NOU 1999: 12

Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 1999

Til innholdsfortegnelse

3 Lønnsutviklingen i senere år

  • For arbeidere i industrien anslås årslønnsveksten fra 1997 til 1998 til om lag 5 ½ prosent og for industrifunksjonærer i NHO-bedrifter til 6 ¾ prosent. I staten og kommunene anslås lønnsveksten foreløpig til rundt 6 prosent. Den gjennomsnittlige årslønnsveksten fra 1997 til 1998 for alle grupper under ett er anslått til om lag 6 ¼ prosent mot 4,3 prosent året før.

  • Overhenget til 1999 varierer fra 2 prosent i varehandelen til 4 ½ prosent i kommunene. For arbeidere i industrien er anslaget 2 ¾-3 prosent, mens for statsansatte er overhenget foreløpig anslått til 3 ¼ prosent. Gjennomsnittlig overheng til 1999 kan anslås til om lag 3 ¼ prosent mot 1,6 prosent i fjor.

  • I perioden 1988 til 1998 under ett har det generelt sett vært en lønnsutjevning mellom kvinner og menn innen alle områder utvalget har tall for. Tilnærmingen var imidlertid sterkest i første halvdel av perioden. I 1998 fortsatte en tilbakegang som startet i 1994 i kvinners lønn som andel av menns innen forretnings- og sparebanker. Også innen kommunene økte lønnsforskjellene noe i 1998. Innenfor varehandel var det imidlertid en klar tilnærming mellom kvinners og menns lønn dette året. Foreløpige tall viser også en viss tilnærming blant industriarbeidere. For andre grupper foreligger det ikke 1998-tall ennå.

  • Lønnsveksten fra 1996 til 1997 for ledere i private bedrifter har vært 6-11 prosent litt avhengig av hvilke bedriftsstørrelser en ser på og hvor omfattende lønnsbegrep som legges til grunn. Tall for noen områder i 1998 indikerer en lønnsvekst på 5-8 prosent for ledersjiktet.

3.1 Lønnsutviklingen for hovedgrupper av lønnstakere

Beregningsutvalget legger i dette kapitlet fram en del statistikk og beregninger som gir et hovedinntrykk av lønnsutviklingen fra 1997 til 1998. Det gis dessuten anslag på lønnsoverhenget til 1999 for ulike grupper. Beregningene bygger i hovedsak på prinsipper og forutsetninger som utvalget har lagt til grunn i tidligere rapporter. Utvalget understreker at en med dette ikke har tatt standpunkt til eventuelle andre prinsipper som partene måtte ønske å legge til grunn under forhandlinger.

Årslønnsvekst for hovedgrupper

Med årslønn for en lønnstakergruppe menes gjennomsnittlig årslønn for arbeidstakere som utfører et fullt avtalefestet normalt årsverk uten overtid. Beregningene av årslønnsvekst er ført fram til 1998 og gjengis i tabellene 3.1 og 3.2. Begge tabellene bygger på lønnsstatistikk eller beregninger for gruppene og på opplysninger om reguleringstidspunkter i de enkelte år. Det presenteres også beregnet gjennomsnittlig årslønn i kroner. Ved avslutningen av denne rapporten foreligger det endelig lønnsstatistikk for 1998 for varehandel, forretnings- og sparebanker og forsikringsvirksomhet. For bank og forsikring har en i tillegg til lønnsstatistikk for 1998, opplysninger om lokale tillegg til bestemte datoer i 1998. For funksjonærer og arbeidere i NHO-bedrifter foreligger det foreløpig lønnsstatistikk. For de andre gruppene er lønnsveksten i 1998 basert på beregninger.

Statistisk sentralbyrå har foretatt en full omlegging av lønnsstatistikken i privat sektor. En har fått en individbasert statistikk som per i dag dekker alle lønnstakere med unntak av hotell- og restaurantvirksomhet og primærnæringene, og som er sammenlignbar mellom grupper, jf boks 3.1. En har nå tall etter den nye lønnsstatistikken for både 1997 og 1998. Ved beregning av årslønnsvekst for 1997-98 i privat sektor har en som hovedregel lagt den nye lønnsstatistikken til grunn der den foreligger. Unntakene er de foreløpige beregningene for arbeidere i NHO-bedrifter der NHO også i 1998 innhentet sin lønnsstatistikk og for hotell- og restaurantvirksomhet hvor en også legger til grunn NHOs lønnsstatistikk.

Boks 3.1 Ny lønnsstatistikk

Statistisk sentralbyrå har etablert ny strukturstatistikk for lønn, en statistikk som en gang per år kartlegger nivå, fordeling og endring i lønn. Statistikken er enhetlig og dekker per i dag alle næringer med unntak av hotell- og restaurantvirksomhet og primærnæringene. Den er utviklet i tråd med EØS-retningslinjer på området og i nært samarbeid med partene i lønnsoppgjøret for å dekke krav til forhandlingsstatistikk.

Dekning

Statistikken bygger på opplysninger fra et utvalg av bedrifter i alle næringshovedområder1) med unntak av primærnæringene og hotell- og restaurantvirksomhet. Dette siste næringshovedområdet er planlagt å komme med i statistikken fra og med 1. oktober 1999. Utvalgene varierer i størrelse fra vel 50 til omlag 80 prosent av alle ansatte i næringshovedområdet, alt avhengig av i hvor stor grad næringen er omfattet av krav fra forhandlingsstatistikken. Det innhentes opplysninger på individnivå i alle næringer og for alle ansatte uavhengig av stilling og arbeidstid.

Lønnsbegrep

Strukturstatistikken for lønn er basert på kontantlønnsbegrepet, gjennomsnittlig månedsfortjeneste. I månedsfortjenesten inngår fast avtalt lønn inkl. faste tillegg, uregelmessige tillegg og bonuser. Lønnsbegrepet omfatter ikke overtidsgodtgjørelse og naturalytelser, men det innhentes opplysninger om overtidsgodtgjørelse og gis tall for gjennomsnittlig overtidsgodtgjørelse per måned som en tilleggsopplysning. Den faste avtalte lønnen er gitt for en oppgitt lønnsperiode (per time, dag, uke, 14 dager, måned osv.), mens de andre lønnskomponentene er for perioden hittil i år. Lønnsendringer inngår fra det tidspunkt de er avtalt, slik at tidspunktet for eventuelle etterbetalinger ikke påvirker den beregnede lønnsutviklingen.

Kjennemerker

SSB samler videre inn opplysninger om alder, kjønn og stilling for den enkelte ansatte. Stillingskodene og stillingsbetegnelsene SSB får inn, er kjente betegnelser innen de enkelte næringsområder. Det foretas omkoding til stillingskoder i tråd med internasjonale anbefalinger og for å kunne rapportere statistikken etter de retningslinjer SSB har på området. SSB kopler også til datamaterialet opplysninger om høyeste fullførte utdanning fra registeret over befolkningens høyeste utdanning. Her gjenstår det fortsatt en god del arbeid for å få til en stillingskoding som har nok detaljert informasjon for sentrale brukere av statistikken.

Status

Strukturstatistikken ble etablert første gang per oktober 1997. Det ble for samme tidspunkt gjennomført tellinger etter gammelt opplegg (dobbelt-telling). Dette er også gjentatt ved telling per oktober 1998 innenfor NHO/LO-området med unntak av NHOs funksjonærstatistikk hvor datagrunnlaget nå kun er fra SSBs nye strukturstatistikk.

Kvartalsstatistikk

SSB arbeider med etablering av en ny kvartalsvis lønnsindeks. Hovedhensikten med denne indeksen er måling av lønnsendring gjennom året til bruk i konjunkturovervåkingen. Det er innhentet opplysninger hvert kvartal i 1998 for et mindre utvalg av bedrifter i noen hovednæringsområder. Utvalget er trukket blant de bedriftene som er med i strukturstatistikken og det foretas rotasjon av utvalget en gang i året. SSB har valgt å vente med presentasjon av tall fra statistikken til en har fått bedre kontroll med frafallet, utviklet et bedre metodeopplegg på området og, ikke minst, økte kunnskaper om hvordan lønnen endrer seg over året. SSB har nå gjennomført to omganger med ny strukturstatistikk for lønn og innhentet opplysninger om lønnsutviklingen for de mellomliggende kvartalene. Målet er å ha statistikken løpende fra og med 1. kvartal 1999 med presentasjon av endringstall i juni 1999.

1) I følge Standard for næringsgrupper 1994 (C 182)

Boks 3.2 Grunnlaget for beregning av årslønn

Lønnsstatistikken som innhentes har noe ulik dekningsgrad for de enkelte næringene. I lønnsstatistikken er også tatt med lønnstakere som ikke omfattes av tariffoppgjørene.

Beregningen av årslønn og årslønnsvekst i tabellene 3.1 og 3.2 er basert på oppgaver over time- eller månedsfortjeneste eksklusive overtidstillegg, men inklusive andre typer tillegg. Dette innebærer at lønnstillegg som kan ha bakgrunn i spesielle forhold i en bransje, f eks skifttillegg og ulempetillegg, er med i tallene. Videre inngår bonus og opsjoner i lønnsbegrepet. Derimot inngår ikke fordel ved aksjer til underkurs.

For arbeidere i LO/NHO-området, ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet og for offentlig ansatte er deltidsansatte inkludert i beregningene av årslønn. I de andre områdene tabellene 3.1 og 3.2 dekker, er beregningene for heltidsansatte. I noen områder står deltidsansatte for en stor del av årsverkene. I kommunal- og fylkeskommunal virksomhet inkl. helsevesen og sosial omsorg, men eksklusiv skolesektoren arbeider 56-57 prosent av de ansatte deltid, mens andelen er vel 40 prosent i varehandelen

Dersom lønnsutviklingen for deltidsansatte i et område avviker fra utviklingen for heltidsansatte, vil lønnsveksten for heltidsansatte og deltidsansatte sett under ett, være en annen enn tabellen viser for de gruppene der deltidsansatte ikke inngår. Med lavere lønnsnivå regnet per timeverk for deltidsansatte enn for heltidsansatte, som er det normale, vil en øking i andelen av årsverkene utført av deltidsansatte trekke lønnsveksten ned for ett område. På den annen side har lavlønnstillegg ved lønnsoppgjørene som regel kommet en stor del av de deltidsansatte til gode. Når det gjelder lønnsutviklingen for deltidsansatte, vises det til vedlegg 4 i rapport nr 2/1998 (NOU 1998:13). Vedlegget vil bli oppdatert med 1998-tall i rapport nr 2 i år.

Boks 3.3 Metoder for beregning av årslønn

Utgangspunktet for beregningene er gjennomsnittlig årslønn og årslønnsutvikling for lønnstakere som har utført et fullt normalt årsverk. Ved beregningen forutsettes det at det gis godtgjørelse for ferie- og sjukefravær som er lik lønnsinntekten for arbeidet tid av tilsvarende lengde som fraværet. Et fullt normalt årsverk svarer imidlertid ikke til det samme antall arbeidstimer for alle lønnstakergrupper.

Metoden for beregning av årslønn og årslønnsvekst i tabellene 3.1 og 3.2, er annerledes for arbeidere i NHO-bedrifter enn for de andre gruppene i tabellen. Hovedårsaken til ulik metode er at for arbeidere har en registrert timefortjenesten for alle kvartaler, mens en for de fleste grupper av månedslønte bare registrerer den faste månedsfortjenesten en gang i året.

For arbeidere i NHO-bedrifter beregnes årslønn og årslønnsvekst ved å legge til grunn gjennomsnittlig timefortjeneste eksklusiv overtidsbetaling omregnet til 37,5 t/uke multiplisert med 1950 timer i året. Beregningen tar utgangspunkt i gjennomsnittlig avtalefestet normalarbeidstid per uke etter NHOs oppgaver over dagtidarbeidere, 2-skiftarbeidere osv.

For månedslønte i tabellene 3.1 og 3.2 beregnes årslønn for et bestemt år ved å ta utgangspunkt i lønnsstatistikken for vedkommende år, f eks i oktober. En kan dermed anslå økningen i den faste månedsfortjenesten siden oktober året før. I tillegg innhentes det opplysninger om uregelmessige tillegg hittil i år, f eks skift- og smusstillegg, som inngår med 1/9 i den totale månedsfortjenesten dersom statistikkens tellingstidspunkt er i oktober. Bonus o.l innhentes for de 4 siste kvartaler og inngår med 1/12. For funksjonærer i NHO-bedrifter og i forretningsmessig tjenesteyting fordeles total lønnsøking på bestemte tidspunkter i løpet av året. For andre grupper deles økingen i tariffmessig lønnsøking og lønnsglidning. Tariffmessig lønnsøking anslås på grunnlag av tariffavtaler og kan fordeles på bestemte tidspunkter i 12-måneders perioden. Lønnsglidningen, som beregnes som en restpost, blir fordelt på ett eller flere tidspunkter for de ulike gruppene. Beregningsmåten fører til at fordelingen av veksten på de enkelte år er usikker.

Av tabell 3.1 ser vi at lønnsutviklingen for de største forhandlingsområdene viser stor grad av parallellitet de siste årene. Størrelsen på lønnsveksten har imidlertid variert og viste en fallende tendens fram til 1993/1994. Deretter har veksttakten økt noe igjen, særlig fra 1997 til 1998. Fra 1997 til 1998 varierte lønnsveksten i de store områdene i tabell 3.1 fra 5 ½ prosent for arbeidere i industrien til 6,8 prosent i forretnings- og sparebanker. I offentlig sektor har lønnsveksten vært om lag 6 prosent både i stat og kommuner.

Det bør utvises forsiktighet ved sammenlikning mellom gruppene. Dette gjelder særlig ved vurdering av utviklingen i ett enkelt år. Videre kan variasjoner i lønnsutviklingen mellom grupper bl.a ha sammenheng med lavlønnsprofil ved tariffoppgjørene og med endringer i sammensetningen av arbeidsstyrken (f eks alder, utdanning og endringer i andelen menn/kvinner).

Tabell 3.1 Beregnet årslønnsvekst for noen store områder

  Industriarbeidere1)Industrifunksjonærer2)Varehandel3)Forretnings- og sparebankerStatsansatteSkoleverketKommuneansatte4)
1988-895,03,64,54,04,84,74,7
1989-905,66,26,76,15,44,64,3
1990-914,85,45,65,94,93,85,5
1991-923,03,83,73,04,33,62,9
1992-932,43,53,23,62,62,12,5
1993-942,93,52,83,82,21,72,4
1994-953,43,83,33,75)3,12,72,8
1995-964,24,35,34,74,44,14,4
1996-973,74,74,74,94,23,53,9
1997-986)5 ½6 ¾6,26,865 ¾6
1988-9848,756,056,757,450,743,147,1
Gj.sn per år4,04,54,64,64,23,63,9
Årslønn 1997kr 217 600kr 293 400kr 234 400kr 259 300kr 238 600kr 249 400kr 221 800

Tabell 3.2 Beregnet årslønnsvekst for flere grupper (Utfyllingstabell til tabell 3.1)

  Arbeidere i NHO-bedrifter1)
  Arbeidere i altIndustriarbeidereNærings- og nytelseTekstil- og bekledningTre industriTreforedling og papirvare industriGrafisk industriKjemisk industriMineral-bearbeidende industriElektro-kjemisk industriJern og metallindustriBygg og anlegg i altByggevirksomhetLandtransport
1990-914,84,85,64,74,24,74,55,23,87,04,93,41,86,1
1991-923,03,03,53,11,42,02,03,23,03,02,92,50,92,1
1992-932,82,42,42,91,92,41,83,11,22,03,02,71,31,9
1993-942,62,92,72,13,83,50,82,72,93,92,90,32,52,3
1994-952,93,43,12,33,75,22,83,83,72,93,41,13,72,4
1995-964,24,23,64,24,86,03,44,53,86,03,44,34,55,2
1996-974,33,73,43,64,12,03,94,34,12,74,65,85,83,9
1997-986 ¼5 ½---------777
1990-9835,334,1---------30,330,835,2
Gj. sn per år3,83,7---------3,43,43,8
Årslønn 1997, kr226 500217 600206 500186 700195 600214 500272 200209 600212 100235 400220 000234 400228 800196 600

Tabell 3.2.1 forts.

  Funksjonærer i NHO-bedrifterForr. og sparebanker4)VarehandelenHotell og rest.2)Forsikr.Forretn. messig tj.ytingStatenSkoleverketKommunene
  IaltIndustrifunksj.   I altEngrosDetalj       I altSivil ytre etat3)Forretn.drift3)   I altHelsetjenesteForretn.drift3)
1990-915,85,45,95,65,86,26,64,45,44,96,26,93,85,55,6-
1991-924,33,83,03,74,03,63,33,34,24,31,40,43,62,93,5-
1992-933,73,53,63,22,93,11,73,43,92,64,22,42,12,52,83,5
1993-943,53,53,82,83,03,21,95,02,82,22,33,81,72,42,42,2
1994-953,73,83,73,33,34,22,32,32,63,13,62,72,72,82,94,2
1995-964,34,34,75,35,04,64,34,14,04,44,53,84,14,45,15,0
1996-974,84,74,94,75,14,14,05,54,34,24,22,13,53,94,02,4
1997-986 ¾6 ¾6,86,25,47,16 ½5,7-6--5 ¾6--
1990-9843,341,842,740,540,142,334,939,0-36,4--30,734,7--
Gj. sn per år4,64,54,54,34,34,53,84,2-4,0--3,43,8--
Årslønn 1997, kr301 300293 400259 300234 400255 400201 000179 200296 700301 800238 600242 200221 900249 400221 800225 600228 800

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget

I tabell 3.3 har en beregnet gjennomsnittlig lønnsutvikling for tre hovedsektorer:

  • industrien

  • annen næringsvirksomhet

  • ansatte i offentlig forvaltning

Tabell 3.3 Årslønnsvekst i prosent for alle grupper og for tre hovedsektorer i økonomien.

  Alle grupper1)Industrien2)Annen næringsvirksomhetOffentlig forvaltning
1988-894,34,53,74,8
1989-905,35,85,34,8
1990-915,35,15,34,9
1991-923,63,33,53,5
1992-932,92,93,22,4
1993-942,73,12,82,2
1994-953,03,62,92,8
1995-964,44,24,74,3
1996-974,34,14,83,9
1997-983)6 ¼66 ½6
1988-9850,951,751,847,4
Gj.sn per år4,24,34,34,0
Årslønn 1997, kr246 800248 400257 300234 000

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget

Samlet årslønnsvekst fra 1997 til 1998 for alle grupper ser foreløpig ut til å bli om lag 6 ¼ prosent. Fra 1997 til 1998 tyder foreløpige anslag på at lønnsutviklingen vil bli noe sterkere i annen næringsvirksomhet enn både i offentlig forvaltning og i industrien. Tabell 3.3 viser videre at lønnsveksten i offentlig forvaltning har vært noe svakere enn i industrien og i annen næringsvirksomhet i perioden 1988-98.

Boks 3.4 Strukturendringer

Lønnsutviklingen for en gruppe kan være påvirket av flere forhold som f eks endrede kvalifikasjoner blant arbeidstakerne, forskyvninger i timeverkene mellom bransjer/bedrifter med ulikt lønnsnivå, endret omfang av skiftarbeid og med endringer i sammensetningen av arbeidsstyrken (f. eks alder, utdanning og endringer i andelen menn/kvinner). For mange grupper gir lønnsstatistikken begrenset informasjon om slike endringer.

Utvalget har fått beregnet hva endringer i aldersstrukturen har betydd for lønnsveksten for noen grupper. På slutten av 1980-årene og begynnelsen av 1990-årene utgjorde den en forholdsvis stor andel av lønnsveksten for disse gruppene, men har avtatt de siste årene og var nær null i 1996 og negativ for noen grupper i 1997. For 1998 foreligger det tall for ansatte i bank og forsikring.

Endringer i lønnsveksten som følge av endringer i aldersstrukturen kan bl.a komme av at andelen yngre arbeidstakerne blir redusert ved oppsigelser/innskrenkninger. Yngre arbeidstakere har vanligvis lavere lønn enn gjennomsnittet og slike endringer i sysselsettingen trekker lønnsveksten opp. Endringer i aldersstrukturen kan også skyldes liten nyrekruttering/stagnasjon i sysselsettingen i mange områder og/eller at rekrutteringen skjer på høyere lønnsnivå (alder) enn gjennomsnittet fra før. Slike endringer trekker vanligvis lønnsveksten opp. I 1997 med økning i sysselsettingen var det f eks i funksjonærgruppa i NHO-bedrifter en rekruttering av yngre aldersgrupper med lønnsnivå noe under gjennomsnittet, noe som trakk samlet lønnsvekst ned.

Lønnsøkning som følge av endringer i aldersstrukturen antas å fordele seg noenlunde jevnt over året, og denne formen for lønnsøking er derfor lagt til midt i året (1.juli).

3.1.1 Lønnsutviklingen basert på innbetalt arbeidsgiveravgift

Arbeidsgiveravgiften til folketrygden kan sammen med utviklingen i utførte timeverk gi en indikasjon på lønnsutviklingen per timeverk i privat sektor og i kommunene.

Det foreligger nå statistikk over innbetalt arbeidsgiveravgift etter fellesinnkrevingen fra januar til og med desember 1998, som viser en økning i innbetalingene med 10,3 prosent i forhold til samme periode i 1997. Innbetalingene gjelder lønnsutbetalinger i perioden januar-november. I 1998 økte samlet sysselsetting med 2,4 prosent regnet i antall timeverk. Dersom en også tar hensyn til at sysselsettingsveksten er noe høyere i privat sektor, kan lønnskostnadsveksten per timeverk fra januar-november 1997 til tilsvarende periode i 1998 anslås til rundt 7½ prosent for alle grupper under ett. Det er stor usikkerhet knyttet til vurderingen av lønnsutviklingen på grunnlag av arbeidsgiveravgiften. De siste årene har utviklingen i arbeidsgiveravgiften indikert sterkere vekst i lønnssummen enn de tallene som er blitt publisert i nasjonalregnskapet i Statistisk sentralbyrå. En grunn til dette kan være at en i lønnsstatistikken ikke i samme grad omfatter ytelser som er arbeidsgiveravgiftspliktig utenom lønn. Videre kan eventuelle bedringer i innkrevingsrutinene for arbeidsgiveravgiften bidra til sterkere vekst i innbetalt arbeidsgiveravgift enn i lønnssummen. Dessuten vil økt sysselsettingsvekst i områder med høy sats for arbeidsgiveravgiften bidra til å øke innbetalte arbeidsgiveravgifter i forhold til veksten i lønningene.

3.2 Lønnsutviklingen i enkelte tariffområder.

3.2.1 Lønnsutviklingen for arbeidere i LO-NHO-området. (Grupper som inngår i NHOs kvartalsstatistikk)

  • For INDUSTRIARBEIDERE eksklusiv offshorevirksomhet anslås veksten i årslønn fra 1997 til 1998 til 5 ½ prosent, mens veksten året før var 3,7 prosent.

Statistikkgrunnlaget for 1998 er 3 kvartaler og foreløpige tall basert på nesten 60 prosent av timene i 4. kvartal 1998. Dessuten foreligger det for hvert kvartal opplysninger om og fordeling av etterbetalinger mellom kvartalene.

Årslønnsveksten fra året før kan dekomponeres:

Tabell -1 

  19941995199619971998 1)
Overheng fra året før:0,91,11,21,61,3
Bidrag fra sentrale og bransjevise tarifftillegg:0,90,81,40,62,7
Lønnsglidning:1,11,41,61,51 ½
Vekst i årslønn2,93,44,23,75 ½

1) Anslag

Ettersom både tarifftilleggene og de lokale tilleggene ble gitt noe senere enn året før, blant annet fordi lønnsoppgjøret var forbundsvist, vil veksten ved utgangen av 1998, målt mot samme kvartal året før, være høyere enn ved inngangen til året. Lønnsveksten i 3. kvartal 1998 målt mot 3. kvartal 1997 var således 6,1 prosent, mens foreløpige tall for 4. kvartal 1998 peker i retning av 7 prosent (identiske bedrifter), målt fra 4. kvartal 1997.

Sammen med generelt langt høyere tarifftillegg i 1998, vil dette forløpet gi et lønnsoverheng inn i 1999 for industriarbeidere på 2 ¾ til 3 prosent.

Boks 3.5 Tariffmessig lønnsøkning og lønnsglidning.

Tariffmessig lønnsøkning er generelle tillegg, lavlønnstillegg, garantitillegg, tillegg på minstelønnssatser etc. som følge av sentrale og/ eller forbundsvise forhandlinger. Utenom lavlønnstillegg og garantitillegg er de fleste tariff-tilleggene gitt fra 1. april. Ved forbundsvise tarifforhandlinger er reguleringstidspunktene ofte på senere tidspunkter i flere bransjer.

Lønnsglidningen framkommer som en differanse mellom total lønnsøkning og tariffmessig lønnsøkning og er dermed en restpost. Lønnsglidning blir således et statistisk begrep hvor ikke bare lønnstillegg som følge av forhandlinger på de enkelte bedriftene spiller inn, men hvor også fortjenesteøkning pga. økt akkord, forskyvninger i timeverkene mellom bransjer med ulikt lønnsnivå, endret omfang av skiftarbeide osv. har betydning.

Den kvartalsvise lønnsveksten.

Tabell 3.4 viser utviklingen i timefortjenesten, fordelt på tariffmessig lønnsøkning og lønnsglidning for voksne arbeidere i industrien (menn + kvinner) fra samme kvartal året før. Timefortjenestene er beregnet eksklusive overtidstillegg og omregnet til 37,5 t/uke.

Fra tariffoppgjøret i 1995 fram til 1. kvartal 1998 har lønnsveksten målt mot tilsvarende kvartaler året før stor sett ligget mellom 3 ½ og 4 ½ prosent. Etter at tarifftilleggene i lønnsoppgjøret i 1998 er kommet med i lønnsstatistikken i 2., 3. og 4. kvartal peker lønnsøkningen i forhold til samme kvartal året før i retning av 7 prosent. Lønnstilleggene som er blitt gitt fra 1996 til 1998 er forskjøvet mellom kvartaler fra år til år. Dette forklarer delvis svingningene mellom kvartaler de siste årene.

Tarifftilleggene.

De gjennomsnittlige tarifftilleggene, inklusive den direkte effekten av skifttillegg og andre tillegg knyttet til arbeidets art er beregnet til:

Tabell -2 

Per 1.april 1991:134 øre/time, 1,5 prosent.
Per 1.april 1992:38 øre/time, 0,4 prosent.
Per 1.april 1993:65 øre/time, 0,7 prosent.
Våren 1994: 1)126 øre/time, 1,3 prosent.
Per 1.april 1995:108 øre/time, 1,1 prosent
Våren 1996: 2)212 øre/time, 2,0 prosent
Per 1.april 199791 øre/time, 0,9 prosent
Våren/sommeren 1998: 2)432 øre/time, 3,7 prosent

På grunn av forbundsvise lønnsreguleringer både i 1994,1996 og 1998, ble sentrale lønnstillegg gitt fra det tidspunkt de enkelte bransjeavtalene hadde utløp. De fleste har utløp 31. mars.

  • For arbeidere i BYGGEVIRKSOMHET anslås veksten i årslønnen fra 1997 til 1998 omlag 7 prosent, mot 5,8 prosent året før.

Byggevirksomhet består av arbeidere innenfor tømrerfaget, murere, grunnarbeid innenfor sten-, jord- og sementarbeid, bygge- og tømmermestre, elektrotekniske installasjonsfirmaer, malermestre, rørleggerbedrifter, kobber- og blikkenslagermestre o.l.

Etter flere år med lav gjennomsnittlig lønnsvekst for byggevirksomhet før 1994, har det i takt med bedre tider for byggevirksomhet, vært en jevnt stigende lønnsvekst fra årsskiftet 1993/94 med 1,2 prosent lønnsvekst fra 1. kvartal 1994 til 7,4 prosent i 3. kvartal 1998, i forhold til samme kvartal året før. Foreløpig tall for 4. kvartal 1998 peker i retning av noe høyere vekst. Tallene er justert for etterbetalinger mellom kvartaler.

Økt antall skifttimer, er en av årsakene til den sterkt stigende lønnsveksten innenfor byggevirksomhet.

Tabell 3.4 Tariffmessig lønnsøkning og lønnsglidning for industriarbeidere basert på timefortjenester eksklusiv overtidsbetaling omregnet til 37,5 t/uke.

  Endring i prosent fra samme kvartal året før
  HERAV:  
Lønnsøkning per timeTariffmessig økningLønnsglidningLønnsglidning som andel av total lønnsutvikling
1988 1. kv. 7,50,27,397
1989 1. » 3,21,81,444
1990 1. » 5,04,10,918
1991 1. » 6,71)3,33,551
1992 1. » 3,91,62,360
1993 1. » 2,40,42,081
1993 2. » 2,60,71,972
1993 3. » 2,30,71,665
1993 4. » 2,30,71,565
1994 1. » 2,90,82,275
1994 2. » 2,71)1,11,762
1994 3. » 3,01)1,31,755
1994 4. » 3,01,31,757
1995 1. » 2,91,31,655
1995 2. » 3,51,42,159
1995 3. » 3,61,12,569
1995 4. » 3,61,12,569
1996 1. » 4,21,13,174
1996 2. » 3,81)1,42,466
1996 3. » 3,91)2,11,847
1996 4. » 4,61)2,12,555
1997 1. » 3,62,01,644
1997 2. » 4,31)1,62,762
1997 3. » 3,91)0,93,179
1997 4. » 3,41)0,92,575
1998 1. » 3,50,92,674
1998 2. » 5,51)3,02,647
1998 3. » 6,11)3,92,236

Beregningsgrunnlaget: Gjennomsnittlig timefortjeneste ekskl. overtidstillegg, betaling for helligdager, feriepenger o.l. Omregning av timefortjenestene til felles ukebasis har betydning bare når det er vesentlige endringer i arbeidstiden.

1) Korrigert for etterbetalinger.

Kilde: NHOs kvartalsstatistikk.

Anleggsbransjen består av kraftlinjefirmaer og anleggsbedrifter med oppdrag både innenfor kraftverkssektoren, oljerelaterte virksomheter og veiprosjekter (inkl.tunnelarbeider).

Etter fallende gjennomsnittsfortjenester både i 1994 og 1995, har det vært en økning både i 1996, 1997 og inn i 1998 med i gjennomsnitt ca 5 ½ prosent årlig. Økt antall tunnelarbeidere, med høyere fortjenester, har bidratt til den sterke økningen i gjennomsnittsfortjenesten. Veksten i løpet av 1998 for anleggsarbeidere tyder på en årslønnsvekst fra 1997 til 1998 på vel 7 prosent.

For bygge- og anleggsvirksomhet under ett er lønnsveksten eksklusive etterbetalinger 7,3 prosent fra 3. kvartal 1997 som peker i retning av høyere vekst i 4. kvartal 1998. Årslønnsveksten anslås til vel 7 prosent fra 1997 til 1998.

  • For LANDTRANSPORT som blant annet omfatter rutebilselskaper, grossistbedrifter, spedisjonsfirmaer, oljeselskaper m.v. anslås at årslønn fra 1997 til 1998 vil øke med ca. 7 prosent, mot 4 prosent året før.

Tariffmessige lønnstillegg innenfor rutebilsektoren var lavere i 1997 enn i 1996. Det ble konflikt i tariffoppgjøret 1998, slik at tilleggene ble gitt med virkning fra første del av juni, istedenfor fra 1. april. Tilleggene var til dels betydelige og veksten fra 3. kvartal 1997 til 3. kvartal 1998, justert for etterbetalinger, ble 9,5 prosent for landtransport i sin helhet, inklusive speditører, grossister o.l. Foreløpig tall for 4. kvartal 1998 antyder en svak høyere vekst.

I første halvår av 1998 var veksten knapt 3 prosent. Årslønnsveksten fra 1997 til 1998 anslås til 7 prosent. Tillegget fra juni i rutebilsektoren bidrar til at overhenget inn i 1999 for landtransport totalt ligger an til å bli over 4 prosent.

  • I OLJEVIRKSOMHETEN,OFFSHORE i alt, som omfatter offshorearbeidere i operatørselskaper og oljeboringsbedrifter, oljeservicebedrifter samt offshorearbeidere i industri og bygge- og anleggsvirksomhet anslås en vekst i årslønn fra 1997 til 1998 på anslagsvis 5 1/5 – 6 prosent.

Veksten fra 3. kvartal 1997 til 3. kvartal 1998 var 6 prosent.

Mens diversetilleggene (tillegg knyttet til arbeidets art), viste en moderat utvikling for offshorearbeidere innenfor operatørselskaper, oljeboringsbedrifter og oljeservicebedrifter fra 1996 til 1997 har disse tillegg stabilisert seg fra 1997 til 1998.

For offshorearbeidere i industri og bygge- og anleggsvirksomhet går de gjennomsnittlige diversetilleggene til dels kraftig ned og drar på årsbasis ned lønnsveksten for alle offshorearbeidere med omlag ½ prosent. Denne gruppen har omlag 50 kr/t lavere gjennomsnittslønn enn gruppen overfor. Gruppen utgjør dog bare ca. 22 prosent av totaltimene for offshorearbeidere for 3. kvartal 1998.

Boks 3.6 Lønnsdannelsen i oljevirksomhet, offshore.

Den vesentligste økningen i lønnsveksten gjennom året i oljevirksomheten, offshore kommer normalt 1. januar, blant annet gjennom systemet for ansiennitetstillegg.

Gjennomsnittstallene for lønnsveksten innenfor oljesektoren, offshore gjenspeiler ofte i større grad endringer i sysselsettingen. Oppgjørsformer med ulike reguleringstidspunkter og lønnseffekter som følge av store endringer i antall arbeidstakere, fører til at lønnsveksten for enkelte år ikke er helt sammenlignbare med lønnsvekst for andre områder.

Diversetillegg, som også omfatter offshoretillegg, utgjør mere enn 1/3 av lønnen. De store lønnsforskjellene med og uten diversetillegg, gjenspeiler i tillegg sysselsettingsvridninger mellom utførte offshoretimer i oljeselskapene og utførte offshoretimer innenfor industri og bygge- og anleggsvirksomhet.

3.2.2 Lønnsutviklingen for funksjonærer i NHO-bedrifter.

  • Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter hadde en lønnsøkning på 6 ¾ prosent fra 1997 til 1998, basert på foreløpig datamateriale mot 4,7 prosent året før.

Betydelige endringer i statistikkgrunnlaget for funksjonærene fra 1998, kan ha påvirket nivå- og veksttall i forhold til fastsatte beregninger etter det tidligere opplegget. Forsøket med dobbelttelling med NHOs ordinære funksjonærstatistikk per september 1997 og innsamling per tidspunkt (dvs. sist tilgjengelig lønnsperiode, stort sett i perioden august-oktober 1997), med SSB som primær innsamler fungerte tilfredsstillende og ga nær sammenfallende resultater. NHO valgte derfor å nedlegge sin funksjonærstatistikk per september etter gammel mal fra og med 1998. Statistikk for 1998 er således basert på data fra den nye statistikken. Det vises til vedlegg 4 for en nærmere redegjørelse.

Foreløpige tall viser at gjennomsnittlig månedslønn for industrifunksjonærer i NHO-bedrifter fra september 1997 til september 1998 har hatt en vekst på 8,1 prosent når bonus er inkludert. (Basert kun på fastlønn var økningen 7,9 prosent)

For identiske industrifunksjonærer er veksten fra 1. september 1997 til september 1998 9,2 prosent. Dette betyr at strukturelle forandringer som følge av f eks nye funksjonærer i materialet i 1998 og funksjonærer som har falt ut fra 1997, har bidratt til at lønnsveksten i gjennomsnitt er blitt vel 1 prosent lavere enn gjennomsnittsveksten ovenfor. Dette er i samsvar med historiske erfaring. Det skyldes blant annet at identiske personer (som alle er 1 år eldre) kan ha fått f eks ansiennitets- og kvalifikasjonstillegg.

For funksjonærer eksklusiv oljesektoren er veksten 8,6 prosent fra 1. september 1997 til september 1998. For grunnlønn er veksten 8,2 prosent.

Identiske personer har en lønnsvekst inkl. bonus på 8,9 prosent (8,1 prosent på grunnlønn). Det finnes ikke opplysninger om reguleringstidspunkter for funksjonærene i NHO-bedrifter for 1998, bare for 1997. Ved en antakelse om at reguleringstidspunktene i NHO- bedriftene var de samme for funksjonærer i 1998-materialet som i 1997-materialet, fører dette til at årslønnsveksten for industrifunksjonærer fra 1997 til 1998 anslås til ca. 6 ¾ prosent i gjennomsnitt. Lønnsoverhenget inn i 1999 for alle NHO-funksjonærer er beregnet foreløpig til 3 ¼ prosent.

For alle funksjonærer inklusive oljesektoren anslås årslønnsveksten (inklusive bonus) fra 1997 til 1998 til anslagsvis 6 ¾ prosent, basert på fordeling av reguleringstidspunktene i løpet av året 1998 som i 1997. Alle funksjonærer inklusive oljesektoren hadde en lønnsvekst på 4,7 prosent fra 1996 til 1997.

3.2.3 Lønnskostnader i NHO-bedrifter.

Tabell 3.5 viser utviklingen fra 1988 til 1998 for de obligatoriske indirekte personalkostnadene.

Lønn under sykdom betalt av bedriftene, bygger på innberetninger i forbindelse med NHOs kvartalsvise fraværsstatistikk for industriarbeidere. Fraværskostnadene bidro til en betydelig reduksjon av lønnskostnadene for industriarbeidere fra 1988 til 1994. Fra 1995 til 1998 har sykefraværskostnadene for bedriftene steget, noe som øker lønnskostnadene.

Betaling for bevegelige helligdager, som kan variere fra år til år, økte timelønnskostnadene (slik de registreres i tabell 3.5) noe i 1995 og 1996 i forhold til året før, men gikk noe ned i 1997 og 1998.

Endringene av innkrevingssystemet for LO-NHO-ordningene (AFP-førtidspensjoneringsordning, Sluttvederlagsordning og Opplysnings- og utviklingsfondet) fra 1. januar 1996 fra premie i forhold til lønnssum til en noe lavere pris per ansatt (avhengig av arbeidstid), reduserte gjennomsnittlig utslag for året 1996 og framover. Utvidet adgang til AFP fra slutten av 1997 er på foreløpig grunnlag anslått å øke de indirekte personalkostnadene med 0,3 prosentpoeng av timefortjeneste per arbeidet time for industriarbeidere.

Endringer i regelverket for yrkesskadeforsikring er ikke tatt med i beregningene i tabell 3.5. Disse kostnadene er obligatoriske ordninger, men det finnes ennå ikke statistikk av tilstrekkelig kvalitet til presise anslag for industriarbeidere. Tall fra Norsk Forsikringsforbund tyder på en gjennomsnittlig premie per person i 1995 på ca. 0,3 prosent av lønn for arbeidet tid for gjennomsnittet for alle grupper i Norge. Ordningen ble obligatorisk fra 1991. Enkeltundersøkelser fra NHO med basis i premiesatser i forsikringsselskaper tyder på at premien for industriarbeidere er betydelig høyere enn for gjennomsnittet for alle arbeidstakere fordi flere grupper er plassert i høyere fareklasser.

I tillegg til de indirekte personalkostnader som er med i tabell 3.5 vil bedriftene ha kostnader ved bedriftsvise ordninger. Det kan drøftes i hvor stor grad slike ordninger skal tas med i de indirekte personalkostnadene eller bør betraktes som driftskostnader for øvrig. I tabell 3.5. har vi fulgt internasjonale standarder for de obligatoriske personal kostnader i Norge. De bedriftsvise og mer frivillige ordningene er ikke med i oppstillingene.

Tabell 3.5  Obligatoriske indirekte personalkostnader fordelt på kostnadskomponenter. I prosent av timefortjenesten per arbeidet time.

  19901995199619971998*
Indirekte personalkostnader per arbeidet time42,037,538,238,238,1
Herav
Lønn for bevegelige hellig- og høytidsdager4,33,94,33,93,4
Lønn under sykdom og permisjon5,85,45,66,06,1
Feriepenger1)11,811,611,811,711,7
Obligatoriske avgifter:
Arbeidsgiveravgiften til Folketrygden
Satsene18,815,215,315,315,3
Økt beregningsgrunnlag (pensjonspremier o.l.)0,40,30,30,30,3
LO-NHO-ordningene
2)
0,91,10,91,01,3

* Anslag

Kilde: NHO og Beregningsutvalget.

3.2.4 Lønnsutviklingen i andre områder i næringsvirksomhet

I tillegg til foreløpig lønnsstatistikk for funksjonærer i industri og bygge- og anleggsvirksomhet, herunder funksjonærer i NHO-bedrifter og for arbeidere i NHO-bedrifter, foreligger det på nåværende tidspunkt lønnsstatistikk i 1998 for:

  • ansatte i finanstjenester, herunder ansatte i forretnings- og sparebanker og forsikringsvirksomhet.

  • ansatte i varehandel

  • ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet

For hoteller og restauranter er statistikkgrunnlaget fra og med 1997 utvidet med om lag 30 prosent. De fleste er fastlønte arbeidere. Årsaken til dette er at bedrifter som tidligere var medlem av Forbundet for Overnatting- og Servicenæringen (FOS) ble tilknyttet NHO fra 1 januar 1997 og kom inn i lønnsstatistikken fra 1997, på linje med de øvrige hotell- og restaurantbedrifter i NHO.

De nye bedriftene kom inn i statistikken for 1997 med et lavere nivå enn gjennomsnittet. I tillegg består de nye bedrifter av få prosentlønte, som normalt har et langt høyere lønnsnivå enn gjennomsnittet. FOS-bedriftene trakk det gjennomsnittlige lønnsnivået ned med ca 2 prosent fra 1996 til 1997. Utvalget presenterer i denne rapporten lønnsveksttall fra 1997 til 1998 og lønnsnivåtall inklusiv den nye gruppen.

For alle unntatt prosentlønnet serveringspersonale ble det fra 1. april 1998 gitt et generelt tillegg på kr 3 per time og et lavlønnstillegg på kr 2 per time for de fleste. Dessuten ble minstelønnssatsene økt med kr 1 per time for de fleste og mer for noen andre (bl a kokker). Det ble også enighet om å danne en pott for bruk til likestillingstillegg i den enkelte bedrift. En forutsetning for utbetaling er at det dannes likestillingsavtaler på bedriftene. Videre ble det gitt et garantitillegg fra 1. oktober 1998 på kr 0,86 per time.

I hoteller og restauranter steg den gjennomsnittlige timefortjenesten for fastlønte (heltid og deltid) etter NHOs lønnsstatistikk med 8,4 prosent for menn og kvinner under ett fra oktober 1997 til oktober 1998, basert på ca 80 prosent av materialet for oktober 1998.

For heltidsansatt prosentlønnet serveringspersonale steg den gjennomsnittlige timefortjenesten med 6,3 prosent for voksne menn og kvinner under ett fra perioden 1. november 1996 – 30. april 1997 til 1. november 1997 – 30. april 1998, mens dagsfortjenesten i den samme perioden økte med 6,4 prosent. Foreløpige tall for sommerperioden 1998 i forhold til 1997 ligger om lag 2 prosent høyere.

På grunnlag av statistikk for april og oktober 1998 (lønnsinnberetning for om lag 80 prosent av bedriftene i LO/NHO-området for oktober 1998), anslår utvalget årslønnsveksten for alle fastlønte til 6 ½ prosent fra 1997 til 1998.

For fastlønte og prosentlønte under ett (heltid og deltid) anslår utvalget årslønnsveksten fra 1997 til 1998 til om lag 6 ½ prosent.

Overhenget til 1999 for fastlønte kan anslås til 2,9 prosent.

I forretnings- og sparebanker ble det i oppgjøret våren 1998 gitt et generelt tillegg på 4,1 prosent eller minst kr 10 000 per år fra 1. mai. Tilleggene slår ut med gjennomsnittlig 4,5 prosent per 1. mai. Ifølge opplysninger fra Bankenes Arbeidsgiverforening utgjorde lokale tillegg 0,5 prosent 1. januar 1998 og 0,9 prosent 1. juli 1998.

I følge lønnsstatistikken for 1998 steg den gjennomsnittlige månedsfortjenesten med 7,6 prosent for menn og kvinner under ett fra 1. september 1997 til 1. september 1998.

På grunnlag av lønnsstatistikk for 1998 og tarifftillegget i 1998, har utvalget beregnet årslønnsveksten fra 1997 til 1998 til 6,8 prosent. Av dette utgjør overhenget til 1998 1,5 prosentpoeng, bidraget fra tarifftillegget 3,1 prosentpoeng og bidraget fra lønnsglidningen 2,2 prosentpoeng.

I forsikringsvirksomhet ble det i oppgjøret våren 1998 gitt et generelt tillegg på 4,1 prosent eller minst kr 10 000 per år fra 1. juli. I følge opplysninger fra Forsikringsselskapenes Arbeidsgiverforening utgjorde lokale tillegg 1,0 prosent 1. januar 1998.

I følge lønnsstatistikken for 1998 steg den gjennomsnittlige månedsfortjenesten med 6,7 prosent for menn og kvinner under ett fra 1. september 1997 til 1. september 1998.

På grunnlag av lønnsstatistikk for 1998 og tarifftillegget i 1998, har utvalget beregnet årslønnsveksten fra 1997 til 1998 til 5,7 prosent. Av dette utgjør overhenget til 1998 0,9 prosentpoeng, bidraget fra tarifftillegget 2,1 prosentpoeng og bidraget fra lønnsglidningen 2,7 prosentpoeng.

I varehandel ble det i avtalen mellom Handel og Kontor og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon våren 1998 enighet om et generelt tillegg på kr 5 per time og økte satser for ulempetillegg. I dette området gis det også hvert år lavlønnstillegg per 1. februar. Avtalen mellom HK og HSH omfatter om lag 11 000 HK-medlem mer, men oppgjøret får betydning for langt flere ansatte i HSH-bedrifter, anslagsvis 40 000. 1)

I følge lønnsstatistikken for 1998 steg den gjennomsnittlige månedsfortjenesten for heltidsansatte med 6,6 prosent for menn og kvinner under ett fra 1. september 1997 til 1. september 1998. For varehandelen under ett har utvalget beregnet årslønnsveksten på grunnlag av lønnsstatistikk for 1998, en beregningsmessig forutsetning om samme tarifftillegg i kroner på samme tidspunkt i 1998 som i HK-HSH-avtalen og at lønnsøkning ellers skjer på samme tidspunkter som i HK-HSH-området. På dette grunnlaget har utvalget beregnet årslønnsveksten fra 1997 til 1998 til 6,2 prosent. Av dette utgjør overhenget til 1998 1,5 prosentpoeng, bidraget fra tarifftillegget 3,2 prosentpoeng og bidraget fra lønnsglidningen 1,5 prosentpoeng.

I i nnenriks sjøfart steg den gjennomsnittlige månedsfortjenesten for voksne sjømenn med 1,1 prosent fra november 1996 til november 1997. Den gjennomsnittlige hyren steg med 1,8 prosent i det samme tidsrommet.

I oppgjøret våren 1998 ble det fra 1. april gitt et generelt tillegg på kr 5 per time.

3.2.5 Lønnsutviklingen i offentlig sektor

Staten

I hovedoppgjøret våren 1998 ble staten, LO-Stat, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund-Stat og Norsk Lærerlag enige om å anbefale Riksmeklingsmannens skisse med:

  • et generelt tillegg fra 1. mai 1998 på kr 10 000 per år på alle trinn på hovedlønnstabellen, enkelte tekniske harmoniseringer av lønnstabellen mellom ltr 2-13 og ltr 26-35 fra samme dato og fire nye lønnstrinn på tabellen slik at topplønnen ble økt fra kr 462 500 til kr 514 000. Samlet utgjorde lønnsreguleringen 4,25 prosent per 1. mai.

  • endringer av begynnerlønningene med virkning fra 1. august 1998, tilsvarende 0,17 prosent.

  • en avsetning på 2,0 prosent per dato til sentrale justeringsforhandlinger med virkning fra 1. august 1998. Hensynet til virksomhetenes rekrutterings- og konkurransesituasjon, samt likelønn på alle nivåer, skulle ivaretas i disse forhandlingene. Kvinner og skoleverket skulle ha en større andel av lønnsmidlene enn en proratafordeling tilsa.

  • en pott på 0,55 prosent til lokale forhandlinger med virkning fra 1. september 1998. Av dette utgjorde 0,1 prosentpoeng lønnsmidler som blir ledige pga lønnsendringer ved skifte av arbeidstakere. De sentrale partene tilrådde at partene lokalt gjennomgikk lønnsrelasjonene og lønnsutviklingen for å rette opp kjønnsbetingede lønnsforskjeller på alle nivå. Kvinner burde få en større andel av potten enn en proratafordeling tilsa.

  • visse endringer i Hovedtariffavtalens forhandlingsbestemmelser/fellesbestemmelser med virkning fra 1. mai 1998, herunder en økning i enkelte ulempetillegg.

AF anbefalte ikke Riksmeklingmannens skisse og tok ut en del grupper i streik både i stat og kommune, se vedlegg 2 for en nærmere oversikt over lønnsoppgjørene i 1998.

Politiets Fellesforbund og staten ble under oppgjøret enige om de samme tilleggene som for statstilsatte ellers.

Lønnsvekst

Årslønnsveksten for statsansatte fra 1997 til 1998 anslås til rundt 6 prosent, mens lønnsoverhenget til 1999 anslås til om lag 3 ¼ prosent. Det foreligger ikke lønnsstatistikk for 1998 ved avslutningen av denne rapporten.

Lønnsglidningen er på årsbasis anslått til 0,5 prosent og er fordelt på tidspunktene 1. mai og 1. august.

Skoleverket

Årslønnsveksten for skoleverket fra 1997 til 1998 anslås til rundt 5 ¾ prosent, mens lønnsoverhenget anslås til omlag 3 ½ prosent. Det foreligger ikke lønnsstatistikk for 1998 ved avslutningen av denne rapporten.

Elementene i lønnsoppgjøret for skoleverket i 1998 var de samme som i staten, men under de sentrale justeringsforhandlingene ble en større andel av midlene tildelt skoleverket enn en forholdsmessig fordeling skulle tilsi. Det ble avsatt en pott på 2 prosent per 1.8.98 i det statlige tariffområdet, mens skoleverket fikk omlag 2 ½ prosent.

Kommunene

Ifølge lønnsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå steg den gjennomsnittlige månedsfortjenesten for kommunale arbeidstakere inklusive ansatte i helsevesen og sosial omsorg, men eksklusiv skoleverket og ansatte som er timelønte med 3,2 prosent for heltidsansatte fra 1. oktober 1996 til 1. oktober 1997. Ansatte i Oslo er ikke med i disse lønnsveksttallene. Lønnsutviklingen inkluderer ikke resultatet av de lokale forhandlinger med virkningsdato 1. november 1997 på 0,72 prosent. Derimot er resultatet av de lokale forhandlingene per 1. oktober 1996 på 0,5 prosent med i veksttallet. Årslønnsveksten for 1996-97 i tabell 3.1 er korrigert for dette. Fullstendig lønnsstatistikk for 1998 foreligger ikke ennå.

Riksmeklingsmannens skisse til ny hovedtariffavtale i kommunene fra 1. mai 1998 til 30 april 2000 innebar et generelt tillegg på kr 10 000, tilsvarende 4,85 prosent fra 1. mai. Det ble videre foretatt visse tekniske harmoniseringer av hovedlønnstabellen fra ltr 2-13 og fra ltr 26-35 fra samme dato. Dessuten ble det fordelt en pott til sentrale justeringer av lønnsrammer og lønnsstruktur på 2,7 prosent per 1. september. Rikslønnsnemndas kjennelse i tvistene mellom Norsk Sykepleierforbund, Norsk Radiografforbund, Norges Ingeniørorganisasjon og KS økte denne sentrale potten med 0,12 prosentpoeng. Det ble også avsatt en pott til lokale forhandlinger per 1. november på 0,78 prosent.

Også i kommunene ble Riksmeklingsmannens skisse forkastet av en del grupper og oppgjørene ble avgjort dels ved tvungen lønnsnemnd og dels ved ny mekling, se vedlegg 2 for en nærmere oversikt over kommuneoppgjøret.

Etter en samlet vurdering anslår Beregningsutvalget årslønnsveksten i kommunene til om lag 6 prosent fra 1997 til 1998.

3.2.6 Lønnsutviklingen for ledere i privat næringsvirksomhet

Utvalget har fått bearbeidet opplysninger om lederlønn fra følgende kilder:

  • SSBs ordinære lønnsstatistikk

  • NHOs lønnsstatistikk for funksjonærer, fram til 1997

  • Opplysninger i aksjeselskapers årsberetning til Brønnøysundregisteret om lønn og annen godtgjørelse til administrerende direktør/daglig leder for årene 1995-97

  • Skattedirektoratets lønns- og trekkoppgaveregister (LTO) for årene 1995-1997

Det vises til boks 3.7 for nærmere omtale av datagrunnlag, lønnsbegrep m.m. For 1998 har en ved avslutningen av denne rapporten lønnsutviklingstall i 1998 for ledersjiktet i forretnings- og sparebanker, forsikringsvirksomhet og for varehandel. Tall for 1998 basert på lønns- og trekkoppgaveregisteret vil først foreligge i slutten av mars. Beregningsutvalget vil da lage en oppdatert oversikt.

Resultater

1. Tall fra Statistisk sentralbyrås lønnsstatistikk og NHOs lønnsstatistikk for funksjonærer

For de gruppene i tabell 3.6 det foreligger lønnsstatistikk for i 1998, lå lønnsveksten i 1998 mellom 4,8 og 8,2 prosent. Gjennomsnittlig årlig vekst i perioden 1990-98 har variert mellom 4,0 og 4,7 prosent. Til sammenlikning har veksten for lønnstakere i gjennomsnitt vært 4,0 prosent og for industriarbeidere 3,7 prosent i den samme perioden.

Tabell 3.6 Lønnsutviklingen i prosent for direktører i privat virksomhet. 1990-1998. Månedsfortjeneste per 1. september. Alle.

  Varehandel1)Bank2)Forsikring3)Forretningsm. tj.yting4)NHO-bedrifter5)
1990-916,32,66,12,16,6
1991-924,02,43,76,14,1
1992-93-3,93,84,02,9
1993-94-4,07,69,33,2
1994-952,67,2-4,6-1,33,6
1995-963,94,58,49,85,6
1996-974,64,78,54,66,0
1997-984,86,48,2--
1990-9836,941,749,2--
Gj.sn per år4,04,24,7--
Årslønn 1998, kr424 500545 800851 500--
Antall 19982 1071 49375--

Kilde: Statistisk sentralbyrå og NHO

2. Tall fra Brønnøysundregisteret

Lønnsbegrepet som skal brukes i årsberetningene til aksjeselskaper og som skal innberettes til Brønnøysundregisteret er hjemlet i aksjelovens §11-12, hvor det bl.a heter:

......Dessuten skal gis opplysning om de samlede utgifter til lønn og annen godtgjørelse til henholdsvis bedriftsforsamling, representantskap, samt revisor og administrerende direktør.

Dette er et omfattende lønnsbegrep og skal i prinsippet omfatte all godtgjøring til toppleder, herunder fordel ved opsjoner, fordel ved kjøp av aksjer til underkurs og naturalytelser.

Lønnsutviklingen fra 1995 til 1997 har varierte en del etter bedriftsstørrelse, jf tabell 3.7. Den sterkeste gjennomsnittlige veksten har det vært for ledere i bedrifter med 100 til 249 ansatte med vel 8 prosent både i 1996 og 1997. Deretter følger ledere i bedrifter med mer enn 250 ansatte med henholdsvis 6,7 prosent og 4,1 prosent i de to årene. Gjennomsnittlig lønnsvekst for lønnstakere under ett var til sammenlikning 4,4 prosent fra 1995 til 1996 og 4,3 prosent fra 1996 til 1997.

Tabell 3.7 Lønnsutviklingen i prosent for administrerende direktør/daglig leder i aksjeselskaper. 1995-97. Bedrifter med 25 ansatte og over. Alle ledere.

Antall ansatteAntall ledere med oppgitt lønn i 1997Antall ledere i alt i 1997Gj.sn lønn 1997*Vekst 1995-96Vekst 1996-97*
25 – 4928163268438 4463,42,2
50 – 9912861493536 7932,95,7
100 – 249697835688 4618,18,2
250 og over326399915 7676,74,1

*) Foreløpige tall

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Tabell 3.7 viser at det var 5 125 ledere med oppgitt lønn i 1997 i bedrifter med 25 ansatte og over. Antall ledere i statistikken blir redusert til 4 156 (jf tabell 3.8) når en går fra alle til identiske, dvs ledere som var med både i 1996 og 1997. Avhengig av hvilke bedriftsstørrelser en ser på, var lønnsveksten for identiske ledere i bedrifter med over 25 ansatte om lag 6-8 prosent i 1996 og om lag 5 ½-10 prosent i 1997.

Tabell 3.8 Lønnsutviklingen i prosent for administrerende direktør/daglig leder i aksjeselskaper. 1995-97. Bedrifter med 25 ansatte og over. Identiske ledere.

Antall ansatteAntall ledere med både i 1996 og 1997Gj.sn lønn 1997*Vekst 1995-96Vekst 1996-97*
25 – 492315440 0467,75,4
50 – 991042544 0185,710,0
100 – 249564685 0116,29,0
250 og over235910 9027,46,0

*) Foreløpige tall

Kilde: Statistisk sentralbyrå

3. Lønnsutviklingen for identiske ledere i aksjeselskaper og i allmenne børsnoterte selskaper etter LTO-registeret

Utvalget har i dette avsnittet sett på lønnsnivå og lønnsutvikling etter to lønnsbegreper:

  • Det første omfatter all utbetalt lønn og annen kontantgodtgjørelse, dvs lønn og honorarer m.m for arbeid som ikke er utført som ledd i selvstendig næringsvirksomhet (kode 111) og skattepliktige og trekkpliktige naturalytelser som ikke er opptjent som ledd i selvstendig næringsvirksomhet (kode 112), jf boks 3.7.

  • Det andre er et utvidet lønnsbegrep som i tillegg til postene i første kulepunkt også omfatter kode 132, fordel ved kjøp av aksjer til underpris.

Fordel ved erverv og fordel ved salg/innløsning av opsjoner i arbeidsforhold er med i det første lønnsbegrepet, men lar seg ikke skille ut som egen post. Fordel ved kjøp av aksjer til underpris er registrert på egen kode og kan således behandles særskilt. Det første lønnsbegrepet er i store trekk det samme som vi bruker ellers i kapittel 3. Det inneholder imidlertid en del naturalytelser som ikke er med i lønnsbegrepet, slik det anvendes i lønnsstatistikken og f eks i tabellene 3.1 og 3.2. Naturalytelsene utgjør en liten andel, om lag 0,3 prosent av lønn og honorarer i gjennomsnitt, og er dermed av liten betydning for lønnsnivå og lønnsutvikling.

Tabell 3.9 Lønnsutviklingen for administrerende direktør/daglig leder i aksjeselskaper og allmenne børsnoterte selskaper. 1995-97. Bedrifter med 25 lønnsforhold og over. Identiske ledere

Antall lønnsforhold1)Antall
ledere
1996
Gj.sn. lønn2) i 1997Vekst 1995-96Vekst 1996-97
25 – 494202397 8715,77,3
50 – 991888477 9536,96,2
100 – 249954599 2707,59,2
250 og over442853 0266,58,0

Kilde: Statistisk sentralbyrå

I LTO-registeret er det ingen opplysninger om stilling, noe som gjør det vanskelig å skille ut administrerende direktør/daglig leder i selskapene. Leder er definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn både i 1995 og 1996 og i 1996 og 1997, jf boks 3.7. Det kan ikke utelukkes at en på denne måten i noen tilfeller har fått med personer som har høy lønn pga sin spisskompetanse uten å være toppleder. Utvalget tror ikke dette er noe stort problem.

Lønnsnivået i 1997 for identiske ledere i bedrifter med 25 ansatte (lønnsforhold) og over er lavere i LTO-materialet enn i Brønnøysundregisteret. Det skyldes i hovedsak at det er flere lønnsforhold enn ansatte, dvs at det er med noen flere mindre bedrifter i tabell 3.9 enn i tabell 3.8. En kan derfor ikke direkte sammenlikne lønnsnivå for ledere som er sortert etter henholdsvis antall ansatte og antall lønnsforhold. Sammenliknet med 1995-96 har det vært en tiltakende lønnsvekst fra 1996 til 1997 for toppledere etter LTO-registeret. Fra 1995 til 1996 har identiske ledere i bedrifter med over 25 lønnsforhold gjennomgående hatt en lønnsvekst på om lag 6-7 ½ prosent, mens veksten var om lag 6-9 prosent fra 1996 til 1997. Samlet for perioden 1995-97 stemmer lønnsveksten godt med lønnsveksten i materialet fra Brønnøysundregisteret.

Tabell 3.10 viser lønnsnivå og lønnsutvikling når en inkluderer kode 132, fordel ved kjøp av aksjer til underkurs i materialet.

Tabell 3.10 Lønnsutviklingen, inkl. fordel ved aksjekjøp til underkurs for administrerende direktør/daglig leder i aksjeselskaper og allmenne børsnoterte selskaper. 1996-97. Bedrifter med 25 lønnsforhold og over. Identiske ledere

Antall lønnsforhold1)Antall
ledere
Fordel ved aksjekjøp til underkursSamlet godtgjørelse2)
    Gj. sn beløp 1996Gj. sn beløp 1997Gj.sn beløp 1997Vekst i prosent 1996-97
25 – 49420214894397 9657,3
50 – 9918882 1898 999486 9537,7
100 – 2499542429 717608 98711,0
250 og over4426 13119 187872 2139,5

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Fordel ved kjøp av aksjer til underkurs betyr mest for lederne i de større bedriftene. Ved å inkludere fordel ved kjøp av aksjer til underkurs (kode 132) i lønnsbegrepet øker gjennomsnittlig lønnsvekst fra 9,2 prosent til 11,0 prosent for ledere i bedrifter med 100-249 lønnsforhold og fra 8,0 prosent til 9,5 prosent i bedrifter med over 250 lønnsforhold.

I boks 3.8 kommer en nærmere inn på opsjoner og kjøp av aksjer til underkurs og den skattemessige behandlingen.

4. Nærmere om lønnsutviklingen for ledersjiktet under administrerende direktører/daglige ledere i NHO-bedrifter

Det foreligger ikke tall i 1998 for ledersjiktet i NHO-bedrifter. For tall fram til og med 1997 vises til rapport nr 2 1998 fra Beregningsutvalget ( NOU 1998:13).

Boks 3.7 Datagrunnlag, lønnsbegrep m.m for lederlønnsberegningene

Datagrunnlag

  • Utvalget har fått bearbeidet opplysninger om lederlønn fra følgende kilder:

  • SSBs ordinære lønnsstatistikk for varehandel, bank- og forsikringsvirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting for årene 1990-98 (97).

  • NHOs lønnsstatistikk for funksjonærer for årene 1990-97.

  • Opplysninger i aksjeselskapers årsberetning til Brønnøysundregisteret om lønn og annen godtgjørelse til administrerende direktør/ daglig leder for årene 1995 – 97. Mange aksjeselskapene oppgir ikke lønn til administrerende direktør/daglig leder i årsberetningene. Også for de større bedriftene, med mer enn 25 ansatte, er det mange som ikke følger opp aksjelovens krav på dette punktet.

  • Skattedirektoratets lønns- og trekkoppgaveregister (LTO) for årene 1995-1997.

Lønnsbegrepet

SSBs lønnsstatistikk og NHOs lønnsstatistikk for funksjonærer er basert på det lønnsbegrepet vi ellers bruker i lønnskapitlet i rapportene, dvs kontant månedsfortjeneste inklusive alle tillegg utenom overtidsbetaling.

Lønnsbegrepet som skal brukes i årsberetningene til aksjeselskaper og som innberettes til Brønnøysundregisteret er hjemlet i aksjelovens §11-12, hvor det bl.a heter:

........Årsberetningen skal gi opplysning om hvor mange personer som var ansatt i selskapet ved regnskapsårets slutt. Dessuten skal gis opplysning om de samlede utgifter til lønn og annen godtgjørelse til henholdsvis bedriftsforsamling, representantskap, samt revisor og administrerende direktør. ......

Dette er et omfattende lønnsbegrep og skal i prinsippet omfatte all godtgjøring til toppleder, herunder opsjoner, aksjer til underkurs og naturalytelser.

LTO-registeret inneholder alle typer ytelser fra arbeidsgiver/oppdragsgiver til arbeidstaker/ oppdragstaker utbetalt på individnivå. Summene på LTO-registeret fordeles på ulike koder. Det er tatt utgangspunkt i kode 111-A som omfatter all utbetalt lønn og annen kontantgodtgjørelse for arbeid som ikke er utført som ledd i selvstendig næringsvirksomhet. I tillegg er tatt med kode 112-A som omfatter skattepliktige og trekkpliktige naturalytelser som ikke er opptjent som ledd i selvstendig næringsvirksomhet. I 1995 omhandlet kode 111-A begge disse kodene, mens 112-A i 1996 ble skilt ut som en egen kode for naturalytelser. For å kunne få en realistisk sammenligning mellom 1995 og 1996 har det derfor vært nødvendig å benytte summen av 111-A og 112-A for 1996.

Ved å ta utgangspunkt i kodene 111 og 112 i LTO-registeret er fordel ved erverv og fordel ved salg/innløsning av opsjoner i arbeidsforhold med i lønnsbegrepet, men denne fordelen lar seg ikke skille ut fra annen godtgjørelse. Derimot er ikke fordel ved kjøp av aksjer til underpris med i disse kodene. Slik fordel blir registrert på egen kode i LTO-systemet (kode 132). Utvalget presenterer tall både på grunnlag av summen av kodene 111 og 112 og på grunnlag av et utvidet lønnsbegrep som også inkluderer kode 132. Det første lønnsbegrepet er i store trekk det samme som vi bruker ellers i kapittel 3. Det inneholder imidlertid en del naturalytelser som ikke er med i lønnsbegrepet, f eks i tabellene 3.1 og 3.2. Naturalytelsene utgjør en liten andel, om lag 0,3 prosent av lønn og honorarer i gjennomsnitt, og er dermed av liten betydning for lønnsnivå og lønnsutvikling.

Lederbegrepet

I materialet fra SSB lønnsstatistikk inngår direktører og disponenter. I prinsippet er toppledere (administrerende direktører) med i materialet, men de lar seg ikke skille ut entydig.

I materialet fra Brønnøysundregisteret er det toppleder eller administrerende direktør/daglig leder som inngår. Utvalget presenterer tall for lønnsutviklingen 1995-97 fra Brønnøysundregisteret både for alle ledere som inngår i materialet i de to årene og for identiske ledere, dvs ledere som er med i materialet i to år etter hverandre. Tall utvalget presenterer ellers i rapporten, jf tabell 3.1 er for alle personer som inngår i lønns-statistikken hvert år.

I LTO-registeret er det ingen opplysninger om stilling, noe som gjør det vanskelig å skille ut administrerende direktør/daglig leder i selskapene. Her er leder definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn. I tillegg har en lagt til grunn at samme person må ha hatt høyest utbetalt beløp i foretaket i begge årene når en f eks beregner lønnsveksten fra 1996 til 1997. Grunnen til dette er at vi ønsker å unngå at stillingsopprykk påvirker lønnsveksten for denne gruppen. I de tilfeller hvor vi har personer (her definert som ledere) som har høyset lønn i mer enn ett foretak, inngår bare personen/foretaket hvor lønnen er høyest i datagrunnlaget.

Boks 3.8 Nærmere om opsjoner og kjøp av aksjer til underkurs og den skattemessige behandlingen

Opsjonsordninger i arbeidsforhold innebærer normalt at det inngås en kontrakt mellom eierne av en bedrift og ledelsen og de ansatte om et fremtidig kjøp av f eks en aksje eller obligasjon til en forhåndsbetalt pris (kjøpsopsjon). Ved inngåelse av en opsjonsavtale utenfor arbeidsforhold, betaler kjøper en opsjonspremie som vederlag for retten til å utøve opsjonen. Opsjonspremien uttrykker normalt markedsverdien av opsjonen på det tidspunkt avtalen inngås. For opsjoner ervervet i arbeidsforhold settes gjerne opsjonspremien lavere dersom det i det hele tatt betales opsjonspremie.

Til og med inntektsåret 1995 ble gevinst ved innløsning eller salg av opsjon på aksje eller grunnfondsbevis i arbeidsforhold skattlagt som lønnsinntekt i det året opsjonen ble innløst eller solgt.

Fra og med inntektsåret 1996 ble det innført nye regler som innebar at fordel ved en opsjon ble skattlagt som lønnsinntekt ved tildelingstidspunktet for opsjonen. (Unntak ikke-børsnoterte salgsopsjoner i arbeidsforhold som først skal skattlegges ved innløsning eller salg.) Videre ble ytterligere gevinst ved innløsning eller salg av opsjonen skattlagt som lønnsinntekt. Ved innløsning, salg eller bortfall av opsjonen, ble det gitt fradrag i alminnelig inntekt for differansen mellom utgangsverdien og den fordelen som det er skattlagt for ved tildelingstidspunktet.

I skatteopplegget for 1999 ble reglene for beskatning av opsjoner i arbeidsforhold igjen endret slik at bare opsjoner der den beregnede fordelen overstiger 600 000 kroner skal beskattes ved ervervet. En forutsetning er at et visst antall ansatte tilbys opsjoner. Er fordelen mindre enn 600 000 kroner skal fordelen beskattes ved salg eller innløsning av opsjonen. Fordelen som oppnås i ansettelsesforhold ved at ansatte får aksjer eller kjøper aksjer til underpris, er i utgangspunktet skattepliktig som lønn. Fordelen utgjør differansen mellom salgsverdien på ervervstidspunktet og det den ansatte eventuelt har betalt for aksjen. Dersom alle ansatte i et aksjeselskap etter en generell ordning i bedriften har fått tilbud om aksjekjøp i selskapet, kan imidlertid den skattepliktige fordelen settes til differansen mellom 80 prosent av antatt salgsverdi og det den ansatte har betalt for aksjen. Reduksjonen i den skattepliktige fordelen kan likevel ikke overstige 1 000 kroner per person (endret til 1 500 kroner i skatteopplegget for 1999). Gevinst ved realisasjon av aksjene skattlegges som kapitalinntekt (28 prosent).

3.3 Lønnsoverhenget

Overhenget til 1999 for alle gruppene i tabell 3.11 blir klart høyere enn til 1998, særlig gjelder dette i kommunene. Overhenget til 1999 varierer fra 2 prosent for ansatte i varehandel til 4 ½ prosent for ansatte i kommunene. For industriarbeidere er anslaget 2 ¾ – 3 prosent og for statsansatte 3 ¼ prosent. Samlet overheng til 1999 kan beregnes til om lag 3 ¼ prosent. Samlet overheng til 1998 for de samme gruppene var 1,6 prosent og til 1997 2,0 prosent.

Tabell 3.11 Lønnsoverhenget i en del områder

Område/gruppe:1997199819992)
Arbeidere i alt i NHO-bedrifter1,61,62 ¾ -3
Herav: industriarbeidere1,61,32 ¾ -3
Funksjonærer i NHO-bedrifter1,92,03 ¼
Varehandelen1,71,52
Forretnings- og sparebanker1,51,52,3
Staten2,21,73 ¼
Skoleverket2,01,33 ½
Kommunene2,61,34 ½
Veid gjennomsnitt1)2,01,63 ¼

Kilde: Beregningsutvalget

3.4 Lønnsutviklingen for kvinner og menn

Lønnsbegrepet

I dette avsnittet har en i hovedsak lagt til grunn samme lønnsbegrep som ellers i kapittel 3, dvs time- eller månedsfortjenesten eksklusive overtidstillegg, men inklusive andre typer tillegg. Videre er timelønnen for arbeidere i NHO-bedrifter omregnet til 37,5 time, se vedlegg 3. Forskjellen mellom kvinners og menns timefortjeneste reduseres med vel 1 prosentpoeng dersom en går fra uomregnede til omregnede tall.

Utvikling i lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

Tabell 3.12 og 3.13 viser lønnsutviklingen for heltidsansatte kvinner og menn. I tabell 3.12 presenteres hovedgruppene, mens det i tabell 3.13 er foretatt oppsplitting innenfor disse og tatt med flere enkeltgrupper.

Utviklingen fra 1997 til 1998

I forretnings- og sparebanker fortsatte tilbakegangen i kvinners gjennomsnittlige årslønn som andel av menns – en utvikling som startet i 1994. Foreløpige tall for kommunene viser at forskjellene økte noe også der. Innenfor varehandelen var det imidlertid en klar tilnærming mellom kvinners og menns lønnsnivå fra 1997 til 1998. Foreløpige tall for 1998 viser en liten tilnærming blant industriarbeidere. Det foreligger foreløpig ikke 1998-tall for de andre hovedgruppene.

Boks 3.9 Lønnsoverhenget

Overhenget beskriver hvor mye lønnsnivået ved utløpet av ett år ligger over gjennomsnittsnivået for året. Det forteller dermed hvor stor lønnsveksten fra ett år til det neste vil bli dersom det ikke gis nye lønnstillegg eller foregår strukturendringer i det andre året.

Dersom alle lønnsoppgjør foregikk samtidig og ved begynnelsen av året og lønnsnivået ikke endret seg gjennom året, ville lønnsoverhenget per definisjon være null og slike beregninger dermed overflødige. Tarifftillegg og lønnsøkinger ellers blir imidlertid gitt på ulike tidspunkter for ulike lønnstakergrupper og spredt utover hele året. Beregninger av overheng og årslønnsvekst er derfor nødvendig hvis det skal være mulig å sammenlikne lønnsutviklingen for ulike lønnstakergrupper ved tariffoppgjør.

Det utarbeides ikke statistikk per 31. desember eller 1. januar for noen grupper. Overhenget må derfor anslås. For timelønte i NHO-bedrifter brukes gjerne forholdet mellom lønnsnivået i 4. kvartal og årsgjennomsnittet. For andre grupper må det dels gjøres grove anslag.

Størrelsen på overhenget vil ofte være et tolkingsspørsmål. Det kan også variere betydelig mellom områdene. Dette kan ha sammenheng med ulik lønnsvekst forrige år, men kan også ha sammenheng med at lønnstilleggene kom til ulike tider gjennom året. Lønnstillegg som gis sent i året, fører til større overheng til neste år enn tilsvarende tillegg som gis tidlig i året.

For de fleste gruppene har vi god oversikt over tidspunktene for tarifftillegg. Vi vet imidlertid mindre om når annen lønnsutvikling skjer.

For de enkeltgruppene det foreligger lønnsstatistikk for i 1998 i tabell 3.13, var forholdet mellom kvinners og menns lønn stabilt fra 1997 til 1998 innenfor forsikring. For undergruppene innen varehandel var det en klar tilnærming mellom kvinners og menns lønnsnivå blant kontorfunksjonærer, men lønnsforskjellene økte blant butikk- og lagerfunksjonærer.

Utviklingen fra 1988 til 1998

Tabell 3.12 viser at det i perioden 1988-98 i gjennomsnitt har vært en bedring i kvinners relative lønnsnivå innen alle de hovedgruppene vi har tall for. Tilnærmingen mellom kvinners og menns lønnsnivå har vært sterkest blant industrifunksjonærer i NHO-bedrifter og innen varehandel, de to gruppene hvor forskjellene i utgangspunktet var størst, og for statsansatte. De siste årene har vi imidlertid sett et mer sammensatt bilde, med en viss tilnærming innen enkelte grupper og stabilitet eller svakt økende forskjeller mellom kvinners og menns lønnsnivå for andre.

Det er fortsatt forholdsvis store variasjoner i størrelsen på lønnsforskjellene mellom kvinner og menn hovedgruppene imellom. Imidlertid er disse gruppene ikke sammenliknbare med hensyn til sammensetning. I forretnings- og sparebanker er f eks alle ansatte med, mens bare arbeidere er med i industrien – en gruppe med mer enhetlig stillingsstruktur.

Et veid gjennomsnitt av gruppene som inngår i tabell 3.12 og 3.13 (hvor sysselsettingen er brukt som vekter), viser at samlet sett utgjorde heltidsansatte kvinners lønn om lag 86,4 prosent av heltidsansatte menns lønn i 1997. (1998-tall kommer i rapport nr 2 i år). I 1991 var andelen knapt 85 prosent. Vi ser mao ikke samme grad av tilnærming over tid i kvinne- og mannslønninger når gruppene sees under ett som når vi ser på dem enkeltvis. Gruppene som inngår omfatter om lag 60 prosent av alle heltidsansatte.

Tabell 3.12 Gjennomsnittlig årslønn1) for kvinner som andel av gjennomsnittlig årslønn for menn i noen store områder. Heltidsansatte.

                        Årslønn 1997Kvinne andel 19972)
                        MennKvinner  
  19881989199019911992199319941995199619971998KrKr  
Industriarbeidere i NHO-bedrifter87,588,889,790,390,390,590,590,490,690,590,7*22120020030018
Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter71,373,074,274,675,075,675,976,377,177,7-31020024100024
Varehandelen3)76,677,778,979,579,980,581,482,382,482,883,624870020590034
Forretnings- og sparebanker78,880,081,482,783,383,784,083,883,583,082,628230023450048
Statsansatte4)83,383,784,886,087,088,088,388,989,789,9-24840022330035
Skoleverket89,089,489,690,290,791,692,392,893,192,8-25930024050053
Ansatte i kommunene88,989,389,890,290,991,091,692,392,591,491,2*23200021200058

*) Foreløpige tall

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget

Tabell 3.13 Gjennomsnittlig årslønn1) for kvinner som andel av gjennomsnittlig årslønn for menn i en del næringer/grupper. Heltidsansatte.

                  Årslønn 1997Kvinneandel 19972)
                  MennKvinner  
  19901992199319941995199619971998KrKr  
Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter74,675,075,675,976,377,177,7-310 200241 00024
Varehandel 3) :
Kontorfunksjonærer70,671,572,072,672,973,174,175,3309 200229 20048
Butikkfunksjonærer83,385,185,586,787,788,687,587,1207 900182 00053
Lagerfunksjonærer88,189,390,090,190,491,092,391,4208 100192 10011
Landtransport (arbeidere)93,493,893,894,894,994,894,5-197 200186 5006
Hotell og restaurant-89,691,891,592,292,092,9-188 100174 80067
Forretningsmessig tj. yting71,172,272,673,874,976,175,7-328 800249 00033
Forsikring70,771,871,371,872,474,174,474,4337 200251 10047
Interesseorganisasjoner73,476,477,678,578,879,279,3-310 100245 80056
Kommunene:
Behandling av klienter75,276,276,777,478,376,975,1-302 700227 40077
Forretningsdrift--86,687,387,788,087,9-238 500209 70019
Statsansatte 4) :
Sivile ytre etat84,385,986,186,187,486,986,8-259 400225 20042
Anleggs- og næringsdrift86,988,689,888,990,791,692,4-231 700214 10031

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget

Vi har ikke noe godt mål for lønnsforskjellen mellom alle kvinner og menn under ett. Levekårsundersøkelsen 1996 viser at gjennomsnittlig timelønn (inklusiv overtidsbetaling) for kvinner utgjorde 80,6 prosent av gjennomsnittlig timelønn for menn, mens levekårsundersøkelsen 1991 viste en andel på 81,3 prosent.

Forhold som kan forklare forskjellen mellom Levekårsundersøkelsen og resultatet av sammenveiingen av tabell 3.12 og 3.13, er bl a at Levekårsundersøkelsen inkluderer overtid, mens det lønnsbegrep vi bruker i denne rapporten som nevnt ikke har med overtid. Videre inkluderer også Levekårsundersøkelsen deltidsansatte, som i stor grad er kvinner. Lønnsutviklingen for deltidsansatte i forhold til heltidsansatte og endringer i gjennomsnittlig arbeidstid for deltidsansatte kan gi andre relative lønnsforskjeller enn de som fram kommer i tabell 3.12. Det er dessuten knyttet usikkerhet til disse resultatene fra Levekårsundersøkelsen, fordi den er en utvalgsundersøkelse og basert på opplysninger direkte fra inntektstakerne. Bl a i Beregningsutvalgets rapport nr. 1 1998 ( NOU 1998:2) er det en nærmere gjennomgang av tallene fra Levekårsundersøkelsen.

Vedleggstabell 10.5 viser utviklingen for arbeidere innen en del bransjer i industrien. Innenfor flere enkeltbransjer var det fortsatt tilnærming mellom kvinners og menns gjennomsnittlige timefortjeneste fra 1997 til 1998. Det var imidlertid tilbakegang eller stagnasjon i andre bransjer. I treindustrien og i elektrokjemisk industri, som er mannsdominerte bransjer, var det om lag lik gjennomsnittlig timelønn for kvinner og menn i 1998.

Tabell 3.13 viser at innenfor landtransport, hvor kvinneandelen er lavest, er forskjellen minst mellom kvinners og menns gjennomsnittlige årslønn (1997-tall). Innenfor området behandling av klienter i kommunesektoren – som har den høyeste kvinneandelen – er imidlertid lønnsforskjellen relativt stor, og den økte fra 1995 til 1997. Størst lønnsforskjell fant vi i 1997 blant kontorfunksjonærer i varehandel og blant ansatte i forsikring, grupper som også har en relativt høy kvinneandel.

Flere undersøkelser 2 ) har vist at det er en sterk tendens til at lønnsnivået er lavest der en finner den største andelen kvinner. Ser vi spesielt på industrien, viser kolonnene 2 og 3 i vedleggstabell 10.5 at det ikke er en slik entydig sammenheng, men en tendens til at sterkt kvinnedominerte bransjer, som f eks konfeksjonsfabrikker og vaskerier og renserier, har lavere gjennomsnittlig lønnsnivå enn de øvrige bransjer. Motsatt ser vi en tendens til høyere gjennomsnittlig lønnsnivå i sterkt mannsdominerte bransjer – som elektrokjemisk industri og grafisk industri.

Likelønnstrekk ved lønnsoppgjør

Følgende trekk ved lønnsoppgjørene er av sentral betydning for hvordan de relative lønnsforskjellene mellom kvinner og menn utvikler seg:

  1. Formen på de sentrale tilleggene, dvs om det gis generelle prosenttillegg og/eller kronetillegg, om det gis spesielle lavlønnstillegg, tillegg til bestemte yrkesgrupper m.v. Et likt kronetillegg vil gi en noe sterkere gjennomsnittlig lønnsvekst for kvinner enn for menn, ettersom kvinner i større grad enn menn er representert i lavlønnsgruppen.

  2. Fordelingen av de lokale tilleggene.

  3. De relative lønnstilleggene i typiske kvinnesektorer og næringer til forskjell fra mannsdominerte sektorer og næringer.

Nedenfor gis hovedtrekk ved lønnsoppgjørene våren 1998 for noen grupper i privat sektor og for offentlig sektor.

Privat sektor

Det ble i 1998 gjennomført forbundsvise oppgjør i LO/NHO-området. Det ble stort sett gitt et sentralt generelt tillegg på kr. 3 per time i områder med lokal forhandlingsrett. Særlige lav- og likelønnstillegg ga sentrale tillegg på kr 5 og over i enkelte lavlønnsområder. Sammen med til dels betydelig økning av minstelønnssatser tilsier dette klar likelønnsprofil. I hotell og restaurant ble partene dessuten enige om en særlig pott til bruk for likestillingstillegg i den enkelte bedrift, forutsatt at det inngås likestillingsavtaler på bedriften.

I varehandelen ble det gitt et generelt tillegg på 5 kroner per time. I tillegg ble tilleggene for ubekvem arbeidstid økt. Også i dette området hadde det sentrale oppgjøret en lavlønns- og likelønnsprofil.

I forretnings- og sparebanker ble det gitt et generelt prosenttillegg til alle på 4,1 prosent, eller minst kr 10 000 per år fra 1. mai. Her avviker innretningen på oppgjøret fra LO/NHO-området og privat sektor for øvrig.

Offentlig sektor

Både i staten og i kommunene ble det gitt et likt generelt kronetillegg på kr 10 000 til alle. Det ga i gjennomsnitt noe sterkere prosentvis vekst for kvinner enn for menn, ettersom kvinner i større grad enn menn er representert i lavlønnsgruppen. Det ble også gjennomført enkelte tekniske harmoniseringer av lønnstabellene opp til lønnstrinn 35. I staten ble det avsatt en relativt stor pott til sentrale justeringsforhandlinger og til lokale forhandlinger, hvor partene bl a var enige om at kvinner og skulle få en større andel av potten enn en proratafordeling tilsa. Det ble også satt av midler til økte begynnerlønninger. Ved justeringsforhandlingene i staten fikk kvinner omlag 53 prosent av midlene, mens en proratafordeling tilsa 44 prosent. En har ennå ikke tall for likelønnsprofilen i de lokale forhandlingene i staten

I kommunene ble det foretatt sentrale justeringer av lønnsrammer og lønnsstruktur som utgjorde 2,7 prosent med virkning fra 1. september. Det ble dessuten satt av en pott til lokale forhandlinger per 1. november på 0,78 prosent. For noen grupper i kommunesektoren ble oppgjørene avgjort dels ved tvungen lønnsnemnd og dels ved ny megling. Dette resulterte i rammer som for enkelte kvinnedominerte grupper lå over det som lå i Riksmeklingsmannens skisse. Nærmere omtale av lønnsoppgjørene i 1998 er gitt i vedlegg 2.

I vedlegg 5 presenteres analyser som belyser lønnsgapet mellom kvinner og menn nærmere.

Fotnoter

1.

I følge en spørreundersøkelse utført av Fafo oppga om lag ¼ av de ansatte i varehandelen at de var organiserte. Videre sa halvparten at de får sin lønn regulert helt eller delvis gjennom tariffavtale. Kristine Nergaard, Fafo-notat 1998:4.

2.

Bl a Marianne Nordli Hansen (ISF): Hva betyr andelen kvinner i et yrke for lønn. Søkelys på arbeidsmarkedet nr. 2/94.

Til forsiden