11 Lovforslag
Lov om folkefinansiering av næringsvirksomhet (folkefinansieringsloven)
Kapittel 1. Gjennomføring av folkefinansieringsforordningen og supplerende bestemmelser
§ 1-1. Gjennomføring av folkefinansieringsforordningen
(1) EØS-avtalen vedlegg IX nr. … (forordning (EU) 2020/1503) om europeiske tilbydere av folkefinansieringstjenester til næringsvirksomhet og om endring av forordning (EU) 2017/1129 og direktiv (EU) 2019/1937 (folkefinansieringsforordningen) gjelder som lov med de tilpasninger som følger av vedlegg IX, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
(2) Når det i loven her vises til folkefinansieringsforordningen, menes forordningen slik den er gjennomført i første ledd.
(3) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler til utfylling av loven. Departementet kan i forskrift gjøre endringer i, herunder fastsette unntak fra, bestemmelsene gjennomført i første ledd til gjennomføring av Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.
§ 1-2. Virkeområde
Loven gjelder for virksomhet i Norge, med mindre noe annet er bestemt. Kongen avgjør i hvilken utstrekning loven skal gjøres gjeldende for Norges økonomiske sone og for Svalbard, Jan Mayen og bilandene.
§ 1-3. Krav til språk
Departementet kan i forskrift gi regler om krav til språk, herunder for nøkkelinformasjonsdokument for investeringer.
§ 1-4. Ansvar for nøkkelinformasjonsdokument for investeringer
(1) Når prosjekteier fremsetter et tilbud gjennom en folkefinansieringsplattform om investering i aksjer eller andre egenkapitalinstrumenter som prosjekteier har utstedt, er prosjekteiers styre eller tilsvarende styringsorgan ansvarlig for nøkkelinformasjonsdokumentets innhold.
(2) I andre tilfeller enn etter første ledd er prosjekteier ansvarlig for nøkkelinformasjonsdokumentets innhold.
(3) Folkefinansieringsforetak som har utarbeidet et nøkkelinformasjonsdokument for investeringer på plattformnivå ved porteføljeforvaltning av lån, er ansvarlige for nøkkelinformasjonsdokumentets innhold.
(4) Departementet kan i forskrift gi utfyllende regler om ansvar for nøkkelinformasjonsdokument.
Kapittel 2. Tilsyn
§ 2-1. Tilsyn med folkefinansiering
Tilsynet med virksomheten til folkefinansieringsforetak og med overholdelsen av bestemmelsene gitt i eller i medhold av loven her, skal føres av Finanstilsynet.
§ 2-2. Kontrollvirksomhet og opplysningsplikt
(1) Folkefinansieringsforetak og andre som har påtatt seg oppgaver knyttet til yting av folkefinansieringstjenester på foretakets vegne, plikter å gi Finanstilsynet de opplysninger Finanstilsynet krever om forhold som angår folkefinansieringsforetakets forretning og virksomhet. Det samme gjelder foretak i samme konsern. Foretaket plikter å fremvise, og når Finanstilsynet krever det utlevere til kontroll, all fysisk og elektronisk dokumentasjon som angår virksomheten.
(2) Plikten for et foretak etter første ledd gjelder tilsvarende for foretakets ansatte, styremedlemmer og andre tillitsvalgte, og for andre som regelmessig utfører ledelsesfunksjoner for foretaket.
(3) Dersom Finanstilsynet har mistanke om overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven, kan Finanstilsynet pålegge enhver å gi opplysninger. Verdipapirhandelloven § 19-3 tredje ledd gjelder tilsvarende.
(4) Dersom det inntreffer forhold som medfører risiko for at et folkefinansieringsforetak ikke vil kunne oppfylle de fastsatte krav til kapital, eller det oppstår andre forhold som kan innebære stor risiko knyttet til driften av foretaket, skal foretaket straks gi melding til Finanstilsynet om dette.
(5) Politi og påtalemyndighet skal på anmodning fra Finanstilsynet og uten hinder av lovbestemt taushetsplikt gi Finanstilsynet de opplysninger som er nødvendige for å oppfylle Norges forpliktelser om utveksling av informasjon og tilsynssamarbeid etter EØS-avtalen.
(6) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om innholdet av opplysningsplikten, herunder bestemmelser om unntak fra taushetsplikt, om hvilket format opplysningene skal gis i og om Finanstilsynets behandling av opplysningene som innhentes.
§ 2-3. Bevissikring
Dersom det er rimelig grunn til å anta at bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven er overtrådt, gjelder verdipapirhandelloven § 19-5 om bevissikring tilsvarende.
§ 2-4. Pålegg
(1) Dersom Finanstilsynet har grunn til å anta at noen handler i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven, herunder vedtak fattet med hjemmel i loven, kan Finanstilsynet pålegge vedkommende å rette forholdet. Det samme gjelder dersom Finanstilsynet underrettes av tilsynsmyndigheten i en annen EØS-stat om at et norsk folkefinansieringsforetak har overtrådt regler som gjelder for foretakets virksomhet i vedkommende stat. Pålegget om retting kan omfatte ethvert tiltak som er nødvendig for å bringe overtredelsen til opphør, herunder å stanse virksomhet eller korrigere falske eller villedende opplysninger.
(2) Pålegg om retting kan også gis dersom folkefinansieringsforetak opptrer i strid med interne retningslinjer og instrukser som angitt i folkefinansieringsforordningen kapittel II, eller opptrer i strid med egne regler og forretningsvilkår. Tilsvarende gjelder dersom foretakets ledelse eller styre ikke oppfyller kravene som er angitt i folkefinansieringsforordningen artikkel 12 nr. 3.
(3) Finanstilsynet kan ved pålegg forby folkefinansieringsforetak å drive virksomhet som angitt i folkefinansieringsforordningen artikkel 12 nr. 13, når virksomheten kan påføre foretaket eller dets kunder uforsvarlig stor risiko. Finanstilsynet kan også gi pålegg om at slik virksomhet bare kan finne sted på bestemte vilkår.
(4) Dersom en eier med eierandel som representerer mer enn 20 prosent av aksjekapitalen eller stemmerettighetene i et folkefinansieringsforetak, ikke oppfyller kravene som er angitt i folkefinansieringsforordningen artikkel 12 nr. 3 bokstav a, kan Finanstilsynet gi pålegg om at stemmerettighetene ikke skal utøves, eller at aksjene skal avhendes etter fremgangsmåten i verdipapirhandelloven § 13-4.
(5) Finanstilsynet kan gi pålegg om å oppfylle opplysningsplikten etter § 2-2.
(6) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om pålegg.
§ 2-5. Midlertidige forbud
(1) Dersom det er grunn til å tro at bestemmelser som er gitt i eller i medhold av denne loven er overtrådt, kan Finanstilsynet nedlegge forbud mot et tilbud om folkefinansiering, mot markedsføring av et tilbud om folkefinansiering og mot å yte folkefinansieringstjenester i inntil ti sammenhengende arbeidsdager.
(2) Dersom Finanstilsynet konstaterer at et folkefinansieringsforetaks situasjon innebærer at tilbudet om folkefinansieringstjenester vil kunne skade investorenes interesser, kan Finanstilsynet nedlegge midlertidig forbud mot at et folkefinansieringsforetak yter folkefinansieringstjenester.
(3) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om midlertidige forbud.
§ 2-6. Offentliggjøring av opplysninger
(1) For å sikre investorbeskyttelsen eller et velfungerende marked, kan Finanstilsynet offentliggjøre, eller kreve at folkefinansieringsforetaket eller andre som har påtatt seg oppgaver på folkefinansieringsforetakets vegne offentliggjør, alle vesentlige opplysninger som kan påvirke vurderingen av et tilbud om folkefinansiering.
(2) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om offentliggjøring av opplysninger.
§ 2-7. Overdragelse av kontrakter
(1) Dersom et folkefinansieringsforetak får tilbakekalt sin tillatelse til å yte folkefinansieringstjenester i medhold av regelen angitt i folkefinansieringsforordningen artikkel 17 nr. 1 bokstav c, kan Finanstilsynet pålegge foretaket å overdra eksisterende kontrakter til et annet folkefinansieringsforetak med konsesjon fra Finanstilsynet, forutsatt at kundene og det mottakende folkefinansieringsfortaket samtykker til overføringen.
(2) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om overføring av kontrakter.
§ 2-8. Forbud mot å ha ledelsesfunksjon
(1) Dersom styremedlemmer, andre tillitsvalgte eller ansatte i et folkefinansieringsforetak, eller i et foretak som utfører oppgaver for folkefinansieringsforetaket, har overtrådt eller medvirket til overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven, kan Finanstilsynet fatte vedtak om at vedkommende ikke kan ha ledelsesfunksjon hvis overtredelsen eller medvirkningen til denne, medfører at vedkommende må anses uskikket til å ha ledelsesfunksjon i et foretak som må ha tillatelse til å drive virksomhet etter loven.
(2) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om forbud mot å ha ledelsesfunksjon.
§ 2-9. Tvangsmulkt
(1) Ved pålegg etter loven her kan Finanstilsynet fastsette en tvangsmulkt som løper for hver dag som går etter utløpet av fristen som er satt for oppfyllelse av pålegget, inntil pålegget er oppfylt.
(2) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om tvangsmulkt, herunder om mulktens størrelse og varighet, frafall av påløpt tvangsmulkt, om den skal være tvangsgrunnlag for utlegg og andre regler om inndriving.
§ 2-10. Administrativ inndragning
(1) Finanstilsynet kan helt eller delvis inndra vinning som er oppnådd ved overtredelse av folkefinansieringsforordningen, jf. § 1-1, artikkel 3 nr. 1 jf. artikkel 12, artikkel 3 nr. 2, artikkel 3 nr. 3, artikkel 8, artiklene 19 til 27 og forskrifter gitt til utfylling av disse bestemmelsene.
(2) Verdipapirhandelloven § 19-11 annet til tiende ledd gjelder tilsvarende.
(3) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om administrativ inndragning.
Kapittel 3. Administrative sanksjoner og straff
§ 3-1. Overtredelsesgebyr
(1) Finanstilsynet kan ilegge overtredelsesgebyr ved overtredelse av regler som angitt i folkefinansieringsforordningen, jf. § 1-1 første ledd, og forskrifter gitt til utfylling av forordningen. Overtredelsesgebyr kan også ilegges den som ikke etterkommer Finanstilsynets pålegg etter §§ 2-4 og 2-5 i loven her.
(2) For fysiske personer kan det fastsettes et overtredelsesgebyr på inntil 6 millioner kroner.
(3) For foretak kan det fastsettes overtredelsesgebyr på inntil 6 millioner kroner, eller opptil 5 prosent av den samlede årsomsetningen etter siste godkjente årsregnskap. For et morselskap eller et datterselskap av et morselskap som skal utarbeide konsernregnskap etter direktiv 2013/34/EU, skal den samlede omsetningen være den totale årsomsetningen, eller tilsvarende inntekt etter relevante regnskapsdirektiver, etter siste tilgjengelige konsoliderte årsregnskap godkjent av ledelsen i det overordnede morforetaket.
(4) Overtredelsesgebyret kan fastsettes til inntil to ganger oppnådd fortjeneste eller unngått tap som følge av overtredelsen, dersom dette gir høyere gebyr enn utmålingen etter annet og tredje ledd.
(5) Medvirkning til overtredelse av bestemmelsene som nevnt i første ledd kan sanksjoneres på samme måte.
(6) Verdipapirhandelloven § 21-14 om momenter ved ileggelse av administrativ sanksjon gjelder tilsvarende.
(7) Departementet kan i forskrift gi utfyllende regler til bestemmelsen her.
§ 3-2. Vilkår for å ilegge overtredelsesgebyr
(1) Fysiske personer kan bare ilegges overtredelsesgebyr etter § 3-1 for forsettlige eller uaktsomme overtredelser.
(2) Forvaltningsloven § 46 første ledd gjelder for foretak.
(3) Departementet kan i forskrift gi regler om kvalifisert skyldkrav som vilkår for å ilegge overtredelsesgebyr.
§ 3-3. Foreldelse mv.
(1) Adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr foreldes fem år etter at overtredelsen er opphørt. Fristen avbrytes ved at Finanstilsynet gir forhåndsvarsel eller fatter vedtak om overtredelsesgebyr.
(2) Departementet kan i forskrift gi regler om renter ved forsinket betaling av overtredelsesgebyr og nærmere regler om foreldelse.
§ 3-4. Straff
(1) Med bøter eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer regler som angitt i folkefinansieringsforordningen, jf. § 1-1, artikkel 3 nr. 1 til nr. 3.
(2) Med bøter eller fengsel inntil 1 år straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer regler som angitt i folkefinansieringsforordningen, jf. § 1-1, artikkel 4 nr. 4 bokstav g, artikkel 6 nr. 3, artikkel 10 nr. 2, 3 og 5 og den som unnlater å etterkomme pålegg eller krav etter §§ 2-4 og 2-5.
(3) Første og annet ledd gjelder tilsvarende for utfyllende forskrifter til de enkelte bestemmelsene.
Kapittel 4. Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser. Endringer i andre lover
§ 4-1. Ikrafttredelse
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.
§ 4-2. Overgangsregler
Departementet kan gi overgangsregler.
§ 4-3. Endringer i andre lover
(1) Fra den tid loven trer i kraft gjøres følgende endringer i andre lover:
1. I lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet med finansforetak mv. gjøres følgende endringer:
Ny § 1 nr. 19 skal lyde:
19. Folkefinansieringsforetak,
Nr. 19 til nr. 22 blir nye nr. 20 til nr. 23
2. I lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel gjøres følgende endringer:
§ 7-1 første ledd skal lyde:
(1) EØS-avtalen vedlegg IX forordning (EU) 2017/1129 (om prospekter ved offentlige tilbud og notering på regulert marked (prospektforordningen)) som endret ved forordning (EU) nr. 2020/1503 gjelder som lov med de tilpasninger som følger av vedlegg IX, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig
§ 9-3 første ledd nr. 9 og nytt nr. 10 skal lyde:
9. forvaltere av alternative investeringsfond,
10. folkefinansieringsforetak .
3. I lov 10. april 2015 nr. 17 om finansforetak og finanskonsern gjøres følgende endringer:
§ 2-1 første ledd skal lyde:
(1) Finansieringsvirksomhet kan bare drives av banker, kredittforetak og finansieringsforetak som etter denne loven har tillatelse til å drive slik virksomhet her i riket, med mindre annet følger av lovgivningen om verdipapirforetak, forsikringsformidlingsforetak, forvaltningsselskap for verdipapirfond eller alternative investeringsfond, eiendomsmeglerforetak og folkefinansieringsforetak. Finansieringsvirksomhet kan også drives av utenlandske kredittinstitusjoner som etter denne loven har adgang til å drive slik virksomhet her i riket.
§ 2-1 tredje ledd bokstav f og ny bokstav g skal lyde:
f) finansiering som bare ytes i enkeltstående tilfeller,
g) å yte kreditt til næringsvirksomhet via en folkefinansieringsplattform drevet av et folkefinansieringsforetak, med mindre den som yter kreditten er et finansforetak.
§ 2-18 nytt tredje ledd skal lyde:
(3) Paragrafen her gjelder ikke for folkefinansieringsforetak.
4. I lov 18. desember 2020 nr. 146 om finansavtaler gjøres følgende endringer:
§ 3-1 sjette ledd skal lyde:
(6) Annet til femte ledd gjelder ikke for tjenester som er omfattet av verdipapirhandelloven eller folkefinansieringsloven.
§ 3-22 annet ledd skal lyde:
(2) Opplysningsplikten etter §§ 3-24 til 3-29 gjelder for alle avtaler om finansielle tjenester som inngås ved fjernsalg, og for avtaler etter kapittel 4, 5 og 6 uansett salgsform. Opplysningsplikten etter §§ 3-24 til 3-29 gjelder uansett salgsform også for følgende avtaler:
a) avtaler om finansoppdrag som ikke er omfattet av verdipapirhandelloven eller folkefinansieringsloven.
b) avtaler som inngås med en forbruker om leiefinansiering som nevnt i § 5-23 annet ledd når avtalen varer mer enn 30 dager regnet fra utløpet av leveringsmåneden for leieobjektet
c) avtaler om finansiell garanti e.l. til fordel for en forbruker
Overskriften til § 3-56 skal lyde:
Forholdet til verdipapirhandelloven mv. Definisjoner
§ 3-56 første ledd skal lyde:
(1) §§ 3-57 og 3-58 gjelder ikke for tjenester som er omfattet av verdipapirhandelloven eller folkefinansieringsloven.