10 Lovens kapittel VI: Forskjellige bestemmelser
10.1 Forslaget som ble fremmet i høringsnotatet
Bestemmelsen om taushetsplikt i gjeldende lov § 21, barnehagepersonalets opplysningsplikt til sosialtjenesten, jf. gjeldende lov § 22, opplysningsplikten til barneverntjenesten, jf. gjeldende lov § 23 og kravet om helsekontroll av barn og personale i gjeldende lov § 25 ble i høringsutkastet foreslått videreført uendret. Bestemmelsen om lovens anvendelse på Svalbard i gjeldende lov § 26 ble også foreslått videreført. Bestemmelsen om øvingsopplæring i gjeldende lov § 24 er omtalt under kapittel 9 i proposisjonen.
10.2 Høringsinstansenes syn
Helse- og sosialdepartementet framholder blant annet følgende til forslaget vedrørende helsekontroll av barn og foreldre:
«Det foreslås at § 25 annet ledd kan lyde: Barnehagens personale har plikt til å gjennomgå tuberkulosekontroll i henhold til gjeldende regelverk.
I merknadene bør det vises til forskrift 21. juni 2002 om tuberkulosekontroll § 3-1 nr 2 og 3 og opplyses om at bestemmelsen også omfatter personer i praksis og hospitering.»
10.3 Departementets vurdering etter høringen
Høringsinstansene har støttet forslaget i høringsnotatet om å videreføre bestemmelsene om taushetsplikt, opplysningsplikt til henholdsvis sosialtjenesten og barneverntjenesten og om helsekontroll.
Bestemmelsen om helsekontroll av barn og personale skal sikre at relevante opplysninger om barnas helsetilstand blir kjent for personalet og at barna sikres mot ansatte som kan være smittebærere av tuberkulose ved at det stilles krav om tuberkulosekontroll av disse.
Etter gjeldende rett kan foreldre legge fram helseattest dersom barnet har fulgt de ordinære undersøkelsene ved helsestasjonen. I motsatt fall må en lege som undersøker barnet legge fram helseattest. Barnehagen skal på den måten sikres nødvendige helseopplysninger om barnet og således være i stand til å tilrettelegge et tilbud tilpasset det enkelte barns behov. I denne forbindelse vil det være av betydning for barnehagen å være kjent med om barnet følger barnevaksinasjonsprogrammet, jf. § 3 i forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten fastsatt 3. april 2003, av Helsedepartementet.
Når det gjelder kravet om tuberkulosekontroll av personalet, har Helse- og omsorgsdepartementet pekt på at det i dag er krav om tuberkulosekontroll for barnehagepersonale som kommer fra eller har oppholdt seg i minst tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose. Denne plikten gjelder også personer under opplæring eller hospitering i barnehagen, jf. forskrift av 21. juni 2002 om tuberkulosekontroll § 3-1. Barne- og familiedepartementet mener lovteksten på dette området bør utformes slik at den tar høyde for eventuelle endringer helsemyndighetene måtte foreta når det gjelder kravet om tuberkulosekontroll. Departementet foreslår derfor at det i lovteksten framgår at barnehagepersonalet har plikt til å gjennomgå tuberkulosekontroll i den utstrekning helsemyndighetene finner det nødvendig. Departementet vil under spesialmotivene presisere at plikten også omfatter personer under opplæring eller hospitering i barnehagen.
Departementet foreslår å videreføre bestemmelsen om lovens anvendelse på Svalbard - dog slik at forskriftshjemmelen legges til Kongen.
Departementet antar at godkjenninger og dispensasjoner for barnehager og pedagisk personale som er gitt på grunnlag av gjeldende lovgivning, skal være gyldig også etter at disse lovene er opphevet. Departementet mener derfor det bør inntas overgangsregler som sikrer prolongering og klargjør at det ikke er nødvendig å søke om nye godkjenninger eller dispensasjoner mv. til tross for at hjemmelslovene oppheves. Departementet foreslår å føye til § 26 annet ledd, ett nytt annet punktum: Vedtak som er truffet etter denne loven, gjelder inntil de faller bort eller blir endret etter loven her.
Departementet antar at det kan være behov for enkelte overgangsordninger, og foreslår at departementet gis adgang til i forskrift å fastsette disse.