13 Ikrafttredelse
13.1 Høringsforslaget
Av høringsforslaget framgikk det at de nye bestemmelsene om kunnskaper i norsk og samfunnskunnskap innføres i statsborgerloven fra 1. juli 2015 med henvisning til avtale og gjennomføringspunkter om utlendingsfeltet, fremforhandlet av V, KrF, FrP og H. Det fremgikk videre av høringsforslaget at de nye vilkårene først vil få virkning for søknader som sendes inn etter 1. juli 2016 slik at både kommuner, utlendingsmyndighetene og den enkelte søker får tid til å tilpasse seg de nye kravene.
13.2 Høringsinstansenes syn
Deltagruppen voksenopplæringssenter, IKVO og Ledernettverket i Østfold voksenopplæring og Kvinesdal voksenopplæring uttaler at dersom lovforslaget gjennomføres så bør det gjennomføres for personer som får lovlig opphold i Norge etter at loven er vedtatt og som kjenner de nye vilkårene fra søknadstidspunktet for oppholdstillatelse.
IMDi mener forslaget departementet fremmer for ikrafttredelsen av bestemmelsen er klart formulert og ikke skaper rom for fortolkning. IMDi uttaler at forslaget ivaretar hensynene til forutberegnelighet for den enkelte og likebehandling i forvaltningen.
IMDi uttaler at ettersom retten til opplæring kun består i tre år fra den første oppholdstillatelsen som gir rett til norsk og samfunnskunnskap (jf. introduksjonsloven § 17 femte ledd), er det viktig at personene som omfattes av kravene får god og tilstrekkelig informasjon om tilbudet om opplæring etter introduksjonsloven og hvilke konsekvenser det vil få dersom opplæringen og prøvene ikke gjennomføres i løpet av treårsperioden.
13.3 Departementets vurdering
Det er kommunene som må gjennomføre et økt antall avsluttende prøver i norsk og samfunnskunnskap som følge av innføring av de nye vilkårene som fremgår av denne proposisjonen. Departementet har derfor merket seg at det har kommet få merknader fra kommunene på forslaget til ikrafttredelse og holder fast ved forslaget til ikrafttredelse som fremgikk av høringsbrevet. Departementet er ikke enig i forslaget om at de nye vilkårene kun skal gjelde de som får lovlig opphold etter at loven er vedtatt. Departementet vil påpeke at hovedregelen om botid for å ha krav på statsborgerskap er at søkeren har til sammen syv års opphold i riket i løpet av de siste ti årene, med oppholdstillatelser av minst ett års varighet, jf. statsborgerloven § 7 første ledd bokstav e. Selv om noen grupper kan få statsborgerskap etter kortere tid enn hovedregelen tilsier, vil en løsning som Deltagruppen voksenopplæringssenter, IKVO,Ledernettverket i Østfold voksenopplæring og Kvinesdal voksenopplæring foreslår føre til at de foreslåtte endringene i denne proposisjonen først vil få full effekt flere år frem i tid. Departementet vil påpeke at den enkelte ikke har krav på at vilkårene for statsborgerskap er uendret fra vedkommende fikk lovlig opphold og frem til søknad om statsborgerskap. Statsborgerloven § 7 fastsetter at den enkelte har rett til statsborgerskap. Det fremgår imidlertid av samme bestemmelse at denne rettigheten forutsetter en søknad. I tillegg til søknaden må statsborgermyndighetene vurdere om vilkårene for statsborgerskap er oppfylt. Det er altså ikke tale om å gripe inn i en etablert rettstilstand å innføre de nye vilkårene for statsborgerskap etter 1. juli 2016. Forutsatt at forslagene til lovendringer vedtas i 2015 vil den enkelte etter departementets syn også få rimelig tid til å innrette seg etter de nye vilkårene. Departementet slutter seg til IMDis merknad om at det er viktig at den enkelte får god og tilstrekkelig informasjon om viktigheten av å gjennomføre opplæring etter introduksjonsloven, herunder å gå opp til de obligatoriske avsluttende prøvene. Dersom de som har krav på gratis opplæring etter introduksjonsloven ikke benytter seg av dette opplæringstilbudet vil de måtte tilegne seg muntlige ferdigheter i norsk og kunnskaper om det norske samfunnet på egenhånd.
Forslag om ikrafttredelse fremgår av del II i endringslov til statsborgerloven som fremgår av denne proposisjonen.