10 Gebyr
Etter gjeldende rett skal det betales gebyr ved etablering og drift av vaktvirksomhet, jf. vaktvirksomhetsloven § 15, jf. forskrift om vaktvirksomhet § 13 første ledd. Dagens gebyrer fremgår av forskrift om vaktvirksomhet § 13 annet ledd. Etableringsgebyret er på 20 ganger rettsgebyret. I tillegg betales et gebyr tilsvarende tre ganger rettsgebyret for hvert politidistrikt hvor virksomheten skal utøves og ved endringer i virksomheten som medfører at ny tillatelse må gis. Rettsgebyret er fastsatt i lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr (rettsgebyrloven) § 1, og utgjør nå kr. 860,-.
Det er videre et gebyr på to ganger rettsgebyret ved innsendelse av årsrapporten fra foretaket. To ganger rettsgebyret er også gebyret som må betales dersom politiet rykker ut på feilmelding.
Arbeidsgruppen foreslår ingen endring av selve etableringsgebyret, men mener at gebyret ikke lenger bør tilbakebetales hvis søknaden ikke innvilges. Videre foreslås å øke kontrollgebyret til et nivå som avspeiler de faktiske utgiftene som kontrollarbeidet medfører for politiet. Det oppgis at bransjen i dag betaler en del penger til bransjens eget godkjenningsorgan, Sikker Vakt. Dersom politiets kontroll i fremtiden blir tilfredsstillende, vil dette organet kunne avvikles ifølge arbeidsgruppen, jf. punkt 5.13.4 i rapporten. Enkelte foretak er ikke medlem av Sikker Vakt i dag, og disse vil således få økte utgifter. Arbeidsgruppen antar imidlertid at det kanskje er disse det er størst behov for å kontrollere. Når gebyret skal fastsettes bør det sees hen til foretakets størrelse, enten omsetning eller antall ansatte.
Endelig foreslår arbeidsgruppen at man vurderer størrelsen på «utrykningsgebyret», da dette kanskje kan ha en oppdragende effekt.
Arbeidsgruppen forslår at det fortsatt gis hjemmel i vaktvirksomhetsloven til at departementet i forskrift kan bestemme at det skal betales gebyr ved etablering og drift av vaktvirksomhet, i tillegg til ved kontroll, samt gi nærmere regler om dette.
Av høringsinstansene er det relativt få som har kommentarer om gebyr særskilt. Det er kun Østfinnmark politidistikt som har uttalt seg om etableringsgebyret, og høringsinstansen er enig i at dette ikke skal tilbakebetales ved avslag.
Når det gjelder kontrollgebyret, så støtter Politiets Fellesforbund og Troms politidistrikt en gebyrordning som avspeiler politiets kostnader. Videre anfører Sikker Vakt, Asker og Bærum politidistrikt, Oslo politidistrikt og Rogaland politidistrikt at det er nødvendig med tilførsel av ressurser til politiet for å følge opp regelverksendringene. Østfold politidistrikt er enig i at politiet må få tilført nødvendige ressurser for å kunne utføre det kontrollarbeidet det legges opp til, men er usikker på om det lar seg gjøre på den måten som er foreslått. Søndre Buskerud politidistrikt er usikre på om et økt gebyr vil være tilstrekkelig til å dekke økningen i utgifter for politiet som forslaget vil medføre.
Norsk Rockforbund er skeptiske til at bransjen selv skal finansiere kontroll, da kostnadene antas å ville bli lagt direkte over på bransjens kunder. Rom eiendom argumenterer for det samme, og ser det derfor som meget viktig at tillatelses- og kontrollvirksomheten gjøres så effektiv som mulig for å holde kostnadene nede.
NHO Luftfart er redd for at det kan bli særdeles dyrt å betale både Luftfartstilsynet og politiet for til dels samme myndighetsutøvelse, og anmoder om at dette utredes.
Departementet er enig i at gjeldende kontrollgebyr må gjennomgås med sikte på en forskriftsregulering som avspeiler de faktiske utgifter. I den forbindelse bør også de øvrige gebyrene vurderes på nytt.