NOU 2003: 8

Fra aktiv fisker til pensjonist

Til innholdsfortegnelse

9 En kombinert fiskerpensjonsordning

9.1 Innledning

Utvalget skisserer i kapittel 9 en tidligpensjonsordning for fiskere basert på en kombinasjon av dagens statsgaranterte ordning med faste ytelser og en fondsbasert ordning som beskrevet i kapittel 8. Bakgrunnen for dette alternativet er at de beregninger utvalget har foretatt viser at en overgang til en fullstendig fondsbasert ordning blir tung å finansiere fordi det da er nødvendig å etablere full fondsdekning for ordningen. Som vist i kapittel 8 er det nødvendig med et fond på ca. 1 700 mill. kroner i en fondsbasert ordning, mens dagens likviditetsfond er på ca. 650 mill. kroner.

Utvalget har derfor valgt å utrede en kombinasjonsordning som består av

  • en fastpensjon som fortsatt er statsgarantert og finansiert gjennom en omsetningsavgift ved løpende utligning av årets utgifter på årets inntekter, samt en del av det eksisterende likviditetsfondet

  • en innskuddspensjon der pensjonsordningen er sikret gjennom full fondsdekning, og som finansieres av fiskernes eget innskudd og den delen av likviditetsfondet som ikke er disponert av fastpensjonen.

Fastpensjonen og innskuddspensjonen ses som en helhet, slik at man ikke tjener opp andeler i den statsgaranterte pensjonen med mindre man i det samme året betaler innskuddet til innskuddsordningen.

9.2 Beskrivelse av en kombinert fiskerpensjonsordning

9.2.1 Fastpensjonen

Den statsgaranterte «fastpensjonen» følger i prinsippet dagens regelverk med en opptjeningstid på 30 år. Denne delen av pensjonen kan for eksempel fastsettes til 3/4 av grunnbeløpet (G), i 2002 ca. kr 40 600 per år. Det utgjør ca. halvdelen av full pensjon i dagens pensjonstrygd. Pensjonene reguleres som folketrygdens grunnbeløp. Det gjøres ingen vesentlige endringer i reglene for tilbakebetaling av premie eller i minstekrav til tjenestetid for å få pensjon. Fastpensjonen samordnes med folketrygdens pensjoner som i dag.

Fastpensjonen finansieres av en omsetningsavgift som beregnes etter de samme prinsipper som dagens omsetningsavgift. En omsetningsavgift på 0,25 prosent av fiskeomsetningen vil imidlertid ikke være tilstrekkelig til å finansiere fastpensjonen i de første årene, ettersom ordningen blant annet må garantere for pensjonene til de av medlemmene som er eldst ved overgangen. Disse ytelsene kan for eksempel finansieres ved å forhøye omsetningsavgiften, ved å forhøye medlems­innskuddet eller ved at andre midler skytes inn for å lette overgangen, se mer om dette i punkt 9.4.2. Behovet for slik tilleggsfinansiering vil være avhengig av veksten i verdien av fiskeomsetningen. Det forutsettes at omsetningsavgiften blir tilpasset i framtiden, slik at den dekker de faktiske utbetalinger. Antakelig vil det fortsatt være nødvendig å ha et likviditetsfond for å kunne møte svingninger i innbetalingene.

9.2.2 Innskuddspensjonen

Innskuddspensjonen følger i all hovedsak reglene i lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven). Alternativt kunne det etableres frivillige, individuelle avtaler, eksempelvis IPA-løsninger. For å kunne etablere en forbindelse mellom fastpensjonen og innskuddspensjonen er det imidlertid nødvendig med en kollektiv ordning som fanger opp alle fiskere på blad B i fiskermanntallet på samme måten som beskrevet under omtalen av en fortsettelse av dagens ordning (kapittel 7), eller ved en fullstendig fondsbasert pensjonsordning (kapittel 8).

Det etableres en konto for hvert medlem hvor medlemmets innbetalinger plasseres og forrentes. Ordningen finansieres derved ved fiskernes årlige innskudd på egen konto samt avkastningen på fondsmidlene. I tillegg følger den delen av dagens likviditetsfond som ikke er disponert til fastpensjonen med til denne ordningen. Midlene fordeles på de eldste medlemmenes konti etter at en overgangsperiode er avviklet og den nye ordningen stabilisert. Ved å prioritere de eldste medlemmene vil også disse sikres en pensjon som er minst like stor som dagens pensjonstrygd. Det er ingen samordning med folketrygdens ytelser.

Det er forutsatt at medlemmer som i framtiden ikke oppnår rett til pensjon fra den statsgaranterte ordningen fordi de ikke har tilstrekkelig medlemstid, likevel skal få den pensjonsdelen som kommer fra egne oppsparte midler. Ved dødsfall før pensjonen er fullt utbetalt, vil de oppsamlede midlene med renter utbetales til de etterlatte i samsvar med lovgivningen om innskuddspensjoner. I denne innskuddsdelen av ordningen vil således alle egenoppsparte midler med renteavkastning gå tilbake til medlemmet, selv etter kortvarig medlemskap i ordningen.

Fiskernes situasjon med varierende lottinntekter av fiske kan tilsi at det legges til rette for at fiskerne gis mulighet til å skyte inn tilleggsmidler. Det vil i så fall være naturlig at en slik mulighet utformes i tråd med det regelverket som er gitt i lov om innskuddspensjon. I henhold til denne loven kan innskuddene i et bestemt år settes 25 prosent høyere eller lavere enn det som ellers er fastsatt i innskuddsplanen.

Den samlede pensjonen til utbetaling til et medlem vil etter dette bestå av en statsgarantert del som ved full opptjeningstid vil være på eksempelvis 3/4 G, samt en innskuddspensjon som vil være avhengig av størrelsen på innskuddet, lengden av spareperioden og av renteavkastningen. I figur 9.1 vises det hvordan samlet pensjon vil være for medlemmer i ulike aldre ved en omlegging og under ulike forutsetninger om renteavkastning, sammenlignet med dagens ordning. Den statsgaranterte fastpensjonen er ved full opptjeningstid G og det årlige innskuddet er 5000 kroner.

Figur 9.1 Samlet pensjon fra en kombinert pensjonsordning for fiskere, avhengig av oppnådd realrente og alder ved omleggingen, sammenlignet med dagens ordning

Figur 9.1 Samlet pensjon fra en kombinert pensjonsordning for fiskere, avhengig av oppnådd realrente og alder ved omleggingen, sammenlignet med dagens ordning

9.3 Overgangsløsning

Overgangen fra dagens ordning til den kombinerte løsning kan legges opp slik:

  • Alle medlemmer som er over 55 år på overgangstidpunktet, samt tidligere aktive medlemmer som ikke gjeninntrer i næringen senere, beholder dagens system.

  • De øvrige premiebetalende medlemmene, samt tidligere medlemmer som senere gjeninntrer i ordningen som aktive fiskere, går inn på det nye systemet.

  • Dagens likviditetsfond og avkastningen av dette brukes til å sikre at ingen taper på gå over til det nye systemet.

9.4 Finansiering – økonomien i løsningen

9.4.1 Innledning

En overgang til en kombinert pensjonsordning krever at man kan finansiere en overgangssituasjon hvor ingen skal gå ned i pensjon i forhold til dagens pensjonstrygd. Samtidig må det legges til rette for at man for framtiden har en tilnærmet uavhengig finansiering av fastpensjonen og innskuddspensjonen.

I starten kan man imidlertid ikke se de to deler av pensjonsordningen uavhengig av hverandre. Begge vil være avhengige av å utnytte dagens likviditetsfond for å kunne finansiere overgangen til det nye systemet. Ettersom fondet ikke vil strekke til, er det nødvendig med en tilleggsfinansiering gjennom en høyere omsetningsavgift, et høyere medlemsinnskudd og/eller et kontanttilskudd, eksempelvis fra staten. Nedenfor er økonomien i ordningene først beskrevet for fastpensjonen og innskuddspensjonen uavhengig av hverandre.

9.4.2 Økonomien i den statsgaranterte fastpensjonen

Det er foretatt beregninger over hvordan økonomien i den statsgaranterte ordningen vil utvikle seg avhengig av forskjellige forutsetninger. Noen av forutsetningene er de samme i alle alternativene. Det gjelder:

  1. Det er forutsatt at pensjonene utbetales etter dagens regler til alle som er eldre enn 55 år samt til dem som har sluttet i fiskeryrket tidligere.

  2. Verdien av fiskeomsetningen vokser årlig med 4 prosent

  3. Grunnbeløpet (G) øker årlig med 4 prosent

  4. Avkastningen på fondsmidlene er 7 prosent

    Andre forutsetninger er variert. Det gjelder:

  5. Fastpensjonens størrelse er satt til: alternativ A: 1/2 G, alt. B: 2/3 G, alt. C: 3/4 G, alt. D: 7/8 G og alt. E: 1 G.

  6. Omsetningensavgiften er for hvert alternativ midlertidig satt til henholdsvis 0,25 prosent, 0,35 prosent og 0,5 prosent av førstehåndsverdien av fiskeomsetningen.

  7. Det er satt av en startkapital slik at fastpensjonsordningen med en stabil sats for omsetningsavgiften forventes å gi dekning for fastpensjonene.

Utgiftsberegningene er basert på prognoser fra Garantikassen for fiskere for utviklingen i dagens ordning framskrevet fra 2002 til 2018. Når det er tatt utgangspunkt i 2002, er det fordi de sist kjente tallene fra dagens pensjonstrygd for fiskere er per 31. desember 2001. Prognosene er justert i henhold til forutsetningen om at alle som er under 55 år i 2002 skal være med i den nye ordningen slik at det fra 2008 hvert år vil gå ut en årsklasse som får sin pensjon beregnet etter dagens ordning. De yngre årsklassene vil motta den nye fastpensjonen fra denne ordningen. Fra og med år 2016 vil det bare være pensjonister som mottar ny fastpensjon samt tidligere fratrådte igjen.

Tallene i tabellene 9.1-9.5 nedenfor viser hvordan fastpensjonens fond vil utvikle seg under ulike alternativer for fastpensjon og ulike forutsetninger om omsetningsavgift og startkapital.

I hvert alternativ for omsetningsavgift i tabellene (0,25 prosent, 0,35 prosent og 0,50 prosent ) viser den første kolonnen driftsresultatet, det vil si innbetalt omsetningsavgift i året minus utbetalte pensjoner. Den andre kolonnen viser hvordan startkapitalen vil utvikle seg når man hvert år legger til kapitalavkastningen og korrigerer for årets driftsresultat. Restfondet vil synke i verdi i de første årene ettersom driftsresultatet da er negativt. Startkapitalen er i utgangspunktet fastsatt til et beløp som er så stort at restfondet begynner å vokse igjen i den perioden beregningene er gjennomført for.Denne målsettingen er det ikke mulig å oppnå i alle alternativene uten at nødvendig startkapital blir meget stor.

Boks 9.1

Tabell 9.1 Kombinert ordning, alternativ A: 1/2 G i framtidig fastpensjon. Alle tall i 1000 kroner

Utviklingen i den statsgaranterte (faste) delen forutsatt dagens ytelser til fiskere over 55 år samt til tidligere fiskere
    123
    Omsetn. avgift 0,25%Omsetn. avgift 0,35%Omsetn. avgift 0,5%
ÅrSamlede utbetalinger fastpensjonDriftsres. = utbetalinger – 0,25 % omsetn.avgiftStartkapital 470 mill. krRestfondets utviklingDriftsres. = utbetalinger – 0,35 % omsetn.avgiftStartkapital 360 mill. krRestfondets utviklingDriftsres. = utbetalinger – 0,50 % omsetn.avgiftStartkapital 230 mill. krRestfondets utvikling
200296 280-68 280434 620-57 080328 120-40 280205 820
200397 618-68 498396 545-56 850294 238-39 378180 849
2004100 130-69 845354 458-57 731257 104-39 560153 948
2005102 695-71 199308 072-58 600216 501-39 703125 022
2006105 315-72 559257 078-59 457172 199-39 80393 971
2007107 990-73 924201 149-60 297123 956-39 85760 691
200899 847-64 418150 812-50 24682 387-28 98935 951
200991 213-54 366107 003-39 62848 526-17 52020 947
201082 071-43 75170 742-28 42323 499-5 43116 982
201172 406-32 55343 140-16 6128 5327 29925 470
201262 201-20 75425 406-4 1754 95420 69347 946
201351 437-8 33218 8528 91014 21134 77286 075
201440 0994 73024 90222 66137 86749 559141 659
201541 0805 54232 18724 19164 70852 164203 739
201642 0806 40740 84725 80295 04054 894272 895
201743 1047 32351 02927 493129 18657 749349 747
201844 1538 29162 89229 268167 49760 734434 963

Alternativ A: 1/2 G i fastpensjon

Full fastpensjon vil i alternativ A utgjøre ca. 30 prosent av full pensjon i dagens pensjonstrygd. Fastpensjonen vil både med en omsetningsavgift på 0,25 prosent, 0,35 prosent og 0,50 prosent være i god balanse i den 17-årsperioden beregningene er gjennomført for. Det framgår av tabellen at en eventuelt forhøyet omsetningsavgift på 0,35 prosent vil kunne settes ned etter 11-

12 år, og at en avgift på 0,50 prosent vil kunne settes ned etter ca. 9-10 år. Imidlertid vil en såvidt lav fastpensjon på den annen side kreve en høy innskuddspensjon for at ordningen skal gi en samlet pensjon minst på dagens nivå.

Med en uendret omsetningsavgift vil dessuten nødvendig startkapital bli så høy at det vanskeliggjør finansieringen av innskuddspensjonen.

Boks 9.2

Tabell 9.2 Kombinert ordning, alternativ B: 2/3 G i framtidig fastpensjon. Alle tall i 1000 kroner

Utviklingen i den statsgaranterte (faste) delen forutsatt dagens ytelser til fiskere over 55 år samt til tidligere fiskere
    123
    Omsetn. avgift 0,25%Omsetn. avgift 0,35%Omsetn. avgift 0,5%
ÅrSamlede utbetalinger fastpensjonDriftsres. = utbetalinger – 0,25 % omsetn.avgiftStartkapital 510 mill. kr. Restfondets utvikling:Driftsres. = utbetalinger – 0,35 % omsetn.avgiftStartkapital 380 mill. kr. Restfondets utviklingDriftsres. = utbetalinger – 0,50 % omsetn.avgiftStartkapital 235 mill. kr. Restfondets utvikling
200296 280-68 280477 420-57 080349 520-40 280211 170
200397 618-68 498442 341-56 850317 136-39 378186 574
2004100 130-69 845403 460-57 731281 605-39 560160 074
2005102 695-71 199360 503-58 600242 717-39 703131 576
2006105 315-72 559313 180-59 457200 250-39 803100 984
2007107 990-73 924261 179-60 297153 971-39 85768 195
2008101 527-66 098213 363-51 927112 822-30 66942 299
200994 658-57 812170 486-43 04777 646-20 96624 294
201087 369-49 049133 371-33 72149 359-10 73015 265
201179 647-39 794102 913-23 85328 9625916 393
201271 476-30 02980 087-13 45117 53811 41728 957
201362 843-19 73865 955-2 49616 27023 36754 351
201453 733-8 90461 6689 02826 43635 92594 081
201555 047-8 42557 56010 22438 51138 197138 863
201656 387-7 90053 68911 49552 70140 587189 171
201757 759-7 33350 11512 83869 22843 094245 507
201859 165-6 72146 90214 25688 33145 722308 415

Alternativ B: 2/3 G i fastpensjon

Fastpensjonen vil i dette alternativet utgjøre ca. 40 prosent av dagens pensjonstrygd. Denne delen av pensjonsordningen vil være i balanse hvis omsetningsavgiften settes til 0,35 prosent eller 0,50 prosent. Ved en avgift på dagens nivå, 0,25 prosent, vil restfondet synke i hele beregningsperioden, og startkapitalen må følgelig økes utover de 510 mill. kroner som er fastsatt.

Også en fastpensjon på 2/3 G vil kreve en høy innskuddspensjon for å gi en samlet pensjon på dagens nivå. En uendret omsetningsavgift vil kreve så høy startkapital for fastpensjonen at det vil være vanskelig å få finansiert innskuddspensjonen.

Boks 9.3

Tabell 9.3 Kombinert ordning, alternativ C: 3/4 G i framtidig fastpensjon. Alle tall i 1000 kroner

Utviklingen i den statsgaranterte (faste) delen forutsatt dagens ytelser til fiskere over 55 år samt til tidligere fiskere
    123
    Omsetn. avgift 0,25%Omsetn. avgift 0,35%Omsetn. avgift 0,5%
ÅrSamlede utbetalinger fastpensjonDriftsres. = utbetalinger – 0,25 % omsetn.avgiftStartkapital 570 mill. kr.Restfondets utvikling:Driftsres. = utbetalinger – 0,35 % omsetn.avgiftStartkapital 390 mill. kr.Restfondets utviklingDriftsres. = utbetalinger – 0,50 % omsetn.avgiftStartkapital 240 mill. kr.Restfondets utvikling
200296 280-68 280541 620-57 080360 220-40 280216 520
200397 618-68 498511 035-56 850328 585-39 378192 298
2004100 130-69 845476 963-57 731293 855-39 560166 199
2005102 695-71 199439 151-58 600255 825-39 703138 130
2006105 315-72 559397 333-59 457214 276-39 803107 996
2007107 990-73 924351 222-60 297168 978-39 85775 699
2008102 318-66 889308 919-52 718128 089-31 46049 537
200996 280-59 434271 109-44 69592 360-22 58830 417
201089 863-51 543238 544-36 21562 610-13 22319 324
201183 054-43 201212 041-27 26039 733-3 34917 328
201275 841-34 394192 490-17 81624 6987 05225 593
201368 210-25 105180 859-7 86318 56417 99945 384
201460 149-15 320178 1992 61222 47529 50978 070
201561 620-14 998175 6753 65127 69931 624115 159
201663 120-14 633173 3404 76234 40033 854157 075
201764 656-14 229171 2445 94142 75036 197204 267
201866 229-13 785169 4467 19252 93438 658257 224

Alternativ C: 3/4 G i fastpensjon

Fastpensjonen vil i dette alternativet utgjøre 47 prosent av dagens pensjonstrygd. Med en omsetningsavgift på dagens nivå, 0,25 prosent, vil fastpensjonen ikke ha økonomisk balanse i den 17-årsperioden beregningene er gjennomført for. I alle fall vil man trenge 330 mill. kroner mer i startkapital enn om omsetningsavgiften settes til

0,50 prosent. Med en avgift på 0,35 prosent eller 0,50 prosent vil det bli balanse etter 14-15 år.

Det synes som om utgiftene til fastpensjonen vil ligge mellom 60 og 70 mill. kroner per år når overgangsperioden er over. Dette innebærer at omsetningsavgiften vil dekke fastpensjonen når man samtidig har inntekter av et visst likviditetsfond.

Boks 9.4

Tabell 9.4 Kombinert ordning, alternativ D: 7/8 G i framtidig fastpensjon. Alle tall i 1000 kroner

Utviklingen i den statsgaranterte (faste) delen forutsatt dagens ytelser til fiskere over 55 år samt til tidligere fiskere
    123
    Omsetn. avgift 0,25%Omsetn. avgift 0,35%Omsetn. avgift 0,5%
ÅrSamlede utbetalinger fastpensjonDriftsres. = utbetalinger – 0,25 % omsetn.avgiftStartkapital 640 mill. kr.Restfondets utviklingDriftsres. = utbetalinger – 0,35 % omsetn.avgiftStartkapital 420 mill. kr.Restfondets utviklingDriftsres. = utbetalinger – 0,50 % omsetn.avgiftStartkapital 250 mill. kr.Restfondets utvikling
200296 280-68 280616 520-57 080392 320-40 280227 220
200397 618-68 498591 178-56 850362 932-39 378203 747
2004100 130-69 845562 716-57 731330 606-39 560178 449
2005102 695-71 199530 907-58 600295 149-39 703151 238
2006105 315-72 559495 512-59 457256 352-39 803122 022
2007107 990-73 924456 274-60 297214 000-39 85790 706
2008103 554-68 125420 088-53 953175 027-32 69664 359
200998 814-61 968387 526-47 229140 049-25 12143 743
201093 758-55 439359 215-40 111109 742-17 11929 687
201188 378-48 525335 835-32 58484 840-8 62723 092
201282 662-41 215318 128-24 63666 14323224 941
201376 596-33 492306 906-16 25054 5239 61336 300
201470 173-25 344303 045-7 41350 92719 48458 325
201571 890-25 268298 990-6 61947 87221 35483 762
201673 639-25 153294 766-5 75845 46623 334112 960
201775 431-25 005290 395-4 83443 81425 421146 288
201877 267-24 824285 899-3 84643 03527 620184 148

Alternativ D: 7/8 G i fastpensjon

Fastpensjonen vil i dette alternativet utgjøre 55 prosent av dagens pensjonstrygd. Kun en omsetningsavgift på 0,50 prosent gir balanse mellom utgifter og inntekter i 17-årsperioden, men selv på dette nivå kan avgiften ikke settes ned før mot i slutten av perioden. Det synes derfor som om finansieringsløsningen for en fastpensjon på dette nivået er usikker, med mindre man i en lengre tidsperiode øker omsetningsavgiften til 0,50 prosent.

Boks 9.5

Tabell 9.5 Kombinert ordning, alternativ E: 1 G i framtidig fastpensjon. Alle tall i 1000 kroner

Utviklingen i den statsgaranterte (faste) delen forutsatt dagens ytelser til fiskere over 55 år samt til tidligere fiskere
    123
    Omsetn. avgift 0,25%Omsetn. avgift 0,35%Omsetn. avgift 0,5%
ÅrSamlede utbetalinger fastpensjonDriftsres. = utbetalinger – 0,25 % omsetn.avgiftStartkapital 750 mill. kr Restfondets utvikling:Driftsres. = utbetalinger – 0,35 % omsetn.avgiftStartkapital 500 mill. kr Restfondets utviklingDriftsres. = utbetalinger – 0,50 % omsetn.avgiftStartkapital 260 mill. kr Restfondets utvikling
200296 280-68 280734 220-57 080447 920-40 280237 920
200397 618-68 498717 117-56 850454 524-39 378215 196
2004100 130-69 845697 470-57 731428 610-39 560190 700
2005102 695-71 199675 095-58 600400 012-39 703164 346
2006105 315-72 559649 792-59 457368 556-39 803136 047
2007107 990-73 924621 354-60 297334 058-39 857105 713
2008104 790-69 361595 488-55 189302 253-33 93279 182
2009101 347-64 501572 671-49 763273 648-27 65557 069
201097 654-59 334553 424-44 006248 797-21 01440 050
201193 702-53 849538 314-37 908228 305-13 99628 857
201289 482-48 035527 961-31 456212 830-6 58824 288
201384 983-41 878523 040-24 636203 0921 22627 215
201480 198-35 369524 284-17 438199 8719 46038 580
201582 160-35 538525 446-16 889196 97311 08452 365
201684 159-35 672526 555-16 278194 48312 81568 845
201786 207-35 781527 632-15 610192 48614 64588 309
201888 305-35 862528 705-14 884191 07616 582111 073

Alternativ E: 1/1 G i fastpensjon

Fastpensjonen vil i dette alternativet utgjøre 63 prosent av dagens pensjonstrygd. Kun en omsetningsavgift på 0,5 prosent gir balanse mellom utgifter og inntekter i 17-årsperioden, men avgiften kan ikke settes ned i perioden. Utgiftene til fastpensjonen synes å ligge opp mot 90 mill. kroner per år. Selv en omsetningsavgift på 0,50 prosent vil ikke dekke dette. Det synes som om finansieringsløsningen for en fastpensjon på dette nivået er usikker, med mindre satsen for omsetningsavgiften økes til minst 0,55 prosent.

Sammenligning og vurdering av alternativene

Med de forutsetninger som er lagt til grunn for beregningene, er flere av alternativene i tabellene 9.1-9.5 vanskelig å bruke i praksis. Dette gjelder særlig alternativene D og E med fastpensjon på henholdsvis 7/8 G og 1 G, fordi det da vil være nødvendig med en varig omsetningsavgift på minst 0,50 prosent. Disse alternativene har utvalget derfor ikke vurdert nærmere.

Økte inntekter kan også framskaffes ved å forhøye den personlige avgiften utover de kr 5 000 som er forutsatt lagt inn i innskuddsordningen. I en slik situasjon vil med andre ord medlemmenes innskudd både gå til å bygge opp deres innskuddspensjon og til å sikre den faste delen av pensjonen i en overgangsperiode. Kontantverdien av en økning av det årlige medlemsinnskuddet med kr 1000 i 15 år, G-regulert hvert år, utgjør ca. 100 mill. kroner.

Dersom fastpensjonen settes lavere enn G, vil den være lettere å finansiere for framtiden. Det vil imidlertid ikke påvirke utgiftene i de første årene i særlig grad. Garantien for at de eldste medlemmene skal beholde dagens pensjonsnivå veier i disse årene tyngst i utgiftene, og disse pensjonene vil ikke påvirkes ved å redusere de framtidige fastpensjonene.

Det er en usikkerhet ved noen av de forutsetninger som er gjort i beregningene ovenfor, blant annet i forventet vekst i fiskeomsetningen og hvilken avkastning som kan oppnås på likviditetsfondet. Utvalget har lagt en vekst på 4 prosent og en realrente på 3 prosent til grunn for sine beregninger. Dersom veksten i verdien av fiskeomsetningen holder seg på 8 prosent, som i de seneste 10 årene, vil finansieringen bli vesentlig lettere. Fiskeridirektoratets prognoser for omsetningsutviklingen er imidlertid langt mer forsiktige, og beskriver en næring uten vekst i verdien av fiskeomsetningen. Hvis dette slår til, vil det bli vanskelig å finansiere en omlegging av pensjonsordningen uten en ytterligere økning av innbetalingene. I en slik situasjon vil imidlertid også de øvrige alternativer til framtidig pensjonssystem for fiskere kreve en tilsvarende økning.

9.4.3 Økonomien i innskuddsordningen

Det er foretatt beregninger som viser forventet utvikling i innskuddspensjonen. Det er som nevnt lagt til grunn en forutsetning om at ingen skal få mindre utbetalt fra den nye ordningen enn det dagens ordning skulle ha gitt. For å sikre dette må det også tilføres midler til innskuddspensjonen, særlig til de eldste medlemmene som bare vil få en kort oppsparingsperiode. Jo lavere fastpensjonen settes, jo større midler må tilføres innskuddspensjonen. Tabell 9.6 nedenfor viser hvor store midler som må tilføres for å sikre innskuddsdelen i alternativet med en fastpensjon på G, og hvordan disse midlene fordeles på de ulike årsklassene.

Det er forutsatt at

  • alle medlemmene betaler et årlig innskudd på kr 5000 som G-reguleres hvert år

  • G øker årlig med 4 prosent

  • de aktive medlemmene blir godskrevet en andel av likviditetsfondet, mest til de eldste årsklassene

  • midlene gir en realavkastning på 3 prosent p.a.

  • 411 mill. kroner av dagens likviditetsfond godskrives disse årsklassene.

Tabell 9.6 Beregning av innskuddspensjonen i faste kroner

Alder ved ­omleggingenOpprentet verdi av egne innskuddFondsandel per fisker i årsklassenOpprentet verdi av fondsandelSum fondsandel og innskuddSumårlig annuitet i 7 årSamlet årlig pensjon, G i fastpensjon
5436 702210 000250 751287 45346 13886 766
5344 320198 000243 515287 83546 19986 827
5252 426186 000235 619288 04646 23386 861
5161 047174 000227 031288 07846 23886 866
5070 209162 000217 714287 92346 21486 841
4979 938150 000207 635287 57346 15786 785
4890 265138 000196 755287 02046 06886 696
47101 218126 000185 035286 25345 94586 573
46112 830114 000172 435285 26545 78786 414
45125 133102 000158 913284 04545 59186 219
44138 16292 000147 633285 79545 87286 499
43151 95282 000135 534287 48646 14386 771
42166 54272 000122 575289 11846 40587 033
41181 97261 000106 964288 93646 37687 003
40198 28150 00090 306288 58746 32086 947
39215 54139 00072 551288 06546 23686 864
38233 71528 00053 651287 36646 12486 752
37252 93117 00033 551286 48245 98286 610
36273 2136 00012 197285 40945 81086 438
35294 610294 61047 28787 914
34317 177317 17750 90991 536
33340 971340 97154 72895 356
32366 049366 04958 75399 381
31392 474392 47462 995103 622
30420 310420 31067 462108 090
29449 622449 62272 167112 795
28480 483480 48377 121117 748
27512 964512 96482 334122 961
26547 142547 14287 820128 447
25583 097583 09793 591134 218
24620 912620 91299 660140 288
23660 675660 675106 042146 670
22702 475702 475112 752153 379
21746 410746 410119 803160 431
20792 576792 576127 214167 841

Beregningene er basert på at det tildeles en større del av dagens likviditetsfond jo eldre medlemmet er. Dette forutsettes å samsvare med ansienniteten i ordningen, slik at man i en viss grad mottar i forhold til yrkestiden som fisker. Denne fordelingen vil sikre at ingen medlemmer får en lavere pensjon enn i dag. Beregningene er videre basert på at man arbeider som fisker fram til pensjonsalderen, 60 år. Ved kortere medlemstid vil endelig pensjon bli mindre.

Med disse forutsetningene viser eksempelet at samlet årlig pensjon fra den statsgaranterte ordningen og innskuddsordningen, vil ligge på dagens ytelsesnivå for de aldersklassene som er eldst ved overgangen, men øke kraftig for de yngre aldersklassene.

Det er gjennomført tilsvarende beregninger for alle de fem alternativene for størrelsen på fastpensjonen. I tabell 9.7 gjengis tallene for nødvendig startkapital i innskuddspensjonen.

Tabell 9.7 Nødvendig startkapital for å finansiere innskuddspensjonen. Mill. kroner

Fastpensjon1 G7/8 G3/4 G2/3 G1/2 G
Nødvendig startkapital220310411495650

Det er forutsatt at ved dødsfall vil alle oppsparte midler gå til avdødes etterlatte. Det kan vurderes om dette er rimelig også for de midler som ved starten overføres til medlemmenes innskuddsfond fra dagens likviditetsfond. Dette er altså midler som i utgangspunktet ikke kan henføres til det enkelte medlems sparing. Dersom disse midler ved dødsfall i stedet går tilbake til fellesskapet, vil ordningen få en mer robust økonomi. Man vil oppnå ytterligere styrking hvis det innføres dødelighetsarv for alle innskuddsmidler, dvs. ingen ytelser til de etterlatte. Utvalget har ikke vurdert dette nærmere.

Beregningene viser at pensjonene vil være avhengig av hvilken renteavkastning det oppnås på sparemidlene. Dette er vist grafisk i figur 9.1 foran. Dersom realavkastningen øker til 4 prosent eller 5 prosent, vil pensjonene bli klart bedre.

9.4.4 Samlet kapitalbehov ved overgang til en kombinert pensjonsordning

Som nevnt i punkt 9.4.1 foran vil det være nødvendig å disponere dagens likviditetsfond til startkapital både i fastpensjonsordningen og i innskuddsordningen.

Utvalget har beregnet samlet kapitalbehov for å etablere en kombinert pensjonsordning under de forskjellige forutsetningene for størrelsen på fastpensjon, omsetningsavgift og startkapital som er vist i tabellene 9.1-9.5 foran. Resultatet framgår av tabell 9.8. Tallene er summen startkapital for fastpensjon (se tabellene 9.1-9.5) og nødvendig tilskudd til innskuddspensjonen (se tabell 9.7) for at samlet ytelse minst skal nå opp til dagens nivå for dagens medlemmer mellom 35 og 55 år når realavkastningen på midlene er på 3 prosent.

Tabell 9.8 Nødvendig kapital for å etablere en kombinert pensjonsordning. Mill. kroner

Omsetnings- avgiftFastpensjonens størrelse
1/1 G7/8 G3/4 G2/3 G1/2 G
0,25 %---10001120
0,35 %--8008751010
0,50 %-570650730880

Det er ikke angitt kapitalbehov ved en fastpensjon på 1 G fordi denne løsningen krever en permanent høyere omsetningsavgift enn 0,5 prosent. Ved en fastpensjon på 7/8 G er det bare en omsetningsavgift på 0,5 prosent som kan gi balanse i ordningen over tid, se kommentarene til tabell 9.4 foran. Selv om disse to alternativene krever det laveste kapitaltilskuddet, vil de derfor være usikre å benytte. Ved en fastpensjon på 3/4 G vil en omsetningsavgift på 0,25 prosent ikke gi økonomisk balanse i den perioden beregningene er gjennomført for.

Som omtalt i kapittel 8 i utredningen, vil en overgang til en fondsbasert ordning, i henhold til beregninger utført for Norges Fiskarlag i 1998, til sammenligning kreve et fond på ca. 1,7 milliarder kroner for at pensjonsordningen skal være fullt fondert.

Det kan virke overraskende at nødvendig kapitalbehov for å etablere en kombinert pensjonsordning synes forskjellig, avhengig av hvordan samlet pensjon fordeles mellom fastpensjon og innskuddspensjon. Ser man for eksempel på alternativet i nederste linje i tabell 9.8 med en omsetningsavgift på 0,50 prosent, så øker nødvendig kapital fra 570 til 880 mill. Bakgrunnen for dette forholdet kan leses ut av tabellene 9.1-9.5 foran. Det framgår at fastpensjonens fond vokser meget raskere ved en lav fastpensjon slik at omsetningsavgiften i disse tilfellene raskere kan settes ned til sitt vanlige nivå. Dette forhold framkommer ikke av tabell 9.8.

9.5 Rettslig regulering. Administrasjon

En slik ordning med obligatorisk medlemskap for fiskere på blad B i fiskermanntallet vil gjøre det nødvendig med en særlov. Den delen som er fastpensjon legges nær opp til dagens fiskerpensjon, mens den delen som er innskuddspensjon i det alt vesentlige følger bestemmelsene i lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold med nødvendige tilpassinger.

Det forutsettes at det etableres et styre for den nye fiskerpensjonsordningen med representanter for næringen og for tilsynsmyndighetene. Styret inngår avtaler om administrasjon av ordningen og fører tilsyn med utviklingen.

9.6 Vurdering av den kombinerte løsningen

Fortrinnet med den kombinerte pensjonsløsningen er at den bygger bro mellom ønsket om å beholde en statsgarantert pensjon som et fundament i fiskerpensjoneringen og samtidig legger til en personlig sparing som knyttes til den enkelte fisker. Man vil oppnå:

  • en betydelig bedre pensjon for de fiskere som arbeider i dette yrket hele livet

  • en reell ytelse til de etterlatte dersom medlemmet faller fra før pensjonsalderen

  • pensjon også til de fiskere som ikke oppnår 15 års medlemstid i ordningen

  • samordningsplikten vil forsvinne for store deler av pensjonen

  • statsgaranti og individuelle pensjonsfond som sikkerhet dersom næringen skulle møte nedgangstider

  • en mulighet for å kunne bygge på med tilleggspensjoner etter 67 år dersom dette blir aktuelt på et senere tidspunkt.

Svakheten med denne løsningen er først og fremst at dagens omsetningsavgift ikke er tilstrekkelig til å dekke kostnadene ved den statsgaranterte delen av pensjonen. Det vil være nødvendig å skaffe andre inntekter i en periode, for eksempel ved å forhøye omsetningsavgiften, ved å forhøye medlemsinnskuddet, eller ved at det skytes inn andre midler for å lette overgangen. Behovet for slik tilleggsfinansiering vil være avhengig av hvor stor veksten i fiskeomsetningen blir. Hvis likviditetsfondet synker ytterligere før en kombinert ordning innføres, vil det være nødvendig med en tilleggsfinansiering for å kompensere for dette.

Som for andre innskuddspensjoner, vil det antakelig også kunne føles som en ulempe at medlemmene vil ha en usikkerhet med hensyn til størrelsen av den delen av pensjonen som er avhengig av renteavkastningen.

En viss ulempe kan det også sies å være at en vil ha to pensjonsberegninger som samlet gir den utbetalte pensjonen. Det må forutsettes at beregningene av de to delene av pensjonen ses i en sammenheng. Tilsvarende må en kontrollere at ingen får opptjening i den statsgaranterte pensjonen som ikke betaler egeninnskudd i det samme året.

Til forsiden