9 Diverse endringer
9.1 Forslag om egen forskriftshjemmel for inntak av utenlandske søkere
Departementet er kjent med at enkelte skoler tar inn utenlandske elever i et betydelig omfang. Disse elevene utløser statstilskudd. I tillegg vil inntak av en stor andel utenlandske søkere kunne komme i konflikt med lovens formål om foreldre og elevers rett til å velge andre skoler enn de offentlige. Departementet mener på denne bakgrunn at det kan være behov for å sette begrensninger for hvor mange utenlandske elever en skole kan ha. Departementet vil understreke at eventuelle begrensninger må skje i samsvar med de internasjonale forpliktelsene Norge har.
Departementet vil på denne bakgrunn foreslå en hjemmel til å gi forskrifter om inntak av utenlandske søkere for å kunne begrense statens utgifter. Departementet viser til lovforslagets § 3-1 femte ledd.
9.2 Forslag om egen forskriftshjemmel for å sette frister for søknad om godkjenning etter friskoleloven
Departementet vil foreslå en hjemmel til å forskriftsfeste en frist for å søke om godkjenning etter friskoleloven. Forslaget er dels begrunnet ut fra rasjonaliserings- og administrative hensyn. En fast søknadsfrist vil gi forutberegnelighet for godkjenningsmyndigheten, slik at nødvendige ressurser kan settes av til de ulike fasene av søknadsbehandlingen. Dette vil muliggjøre en planmessig behandling av søknadene under ett, med stordriftsfordeler for enkelte sider av søknadsbehandlingen. En søknadsfrist vil også sikre at fylkesmannen får tid til å vurdere og godkjenne undervisningslokaler før skolen starter opp. For søkeren vil en klar søknadsfrist også innebære forutsigbarhet. Dessuten vil kommunen og fylkeskommunen på denne måten bli varslet i god tid om nye friskoleetableringer.
Det vises til at Sverige har 1. april året før oppstart som søknadsfrist.
9.3 Forslag om at departementet er klageinstans for vedtak gjort i medhold av friskoleloven § 2-4
Etter friskoleloven § 2-4 gjelder reglene om arbeidsmiljø for elever i opplæringsloven kapittel 9A. Departementet er klageinstans på vedtak etter dette kapitlet når det gjelder offentlige skoler. Departementet foreslår at det samme skal gjelde for friskoler. Departementet viser til lovforslagets § 2-4.
9.4 Forslag om endring i § 5-1 om skolens styre
Friskolelovens § 5-1 første ledd andre og tredje punktum lyder:
«Styret er valt av eigaren, som fastset kor mange medlemmer og varamedlemmer styret skal ha. Med samtykke frå departementet kan to eller fleire skolar ha sams styre.»
Friskolelovens § 2-1 og § 2-2 setter som vilkår at en friskole skal være registrert i Enhetsregisteret eller i tilsvarende register. Dette er et nytt krav i forhold til den tidligere privatskoleloven. I forarbeidene til bestemmelsen, Ot.prp. nr. 80 (2002-2003) punkt 11.1 uttaler departementet bl.a.:
«Skolens styre oppnevnes i samsvar med det rettsgrunnlaget skolen er drevet etter, for eksempel aksjeloven, stiftelsesloven eller en forenings vedtekter. I tillegg gjelder friskolelovens bestemmelser om styret, jf. blant annet § 5-1 bokstavene a-f om møterett m.v. for ulike representanter, og § 5-2 om styrets plikter.»
Bestemmelsene i lovens § 5-1 andre og tredje ledd er en videreføring av reglene i den tidligere privatskoleloven. Bestemmelsene er etter departementets syn ikke i samsvar med uttalelsen i Ot.prp. nr. 80 (2002-2003) og anses som unødvendige etter innføringen av kravet til registrering. Departementet vil understreke at skolens styre skal oppnevnes i samsvar med det rettsgrunnlaget skolen er drevet etter, og foreslår i den forbindelse at bestemmelsene i § 5-1 første ledd andre og tredje punktum oppheves. Departementet viser til § 5-1 første ledd i lovforslaget.