5 Lovens formål
5.1 Gjeldende rett
Formålsparagrafen er i dag formulert som følger:
Utdanningsstøtteordningens formål er å
Bidra til å fjerne ulikhet og fremme likestilling slik at utdanning kan skje uavhengig av geografiske forhold, alder, kjønn og økonomiske eller sosiale situasjon,
Bidra til at utdanningen skjer under tilfredsstillende arbeidsforhold, slik at studiearbeidet kan bli effektivt,
Bidra til å sikre samfunnet tilgang på utdannet arbeidskraft.
Paragrafen inneholder tre ulike elementer som skal bidra til å sikre studentene og elevene utdanning:
Prinsippet om lik rett til utdanning er det første. I formuleringen er det nevnt flere forhold der likhetsprinsippet skal gjelde.
Prinsippet om at studiestøtten må bidra til at studentene og elevene kan gjennomføre studiene på en effektiv måte er det andre elementet.
Det tredje prinsippet er at studiestøtteordningen skal medvirke til å sikre samfunnet utdannet arbeidskraft.
5.2 Departementets høringsutkast
Det kan reises spørsmål ved om ønsket om å sikre samfunnet utdannet arbeidskraft er for snevert. Samfunnet er avhengig av en godt utdannet befolkning både på grunn av arbeidslivets behov og for å kunne drive og vedlikeholde det demokratiske samfunnssystemet. Det sistnevnte aspektet er ikke gjenspeilet i nåværende formålsparagraf.
Internasjonalisering er en viktig side ved det norske utdanningssystemet. Finansieringssystemet for norske utdanningsinstitusjoner som ble innført som oppfølging av Kvalitetsreformen i høyere utdanning, har insentiver for å stimulere til at norske studenter får deler av sin utdanning ved utenlandske læresteder. I tillegg er det et uttalt politisk mål at norske studenter skal kunne velge om de vil ta hele grader ved utenlandske læresteder. Internasjonalisering er likevel ikke foreslått som et element i formålsparagrafen, fordi det også er mange andre spesielle ferdigheter som studentene må opparbeide seg. Det er derfor ikke naturlig å ta inn internasjonal erfaring og kompetanse i formålsparagrafen.
Departementet foreslo følgende lovtekst i høringsutkastet:
§ 1 Formål
Utdanningsstøtteordningens formål er å bidra til
like muligheter til utdanning
å sikre samfunnet og arbeidslivet tilgang på kompetanse
at utdanningen gjennomføres på en effektiv og forsvarlig måte.
5.3 Høringsinstansene
Likestillingsombudet har sagt seg tilfreds med at eksemplene på diskrimineringsgrunnlag i nåværende lovs formålsparagraf fjernes, men er usikker på om det framgår tilstrekkelig tydelig hva som menes med like muligheter til utdanning.
Statens råd for funksjonshemmede, Studenttinget i Bodø og Studentenes Landsforbund ønsker å beholde nåværende formulering i formålsparagrafen om at «utdanningen skjer under tilfredsstillende arbeidsforhold, slik at studiearbeidet kan bli effektivt»
Statens råd for funksjonshemmede er usikker på om «forsvarlig» i tredje strekpunkt i utkastet til lovtekst er godt nok i forhold til funksjonshemmedes behov.
5.4 Departementets vurdering
Departementet mener at det er uhensiktsmessig å ta inn enkelte diskrimineringsgrunner i selve lovteksten uten å kunne være sikker på at oppregningen er uttømmende. Det er under merknadene til lovparagrafen nevnt de samme grunnene til diskriminering som dagens lov inneholder og samtidig uttalt at det ikke er en uttømmende beskrivelse. Etter departementets syn er like muligheter til utdanning etter denne loven uttrykk for at alle studenter og elever skal gis en økonomisk plattform for å kunne gjennomføre et studium. På tilsvarende måte har departementet i Ot.prp. nr 79 (2003-2004) Om lov om universiteter og høyskoler foreslått at lærestedene som hovedregel ikke kan kreve egenbetaling fra studenter for utdanninger som fører frem til grad eller yrkesutdanninger.
Formuleringen «effektiv og forsvarlig» er ment å fokusere dels på effektivitetshensyn som alltid er nødvendig, samtidig som forsvarlighetshensynet må sikre at alle, uansett bakgrunn, gis muligheter. Dette innebærer bl.a. at et godt arbeidsmiljø for studentene er en av forutsetningene for en effektiv gjennomføring av studiene. På tilsvarende måte er forsvarlighetsbegrepet ment å sikre at det tas tilstrekkelig hensyn til funksjonshemmede studenters behov. For at det likevel ikke skal råde tvil om at arbeidsforholdene må være tilfredsstillende vil departementet foreslå at teksten endres i samsvar med høringsinstansenes påpekning.
Det foreslås følgende lovtekst:
§ 1 Formål
Utdanningsstøtteordningens formål er å bidra til
like muligheter til utdanning
å sikre samfunnet og arbeidslivet tilgang på kompetanse
at utdanningen skjer under tilfredsstillende arbeidsforhold, slik at studiearbeidet kan bli effektivt