13 Opphevelse av ordningen med personlige stedfortredere for Oljeskattenemnda
13.1 Innledning
Selskaper som driver utvinning, behandling og rørledningstransport av petroleum lignes i første instans av en særskilt ligningsnemnd, Oljeskattenemnda, jf. lov om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster m.v. 13. juni 1975 nr. 35 (petroleumsskatteloven) § 6 nr. 1 bokstav a. Nemnda skal etter petroleumsskatteloven § 6 nr. 1 bokstav b ha fem medlemmer med personlige stedfortredere, herav en formann med stedfortreder som begge må fylle kravene etter domstolloven § 54 til å være tingrettsdommer. Oljeskattenemndas medlemmer oppnevnes av Kongen.
Etter departementets oppfatning fungerer ikke gjeldende ordning med personligestedfortredere (varamedlemmer) tilfredsstillende. Det foreslås i stedet en ordning der den enkelte stedfortreder kan kalles inn uavhengig av hvilket av de faste medlemmene som er fraværende. Videre foreslås det at nestleder for nemnda velges blant nemndas faste medlemmer.
13.2 Gjeldende rett
I den første tiden med petroleumsvirksomhet i Norge ble selskapene lignet ved ligningskontoret i selskapets hjemkommune. En ble imidlertid tidlig klar over at ligningen av større oljeselskaper krever særlig grundig og enhetlig behandling. Ved lov 13. juni 1980 nr. 29 ble det inntatt egne regler i petroleumsskatteloven om ligningsbehandlingen av skattepliktige med inntekt fra utvinning og rørledningstransport av petroleum (særskattepliktige selskap). For å styrke og effektivisere ligningsarbeidet ble det opprettet et sentralt kontor - Oljeskattekontoret - som skulle tilrettelegge og forberede den årlige ligningen for en særskilt ligningsnemnd, Oljeskattenemnda. Klagenemnda for petroleumsskatt (opprettet ved innføringen av petroleumsskatteloven i 1975) ble gjort til klageinstans for vedtak truffet av Oljeskattenemnda.
Oljeskattenemnda har siden opprettelsen i 1980 bestått av fem medlemmer med personlige stedfortredere, hvorav en formann med personlig stedfortreder som begge må fylle kravene etter domstolloven § 54 til å være tingrettsdommer (den gang herreds- og byrettsdommer), jf. petroleumsskatteloven § 6 nr. 1 bokstav b. I 1980 hadde Klagenemnda for petroleumsskatt tilsvarende sammensetning.
I Ot.prp. nr. 60 (1987-1988) fremmet departementet ulike forslag til tiltak for å redusere behandlingstiden og restansene for klager over ligningsavgjørelser etter petroleumsskatteloven. Endringene innebar blant annet at antallet medlemmer i Klagenemnda for petroleumsskatt økte fra fem til syv. Samtidig ble ordningen med varamedlemmer i Klagenemnda opphevet. Det ble begrunnet med at erfaring hadde vist at nemnda ikke hadde hatt noen praktisk nytte av ordningen med varamedlemmer, jf. Ot.prp. nr. 60 (1987-1988) punkt 4.6.
13.3 Bakgrunnen for lovforslaget
Senere års erfaring har vist at ordningen med personlige stedfortredere i Oljeskattenemnda ikke fungerer tilfredsstillende. Sekretariatet for Oljeskattenemnda, dvs. Oljeskattekontoret, foretar sjelden innkalling av det fraværende medlemmets personlige stedfortreder. Materialet som legges frem for Oljeskattenemnda for behandling på nemndas møter er omfattende, og enkelte prinsipielle spørsmål behandles over flere møter. Det kan derfor ikke forventes at en stedfortreder ved et tilfeldig fravær kan bidra til en riktig avgjørelse av sakene som er oppe til behandling. Ved at de oppnevnte stedfortredere ikke vinner noen erfaring på fagområdet, innebærer et slikt verv heller ikke at stedfortrederne skaffer seg kvalifikasjoner med sikte på eventuelt senere fast medlemskap i nemnda når det faste medlemmet går ut.
I Oljeskattenemnda er det videre fast praksis at formannens stedfortreder deltar i nemndas møter, men uten å avgi stemme. Vedkommende møter like godt forberedt som nemndas øvrige medlemmer, og deltar aktivt i diskusjonene. I ytterst få tilfeller har det imidlertid vært behov for at stedfortrederen fungerer som formann. Departementet anser det som uheldig at den kunnskap og kompetanse som formannens stedfortreder oppnår gjennom sin deltakelse, ikke utnyttes i nemndas avgjørelser.
13.4 Departementets vurderinger og forslag
Arbeidet med ligning av særskattepliktige selskaper stiller særlige krav til kunnskap av juridisk og økonomisk art. Departementet har av den grunn oppnevnt medlemmer med ulik profesjonsmessig bakgrunn til Oljeskattenemnda. Videre har departementet oppnevnt personlige stedfortredere med samme profesjonsmessige bakgrunn som det faste medlemmet, slik at sammensetningen alltid er balansert.
Når ordningen med personlige stedfortredere blir praktisert slik at de personlige stedfortrederne ikke blir innkalt, kan imidlertid ikke dette hensynet tillegges særlig vekt. Departementet antar at det gir en bedre løsning om den enkelte stedfortreder kan kalles inn uavhengig av hvilket av de faste medlemmene som er fraværende. På den måten vil (første)varamedlem, som kalles inn uavhengig av hvilket av de faste medlemmene som er fraværende, opparbeide seg erfaring innenfor petroleumsbeskatningen. Etter departementets syn er det ikke nødvendig å gi nærmere regler i loven om innkalling (numerisk rekkefølge e.l.), men det foreslås at sekretariatet (Oljeskattekontoret) får vurdere praktiseringen på dette punkt.
Videre er det etter departementets oppfatning mest nærliggende å innføre en regel om at et av de faste medlemmene i nemnda er nestleder. Det vil gi samme løsning som gjelder etter ligningsloven § 2-4 nr. 2 annet punktum for de øvrige ligningsnemndene og for Klagenemnda for petroleumsskatt etter petroleumsskatteloven § 6 nr. 1 bokstav d.
For den øvrige ligningsforvaltningen - inkludert Sentralskattekontoret for utenlandssaker og Sentralskattekontoret for storbedrifter - følger det av ligningsloven § 2-8 at det skal oppnevnes like mange varamedlemmer som medlemmer til ligningsnemnd og overligningsnemnd. Departementet foreslår på denne bakgrunn at dagens ordning med fem stedfortredere i Oljeskattenemnda videreføres.
Departementet foreslår videre enkelte lovtekniske endringer. Det foreslås for det første at uttrykket stedfortreder erstattes med varamedlem, jf. begrepsbruken i ligningsloven § 2-8. For det andre foreslås at formann erstattes med leder. Terminologien blir da kjønnsnøytral, og tilsvarende som for Klagenemnda for petroleumsskatt.
13.5 Ikrafttredelse
Departementet foreslår at ovennevnte endringer gis virkning fra og med 1. januar 2003.