6 Personkrets
6.1 Høringsforslaget
Ifølge punkt 18 i kapittel 4 i politisk plattform for en regjering utgått av Høyre og Fremskrittspartiet skal alle som søker norsk statsborgerskap beherske et minimum av norsk muntlig og gjennomgå en test i samfunnskunnskap. Departementet foreslo i høringsnotatet at dette presiseres til å gjelde alle personer mellom 18 og 67 år med den begrunnelse at rett til gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap gjelder for personer opp til 67 år. Departementet understreket at en stor andel av de som søker norsk statsborgerskap er i gruppen som har krav på gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven og dermed vil ha gode forutsetninger for å oppfylle de nye vilkårene i statsborgerloven. Nordiske borgere og personer som har opphold etter EØS/EFTA-regelverket har verken rett til gratis opplæring eller plikt til å gjennomføre opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven, eller plikt til å gå opp til avsluttende prøver. Det er likevel også for denne gruppen i dag et vilkår om dokumentasjon av gjennomført norskopplæring eller dokumentasjon av tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk dersom de søker om statsborgerskap. Departementet mener derfor at det også for disse personene er naturlig å stille krav om bestått prøve i samfunnskunnskap og et minimum av muntlige ferdigheter i norsk for å få norsk statsborgerskap. Vi viser til at den åpne læringsressursen www.samfunnskunnskap.no, som er utviklet i forbindelse med innføring av obligatorisk avsluttende prøver i samfunnskunnskap, foreligger på en rekke språk. Det vil derfor være også være mulig å tilegne seg kunnskapen på egenhånd.
6.2 Høringsinstansene syn
Grong kommune, Oslo kommune og Trondheim kommune mener de nye kravene ikke bør gjelde for søkere mellom 55–67 år.
Oslo kommune uttaler:
«Oslo kommune støtter ikke at det innføres krav om dokumenterte norsk språkferdigheter for personer i alderen 55 – 67 år som har rett til norskopplæring under introduksjonsordningen. Mange i denne gruppen i Oslo har liten eller ingen skolegang fra hjemlandet. Selv om hensikten med forslaget er å styrke deres muligheter til økonomiske selvstendighet, vil målet om å avlegge språkprøve eller komme i arbeid være langt frem og vanskelig å nå for mange.»
IKVO støtter ikke kravet om at nordiske borgere skal måtte avlegge en prøve i muntlig norsk og mener også at det ikke er nødvendig å teste nordiske borgere i samfunnskunnskap.
Gran og Lunner voksenopplæring uttaler at det er et stort paradoks at danske og svenske borgere (og islandske) skal måtte avlegge en prøve i muntlig norsk. Rammeverk for språk – CEFR- og læreplanen er laget for voksne fremmedspråklige (og fremmedkulturelle). Lærerplanen og norskprøvene er ikke laget for skandinaviske borgere. Det vil kreves helt nye/andre retningslinjer for disse. De skandinaviske språkene er så nært beslektet at de i forskningen er å regne som dialekter. Det vil være helt unaturlig å stryke en skandinav på grunn av svensk og dansk uttale. Når det gjelder finske borgere, tilhører ikke finsk samme språkgruppe som de skandinaviske språkene, så læreplan og prøvene kan anvendes for dem.
6.3 Departementets vurdering
Departementet opprettholder personkretsen som er foreslått i høringsbrevet og viser til at regjeringsplattformen fastslår at alle som søker norsk statsborgerskap skal beherske et minimum av norsk muntlig og gjennomgå en test i samfunnskunnskap. Departementet mener det er en rimelig avgrensning at forslaget omfatter personer mellom 18 og 67 år. Vi viser til at opplæring etter introduksjonsloven vil sette de fleste av de som søker statsborgerskap i stand til å oppfylle de nye kravene. Etter introduksjonsloven har nyankomne innvandrere helt opp til 67 år rett til gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap, og departementet mener derfor at det er riktig at de må oppfylle de nye vilkårene.
Departementet mener det skal være sammenheng mellom kravet til gjennomført opplæring som statsborgerloven setter og kravene til oppnådd kompetanse i norsk og samfunnskunnskap som fremgår av denne proposisjonen. Dette er årsaken til at vi foreslår å utvide kravet om gjennomført opplæring etter statsborgerloven § 8 til også å omfatte personer mellom 55 og 67 år, se kapittel 11. Personene i denne aldersgruppen vil da ikke bare ha en plikt til å beherske muntlig norsk på et elementært nivå og bestå en test i samfunnskunnskap. Det vil også være et krav etter statsborgerloven at vedkommende har gjennomført opplæringen som skal gi grunnlag for å oppfylle de nye kravene.
Departementet mener også det er riktig at de nye kravene i utgangspunktet skal gjelde for nordiske borgere, og viser til at det gjelder et krav om gjennomført norskopplæring etter statsborgerloven for disse også i dag. Departementet vil imidlertid etter innspill i høringen uttrykkelig unnta nordiske borgere som forstår norsk eller samisk fra de nye vilkårene, ettersom dette er personer som ikke vil være omfattet av krav om gjennomført opplæring etter statsborgerloven § 8 første ledd. Dette fremgår av Ot.prp. nr. 41 (2004–2005) s. 224: Nordiske borgere som viser at de forstår det norske eller samiske språket behøver imidlertid ikke delta i norskopplæring for å få norsk statsborgerskap etter søknad. Departementet vurderer det dermed slik at de bør være unntatt fra de nye vilkårene som fremgår av denne proposisjonen. Dette vil fastsettes i kapittel 4 i statsborgerforskriften. Når det gjelder nordiske borgere som ikke forstår norsk eller samisk og ønsker å erverve norsk statsborgerskap ved søknad, mener departementet det er riktig at de pålegges krav om gjennomført opplæring og krav om å beherske norsk muntlig på A2-nivå og å bestå test i samfunnskunnskap på norsk. Departementet vil for øvrig vise til at nordiske borgere alternativt til søknad kan erverve statsborgerskap ved melding. Det stilles ikke krav om gjennomført norskopplæring ved melding om norsk statsborgerskap etter statsborgerloven §§ 20 og 21, og de nye vilkårene i denne proposisjonen vil ikke gjelde i slike tilfeller.
Hvem som vil omfattes av de nye vilkårene for statsborgerskap, vil fremgå av statsborgerloven §§ 7 første ledd bokstav f og 8 andre og tredje ledd.