NOU 2009: 02

Kapital- og organisasjonsformer i sparebanksektoren mv.— Utredning nr. 22 fra Banklovkommisjonen

Til innholdsfortegnelse

1 Utdrag av lov om sparebanker av 24. mai 1961 nr. 1

§§ 1 – 6, 8, 28 og 47 – 48

Første kapitel. Lovens rekkevidde.

§ 1. Denne lov gjelder alle foretak som har til formål å fremme sparing ved å ta imot innskudd fra en ubestemt krets av innskytere og å forvalte de midler foretaket rår over, uten at stifterne eller andre har rett til utbytte av virksomheten utover eventuell forrentning av grunnfondsbevis, jfr. § 2 annet ledd.

Loven gjelder likevel ikke foretak som er opprettet i medhold av særskilt lov.

Foretak som kommer inn under denne lov har, dersom ikke annet er bestemt ved særskilt lov, enerett og plikt til å bruke ordet « sparebank » eller liknende sammensetninger med ordet spare i sitt navn (foretaksnavn). Sparebank som er omdannet etter bestemmelsene i lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner kapittel 2 avsnitt III, kan fortsette å benytte ordet « sparebank » og ordet « spare » i sitt foretaksnavn. Dette gjelder likevel ikke dersom stiftelsen som er opprettet ved omdanningen, faller inn under § 2-24 sjette ledd i den nevnte loven. Heller ikke kan andre bruke ord som nevnt ved omtale av sin virksomhet.

Aksjeloven gjelder ikke for foretak som kommer inn under denne lov, med mindre noe annet er bestemt.

Annet kapitel. Stiftelse av sparebanker. Ansvarlig kapital.

§ 2. En sparebank kan stiftes av minst 20 personer, eller av en eller flere kommuner. Banken kan ikke stiftes med grunnfond på mindre enn et beløp i norske kroner som svarer til 5 millioner euro. Kongen kan i særlige tilfelle samtykke i at grunnfondet settes til et mindre beløp, men ikke mindre enn et beløp i norske kroner som svarer til 1 million euro. Banken skal til enhver tid ha en ansvarlig kapital som minst svarer til det beløp som ble krevet da tillatelse til å drive virksomhet ble gitt. Sparebankens grunnfond kan økes ved nye tilskudd etter samtykke fra Kongen, og forrentes og betales tilbake i samsvar med bestemmelser i vedtektene.

En sparebank kan dessuten utstede omsettelige grunnfondsbevis med representasjonsrett i forstanderskapet, jfr. § 8 annet ledd siste punktum. Årlig rente av slike grunnfondsbevis etter vedtak av forstanderskapet, kan bare utdeles fra årsoverskuddet i henhold til det fastsatte resultatregnskap for siste regnskapsår. Renten kan ikke settes høyere enn det som er forenlig med forsiktig og god forretningsskikk under tilbørlig hensyn til tap som måtte være inntruffet etter regnskapsårets avslutning, eller som må forutsettes å ville inntreffe. Kongen kan bestemme at visse regler i aksjeloven får anvendelse for grunnfondsbevis. Vedtak om tilbakebetaling av grunnfondsbevis utstedt etter dette ledd er ikke gyldig uten etter tillatelse av Kongen. Kongen kan fastsette nærmere regler om begrensninger i adgang til å eie grunnfondsbevis, herunder også begrensninger i utlendingers adgang til å eie grunnfondsbevis.

Med samtykke av Kongen kan en sparebank ta opp lån i form av ansvarlig lånekapital. Slike fordringer skal stå tilbake for andre fordringer på sparebanken, med unntak av krav på tilbakebetaling og forrentning av grunnfondstilskudd.

Bankens egenkapital og ansvarlig lånekapital utgjør tilsammen bankens ansvarlige kapital.

Når sparebanken stiftes av fysiske personer, skal det på stiftelsesmøtet legges fram liste over stifterne og bevis for at det i første ledd nevnte beløp for grunnfondet er sikret.

Stifterne skal vedta vedtekter for sparebanken og velge det første forstanderskapet.

§ 3. En sparebank kan ikke drive bankvirksomhet uten tillatelse av Kongen og kan ikke begynne virksomheten før vedtektene er godkjent av Kongen. En sparebank skal ha forretningskontor og hovedkontor i Norge.

Søknad om tillatelse til å drive bankvirksomhet skal inneholde de opplysninger som må anses å være av betydning for behandling av søknaden. Konsesjonssøker skal vedlegge vedtekter eller vedtektsutkast og en driftsplan for foretakets tre første driftsår. Driftsplanen skal som hovedregel inneholde:

  1. opplysninger om foretakets selskapsstruktur etter etableringen,

  2. en oversikt over driftsopplegg og rutiner for de forretninger og tjenester som foretaket vil tilby,

  3. opplysninger om foretakets kapitalforhold,

  4. budsjetter for etablerings- og administrasjonskostnader,

  5. budsjetter med resultatregnskap, balanseregnskap og finansieringsanalyse for hvert av de tre første driftsår, og

  6. prognose for finansiell stilling i hvert av de tre første år.

Tillatelse skal nektes dersom vilkårene etter denne lov ikke er oppfylt eller dersom styremedlemmene, administrerende direktør eller annen person som faktisk leder virksomheten:

  1. ikke kan antas å ha den nødvendige erfaring til å utøve stillingen eller vervet,

  2. er dømt for et straffbart forhold, og det utviste forhold gir grunn til å anta at vedkommende ikke vil kunne ivareta stillingen eller vervet på forsvarlig måte, eller

  3. i stilling eller ved utøvelsen av andre verv har utvist en slik atferd at det er grunn til å anta at vedkommende ikke vil kunne ivareta stillingen eller vervet på forsvarlig måte.

Kongen kan gi kredittinstitusjon med hovedsete i stat som ikke omfattes av Det europeiske økonomiske samarbeidsområde og som kan likestilles med sparebank, tillatelse til gjennom filial å drive bankvirksomhet i Norge, herunder ta imot innskudd fra en ubegrenset krets av innskytere og bruke ordet «bank», «sparebank» eller lignende i sitt navn eller ved omtale av sin virksomhet i Norge. Tillatelse kan kun gis kredittinstitusjon som har tillatelse i sitt hjemland til å drive tilsvarende virksomhet og som er underlagt betryggende tilsyn der.

For filial av kredittinstitusjon med tillatelse etter fjerde ledd gjelder denne lovs bestemmelser med unntak av kapittel 2, 3, 7, 8 og § 25. §§ 18 til og med 21 får likevel anvendelse. Kongen kan fastsette nærmere regler for slike filialers virksomhet i Norge.

Før kredittinstitusjonen starter sin virksomhet i Norge gjennom filial, skal det være etablert et tilfredsstillende samarbeid om tilsyn mellom tilsynsmyndighetene i kredittinstitusjonens hjemland og Kredittilsynet.

Avgjørelse av søknad om tillatelse etter første og fjerde ledd skal meddeles søkeren innen seks måneder etter at søknaden er mottatt. Dersom søknaden ikke inneholder de opplysninger som er nødvendige for å avgjøre om tillatelse skal gis, regnes fristen fra det tidspunkt slike opplysninger ble mottatt.

Kredittilsynet kan helt eller delvis tilbakekalle tillatelse gitt i medhold av første og fjerde ledd hvis den tillatte virksomhet ikke er begynt innen ett år fra den dag tillatelsen ble gitt.

§ 4. En sparebanks vedtekter skal ha bestemmelser om:

  1. sparebankens navn (foretaksnavn),

  2. den kommune der sparebanken har sitt sete,

  3. grunnfondets størrelse og i tilfelle forrentning og tilbakebetaling av det,

  4. kommune der sparebanken har en eller flere avdelinger, jfr. § 17,

  5. den eller de avdelinger som har lokalt forstanderskap, jfr. § 17 a, og den eller de avdelinger som har lokal kontrollkomité, jfr. § 17 b,

  6. sammensetning og valg av forstanderskap, kontrollkomité og styre og i tilfelle sammensetning og valg av lokale forstanderskap, kontrollkomiteer og styrer og av en eller flere valgkomiteer,

  7. sparebankens virksomhet, og hvordan overskuddet kan brukes,

  8. innsetting og uttak av innskudd og fastsetting av innskudds- og utlånsrenter,

  9. regnskapsføring, revisjon, årsregnskap og årsberetning,

  10. oppbevaring av og tilsyn med de verdier sparebanken har ansvaret for,

  11. hvem som kan binde banken ved sin underskrift,

  12. aldersgrense for bankens tjenestemenn.

5. Endring av en sparebanks vedtekter kan vedtas av forstanderskapet når forslag om det er satt fram i et tidligere møte. Vedtaket er gyldig når minst to tredjedeler av dem som er til stede, og minst halvdelen av alle forstandere stemmer for det. Vedtaket kan ikke settes i verk før det er godkjent av Kongen.

§ 6. Når sparebankens vedtekter er godkjent, skal styret melde banken til registrering i Foretaksregisteret. Med meldingen skal følge bekreftelse fra styret om at sparebankens grunnfond er fullt innbetalt.

...

Tredje kapittel. Sparebankenes organer.

§ 8. Forstanderskapet skal ha så mange medlemmer som vedtektene bestemmer med minst fjerdeparten så mange varamedlemmer.

Forstanderskapet sammensettes, og medlemmene velges, etter nærmere bestemmelser i vedtektene. Minst tre fjerdedeler av medlemmene skal være personer som ikke er ansatt i sparebanken. Det skal legges vekt på at de valgte medlemmer til sammen avspeiler sparebankens kundestruktur og andre interessegrupper samt samfunnsfunksjonen. I sparebank som har utstedt omsettelige grunnfondsbevis, jf. § 2 annet ledd velges minst en femdel og ikke mer enn to femdeler av forstanderskapets medlemmer og varamedlemmer av eierne av grunnfondsbevisene etter nærmere bestemmelser i vedtektene.

I sparebankens vedtekter kan det bestemmes at de medlemmene som innskyterne (kommunestyrene, fylkestinget) skal velge, helt eller delvis skal velges av de(t) lokale forstanderskap.

Kongen kan gi nærmere forskrifter om valgene. I særlige tilfelle kan Kongen gjøre unntak fra bestemmelsene i annet ledd. I sparebank som er dannet ved sammenslutning av sparebankeid forretningsbank og sparebank, kan Kongen tillate at inntil to femdeler av forstanderskapets medlemmer og varamedlemmer velges av sparebanker som eier grunnfondsbevis.

Medlemmene av forstanderskapet velges for 4 år. Varamedlemmer som velges av innskyterne velges for 1 år. Varamedlemmer som velges av de ansatte velges for 2 år. Varamedlemmer som velges av kommunestyret (kommunestyrene, fylkestinget) og av grunnfondsbeviseierne velges for 4 år. Funksjonstiden for medlemmene av forstanderskapet løper ut når årsregnskapet for foregående kalenderår er fastsatt og nye medlemmer er valgt.

Til medlemmer og varamedlemmer kan bare velges myndige personer.

Til medlemmer og varamedlemmer kan ikke velges:

  1. styremedlemmer og revisorer i sparebanken,

  2. personer hvis bo er under konkursbehandling, akkordforhandling eller privat administrasjon,

  3. sparebankens tjenestemenn, med mindre valget skjer etter reglene i § 8 c.

Et medlem av forstanderskapet hvis tjenestetid er ute, går ikke ut av forstanderskapet før nytt medlem er valgt i hans sted.

...

§ 28. Overskudd av en sparebanks virksomhet etter fradrag av renter av eventuelle grunnfondsbevis i henhold til § 2 annet ledd skal legges til sparebankens fond. Inntil 25 prosent av gjenværende overskudd kan likevel brukes til allmennyttige formål. Kredittilsynet kan dispensere fra bestemmelsen i dette ledd.

Det som etter forrige ledd kan brukes til almennyttige formål, kan helt eller delvis settes av til et gavefond med samme formål.

Åttende kapittel. Sammenslutninger eller avvikling.

§ 47. Vedtak om at en sparebank skal avvikle sin virksomhet, eller at den skal sluttes sammen med eller overdras til en annen bank eller flyttes, skal gjøres etter de regler som er fastsatt i § 5. Før et slikt vedtak blir godkjent, skal kommunestyret (kommunestyrene) ha hatt anledning til å uttale seg. Vedtaket skal meldes til Foretaksregisteret og kunngjøres i Brønnøysundregistrenes elektroniske kunngjøringspublikasjon og to ganger i de aviser som er vanlig lest i distriktet.

Før vedtak som nevnt i første ledd kan godkjennes, skal banken godtgjøre at følgende er gjennomført til beskyttelse av bankens innskytere:

  1. Banken skal gi innskyterne skriftlig informasjon om vedtaket og om hva vedtaket innebærer for innskyternes rettigheter og sikkerhet.

  2. Dersom vedtaket innebærer endringer av betydning for innskyternes rettigheter eller for sikkerheten for innskyternes krav, har innskyterne rett til å si opp kontoen uten kostnader. Banken skal gi innskyterne skriftlig varsel om denne retten, samt fastsette en rimelig frist for når oppsigelsen må være foretatt.

Vedtak som nevnt i første ledd skal meldes til Foretaksregisteret og kunngjøres i Brønnøysundregistrenes elektroniske kunngjøringspublikasjon og to ganger i de aviser som er vanlig lest i distriktet.

Sammenslutning med eller overdragelse til annen bank kan ikke foretas uten at alle kjente skyldnader er sikret, og kan ikke gjennomføres før tre måneder etter kunngjøringen i Brønnøysundregistrenes elektroniske kunngjøringspublikasjon.

Når en sparebank avvikler sin virksomhet, skal Kredittilsynet oppnevne et avviklingsstyre og kan fastsette nærmere regler for avviklingen. Etter at alle sparebankenes skyldnader er dekket, skal det overskytende gå til fremme av sparebankvirksomhet i vedkommende kommune (kommuner) etter vedtak av forstanderskapet og godkjenning av Kongen.

Dersom en sparebank sluttes sammen med eller overdras til en forretningsbank, skal departementet oppnevne en nemnd på tre medlemmer til å fastsette overtakelsesbeløpet. Hele dette beløp skal gå til formål som bestemt i forrige ledd. Utgiftene ved skjønnet betales av sparebanken.

Paragrafen her gjelder ikke når sparebanker omdannes etter bestemmelsene i lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner kapittel 2 avsnitt III.

§ 48. Kongen kan ta tilbake godkjenning av en sparebanks vedtekter når han mener at det er grunn til det fordi sparebankenes styre eller andre organer ikke virker overensstemmende med bestemmelser i denne lov eller sparebankens vedtekter, eller når det ellers finnes misligheter ved sparebankenes ledelse eller virksomhet. Før det blir gjort, skal sparebankens styre ha hatt høve til å uttale seg innen en av departementet satt frist.

Når godkjenning av en sparebanks vedtekter er tatt tilbake, skal bankens virksomhet avvikles som fastsatt i § 47 femte ledd.

...

Til forsiden