1 Sammendrag
Regjeringen foreslår i denne proposisjonen å anskaffe nye moderne allværs søk- og redningshelikoptre (AWSAR- helikoptre)1 i 10 – 20 tonns klassen til Fastlands-Norge, som erstatning for dagens Sea King redningshelikoptre.
Anskaffelsesløsningen omfatter i hovedsak følgende tiltak:
Kjøp av inntil 16 redningshelikoptre som skal fungere innenfor et flerbrukskonsept med oppgaver som søk, redning og luftambulanse, samt andre viktige samfunnsoppgaver som bistand til politiet.
Vedlikeholdsavtale som omfatter kjøp av reservedelslager, verktøy og bakkeutstyr til basene. Etablering av en vedlikeholdsavtale med leverandør av helikopter for periodisk og mellomtungt2 vedlikehold samt deleforsyning.
Bygningsmessige tilpasninger til valgt helikoptertype ved flere baser.
Tilpasning av landingsmulighetene ved sykehus som benyttes av dagens redningshelikoptre.
Tilpasning av utstyr ved Hovedredningssentralen (HRS) for å sikre en god kommunikasjon mellom helikopteret og redningsleder til enhver tid.
Opsjon på ytterligere inntil seks helikoptre for en eventuell fremtidig ny base i Nord-Norge, for et eventuelt fremtidig behov på Svalbard, samt for å kompensere for usikkerhet i vedlikeholdsutførelse. En eventuell utløsning av opsjonen vil legges fram for Stortinget.
Videreføre anbudsprosess av en tjenesteleveranse for Sysselmannens helikopter på Svalbard med to redningshelikoptre av tilsvarende størrelse som det største helikopteret Sysselmannen disponerer i dag, med tjenestestart 1. april 2014.
Løsningen vil også omfatte en anskaffelse for Island i tråd med inngått samarbeidsavtale av 30. november 2007, men uten at dette medfører økonomiske forpliktelser for Norge.
Arbeidet med anskaffelsen ledes av Justis- og politidepartementet, som ansvarlig for redningstjenesten, men gjøres i samarbeid med Forsvarsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Det er etablert et prosjekt for redningshelikopteranskaffelsen med styringsgruppe bestående av de tre departementer.
Det antas en byggetid for helikoptrene på 3 – 3,5 år. De første to helikoptrene planlegges levert i 2016. Første base innfases i 2017, og de andre basene følger med én base pr. halvår fram til det siste helikoptret en innfaset i 2020.
Redningshelikopteranskaffelsen har vært underlagt ekstern kvalitetssikring i henhold til retningslinjer for kvalitetssikring av store statlige investeringsprosjekter. Ekstern kvalitetssikrer (EKS) har kommet med en rekke anbefalinger som er nøye vurdert og vil bli fulgt opp.
Redningshelikoptrene vil bli anskaffet i henhold til regelverket for offentlige anskaffelser. Et viktig virkemiddel i anskaffelsen er å sikre en best mulig konkurranse om ytelse og pris, med lav risiko i forhold til den etterfølgende gjennomføring av avtalen. De framtidige helikoptrene vil være i størrelsen 10-20 tonn og ha bedre allværsegenskaper, høyere hastighet og langt bedre rekkeviddekapasitet enn dagens Sea King. De vil kunne tilby større trygghet på land og sjø, spesielt for fiskere og andre som beveger seg langt ute fra kystlinjen, og nytt og bedre søkeutstyr vil legge til rette for at folk kan oppspores raskere.
Dagens praksis med at redningshelikoptrene utfører luftambulanseoppdrag videreføres med vekt på oppdrag der helsetjenestens eget materiell ikke er egnet eller tilstrekkelig.
Forsvaret skal fortsette som operatør av de nye redningshelikoptrene og vil avhengig av hvilken helikoptertype som blir valgt, måtte gjennomgå en omstilling av sin operative og vedlikeholdsmessige virksomhet.
For å sikre en fortsatt god tjeneste og tilstrekkelig beredskap fram til de nye helikoptrene er på plass, vil dagens Sea King helikoptre ha behov for noe oppgradering og det er nødvendig å anskaffe et reservedelslager for å ta høyde for høy alder og et økende vedlikeholdsbehov. Det kan bli behov for å etablere reserveløsninger for fortsatt å ha beredskap dersom det oppstår havari, større vedlikeholdsutfordringer eller for å gjennomføre øvelser. Det arbeides med tiltak for å sikre videre drift av dagens fastlandsbaserte redningshelikopterflåte med Sea King helikoptre frem til nye helikoptre er på plass.
Dagens tjenestekjøpsavtale med sivil helikopteroperatør på Svalbard går ut i 2014. Regjeringen foreslår å videreføre en anbudsprosess om en tjenestekjøpavtale for Svalbard fram til 2020, med mulighet til forlengelse. Dagens ordning med ett stort helikopter (Super Puma) og ett mellomstort helikopter erstattes av en ordning med to store helikoptre. To store helikoptre vil gi større sikkerhet til de fiskerne som har sin virksomhet i Svalbardsonen og området øst i Barentshavet.
Utgiftene i forbindelse med å følge opp anskaffelsen dekkes av regjeringens forslag til bevilgning under Justis- og politidepartementets budsjettområde, med unntak av enkelte elementer som bevilges over budsjettene til Forsvaret og helsesektoren.