12 Presisering av adgangen til å utvise på grunn av uriktige og villedende opplysninger
12.1 Høringsnotatet
For å unngå eventuell tvil om at et brudd på straffebestemmelsen i utlendingslovens § 108 første ledd bokstav c må regnes som et brudd på lovens bestemmelser som kan gi grunnlag for utvisning, foreslo departementet å presisere at en utlending uten oppholdstillatelse også kan utvises når vedkommende forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt vesentlig uriktige eller åpenbart villedende opplysninger i en sak etter loven.
12.2 Høringsinstansenes merknader
UNE viser til at forslaget innebærer en endring i gjeldende rett, ved at det innføres et tilleggsvilkår om at utlendingen «grovt eller gjentatte ganger» må ha unndratt seg gjennomføringen av et vedtak som innebærer at vedkommende skal forlate riket. Etter gjeldende rett er slik unndragelse et selvstendig alternativ som kan gi grunnlag for utvisning, uten at det stilles krav om at unndragelsen må være grov eller foretatt gjentatte ganger. UNE legger til grunn at tilleggsvilkåret er utilsiktet, og uttaler videre:
«Departementet skriver i høringsbrevet pkt. 11 bl.a. at «det er hensiktsmessig å presisere at en utlending uten oppholdstillatelse også kan utvises når vedkommende forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt vesentlig uriktige eller åpenbart villedende opplysninger i sak etter loven».
Departementets kommentar tilsier at den nevnte situasjon vil innebære en grov overtredelse av utlendingsloven. Forslaget til lovbestemmelse er imidlertid formulert slik at det utover de nevnte vilkår også er et ytterligere krav om at overtredelsen skal være grov eller gjentatt. Vilkårene er dermed at utlendingen for eksempel både «grovt» og «grovt uaktsomt» må ha gitt «vesentlig uriktige opplysninger». Vi antar at «tilleggsvilkåret» er utilsiktet.».
UDI støtter departementets forslag og skriver:
«Ordlyden i forslaget synliggjør at skyldgraden i overtredelsen må kvalifisere til forsettlig eller grovt uaktsomt, i tillegg til at selve gjerningsinnholdet må anses som «grovt» eller at overtredelsen er foretatt «gjentatte ganger». Dette er viktig å få frem fordi de opplysningene utlendingen ikke har vært sannferdig om, kan variere i alt fra bagatellmessige opplysninger til avgjørende for saksopplysningen.»
MiRA-Senteret støtter ikke forslaget og mener at det å åpne for mulighet for utvisning på bakgrunn av at vedkommende har gitt uriktige opplysninger, uten å presisere hvilke typer uriktige opplysninger som skal anses som såpass grove at utvisning kan forsvares, er et alvorlig brudd på menneskerettighetene.
Oslo biskop mener at lovforslaget er unødvendig og begrunner dette med at praksis etter gjeldene lov allerede har tøyet grensene for disse lovbestemmelsene.
NOAS understreker at de prinsipielt støtter alle målrettede tiltak som er egnet til å forebygge misbruk av asylinstituttet av personer uten behov for beskyttelse, og uttaler at målsettingen om å ivareta asylinstituttet og dets integritet tilsier at forhold som kan bidra til å undergrave det bør forebygges. En forutsetning må imidlertid alltid være at tiltakene er treffsikre og gjennomføres på en måte som ikke fremstår som urimelige eller som setter asylsøkerens rettssikkerhet i fare.
12.3 Departementets vurderinger
Straffebestemmelsen i § 108 første ledd bokstav c fastsetter at en utlending kan straffes hvis vedkommende forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt vesentlig uriktige eller åpenbart villedende opplysninger i en sak etter loven.
Bestemmelsen om utvisning for brudd på utlendingsloven i § 66 første ledd, fastsetter at en utlending som grovt eller gjentatte ganger har overtrådt en eller flere bestemmelser i loven, kan utvises. Utvisningsbestemmelsen nevner ikke eksplisitt situasjoner hvor det er gitt uriktige eller villedende opplysninger. Selv om det ikke er tvilsomt at et brudd på straffebestemmelsen i lovens § 108 første ledd bokstav c må regnes som et brudd på utlendingslovens bestemmelser som kan gi grunnlag for utvisning, mener departementet det er hensiktsmessig å presisere at en utlending uten oppholdstillatelse også kan utvises når vedkommende forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt vesentlig uriktige eller åpenbart villedende opplysninger i en sak etter utlendingsloven.
Departementet merker seg uttalelsen fra UNE om at høringsforslaget innebærer en skjerping av utvisningsvilkårene, ved at oppstilles et tilleggsvilkår om at utlendingen «grovt eller gjentatte ganger» har unndratt seg gjennomføringen av et vedtak som innebærer at vedkommende skal forlate riket. Departementet har ikke hatt til hensikt å stramme inn utvisningsadgangen, og foreslår derfor at ordlyden endres slik at dette tilleggsvilkåret fjernes.
Departementet er også enig med UNE i at det er overflødig å stille vilkår om at utlendingen «grovt eller gjentatte ganger» forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt vesentlig uriktige eller åpenbart villedende opplysninger i en sak etter loven. Det ligger implisitt i selve straffebestemmelsen i utlendingsloven § 108 første ledd bokstav c - både gjennom skyldkravet (forsettlig eller grovt uaktsomt) og gjerningsbeskrivelsen (har gitt «vesentlige uriktige» eller «åpenbart villedende» opplysninger) - at lovbruddet er grovt, og det er dermed unødvendig å stille et tilleggsvilkår om at overtredelsen må være grov eller gjentatt. Et slikt tilleggsvilkår stilles ikke i straffebestemmelsen, og det er ingen grunn til å operere med strengere vilkår i utvisningsbestemmelsen. Før det kan treffes vedtak om utvisning, må det uansett alltid foretas en vurdering av om utvisning er et forholdsmessig tiltak, jf. utlendingsloven § 70. I denne vurderingen vil forholdets alvor/grovhet vektlegges.
Departementet legger til grunn at presiseringen ikke innebærer noen endring i gjeldende rett, og at det dermed verken innebærer noen svekkelse av menneskerettighetene eller noen utvidelse av utvisningsadgangen, jf. uttalelsene fra MiRA-Senteret og Oslo Biskop.