6 Søk etter vrakdeler
6.1 Søk i 1978
Etter at Hovedredningssentralen hadde avsluttet redningsaksjonen 19. februar, fortsatte søket med to redningsskøyter, et mindre fartøy og mannskap fra Røde kors hjelpekorps. Det ble funnet en god del vrakrester, blant annet en nødpeilesender, men ingen av det savnede mannskapet. Den påfølgende dag ble det lett videre i Bergsfjorden, men værforholdene tillot ikke letearbeide i åpen sjø. Denne dag ble en stor vrakdel fra akterenden av «Utvik Senior» avbildet i Nordlys. Fotografiet var tatt fra redningshelikopteret lørdag 18. februar, men var ved en misforståelse verken blitt rapportert til redningssentralen eller de lokale myndigheter. Vrakdelen ble samme dag funnet ved Netøya. I dagene fremover ble det under ledelse av sjøfartsinspektør Henriksen foretatt leting etter hoveddelen av vraket i området hvor man fant det sannsynlig at forliset hadde funnet sted. I letearbeidet deltok dykkerfartøyet «Draug», redningsfartøyet «Paul Johansen» og flere frivillige fiskefartøy. 1 Tråleren «Lofottrål III» ble leid inn for å foreta tråling etter vraket.
Den tidligere kommisjonen, som ble oppnevnt 23. februar 1978, fortsatte søket med de samme ressurser. Søket tok utgangspunkt i den opplysning som forelå om at fartøyet ved siste radiokontakt kl. 21.10 var på tur inn fra fiskefeltet med kurs for Oksen. 2 Under letingen 24. februar satte «Lofottrål III» fast sin trålpose, noe som førte til at man mente å ha lokalisert vraket på dette stedet. «Lofottrål III» avsluttet samme dag sitt engasjement. Leteaksjonen ble foreløpig avsluttet 27. februar.
På møte i Tromsø 3. mars ble kommisjonen lovet videre bistand fra marinens side med mer avansert utstyr enn det som da hadde vært tilgjengelig. Da det ville ta noe tid før denne bistand kunne gis fra marinens side, benyttet kommisjonen forskningsfartøyet «Johan Ruud» til fortsatt leting i perioden 3. – 5. mars. Det ble benyttet 2 undervannskameraer og sonar under letingen. Ved bruk av undervannskamera ble det klart at vraket likevel ikke var lokalisert, da det viste seg at trålposen til «Lofottrål III» hadde satt seg fast i en stor stein på havbunnen og ikke var fast i vraket av «Utvik Senior». I perioden 6. – 10. mars foretok marinens fartøy «Møgsterfjord» søk med sonar med dykkerbistand fra «Draug» og assistanse fra redningsfartøyet «Paul Johansen». Denne letingen ga ikke resultater. 3
I samråd med sjøfartsinspektøren og representanter for fiskerne fastsatte kommisjonen under møte i Gryllefjord 16. mars nytt søkeområde. Det ble i kortere perioder søkt i området i tidsrommet april til juni, med forskjellige marinefartøy. Også flyvåpenet foretok søk når de hadde fly i området og værforholdene tillot leting. På åpent møte i Gryllefjord 28. juli vedtok kommisjonen i samråd med sjøfartsinspektøren og representanter for fiskerne å utvide søkeområdet. Det ble i perioder søkt i området frem til oktober 1978. For nærmere om disse søkene vises det til den tidligere kommisjonens rapport.
I desember 1978 ble en større aluminiumsplate sittende fast i trålbruk på Bøgrunnen, 3,1 nautiske mil vest av Kjølva fyrlykt. Dette medførte fornyet søk av området rundt funnstedet og enkelte vrakdeler ble tatt opp. Vrakdelene ble inspisert av kommisjonen ved medlemmet Dahle, sjøfartsinspektør Henriksen og tidligere eier Karl Henrik Utvik den 4. januar 1979. Kommisjonen konkluderte med at enkelte av de funne deler med sikkerhet stammet fra «Utvik Senior». Videre at vrakdelene var ført til Bøgrunnen langs bunnen, og at dette vistes ved slitasje på vrakdelene. 4
Den tidligere kommisjonen utarbeidet kart over søkeområdene i sin rapport avgitt den 19.januar 1979, jf. figur 6.1.
6.2 Bennex-søket i 1979
I perioden 7. – 17. august 1979 engasjerte de etterlatte Bennex A/S for søk etter «Utvik Senior» med undervannkamera i områdene Øygrunnen og Vesterbåen. Sjøfartsinspektør Henriksen fulgte søkene. I løpet av søket ble det funnet en rekke mindre vrakdeler spredt ut over et større område. Fartøyets styrhusfront og lukekarm ble lokalisert på kanten av Indre Vesterbåen 17. august. Etter funnet ble søket avbrutt, da man anså hele skipet for knust, slik at det ikke var noe forskip igjen å søke etter. 5
6.3 KNM «Tyrs» søk for NRK Brennpunkt
I perioden 1998 til 2002 foretok NRK Brennpunkt en rekke søk etter vrakdeler fra «Utvik Senior» i samarbeid med representanter for fiskere og etterlatte. Søkene ble foretatt med undervannskamera innen avgrensede områder og med multistråleekkolodd i området fra Oksen og Kjølva og ut til 12 milsgrensen. To sider av «Utvik Seniors» lukekarm i stål ble hevet den 26. september 1999 med bistand fra dykkerfartøyet M/S «Risøy». «Utvik Seniors» hovedmotor ble funnet av KNM «Tyr» den 23. april 2002 i posisjon N69 36.16, Ø17 14.66. 6
6.4 Undersøkelseskommisjonens søk og heving i 2002 og 2003
Undersøkelseskommisjonen vurderte etter oppnevningen spørsmålet om heving av motor og eventuelt andre sentrale vrakdeler. For å få oversikt over omfanget av en eventuell hevingsoperasjon, fant kommisjonen behov for ytterligere søk etter vrakdeler i området hvor hovedmotoren var lokalisert. Kommisjonen kontaktet Forsvaret med anmodning om bistand fra KNM «Tyr», for slike søk. Forsvaret stilte seg positive til henvendelsen. Da Forsvaret først kunne stille KNM «Tyr» til disposisjon fra oktober 2002, fant ikke kommisjonen av tidsmessige og værmessige hensyn å kunne avvente ytterligere søk før heving kunne finne sted. Kommisjonen besluttet derfor i juni 2002 å anbefale overfor Justisdepartementet at det ble foretatt heving av hovedmotoren, samtidig som man forbeholdt seg retten til vurdere ytterligere hevingsoperasjoner så fremt fremtidige søk skulle avdekke behov for dette. Justisdepartementet samtykket og engasjerte Seløy Undervannsservice A/S til å forestå hevingsoperasjonen. Selskapet ble også engasjert til å foreta et begrenset søk i området rundt hovedmotoren med tanke på heving av ytterligere relevante vrakdeler dersom slike skulle bli lokalisert på havbunnen.
Seløy Undervannsservice A/S gjennomførte i perioden 12. – 17. august 2002 heving og ilandføring av vrakdeler fra «Utvik Senior». De innledende faser av operasjonen i perioden 12. – 13. august med søk og plotting av posisjoner ble fulgt av kommisjonen. Værforholdene tillot ikke utsetting av ROV (fjernstyrt undervannsrobot) for søk før formiddagen 13. august. Da ROV var satt ut, ble posisjoner for hovedmotor, trålvinsj og anker plottet. Stropping og heving av hovedmotor ble gjennomført 14. – 15. august. Til tross for gode værforhold, medførte bølgeforholdene at motoren under innledningen av operasjonen støtte mot havbunnen flere ganger. På grunn av bølgeforholdene og motorens tyngde fant man det ikke forsvarlig å heve motoren lenger enn opp til havoverflaten ute ved funnstedet, og det ble besluttet å frakte motoren i denne posisjonen inn til smulere farvann ved Mefjordvær. Hevingsfartøyet «Nautilus Survey» kom inn til Mefjordvær ca. kl. 02.00. Hovedmotoren brøt vannflaten og ble løftet på dekk ca. kl. 04.00, den 15. august. Den ble deretter fraktet til Senjahopen, hvor den ble midlertidig rengjort.
Om formiddagen den 15. august foretok «Nautilus Survey» en ny tur ut fra Mefjorden for å heve ytterligere vrakdeler. Grunnet bølgeforholdene lot det seg ikke gjøre å foreta ytterligere heving denne dagen. Seløy Undervannsservice A/S gjennomførte heving av enkelte andre vrakdeler den 16. august 2002. Samme dag, i etterkant av hevingen, gjennomførte Seløy Undervannsservice søk på havbunnen med undervannskamera. Søket ble foretatt i retning mot vest fra funnstedet for hovedmotor og trålvinsj, deretter mot øst forbi samme funnsted og tilbake igjen. Hovedmotoren og de øvrige hevede vrakdelene ble ilandført i Harstad 17. august og oppbevart på Kaarbøverkstedet. 7
Forsvaret har bistått kommisjonen ved å stille spesialfartøyet KNM «Tyr» til disposisjon for søk i området. Søk med ROV ble foretatt i periodene 8. – 9. oktober 2002, 7. – 12. september 2003 og 13. – 18. november 2003, se figur 6.2 og 6.3.
6.5 Oppsummering – søk etter vrakdeler
Det er søkt i det aktuelle forlisområdet både med sonar, ekkolodd og undervannskamera. De vrakdeler som er lokalisert på havbunnen har vært konsentrert på et relativt begrenset område. Det foreligger ikke opplysninger som skulle tilsi at det i området befinner seg større gjenstander fra «Utvik Senior» eller andre større fremmedlegemer på havbunnen, som skulle gi grunn til ytterligere undersøkelser.
Fotnoter
Rapport fra Berg lensmannskontor av 8. mars 1978, se vedlegg 6.13.
Det vises til kommisjonsrapport av 19. januar 1979, s. 7.
Protokoll av 14. april 1978 fra møte i (den tidligere) undersøkelseskommisjonen, se vedlegg 5.8.
Rapport av 11. januar 1979: ”Besiktigelse av vrakrester funnet i området Bøgrunnen 3,1 n.mil av Kjølva lykt”, se vedlegg 5.10; Rapport fra Berg lensmannskontor av 6. desember 1978, se vedlegg 5.12; Rapport fra M/S ”Nordfangst” angående søking med undervannskamera etter M/S ”Utvik Senior” av 20. desember 1978, se vedlegg 5.13.
Rapport av 21. august 1979 fra søket etter ”Utvik Senior” som ble foretatt i tidsrommet 7. – 17. august 1979, utarbeidet av Ole I. Hay, se vedlegg 8.6.
For nærmere om de søk som ble foretatt av NRK Brennpunkt vises det til boken ”Forlis. Barentshavets uløste gåter” (2002) av Alf R. Jacobsen.
Rapport fra Seløy Undervannsservice A/S: ””Utvik Senior” – heving og ilandføring av vrakdeler”, av 17. august 2002, se vedlegg 2.1.
For nærmere om søkene vises det til rapport fra kommisjons søk på havbunnen med KNM ”Tyr”, se vedlegg 2.3.