19 Endring i andre lover og iverksetting
19.1 Endring i andre lover
Den nye politiregisterloven vil nødvendiggjøre flere endringer i andre lover.
Strafferegistreringsloven 11. juni 1971 nr. 52 vil bli opphevet i sin helhet. Ved at taushetspliktsbestemmelsene for politiet og påtalemyndigheten samles i politiregisterloven, må politiloven § 24 endres og straffeprosessloven §§ 61a til 61e oppheves. Likeledes må lover, som henviser til de nevnte lovene eller bestemmelsene endres.
Videre vil kapittelet om vandelskontroll medføre flere endringer i andre lover. Siden det nå er forutsatt at alle hjemler for utstedelse av politiattest skal være hjemlet i lov, må de hjemlene som i dag er nedfelt i strafferegistreringsforskriften flyttes til særlovgivningen i den grad angjeldende område reguleres av en særlov. For de områdene som ikke reguleres av en egen lov, må hjemlene overføres til forskriften til politiregisterloven. Utover dette vil bestemmelsen om barneomsorgsattester, jf. lovforslaget til § 39 kunne medføre endringer i de lovene som hjemler utstedelse av politiattest for personer som har ansvar for barn.
Departementet tar sikte på å ta kontakt med de respektive fagdepartementene for å koordinere nødvendige endringer som følge av de nye reglene om vandelskontroll.
Utover dette kan det tenkes at arbeidet med forskriften vil avdekke behov for endringer i andre lover eller forskrifter, jf. for eksempel lovforslaget til §§ 30 og 31, hvoretter utlevering av opplysninger til private og offentlige organer i deres interesse i fremtiden skal være forankret i forskriften til politiregisterloven.
Departementet finner det på denne bakgrunn mest hensiktsmessig at endringer i andre lover samles i en proposisjon, som vil bli fremmet i forbindelse med iverksettingen av den nye loven. I denne proposisjonen vil man også ta stilling til utvalgets endringsforslag til straffeprosessloven §§ 28 og 242, og som ikke er en direkte følge av politiregisterloven, se utvalgets forslag på side 396 i utredningen.
Endelig vil man da ha oversikt over om det er behov for overgangsregler. Dette kan være særlig aktuelt med henblikk på lovforslaget til § 17 om kravet til sporbarhet. Gjennomføring av sporbarhet krever en betydelig modernisering av dagens systemer, og det er ikke gitt at denne prosessen er sluttført når politiregisterloven skal tre i kraft, jf. også nærmere om dette i kapittel 20.
19.2 Iverksetting
Som omtalt i kapittel 18 er politiregisterloven utformet slik at loven gir anvisning på overordnede prinsipper, mens detaljreguleringen skal finne sted i forskriften. Som følge av dette vil det bli nødvendig å utarbeide et omfattende forskriftsverk, som må undergis en bred høring. Lovens iverksetting er således avhengig av at forskriften er vedtatt.
Når det gjelder tidsperspektivet fremgår det av artikkel 29 i rammebeslutning om personvern i tredje søyle at medlemslandene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at bestemmelsene i rammebeslutningen kan gjennomføres innen den 27. november 2010. Departementet tar på denne bakgrunn sikte på at politiregisterloven trer i kraft i slutten av 2010. Som nevnt i punkt 1.1 og 20.1 er det imidlertid sannsynlig at de bestemmelsene som krever tilpasning av datasystemer vil tre i kraft senere.