. Denne usikkerhetsfaktoren er neppe stor for hovedgruppene. Det er lagt ned en betydelig innsats for å gjenfinne enhetene og for å identifisere forskjellene i næringsfordelingen mellom den tidligere statistikken og SSBs utvalgsstatistikk. For å korrigere for dette har man for 1998 i forhold til 1997, standardberegnet lønnsveksten i forhold til næringsfordelingen i den heldekkende statistikken. I det foreløpige datamaterialet over NHO-funksjonærer har NHO også vurdert materialet mot identiske bedrifter, dvs de samme bedriftene er med begge årene, samt vurdert innholdet i lønnsbegrepene (se pkt.6).
Man har forsøkt å følge tidligere kodesett for stillingsplassering, som også er avgjørende for om vedkommende blir klassifisert som NHO-funksjonær. Vanskeligheter med stillingsplassering er et av hovedproblemene i statistikken for 1998.
Innsamling av data for 1998 er basert på opplysninger som er tilgjengelig for bedriftene ved rapportering. Lønnsdata for 1998 inneholder lønnsdata for siste lønnsperiode (vanligvis ca. aug.-okt.), lønnsdata for hittil iår (vanligvis perioden 1. januar til og med siste lønnsperiode).
Avtalt arbeidstid per uke er rapportert for både fastlønnede og timelønnede. Antall faktiske timer hittil iår er rapportert for timelønnede, mens antall timer hittil iår for fastlønnede er beregnet.
Grunnlønn (fastlønn), bonus og uregelmessig tillegg er innrapportert for 1998, mens grunnlønn samt provisjon, tantieme etc. innrapportert i den gamle statistikken for NHO-funksjonærer. For 1998 er innsamling av bonus basert på opplysninger for et helt år, mens uregelmessige tillegg er beregnet per time eller per. mnd. på grunnlag av hittil i år perioden, hvor man har beregnet hvor stor del av året lønnsopplysningene gjelder for. Lønnsnivå for siste lønnsperiode (ca. 1. september 1998) vil derfor inneholde grunnlønn per mnd. eller per time siste lønnsperiode, gjennomsnittlig bonus per mnd. eller per time over ett år, gjennomsnittlige uregelmessige tillegg per mnd. eller per time hittil i år. Lønnsnivå hittil i år (ca. 3 kvartaler) vil inneholde alle lønnselementer per mnd., per uke eller per time bygd over samme tidsperiode (bonus bygges over 12-måneders periode). Grunnlønn hittil i år vil således vanligvis være lavere enn grunnlønn siste lønnsperiode, fordi lønnstillegg sannsynlig er kommet med i grunnlønn siste lønnsperiode, mens den bare delvis er med hittil i år.
Sammenligning mellom 1998 og 1997 statistikken: Lønnsveksttall: NHOs funksjonærstatistikk for NHO-bedrifter per 1. september 1997 ( punktstatistikk) er sammenlignbar med 1998-statistikk for siste lønnsperiode, dersom man korrigerer for strukturelle forhold mellom disse materialene. Det største problemet er sammenlignbarhet i lønnsbegrep. Etter en analyse har uregelmessig tillegg bare i liten grad vært med i tidligere statistikker per 1. september hvert år, mens summen av grunn lønn og bonus er rimelig sammenlignbare med grunnlønn og bonus/tantieme/provisjon o.l per 1. september i tidligere statistikker. I kapittel 3.2.2 er lønnsutviklingstall for NHO-funksjonærer beregnet på grunnlag av vekst i grunnlønn og bonus (i 1997-materialet også betegnet som tantieme, provisjon etc.) Samtidig har man isolert sett på effekten av bonus. Etter en nærmere undersøkelse viser det seg at endringen fra 1. september 1997 (NHO-statistikk) til siste lønnsperiode 1998 (SSBs-strukturstatistikk) kan ha noe ulike måletidspunkter. I enkelte tilfeller kan tilleggene som er gitt i 1998, ikke være kommet med i materialet. Disse tilleggene vil komme inn i 1999-tallene. Statistikken for 1997 viste at ca. 4 prosent av NHO-funksjonærene hadde lønnsregulering senere enn 1. september. For å se omfanget og virkningen av dette forholdet i 1998-tallene, har man forsøkt å holde slike bedrifter utenfor beregningene. Utslaget av dette er marginalt for hovedgrupper og er nesten uten betydning (maksimalt 0,1 prosent). Nivåtall: I og med at 1998-tall inneholder både variable og uregelmessige tillegg, som tidligere bare i liten grad var med i statistikken per 1. september, betyr dette at lønnsnivået for funksjonærene med denne inkludert, vil bli noe høyere enn i tidligere statistikker.
Lønnsveksttallene i kapittel 3.2.2 er basert på foreløpige data som er tilgjengelig per dato. Endelig datamateriale vil sannsynlig foreligge i løpet av mars. Spesielt er grunnlagsmaterialet for oljesektoren foreløpig svært usikkert. Det vil fortsatt bli arbeidet med grunnlagsmaterialet og SSB vil i mars 1999 på generell basis presentere tall for alle innenfor oljesektoren. Det vil bli arbeidet med den nye malen som vi har for 1998-statistikken, for å finne fram til akseptable dekningsgrader og metoder som er sammenlignbare mellom årene. Det gjelder også å finne frem til metoder for å fastlegge reguleringstidspunkter, slik at man kan beregne kalenderårslønnsvekst og lønnsoverheng. Det tekniske Beregningsutvalget vil fra 1999 (både for arbeidere og funksjonærer) forsøke å basere seg på det nye opplegget.