2 Innledning
2.1 Bakgrunn
Det er tidligere gjennomført flere utredninger om behovet for nye redningshelikoptre. «Fostervollutvalget» ble nedsatt av Justis- og politidepartementet og redegjorde i NOU 1997:3 for gapet mellom det Sea King-flåten er i stand til å utføre og det som bør forventes av fremtidens materiell. I St.meld nr. 44 (2000 -2001) Redningshelikoptertjenesten i framtiden og i Innst. S. nr. 156 (2001-2002) uttalte Justiskomiteen følgende: «Siden dagens flåte av redningshelikopter er blitt svært gamle ber komiteen om at disse fases ut innen 2008, dersom det lar seg gjøre produksjonsmessig.»
I samme innstilling ble det bedt om at det skulle etableres et Helikopterfaglig Forum (HF), som av hensyn til en kvalitativ god prosess skulle gjennomgå de ulike aktuelle kandidater for fremtidig redningshelikopter for Norge. HF ble oppnevnt med medlemmer fra utøverne av dagens tjeneste, brukerorganisasjonene og Justis- og politidepartementet og avga sin rapport i 2003. Denne rapporten var et tungtveiende innspill i vurderingen av om Norge skulle benytte seg av den opsjonen som var tilgjengelig gjennom Forsvarets såkalte enhetshelikopterprosjekt (NH 90).
Opsjonen på ti NH 90-helikoptre til bruk i redningshelikoptertjenesten ble gjennom 2005 og 2006 vurdert i et samarbeidsprosjekt mellom Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet. Regjeringen avsto i 2007 fra å utløse opsjonen og vedtok i stedet å iverksette arbeid med å anskaffe nye redningshelikoptre gjennom konkurranse.
Ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (2007-2008) fremhevet Justiskomiteen: «[..] viktigheten av å få på plass nye redningshelikoptre med stor kapasitet og lang rekkevidde raskt».
Regjeringen startet i 2007 en prosess for anskaffelse som ble underlagt statens regime for kvalitetssikring av store investeringer.
En forstudie for ny redningshelikopterkapasitet ble ferdigstilt av Justis- og politidepartementet 6. august 2010 og kvalitetssikret (KS1). Forprosjektfasen ble avsluttet våren 2011 etter ny ekstern kvalitetssikring (KS2). Neste fase vil være forberedelse og igangsettelse av anbudskonkurransen med mål om kontraktinngåelse i 2013. Nye redningshelikoptre er planlagt ferdig innfaset innen 2020.
2.2 Anskaffelsesprosjektet
Justis- og politidepartementet etablerte høsten 2007 NAWSARH-prosjektet1. Oppgaven til prosjektet er å planlegge og gjennomføre en anskaffelse og deretter koordinere innføring av ny redningshelikopterkapasitet til erstatning for dagens Sea King redningshelikoptre.
Prosjektorganisasjonen er lokalisert på Sola i Rogaland og ledes av Justisdepartementet- og politidepartementet. Den er foruten Justis- og politidepartementet bemannet med personell fra Forsvaret (330 skvadronen og Luftforsvarsstaben) og Helse- og omsorgsdepartementet ved Luftambulansetjenesten ANS.
Forsvaret har som del av anskaffelsesprosjektet under etablering en mottaksorganisasjon. Denne organisasjonen består av personell fra 330 skvadronen, 137 Luftving og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Personellet fra Forsvaret som deltar i NAWSARH-prosjektet er del av denne ressursbasen.
2.3 Samarbeid med Island
Justisministrene i Norge og Island undertegnet den 30. november 2007 en avtale som regulerer et samarbeid om anskaffelse av nye redningshelikoptre til Island og Norge. Avtalen har basis i Memorandum of Understanding (MoU) av 26. april 2007 om sikkerhets-, forsvars-, og beredskapssamarbeid. Fra høsten 2007 har det pågått et løpende samarbeid med mål om å gjennomføre en felles anskaffelsesprosess. I november 2009 ble det fra Islands side utstedt et dokument for å regulere praktiske forhold knyttet til prosjektet. Avtalene innebærer at NAWSARH-prosjektet også skal være innkjøpsorganisasjon for de islandske redningshelikoptrene.
Premissene for det samarbeidet som ble inngått har imidlertid endret seg på islandsk side. Den islandske regjeringen gjorde våren 2011 et nytt vedtak om i stedet for å anskaffe tre søk- og redningshelikoptre, å anskaffe ett helikopter og ta ut en opsjon på ytterligere to helikoptre for beslutning om å benytte opsjonen innen utgangen av 2018. Denne endringen vil ikke innvirke på den norske anskaffelsen og måten den blir gjennomført på.
Fotnoter
NAWSARH står for Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter.