1 Proposisjonens innhold - sammendrag
Regjeringen legger med dette frem forslag om lov om forklaringsplikt, taushetsplikt mv. for utvalg som skal undersøke forhold knyttet til at personer med kjent psykisk lidelse har tatt liv. Lovforslaget innebærer at utvalg oppnevnt av Kongen i statsråd 24. april 2009 som skal undersøke mulig svikt i systemer og forløp knyttet til mennesker med kjent psykisk lidelse og som har tatt liv de siste fem år (fra 1. januar 2004 til 1. mai 2009) får tilgang til de opplysninger som er nødvendig for deres arbeid uten hinder av lovbestemte taushetsplikter.
Videre foreslås det spesialtilpassede regler om taushetsplikt for det oppnevnte utvalget. Det foreslås også å lovfeste at utvalget har rett til å behandle sensitive personopplysninger etter personopplysningsloven og unntak fra konsesjonsplikten, samt en lovbestemmelse som gir forbud mot å bruke opplysninger gitt i forklaring til utvalget i en senere straffesak/sivil sak.
Lovendringene er foreslått å gjelde til og med 30. juni 2012. Bestemmelsen som verner opplysninger gitt i forklaring til utvalget fra bruk i straffesak/sivil sak og taushetspliktbestemmelsen er foreslått å gjelde på ubestemt tid.
Lovforslaget er en forutsetning for at utvalget skal kunne utføre sitt arbeid, og være i stand til å gi etterfølgende råd til departementet for hvordan man kan unngå slike tragiske hendelser i fremtiden.
I tillegg inneholder proposisjonen forslag til mindre endringer i helsepersonelloven og helseforskningsloven. Endringene i helsepersonelloven åpner for at departementet kan delegere myndighet til den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) å bestemme at opplysninger kan eller skal gis til bruk i forskning, og at det kan skje uten hinder av taushetsplikt etter § 21. Dette er en oppfølging av departementets uttalelser i Ot.prp. nr. 74 (2006-2007) Om lov om medisinsk og helsefaglig forskning (helseforskningsloven). Endringsforslaget ble sendt på høring 13. februar 2009 med høringsfrist 27. mars s.å. Videre foreslås retting av en henvisning i helseforskningsloven § 53 som er feil.
1.1 Høring
Høringsnotat med lovforslag om nye lovbestemmelser for å gi det regjeringsoppnevnte utvalget tilgang til nødvendige opplysninger, ble sendt på høring den 24. april 2009 med frist for innspill den 30. april 2009.
Den korte høringsfristen ble satt av hensyn til ønsket om å opprettholde den videre fremdrift og prosess i det allerede igangsatte arbeidet til utvalget om å undersøke mulig svikt i systemer og forløp knyttet til mennesker med kjent psykisk lidelse og som har tatt liv de siste fem år.
Flere av høringsinstansene er kritiske til den korte høringsfristen og er av den oppfatning at det ikke har vært mulig for dem å foreta en forsvarlig vurdering av lovforslaget.
Departementet ønsker å påpeke at det anser det for svært viktig å ha brede og gode høringsprosesser før det fremmes lovforslag for Stortinget, og den klare hovedregel er derfor at høringsfrist settes til 3 måneder. Likevel er det departementets oppfatning at denne saken er spesiell og rettferdiggjør en svært rask lovprosess, med den følge at utredningsinstruksen fravikes. Tilsvarende har også blitt gjort i andre lovsaker hvor det har vært ansett som viktig å raskt tilrettelegge for et utredningsarbeid som er av samfunnsmessig stor interesse eller betydning. Departementet vil vise til at det ved oppnevnelse av utvalget som skulle gjennomgå stortingspensjoner, ble igangsatt av Stortinget et hurtig lovarbeid for å sikre at utvalget fikk tilgang til nødvendige opplysninger uten hinder av taushetsplikt, og som resulterte i lov om utvalget for gjennomgang av stortingspensjoner. Det var også nødvendig med et raskt lovarbeid ved oppnevnelsen av utvalget som skulle evaluere reglene om strafferettslig utilregnelighet, forvaringsstraff og strafferettslige særreaksjoner (Mælandutvalget). Lovarbeidet resulterte i ny § 29 a i helsepersonelloven og ga utvalget tilgang til nødvendige opplysninger som var undergitt taushetsplikt. Bestemmelsen ble gitt tre års varighet.
Behovet for å oppnå læring på dette feltet med tanke på de siste årenes tragiske hendelser er betydelig, og oppnevning av utvalget som skal få kunnskap om temaet nødvendiggjør dette lovforslag. Lovforslaget gjør det mulig for utvalget å få gjennomført sitt oppdrag i henhold til mandatet og således kunne være i stand til å gi råd til departementet om hvordan man kan unngå slike hendelser i fremtiden.
Utvalget skal begynne sitt arbeid i mai 2009, og etter planen levere sin sluttrapport 1. mai 2010. Lovendringene som gir utvalget tilgang til relevant og nødvendig informasjon må dermed på plass så raskt som mulig.
1.2 Høringsinstanser
Forslaget ble sendt til følgende høringsinstanser per e-post:
Barneombudet
Barne-, ungdoms- og familieetaten
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Datatilsynet
Den Norske Advokatforening
Den norske legeforening
Berørte departementer
De regionale kompetansesentre for rusmiddelspørsmål
Fellesorganisasjonen (FO)
Helsedirektoratet
Helsetilsynet i fylkene
Kommunenes Sentralforbund (KS)
Kriminalomsorgen, regionkontorene
Landets distriktspsykiatriske sentra
Landets regionale helseforetak
Landsforeningen for pårørende innen psykiatri
Landsforeningen for voldsofre
Mental Helse Norge
Nasjonalt folkehelseinstitutt
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
Norsk psykologforening
Norsk psykiatrisk forening
Norsk sykepleierforbund
Oslo kommune
Personvernnemnda
Politidirektoratet
Politiets fellesforbund
Regjeringsadvokaten
Riksadvokaten
Rådet for psykisk helse
Statens helsepersonellnemnd
Statens helsetilsyn
Statsadvokatembetene
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Voksne for barn
Departementet har mottatt svar fra 25 høringsinstanser. Følgende 11 instanser oppgir at de har ingen merknader eller at de ikke avgir uttalelse til lovforslaget:
Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Barne- og likestillingsdepartementet
Fiskeri- og kystdepartementet
Fornyings- og administrasjonsdepartementet
Helse Nord-Trøndelag HF
Helsetilsynet i Vestfold
Kriminalomsorgen region Sørvest
Landbruks- og matdepartementet
Miljøverndepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Samferdselsdepartementet
Følgende 14 instanser har uttalt seg om innholdet i lovforslaget:
Barneombudet
Datatilsynet
Den norske legeforening
Den rettsmedisinske kommisjon
Domstoladministrasjonen
Helsedirektoratet
Helse Nordmøre og Romsdal HF
Helse Nord RHF
Helsetilsynet i Sør-Trøndelag
Justis- og politidepartementet
Norsk Psykiatrisk forening
Norsk Psykologforening
Norsk sykepleierforbund
Riksadvokaten