5 Opphevelse av det periodiske handleforbudet
5.1 Gjeldende rett
Etter verdipapirhandelloven § 2-3 gjelder for primærinnsidere et handleforbud i visse perioder. Handleforbudet innebærer at styremedlem, medlem av kontrollkomité, revisor eller ledende ansatt hos utsteder ikke må foreta tegning, kjøp, salg eller bytte av børsnoterte finansielle instrumenter utstedt av det foretaket de er tilknyttet i tidsrommet to måneder før offentliggjøring av styrets forslag til utsteders årsregnskap eller to måneder før foreløpig årsregnskap dersom dette kunngjøres tidligere. Slike disposisjoner kan heller ikke foretas i tidsrommet en måned før offentliggjøring av utsteders delårsrapport, jf. verdipapirhandelloven § 2-3 første ledd. Tilsvarende gjelder for opsjoner og terminer til slike verdipapirer. Børsen kan i særlige tilfeller gjøre unntak fra bestemmelsen.
Handelsforbudet gjelder ikke for salg av tegningsretter i forbindelse med kapitalforhøyelse, eller normal utøvelse av tidligere inngått opsjon- eller terminkontrakt ved kontraktens utløp.
Forsettlig eller uaktsom overtredelse av handleforbudet straffes med bøter eller fengsel i inntil 1 år, jf. verdipapirhandelloven § 14-3 annet ledd nr. 1.
5.2 Kredittilsynets forslag
Kredittilsynet foreslår at det periodiske handleforbudet i verdipapirhandelloven § 2-3 oppheves. Kredittilsynet mener forslaget må ses i sammenheng med forslaget om å innføre et forbud mot utilbørlig markedsadferd. Kredittilsynet uttaler blant annet (høringsnotatet s. 47-48):
«Ved å innføre et forbud mot utilbørlig markedsadferd som er ment å regulere den generelle adferden blant markedsaktørene, herunder primærinnsidernes disposisjoner i forkant av offentliggjørelsen av kurssensitiv informasjon som årsregnskap og delårsrapporter, vil et slikt forbud ivareta mange av de legislative hensyn som ligger bak handleforbudet i sin nåværende form. Man vil gjennom forbudet mot utilbørlig markedsadferd også lettere kunne fange opp andre og til dels mer kurssensitive forhold enn de periodiske regnskapsavleggelsene».
Det vises til nærmere omtale i NOU 1996: 2 s. 64. Etter Kredittilsynets vurdering er regelen objektivisert og vidtfavnende, og medfører at regelen « i stor grad rammer handler hvor det ikke ville foreligget misbruk av innsideinformasjon».
5.3 Høringsinstansenes merknader
Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen i Norge, Norges Bank, Norges Fondsmeglerforbund, Norske Finansanalytikeres Forening, Næringslivets Hovedorganisasjon, Skattebetalerforeningen, Oslo Børsog Verdipapirfondenes Foreningstøtter forslaget om å oppheve det periodiske handleforbudet i verdipapirhandelloven § 2-3.
Norges Bank er enig i vurderingen av at innføring av et forbud mot utilbørlig markedsadferd kan gjøre det forsvarlig å oppheve bestemmelsen om periodiske handleforbud for primærinnsidere.
Næringslivets Hovedorganisasjon mener at en opphevelse av handleforbudet er en konsekvens av de foreslåtte endringene, og støtter derfor denne endringen.
Skattebetalerforeningen bemerker at opphevelsen av det periodiske handleforbudet henger nært sammen med innføringen av et forbud mot utilbørlig markedsadferd. Skattebetalerforeningen stiller seg under tvil positiv til å innføre et forbud mot utilbørlig markedsadferd og støtter av den grunn forslaget om å fjerne handleforbudet.
Verdipapirfondenes Forening mener at behovet for å opprettholde handleforbudet bortfaller i tråd med innføringen av ny § 2-6 tredje ledd og støtter derfor Kredittilsynets forslag om at det periodevise forbudet oppheves.
Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen i Norge bemerker i sin høringsuttalelse blant annet:
«Det gjelder her et absolutt handleforbud for primærinnsidere i til sammen fem måneder årlig. Dette legger i vesentlig grad hindringer også for sunn og ønsket handel i finansielle instrumenter, der det ikke er tale om urettmessig misbruk av innsideinformasjon. En eventuell innføring av en bestemmelse om utilbørlig markedsatferd, jfr utk. § 2-6 tredje ledd, må ha som forutsetning at forslaget om å oppheve det periodiske handleforbudet følges opp.»
Oslo Børs støtter Kredittilsynets forslag og uttaler blant annet:
«Oslo Børs tiltrer fullt ut Kredittilsynets begrunnelse for å oppheve gjeldende § 2-3 i verdipapirhandelloven om periodisk handleforbud. Børsen er av den oppfatning at § 2-3 kan oppheves selv om forslaget om innføring av bestemmelse om utilbørlig markedsadferd ikke vedtas, jf våre merknader om at innholdet i forslag til ny § 2-6 tredje ledd vil være omfattet av gjeldende § 2-5 og ny § 2-1 første ledd.
I tillegg til de argumenter som Kredittilsynet nevner i sitt notat for opphevelse av gjeldende § 2-3, vil vi nevne at betydningen av det periodiske handleforbudet er blitt ytterligere redusert siden forrige gang bestemmelsen ble foreslått opphevet. I forbindelse med endringer av børsforskriften av 22. januar 1999 nr 71 ble det inntatt en bestemmelse om resultatvarsel i forskriftens § 5-4. Bestemmelsen pålegger foretak med børsnoterte aksjer å gi resultatvarsel til børsen dersom foretaket forut for offentliggjøring av årsregnskap eller delårsrapport må anta at resultatet for perioden blir vesentlig dårligere eller bedre enn foretaket har grunn til å tro at markedet, basert på opplysninger selskapet tidligere har offentliggjort, forventer. Bruk av denne bestemmelsen i aktuelle situasjoner vil redusere betydningen av det formelle resultatvedtak og således behovet for verdipapirhandelloven § 2-3.»
Økokrim støtter ikke forslaget om å oppheve det periodiske handleforbudet og har blant annet følgende merknader:
«ØKOKRIM viser til de vansker som har vist seg med å praktisere forbud mot ulovlig innsidehandel og usikkerheten om hvor praktikabel den foreslåtte bestemmelsen om utilbørlig markedsadferd vil bli. For å sikre tillit til at primærinnsidere ikke misbruker sin tilknytning til selskapet og informasjonsfortrinn derigjennom, er bestemmelsen viktig. ØKOKRIM anser at forbudet mot handle i visse perioder er en selvstendig bestemmelse som har sin berettigelse i tillegg til forbudet mot utilbørlig markedsadferd.»
5.4 Departementets vurdering
Handleforbudet for primærinnsidere ble foreslått av departementet i Ot.prp. nr. 72 (1990-91), og innført ved lovendringen i 1991. I NOU 1996: 2 foreslo Verdipapirhandellovutvalget en opphevelse av handleforbudet. Utvalget pekte blant annet på at forbudet kunne hindre aktivt eierskap og at aksjonærer vegret seg for å påta seg styreverv etc. Det ble videre vist til at den informasjon som fremkommer i regnskaper ofte samsvarer med markedets forventninger, og at andre forhold enn de som omfattes av forbudet, slik som inngåelse av store kontrakter, fusjoner, oppkjøpstilbud mv., kan ha vel så stor betydning for kursen på verdipapirene. Høringsinstansene var gjennomgående positive til forslaget. I Ot.prp. nr. 29 (1996-97) foreslo imidlertid departementet at handleforbudet for primærinnsidere i visse perioder ble videreført, noe som også ble lovens ordning. Departementet la vekt på at primærinnsidere i utstederforetak regelmessig ville ha kjennskap til regnskapsinformasjon som vil kunne ha vesentlig innvirkning på kursen. Departementet viste videre til at handleforbudet ikke avskjærer primærinnsidere med langsiktige eierinteresser fra å kjøpe eller selge aksjer i eget selskap.
Slik departementet ser det er handleforbudet ikke begrunnet i at primærinnsidere ikke skal få investere i finansielle instrumenter, men derimot for å forebygge innsidehandel. Departementet viser til at forslaget om endring av innsidebestemmelsen i verdipapirhandelloven § 2-1 første ledd til dels er begrunnet i de bevismessige vanskeligheter som har vært knyttet til anvendelsen av bestemmelsen i tilfeller hvor det har vært mistanke om innsidehandel. Etter departementets syn vil forslaget til skjerpelse av det generelle innsidehandelsforbudet i verdipapirhandelloven § 2-1 første ledd i vesentlig grad redusere behovet for et objektivt handleforbud. Departementet viser videre til at undersøkelsesplikten i verdipapirhandelloven til dels ivaretar de samme hensynene som handleforbudet for primærinnsidere. Departementet slutter seg derfor til Kredittilsynets forslag samt de vurderinger som Oslo Børs har fremført i høringen, og foreslår at det objektive handleforbudet for primærinnsidere i visse perioder oppheves. Departementet peker på at det fortsatt vil gjelde et handleforbud for primærinnsidere dersom det foreligger innsideinformasjon. Imidlertid vil dette etter forslaget følge av det alminnelige forbud i verdipapirhandelloven § 2-1 første ledd, som gjelder «enhver» og uavhengig av hvor innsideinformasjonen stammer fra.